Børne- og Skoleudvalget - 15-01-2020

Referat
Dato:
Onsdag, 15 januar, 2020 - 08:00
Hent som fil:
Referat publiceret:
Fredag, 17 januar, 2020 - 15:00

Punkt 1 Godkendelse af dagsorden

Sagsresumé

 

 

Sagsbeskrivelse:

 

Indstillinger

Indstilles til godkendelse.

 

Beslutning i Børne- og Skoleudvalget den 15-01-2020

Godkendt.

Punkt 2 Udmøntning af Budget 2020 på børne- og ungeområdet

Sagsresumé

Økonomiudvalget har på møde 25/11 behandlet Budget 2020. Som udgangspunkt går alle beslutninger fra det vedtagne budget til direkte behandling i det pågældende fagudvalg. Dog er der indsatser som Økonomiudvalget har besluttet bliver omfattet af en særlig koordinering på tværs af byrådet. Flere af disse indsatser vedrører børne- og ungeområdet.

 

Sagsbeskrivelse:

Budget 2020 har et stærkt fokus på indsatser rettet mod børne- og ungeområdet i Fredericia. En del af disse indsatser kræver en særlig koordinering, derfor forankres nedenstående indsatser i Økonomiudvalget.

-          Arbejdstidsaftale for lærerne

-          Økonomimodel for børnespecialområdet

-          Normeringer i dagtilbud

-          De fysiske rammer på Frederiksodde Skole

-          Ny daginstitution

-          Projektering af Afdeling Skolesvinget (Ullerup Bæk Skolen)

-          Projektering af Afdeling Højmosen (Erritsø Fællesskole)

-          Opgradering af Kirstinebjergskolens afdelinger

-          Forebyggelse og fritid – ny fritidspolitik (forankres på tværs af udvalg)

-          Forebyggelse på misbrugsområdet (forankres på tværs af udvalg)

Økonomiske konsekvenser

Midler til indsatserne er afsat i Budget2020 og udmøntes af Økonomiudvalget.

Vurdering

Ingen.

Indstillinger

Børn og Unge indstiller, at Børne- og Skoleudvalget løbende holdes orienteret om ovenstående indsatser.

Beslutning i Børne- og Skoleudvalget den 15-01-2020

Godkendt.

Punkt 3 Udmøntning af teknologipulje til skolerne

Sagsresumé

Forligspartierne ønsker i Budget 2020 at styrke arbejdet med IT og digitalisering i folkeskolen i Fredericia. Fremtiden er, at langt mere undervisning foregår digitalt og Fredericias børn og unge skal sikres lige og gode rammer til at kunne integrere digitaliseringen i deres læring.

 

Sagsbeskrivelse:

Forligspartierne ønsker at styrke arbejde med IT og digitalisering i folkeskolen i Fredericia. En væsentlig del af undervisningen fremadrettet foregår digitalt, og Fredericias børn og unge skal sikres lige og gode rammer til at kunne integrere teknologien i deres læring. Med teknologipuljen får lærere og elever langt bedre muligheder for at arbejde med de mange nye digitale læremidler, som også understøtter indsatsen omkring undervisningsdifferentiering m.m.

Der er i Budget 2020 afsat en teknologipulje på 3 mio. i 2020, så der kan foretages investeringer i devices i folkeskolen.

Puljen vil først og fremmest blive anvendt til indkøb af ca. 1600 chromebooks svarende til en værdi af godt 2,5 mio. Derudover vil der blive indkøbt ipads ca. 60 stk. til en værdi af ca. 140.000 kr. samt en række forskellige LEGO-programmeringsprodukter til undervisningen på forskellige årgange. Disse programmeringsprodukter understøtter en varieret undervisninger i skolen og løfter dele af STEAM-strategien. Ovenstående indkøb er aftalt i tæt dialog med skolerne.

Skolerne får årligt samlet set 1,2 mio. til indkøb af hardware. Disse årlige midler fordeles efter elevtallet på skolerne og kommer ud over de ekstra 3 mio. afsat i Budget 2020. Skolerne disponerer selv over disse hardware-midler.

Økonomiske konsekvenser

Der er afsat 3 mio. til formålet i Budget2020.

Vurdering

Børn og Unge vurderer, at indkøb af chromebooks kan komme i udbud i 1. kvartal 2020, og således være på plads til skoleåret 2020-21.

Indstillinger

Børn og Unge indstiller, at Børne- og Skoleudvalget godkender at indkøb af ovenstående teknologi kan iværksættes.

Beslutning i Børne- og Skoleudvalget den 15-01-2020

Godkendt.

Punkt 4 Udmøntning af pulje til styrkelse af forebyggende indsatser og pårørende indsatser på misbrugsområdet

Sagsresumé

I budgetforliget for 2020 er der afsat 1,4 mio. kr. til en styrkelse af forebyggelsesindsatsen på misbrugsområdet samt pårørende arbejdet. Baggrunden for beslutningen er bl.a. de mange forslag til forbedringer, der kom fra borgere, brugere, pårørende og medarbejdere i budgetprocessen optil. I denne sag forelægges et forslag til, hvorledes midlerne kan udmøntes. Udkastet til procesplan går på tværs af flere koncernområder og udvalg.

 

Sagsbeskrivelse:

Misbrugsanalysen, der blev gennemført i 2019 viser, at Fredericia kommune har store udfordringer, særligt når det handler om unge og misbrug. Med afsæt i de mange forslag til forbedringer på misbrugsområdet, der er indkommet fra borgere, medarbejdere, pårørende og fagpersoner, blev det med budget 2020 besluttet at styrke misbrugsområdet med i alt 5 mio. kr. heraf 1,4 mio. kr. til styrkelse af den forebyggende indsats og indsatsen for pårørende.

 

Opsamlingen fra borgermødet på Sundhedshuset er vedlagt som bilag 1-3.

 

Forslag til udmøntning:

Forvaltningen foreslår:

  • Styrkelse af U-turn med 750.000 kr. med helårseffekt fra 2020.

Baggrunden for dette forslag er, at Fredericia kommune har gode erfaringer med U-turn. Det er en veldokumenteret metode til forebyggelse, tidlig opsporing og behandling. Det vil kunne implementeres meget hurtigt og målgruppen vil kunne udvides fra 15-18 år til også at omfatte gruppen 18-25 som i projektperioden. 
Modellen er beskrevet i bilag 4. Midlerne placeres under Børne- og Skoleudvalget, da indsatsen er placeret der i dag. Forebyggelsesindsatsen vil her være centreret omkring ungdomsuddannelserne.
 

  • 650.000 kr. afsættes i en pulje til styrkelse af pårørendestøtten og forebyggelse generelt. Fokusområderne vil være:
    - Forebyggelsesindsatsen i folkeskolen
    - Indsatser for pårørende
    - Øget tilgængelighed af information om misbrug
    - Dannelse af tværgående alliance (læger, politi, SSP, restauratører, udsatterådet, uddannelsesinstitutionerne, apotekerne mv.)

 

Udvalgene forelægges en samlet pakke på møderne i marts.


Der vil skulle nedsættes en arbejdsgruppe på tværs af koncernområderne, som kan lave en samlet plan på baggrund af de mange forslag fra borgermødet.

Økonomiske konsekvenser

Ingen.

Vurdering

Ingen.

Indstillinger

Koncernledelsen indstiller til Social- og Beskæftigelsesudvalget, Sundhedsudvalget, Børne- og Skoleudvalget og Uddannelsesudvalget at det anbefales overfor Økonomiudvalget at,

 

-          750.000 kr. placeres under Børne- og Skoleudvalget til U-turn årligt og varigt.

 

 

Beslutning i Uddannelsesudvalget den 14-01-2020

Godkendt.

Uddannelsesudvalget ønsker, at indsatsen kommer til at omfatte børn og unge generelt og ikke kun begrænset til unge fra 15 år.

Beslutning i Social- og Beskæftigelsesudvalget den 13-01-2020

Anbefales.

Beslutning i Børne- og Skoleudvalget den 15-01-2020

Godkendt med bemærkning om at målgruppen for U-turn er børn og unge generelt, og at det gøres obligatorisk for folkeskolerne at samarbejd med U-turn om forebyggelse.

Punkt 5 Legepladspuljen 2020

Sagsresumé

Der er afsat 3,829 mio. kr. til renovering af legepladser på skoler og i dagtilbud i 2020. Beløbet søges frigivet og fordelt på baggrund af vurdering af indkomne ansøgninger.

 

Sagsbeskrivelse:

Puljen til renovering af legepladser er de kommende to år opjusteret med 2,5 mio. kr. årligt – i alt 5 mio. kr. i år 2020 og 2021. Hvert af disse år er er der i alt 3,829 mio. kr. til fordeling.

Puljen fordeles på baggrund af ansøgning efter følgende tre kriterier:

  1. Legepladsikkerhed
  2. Arbejdsmiljø
  3. Nye legeredskaber

 

Børn og Unge har en arbejdsgruppe bestående af fagfolk fra Ejendomsafdelingen, distriktsledere og administrationen, som gennemgår ansøgninger og indstiller til Børne- og Skoleudvalget.

 

Da ansøgningerne behandles i starten af januar 2020, vil den samlede indstilling blive eftersendt.

Økonomiske konsekvenser

Beløb i mio. kr.

TB 2019

TB 2020

Anlægsbevilling

Frigivelse

Renovering af legepladser (XA-40009-2)

 

 

3,829

3,829

I alt (- = kasseindlæg / + =

kasseudlæg)

 

 

 

 

 

Vurdering

Hvert år gennemgås legepladserne af et uvildigt eksternt firma. Gennemgangen af legepladserne er typisk foregået i sommerperioden. Fremadrettet vil tilsynet foregå i efteråret, således at den seneste vurdering kan indgå i fordelingen af anlægsmidler året efter.

Indstillinger

Børn og Unge indstiller til Børne- og Skoleudvalget, at:

-          At forslaget til fordeling af midler i legepladspuljen godkendes.

-          Der meddeles anlægsbevilling til vedligehold af legepladser samt frigivelse af det afsatte beløb på 3,829mio. kr. i 2020 i henhold til vedlagte fordelingsplan (projektnummer XA-400009-2)

-          Evt. restpuljen fordeles løbende efter behov.

Beslutning i Børne- og Skoleudvalget den 15-01-2020

Godkendt.

Punkt 6 Opfølgning på temperaturmålingen

Sagsresumé

I efteråret 2019 fik Byrådet fremlagt temperaturmålingen på skoleområdet. Anbefalingerne indgik i byrådets budget 2020 drøftelser. En del af anbefalingerne er blevet prioriteret i Budget 2020. Øvrige anbefalinger er blevet samlet i en kort opsamling til Børne- og Skoleudvalget.

 

Sagsbeskrivelse:

De overordnede temaer og anbefalinger i temperaturmålingen indgår delvis i udmøntningen af Budget 2020, mens andre anbefalinger afventer. Der er lavet en kort opsamling til Børne- og Skoleudvalget, således at det er muligt at danne sig et overblik over, hvad der bliver arbejdet med at anbefalingerne.

Opsamlingen er vedhæftet sagen.

Økonomiske konsekvenser

Ingen

Vurdering

Ingen

Indstillinger

Børn og Unge indstiller, at opsamlingen på baggrund af temperaturmålingen drøftes med henblik på at træffe beslutning om eventuelle opmærksomhedspunkter fremadrettet.

Beslutning i Børne- og Skoleudvalget den 15-01-2020

Drøftet.

Opmærksomhedspunkter: Elevtrivsel herunder elever med bekymrende fravær.

Punkt 7 Oprettelse af ny klasse i STU-tilbuddet

Sagsresumé

I budgetforliget for 2020 blev der fremsat et ønske om, at der igangsættes et arbejde med at gentænke STU i Fredericia med henblik på at målrette tilbuddet til endnu flere unge med særlige behov. I denne sag forelægges et forslag til, hvorledes beslutningen kan udmøntes. Udkastet til procesplan går på tværs af flere koncernområder.

 

Sagsbeskrivelse:

STU i Fredericia er i dag tilrettelagt som et bredt og inkluderende tilbud. Det er forvaltningens vurderingen, at man ved at oprette en klasse mere, målrettet unge med autisme spektrum forstyrrelser, vil kunne gøre det mere attraktivt for de unge og deres pårørende at vælge det lokale tilbud. Dette vil være første skridt i en løbende proces omhandlende udviklingen af STU tilbuddet.

 

Der vil blive tilrettelagt en hurtig involverende proces med henblik på, at et nyt tilbud kan stå klar efter sommerferien.

 

I andet halvår 2020 indledes en proces om næste skridt i udviklingen af det samlede STU tilbud. Udvalget vil blive forelagt en sag omhandlende dette til beslutning.

Økonomiske konsekvenser

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser:

Der vil ikke være tale om en personalereduktion, tværtimod vil det blive nødvendigt at ansætte. Midlerne flyttes fra budgettet til eksterne tilbud og STUs rammebudget udvides.

 

Overordnet tidsplan:

Februar 2020 Interview med pårørende individuelt og derefter fællesmøde med de samme personer og arbejdsgruppen.
Begge processer for opsamling af ideer, handlemuligheder, erfaringer og fælles brainstorming.
Den endelige beskrivelse sendes i høring i handicaprådet.

 

Marts-April 2020 Arbejdsgruppen arbejder med indhold, indretning af lokaler, autismespecifikke undervisningsmaterialer, kommunikation og andet relevant i forhold til at starte op.
Ansættelsesprocedure igangsættes.

 

Maj – Juni 2020 Start på leje af lokal og indretning af dette.
 Praktik for kommende elever.
Valg af navn.
 

August 2020 Opstart af nye elever.
 

 

Der arbejdes tæt sammen med UU og Jobcenteret for at sikre, at der ligges gode spor for kommende overgange.

Vurdering

Det vurderes, at der er 5 elever til start august 2020, og der vil være 5-7 nye elever de kommende år. Prognoser på landsplan forudsiger stigning i antallet af unge med ASF.

Når tilbuddet tager hul på 3. år, vil der blive brug for mere plads.

Indstillinger

Koncernledelsen indstiller at:

-          Udvalget godkender forslaget til proces, samt sender sagen til orientering i Børne- og Skoleudvalget, Uddannelsesudvalget og Handicaprådet.

 

 

Beslutning i Uddannelsesudvalget den 14-01-2020

Godkendt.

Beslutning i Social- og Beskæftigelsesudvalget den 13-01-2020

Godkendt. Sagen sendes til orientering i de foreslåede udvalg.

Beslutning i Børne- og Skoleudvalget den 15-01-2020

Godkendt.

Punkt 8 En attraktiv udskoling

Sagsresumé

Børne- og Skoleudvalget besluttede på udvalgsmødet den 6/11 2019, at der igangsættes en analyse af linjerne i udskolingen. Dette med henblik på at nå frem til den bedst tænkelige udskolingsmodel fremadrettet, som både indeholder linjetanken og ny gældende lovgivning.

 

Sagsbeskrivelse:

Der er udarbejdet kommissorium og en tids- og procesplan for ´En attraktiv udskoling´. Disse dokumenter er vedhæftet sagen.

Der blev i december igangsat en analyse af linjestrukturen på de fire udskolingsafdelinger (Del 1).

Efterfølgende skal der også kigges nærmere på udskolingen på Frederiksodde Skole, Afdeling A og B (Del 2).

Temperaturmålingen viste, at der er behov for at kigge nærmere på både linjerne i udskolingen (det almene udskolingstilbud) og det mere specialpædagogiske udskolingsforløb og overgangen videre fra Frederiksodde.

CPU er ansvarlig for design af analyse, gennemførelse af analyse og databehandling. Dette sker i tæt dialog og samarbejde med skolerne. Skolebestyrelser og FMU holdes orienteret.

Økonomiske konsekvenser

Ingen

Vurdering

Børn og Unge vurderer, at der er behov for at få fastlagt møder i marts måned for de politiske drøftelser og beslutninger om justeringer af udskolingen. Dette for at sikre den bedst mulige planlægning og udrulning af eventuelle justeringer i forhold til skoleårets planlægning.

Indstillinger

Børn og Unge indstiller,

at tids- og procesplanen drøftes, og at der tages beslutning om et temamøde med Børne- og Skoleudvalget og Uddannelsesudvalget primo marts, hvor analyse og anbefalinger fremlægges til drøftelse.

at der kort efter temamødet afholdes et ekstraordinært Børne- og Skoleudvalgsmøde, hvor der træffes beslutning om justeringer af den almene udskoling.

Udvalget kan også vælge, at der først træffes beslutning på ordinært udvalgsmøde 1. april.

 

Beslutning i Børne- og Skoleudvalget den 15-01-2020

Godkendt. Der indkaldes til temamøde primo marts.

Punkt 9 Ny Styrelsesvedtægt Ung Fredericia

Sagsresumé

Ung Fredericia har indtil nu været en samlet betegnelse for den kommunale 10.klasse, Ungdomsskolen og ungemiljøerne på udskolingsafdelingerne i Fredericia Kommune. Der er sket en opdeling af Ung Fredericia, som kræver en styrelsesvedtægt for Ungdomsskolen.
 

Sagsbeskrivelse:

Ny organisering af Ung Fredericia kræver nye styrelsesvedtægter. Der er således skrevet en ny styrelsesvedtægt for Ungdomsskolen, som ikke længere ledelsesmæssigt hører sammen med den kommunale 10.klasse.

 

Bestyrelsen består af:

- 2 repræsentanter udpeget af Byrådet. (Valgt for 4 år)

- 2 repræsentanter for arbejdsmarkedets parter udpeget af Byrådet efter indstilling forslag fra de stedlige organisationer. (Valgt for 4 år)

- 2 medarbejderrepræsentanter. (Valgt for 1 år)

- 1 forældrerepræsentanter. (Valgt for 1 år)

- 2 elevrepræsentanter, heraf 1 repræsentant for ungemiljøerne og 1 repræsentant fra den øvrige ungdomsskolevirksomhed. (Valgt for 1 år)

- 1 repræsentant fra Fredericia Ungebyråd. (Valgt for 2 år)

 

Uddannelsesudvalget vil per førstkommende møde i januar 2020 behandle punkt vedrørende godkendelse af styrelsesvedtægt for Ung Fredericia.

 

Opgavefordelingen bliver fremadrettet følgende:

Børne- og Skoleudvalget har ansvar for ungemiljøerne og ungdomsskolen.

UU og 10´ende forbliver i Uddannelsesudvalget.

Økonomiske konsekvenser

Ingen

Vurdering

Ingen

Indstillinger

Politik & Kommunikation indstiller, at styrelsesvedtægten godkendes af Børne- og Skoleudvalget.

 

Beslutning i Børne- og Skoleudvalget den 15-01-2020

Godkendt. Styrelsesvedtægten skal ikke til godkendelse i Uddannelsesudvalgt.

Punkt 10 Børnekulturstrategi, ramme og handleplan

Sagsresumé

Kultur & Idræt og Børn & Unge fremlægger forslag til organisering og tidsplan for udvikling og implementering af projektet ”Børnekulturen løfter Fredericia” samt udmøntning af det afsatte budget for 2020. Sagen indstilles til drøftelse i både Kultur- og idrætsudvalget og Børne- og skoleudvalget.

 

Sagsbeskrivelse:

25. april 2019 blev der afholdt temadag om børnekultur i Fredericia med deltagelse fra kulturinstitutioner, skole- og daginstitutionsområdet samt politikere. Temadagens anbefalinger mundede ud i et oplæg til en samlet indsats på børnekulturområdet i Fredericia. Dette oplæg blev behandlet og godkendt på et fællesmøde i Kultur- og idrætsudvalget og Børne- og skoleudvalget d. 3. juni 2019.

I budgettet for 2020 er der afsat kr. 200.000 til ”udvikling og implementering af en børnekulturpolitik.”

På et møde med distriktslederne d. 25. november 2019 blev projektet og idéerne bag det præsenteret, og det blev her understreget, at den fremtidige udvikling og implementering af børnekulturstrategien skal ske i et tæt samarbejde med kulturområdet og skoler-og dagtilbud. Byens kulturinstitutioner er blevet bedt om at udarbejde skitser til mulige forløb. Disse forløb vil blive færdigudviklet i samarbejde med skoler og dagtilbud.

 

Kultur & Idræt og Børn & Unge har udarbejdet en foreløbig skabelon for den samlede kulturpakke – et eksempel på, hvordan forløbet kunne sammensættes (vedlægges som bilag). Denne skabelon skal danne udgangspunkt for udviklingsarbejdet, således at et forslag med et samlet forløb med 2 eller 3 forskellige scenarier/ambitionsniveauer kan fremlægges og drøftes på et fællesmøde mellem Kultur- og idrætsudvalget og Børne- og skoleudvalget i foråret 2020.

 

Kultur & Idræt fremlægger i samarbejde med Børn & Unge et forslag til tidsplan for udvikling og implementering samt for organiseringen af det videre arbejde (vedlægges som bilag). Det foreslås, at der nedsættes et antal arbejdsgrupper med deltagelse af alle relevante partnere. Den første af disse arbejdsgrupper skal fastlægge den overordnede struktur for ’den kulturelle dannelsesrejse’ for de 0-16-årige og kan påbegynde arbejdet allerede i februar 2020.

 

En anden arbejdsgruppe skal udvikle og strukturere indsatsen på førskoleområdet (0-6 år), hvor der er tildelt puljemidler frem til hhv. 2021 og 2022, og hvor projektet Det Kreative Team allerede er i fuld gang. Denne gruppe kan også påbegynde arbejdet i februar 2020.

 

Øvrige arbejdsgrupper, der skal arbejde med udvikling af kulturforløb i indskoling, mellemtrin og udskoling, nedsættes først efter at Budget 2021 er vedtaget, og kun såfremt der afsættes en økonomisk ramme for projektet.

Der planlægges med en implementering over en periode på 4 år, så alle årgange er en del af projektet fra og med skoleåret 2023/24.

Det foreslås, at det afsatte beløb i Budget 2020 (kr. 200.000) anvendes dels til udvikling og koordinering (løn til koordinator samt aflønning af lærere og pædagoger, der deltager i udviklingsarbejdet) og dels til konkrete kulturaktiviteter i skoleåret 2020/21.

Økonomiske konsekvenser

Der er afsat 200.000 kr. i budget 2020.

Vurdering

Ingen

Indstillinger

Kultur & Idræt og Børn & Unge indstiller

-          At organisering samt tidsplan for udvikling og implementering drøftes.

-          At udmøntning af de afsatte midler i Budget 2020 drøftes.

-          At der planlægges et fælles udvalgsmøde mellem de to udvalg i foråret 2020, hvor rammerne for det videre forløb fastlægges.

 

Beslutning i Børne- og Skoleudvalget den 15-01-2020

Drøftet. Fælles udvalgsmøde godkendt.

Punkt 11 Status på arbejdet hen imod en røgfri fremtid i Fredericia

Sagsresumé

Arbejdet hen imod en røgfri fremtid for børn og unge i Fredericia Kommune indebærer en flerstrenget indsats på folkeskolerne og i kommunen. Implementering af indsatsen har været i gang siden august 2019 med fokus på folkeskolerne.

 

Sagsbeskrivelse:

Implementeringen af den flerstrengede indsats ”Røgfri Fremtid” startede op i august 2019.  Indsatsen kobles sammen med det generelle sundhedsfremmende og forebyggende arbejde for børn og unge i Fredericia, og indeholder bl.a. elementer for 5. til 10. klasse.


Det tobaksforebyggende arbejde har et primær fokus på overbygningsskolerne, og dermed eleverne fra 7.-9. klasse, som siden august 2019 har kørt Kræftens Bekæmpelses tobaksforebyggelsesprogram X:IT.  7. klasserne havde som en del af deres undervisning mulighed for at deltage i fotokonkurrencen ”Cool uden røg” i uge 39-41, hvor der blandt andet blev fundet en lokal vinder. 


Derudover blev der den 17. og 18. september 2019 afholdt sundhedsdag for 8. årgang på Sundhedshuset, hvor eleverne var igennem 5 forskellige sundhedsrelaterede workshops.


Arbejdet hen imod røgfri skoletid for både elever og ansatte er ligeledes startet op. Kirstinebjerg Skolen indførte røgfri skoletid fra 1. august 2019, mens Ullerup Bæk Skolen indfører røgfri skoletid fra 1. januar 2020.
Den 18. december 2019 blev der offentliggjort en ”National handleplan mod børn og unges rygning” indeholdende en bred vifte af initiativer rettet mod at stoppe og forebygge børn og unges rygning og nikotinafhængighed. Den indebærer blandt andet et krav om røgfri skoletid for elever på alle grundskoler (røgfri skoletid gælder brug af alle tobaksvarer, e-cigaretter og nikotinprodukter). Lærer og medarbejdere er ikke en del af kravet, men det opfordres til, at der lokalt træffes beslutning om, at de også skal være omfattet af reglerne. Det vil være op til skolerne at beskrive rygepolitikken, og hvilke konsekvenser det skal have at overtræde rygepolitikken. 


Som en del af evalueringen af den lokale indsats blev der i september foretaget en måling af antallet af rygere og snus-brugere i 9. klasse og 10. klasse. Resultaterne viste, at 37% af eleverne i starten af 9. klasse i Fredericia har prøvet at ryge (mere end et enkelt sug f.eks. cigaret, vandpibe eller e-cigaret). Svarprocenten på undersøgelsen var på 72%, hvormed det reelle tal kan være højere.

 

Indsatsen ”Røgfri Fremtid” kommer i foråret 2020 blandt andet til at have fokus på ungemiljøerne og fritidsmiljøerne, som en del af arbejdet mod flere røgfri miljøer. Derudover arbejdes der videre med indsatsen ”trivsel, identitet og fællesskaber” på mellemtrinet og understøttelse af røgfri skoletid. 

 

Strategisk sundhedskonsulent Michela Jørgensen og pædagogisk konsulent Kasper Pihlkjær deltager under dette punkt, hvor de vil lave en orientering om det tobaksforebyggende arbejde.

Økonomiske konsekvenser

Ingen

Vurdering

Det vurderes, at den flerstrengede tobaksforebyggelsesindsats ”Røgfri fremtid” er kommet fint fra start på overbygningsskolerne, og at det fremadrettede arbejde med skabelsen af røgfrie miljøer vil være med til at forebygge rygestart, og dermed skabe et Fredericia, hvor børn og unge lever et sundere og længere liv.

Indstillinger

Sundhed og Velfærdsinnovation indstiller, at Sundhedsudvalget og Børne- og Skoleudvalget tager orienteringen til efterretning. 

 

Beslutning i Børne- og Skoleudvalget den 15-01-2020

Taget til efterretning.

Punkt 12 Gratis aftenklub for børn 4.-6.klasse

Sagsresumé

Forligspartierne er enige om at gøre aftenklubberne for børn i 4. – 6. klasse frit tilgængelige

for alle børn. Partierne mener, at den forebyggende indsats via gode sociale fællesskaber på

mellemtrinnet bør understøttes, af at alle børn gratis kan benytte tilbud om aftenklub i Fredericia.

 

Sagsbeskrivelse:

Der er gratis aftenklub 2 x ugen fra 1/1 2020 i alle distrikter.

Børnene vil blive registreret, når de kommer i aftenklubben, så der kan følges op på udviklingen i antal børn, der benytter det gratis tilbud.

Der er gratis aften-junior-klub for børn i 4.-6.klasse følgende steder:

Klub Basen: Man + tors (17.00 – 21.00)

Klub ved Elbohallen: Man + tors (17.30 – 20.30)

Klub Bøgeskov: Ons 17.30 – 20.30

Byggeren: Tirs (17.30 – 20.30)

Indre Ringvej: Ons (17.30 – 20.30)

Klub Damvej: Tirs + tors (17.30 – 20.30)

Klub Korskær: Man + tors (17.00 – 20.00)

Klub Sønderparken: Man + tors (17.00 – 20.00)

Økonomiske konsekvenser

275.000 kr. afsat til formålet i Budget2020.

Vurdering

Børn og Unge vurderer, at det gratis tilbud vil være i gang fra 1/1 2020 i alle distrikter.

Indstillinger

Børn og Unge indstiller, at Børne- og Skoleudvalget får en status på antal børn, der benytter de gratis aftenklubber efter 6 mdr. og en vurdering af forældres og børns tilfredshed med klubtilbuddet efter 12 mdr.

Beslutning i Børne- og Skoleudvalget den 15-01-2020

Godkendt.

Punkt 13 Orientering om ungdomskriminalitetsnævn

Sagsresumé

Den 1. januar 2019 trådte Lov om bekæmpelse af ungdomskriminalitet i kraft. På mødet vil der blive orienteret om erfaringerne på området, specielt med fokus på ungdomskriminalitetsnævnet.

 

Sagsbeskrivelse:

I 2018 vedtog den daværende VLAK regering, med støtte fra Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet, en aftale om reform af indsatsen mod ungdomskriminalitet.  Indsatsen der har overskriften ”Alle handlinger har konsekvenser” har 24 indsatsområder, der er fordelt på 5 fokusområder. De 5 fokusområder er flg.:

  1. Fødekæden til den hårde kerne skal stoppes.
  2. Børn og unge i risikozonen og deres forældre skal opleve en tidlig konsekvens af kriminel adfærd.
  3. Ensrettet indsats for anbragte kriminalitetstruede unge.
  4. En effektiv forebyggende indsats for alle børn og unge.
  5. Effektiv implementering og opfølgning.

Som en del af reformen blev målgruppen for ungepålæg ændret til også at omfatte de 10 -11 årige, og derfor skiftede det også navn til børne- og ungepålæg.

Med aftalen oprettedes der også et Ungdomskriminalitetsnævn, der skal træffe afgørelse i sager om - børn og unge i alderen 10-17 år, som er i fødekæden til den hårde kerne. Nævnet kan træffe afgørelse om straks reaktioner og forbedringsforløb på op til to år – og i særlige tilfælde 4 år. Der oprettes en ungekriminalforsorg, der fører tilsyn med, at ungdomskriminalitetsnævnets afgørelser efterleves

 

På mødet i Børne- og Skoleudvalget deltager leder af Ungdomsrådgivningen Carsten Jensen. Carsten Jensen vil orientere om arbejdet i ungdomskriminalitetsnævnet, da han er udpeget hertil.

Økonomiske konsekvenser

Ingen

Vurdering

Ingen

Indstillinger

Familie og Børnesundhed indstiller, at orienteringen tages til efterretning.

 

Beslutning i Børne- og Skoleudvalget den 15-01-2020

Taget til efterretning.

Punkt 14 Orientering (Lukket)