Børne- og Skoleudvalget - 27-10-2021

Referat
Dato:
Onsdag, 27 oktober, 2021 - 08:00
Hent som fil:
Lokation:
Dagsorden publiceret:
Fredag, 22 oktober, 2021 - 13:50
Referat publiceret:
Tirsdag, 2 november, 2021 - 09:45

Punkt 1 Godkendelse af dagsorden

Sagsresumé

 

 

Sagsbeskrivelse:

 

Indstillinger

Indstilles til godkendelse.

 

Beslutning i Børne- og Skoleudvalget den 27-10-2021

Godkendt.

Punkt 2 Opfølgning på Budget 2022

Sagsresumé

Børne- og Skoleudvalget gives en gennemgang af budget 2022-2025 med særlig fokus på ændringer til budgettet med henblik på drøftelse heraf.

 

Sagsbeskrivelse:

Budget 2022-2025 indeholder en række nye tiltag på drifts- og anlægssiden, der gennemgås på mødet i forhold til implementering, ansvar og samarbejdspartnere.

Bilag vedlagt.

Økonomiske konsekvenser

Ingen.

Vurdering

I forhold til fire nye tiltag i budget 2022-2025 anbefales følgende løsninger:

-          at 2 mio. kr. afsat til dagtilbud fordeles efter socio-økonomiske forhold i distrikterne.

-          at der ansættes en underviser, der skal løse opgaverne i relation til ord- og talblinde.

-          at mellemformer på skoleområdet analyseres videre i forhold til at etablere og afprøve løsningsmodeller.

-          at 0,5 mio. kr. til dagplejen fordeles efter distrikternes størrelse, og at indkøb igangsættes straks grundet leveringsvanskeligheder på enkelte varer, således at bevillingen kan nå at blive anvendt i 2021. Fordelingen fremgår af vedlagte bilag på side 9.

Indstillinger

Direktør for Børn, Unge og Kultur indstiller til Børne- og Skoleudvalget, at sagen drøftes.

Beslutning i Børne- og Skoleudvalget den 27-10-2021

Drøftet.

Punkt 3 Bevillinger til Legepladspuljen 2022

Sagsresumé

Der er i Budget 2022 afsat 1,898 mio. kr. til renovering og fornyelse af skolernes og daginstitutionernes legepladser. En arbejdsgruppe har gennemgået og vurderet institutionernes ansøgninger til legepladspuljen. Arbejdsgruppens indstilling til fordeling af Legepladspuljen 2022 forelægges Børne- og Skoleudvalget med henblik på godkendelse.

 

Sagsbeskrivelse:

Hvert år fordeles der anlægsmidler til renovering og fornyelse af skolernes og daginstitutionernes legepladser.

 

I de foregående 4 år har der været ekstraordinær fokus på at få renoveret og fornyet legeredskaberne, og særligt i 2020 blev der afsat ekstra midler til formålet.

 

Mens der i Budget 2021 ikke har været afsat midler til Legepladspuljen, så er puljen fra 2022 og frem forhøjet med omkring 0,5 mio. kr. årligt, således at der fremover er 1,898 mio. kr. til fordeling.

 

I 2020 var der særlig fokus på at udbedre små fejl på legeredskaberne med baggrund i den årlige statusrapport, der udarbejdes for hver legeplads. I år er disse rapporter forsinket fra den eksterne kontrollants side og forventes først at foreligge i november.

 

Skoler og daginstitutioner har indsendt ansøgninger, der er gennemgået af en arbejdsgruppe, der har deltagelse af Ejendomsafdelingen samt repræsentanter for skoler, dagtilbud og administrationen.

 

Elevrådene på skolerne været inddraget i processen i relation til skolernes ansøgninger.

 

Ansøgningerne er behandlet primo oktober og indstilling til fordeling af puljen forelægges på mødet i henhold til vedlagte bilag.

Økonomiske konsekvenser

Ingen.

Midlerne søges frigivet, således at der meddeles anlægsbevilling samt frigivelse fra starten af budgetåret 2022.

Vurdering

Ingen.

Indstillinger

Direktør for Børn, Unge og Kultur indstiller, at Børne- og Skoleudvalget fordeler Legepladspuljen 2022 i henhold til indstilling, som forelægges på mødet.

Beslutning i Børne- og Skoleudvalget den 27-10-2021

Godkendt.

Punkt 4 Fritiden er fremtiden - fra politik til virkelighed

Sagsresumé

Fritidspolitikken for unge blev vedtaget af Byrådet den 6. september 2021. Der har efterfølgende været afholdt et politisk temamøde den 20. september 2021 om fritidspolitikken og udviklingen af fremtidens fritidsmiljøer i Fredericia kommune. Fire udvalg deltog i temamødet: Sundhedsudvalget, Uddannelsesudvalget, Kultur- og Idrætsudvalget samt Børne- og Skoleudvalget. I Budget 2022 er der afsat midler til at igangsætte en række tiltag. Børne- og Skoleudvalget præsenteres for seks udviklingsspor med henblik på godkendelse heraf.

 

Sagsbeskrivelse:

I Budget 2022 ønsker forligspartierne at skrue op for fritidens unikke muligheder for, at unge kan udvikle sig både socialt, fagligt og personligt i Fredericia. Det skal ske ved at arbejde med fritidspolitikkens principper og indsatsområder, så ambitioner på vegne af byens unge bliver til virkelighed med en investering i ungdomsskolen, ungemiljøerne, gadeplansarbejdet og Ungdommens Hus. Det er forligspartiernes ønske, at Ungdommens Hus bliver et samlingssted for alle byens unge, og at gruppen af unge som benytter huset udvides.

 

Fritidsområdet har et stort uforløst potentiale i forhold til den forebyggende indsats på ungeområdet, hvor støtte på det rigtige tidspunkt i den unges fritidsliv kan understøtte en positiv udvikling i andre aspekter af livet i forhold til uddannelse og job. Forligspartierne vil give flere uforglemmelige højdepunkter til byens unge i form af:

 

  1. Flere tilbud i Ungdomsskolen

Nye aktiviteter i ungdomsskolen, øvebaner for en god ungdomskultur, mere liv i Ungdommens Hus, samt

  1. Styrkelse af gadeplanindsatsen

Give de unge større tryghed på gadeplan med støtte og vejledning til unge i udsatte positioner.

 

Politiske tilkendegivelser fra temamødet den 20. september 2021:

  • De unge skal inviteres med i udviklingen af fritidsmiljøerne i hele kommunen, og de skal opleve, at de kan være med til at gøre en positiv forskel og er betydningsfulde for andre unge.
  • Både opland og by skal mærke en udvikling af fritidsmiljøer – med og af de unge.
  • Foreningerne skal være medspillere af fritidsmiljøer i lokalområderne. Der skal udvikles sammen og kobles til de investeringer, som er igangsat lokalt omkring halfaciliteterne.
  • At der kommer mere gang i Ungdomsskolen.
  • At der skabes et fritidsmiljø i og omkring Ungdommens Hus, der appellerer til unge bredt set.
  • At temperaturen bliver taget undervejs. Hvad lykkes vi med hen over de kommende år?
  • At investeringer i de unges fritid går hånd i hånd med en investering i børn og unges sundhed og trivsel.

Med afsæt i ny fritidspolitik for unge og de afsætte midler i Budget 2022, skal der iværksættes en række udviklingsspor som Leder af Fritid samt fagchef for Idræt, fagchef for Kultur og Turisme og fagchef for Uddannelse vil samarbejde om. Ligeledes vil afdelingen for Infrastruktur og Ejendomme være en vigtig medspiller. Hertil kommer hele Fredericias foreningsliv og alle de unge borgere i Fredericia.

Økonomiske konsekvenser

I henhold til Budget 2022 forventes det, at fritidsområdet får tilført følgende:

  • Flere tilbud i Ungdomsskolen: Der tilføres 1,5 mio. årligt fra 2022.
  • Styrkelse af gadeplansindsatsen: Der tilføres 0,590 mio. kr. i 2022 + 1 mio. kr. årligt fra 2023.
  • Fritidsmiljøer for unge: Der tilføres 1 mio. årligt fra 2022.
  • Flere børn får fritidspas: Der tilføres 0,5 mio. årligt fra 2022.

Vurdering

Direktør for Børn, Unge og Kultur vurderer, at arbejdet omkring implementeringen af fritidspolitikken bør igangsættes i etaper, så udviklingsspor prioriteres af hensyn til de eksisterende ressourcer på området.

Indstillinger

Direktør for Børn, Unge og Kultur indstiller, at Børne- og Skoleudvalget godkender, at følgende udviklingsspor igangsættes hen over de kommende 6 måneder:

  1. En uundværlig ungdomsskole: Nye aktiviteter udvikles og igangsættes
  2. Udvikling af Fritidsmiljøet Ungdommens Hus. Der er tale om et udviklingsspor, der går på to ben. Fritidsmiljøet Ungdommens Hus inde og fritidsmiljøet Ungdommens Hus ude.
  3. Udvikling af Ungemiljøet i Taulov-Skærbæk området
  4. Fritidspolitikken ind i den kommunale hverdag: Omhandler skolerne/ungdomsuddannelserne, social-/beskæftigelsesområdet, ungeindsatsen, gadeplansindsatsen, ferieindsatsen m.m.
  5. Et stærkt foreningssamspil: Ungemiljøer og foreninger går i dialog, udvikler og afprøver i samspil med unge
  6. Demokrati og inddragelse; Metoder til inddragelse, samspilsformer med Ungebyråd, Studieforum, elevråd m.v.

Beslutning i Børne- og Skoleudvalget den 27-10-2021

Ad 1-6) Godkendt, med følgende to tilføjelser:

 

 

-          Til Fritidsmiljøet Ungdommens Hus, ad 2): At deltagelse af ikke-udsatte unge også tænkes ind som målgruppe i udviklingssporet.

-          Til Fritidspolitikken ind i den kommunale hverdag, ad 4): At fritidsklubberne tænkes ind som en del af udviklingssporet.

 

Punkt 5 Evaluering af organisatorisk setup i forhold til §18 midler

Sagsresumé

Uddelingen af §18 midler sker en gang årligt. Midlernes fordeling besluttes af Økonomiudvalget efter indstilling fra §18 komiteen.

 

Der ønskes en evaluering af det politisk organisatoriske set-up med henblik på den fremadrettede praksis for §18 midler.

 

Sagsbeskrivelse:

Byrådet nedsatte på sit møde d. 23. april 2018 en politisk gruppe, der fik til opgave at arbejde med revidering af retningslinjer og procedurer for fordeling af støttemidler til de frivillige sociale foreninger, jfr. Servicelovens § 18.

 

På baggrund af gruppens arbejde besluttede Byrådet at nedsætte en §18 komite. Komiteen består af formændene fra Senior- og Handicapudvalget, Social- og Beskæftigelsesudvalget, Sundhedsudvalget samt Børne- og Skoleudvalget. Samtidig blev det besluttet, at Økonomiudvalget besidder beslutningskompetencen omkring midlernes fordeling efter indstilling fra Komiteen.  Det blev ligeledes besluttet at evaluere denne model i år 2020. Det blev ikke nået i 2020, og gøres derfor nu forud for valget og ny konstituering.

 

Det var hensigten at nedsætte en administrativ arbejdsgruppe med fokus på det frivillige arbejde og civilsamfundet generelt. Grundet Corona og andre omstændigheder har denne opgave ikke været prioriteret.

 

I forhold til selve uddelingskriterier besluttede Økonomiudvalget d. 3. juni 2019 reviderede retningslinjer omkring tildeling af midler i henhold til Servicelovens §18. Her blev det besluttet at:

 

  • Der gennemføres alene én ansøgningsrunde pr. år. Ansøgningsfristen er 15. september og foreningerne får afgørelse af tilskudsansøgningen i efteråret, således at der er sikkerhed hos foreningerne for det kommende års finansiering.
  • Der stilles et krav om at tilskudsmodtagere indsender en årsrapport vedrørende det år, hvor de modtager tilskud fra kommunen.
  • Modtagere af støtten har skærpet fokus på udsatte borgere.
  • Et øget fokus på udvikling.

Økonomiske konsekvenser

Der er afsat 500.000 kr. til §18 midler, hvoraf de 50.000 kr. er afsat til en akutpulje, der kan ansøges hele året. I forhold til det organisatoriske setup er der ikke nogen økonomiske konsekvenser.

Vurdering

Det er vurderingen, at det fungerer godt med en §18 komite, hvor de relevante udvalg er repræsenteret ved formanden. Forvaltningen anbefaler, at modellen fortsætter.

Indstillinger

Direktionen indstiller, at Senior- og Handicapudvalget, Børne- og Skoleudvalget, Sundhedsudvalget samt Social- og Beskæftigelsesudvalget anbefaler til Økonomiudvalget at:

  1. den nuværende model omkring §18 midlernes tildeling fortsætter
  2. der alternativt fremsættes ønsker til ændringsforslag.

Beslutning i Børne- og Skoleudvalget den 27-10-2021

Ad 1) Anbefales med den tilføjelse at der fremadrettet sikres en bredere politisk deltagelse i komiteen.

 

Ad 2) Udgår, med henvisning til beslutning og bemærkning i ad 1.

 

Punkt 6 Tilskudsbrev vedr. initiativet udsatte børns trivsel og læring efter Covid 19

Sagsresumé

Regeringen er sammen med folketingets partier gået sammen om initiativet ”Nationalt initiativ for de mest udsatte børns trivsel og læring efter COVID-19”. I den forbindelse har Fredericia Kommune den 15. oktober 2021 modtaget et tilskudsbrev fra Socialstyrelsen. Formålet med tilskuddet er at bidrage til at løfte særligt udsatte børn og unges faglige trivsel efter COVID-19. Dette skal ske gennem en længerevarende indsats hen over et år med begyndelse i skoleåret 2021/2022.

 

Børne- og Skoleudvalget orienteres om baggrund og formål med tilskudsbevillingen med henblik på godkendelse af, at Fredericia Kommune modtager bevillingen og igangsætter arbejdet med udmøntningen heraf.

 

Sagsbeskrivelse:

Socialstyrelsen har den 15. oktober 2021 fremsendt et tilskudsbrev til Fredericia Kommune, hvoraf det fremgår, at kommunen kan vælge at modtage et ekstraordinært tilskud på 3.400.854 kr..

 

Formålet med tilskuddet er at bidrage til at løfte særligt udsatte børn og unges faglige trivsel og efterslæb efter COVID-19. Fredericia Kommune er udvalgt, fordi kommunen er en af de 25 kommuner i landet, der har en høj andel af børn og unge i udsatte positioner.

 

Tildelingen af tilskuddet forudsætter, at midlerne anvendes til specifikke vidensbaserede indsatser, som er nærmere defineret af Socialstyrelsen og Styrelsen for Undervisning og Kvalitet. Disse vidensbaserede indsatser fremgår af Socialstyrelsens guide, som er vedhæftet sagen.

 

Tilskuddet må anvendes til følgende vidensbaserede indsatser til fagligt løft af elever i udsatte positioner:

1)       Indsatser i undervisningen:

-          Tolærer-ordning

-          Makkerlæring

 

2)       Indsatser i små grupper:

-          Undervisning i små grupper

-          Intensive læringsforløb

 

3)       Supplerende, individuelle indsatser

-          Bogpakker – familielæsning og læse- og skriveredskaber

Der vil være behov for en nærmere afdækning af målgruppen i Fredericia kommune, idet både grundskoler og fri- og private skoler kan indgå i afdækningen.

En projektbeskrivelse samt et budget skal fremsendes til godkendelse i Socialstyrelsen, inden udbetalingen finder sted.

 

Projektperioden slutter 31. december 2022. Fredericia kommune skal ved projektets afslutning afrapportere om projektets gennemførelse i en dertil udarbejdet skabelon fra Socialstyrelsen.

Økonomiske konsekvenser

Der er tildelt 3.400.854 kr. til Fredericia Kommune. Pengene skal anvendes i henhold til Socialstyrelsens udarbejdede betingelser for tilskudsmodtager. Betingelserne fremgår af bilag vedhæftet sagen.

Vurdering

Direktør for Børn, Unge og Kultur vurderer, at folkeskolerne vil være i stand til at iværksætte indsatser i tråd med Socialstyrelsens retningslinjer i 2022.

 

En nærmere afdækning af målgruppen bør gennemføres i november 2021, så indsatserne prioriteres i henhold til de ikke-uddannelsesparate i udskolingen samt øvrige elever med et stort fagligt efterslæb. I afdækningen bør såvel folkeskoler som fri- og privatskoler indgå, såfremt de private skoler i Fredericia ønsker at indgå.

Indstillinger

Direktør for Børn, Unge og Kultur indstiller, at Børne- og Skoleudvalget godkender

  1. at tage imod tilskuddet på 3.400.854 kr.
  2. at målgruppen i Fredericia Kommune afdækkes i løbet af november.
  3. at der laves en plan sammen med skolerne, inden årets udgang, omkring de indsatser, som iværksættes i 2022 ift. de mest udsatte børn og unges trivsel og faglige efterslæb.

Beslutning i Børne- og Skoleudvalget den 27-10-2021

Ad 1-3) Godkendt.

Punkt 7 Orientering (Lukket)

Punkt 8 Underskriftsside

Sagsresumé

Udvalget skal godkende beslutningsprotokollen.

 

Sagsbeskrivelse:

Udvalget skal godkende beslutningsprotokollen.

 

For at godkende beslutningsprotokollen, skal hvert medlem underskrive ved at trykke på Godkend i First Agenda.

 

Indstillinger

Fagafdelingen indstiller