Børne- og Skoleudvalget - 07-04-2022

Referat
Dato:
Torsdag, 7 april, 2022 - 09:00
Hent som fil:
Lokation:
Dagsorden publiceret:
Torsdag, 31 marts, 2022 - 10:20
Referat publiceret:
Mandag, 11 april, 2022 - 10:40

Punkt 1 Godkendelse af dagsorden

Sagsresumé

 

 

Sagsbeskrivelse:

 

Indstillinger

Direktøren for Børn, Unge og Kultur indstiller at dagsordenen godkendes.

Beslutning i Børne- og Skoleudvalget den 07-04-2022

Godkendt.

Punkt 2 Orienteringssag: Rundvisning på Frederiksodde Skole

Sagsresumé

Udvalget får en rundvisning på Frederiksodde Skole af skoleleder Anders Nielsen.

 

Sagsbeskrivelse:

Rundvisningen på Frederiksodde Skole vil omfatte Afd. B, C og D og varer 30 min.

Økonomiske konsekvenser

Ingen

Vurdering

Ingen

Indstillinger

Direktøren for Børn, Unge og Kultur indstiller at besøget tages til efterretning.

 

Beslutning i Børne- og Skoleudvalget den 07-04-2022

Besøg taget til efterretning.

Punkt 3 Beslutningssag: Procesplan for den permanente løsning for Frederiksodde Skole

Sagsresumé

Børne- og Skoleudvalget besluttede 25.08.2021, i forbindelse med udmøntningen af anlægsmidler til skoleområdet fra budgetforliget 2022-25, at der laves en analyse af behovet for specialskoletilbud i Fredericia kommune. Baggrunden er et politisk ønske om at forbedre bygningsmassen, læringsmiljøet og indeklimaet for Fredericia Kommunes skolebørn. Der skal således ske en renovering hen imod et læringsmiljø der rækker ind i fremtiden. SKALA arkitekterne bistår Fredericia kommune med den forestående proces.

 

Sagsbeskrivelse:

Børne- og Skoleudvalget får på mødet en gennemgang af tids- og procesplanen for analysen af det fremtidige behov for specialskoletilbud, som skal føre frem mod en renovering af Frederiksodde Skole til 40 mio. kr.

Analysen skal bidrage til at finde en løsning, der understøtter ambitionen om, at alle elever får det rette specialtilbud så tæt på det almene skoleområde som muligt. Den kommende løsning skal derudover frigøre faglokalekapacitet til Ullerup Bæk Skolens udskolingsafdeling på Nørre Allé.

Analysen vil være gennemført i 2022, og Børne- og Skoleudvalget forventes at skulle godkende løsningen for renovering af Frederiksodde Skole feb./marts 2023.

SKALA arkitekterne foreslår en studietur med Børne- og Skoleudvalget i foråret som del af processen.

En revideret tids- og procesplan er vedhæftet sagen.

 

Rammen for analysen:

Analysen af specialtilbud har alene fokus på de fysiske rammer. Analysen vil tage udgangspunkt i fire pejlemærker. De fire pejlemærker udspringer af de tidligere brugerprocesser på Frederiksodde Skole udført af SKALA arkitekterne. Pejlemærkerne er:

1: Differentierede læringsmiljøer og -zoner 

Fremtidens læringsmiljø anses grundlæggende for at være et legende, kreativt og eksperimenterede læringsmiljø, hvor eleverne lærer både at være kritiske brugere og producenter af såvel analoge som digitale artefakter/produkter.  

2: Store og små fællesskaber 

Dette tema handler om at sikre fysiske rammer, der understøtter både små og nære fællesskaber og store fællesskaber på tværs af årgange, fagligheder og lokalsamfund. Det handler således om, at de fysiske rammer skal give plads til og invitere til såvel fordybelse som samarbejde både i klassen, på årgangen, på tværs af årgange, på tværs af faggrupper og med forældre og det øvrige lokalsamfund. 

3: Kloge kvadratmeter 

Kloge kvadratmeter handler ikke om, at alle skolens rum skal være fleksible og multifunktionelle. Der vil være behov for både stærkt og svagt kodede rum. Det handler således om at have blik for ”både-og” og om at undersøge, om ”rummets invitationer er afstemt med de pædagogiske intentioner”. 

4: Mulighed for bevægelse 

Fremtidens læringsmiljø er også et ”rytmisk læringsmiljø”, hvor der er plads til motion og bevægelse på mange måder. Det sker via varierede læringsformer med plads til både høj aktivitet og til fordybelse – til et højt lydniveau og til et lavt lydniveau. Hvor der er plads til individuelt arbejde og dialog i forskellige gruppestørrelser. Der vil under dette pejlemærke være fokus både på skolens indearealer og uderum.  

I analysen af en permanent placering af Frederiksodde Skole anvendes en metode, som SKALA arkitekterne har udviklet, og som vil blive demonstreret på udvalgsmødet.

På udvalgsmødet præsenterer teamleder af Pædagogisk Konsulentteam Line Dudal Lauridsen den foreslåede metode bag analysen.

Økonomiske konsekvenser

Den afsatte budgetramme for den permanente løsning er på 40 mio. kr. Udgiften til konsulentbistand afholdes som del heraf.

Vurdering

 Direktøren for Børn, Unge og Kultur vurderer at analysen af specialtilbud bør afgrænses. Den bør som udgangspunkt forholde sig åbent til de mulige kombinationer for en placering af Frederiksodde Skole, men det anbefales af følgende pejlemærker indgår i en afgrænsning/prioritering af analysen:

  • Der arbejdes videre med en organisering af Frederiksodde Skole med 4 afdelinger (A, B, C og D)
  • Der kan ikke flyttes elever fra matrikler på almenområdet, men overskydende kvadratmeter på almenområdet indgår i analysearbejdet  
  • Afd. C og D skal være placeret tæt på Stendalen  
  • Afd. C og D skal ligge samlet 
  • Hele afdelinger følges ad og ellers hele basisafdelinger og hele udskolinger. Basiselever kan alene placeres på basisafdelinger og udskolingselever kan alene placeres på udskolingsafdelinger.

Ovenstående betyder, at alle muligheder i spektret fra én samlet Frederiksodde Skole til en opsplitning af skolen med eksterne afdelinger er en mulighed.

Indstillinger

Direktøren for Børn, Unge og Kultur indstiller,

  1. at udvalget drøfter og beslutter hvilken vægtning pejlemærkerne skal have for en placering af Frederiksodde Skole, således at vægtningen bliver rammesættende for analysen af den permanente placering
  2. at tids- og procesplan for analysen godkendes.

Beslutning i Børne- og Skoleudvalget den 07-04-2022

Ad 1) Drøftet, og følgende pejlemærker blev besluttet:

  • Der arbejdes videre med en organisering af Frederiksodde Skole med 4 afdelinger (A, B, C og D)
  • Der kan ikke flyttes elever fra matrikler på almenområdet, men overskydende kvadratmeter på almenområdet indgår i analysearbejdet  
  • Afd. C og D skal helst være placeret tæt på Stendalen  
  • Afd. C og D skal ligge samlet 
  • Hele afdelinger skal følges ad

 

Ad 2) Godkendt

 

Punkt 4 Beslutningssag: Afledte konsekvenser af midlertidig løsning for Frederiksodde Skole

Sagsresumé

Børne- og Skoleudvalget godkendte den 10.marts 2022 en midlertidig løsning på kapacitetsudfordringerne for Frederiksodde Skole (FOS). Den valgte løsning omhandler opstilling af pavilloner til undervisning af elever fra Afd. B ved Kommunikationsvej/Lumbyesvej. Løsningen har en række afledte konsekvenser, som der skal tages stilling til inden arbejdet med en dispensationsansøgning fra planloven sættes i gang. Blandt andet så øger løsningen presset på afd. Nørre Allés klasselokaler/faglokaler og dermed udviklingen af den attraktive udskoling.

 

Sagsbeskrivelse:

Børne- og Skoleudvalget besluttede 10.marts 2022 følgende midlertidige løsning for Frederiksodde Skole frem til 2027, hvor en ´ny´ Frederiksodde Skole forventes at stå klar:

  • Mindst halvdelen af eleverne på afd. B på Frederiksodde Skole (ca. 40-45 elever) flytter til undervisningslokaler i pavilloner ved Kommunikationsvej.
  • Frederiksodde Skole bevarer deres undervisningslokaler på Ullerupdalvej i perioden.
  • Løsningen gør det muligt for alle elever og undervisere at forblive relativt tæt på det eksisterende skole- og fritidsmiljø samt udearealer.
  • Eleverne på Frederiksodde Skole vil fortsat benytte faglokaler som fysik/kemi og madkundskab på afd. Nørre Allé. Der er desuden et behov for faglokaler som musik, billedkunst og natur/teknik. Nogle af disse faglokaler har afd. Nørre Alle ligeledes behov for adgang til i forbindelse med valgfagshold på 7. og 8.årgang.

I nedenstående afsnit redegøres for behovet for undervisningslokaler/faglokaler ved den valgte løsning:

I skoleåret 2022/23 vil der ikke være etableret en pavillonløsning, det betyder at der skal findes midlertidige lokaler/placering til et stigende elevtal på Frederiksodde Skole. Hertil kommer manglende fag-/klasselokale på udskolingsafdelingen på afd. Nørre Alle. Afd. Nørre Allé forventer at gå fra ca. 400 elever til omkring 430 elever i 2022/23.

Forventet tilgang/afgang af elever på Frederiksodde Skole juni 22:

AFDELING

Tilgang INDSKOLING

Tilgang MELLEMTRIN

Tilgang UDSKOLING

PLADSER FRIGIVET

Afgang af elever juni22

AFDELING A

2

 

1

4

AFDELING B

3

2

1

3

AFDELING C

2

 

 

1

AFDELING D

4

4

 

6

SAMLET

19

14

 

Det er et opmærksomhedspunkt i relation til ovenstående tabel, at Frederiksodde Skole har taget imod 11 nye børn hen over det seneste halve år i en form for ´overbelægning´. Dette er sket med udgangspunkt i, at der er 14 elever, der forlader FOS til juni22. Det er ifølge PPR sandsynligt, at der frem mod sommerferien viser sig at være yderligere et par børn med behov for et specialskoletilbud. Det aktuelle behov på 19 pladser kan derfor stige yderligere. 

Aktuelle lokalebehov for 2022/23:

  • Afd. Nørre Allé:

Lokalebehovet til den almindelig klasseundervisning er mangelfuld, hvis der skal oprettes to idrætstalentklasser på 7.årgang fra august 2022.

Behov for adgang til musik faglokale til valgfagshold på 7. og 8.årgang: Dette kan imødekommes ved at musikundervisningen i 2022/23 afvikles i musiklokale på Skjoldborgsvej.

Behov for billedkunst/håndværk/design faglokale: Dette kan om nødvendigt deles med Frederiksodde Skole, der har etableret et mindre billedkunstlokale på Afd. Nørre Allé i kælderetagen. 

 

  • Frederiksodde Skole:

Minimum et undervisningslokale/det kan også være flere mindre rum.

Behov for adgang til musik faglokale.

Bibeholde adgang til eget eSport-rum på Afd. Nørre Allé samt undervisningslokale.

Behov for at kunne benytte et mindre egnet faglokale til natur/teknik og billedkunst i kælderen på afd. Nørre Allé.

På udvalgsmødet orienteres yderligere om lokalesituationen i 2022/23 for afd. Nørre Allé og for Frederiksodde Skole.

 

Midlertidig pavillonløsning fra 2023 ved Kommunikationsvej:

Der er tre scenarier for at placere elever fra Frederiksodde Skoles afd. B i den midlertidige pavillon-løsning alt efter hvor mange pavilloner, der må/ønskes opstillet på arealet.

Der skal snarest søges om en dispensation fra lokalplanen til opstilling af det ønskede antal pavilloner.

1)       Afd. B: Den yngste halvdel af eleverne flytter i pavilloner ved Kommunikationsvej

Ca. 40-45 børn og 15-20 medarbejdere

Eleverne benytter følgende faglokaler på afd. Nørre Alle:

Et sløjdlokale, madkundskab, håndværk/design i et kælderlokale.

Eleverne vil ikke som udgangspunkt have adgang til et musiklokale medmindre de kan transporteres til fx afd. Skjoldborgvejs musiklokale, eller der etableres et faglokale i pavillonløsningen. 

 

2)       Afd. B: Den ældste halvdel af eleverne flytter i pavilloner ved Kommunikationsvej

Ca. 40-45 børn og 15-20 medarbejdere

Eleverne benytter følgende faglokaler på afd. Nørre Alle:

Fysik/kemi, madkundskab, håndværk/design.

Musiklokale på Skjoldborgsvej benyttes eller 1-2 fleksible faglokaler indrettes i pavillon-løsningen til musik og til billedkunst/design.

 

3)       Afd. B:  Alle elever flytter i pavilloner ved Kommunikationsvej

Ca. 80 - 90 børn, 40 medarbejdere

Denne løsning vil give bedre pladsforhold til børnene på Afd. C og D samt til aflastningstilbuddene.

Det vil delvis frigive et undervisningslokale og to grupperum på afd. Nørre Allé fra 2023/24, hvilket Frederiksodde Skole i dag benytter fuld tid som undervisningslokaler.

Fysik/kemi og madkundskab vil fortsat finde sted i faglokaler på afd. Nørre Allé.

 

Proces og tidsplan vedr. den midlertidige løsning:

På mødet vil der være en kort gennemgang af tidsperspektivet på de faser, som pavillon-løsningen skal igennem inden en realisering af pavilloner kan påbegyndes.

Chefkonsulent Charlotte Mikkelsen deltager under punktet.

Økonomiske konsekvenser

Udgifterne til pavillon-løsning varierer, afhængig af model og om pavillonerne købes eller lejes. Forvaltningen vil på mødet uddybe forudsætningerne bag udgiftsoverslagene nedenfor. Det bemærkes, at der er tale om overslag, som derfor er behæftet med en vis usikkerhed.

Ved lejede pavilloner forventes udgiften til den lille løsning med 40-45 børn at være ca. 11,4 mio. kr. over 5 år. Hertil kommer udgifter til drift og udearealer.

Ved lejede pavilloner forventes udgiften til den store løsning med 80-90 børn i pavilloner at være ca. 19,1 mio. kr. over 5 år. Hertil kommer udgifter til drift og udearealer.

Udgifterne skal finansieres af bufferbeløbet til den samlede skolerenoveringsplan på 23 mio. kr.

Vurdering

Direktøren for Børn, Unge og Kultur vurderer, at det stigende elevtal for både Frederiksodde Skole og for afd. Nørre Allé i skoleår 2022/23 vil presse lokalesituationen til det yderste. Der arbejdes på at finde løsninger i forhold til faglokaler som musik, billedkunst, håndværk/design.

I lyset af ovenstående fysiske og økonomiske rammer samt muligheder, forvaltningens samlede vurdering, at den mest hensigtsmæssige løsning er, at flytte de ældste elever fra FOS til pavillonløsningen. Denne løsning betyder blandt andet, at de mindste elever bibeholder adgang til kendte legepladsområder og udearealer.

Indstillinger

Direktøren for Børn, Unge og Kultur indstiller,

  1. at udvalget drøfter og beslutter hvilken pavillon-løsning ved Kommunikationsvej – lille eller stor -  der skal søges om dispensation fra lokalplanen til at opstille
  2. at der ved etablering af pavillon-løsningen etableres to fleksible faglokaler, såfremt nyt plangrundlag giver rum herfor.

Beslutning i Børne- og Skoleudvalget den 07-04-2022

Ad 1) Der søges dispensation fra lokalplanen til den store pavillonløsning ved Kommunikationsvej for at sikre størst mulig fleksibilitet. Det er den lille løsning, der etableres; men hvis behovet ændrer sig over de 5 år, kan der være mulighed for udvidelse.

Ad 2) Godkendt

 

Punkt 5 Beslutningssag: Drøftelse af input til Rammeaftale 2023-2024 for det specialiserede socialområde

Sagsresumé

I denne sag bedes Senior- og Socialudvalget samt Børne- og Skoleudvalget drøfte henvendelsen fra KKR Syddanmark og komme med input til rammeaftalen 2023-2024 for det specialiserede socialområde.

 

Sagsbeskrivelse:

 

BAGGRUND

KKR Syddanmark inviterer udvalg på socialområdet i de 22 syddanske kommuner og Region Syddanmark til at bidrage med perspektiver og temaer til Rammeaftalen for 2023-2024. Rammeaftalen for det specialiserede socialområde og specialundervisningsområdet dækker både børneområdet og voksenområdet.

 

Kommunerne og Region Syddanmark bærer ansvaret for koordineringen af det specialiserede socialområde og specialundervisningsområdet i henhold til BEK nr. 1298 af 03/09/2020 Bekendtgørelse om rammeaftaler m.v. på det sociale område og på det almene ældreboligområde.

 

I forbindelse med dette udarbejdes der hvert andet år en toårig rammeaftale, som godkendes af kommunalbestyrelserne og Regionsrådet. Rammeaftalen er kommunalbestyrelsernes og Regionsrådets redskab til at styre den faglige udvikling, kapacitet og økonomi på det specialiserede socialområde og specialundervisningsområdet.

 

Rammeaftalen består af en udviklingsdel og en styringsdel.

 

-          Udviklingsdelen sætter fokus på politisk valgte temaer og sætter retning for faglig udvikling, styring og koordinering af de kommunale og regionale tilbud.

 

-          Styringsdelen beskriver rammerne for køb og salg af pladser mellem kommunerne og mellem kommunerne og regionen, hvordan taksterne for tilbuddene udregnes samt andre regler for køb og salg af tilbud og ydelser.

 

 

LOKALE DRØFTELSER AF BIDRAG TIL RAMMEAFTALEN 2023-2024

 

På den baggrund opfordrer KKR Syddanmark til lokale drøftelser af behov og udfordringer på det specialiserede socialområde og udvikling af området.

 

Drøftelserne kan tage udgangspunkt i følgende spørgsmål:

  • Hvad er vigtigt, og hvad optager os på den tværkommunale og tværsektorielle bane?
  • Hvad skal vi samarbejde om fremadrettet?
  • Hvilke udviklingstiltag skal rammeaftalen fokusere på?
  • Hvilke mål sætter vi for fremtidens socialområde i Syddanmark?

 

Der opfordres til at have fokus på såvel kortsigtede og langsigtede perspektiver.

 

PROCES

 

De lokalpolitiske bidrag samles og danner grundlag for en samlet prioritering i forbindelse med formuleringen af Rammeaftale 2023-2024.

 

Tidsplan for arbejdet med Rammeaftale 2023-2024

 

Februar 2022-april 2022

De politiske udvalg har mulighed for at drøfte udviklingen og udfordringerne på området og eventuelt bidrage med perspektiver og temaer.

Ultimo april 2021

Frist for indsendelse af eventuelle bidrag til arbejdet med formulering af Rammeaftale 2023-2024.

24. juni 2022

Rammeaftalen godkendes i Socialdirektørforum og sendes videre til KKR til godkendelse

August - september 2022

KKR godkender Rammeaftalen og sender den videre til godkendelse i kommunerne og Region Syddanmark

September - november 2022

Rammeaftalen godkendes i kommunerne og Region Syddanmark.

November 2022

De politiske udvalg på det sociale område deltager i KKR temadag, med fokus på det samarbejde der foregår på tværs af kommuner og region i Syddanmark under rammeaftalesamarbejdet.

1. december 2022

Rammeaftalen sendes til Socialstyrelsen og offentliggøres på kommunernes og Region Syddanmarks hjemmesider.

 

I 2020 bidrog socialudvalg i kommuner og Region Syddanmark også med forslag til den overordnede politisk strategiske retning for rammeaftalen og med konkrete temaer til rammeaftalen for 2021-2022.

 

Bilag 1 er en opsamling på aktiviteter igangsat af Socialdirektørforum siden 2020

 

Den nuværende Rammeaftale, gældende for 2021-2022, kan læses i bilag 2.

Økonomiske konsekvenser

 Ingen

Vurdering

 Det er forvaltningens anbefaling, at de politiske drøftelser medtager følgende opmærksomhedspunkter:

-          Større ensartethed i samarbejde med lægerne. For eksempel vedrørende dosisdispensering og almen sundhed. Jf. lovgivning på området skal lægerne tage uvildig beslutning ift. borgerens behandling, hvis borger ikke selv kan; men det er ikke alle læger, der vil det.

-          Fælles fokus på økonomi; pressede budgetter på området. Kunne man arbejde med takstmodeller med et rehabiliterende sigte?

-          Fokus på betydning af at mange af beboerne på botilbud bliver stadig ældre med deraf øget plejebehov.

-          Fokus på tidlig og forbyggende indsats i psykiatrien.

-          Fokus på børn og unges mentale sundhed og trivsel.

Indstillinger

Direktionen indstiller til Senior- og Socialudvalget samt Børne- og Skoleudvalget,

at udvalget drøfter henvendelsen fra KKR Syddanmark og kommer med input til rammeaftalen 2023-2024 inden udgangen af april 2022.

Beslutning i Børne- og Skoleudvalget den 07-04-2022

Drøftet. Udvalget er enig i forvaltningens anbefalinger, og finder særligt fokus på børn og unges mentale sundhed og trivsel vigtigt.

Punkt 6 Orienteringssag: Oversigt over anlægsprojekter under Børne- og Skoleudvalget

Sagsresumé

Byrådet har gennem de seneste år afsat en del midler til anlægsprojekter under Børne- og Skoleudvalgets resorområde. Udvalget får en oversigt og status på, hvad der er i gang.

 

Sagsbeskrivelse:

Følgende anlægsprojekter og bygningsvedligehold er igangsat i dagtilbud, skoler og fritid:

Projekt

Beskrivelse

Budget (kr.)

År

Status

Daginstitutionen Lynghøjen

Køkken

Renovering af køkken.

600.000 kr.

2022

Etablering er i gang

Børnehuset Bissensvej

Køkken

Undersøgelse af renoveringsbehov af køkken.

0 kr.

2022-?

Afklaring er i gang

Idrætsbørnehaven Ta´ Fat

Krybberum

Etablering af krybberum.

800.000 kr.

2022

Etablering er i gang

Ny daginstitution

ved Lumbyesvej

Ny daginstitution skal opføres i Ullerup Bæk Distriktet.

19.804.000 kr.

2022-2023

I præ-kvalifikation, herefter følger tilbudsfase

Renovering af legepladser i dagtilbud og skoler

Udmøntning af legepladspuljen.

1.105.000 kr.

2022 og overslagsår

Løbende opgave

Skolerenoveringer:

Havepladsvej (KBS)

Indre Ringvej (KBS)

Skjoldborgsvej (UBS)

Krogsager (ERR)/

Frederiksodde Skole

Første fase af skolerenoveringer.

Den samlede pulje er på 340 mio. kr.

Planlægning af øvrige renoveringer.

12.020.000 kr.

2022 -

Proces er i gang i flere ”faser”.

Skolesvinget

Renovering og udvidelse

18.025.000 kr.

2022

Etablering er i gang. Forventes færdig i 2022

Erritsø Fællesskole afd. Bygaden

 

Renovering af tag

535.000 kr.

2022

Afventer igangsætning. Forventes færdig i 2022.

Udvendig bygningsvedligehold 

En stor del af projekterne er på skoler og i daginstitutioner.

Fx: Renovering af gavl på Erritsø Fællesskole afd. Krogsagervej

 

2022 -

Projekter sættes i gang løbende.

Ny streetsportsfacilitet

Afklaring af plangrundlag, jordbundsforhold, funderingsomkostninger m.m.

10.206.000 kr.

Buffer på 2 mio. kr.

2022-23

Afklaring af plangrundlag m.m. er i gang.

Analyse af daginstitutionerne

Analyse af renoveringsbehov

500.000 kr.

2022

Ikke igangsat.

 

Ejendomsafdelingen bistår desuden dagtilbud, skoler og Ungdommens Hus med rådgivning og teknisk hjælp til ventilation m.m.

Økonomiske konsekvenser

Ingen

Vurdering

Ingen

Indstillinger

Direktøren for Børn, Unge og Kultur indstiller at orienteringen tages til efterretning.

Beslutning i Børne- og Skoleudvalget den 07-04-2022

Orienteringen taget til efterretning.

Punkt 7 Orienteringssag: Ungeprofilundersøgelsen 2022

Sagsresumé

Fredericia kommune har i januar 2022 bedt kommunens unge borgere (fra 7.klasse) om at deltage i ungeprofilundersøgelsen. Undersøgelsen er en spørgeskemaundersøgelse der giver kommunen en aktuel viden om unges trivsel, sundhed, livsopfattelse og livssituation og kan bidrager til at styrke den forebyggende indsats i kommunen. Det har været frivilligt at deltage i undersøgelsen, men rigtig mange unge har bakket op.

 

Sagsbeskrivelse:

I Fredericia kommune svarede i alt 2618 unge på ungeprofilundersøgelsen i januar 2022.

1185 unge besvarede fra 7.-9. klasse (69%) og

1433 unge besvarede fra 10. klasse og ungdomsuddannelserne.

Samtlige skoler og uddannelsesinstitutioner har deltaget.

På mødet får udvalget mulighed for at følge op på ungeprofilundersøgelsen, som udvalget får præsenteret på et temamøde for Byrådet den 24.marts.

Rasmus Balder, leder af Fritid og Mette Nørmark, pædagogisk konsulent deltager under punktet og uddyber resultater fra ungeprofilundersøgelsen.

Økonomiske konsekvenser

Ingen

Vurdering

Direktøren for Børn, Unge og Kultur vurderer at ungeprofilundersøgelsen er værdifuld i relation til indsatsen omkring implementeringen af ny fritidspolitik for unge samt i relation til udviklingen af den attraktive udskoling.

Indstillinger

Direktøren for Børn, Unge og Kultur anbefaler at orienteringen tages til efterretning.

Beslutning i Børne- og Skoleudvalget den 07-04-2022

Sagen udsættes.

Punkt 8 Orienteringsag: Indgang H

Sagsresumé

Familie og Børn har i perioden 01.09.19 – 31.12.21 modtaget puljemidler fra Socialstyrelsen til projekt ”Indgang H”. Projektets intentioner var at hjælpe familier til børn og unge med handicap, til en mere systematiseret og koordineret indgang til kommunen.

Byrådet har bevilliget budgetmidler til fortsættelse af Indgang H i 2022 og 2023.

 

Sagsbeskrivelse:

Flere familier til børn og unge med handicap har kontakt til mange fagafdelinger i kommunen, men også til andre eksterne parter, hvilket kræver mange ressourcer. Derfor har Familie og Børn, via puljemidler fra Socialstyrelsen, i 2019 – 2021 afprøvet et projekt, hvor der har været afsat ekstra ressourcer til at koordinere og følge op på familiernes sager.

Projektet har været udfordret undervejs, blandt andet pga. Corona og udskiftning i medarbejderstaben. Derfor har projektet reelt set kun haft 2021 som erfaringsgrundlag, hvilket er et begrænset grundlag at vurdere på.

Projektet udløb med udgangen af 2021, men byrådet vedtog med budget 2022 flg.:

”Projektet ”indgang H” udløber med udgangen af 2021. Forligspartierne ønsker at fastholde projektet som en integreret del af driften. En del af de nye ressourcer skal derfor prioriteres til dette. Der skal sikres fortsat fokus på en sammenhængende og koordineret indsats for familier med handicappede børn og unge. Målgruppen er børn og unge med betydelig og varig nedsat kognitiv funktionsevne, som har behov for tværgående indsatser. ”

Økonomiske konsekvenser

Der er afsat 600.000 kr. i hhv. 2022 og 2023 til fortsat drift af projektet.

Vurdering

Der har dog for 2021 været en række erfaringer, som der bygges videre på i 2022 og 2023.

Rambøll har ligeledes udarbejdet et statusrapport for de 12 kommuner der har modtaget puljemidler til lignende projekter. Et af de væsentlige konklusioner fra statusrapporten er, at forældrene oplever, at kvaliteten af deres sagsbehandling er forbedret, ligesom at de i højere grad føler sig inddraget, forstået og mere velinformerede.

Statusrapportens konklusioner indgår også i det videre arbejde.

På udvalgsmødet vil familiekoordinator Jeanne Hust deltage, og fortælle om erfaringer fra projektet, og hvad der arbejdes videre med i 2022 og 2023

 

Indstillinger

Direktøren for Børn, Unge og Kultur indstiller at orienteringen om Indgang H tages til efterretning.

 

Beslutning i Børne- og Skoleudvalget den 07-04-2022

Sagen udsættes.

Punkt 9 Orienteringsag: Om styrkelse af overgange på 0-6 års området

Sagsresumé

Familie og Børn har i perioden dec. 2017 – juni 2021 modtaget tilskud fra Sundhedsstyrelsen til ”Styrkelse af overgange i Fredericia Kommune”.

Projektet er udløbet pr. 30.06.2021, Byrådet har dog med budget 2022 besluttet flg.:

Forligspartierne ønsker at skabe trygge overgange for børn og forældre og vil integrere projektet varigt i driften inden for Børne- og Skoleudvalgets ramme.

Der gives et status på, hvorledes der arbejdes med projektets intentioner, inden for Børne- og Skoleudvalgets ramme

 

Sagsbeskrivelse:

Projektet ” Styrkelse af overgange i Fredericia” havde som overordnet formål, at man i projektperioden, i et tværfagligt samarbejde mellem sundhedsplejen og dagtilbud, fik afprøvet en fælles metode, værktøj og kategorisering af sårbare familier, der bevirker at man styrker den tidlige indsat over for sårbare familier, så flere børn trives.

Opsporingen af de sårbare familier skete ved samtaler med familierne i de forskellige overgange på 0-6 år området, dvs. overgang fra hjem til vuggestue/dagplejen og overgang fra vuggestue/dagpleje til børnehave, overgang fra børnehave til skole. Ligeledes har der været tilbudt samtaler ved 3½ års undersøgelsen. Samtalerne er i stort omfang forsøgt gennemført i familiernes hjem. Dette med henblik at samtalen skal ske i trygge rammer for familien og barnet.

Forældrekurset Tryghedscirklen (COS-P) er ligeledes tilbudt til en række forældre. Kurset har fokus på at styrke relationen mellem barn og forældre. Under kurset ser man nærmere på, hvad vores børn prøver at fortælle os gennem deres adfærd og hvad man konkret kan gøre for at støtte deres følelsesmæssige udvikling og trivsel.

Under projektet, er projektmidler hovedsageligt gået til frikøb af ressourcer fra sundhedsplejersker og pædagoger samt projektledelse.

Økonomiske konsekvenser

Sundhedsstyrelsen gav tilsagn om støtte projektet med 5,9 mio. kr. i projektperioden dec. 2017 – juni 2021.

Byrådet vedtog med budget 2022, at projektets intentioner skulle fortsætte inden for Børne- og Skoleudvalgets ramme. Derfor er der ikke afsat ekstra budgetmidler til forsættelse af projektet.

Vurdering

Projektet i Fredericia blev evalueret af UC Syd. Ligeledes er der fra Sundhedsstyrelsen, udarbejdet en afsluttende evalueringsrapport der gælder for alle 3 kommuner der har arbejdet med modellen under satspuljeprojektet. Fra evalueringsrapporterne kan man generelt udlede, at:

-          Det fra forældrene, har skabt en tryghed og tillid at vigtigt viden blev overleveret ved overgangsbesøgene. Dette gælder specielt ved overgang fra hjem til vuggestue/dagpleje, da sundhedsplejen er familiens primære professionelle kontakt.

-          Flere pædagoger har fået en større indsigt i og forståelse af barnet ved at se, hvordan barnet agerer i hjemmet i samspil med forældrene og eventuelle søskende. Pædagogerne oplever, at de får mulighed for at se flere dimensioner af barnets adfærd, fordi adfærden kan være vidt forskellig, afhængig af omgivelserne.

-          Det tværfaglige samarbejde er styrket. Man har fået en større indsigt i hinandens fagligheder.

-          De forældre der har gennemgået COS-P forløb, står stærkere i deres rolle som forældre og flere oplever en nemmere hverdag med børnene derhjemme allerede ved kursets afslutning.

På trods af flere gode erfaringer fra projektperioden, har det været svært at opretholde indsatserne på sammen niveau. Der er forsøgt at andre modeller for overgangsbesøgene. Ligeledes udbydes COS-P fortsat, dog i et reduceret omgang.

Den tidligere projektledere fra projekt styrkelse af overgange, Gitte Stylsvig Kring, deltager på udvalgsmødet, og giver et mere uddybende indblik i de indsatser der arbejdes med i 2022.

Indstillinger

Direktøren for Børn, Unge og Kultur indstiller at Børne- og Skoleudvalget tager orienteringen til efterretning.

 

Beslutning i Børne- og Skoleudvalget den 07-04-2022

Sagen udsættes.

Punkt 10 Orienteringssag: Skolevejsprojekter

Sagsresumé

Forligspartierne afsatte med budget 2021 midler til Sikre Skoleveje i 2022. Der er i budgettet for 2022 afsat 1,5 mio. kr. Denne sag indeholder forslag til udmøntning af midlerne.

 

Sagsbeskrivelse:

I 2020 afsatte forligspartierne med vedtagelse af budget 2021, 1,5 mio. kr. i 2022 til færdiggørelse af planlagte tiltag for at skabe sikre skoleveje. I budgetforliget står følgende:

”Midlerne prioriteres til forbedringer af afsætningsforhold ved Fjordbakkeskolen i Taulov, Treldevej, Kaltoftevej, Skansevej, Nørre Alle, Havepladsvej, Skjoldborgsvej og afdeling Krogsager. Ved alle tiltag styrkes trafiksikkerheden for de bløde trafikanter.”

Herunder følger en kort beskrivelse af projekterne der beskrives i forligsteksten.

 

Fjordbakkeskolen i Taulov:

Ændring og udvidelse af Kys og Kør, anslået pris 0,15 mio. kr.

 

Treldevej, Kaltoftevej, Skansevej

På Treldevej er der behov for at forbedre krydsningsmulighederne for de lette trafikanter. I forbindelse med cykelstiprojektet langs Treldevej og Nordre Kobbelvej, etableres der lyskryds i krydset Treldevej / Nordre Kobbelvej.

På samme måde, er der brug for et lyskryds i krydset Nordre Ringvej / Heerupsvej / Treldevej. Det er et stort samlet ønske fra grundejerforeningerne, at der særligt i dette kryds sker forbedringer for de lette trafikanter, som kan hjælpe blandt andet skolebørn på tværs af Treldevej på vej til skole.

På Kaltoftevej er der ønske om hastighedsdæmpning, som vil sikre en lavere hastighed på strækningen ml. Treldevej og Skansevej, og på Skansevej har der siden budgettet blev vedtaget i 2020 etableret forskellige tiltag. 

Anslået pris for etablering 1,75 mio. kr.  

Nørre Allé:

Forbedring af cyklistforhold og parkeringsforhold. Disse problematikker er allerede løst i 2021 i anden sammenhæng, da der er etableret mulighed for parkering ved Lumbyesvej, og cykelstier samt nyt fortov langs hele Nørre Allé.

Havepladsvej:

Ændring af lyskrydset ved Treldevej / Indre Ringvej. Dette kryds er ombygget i forbindelse med de afsatte midler til optimering af signalanlæg i 2021.

 

Skjoldborgsvej:

Etablering af ”Kys og Kør” på Holbergsvej. Dette projekt er blevet en del af de afsatte midler til skolerenoveringer.

Krogsagervej:

Forbedret afmærkning af gangareal langs p-pladsen ved hallen. Anslået pris 0,025 mio. kr.

Økonomiske konsekvenser

Med denne sag prioriteres de afsatte midler, til følgende projekter:

Lyskryds ved Treldevej / Heerupsvej / Nordre Ringvej, samt bump på Kaltoftevej, 1,75 mio. kr. Fra puljen til ”Sikre Skoleveje” reserveres 1,325 mio. kr. De resterende 0,425 mio. kr. finansieres fra puljen til renovering af fortove, da projektet ligeledes indeholder renovering af fortove på de strækninger der ombygges.

Der afsættes 0,15 mio. kr. til ombygning af ”Kys og Kør” på Fjordbakkeskolen i Taulov. Projektet udformes i dialog med skolen, og med udgangspunkt i den skitse til ombygning der allerede er udarbejdet.

På afdeling Krogsager afsættes 0,025 mio. kr. til etablering af forbedret afmærkning af gangarealer langs parkeringspladsen ved hallen. Projektet udformes og udføres i samarbejde med skolen.

Tekst
(beløb i mio. kr.)

TB2022

TB 2023

TB 2024

TB 2025

TB 2026

Anlægs-
bevilling

Fri-
givelse

Sikre Skoleveje (XA-50358)

 

 

 

 

 

1,522

1,522

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

I alt (- = kasseindlæg/+= kasseudlæg)

0,000

0,000

0,000

0,000

0,000

 

 

 

Vurdering

Infrastruktur og Ejendomme vurderer, at de prioriterede projekter vil skabe en øget tryghed og trafiksikkerhed for særligt de bløde trafikanter. På samme måde vil etablering af lyskryds ved Nordre Ringvej / Heerupsvej og Treldevej også mindske risikoen for uheld, særligt den type hvor vigepligten overses. Endelig vil hastighedsdæmpning af Kaltoftevej også have en positiv effekt på trafiksikkerheden omkring børnehaven Voldly.

Indstillinger

Direktøren for Vækst, Teknik og Klima indstiller, at Børn- og skoleudvalget tager orienteringen til efterretning.

 

Beslutning i Børne- og Skoleudvalget den 07-04-2022

Orienteringen taget til efterretning.

Punkt 11 Orientering

Sagsresumé

 

 

Sagsbeskrivelse:

Orientering og spørgsmål fra udvalgsformanden

 

Orientering og spørgsmål fra udvalgsmedlemmer

 

Orientering og spørgsmål fra afdelingerne

-          Udvalgets ønsker til besøg på områdets institutioner og afdelinger (bruttoliste)

-          Flygtninge fra Ukraine – status på situationen i Fredericia

Indstillinger

Direktør for Børn, Unge og Kultur indstiller at orienteringen tages til efterretning

 

Beslutning i Børne- og Skoleudvalget den 07-04-2022

Orienteringen taget til efterretning.

Punkt 12 Underskriftsside

Sagsresumé

Udvalget skal godkende beslutningsprotokollen.

 

 

Sagsbeskrivelse:

Udvalget skal godkende beslutningsprotokollen.

 

For at godkende beslutningsprotokollen, skal hvert medlem underskrive ved at trykke på Godkend i First Agenda.