Slå adgang med tegn til/fra

Socialtandplejen

Socialtandpleje er de mest socialt udsatte borgere, som ikke kan benytte de eksisterende tandplejeordninger i omsorgstandplejen, specialtandplejen og praksis-tandplejen.
Målgruppe

Målgruppen for socialtandpleje er de mest socialt udsatte borgere, som ikke kan benytte de eksisterende tandplejeordninger i omsorgstandplejen, specialtandplejen og praksis-tandplejen.

Det er med udgangspunkt i en konkret og individuel vurdering, op til den enkelte kommune, at vurdere, om borgeren er i målgruppen for at modtage tandpleje i socialtandplejen. Kan en borger, der hidtil har været i målgruppen for socialtandpleje på et tidspunkt igen gøre brug af et af de øvrige tandplejetilbud i omsorgstandplejen, specialtandplejen eller praksistandplejen vil borgeren ikke længere være i målgruppen for tilbuddet i socialtandplejen.

Når borgeren er færdigbehandlet, efter den aftalte plan, udskrives borgeren fra socialtandplejen, dvs. man går ikke ”fast” til tandpleje i socialtandplejen. Hvis man senere igen opfylder kriterierne for at modtage socialtandpleje kan der visiteres på ny.

Socialtandpleje er for borgere under servicelovens §110 samt nogle borgere under §104. Tilbuddet er for særligt udsatte borgere.

Borgere der ikke hører under §110 eller §104 og som ikke kan benytte de almindelige tandplejetilbud grundet særligt sociale problemer kan ligeledes henvises til tilbuddet, her vil der fra henvisers side ofte være behov for en drøftelse med tandlægen om det er tilbuddet for særligt udsatte eller Specialtandplejen der skal tilbydes borgeren.

For at modtage tilbud om socialtandpleje, er det en forudsætning, at borgeren ikke kan benytte de eksisterende tilbud i tandplejen, herunder omsorgstandplejen, Specialtandplejen eller praksistandplejen (privatpraksis).

Henvisning og visitation

Visitationen til socialtandplejen foretages af udvalgte personer i Fredericia kommune:

  • Gadesygeplejerske Pia Gaasvig
  • Gadeplansmedarbejder Morten Eriksen
  • Kirkens Korshær Lone Kronborg Tang

Vurderingen af borgernes tandbehandlingsbehov er en tandlægefaglig vurdering, der foretages af det tandfaglige personale i socialtandplejen.

Formål og indhold
  • At medvirke til at den enkelte bevarer sin fysiske, psykiske og sociale trivsel i videst muligt omfang
  • At afhjælpe akutte tandproblemer der forvolder smerter

Tilbuddet omfatter:

Tilbuddet om socialtandplejen vurderes fra gang til gang ved den enkelte borgere og der skal derfor sendes en henvisning hver gang borgeren skal til tandbehandling. Hvis borgeren har flere udfordringer når henvisningen sendes, varetages de i henvisningen beskrevne udfordringer.

Når borgeren ikke længere hører under målgruppen for socialtandpleje, vurderes det om borgeren kan gå i almindelig praksistandpleje eller om borgeren skal visiteres til Specialtandplejen.
Denne drøftelse kan ske mellem tandlægen og kontaktpersonen.

Hvis det vurderes at borgeren efter ophør af socialtandpleje kan gå i praksistandplejen, skal borgeren vejledes i mulighederne for tilskud til tandpleje.

Borgeren skal selv sørge for transport, hvis der er behov for det.

Egenbetaling

Tilbuddet er vederlagsfrit.