Børne- og Skoleudvalget - 28-09-2022

Referat
Dato:
Onsdag, 28 september, 2022 - 09:00
Hent som fil:
Lokation:
Dagsorden publiceret:
Torsdag, 15 september, 2022 - 12:48
Referat publiceret:
Tirsdag, 11 oktober, 2022 - 14:47

Punkt 1 Godkendelse af dagsorden

Sagsresumé

 

 

Sagsbeskrivelse:

 

Beslutning i Børne- og Skoleudvalget den 28-09-2022

Godkendt.

Punkt 2 Forslag til finansiering af forventet merforbrug for 2022 ved 2. budgetopfølgning

Sagsresumé

Det er konstateret ved 2. budgetopfølgning, at kommunens serviceramme fortsat er under pres. Økonomi- og Erhvervsudvalget har opfordret til, at udvalgene med de største forventede afvigelser får forelagt og behandler en oversigt over mulige justeringer til finansiering af den forventede afvigelse i indeværende år. Forslag, der justerer på serviceniveauet fremlægges til politik behandling.

 

Oversigt over mulige justeringer fremgår af bilag, som vil blive præsenteret på mødet.

 

Sagsbeskrivelse:

Økonomi- og Erhvervsudvalgets behandling af 2. budgetopfølgning 2022 den 5. september 2022 viste, at kommunens budget og ramme for serviceudgifter fortsat er under pres, og at presset primært kan henføres til indmeldinger fra 4 fagudvalg; Teknisk Udvalg, Børne- og Skoleudvalget, Senior- og Socialudvalget samt Økonomi- og Erhvervsudvalget.

 

Økonomi- og Erhvervsudvalget har på eget budgetområde anmodet om at få forelagt en oversigt over mulige justeringer for indeværende år, herunder:

  • Muligheder for opbremsning af indkøb
  • Afvente besættelse af vakante stillinger, der ikke vedrører borgernære funktioner
  • Eventuelle gennemslag af finansieringsforslag til 2023-budgettet i 2022.

 

Økonomi- og Erhvervsudvalget har herudover opfordret til, at der på de øvrige udvalg med de største forventede afvigelser gennemføres samme proces med henblik på efter rammestyringens principper at eliminere eller minimere det indmeldte forventede merforbrug på udvalgenes områder.

 

Forvaltningen har udarbejdet en oversigt over mulige finansieringsforslag på udvalgets område, som fremlægges på de 4 udvalgs møde.

 

På Børne- og Skoleudvalgets område viste 2. budgetopfølgning 2022 merudgifter på 19,129 mio. kr. som er på følgende områder:

 

  • Færre indtægter fra forældrebetaling som følge af ny takstberegning, 3,300 mio. kr.
  • Øget tilskud til private institutioner som følge af ny takstberegning, 4,700 mio. kr. 
  • Dagtilbud, skoler og fritid merudgifter til COVID-19 pode opgave samt øvrige mindre udsving på konti, forventet merudgift i alt 2,129 mio. kr.
  • Familie- og Børnesundhed, flere dyre enkeltsager vedr. handicappede børn på døgninstitution, flere børn i aflastning, stigning i anbragte i plejefamilier og på opholdssteder, forventet merudgift i alt 9,000 mio. kr.

Økonomiske konsekvenser

Forslagene har til formål at reducere det forventede merforbrug på serviceudgifter på udvalgets område. Presset på servicerammen vil alt andet lige blive reduceret med de justeringer, der besluttes iværksat med effekt i 2022.

Vurdering

Frem mod 3. budgetopfølgning vil forvaltningen vurdere på om udgiftsopbremsningen er tilstrækkelig ift. rammeoverholdelse. Det er på nuværende tidspunkt usikkert om udgiftsstigningen på det specialiserede socialområdet samt øvrige områder under pres er stabiliseret for 2022 eller vil reducere effekten af opbremsning og øvrige forslag til finansiering inden for fagudvalgenes rammer.

Indstillinger

Direktøren for Børn, Unge og Kultur indstiller:

  1. udvalget beslutter hvilke forslag til justeringer, der iværksættes på udvalgets område med henblik på at nedbringe presset på servicerammen.

Beslutning i Børne- og Skoleudvalget den 28-09-2022

Udvalget besluttede at iværksætte forvaltningens forslag til tilbageholdenhed, svarende til 7,8 mio. kr.

Punkt 3 Orienteringssag: Rundvisning på Afd. Skolesvinget, Ullerup Bæk Skolen

Sagsresumé

Afd. Skolesvinget, der er en del af Ullerup Bæk Skolen, har gennemgået en større renovering. Dette arbejde er nu afsluttet, og skolen har taget de nye faciliteter i brug. Skolen holdt åbent hus for at vise skolen frem lørdag den 17.sep.

 

Sagsbeskrivelse:

Børne- og Skoleudvalget får en rundvisning på skolen af afdelingsskoleleder Lars Andersen.

Renoveringen af skolen har kostet godt 39 mio. kr.

Økonomiske konsekvenser

Ingen

Vurdering

Ingen

Indstillinger

Direktøren for Børn, Unge og Kultur indstiller at orienteringen tages til efterretning.

Beslutning i Børne- og Skoleudvalget den 28-09-2022

Orienteringen taget til efterretning.

Punkt 4 Orienteringssag: Afrapportering vedrørende det pædagogiske tilsyn af kommunale og selvejende dagtilbud i Fredericia kommune

Sagsresumé

Der er gennemført pædagogisk tilsyn i de kommunale og selvejende dagtilbud i henhold til ny tilsynsmodel for dagtilbudsområdet. Den nye tilsynsmodel blev besluttet af Børne- og Skoleudvalget den 8. december 2020 og betyder, at der føres tilsyn med kommunale, selvejende og private dagtilbud hvert andet år.

Det pædagogiske tilsyn af 24 kommunale og 4 selvejende dagtilbud er afsluttet. Tilsynet er gennemført i perioden fra december 2021 til juni 2022. Alle 28 dagtilbud er godkendt ved tilsyn.

Tilsyn af de private dagtilbud finder sted i efteråret 2022 og afsluttes primo 2023.

 

Sagsbeskrivelse:

Baggrund og ramme for tilsyn og indsatser:

Kommunens pædagogiske tilsyn med alle dagtilbud i kommunen sker med udgangspunkt i det pædagogiske grundlag i den pædagogiske læreplan, som er gældende for alle dagtilbud. 

Forvaltningen benytter Rambølls digitale platform ´Hjernen og Hjertet´ til indsamling af en række forskellige data, som indgår i tilsynsrapporten for dagtilbuddene.

Det pædagogiske tilsyn består af en dataindsamling som består af et spørgeskema til medarbejdere, ledere, forældre og de ældste børn i dagtilbud. Desuden indgår resultater af sprogvurdering samt observationer i hvert dagtilbud foretaget af pædagogisk konsulent fra Pædagogisk Konsulentteam.

De indsamlede data for hvert dagtilbud danner afsæt for en dialogsamtale om den pædagogiske kvalitet i dagtilbuddet. Der udarbejdes efter dialogsamtalen en samlet tilsynsrapporten som også inkluderer de udviklingspunkter, som der fremadrettet skal arbejdes med.

Distriktslederen har ansvaret for at få igangsat og evalueret på dagtilbuddets udviklingspunkter sammen med den pædagogisk leder. Den pædagogiske leder har ansvaret for at inddrage alle medarbejdere og forældre i arbejdet. De prioriterede indsatser indarbejdes i dagtilbuddets almene arbejde med læreplantemaerne og leder af dagtilbud sørger for, at distriktslederne/pædagogiske ledere bliver understøttet af pædagogiske konsulenter alt efter behov. 

 

Resultat og fokuspunkter:

Det pædagogiske tilsyn i 24 kommunale og 4 selvejende dagtilbud er afsluttet. Alle 28 dagtilbud er blevet godkendt.

Med udgangspunkt i de 28 dialogmøder med daginstitutionerne omkring deres tilsynsrapport præsenteres Børne- og Skoleudvalget på mødet for de styrker og udfordringer, der er identificeret på dagtilbudsområdet. Herunder hvilke tiltag der kan igangsættes for at løfte kvaliteten yderligere.

 

Følgende fokuspunkter vil blive uddybet på mødet:

  • Børns medbestemmelse
  • Sprog og børn i udsatte positioner 
  • Læringsmiljøet ude herunder natur, udeliv og science
  • Æstetik og børnemiljø 
  • Forældresamarbejde 
  • Faglig ledelse: Feedbackkultur og evalueringskultur ift. pædagogiske indsatser

 

Den samlede rapport ”360 grader perspektiv på læringsmiljøet” er vedhæftet som bilag.

Karina Vang Glud Nielsen, leder af dagtilbud, deltager under punktet.

Økonomiske konsekvenser

Ingen

Vurdering

Forvaltningen vurderer,

-          at der er en god kvalitet i de kommunale og selvejende daginstitutioner.

-          at der er et godt pædagogisk læringsmiljø hele dagen, hvor leg og børnefællesskaber score højt

-          at omkring en tredjedel af institutionerne er meget udfordret at en nedslidt bygningsmasse og  begrænsede fysiske rammer til at kunne lave mindre børnegrupper, hvilket kan påvirke den pædagogiske kvalitet på både kort og længere sigt.

-          at voksengarderoben og rum til møder/forældresamtaler i mange dagtilbud er meget begrænset bortset fra i de nyere institutioner.

-          at rekruttering af pædagoger med høj faglighed bør være et opmærksomhedspunkt fremadrettet for at kunne opretholde den gode kvalitet.

Indstillinger

Direktøren for Børn, Unge og Kultur indstiller at orienteringen tages til efterretning.

Beslutning i Børne- og Skoleudvalget den 28-09-2022

Orienteringen taget til efterretning,

Punkt 5 Beslutningssag: Godkendelse af kommissorium for analyse af permanent løsning for Frederiksodde Skole

Sagsresumé

I 2027 skal der været etableret et mere tidssvarende undervisningsmiljø for Frederiksodde Skole. Udvalget blev på mødet den 25. august 2022 præsenteret for et udkast til et kommissorium for den analyse, der skal danne afsæt for den fremtidige løsning. Udkastet har været drøftet med en række centrale parter og fremlægges nu med henblik på endelig godkendelse.

 

Sagsbeskrivelse:

I 2027 skal der være etableret et mere tidssvarende undervisningsmiljø for Frederiksodde Skole, der har kapacitet til at rumme den forventede stigning i skolens elevtal frem mod 2032. I forbindelse med prioritering af anlægsmidler på skoleområdet besluttede Børne- og Skoleudvalget den 25. august 2021, at der skal udarbejdes en samlet analyse af specialtilbud i Fredericia Kommune med særligt fokus på kapacitetsbehov og pædagogiske læringsmiljøer. Formålet med analysen er at beskrive forskellige muligheder for en permanent løsning på Frederiksodde Skoles kapacitetsudfordringer. Der blev samtidig øremærket 40 mio. kr. til afdelingerne på Frederiksodde Skole.

 

Børne- og Skoleudvalget godkendte den 25. august, at det fremlagte udkast til kommissorium kunne bruges som oplæg til dialog med centrale interessenter. Forvaltningen har drøftet dette udkast til kommissoriet med LMU på Frederiksodde Skole, FMU, distriktsskolelederne, de faglige organisationer, Handicaprådet og Skolebestyrelsen på Frederiksodde Skole. Skolebestyrelserne på almenområdet er blevet orienteret om udkastet til kommissoriet. Der har i dialogen været opbakning til den foreslåede proces, og der har ikke været ønsker til konkrete ændringer i kommissoriet.

 

Der er i det vedlagte udkast til kommissorium lavet en række ændringer:

-          Det er blevet præciseret, at fordele og ulemper for hvert disponeringsforslag skal være set ud fra et pædagogisk, didaktisk og læringsmæssigt perspektiv for at tydeliggøre, at der skal være et samlet blik på konsekvenserne for både almenområdet og specialområdet.

-          Tidshorisonten i forhold til ibrugtagning af den permanente løsning er taget ud af kommissoriet, da det bestemmes af planen for implementering af den valgte løsning.

-          Der var tidligere fejl i det oplyste gennemsnitsareal pr. elev, hvilket er blevet rettet.

-          Det er blevet præciseret, at Frederiksodde Skoles nuværende arealer på matriklerne indgår som genstandsfelt for analysen.

-          Det er blevet præciseret, at der ikke er ledig kapacitet på skolernes matrikler og heller ikke mulighed for at udvide tilstrækkeligt til, at én samlet Frederiksodde Skole kan etableres

 

Børne- og Skoleudvalget vil løbende blive orienteret om status på processen omkring analysen. Udvalget vil på mødet få præsenteret en plan for, hvornår de forskellige interessenter og udvalget bliver inddraget.

Der bliver udarbejdet et nyt bilag til kommissoriet med beregning af det forventede elevtal og medarbejderantal på de enkelte afdelinger på Frederiksodde Skole, som præsenteres på mødet. Fremskrivningen skal opdateres på grund af en omorganisering af eleverne på Frederiksodde Skole, der har ændret på fordelingen af elever mellem afdeling C og D. 

Økonomiske konsekvenser

Ingen

Vurdering

Ingen

Indstillinger

Direktøren for Børn, Unge og Kultur indstiller, at forslaget til kommissorium godkendes.

Beslutning i Børne- og Skoleudvalget den 28-09-2022

Godkendt.

Punkt 6 Orienteringssag: Status på Trivsel+

Sagsresumé

Udvalget bliver præsenteret for den overordnede plan for, hvordan vi med datainformeret strategisk arbejde vil sikre understøttelse af de indsatser, der kan støtte op om børn og unges generelle trivsel. Udvalget vil samtidig få en status på TRIVSEL+ projektet, hvor datainformeret strategisk arbejde er afgørende for at lykkes med at skabe en velfungerende trivselsorganisering på tværs af forvaltninger og afdelinger, når et barn eller ung er i mistrivsel.

 

Sagsbeskrivelse:

På Børne- og Skoleudvalgets møde den 10.marts 2022 besluttede udvalget, at den kvartalsvise orientering vedr. ulovligt elevfravær fremadrettet skal indgå som en del af den kvartalsvise status vedrørende TRIVSEL+ projektet i form af en samlet trivsels datapakke.

Udvalget får præsenteret en overordnet plan for, hvordan vi med øget fokus på datainformeret strategisk arbejde både kan løfte kvaliteten i samarbejdet blandt fagprofessionelle og familier i konkrete trivselsindsatser og samtidig følge de pædagogiske strømninger og tendenser, som vi skal bruge til at sikre generel trivsel for alle børn og unge i 0-25 års området.

 

På mødet orienteres om følgende:

1)       En procesplan for datainformeret strategisk arbejde i Børn, Unge og Kultur. Herunder en gennemgang af planen for udarbejdelse af den kortlægning, der kommer til at danne grundlag for sammensætningen af en tilbagevendende, valid og udviklingsorienteret trivselsdatapakke for børn og unge i alderen 0-25 år. Kortlægningen vil indeholde et overblik over tilgængelige datapakker på tværs af Børn, Unge og Kultur, væsentlige nøgletal samt potentialer og begrænsninger i den samlede mængde data, vi for nuværende anvender på forskellig vis.

Udvalget vil herudover blive præsenteret for konkrete eksempler på, hvordan vi med en trivselsdatapakke der går på tværs af området, kan understøtte strategiske og konkrete indsatser med fokus på øget social og faglig trivsel hos børn og unge i Fredericia kommune.

 

2)       En status på Trivsel+ projektet. Det første år i Trivsel+ projektet er gået, og udvalget vil blive orienteret om, hvor langt projektgruppen er i forhold til at skabe en smidig, hurtigt reagerende og systematisk trivselsorganisering på tværs af personer, afdelinger, døgn og forvaltninger. Udvalget vil herunder få væsentlige resultater fra del-evalueringsrapporten, status på implementering af fælles trivselsmodel for 0-25 år samt de første resultater fra de prøvehandlinger på en samlet samarbejdssystematik, som vi er i gang med at gennemføre.

 

Mette Nørmark, udviklingskonsulent i Pædagogisk Konsulentteam deltager under punktet.

Økonomiske konsekvenser

Ingen

Vurdering

Forvaltningen vurderer, at arbejdet med Trivsel+ går planmæssigt.

Indstillinger

Direktøren for Børn, Unge og Kultur indstiller at orienteringen tages til efterretning.

Beslutning i Børne- og Skoleudvalget den 28-09-2022

Orienteringen taget til efterretning, med den tilføjelse at udvalget ønsker et fælles temamøde om børn og unges trivsel med Unge- og Uddannelsesudvalget, Beskæftigelses- og Sundhedsudvalget og Børne- og Skoleudvalget.

Punkt 7 Orienteringssag: Status vedrørende Familie og Børn

Sagsresumé

Fagchef Lone Grangaard Lorenzen tiltrådte i Familie og Børn 1.maj 2022. Lone vil på mødet give en status fra Familie og Børn.

 

Sagsbeskrivelse:

Familie og Børn har været igennem en vanskelig periode med flere ledelsesskift, organisationsændringer og nye medarbejdere er kommet til.

Fagchef for Familie og Børn vil på udvalgsmødet gøre status og fremlægge en række fokuspunkter for afdelingen.

Økonomiske konsekvenser

Ingen

Vurdering

Ingen

Indstillinger

Direktøren for Børn, Unge og Kultur indstiller at orienteringen tages til efterretning.

Beslutning i Børne- og Skoleudvalget den 28-09-2022

Orienteringen taget til efterretning.

Punkt 8 Orienteringssag: Ankestatistik for 2021 fra Ankestyrelsen (Danmarkskortet)

Sagsresumé

Byrådet skal orienteres om Danmarkskortet, som omhandler kommunernes omgørelsesprocenter på sager på social-, børne- og voksenhandicapområdet, som er påklaget til Ankestyrelsen. Kortet er udarbejdet af Social- og Ældreministeriet.

 

Sagsbeskrivelse:

Social- og Ældreministeriet offentliggør hvert år oversigter over omgørelsesprocenterne af kommunernes afgørelser, som er påklaget til Ankestyrelsen.

 

Jf. retssikkerhedslovens § 79 b, skal byrådet inden udgangen af det år, hvor danmarkskortet er offentliggjort, behandle danmarkskortet på et møde. Kravet indebærer, at der hvert år skal ske en aktiv politisk behandling af danmarkskortet. Det danmarkskort, der er offentliggjort den 23.06.22, skal derfor behandles på et byrådsmøde inden udgangen af 2022.

Ankestyrelsen er en uafhængig klageinstans, som blandt andet behandler klagesager indenfor social- og beskæftigelsesområdet.

Oversigterne med omgørelsesprocenterne er kommuneopdelt, og omfatter afgørelser inden for udvalgte paragraffer i serviceloven (kaldet Danmarkskort). De tre oversigter/kort, som er offentliggjort, er:

  1. Kortet for socialområdet generelt
  2. Kortet specifikt for børnehandicapområdet
  3. Kortet specifikt for voksenhandicapområdet 

 

Formålet med disse oversigter er at skabe gennemsigtighed om, hvor mange sager, som de enkle kommuner får omgjort, samt at skabe et sammenligningsgrundlag for kommunerne.

I oversigterne anvendes tre begreber:

 

Stadfæstelse: Det betyder, at Ankestyrelsen er enig i afgørelsen. Der sker ingen ændringer for den, der har klaget.

Hjemvisning: Det betyder, at kommunen skal genoptage sagen og afgøre den på ny. Det kan eksempelvis ske, hvis der mangler oplysninger i en sag, eller at den indeholder formelle mangler.

Ændring: Det betyder, at Ankestyrelsen er helt eller delvist uenige i afgørelsen og ændrer den.

 

Når en afgørelse hjemvises eller ændres, kaldes det, at kommunens afgørelse bliver omgjort. Det hedder det, selvom en hjemvisning ikke nødvendigvis betyder, at afgørelsen bliver ændret.

Omgørelsesprocenten er derfor andelen af sager, der bliver omgjort (hjemvist eller ændret) ud af alle realitetsbehandlede sager.

Nedenfor, vist i oversigtform, en oversigt over de områder der indgår i Danmarkskortet, samt yderligere statistik på børneområdet for 2020 og 2021:

 

Ankestyrelsens ankestatisk – tal for 2021

 

Område

Behandlede sager

Ændret

Hjemvist

Stadfæstet

Omgørelses-procent

A

Serviceloven - alle paragraffer

74

3

16

55

26 %

B

Børnehandicap - specifik

17

0

7

10

41 %

C

Børneområdet - andre

15

0

3

12

20 %

D

Samlet for børneområdet (B+C)

32

0

10

22

31 %

E

Voksenhandicap - specifik

1

0

0

1

0 %

 

Ankestyrelsens ankestatisk – tal for 2020

 

 

Behandlede sager

Ændret

Hjemvist

Stadfæstet

Omgørelses-procent

A

Serviceloven - alle paragraffer

88

11

19

58

34 %

B

Børnehandicap – specifik

16

0

6

10

38 %

C

Børneområdet – andre

29

5

3

21

28 %

D

Samlet for børneområdet (B+C)

45

5

9

31

31 %

E

Voksenhandicap - specifik

4

0

2

2

50 %

 

 

Vedr. A - Socialområdet generelt:

Her indgår alle bestemmelser i serviceloven, hvor der er kommunal klageadgang.

 

I forhold til socialområdet generelt skal bemærkes, at Danmarkskortene for børne- og voksenhandicapområderne er en delmængde af hele socialområdet/Serviceloven. Det betyder, at man ikke kan lægge tallene fra de enkelte Danmarkskort sammen.

 

Vedr. B - Kortet specifikt for børnehandicapområdet:

I Danmarkskortet for børnehandicapområdet indgår flg. sager efter flg. bestemmelser:

  • Pasningstilbud, hjemmetræning m.m. §§ 32, 32a, 36, 39-40
  • Merudgiftsydelse § 41
  • Tabt arbejdsfortjeneste §§ 42- 43
  • Personlig hjælp og ledsagelse §§ 44 - 45

 

Vedr. C – Børneområdet andre

Ud over børnehandicapområdet, er der en række bestemmelser i Serviceloven der vedrører børneområdet, og som indgår i det samlede overblik over socialområdet generelt i ’Danmarkskortet’:

  • Børnefaglige undersøgelse, § 50
  • Efterværn og opretholdt anbringelse, §§ 76, 76a
  • Foranstaltninger, §§ 52 stk. 3 nr. 1-9, 55, 69 stk. 1
  • Hjemgivelse og hjemgivelsesperiode, § 68
  • Samvær under anbringelse, § 71
  • Valg af anbringelsessted, § 68b
  • Forældrebetaling under anbringelse, § 159
  • Økonomisk støtte, § 52a

 

Vedr. D – Samlet for børneområdet

Oversigt for hele området under Familie og Børn, dvs. tallene for B og C er lagt sammen her. For mere specifik gennemgang af hele børneområdet, henvises til ”Bilag Familie og Børn 2021”

 

Vedr. E - Kortet specifikt for voksenhandicapområdet:

 I Danmarkskortet for voksenhandicapområdet indgår sager efter flg. bestemmelser:

  • Voksne - kontante tilskud § 95
  • Voksne - borgerstyret personlig assistance § 96
  • Voksne - ledsageordning § 97
  • Voksne - merudgifter § 100

Økonomiske konsekvenser

Ingen

Vurdering

Det vurderes, at Fredericia Kommune ligger på et fornuftigt niveau, da det er forholdsmæssigt få sager der indgår i omgørelsesprocenten og omgørelsesprocenten generelt er på niveau eller faldende i forhold til 2020. I forhold til hvor mange sager der træffes afgørelse i hvert år, så er det en beskeden andel som påklages.

Når forvaltningen modtager en sag til fornyet behandling eller en sag omgøres, så gennemgås den internt med henblik på at drage læring ud til fremtidig sagsbehandling. Dette med henblik på løbende at tilpasse praksis og sikre en høj kvalitet i afgørelserne.

Indstillinger

Direktionen indstiller, at Børne- og Skoleudvalget og Senior og Socialudvalget anbefaler over for Økonomiudvalget og Byrådet, at orienteringen tages til efterretning.

Beslutning i Senior- og Socialudvalget den 20-09-2022

Udsat til næste møde.

Beslutning i Børne- og Skoleudvalget den 28-09-2022

Sagen udsat til næste møde.

Punkt 9 Orienteringssag: Nyt skoleprojekt i naturparkplan for Naturpark Lillebælt 2023-27

Sagsresumé

I forbindelse med høringen vedrørende Naturparkplanen for Naturpark Lillebælt 2023-2027 er der indkommet bemærkning men også enkelte forslag til projekter der kan understøtte planen.

Et af disse projektforslag omhandler et skoleudviklingssamarbejde med Kirstinebjergskolen, afdeling Bøgeskov som sættes i gang i indeværende skoleår.

 

Sagsbeskrivelse:

De tre byråd bag Naturpark Lillebælt, Fredericia, Middelfart og Kolding Kommuner, har haft sendt en ny naturparkplan høring i perioden maj til ultimo juni 2022.

Baggrunden herfor er, at Naturpark Lillebælts nuværende mærkning som Dansk Naturpark udløber med udgangen af 2022 og administreres af Friluftsrådet. For at kunne fortsætte som dansk naturpark de næste fem år, skal der udarbejdes en ny naturparkplan, som forventes politisk godkendt af byrådet i de tre kommuner inden årets udgang.

Kirstinebjergskolen, afdeling Bøgeskov og Fællesrådet for Trelde, Østerby, Bøgeskov, Egeskov og Vejlby´ har indsendt forslag om, at skolen går i et mere formelt udviklingssamarbejde med naturparken. Skolen ønsker at samarbejdet med naturparken og naturvejlederne skal munde ud i et skole/læringskoncept a la ”Unge Naturpark Ambassadører” og gøre skolen/lokalområdet attraktivt for børnefamilier og bosætning.

Udviklingsprojekt, som i første omgang benævnes ”Blå skole”, vil blive udviklet sammen med Friluftsrådet, og der søges om midler herfra.

Naturparken vil indgå i en tæt dialog om behov som fx grej til undervisnings-/fritidsbrug samt faciliteter, således at projektet kan udvikles i et tæt samarbejde.

Skolen vil gøre aktivt brug af lokalområdet, herunder skovene og strandene samt Museumsgården Kringsminde og dennes mange frivillige kræfter - og udvikle det fremadrettet via samskabelse og synergi.

I skoleåret 2022/23 udvikles konceptet ”Blå skole” sammen med naturvejlederen i kommunen. I skoleåret 2023/24 indarbejdes ”blå skole” som en fast del af læringsmiljøet på afd. Bøgeskov.

Projektet indskrives i naturparkplanen for 2023-27 som et selvstændigt samskabelsesprojekt med Fredericia Kommune som ansvarlig i samarbejdet med Naturpark Lillebælt og Friluftsrådet.

Økonomiske konsekvenser

Projektet løftes inden for rammen.

Der søges projekttilskud fra Friluftsrådet, som har udtrykt stor interesse for konceptudviklingen af ”Blå Skole”.

Vurdering

Forvaltningen vurderer, at projektet vil kunne løfte skolens profil og få afsmittende virkning på andre af kommunens skoler i naturparkområdet.

Indstillinger

Direktøren for Vækst, Teknik og Klima samt direktøren  for Børn, Unge og Kultur indstiller, at orienteringen tages til efterretning.

Beslutning i Børne- og Skoleudvalget den 28-09-2022

Orienteringen taget til efterretning.

Punkt 10 Orientering

Sagsresumé

 

 

Sagsbeskrivelse:

Orientering og spørgsmål fra udvalgsformanden

 

Orientering og spørgsmål fra udvalgsmedlemmer

 

Orientering og spørgsmål fra afdelingerne

 

-          Mentorbarn – ny samarbejdsaftale indgået

 

-          Status på midlertidig FOS – løsning

 

-          Status på udbuddet vedr. ny daginstitution i Madsby Enge

 

 

-          Orientering omkring manglende hjemmel i lovgivningen vedr. befordring fra skole til anden bolig/legekammerat.

 

-          Repræsentant til Idrætsrådet skal udpeges af BSU (okt. mødet)

 

-          Status vedr. ukrainske flygtninge i dagtilbud og skoler 

Indstillinger

Direktøren for Børn, Unge og Kultur indstiller at orienteringen tages til efterretning.

Beslutning i Børne- og Skoleudvalget den 28-09-2022

Orienteringen taget til efterretning

Punkt 11 Underskriftsside

Sagsresumé

Udvalget skal godkende beslutningsprotokollen

Sagsbeskrivelse:

Udvalget skal godkende beslutningsprotokollen

 

For at godkende beslutningsprotokollen, skal hvert medlem underskrive ved at trykke på Godkend i First Agenda.

Indstillinger

Fagafdelingen indstiller