6. Juli-Dagene 2017

Historien lever til 6. Juli-Dagene i Fredericia

Oplev historien, når kanonerne i den gamle fæstningsby skyder 6. Juli-Dagene 2017 i gang den 5. til 8. juli. Til 6. Juli-Dagene markerer Fredericia det berømte og historiske slag ’Slaget om Fredericia’ den 6. juli 1849.  I år byder programmet på en masse nyheder. I Kirkestræde skruer vi tiden tilbage - smag street food anno 1849, gå på opdagelse i hyggelige boder og oplev gadeteater, folkedansere, musik og meget mere.

Tag på en ny og spændende bus- og sejltur, der går i general Ryes fodspor eller se lokale 12 kunstneres bud på Landsoldaten – Fredericias helt store vartegn! Og så kan du komme i rigtig 6. juli stemning, når folkemusikere fylder byen med dansk musik fra 1800-tallet. 6. Juli-Dagene byder også på en vaskeægte soldaterlejr på volden, koncerter, kanonsalutter og Jazz & Bluesfestival, der igen tænder op med sprøde jazztoner og lækker blues.

Til 6. Juli-Dagene markerer Fredericia det berømte og historiske slag ’Slaget om Fredericia’ den 6. juli 1849, hvor danske soldater besejrede de slesvig-holstenske styrker, som i flere måneder havde belejret fæstningsbyen. Slaget er et af de mest berømte i de slesvigske krige, og det første angreb fra en fæstning om natten.

Ny hjemmeside på trapperne
I år får 6. Juli-Dagene ny hjemmeside. Vi forventer at lancere den nye hjemmeside www.6juli.dk i midten af juni, så du kan holde dig opdateret på alle de aktiviteter, som programmet byder på. Du kan allerede nu følge med på www.facebook.com/6julidagene og på instagram kan du dele dine #6julidagene med os løbende.
 

Hvad er 6. Juli-Dagene?

- historie, musik og kultur i den gamle fæstningsby

6. Juli-Dagene er historien om markeringen af en militær sejr, der blev til en mangfoldig fejring af musik og kultur - og historie. 6. Juli-Dagene er alle de kulturelle og historiske begivenheder, der hvert år løber af stablen i dagene omkring den 6. juli. Alle fredericianere ved, hvad 6. juli står for; markeringen af et af danmarkshistoriens vigtige slag. Markeringen finder sted i fæstningsbyen hvert år, og byens borgere - unge som gamle - deltager i festlighederne.

6. Juli-Dagene er dog andet end historie - den er også nutid og en kultur- og musikfestival med ganske anderledes toner end dem, man ellers finder i sommerens festivaler. 6. Juli-dagene appellerer ikke til det traditionelle rock-publikum, men byder på klassisk musik, jazz og folkemusik.

6. Juli-Dagene er gode oplevelser for hele familien, fredericianere der kender historien såvel som gæster, der ikke er bekendte med Fredericias militære oprindelse som fæstningsværket, der var bolværket mod syd, og som var planlagt til at blive Danmarks hovedstad.

Historie - Traditionsrige 6. Juli-Dagene

Den 6. juli 1849 var det blodigt alvor. Omkring 1.200 danske soldater døde eller blev sårede i kampene under det berømte udfald fra voldene mod de slesvig-holstenske styrker, der i flere måneder havde belejret Fredericia. I dag handler dagene omkring 6. juli mest om fest og hygge, flag og blomster, musik og optog, når byen markerer et af de mest glorværdige øjeblikke i dansk militærhistorie. 6. Juli-Dagene er rig på historie og traditioner, som gennem generationer har samlet mennesker fra nær og fjern - og i år er ingen undtagelse.

I natten klam og kold - bag Fredericia Vold
Tidligt om morgenen den 6. juli 1849 blev der udkæmpet et blodigt slag om Fredericia. Der var borgerkrig i Danmark; fyrstendømmerne Slesvig og Holsten ønskede at løsrive sig for at blive en del af det tyske forbund. Slesvig-holstenerne hentede støtte hos kongen af Preussen og i den tyske forbundshær, så den danske hær kom til at stå over for en tre gange så stor hær på ca. 30.000 mand. I forsommeren 1849 havde slesvig-holstenerne i flere måneder belejret fæstningsbyen, da den danske overkommando besluttede at samle den størst mulige styrke bag Fredericias volde for at angribe de fjendtlige styrker, der lå omkring byen. Tropperne blev i nattens mulm og mørke
smuglet ind i byen og bl.a. sejlet over fra Fyn. Stemmer fra den tid fortæller, at der blev strøet halm i gaderne, så fjenden på den anden side af voldene ikke kunne høre, hvor mange soldater og heste, der efterhånden befandt sig inde i fæstningen.

Den 5. juli om aftenen forberedte man angrebet, og lidt efter midnat rykkede soldaterne ud. Det var en hård kamp, men det lykkedes den danske hær at slå fjenden tilbage og
på flugt. De danske tab var på ca. 1.700 faldne og sårede. Krigergraven i Kongensgade i Fredericia taler sit tavse sprog med navnene på 500 faldne fra før og under slaget.

6. juli er en mindefest
Når fredericianerne under 6. Juli-Dagene mindes ’Slaget om Fredericia’ er det både med en følelse af sorg over og respekt for de faldne og en glæde over sejren. Den 5. juli om aftenen går borgerne i fakkeltog gennem byen for at mindes de faldne, og traditionen tro lægges der blomster ved enten Krigergraven eller statuen af Landsoldaten, som er verdens første mindesmærke over den almindelige soldat. En tradition, som gives videre fra generation til generation i Fredericia. Den 6. juli er hovedsageligt en glædens dag, hvor sejren fejres. Fredericia er iklædt rødt og hvidt, og byen vækkes af kanonsalutering fra volden kl. 6.30. Kl. 11 begynder processionen, hvor soldater fra garnisonen mindes deres forgængeres mod og offervilje ved at føre an. Første halvdel af processionen er en sørgemarch for de faldne, mens anden halvdel er en sejrsmarch med ”vajende faner og klingende spil”. Undervejs er der sange og taler, som ofte holdes af landspolitikere og ministre. Processionen ender, hvor den begyndte, nemlig på Bülows Plads og slutter af med en hilsen til Hendes Majestæt Dronningen.

Presserum

Mest for journalister
 Fredericia Kommune har den koordinerende rolle for afviklingen af 6. Juli-Dagene - herunder også samarbejdet med pressen. Brug derfor gerne kommunens kommunikationsafdeling, hvis du har spørgsmål til 6. Juli-Dagene. Du er også velkommen til at ringe, hvis du har brug for andre kilder eller andet materiale end det, der ligger her på siden.
 
Kommunikationsrådgiver Mette Christina Nissen
Mobil: 22 85 18 50
Mail: mette.nissen@fredericia.dk 

Pressechef Pia Becker Andersen:
Direkte: 72 10 75 57
Mobil: 20 72 56 40
Mail: pia.becker@fredericia.dk

Feedback