Slå adgang med tegn til/fra

Rig natur i Fredericia - Vær med!

Vær med til at gøre Fredericia mere grøn - få inspiration til hvad du selv kan gøre

Vær med til at gøre en indsats for den vilde natur, så vi kan få flere bier, sommerfugle og andre vilde arter. Vores natur er trængt. Mange planter, dyr og svampe er forsvundet eller gået tilbage. Biodiversiteten falder, dvs. mangfoldigheden af arter falder og levesteder forsvinder.

Men som haveejer, som virsomhed eller landbrug, kan man faktisk også hjælpe naturen. Det vigtige er, at vi alle gør en indsats.

Hvad kan jeg selv gøre?

Som haveejer

For at gøre det lettere at finde ud af, hvad du selv kan gøre for at skabe mere vild natur i din have, har vi lavet en guide til "Vilde haver". Den kan både bruges af dig, som vil lade naturen komme langsomt og til dig, der gerne ser hurtige resultater.

Hent guiden for haveejere

Hvor vild er du?

Hvor mange points scorer din have på biodiversitet?

Din have er sandsynligvis allerede levested for masser af dyr og planter. Men hvis du hjælper den lidt på vej, er der plads til endnu flere – og måske nogle nye arter.

Men før du går i gang med at forbedre biodiversiteten, er det jo godt at se, hvordan din haves score er som udgangspunkt.

Så tag nedenstående scorekort med ud i haven og giv din have en vurdering af, hvor naturvenlig den er ift. levesteder for forskellige arter. Scorekortet giver dig samtidig idéer til, hvad du kan gå i gang med at forbedre – hvis du vil bakke op, hjælpe naturen og fremme den biologiske mangfoldighed.

Hent scorekortet

Hjælp de vilde bier

Bier i naturen er vigtige for at planter kan blive bestøvede og sætte frugter og bær. Men mange bier er truede og i tilbagegang. Læs her hvordan du kan hjælpe bierne.

Blåhatjordbi
Blåhatjordbien er afhængig af, at der findes blåhat i naturen, idet den kun henter pollen fra denne plante.
Foto: Maria Gram
 ​​​
​Vilde bier i Danmark
Vidste du, at der findes cirka 292 forskellige arter af bier i Danmark? Honningbien er kun én af dem, og så findes der humlebierne, dem er der 29 forskellige arter af.

Resten, cirka 262, er vilde bier.
Til forskel fra honningbien og humlebien lever de andre bier som enlige bier. Det vil sige, at hver hun lægger sine egne æg. De laver heller ikke honning, men samler hovedsageligt pollen fra blomster.

Bladskærerbi
Bladskærerbien er en art, som anlægger reder i hule plantestængler. Arten er en vigtig bestøver i vores afgrøder.

Hvor bygger de reder?

Nogle bygger reder i jorden, andre placerer dem i hulrum og eksisterende revner i murværk, i hule plantestængler eller i billegange i dødt træ. Hunnen placerer æg og pollen i lange rækker. Man kan godt sige, at de etablerer en form for ”rækkehus”

Sådan kan du hjælpe

Hvis du er jordejer eller blot ejer en have, så kan du gøre en hel del for at hjælpe de vilde bier.

• Byg redekasser
  • Lad døde træer og træstubbe stå
  • Undlad at sprøjte og bruge frø, som er behandlet med sprøjtemidler
  • Sørg for bi venlige blomster - og tilgængelige blomster i hele sæsonen
  • Sørg for uforstyrrede steder i haven - lav gerne små ophøjede grusbede uden beplantning
  • Sørg for adgang til drikkevand, især under tørke

Læs mere i folderen "Hjælp vilde bier"

Byg reder til bier

Læs hvordan du bygger en humlebi-redekasse under 'Læs også'.

Lær at slå med le

Vær med i "Elbodalens lelaug" i Fredericia. Har du lyst til at deltage i en sjov og sund aktivitet og samtidig pleje naturen, så er leslåning noget for dig.

Med en le kan man hjælpe orkidéer og sommerfugle, som ellers fortrænges af krat og buskads. Elbodalens lelaug plejer små naturskønne arealer i Fredericia Kommune.

Bliv artsambassadør

Del din glæde ved din yndlingsart med andre i Arternes Fredericia

Er der en vild art - plante eller dyr hjemmehørende i Fredericia Kommune, som du har en særlig interesse i?

Eller holder du bare af den nære naturs mangfoldighed?

Så kunne det være en idé at blive artsambassadør i Arternes Fredericia - og være med til at give den nære natur en stærkere stemme. Investeringen er din tid og naturglæden.

Du bestemmer helt selv, hvordan du promoverer din yndlingsart.

Har du endnu ikke bestemt din yndlingsart, så bliver du forhåbentlig inspireret på en af vores kommende natur-ture.

Ambassadørerne mødes mindst 1 gang månedligt enten på en aftalt naturperle eller i Det Grønne Rum.

Interesseret, tøv ikke med at kontakte Anne Mette Storgaard Mikkelsen på tlf:25793192 eller mail: a.mette.sm@gmail.com

Relevante videoer om vilde haver

Sådan kan du etablere et vildt bed

Sådan lokker du bier til haven