Slå adgang med tegn til/fra

Nu får Øgadekvarteret et løft

Inden længe går arbejdet med at løfte Øgadekvarteret i gang. Planerne for områdefornyelsen er godkendt

Trafik-, Bygge og Boligstyrelsen har netop godkendt planerne for områdefornyelsen i Øgadekvarteret. Planen, der har været undervejs siden efteråret 2016, er et samarbejde mellem beboerne i området og Fredericia Kommune og indeholder en række projekter, der skal give kvarteret et løft og forbedre bygningerne og boligforholdene.

En gruppe på 25 beboere er fast tilknyttet områdefornyelsen og samarbejder med kommunen om at udvikle og føre projekterne ”ud i livet”.

”I efteråret 2016 kickstartede vi områdefornyelsen med workshops for beboerne i Øgadekvarteret. Der var mange gode idéer til, hvordan vi sammen kan løfte og styrke kvarteret. Nu tager vi arbejdstøjet på og ser frem til at kaste os over de mange konkrete projekter sammen med områdets beboere”, siger Steen Wrist Ørts, formand for By- og Planudvalget i Fredericia Kommune.

Første stop ”Oasen”
I løbet af maj går startskuddet til det første projekt, som er indretningen af ”Oasen” – en tom byggegrund på hjørnet af Dalegade, Fynsgade og Bjergegade. Her skal der være en lommepark, hvor beboerne kan opholde sig og være sammen om forskellige aktiviteter. Lommeparken er et midlertidigt projekt, da grunden er privatejet. De lokale aktører vil inden længe modtage en invitation til samarbejdet omkring projektet.

De øvrige projekter gennemføres i løbet af perioden 2017-2022:

• I Falstersgade, Kongensstræde og Bjergegade skal gaderummet have et løft. For at gøre det mere attraktivt at opholde sig i gaden, kigges der bl.a. på trafikken. Planen er at ensrette gaderne, strukturere parkeringen og på udvalgte steder indrette små grønne oaser med hyggelige byrumsmøbler.

• Bjergegade og Kongensstræde får et underjordisk affaldssystem, der kan rumme husholdningsaffald fra mange husstande. Falstersgade får en fælles affaldsløsning i form af nogle centralt placerede miløstationer. Idéen med de nye affaldsløsninger er at fjerne affaldet fra gaden og de gener, der evt. følger med for at give mere plads og mulighed for ophold i gaden.

• Ny indretning af parkeringspladsen ved Depotgården. Planen er at flytte indkørslen længere ned mod Oldenborggade og samle parkeringen omkring den nye indkørsel. Det skal frigive plads til et mindre opholdsareal ud mod Lollandsgade, hvor planter og buske og møbler skal danne rammen om en hyggekrog. Depotgården får også ny udendørsbelysning, så man kan orientere sig i døgnets mørke timer.

Tilskud til bolig og bygninger
Øgadekvarteret rummer mange små og utidssvarende boliger og nedslidte bygninger. Parallelt med forskønnelsen af de offentlige rum ønsker Fredericia Kommune at støtte bygningsfornyelsen og har tidligere inviteret bygningsejere til et informationsmøde om deres muligheder for at søge om støtte til renovering. 

”Byrådet har afsat en del midler til Øgadekvarteret, og kommunen har søgt om ekstra statslige midler til at støtte flere af de bygningsejere, som ønsker at renovere og forbedre deres bygninger og boliger i området. Vi håber, at mange vil bruge de særlige muligheder for at søge om tilskud, der ligger i områdefornyelsen. Alle interesserede inviteres til en forhåndsdialog om støttemuligheder”, siger Steen Wrist Ørts, formand for By- og Planudvalget.

Områdefornyelse i Øgadekvarteret
• Fredericia Kommune fik i forsommeren 2016 tilsagn fra Udlændinge-, Integrations og Boligministeriet til at gennemføre områdefornyelse i Øgadekvarteret i den sydøstlige del af midtbyen. Formålet er at forskønne området, så kvarterets gader, veje og pladser bliver mere attraktive og skabe rekreative, grønne områder og nye mødesteder for kvarterets beboere. Parallelt med forskønnelsen af de offentlige rum opmuntrer kommunen områdets bygningsejere til at renovere bygninger og boliger, så kvarteret fremstår velholdt og tidssvarende.

• Projekterne i områdefornyelsen skal gennemføres i perioden 2017-2022. Tæller man de private bygningsejeres egenfinansiering med, forventes der investeringer i kvarteret for omkring 32 mio. kroner, hvoraf Fredericia Kommune og Staten hver investerer 9 mio. kroner.

• Øgadekvarteret i Fredericia dækker over: Lollandsgade, Falstersgade, Jyllandsgade, Sjællandsgade, Fynsgade og så de andre: Oldenborggade, Kongensgade, Kongensstræde, Bjergegade, Dalegade, Dronningensgade og Bajonetten.