Byrådet - 14-12-2020

Referat
Udvalg:
Dato:
Mandag, 14 december, 2020 - 17:00
Hent som fil:
Lokation:
Dagsorden publiceret:
Lørdag, 12 december, 2020 - 18:47
Referat publiceret:
Mandag, 21 december, 2020 - 10:45

Punkt 164 Godkendelse af dagsorden

Beslutning i Byrådet den 14-12-2020

Godkendt med tilføjelse af, at punkt 166 udsættes til næste møde, og at punkt 195 optages på dagsordenen.

 

Punkt 165 3. budgetopfølgning 2020 for Fredericia Kommune

Sagsresumé

Overordnet set viser 3. budgetopfølgning, at kommunen har en sund økonomi i balance, med en robust kassebeholdning og et ambitiøst anlægsprogram for 2020. Med de nyeste forventninger indarbejdet er der udsigt til et overskud på 23,7 mio. kr. I budgettet var der forudsat et underskud på 8,4 mio. kr., altså en forbedring på 32,1 mio. kr. Likvide aktiver udgør 398 mio. kr. Servicerammen forventes overholdt.

 

Som følge af COVID-19 forventes væsentligt forøget udgifter på overførselsområdet pga. øget ledighed. Påvirkningen vurderes imidlertid at blive mindre end forventet ved 2. budgetopfølgning. Der søges i 3. budgetopfølgning om en række tillægsbevillinger og omplaceringer, som er beskrevet i sagen.

 

Sagsbeskrivelse:

Økonomiudvalget får den aktuelle status på kommunens økonomi på hvert møde. Herudover gennemgås den samlede økonomi ved tre årlige politiske budgetopfølgninger fra fagudvalgene. Ved disse budgetopfølgninger fremlægger stabschefen vurderingen af den samlede økonomi for Fredericia Kommune.

 

Efter gennemgang og behandling i Økonomiudvalget skal budgetopfølgningen sendes videre til godkendelse i Byrådet. Budgetopfølgningerne skal sikre, at Byrådet løbende informeres om kommunens økonomi, herunder om servicerammen og anlægsbudgettet overholdes.

Økonomiske konsekvenser

Nedenstående tabel viser kommunens samlede serviceramme, anlægsbudget samt det forventede regnskab. Eventuelle afvigelser er et udtryk for enten et pres eller råderum på rammerne.

 

Tabel 1

Mio. kr.

Ramme

Forventet regnskab

Serviceudgifter

2.386,9

2.363,8

COVID-19

-

15,5

Anlægsudgifter - brutto

*

586,8

*Anlægsloftet for 2020 er jævnfør aftale mellem KL og regeringen ophævet.

 

Følgende bilag er lagt på sagen:

 

-          Økonomisk oversigt, som viser kommunens samlede økonomi ved 3. budgetopfølgning

-          Oversigt over forskellen mellem vedtaget budget og korrigeret budget, som udgør 36,8 mio. kr. ved 3. budgetopfølgning

-          Oversigt over omplaceringer ved 3. budgetopfølgning

-          Oversigt over tillægsbevillinger ved 3. budgetopfølgning

 

Der søges om frigivelse og tilpasning af anlægsbevillinger jf. bilaget, således at anlægsbudgettet på projekterne i det tilrettede anlægsprogram bliver frigivet. Projekterne og beløb fremgår af bilaget: ”Ansøgning om anlægsbevilling - 3. BO 2020.”

Vurdering

3. budgetopfølgning 2020 viser, at Fredericia Kommune har en sund økonomi. Det forventes, at kommunen i 2020 får et overskud på 23,7 mio. kr., hvilket er en forbedring i forhold til det vedtagne budget på 32,1 mio. kr. Den primære årsag hertil er, at overførselsudgifterne er væsentligt mindre end forventet ved midtvejsreguleringen i juni.

 

Fredericia Kommunes økonomi er derudover præget af det ekstraordinære store anlægsbudget, som byrådet har vedtaget for 2020. Der er tale om Danmarks største anlægsbudget pr. indbyggere, som er vedtaget med udgangspunkt i byrådets ønske om, dels at understøtte beskæftigelsen i kommunen, dels at skabe gode rammer for byens borgere, virksomheder og ansatte.

 

SERVICEUDGIFTER

3. budgetopfølgning 2020 på serviceudgifterne viser, at servicerammen holder for 2020 med et forventet mindrebrug på 7,6 mio. kr.

 

Budgetopfølgningen viser samtidig, at der fortsat er udfordringer på udgifter til voksen-handicap pga. stigende antal borgere med behov for botilbud samt handicapbiler, hvor der er arbejdet med at nedbringe ventetiden. Det er særligt på udgifterne til botilbud, hvor presset opleves. Dette område var ikke en del af de retvisende budgetter i Budget 2020 men er tilrettet for den øgede efterspørgsel i 2021 og fremefter i forbindelse med byrådets vedtagelse af budget 2021-2024.

 

Der arbejdes på Senior- og Handicapudvalgets og Social- og Beskæftigelsesudvalgets områder fortsat med handleplaner for at sikre budgetoverholdelse i størst muligt omfang.

 

Ved 3. budgetopfølgning forventes et merforbrug på fagudvalgene på de ordinære serviceudgifter på i alt 1,8 mio. kr. i forhold til udvalgenes andel af servicerammen, men da der er i budgettet afsat en bufferpulje på 20 mio. kr., betyder det, at servicerammen ikke overskrides trods merforbruget på fagudvalgenes andel af servicerammen.

 

COVID-19

Fredericia Kommune har grundlæggende en god økonomi, hvilket er et godt udgangspunkt i en tid med økonomisk usikkerhed på baggrund af COVID-19. Byrådet vedtog på mødet den 27. april 2020 en række principper for håndtering af konsekvenserne af COVID-19. Hovedprincippet er, at udgifterne afholdes inden for egen budgetramme. Der kan dog være situationer, hvor merudgifter ikke kan undgås.

 

Der er ved 3. budgetopfølgning en forventning om udgifter på 15,5 mio. kr. Forventningerne er revurderet i forbindelse med budgetopfølgningen, og der er foretaget justering i de forventede udgifter og sparede driftsudgifter. Fredericia Kommune er blevet kompenseret 13,2 mio. kr. og har således en samlet opgjort forventet nettoudgift på 2,4 mio. kr.

 

Der er tidligere udmøntet kompensation i forhold til de forventede ekstraordinære udgifter i forbindelse med COVID-19. KL og regeringen har aftalt, at der ultimo 2020 forhandles om yderligere kompensation til kommunerne. Budgetopfølgningen viser, at såfremt Fredericia Kommune ikke kompenseres fuldt ud i forhold til de ekstraordinære udgifter og mindreindtægter, vil merudgifterne og manglende indtægter sandsynligvis kunne rummes indenfor servicerammen.

   

RETVISENDE BUDGETTER

Som led i arbejdet med retvisende budgetter i Fredericia Kommune, blev der i Budget 2020 tilført midler for at sikre retvisende budgetter på en række områder. Vurderingen ved 3. budgetopfølgning er, at de bevilgede midler til retvisende budgetter balancerer.

 

Det specialiserede social område, hvor der ved 3. budgetopfølgning er pres på botilbud, er ikke en del af retvisende budgetter i Budget 2020. 

 

OVERFØRSELSUDGIFTER

Overførselsudgifterne er påvirket af den stigende ledighed, der følger af COVID-19. Der er en række faktorer, der påvirker beskæftigelsen i Fredericia Kommune og deres effekt er på nuværende tidspunkt ubekendt. Udviklingen afhænger bl.a. af, hvordan den globale økonomi udvikler sig, om forbrugeradfærden kommer tilbage på niveau med tidligere, og hvilken effekt hjælpepakkerne til erhvervslivet får.

 

Ved midtvejsreguleringen i juni 2020 blev kommunen kompenseret med 81,2 mio. kr. som følge af det stigende overførselsudgifter. Ved 3. budgetopfølgning ser det imidlertid ud til, at Fredericia Kommune klarer sig bedre end forventet i 2020 med et forventet merforbrug på 41,7 mio. kr. Det er på nuværende tidspunkt uklart om, kompensationen skal tilbageføres med midtvejsreguleringen for 2021. Der forventes en afklaring i forbindelse med det kommende års kommuneaftale.

 

Udviklingen i ledigheden for 2021 vil blive fulgt tæt, da det forventes, at usikkerheden ift. den globale økonomi og påvirkningen af beskæftigelsen fortsætter et godt stykke ind i 2021.

 

På Børne- og Skoleudvalgets område forventes merforbrug til tabt arbejdsfortjeneste efter refusion på netto 1,1 mio. kr., hvilket skyldes et stigende antal sager.

 

ANLÆG OG JORDFORSYNING / DANMARK C

Ved 3. budgetopfølgning er derfor behov for at forskyde anlæg og lån til 2021 pga. leveringstid og manglende kapacitet i markedet. Det er indgået kontrakter på de anlæg, der forskydes, og lånerammen kan derfor forskydes tilsvarende. De søgte lånedispensationer udnyttes fuldt ud.

 

I forbindelse med COVID-19 har regeringen suspenderet anlægsloftet for 2020. Byrådet har på den baggrund vedtaget et ambitiøst anlægsprogram med fokus på reelle forbedringer for borgerne i kommunen. Der er stort fokus på at realisere det nye anlægsprogram, og der er i 3. budgetopfølgning behov for justering af budgetter på anlæg som tidligere beskrevet.

 

Der er fra fagudvalgsområderne ved 3. budgetopfølgning indmeldt et forventet behov for at overføre i alt 145,4 mio. kr. på udgiftssiden og 14,3 mio. kr. på indtægtssiden på kommunens anlægsbudget til 2021. Specifikation er vedlagt i bilag.

 

Der er tale om forskydning på projekter, hvor det primært pga. af leveringstid og kapacitet i markedet ikke er muligt at gennemføre aktiviteten i indeværende år og gennemførelse forventes udskudt til 2021. Som konsekvens af den forventede forskydning på anlægsprojekter indarbejdes en tilsvarende forventet forskydning i låneoptagelsen med 125, mio. kr. Endeligt behov opgøres som på anlægssiden i forbindelse med regnskabsafslutningen.

Indstillinger

Økonomi og Personale indstiller

  • at resultatet af 3. budgetopfølgning godkendes og fremsendes til Byrådet.

 

Beslutning i Økonomiudvalget den 07-12-2020

 

Anbefales.

Beslutning i Byrådet den 14-12-2020

Godkendt.

Punkt 166 Hjælp under corona-krisen

Sagsresumé

Fredericia Byråd ønsker at holde hånden under de aktører, som er særligt hårdt ramt af corona-krisen. Den særlige corona-pulje forhøjes derfor med en mio. kr. hvor midlerne er særligt målrettet disse aktører.  

 

Sagsbeskrivelse:

Det har tidligere i Kultur- og Idrætsudvalget været drøftet, om der skulle laves en hjælpepakke finansieret inden for udvalgets egen ramme til kultur- og fritidsområdet. Politisk ønskes det ikke, at området selv skal finansiere, hvorfor nærværende sag erstatter tidligere fremsendte.

 

En række aktører bredt i Fredericia Kommune er blevet ramt af corona-krisen i form af svigtende omsætning, aflyste arrangementer, forsamlingsrestriktioner m.m. Med henblik på at holde hånden under disse aktører forhøjes den tidligere afsatte corona-pulje fra 2 til 3 mio. kr., hvor midlerne særligt er øremærket til aktører ramt af corona-krisen.

 

Puljen administreres af direktionen og der rapporteres løbende til økonomiudvalget, hvorvidt der er disponeret fra puljen.

Økonomiske konsekvenser

Den særlige corona-pulje forhøjes via en tillægsbevilling fra 2 til 3 mio. kr.

Vurdering

Se sagsbeskrivelse.

Indstillinger

 

Økonomi og Personale indstiller:

  1. At den særlige corona-pulje forhøjes fra 2 til 3 mio. kr., og at midlerne målrettes aktører ramt af corona-krisen
  2. At puljen administreres af direktionen med løbende afrapportering til økonomiudvalget.

Beslutning i Økonomiudvalget den 07-12-2020

 

Anbefales med den tilføjelse at bevillinger til aktører, der er ramt af corona-krisen godkendes i Økonomiudvalget.

 

Beslutning i Byrådet den 14-12-2020

Udsættes til næste byrådsmøde.

 

Punkt 167 Vedtagelse af forslag til lokalplan 377 Ketchercenter ved Erritsø Idrætscenter

Sagsresumé

Lokalplanen er udarbejdet på baggrund af Erritsø Idrætscenters ønske om en udvidelse med et nyt ketchercenter i forlængelse af de eksisterende bygninger ved Erritsø Idrætscenter (EIC).

 

Udvidelsen og renoveringen af EIC foranlediges på baggrund af byrådets ekstra anlægsmidler i 2020.

 

Lokalplanområdet omfatter EIC’s udendørs idrætsarealer, eksisterende bygninger og muligheden for udvidelse med 2 nye Ketcherhaller. Herudover omfattes muligheden for nye klubhuse/pavilloner til fodbold og rugby ved deres boldarealer. De udendørs idrætsarealer omlægges i forbindelse med udvidelsen af EIC.

 

Sagsbeskrivelse:

Lokalplanen er udarbejdet på baggrund af Erritsø Idrætscenters ønske om en udvidelse med et nyt ketchercenter i forlængelse af de eksisterende bygninger. Formålet med lokalplanen er at give mulighed for, at EIC kan udvides med nye indendørs faciliteter samt omlægge de eksisterende udendørs faciliteter til idrætsmæssige formål.

 

Der foreligger et skitseprojekt for renovering og udvidelse af idrætscentret med et nyt ketchercenter bestående af to haller på ca. 2.700 m2 samlet. Derudover søges anlagt et større parkeringsareal, som kan rumme EIC’s brugere indenfor lokalplanområdet.

 

Lokalplanforslaget fastlægger den overordnede placering og omfang af de kommende anlæg i området, infrastruktur, vejadgang, samt parkering. Ny bebyggelse i området begrænses til 2 udlagte byggefelter.

 

Lokalplanområdet er opdelt af jernbanen i to delområder. Delområde 1 omfatter den eksisterende halbebyggelse øst for jernbanen. Delområde 2 omfatter de udendørs idrætsarealer vest for jernbanen.

 

I delområde 1 giver lokalplanforslaget mulighed for udvidelsen af EIC’s eksisterende bygninger med 2 nye ketcherhaller i en højde på op til 12 meter. I delområde 2 giver lokalplanforslaget mulighed for etableringen af to klubhuse til henholdsvis fodbold og rugby ved idrætspladserne. Endelig muliggør lokalplanforslaget, at den eksisterende rugbybane i delområde 1 flyttes til delområde 2.

 

Befæstelsesgraden i delområde 1 overskrides med ny bebyggelse og parkeringsareal, hvorfor det er en forudsætning for en realisering af projektet, at der udarbejdes en plan for håndtering og forsinkelse af overfladevand.

 

Der er i lokalplanen fastsat bestemmelser, der sikrer fastholdelse af eksisterende plantebælter, så området fortsat skærmes mod tilstødende naboområder og områdets grønne karakter bevares.

 

Forhold til kommuneplanen

Lokalplanområdet er i kommuneplanen beliggende inden for rammeområde E.O.2., hvor anvendelsen er fastlagt til offentlige formål. De bebyggelsesregulerende bestemmelser fastsætter en maksimal bebyggelsesprocent på 40, maksimalt 2 etager og en maksimal bygningshøjde på 12 m.

 

Lokalplanen er i overensstemmelse med kommuneplanen, derfor udarbejdes ikke et kommuneplantillæg.

 

Gældende lokalplaner

En del af lokalplanområdet er i dag omfattet af Byplanvedtægt 21, som fastlægger anvendelse til offentlige formål. Med vedtagelsen af lokalplan 377 ophæves Byplanvedtægt 21 i sin helhed.

 

En anden del af lokalplanområdet er omfattet af Lokalplan nr. 8, som i delområde 2 fastlægger anvendelse til offentlige formål. Med vedtagelsen af nærværende lokalplan ophæves Lokalplan 8 for den del, der er omfattet af lokalplan 377.

Økonomiske konsekvenser

Ingen.

Vurdering

Teknik & Miljø vurderer, at der med forslag til lokalplan 377 er tilvejebragt et plangrundlag, der giver mulighed for at Erritsø Idrætscenter kan udvides med indendørs og udendørs faciliteter til idrætsmæssige formål. Udvidelsen forventes at give EIC et løft, som kan bidrage til, at gøre området mere attraktivt.

 

Med lokalplanens bestemmelser fastlægges områdets anvendelse til offentlig formål herunder idrætsanlæg, og muliggør udlæggelse af areal til ny bebyggelse og udendørs idrætsfaciliteter.

 

Teknik & Miljø vurderer ligeledes, at der med forslag til lokalplan 377 fastsættes et passende mindstekrav til antallet af parkeringspladser, og udlægges tilstrækkeligt areal til parkering, således at kravet kan overholdes.

Indstillinger

Teknik & Miljø indstiller, at det anbefales overfor Økonomiudvalget og Byrådet,

  1. at forslag til lokalplan 377 udsendes i offentlig høring i 8 uger, og

 

  1. at administrationen bemyndiges til at foretage mindre redaktionelle rettelser inden offentliggørelse af planforslagene.

Beslutning i By- og Planudvalget den 25-11-2020

Anbefales.

Beslutning i Økonomiudvalget den 07-12-2020

 

Anbefales.

Beslutning i Byrådet den 14-12-2020

Godkendt.

Punkt 168 Optagelse af Ekkodalens stamvej som offentlig vej

Sagsresumé

Fredericia Kommune har modtaget ansøgning om optagelse af den private fællesvej, Ekkodalens stamvej, som offentlig vej. Det anbefales, at vejen optages som offentlig vej.

 

Sagsbeskrivelse:

Teknik og Miljø har modtaget ansøgning om optagelse af den private fællesvej, Ekkodalens stamvej, som offentlig vej. Ekkodalens stamvej strækker sig fra Kystvejen mod øst ned til vandet. Stamvejen er 390 meter lang og kørebanen er anlagt i varierende bredde fra 5-6 meter. På den første del af vejen, er der fortov på begge sider, dette indskrænkes til fortov i den ene side og sidst på vejen, er der ingen fortov. Stamvejen afsluttes med en lille parkeringsplads.

 

Ekkodalens stamvej har 3 sidevænger, hvor 2 af dem er private fællesvej og den sidste er offentlig vej. Sidevængerne har færdselsret, men kan ikke pålægges at yde bidrag til vedligeholdelse af stamvejen. Det er dermed kun de tilgrænsende grundejer til stamvejen som har forpligtigelsen til at vedligeholde vejen.

 

Stamvejen på Ekkodalen er eneste adgangsvej til den offentlige tilgængelige strandareal, som benyttes af offentligheden som turister, autocampere, dykkere, kanosejlere, hundeluftere og badende.

Økonomiske konsekvenser

Såfremt Ekkodalens stamvej overtages som offentlig vej, vil kommunen skulle stå for den fremtidige drift og vedligeholdelse. 

 

Den afledte årlige omkostning ved at overtage vejen som offentlig vurderes, at beløbe sig til ca. 40.000 kr./år.

 

Med vejens nuværende stand, forventes der at skulle afholdes en udgift på ca. 0,6 mio. kr. til istandsættelse af fortov, kørebane og afvanding indenfor en kortere årrække. Disse udgifter samt de løbende udgifter vil skulle afholdes indenfor den allerede afsatte ramme til vejdrift.

Vurdering

Det er Teknik og Miljøs vurdering, at Ekkodalens stamvej burde optages som offentlig vej pga. af dens anvendelse som adgangsvej til stranden. Ligeledes er fordelingen af udgifterne til vejen ikke fair, da det kun er de tilgrænsende der er forpligtiget til at vedligeholde vejen.

 

En vejplanlægning hvor en privat fællesvej er adgangsvej til en offentlig vej (vænget 2-40) er ej heller optimalt.

 

I de nye udstykninger som laves i dag, anvendes en vejplanlægning ud fra, at stamvejene er offentlige veje og de blinde boligveje er private fællesveje. Dette for at lette den administrative praksis på vejene, og for at give en mere fair fordeling af udgifterne til vejene. 

Indstillinger

Teknik og Miljø indstiller, at det anbefales over for Økonomiudvalget og Byrådet, at Ekkodalens stamvej optages som offentlig vej. Det indstilles, at vejen overtages som offentlig den 1. januar 2021.

Beslutning i Miljø- og Teknikudvalget den 25-11-2020

Anbefales.

Beslutning i Økonomiudvalget den 07-12-2020

 

Anbefales.

Beslutning i Byrådet den 14-12-2020

Godkendt.

Punkt 169 Betalingsvedtægt for byggesagsbehandling 2020

Sagsresumé

I forbindelse med klagesager i andre kommuner er der i afgørelserne blevet kommenteret på disse kommuners retningslinjer for gebyropkrævning.

 

Med baggrund i afgørelserne fra Byggeklageenheden anbefaler Byg og BBR, at byggesagsgebyret fremover opgøres pr. minut.

 

Sagsbeskrivelse:

I forbindelse med klagesager i andre kommuner er der blevet kommenteret på disse kommuners retningslinjer for gebyropkrævning. Retningslinjerne for disse kommuner følger tidligere udmeldinger, hvor tidsregistreringen påregnes pr. påbegyndt 15. minut.

 

I Fredericia har vi ligeledes fulgt vejledningerne og i retningslinjerne haft beskrevet, at tidsregistreringen påregnes pr. påbegyndt 15. minut.

 

Byggeklageenheden har i klagesagerne anført, at kommunerne kan have opkrævet gebyrer for et tidsforbrug på et kvarter, selvom et sagsbehandlingsskridt har taget kortere tid og dermed kan medføre, at kommunen kræver gebyrer for et større tidsforbrug end det faktiske. Byg og BBR vurderer, at dette ikke har været tilfældet i Fredericia Kommune.

 

Betalingsvedtægten er gennemgået og præciseret, hvor der har kunnet været tvivl om, hvordan gebyret afregnes.

Økonomiske konsekvenser

Ingen.

Vurdering

Med baggrund i afgørelserne fra Byggeklageenheden anbefaler Byg og BBR, at byggesagsgebyret fremover opgøres pr. minut.

Indstillinger

Teknik og Miljø indstiller, at det anbefales over for Økonomiudvalget og Byrådet, at det udarbejdede forslag til betalingsvedtægt for byggesagsbehandling, tiltrædes og offentliggøres.

Beslutning i By- og Planudvalget den 25-11-2020

Godkendt.

Beslutning i Økonomiudvalget den 07-12-2020

 

Anbefales.

Beslutning i Byrådet den 14-12-2020

Godkendt.

Punkt 170 MOTAS I/S - godkendelse af takster for 2021

Sagsresumé

Modtagestation Syddanmark MOTAS I/S, har fremsendt takster og gebyrer for 2021 til godkendelse, vedlagt bestyrelsens beretning, årsregnskabet for 2019 samt budgettet for 2021. Teknik & Miljø anbefaler, at taksterne godkendes.

 

Sagsbeskrivelse:

MOTAS I/S har fremsendt takster for 2021 til godkendelse.

 

Af vedtægterne fremgår følgende: ”De af repræsentantskabets indstillede gebyrer jf. 8.2 fremsendes til kommunernes godkendelse vedlagt bestyrelsens beretning og årsregnskabet for det forløbne regnskabsår samt budget for det kommende regnskabsår”.

 

Selskabets udgifter til drift, administration og anlægsaktiviteter dækkes af selskabets gebyrer efter hvile-i-sig-selv-princippet.

 

For 2021 budgetteres der med samme affaldsmængder som budgetteret for 2020, hvilket er lidt lavere end realiseret for 2019. Dette ud fra, at MOTAS i 2019 afhentede større mængder affald fra en brand.

 

Regnskabet for 2019 viser, at MOTAS I/S har en likvid beholdning på ca. 6 mio. kr. Opførsel af ny overdækket lagerareal til 3,5-4 mio. kr., som blev besluttet i 2019, finansieres af de likvide midler.

 

Der er i 2021 budgetteret med mindre stigninger i nogen af taksterne, som MOTAS I/S opkræver hos kunderne, jf. vedlagte bilag. Stigningerne skyldes almindelige tilpasninger af omkostningsniveauet.

 

Repræsentantskabet har den 3. september 2020 godkendt årsregnskabet for 2019, budget for 2021 samt forslag til takster/gebyrer for 2021.

Økonomiske konsekvenser

Ingen.

Vurdering

Årsberetning og regnskab for 2019 for MOTAS I/S er gennemgået, og det giver ikke anledning til bemærkninger. Det anbefales derfor, at takster og gebyrer for MOTAS I/S godkendes.

Indstillinger

Teknik & Miljø indstiller, at det anbefales overfor Økonomiudvalget og Byrådet, at de af MOTAS I/S fremsendte takster og gebyrer for 2021 godkendes.

Beslutning i Miljø- og Teknikudvalget den 25-11-2020

Anbefales.

Beslutning i Økonomiudvalget den 07-12-2020

 

Anbefales.

Beslutning i Byrådet den 14-12-2020

Godkendt.

Punkt 171 Fredericia Spildevand og Energi A/S - godkendelse af prisliste 2021

Sagsresumé

Fredericia Spildevand og Energi A/S (FRSE) har fremsendt budgetforslag og prisliste for afgifter og gebyrer for 2021 for spildevand mm. Prislisten skal godkendes af byrådet, der skal påse, at taksterne overholder den økonomiske ramme, som Forsyningssekretariatet har fastsat.

 

Teknik & Miljø vurderer, at FRSE` prisliste for 2021 er i overensstemmelse med den udmeldte 4 årige økonomiske ramme for perioden 2018-2021, som Forsyningssekretariatet har udmeldt den 21. august 2018.

 

Sagsbeskrivelse:

I henhold til § 3 i betalingsloven skal den af et spildevandsforsyningsselskab fastsatte kubikmetertakst og bidrag godkendes af kommunalbestyrelsen. Kommunalbestyrelsen skal sikre, at taksterne overholder den økonomiske ramme (tidligere betegnet ”prisloft”, og som betyder maksimum årlig indtægt), som Forsyningssekretariatet, der er myndighed for spildevandsselskaberne, har fastsat for det pågældende spildevandsforsyningsselskab i henhold til § 6 i vandsektorloven.

 

På den baggrund har FRSE med henblik på Fredericia Kommunes godkendelse fremsendt prisliste for afgifter og gebyrer for 2021 for spildevand, samt budgetforslag.

 

FRSE har i budget for 2021 beregnet en basispris på 29,00 kr. pr. m3 ekskl. moms afledt spildevand (stigning på 0,25 kr. i forhold til 2020).

 

Trappemodellen (indført på landsplan i 2014), som giver rabat til de store spildevandsforbrugere er fuldt ud implementeret. Det betyder, at der i 2020 gives 20% rabat på mængder mellem 500 og 20.000 m3 og 60% på mængder over 20.000 m³.

 

Gennemsnitsprisen er for 2021 beregnet til 19,96 kr. pr. m³ ekskl. moms afledt spildevand.

 

FRSE har i sin prisliste et fast bidrag pr. stik i afregningen med kunderne. I år 2021 sættes dette til 0 kr. årligt ekskl. moms. (FRSE ønsker at give en bonus til byens borgere, som følge af et godt regnskabsresultat for 2019 og samtidig medvirker dette til at FRSE budgetmæssigt kan holde sig indenfor den økonomiske ramme som er tildelt fra forsyningssekretariatet (dvs. fast bidrag indføres igen fra 2022 med 350,00 kr. årligt. Det er kun i år 2021 prisen er 0 kr.).

 


 

FRSE prisliste for 2021 er sammensat således:

 

 

2019

Pris ekskl. moms

2020

Pris ekskl. moms

2021

Pris ekskl. moms

Vandafledningsbidrag pr. m³

28,75 kr.

28,75 kr.

29,00 kr.

Fast bidrag, pr. stikledning 

350,00 kr.

350,00 kr.

0,00 kr.

Tilslutningsbidrag – både regn- og spildevand til afløbssystemet pr. boligenhed

51.606,51 kr.

51.965,83 kr.

51.750,24 kr.

Tilslutningsbidrag – ej tilsluttet tag- og overfladevand pr. boligenhed

30.963,91 kr.

31.179,50 kr.

31.050,14 kr.

 

Forsyningssekretariatet har udmeldt en 4 -årig økonomisk ramme (2018-2021) til Fredericia Spildevand og Energi A/S  og samtidig indgår rammen for 2017 også i den periode.

 

Fredericia Spildevand og Energi A/S` økonomiske rammer ser således ud:

 

Tal i mio. kr.

 

2017

2018

2019

2020

2021

Fastsat økonomisk ramme fra Forsyningssekretariatet:

 

129,7

138,0

122,5

123,9

124,9

FRSE`s indtægts- budget

117,6

144,4

147,0

116,7

108,1

Over/    underskud

12,1

-6,4

-24,5

7,2

16,2

Akk.

 

12,1

5,7

-18,8

-11,6

4,6

(-=Underskud / +=overskud i forhold til rammen)

 

FRSE holder sig i perioden 2017-2021 indenfor den samlede økonomiske ramme, som er udmeldt af Forsyningssekretariatet.

 

 

FRSE` prisliste for 2020 ligger i den lave ende sammenlignet med andre kommuner, herunder de øvrige kommuner i Trekantområdet. 

 

Priser på vandafledningsbidrag i 2020 for en husstand (ved forbrug på 84 m³ pr. år) i udvalgte kommuner (inkl. moms):

 

 

København

         1.699 kr.

Århus

2.980 kr.

Ålborg

3.205 kr.

Esbjerg                        

3.303 kr.

Fredericia

3.456 kr.

Horsens

3.664 kr.

Odense

3.848 kr.

Vejle

4.159 kr.

Kolding

4.210 kr.

Billund

4.459 kr.

Middelfart

4.845 kr.

Haderslev

5.177 kr.

Aabenraa

5.220 kr.

Ærø

6.836 kr.

 

Økonomiske konsekvenser

Ingen.

Vurdering

På grundlag af FRSE prisliste budgetforslag for 2021 er det Teknik & Miljø  vurdering, at FRSE vil kunne overholde den økonomiske ramme, som Forsyningssekretariatet har udmeldt for perioden 2018-2021.

 

Indstillinger

Teknik &  Miljø indstiller, at det anbefales til Økonomiudvalget og Byrådet, at Fredericia Spildevand og Energi A/S´s prisliste for 2021 godkendes.

Beslutning i Miljø- og Teknikudvalget den 25-11-2020

Anbefales.

Beslutning i Økonomiudvalget den 07-12-2020

 

Anbefales.

Beslutning i Byrådet den 14-12-2020

Godkendt.

Punkt 172 DK2020: Klimaplan (udkast) for Fredericia Kommune 2020

Sagsresumé

De danske kommuner fik i starten af 2019 mulighed for at søge om deltagelse i Realdanias klimaprojekt DK2020, hvor 20 kommuner skulle udvælges til at udvikle ambitiøse Paris-kompatible klimaplaner indenfor klimaforebyggelse og klimatilpasning. De 20 udvalgte pionérkommuner skulle arbejde med den samme standard for klimaplanlægning, som anvendes af nogle af verdens største og mest ambitiøse byer i det internationale bynetværk C40. Med DK2020 er det første gang, C40’s internationale standard ’The Climate Action Planning Framework’ (CAPF) er blevet brugt og videreudviklet til brug i mindre byer og kommuner.

 

Teknik & Miljø indstillede i april 2019 til Økonomiudvalget, at Fredericia Kommune skulle ansøge om at deltage, og indstillingen blev godkendt i Økonomiudvalget 8. april 2019. Ansøgningen blev herefter udarbejdet og indsendt til Realdania, og i maj 2019 blev Fredericia Kommune udvalgt til at deltage i projektet sammen med 19 andre danske kommuner.

 

Sagsbeskrivelse:

Arbejdet med at udarbejde en klimaplan for CO2-reduktion ligger godt i tråd med ambitionerne og målsætninger på klimaområdet i kommunens strategi for bæredygtig udvikling ’Fredericia For Verdensmålene’. Særligt i fokus er verdensmålene 7 ’Bæredygtig Energi’, 13 ’Klimaindsats’ og 17 ’Partnerskaber for handling’ samt også 11 ’Bæredygtige Byer og Lokalsamfund’.

 

Siden DK2020-projektets start har projektgruppen, som er forankret i Teknik & Miljø, arbejdet på at udforme en klimaplan for CO2-reduktion med input fra både vores borgere, virksomheder, samarbejdspartnere i Trekantområdet og i Region Syddanmark, de andre DK2020-kommuner, kollegerne intern i kommunen samt ikke mindst vores politikere i byrådet.

 

Fredericias deltagelse i DK2020-projektet og herunder arbejdet med at udarbejde en klimaplan er forankret i Miljø- og Teknikudvalget. MTU har fået orientering om og har drøftet input til klimaplanen på udvalgsmøder den 18. september 2019, 27. maj 2020 og 16. september 2020. Derudover er der gennemført en workshop med drøftelse af indsatser til den kommende klimaplan for CO2-reduktion for byrådet den 31. august 2020.

 

Der har gennem hele projektforløbet fra foråret 2019 og frem til nu fortløbende været en dialog med CONCITO om klimaplanens udformning, således at den lever op til C40-kravene og dermed kan godkendes som en ambitiøs og Paris-kompatibel klimaplan. Dialogen med CONCITO har omfattet løbende afleveringer, hvortil der er kommet feedback fra CONCITO med krav om justeringer og uddybning af flere af klimaplanens afsnit, eksempelvis hvordan vi vil gøre brug af ejerstrategier ift. grøn omstilling, hvilke alternativer til diesel der er mest sandsynlige for den tunge transport, hvordan vi ser vejen frem mod klimaneutralitet fra 2030 til 2050 mv.

 

Arbejdet med at tilvejebringe en plan for klimaforebyggelse er nu tilendebragt, og der foreligger et udkast til en klimaplan (vedhæftet) med 53 klimaindsatser, som anviser vejen til at nedbringe CO2-udslippet i kommunen med 70% i 2030 og klimaneutralitet i 2050 for Fredericia Kommune som geografisk område. Samtidig er de 53 klimaindsatser også en konkret udmøntning af flere af de handlinger, der er vedtaget i Fredericia For Verdensmålene og som nu løftes og implementeres i regi af DK2020-klimaplanen. Der er vedhæftet en oversigt, som viser de klimaplanens 53 klimaindsatsers ophæng i Fredericia For Verdensmålene.

 

Udkast til klimaplanen sendes nu til politisk behandling i Miljø- og Teknikudvalget, dernæst i Økonomiudvalget og slutteligt i Byrådet med henblik på en godkendelse af klimaplanen.

 

Forud for præsentationen af klimaplanen i udvalgene og den endelige godkendelse af klimaplanen i byrådet i december 2020 vil der foreligge en forhåndsgodkendelse af klimaplanen fra CONCITO.

 

Vedr. klimatilpasning: Udarbejdelse af en ny plan for klimatilpasning er grundet datamangel udskudt til 2021.

Økonomiske konsekvenser

 

For at kunne gennemføre klimaplanens mange indsatser kræver det, at der løbende gennem klimaplanens implementering afsættes ressourcer. I klimaplanen er der lavet en oversigt med overslag ud fra bedste bud på nuværende tidspunkt over hvilke økonomiske midler, der kræves for at bringe indsatserne et skridt videre deres gennemførelse.

 

Der er afsat midler til en del af indsatserne, som allerede er igangsat. For de nye indsatser vil det blive konkretiseret nærmere, når de skal igangsættes fra 2021 og frem.

 

Derudover vil muligheden for diverse regionale og nationale fondsmidler samt EU-midler blive afsøgt.

Vurdering

Teknik & Miljø vurderer, at Fredericia Kommune med klimaplanen har lagt grunden til at opfylde de ambitiøse målsætninger gennem følgende mål:

Mål

Transport

?       20% af bilerne kører på el eller anden vedvarende energi i 2030 - 100 % i 2050.

?       Bilejerskabet i 2030 er på samme niveau som i 2017
Det skal nås gennem flg. delmål:

  • Andelen af rejser foretaget med cykel, gang og kollektiv transport er 50 % i kommunen i 2030
  • Andelen af rejser foretaget med cykel, gang og kollektiv transport er 60 % i bymidten i 2030
  • Andelen af rejser i kommunen, der foregår på cykel, er 20% i 2030
  • Andelen af pendlerrejser foretaget med kollektiv trafik er 5 % i 2030
  • 10 % af alle pendlerrejser i bil i kommunen foretages ved samkørsel inden 2030.
  • Delebil tilgængelig indenfor 500 meter i alle byområder med etageboliger.

Varme- og elforsyning

?       Udfasning af det resterende forbrug af fossile brændsler i TVIS-varmen (dog eksklusiv bidraget fra affaldsforbrænding) i 2030.

?       50% reduktion af udledningen af CO2 fra affaldsforbrændingen i 2030 (i forhold til 2017), 100 % reduktion i 2050

?       Alle oliefyr er udfaset i 2030

?       Husholdningerne varmeforbrug reduceres med 10% i 2030, og 30% i 2050 (i forhold til 2017)

Virksomheder

?       Understøttelse af en 30% reduktion af CO2-udledningen fra kommunens energitunge virksomheder (i forhold til 2017).

?       Understøttelse af en 85% reduktion i brugen af fossile brændstoffer til proces hos de resterende virksomheder og 100% reduktion i 2050.

?       Etablering af PtX anlæg og CO2-fangst på Skærbækværket (Carbon Capture and Utilization)

?       40% af lastbiler og busser kører på brint, el eller anden vedvarende energi i 2030 – 100% i 2050

Fredericia Kommune som koncern

?       CO2-neutral i 2030

 

Der er vedhæftet en tidsplan, som illustrerer de 53 klimaindsatsers udviklingsforløb i perioderne 2021-2025, 2026-2030 og efter 2030 frem mod 2050, hvor 3 ekstra indsatser er sat på, samt de skridt der skal til for at bringe indsatserne nærmere implementeringen.

Indstillinger

Teknik & Miljø indstiller, at Miljø- og Teknikudvalget anbefaler over for Økonomiudvalget og Byrådet, at de oplistede mål og klimaplanen godkendes.

Beslutning i Miljø- og Teknikudvalget den 25-11-2020

Anbefales.

Beslutning i Økonomiudvalget den 07-12-2020

 

Anbefales. Administrationen bemyndiges til at færdigredigere klimaplanen forud for den endelige godkendelse.

Beslutning i Byrådet den 14-12-2020

Godkendt.

Punkt 173 Endelig godkendelse af Spildevandsplan 2020

Sagsresumé

Forslag til Fredericia Kommunes Spildevandsplan 2020, der blev vedtaget af Byrådet den 31. august 2020, har været i offentlig høring i 8 uger i perioden den 1. september 2020 til 27. oktober 2020. Spildevandsplanen 2020 fremlægges med henblik på byrådets endelige vedtagelse.

Der er i høringsperioden modtaget et høringssvar fra Vejle-Fredericia Landboforening.

 

Sagsbeskrivelse:

Forslag til Fredericia Kommunes Spildevandsplan 2020, der blev vedtaget af Byrådet den 31. august 2020, har været i offentlig høring i 8 uger i perioden den 1. september 2020 til 27. oktober 2020. 

 

Spildevandsplan 2020 skal udgøre Fredericia Kommunes retlige grundlag for administration af spildevandsområdet i de kommende år. Den beskriver forhold til anden lovgivning og planlægning, vandområder (recipienter), miljømål, status og plan for kloak- og renseanlæg, samt 10-års aktivitetsplan for fornyelse af Fredericia Spildevand og Energi A/S’ kloaksystem. Spildevandsplan 2020 skal medvirke til at opfylde miljøkvalitetsmål såvel som serviceniveau over for borgerne mht. afledning af regn- og spildevand.

 

Spildevandsplan 2020 har udover de 3 helt overordnede fokusområder (natur- og miljøhensyn, forsyningssikkerhed og klimatilpasning) også 3 faglige fokuspunkter: Vandområder (recipienter), regnvandsbassiner og overløb fra fællessystemet. Når der skal planlægges og gennemføres forskellige indsatser som led i realiseringen af spildevandsplanen, skal de tre fokuspunkter derfor alle også tænkes ind. Det betyder også, at der bliver fokus på mulighederne for at opnå positive sidegevinster og synergi ved de enkelte indsatser.

 

Endelig indeholder forslaget til Spildevandsplan 2020 en revideret version af kommunens administrationsgrundlag på spildevandsområdet, herunder også en revision af retningslinjerne i ”Vejledning til etablering og renovering af regnvandsbassiner i Fredericia Kommune”. For borgere og virksomheder vil spildevandsplanen også være en forhåndsorientering om de kommende års initiativer på spildevandsområdet.

 

I høringsperioden er indkommet 1 høringssvar fra Vejle-Fredericia Landboforening.
Vejle-Fredericia Landboforening mener, at Fredericia Kommunes forslag til Spildevandsplan 2020 er uambitiøst, da der ikke er større fokus på nedbringelse af overløb.

 

Desuden stiller Vejle-Fredericia Landboforening spørgsmål ved semiseparering, og spørger til hvordan kommunen vil sikre, at vand med algebekæmpende kemikalier til rens af fliser samt tage, overskudsvand fra bilvask osv. ikke ender i de nærliggende vandløb. 

I bilagene til sagen kan ses høringsbrevet fra Vejle-Fredericia Landboforening og Teknik & Miljøs svar på høringsbrevet fra Vejle-Fredericia Landboforening.

 

Høringen har ikke givet anledning til ændringer af spildevandsplanen.

 

Spildevandsplanen er som kommunens øvrige planer digital, og kan ses på:  

 

Fredericia Kommunes Spildevandsplan 2020

 

 

 

Økonomiske konsekvenser

Ingen.

Vurdering

Natur & Miljø vurderer, at spildevandsplanen tager højde for de opmærksomhedspunkter, der fremgår af høringsbrevet fra Vejle Landboforening.

Natur & Miljø anbefaler, at der ikke sker ændringer af planen, men at Vejle-Fredericia Landboforening får fremsendt et uddybende og fyldestgørende svar på det fremsendte høringsbrev.  

Indstillinger

Teknik og Miljø indstiller, at det anbefales til Økonomiudvalget og Byrådet, 
 

  1. at Spildevandsplan 2020 vedtages endeligt 

 

  1. at administration bemyndiges til at færdigredigere spildevandsplanen forud for offentliggørelsen af denne.

Beslutning i Miljø- og Teknikudvalget den 25-11-2020

Anbefales.

Beslutning i Økonomiudvalget den 07-12-2020

 

Anbefales.

Beslutning i Byrådet den 14-12-2020

Godkendt.

Punkt 174 Høring af udkast til Forslag til Kommuneplan 2021-2033 for Trekantområdet

Sagsresumé

Fredericia Kommune og de andre kommuner i Trekantområdet arbejder på revision af kommuneplanen, både den fælles for Trekantområdet og de lokale dele. Trekantområdets bestyrelse ønsker tidlig inddragelse af politikerne i den fælles kommuneplan, og derfor sendes et udkast i politisk høring nu.

 

Tidsplanen for kommuneplanrevisionen er, at Trekantområdets bestyrelse godkender ”Forslag til Kommuneplan 2021-2033 for Trekantområdet” i januar 2021, hvorefter de respektive byråd godkender det samlede ”Forslag til Kommuneplan 2021-2033” i februar-april 2021.

 

Sagsbeskrivelse:

Fredericia Kommune er ved at revidere den gældende ”Kommuneplan 2017-2029”. Kommuneplanen består af to dele:

 

  • En fælles kommuneplan for Trekantområdet, der består af en fælles hovedstruktur med fælles retningslinjer for hele Trekantområdet.
  • En lokal kommuneplan for Fredericia Kommune, der består af en lokal hovedstruktur, som indeholder de lokale mål og handlinger samt lokale retningslinjer for Fredericia Kommune. Kommuneplanrammerne for lokalplanlægningen indgår i den lokale del af kommuneplanen.

 

Den formelle proces for en kommuneplanrevision er, at der først udarbejdes et forslag til kommuneplan, som godkendes af byrådet. Herefter sendes forslaget til kommuneplan i offentlig høring. Efter endt høring udarbejdes en endelig kommuneplan, som godkendes af byrådet og derefter bekendtgøres offentligt.

 

Trekantområdets bestyrelse lægger vægt på, at der skal være mulighed for en politisk drøftelse af den fælles kommuneplans kommende indhold, inden de respektive byråd godkender det samlede ”Forslag til Kommuneplan 2021-2033”. Det er på den baggrund, at udkastet til den fælles del af kommuneplanen ”Forslag til Kommuneplan 2021-2033 for Trekantområdet” sendes til politisk høring nu.

 

Ud over den tematiske revision af kommuneplanen er der gennemført en gennemgående opstramning af den fælles kommuneplan for Trekantområdet. Intentionen har været at målrette kommuneplanen, så den fremadrettet udgør et bedre administrationsgrundlag. Indholdet er desuden minimeret til kun at omhandle de retningslinjer, som udgør en værdi at have i fællesskab. De resterende retningslinjer er overgået til den lokale del af kommuneplanen. Sideløbende med kommuneplanrevisionen er der udarbejdet en ”kort fortalt” udgave af den fælles kommuneplan, som er mere målrettet politisk brug.

 

Høringsmaterialet består af selve udkastet til ”Forslag til Kommuneplan 2021-2033 for Trekantområdet” (bilag 1), en ”kort fortalt”-udgave (bilag 3) og et notat der angiver ændringerne i forhold til den nugældende ”Kommuneplan 2017-2029 for Trekantområdet” (bilag 2).

 

Det samlede ”Forslag til Kommuneplan 2017-2029 for Trekantområdet og Fredericia Kommune” forventes vedtaget i byrådet i marts 2021.

 

Den fælles kommuneplan

”Kommuneplan 2017-2029 for Trekantområdet” fastsætter mål og retningslinjer for byudvikling, bosætning, erhverv, det åbne land, kultur, turisme og friluftsliv, trafik og tekniske anlæg, støj og luftforurening samt klima i Billund, Fredericia, Haderslev, Kolding, Middelfart, Vejen og Vejle kommuner.

 

Den fælles kommuneplan tager udgangspunkt i den gældende planlov, med særlig reference til lovens § 11 a, der indeholder en fortegnelse over de emner, for hvilke kommuneplanen skal fastsætte retningslinjer og fastlægge arealudpegninger. Trekantområdets kommuneplan tager herudover udgangspunkt i Erhvervsstyrelsens ”Oversigt over statslige interesser i kommuneplanlægningen” fra 2018.

 

Ifølge Trekantområdets ”Strategi for vækst og attraktivitet” fra 2019, som også fungerer som fælles planstrategi, er der tale om en delvis revision af kommuneplanen (vedtaget af Fredericia Byråd den 7. oktober 2019).

 

Udover de overordnede temaer, der fremgår af strategien for vækst og attraktivitet - erhvervsudvikling, arbejdsmarked og uddannelse, bosætning, kultur og oplevelser samt mobilitet og forsyning - skal revisionen omfatte følgende specifikke temaer:

  • Grøn omstilling
  • Turisme
  • Områder med risiko for oversvømmelse og erosion
  • Områder forbeholdt produktionsvirksomheder mv. samt konsekvenszoner omkring de nævnte områder
  • Potentiel natur
  • Strategisk planlægning for landsbyer

Disse temaer er indarbejdet, hvor de naturligt har passet ind i kommuneplanens struktur.

 

Kommuneplanen ajourføres og opdateres i øvrigt i forhold til statslige planer samt ændret lovgivning. Arealudpegninger, retningslinjer, redegørelser ajourføres og evt. nye retningslinjer indføres på baggrund af erfaringer fra administrationen af Kommuneplan 2017-2029 for Trekantområdet.

 

Tidsplan for kommuneplanrevisionen

Tidsplanen for kommuneplanrevisionen er, at Trekantområdets bestyrelse godkender ”Forslag til Kommuneplan 2021-2033 for Trekantområdet” i januar 2021, hvorefter de respektive byråd godkender det samlede ”Forslag til Kommuneplan 2021-2033” i februar-april 2021. Når forslaget er godkendt, sendes det i offentlig høring i maj - juni. ”Kommuneplan 2021-2033” forventes endelig godkendt i oktober-december 2021.

 

Nov. 2020 – dec. 2020

Politisk og teknisk høring af udkast

Jan. 2021

Trekantområdets bestyrelses godkendelse af Forslag til fælles Kommuneplan 2021-2033 for Trekantområdet

Feb. - apr. 2021

De 7 byråds godkendelse af Forslag til Kommuneplan 2021-2033 (fælles og lokal kommuneplan)

Maj – jun. 2021

Offentlig høring (min. 8 uger)

Aug. – sept. 2021

Behandling af høringssvar

Sept. 2021

Trekantområdets bestyrelses godkendelse af Forslag til fælles Kommuneplan 2021-2033 For Trekantområdet

Okt. - dec. 2021

De 7 byråds godkendelse af endelig Kommuneplan 2021-2033 (fælles og lokal kommuneplan)

Jan. 2022

Offentlig bekendtgørelse

 

Økonomiske konsekvenser

Ingen.

Vurdering

Teknik & Miljø vurderer, at det foreliggende udkast til den fælles del af kommuneplanen ”Forslag til Kommuneplan 2021-2033 for Trekantområdet” er i overensstemmelse med Fredericia Byråds visioner og – sammen med den kommende lokale del af kommuneplanen - vil leve op til den gældende planlov og de statslige krav til kommuneplanlægningen.

 

Udkastet til ”Forslag til Kommuneplan 2021-2033 for Trekantområdet” vil medvirke til at skabe et godt overblik for borgerne, et godt beslutningsgrundlag for byrådet samt et godt værktøj for administrationen.

Indstillinger

Teknik & Miljø indstiller,

 

  1. At udkastet til den fælles del af kommuneplanen ”Forslag til Kommuneplan 2021-2033 for Trekantområdet” drøftes.

 

  1. At By- og Planudvalget anbefaler overfor Økonomiudvalget og Byrådet, at udkast til ”Forslag til Kommuneplan 2017-2029 for Trekantområdet” indarbejdes i det endelige forslag til kommuneplanen.

Beslutning i By- og Planudvalget den 25-11-2020

Anbefales.

Beslutning i Økonomiudvalget den 07-12-2020

 

Anbefales.

Beslutning i Byrådet den 14-12-2020

Godkendt.

Punkt 175 Boligkontoret Fredericia - godkendelse af byggeri af ungdomsboliger Oldenborghus

Sagsresumé

Boligkontoret Fredericia ønsker at opføre de sidste 14 ud af i alt 40 almene ungdomsboliger i Kanalbyen Fredericia. Boligkontoret søger om Byrådets godkendelse til køb af byggeretter, skema A og fravigelse af ABT18.

 

Sagsbeskrivelse:

Byrådet godkendte den 17. juni 2019 opførsel af de første 26 boliger ud af i alt 40 almene ungdomsboliger i Kanalbyen Fredericia.

Boligkontoret Fredericia har indgået samarbejde med Promenaden Fredericia ApS om opførelse af almene ungdomsboliger, Oldenborghus, beliggende mod Oldenborggade. Projektet består af både private-, erhvervs- og almene lejemål.

Byrådet har i budget2019 afsat midler til 40 ungdomsboliger. Der var sammenlagt planer om 40 ungdomsboliger, men da byggeriet etapeopdeles, søger Boligkontoret nu godkendelse om de sidste 14 boliger i sidste etape.

 

Køb af byggeretter

Forud for Byrådets godkendelse af selve ansøgningen om de nye ungdomsboliger, skal Byrådet godkende at Boligkontoret må erhverve byggeretter til byggeriet.

Byggeretterne koster samlet 4.198.000 kr., svarende til 161.000 kr. pr. byggeret. Det vurderes at det afspejler markedsværdien. Købet er betinget af Byrådets godkendelse af skema A.

 

Selve projektet

Projektet gennemføres som en delegeret bygherremodel. Delegeret bygherremodel kaldes også for fuldmagtsmodellen, fordi den private developer, her Promenaden Fredericia ApS, sørger for at opførelsen sker efter gældende udbudsregler og øvrig lovgivning ved opførelse af alment byggeri. Det er fortsat Boligkontoret, der er ansvarlig for at lovgivning og støttebetingelser er overholdt.

Den delegerede bygherremodel er valgt, fordi ungdomsboligerne indgår som en integreret del af det private byggeri, og ikke lader sig udskille til selvstændig opførelse.

 

Projektet omfatter 14 almene ungdomsboliger med et samlet bruttoareal på 696 m², svarende til 50 m² pr. bolig. Boligkontoret har indsendt skema A, der beskriver hvordan udgifterne til byggeriet foreløbigt er fordelt.

Boligkontoret søger om godkendelse af en samlet anskaffelsessum på 17,427 mio. kr. som finansieres ved:

88% realkreditlån

15,336 mio. kr.

10% kommunal grundkapitalindskud

  1,743 mio. kr.

2% beboerindskud

   0,349 mio. kr.

I alt

 17,428 mio. kr.

 

Ved byggeri af ungdomsboliger er kommune og stat forpligtet til at give et ungdomsboligbidrag til nedsættelse af huslejen. I 2020 udgør ungdomsboligbidraget 186 kr. pr. m². Kommunens andel udgør 20%. Det svarer til en årlig kommunal udgift på 25.900 kr. Ungdomsboligbidraget tilrettes i kommende budgetopfølgning.

Den månedlige husleje for en ungdomsbolig i Oldenborghus er på 875 kr. pr. m² ekskl. forbrugsafgifter svarende til en månedlig leje på 3.645 kr.

Boligkontoret søger om Byrådets godkendelse af fravigelse af punkter i de almindelige betingelser for totalentreprise i bygge- og anlægsvirksomhed (ABT18). Som følge af reglerne i almenboligloven er det op til Byrådet at godkende eventuelle fravigelser af ABT18.

Økonomiske konsekvenser

Den økonomiske konsekvens for Fredericia Kommune er indskud af grundkapitalen på 1.743.000 kr. Der er behov for justering af budgettet på 332.000 kr. i forhold til afsatte midler til grundkapital til projektet. Herudover kommer det løbende årlige ungdomsboligbidrag på 25.900 kr.

Som altid ved støttet byggeri skal kommunen også forpligte sig til at garantere for lånene i ejendommen. Kommunens garantiforpligtelse er en regaranti overfor staten. Garantien udgør den del af lånet, som får sikkerhed ud over 60% af ejendommens værdi og kan ikke endeligt opgøres før byggeriet er afsluttet.

Tekst
(beløb i mio. kr.)

TB 2021

TB 2022

TB 2023

TB 2024

Anlægs-
bevilling

Fri-
givelse

 

Grundkapital

0,332

 

 

 

 

0,332

Ungdomsboligbidrag

 

0,026

0,026

0,026

 

 

I alt (- = kasseindlæg/
+ = kasseudlæg)

0,332

0,026

0,026

0,026

 

 

 

Byrådet afsatte grundkapitalindskud til 40 ungdomsboliger i budget2019. Det er budgetfrigivelse til de sidste 14 af de 40 boliger, der søges om her.

Det kommunale grundkapitalindskud påvirker hverken anlægs- eller serviceramme, idet den er fritaget jf. budgetloven.

Vurdering

Det vurderes, at projektet falder i tråd med byrådets bosætningsstrategi og budget 2019, hvor der er afsat grundkapital til i alt 40 ungdomsboliger.

Ud fra det indsendte materiale, vurderes det, at projektet er en integreret del af det private byggeri og ikke lader sig udskille til selvstændig opførelse. Det vurderes på baggrund af Boligkontoret og Kubens oplysninger, at projektet overholder gældende regler ved opførelse, når det gennemføres som en delegeret bygherremodel.

 

Det vurderes, at de ansøgte fravigelser til AB18 stiller Boligkontoret bedre end standardvilkårene, hvorfor det vurderes at de bør godkendes.

 

Der kan maksimalt godkendes en følgende anskaffelsessum:

696 m2 a maksimumbeløbet 18.000 kr. + 14 boliger * 350.000 svarende til 17,428 mio. kr.

Indstillinger

Økonomi og Personale indstiller at økonomiudvalget anbefaler byrådet at godkende

  1. at Boligkontoret køber 14 byggeretter til i alt 4.198.000 kr.
  2. at der opføres 14 almene ungdomsboliger til en anskaffelsessum på 17.427.000 kr. inkl. moms, og dermed godkendes skema A
  3. at der gives grundkapitalindskud på 1.743.000 kr.
  4. at der gives årligt ungdomsboligbidrag på pt. 25.900 kr. og det indarbejdes i kommende budgetopfølgning
  5. at der stilles regaranti overfor staten på realkreditlånene i projektet
  6. at ABT18 kan fraviges som ansøgt

Beslutning i Økonomiudvalget den 07-12-2020

 

Anbefales.

Beslutning i Byrådet den 14-12-2020

Godkendt.

Punkt 176 Boligkontoret - Renoveringsprojekt af afd. 222 - Rosenlunden

Sagsresumé

 Boligkontoret Fredericia søger om godkendelse af renoveringsprojekt for afdeling 222, Rosenlunden, samt kommunal garanti for lånet.

 

Sagsbeskrivelse:

Fredericia kommune har modtaget ansøgning om renoveringsprojekt fra Boligkontoret Fredericia afdeling 222, Rosenlunden.

 

Baggrunden for ansøgningen er, at Fredericia kommune har pålagt afdelingen at renovere afdelingen så den overholder BR18 i forhold til brandtekniske forhold. Ejendommen overholder de brandtekniske krav der var gældende på opførselstidspunktet og der har ikke tidligere været krav om at disse installationer skulle opdateres før nu. Det betyder, at der blandt andet skal etableres branddøre, etablering af udvendig trappe fra 1. sal udskiftning af skydedøre samt brandsikring af tagudhæng.

 

Renoveringen beløber sig til 980.000 kr. Der søges om lånoptagelse på 800.000 kr., idet de sidste 180.000 tages fra henlæggelseskontoen.

 

Renoveringen medfører en huslejestigning for beboerne på 32 kr./m2/år.

Økonomiske konsekvenser

Ingen bemærkninger.

Vurdering

Det vurderes, at det ansøgte arbejde skal foretages idet dette er et krav fra Fredericia Kommune.

 

Det vurderes ligeledes, at de ustøttede arbejder er at betragte som ekstraordinære arbejder, hvorfor der kan stilles kommunal garanti jf. almenboliglovens § 98. Garantier stillet efter § 98 påvirker ikke kommunens låneramme.

 

Der er ikke i almenboligloven generel hjemmel til, at kommunen yder garanti for ustøttede lån til forbedringer i det eksisterende almene byggeri. Efter almenboliglovens § 98 kan kommunen dog yde garanti for lån til ekstraordinære renoveringsarbejder. Begrebet ekstraordinære renoveringsarbejder er ikke fastlagt i lovens forarbejder eller i vejledning om drift af almene boliger. Socialministeriet har i en vejledende udtalelse i maj 2010 udtalt, at det er almindeligt antaget, at det er kommunerne, der beslutter, hvilke arbejder der kan betragtes om ekstraordinære renoveringsarbejder, og at der er et vist rum for fortolkning. Denne fortolkning skal ske inden for rammerne af en vurdering af, hvad der betragtes om ekstraordinære renoveringsarbejder. Der er ikke hjemmel til at garantere for lån til rene forbedringsarbejder.

Indstillinger

Økonomi og Personale indstiller, at Økonomiudvalget anbefaler, at Byrådet

godkender:

 

1. At kommunen godkender lånoptagelse med pant i afdelingen jf. almenboliglovens § 29 stk. 1, på maksimalt 800.000.

 

2. At godkende at kommunen stiller kommunalgaranti lånet jf. almenboliglovens § 98, forudsat der fremsendes lånetilbud til kommunen.

Beslutning i Økonomiudvalget den 07-12-2020

 

Anbefales.

Beslutning i Byrådet den 14-12-2020

Godkendt.

Punkt 177 Boligkontoret Fredericia - Renovering af afd. 312 - Nestlégården

Sagsresumé

Boligkontoret Fredericia har indsendt regnskab for renovering af afd. 312, Nestlégården. Der er en mindre overskridelse af budgettet og der skal derfor godkendelse yderligere garanti.

 

Sagsbeskrivelse:

Byrådet godkendte den 8. oktober 2018 skema B til ombygningen og udskiftning af vinduer i afd. 312 - Nestlégården. Byrådet godkendte en renovering med støttede arbejder på 14,21 mio. kr. og ustøttede arbejder på 23 mio. kr. Af de ustøttede arbejder skulle de 16,30 mio. kr. optages som lån med 100 % kommunal støtte.

 

Ved indsendelse af byggeregnskab (skema C) er det oplyst, at det støttede arbejde får en endelig anskaffelsessum på 16.349.000 hvilket er en mindre overskridelse på 49.000 kr.

Økonomiske konsekvenser

Ingen bemærkninger.

Vurdering

Kommunens garantistillelse er en betingelse for optagelse af lånet ved realkreditinstituttet. Der skal godkendes en øget garantiforpligtelse på kr. 49.000, så der garanteres for samlet 16,349 mio. kr. for ustøttede lån.

 

Garantistillelsen påvirker ikke kommunens låneramme jf. § 3, stk. 2, 1. pkt. i Bekendtgørelse om kommuner låntagning og meddelelse af garanti m.v.

Indstillinger

Økonomi og Personale indstiller, at Økonomiudvalget anbefaler, at Byrådet godkender:

 

1. Øget garantistillelse på 49.000 kr. således at der garanteres for i alt 16,349 mio. kr. for ustøttede lån.

Beslutning i Økonomiudvalget den 07-12-2020

 

Anbefales.

Beslutning i Byrådet den 14-12-2020

Godkendt.

Punkt 178 Boligkontoret Fredericia - Renovering af afd. 403 - Holbergsvej/Rahbeksvej

Sagsresumé

Boligkontoret Fredericia søger om godkendelse af renovering (Skema A) for afd. 403, Holbergsvej/Rahbeksvej, samt kommunal garanti for lånene.

 

Sagsbeskrivelse:

 

Fredericia Kommune har modtaget ansøgning om anbefaling af helhedsplan samt godkendelse af renoveringsprojekt, skema A fra boligkontoret Fredericia vedrørende afdeling 403, Holbergsvej 10-26 og Rahbeksvej 3-25, 7000 Fredericia.   

 

Afdelingen søgte i september 2017 Landsbyggefonden (LBF) om renoveringsstøtte efter almenboliglovens § 91. LBF har nu tilkendegivet at projektet kan igangsættes. Helhedsplanen er udarbejdet med udgangspunkt i, at der er et behov for at få ejendommen gjort mere tidssvarende og for at fremtidssikre afdelingen.

 

Projektet omfatter bl.a. at der laves tilgængelighedsboliger i stueetagen, udskiftning af alle kloaker, udskiftning af tagbelægning, ventilation, facader, nye altaner, vinduer, døre og køkkener. Ligeledes forskønnelse af udearealer med legeplads og belysning.

 

Afdelingsmødet har godkendt den fysiske helhedsplan med tilhørende økonomi, finansiering og huslejekonsekvens jf. almenboliglovens § 37, på ekstraordinært afdelingsmøde den 26. november 2020.

 

Det er et krav for Landbyggefondens tilsagn om støtte jvf. almenboliglovens § 91, at kommunalbestyrelsen har godkendt skema A, herunder anskaffelsessum, samt givet tilsagn om kommunal garanti efter almenboligloven § 91 stk. 6.

 

Den samlede andel af støttede arbejder i henhold til skema A udgør 61.908.495 kr. Herudover er der ustøttede arbejder på 51.169.000 kr.

 

Landsbyggefonden sætter som forudsætning for gennemførsel af den samlede byggesag, at der tillige godkendes en kapitaltilførsel på i alt 1.000.000 kr. (1/5-dels ordning), svarende til en kommunal andel på 200.000 kr.

 

Huslejeniveauet er før gennemførsel af renoveringsprojektet gennemsnitligt på 761 kr./m2/år. Den gennemsnitlige husleje ender efter endt renovering på 913 kr. kr./m2/år. Kommunen skal godkende huslejestigninger når de overstiger 5 % af årslejen jf. almenlejelovens § 10 stk. 3.

 

Økonomiske konsekvenser

Kommunen skal påtage sig garantiforpligtelse for både de støttede og ustøttede lån.

Tekst
(beløb i mio. kr.)

TB 2020

TB 2021

TB 2022

TB 2023

TB 2024

Anlægs-
bevilling

Fri-
givelse

Kapitaltilførsel /særlig driftsstøtte

 

0,200 

 

 

 

0,200

0,200

I alt (- = kasseindlæg/
 + = kasseudlæg)

 

0,200 

 

 

 

0,200 

0,200

 

Udbetaling af kapitaltilførslen sker normalvis omkring godkendelse af skema B, men der kan være usikkerhed om hvornår skema B skal godkendes og derfor også i hvilket budgetår beløbet skal bogføres. Afdelingen skal tilbagebetale lånet, når økonomien i afdelingen forbedres. Det kan dog ikke forudsiges hvornår det sker.

Vurdering

Det er Fællessekretariatets vurdering, at der bør gøres en indsats for at gøre området mere attraktivt både for de nuværende beboere, men også for at fremtidssikre området. Med den ansøgte helhedsplan vil dette kunne understøttes og sikre et kvalitativt løft af bebyggelsen.

 

Det vurderes, at ansøgningen omfatter anbefaling af helhedsplanen, godkendelse af skema A, anskaffelsessum, tilsagn om kapitaltilførsel på 200.000 kr. som kommunens andel, samt at kommunen stiller kommunegaranti efter reglerne i almenboliglovens § 91, stk. 6. Det følger endvidere af almenboliglovens § 91, stk. 7, at det er en forudsætning for kommunalbestyrelsens garanti efter stk. 6, at Landsbyggefonden påtager sig forpligtelse til at godtgøre kommunen halvdelen af dens eventuelle tab som følge af garantiforpligtelsen. Landsbyggefondens forpligtelse efter 1. pkt. er dog begrænset til indestående i landsdispositionsfonden. 

 

Garantistillelsen påvirker ikke kommunens låneramme jf. § 3, stk. 2, 1 pkt. i Bekendtgørelse om kommunernes låntagning og meddelelse af garantier m.v.

 

Ansøgningen indeholder godkendelse fra afdelingsmødet jf. almenboliglovens § 37. Der er dog endnu ikke fremsendt referat fra mødet, hvorfor en godkendelse af skema A gøres betinget af fremsendelse af referat fra det ekstraordinære afdelingsmøde afholdt den 26.november 2020, hvor projektet blev endelig godkendt.

 

Ansøgningen indeholder ikke lånetilbud for så vidt angår ustøttede lån. For endelig at kunne godkende disse skal der fremsendes lånetilbud fra et realkredit institut til kommunen. Det er oplyst, at der forventeligt vil være ustøttede arbejder for 51.169.000 kr.  Det vurderes, at de ustøttede arbejder er at betragte som ekstraordinære arbejder, hvorfor der kan stilles kommunal garanti jf. almenboliglovens § 98. Garantier stillet efter § 98 påvirker ikke kommunens låneramme.

 

Der er ikke i almenboligloven generel hjemmel til, at kommunen yder garanti for ustøttede lån til forbedringer i det eksisterende almene byggeri. Efter almenboliglovens § 98 kan kommunen dog yde garanti for lån til ekstraordinære renoveringsarbejder. Begrebet ekstraordinære renoveringsarbejder er ikke fastlagt i lovens forarbejder eller i vejledning om drift af almene boliger. Socialministeriet har i en vejledende udtalelse i maj 2010 udtalt, at det er almindeligt antaget, at det er kommunerne, der beslutter, hvilke arbejder der kan betragtes om ekstraordinære renoveringsarbejder, og at der er et vist rum for fortolkning. Denne fortolkning skal ske inden for rammerne af en vurdering af, hvad der betragtes om ekstraordinære renoveringsarbejder. Der er ikke hjemmel til at garantere for lån til rene forbedringsarbejder.

 

For så vidt angår kapitaltilførslen vil denne være en forudsætning for projektets gennemførsel.

Indstillinger

Økonomi og Personale indstiller, at Økonomiudvalget anbefaler, at Byrådet indstiller følgende til endelig godkendelse i Landsbyggefonden:

 

  1. At der indstilles til Landsbyggefonden at godkende helhedsplanen for afd. afd. 403, Holbergsvej/Rahbeksvej.

 

  1. At meddele tilsagn til renovering og godkendelse af en anskaffelsessum på 61.908.495 kr. for skema A.

 

  1. At kommunen godkender lånoptagelse med pant i afdelingen jf. almenboliglovens § 29 stk. 1, på maksimalt 113.600.000 kr. for både støttet arbejde, og ustøttet arbejder.

 

  1. At godkende et fremtidig huslejeniveau på 913 kr. kr./m2/år, jf. almenlejelovens § 10 stk. 3.

 

  1. At godkende at kommunen stiller kommunalgaranti for de støttede lån jf. almenboliglovens § 91. Garantien omfatter den del af lånet, som på tidspunktet for lånets optagelse har pantesikkerhed ud over 60 pct. af ejendommens værdi. Landsbyggefonden påtager sig forpligtelse til at godtgøre kommunen halvdelen af dens eventuelle tab som følge af garantiforpligtelsen.

 

  1. At godkende at kommune stiller garanti jf. almenboliglovens § 98 for de ustøttede lån, herunder moderniseringsarbejde, forudsat der fremsendes lånetilbud til kommunen.

 

  1. At godkende kapitaltilførsel på 1.000.000 kr., med en kommunal andel på 200.000 kr.

 

  1. At budgettet tilrettes med de under Økonomiske konsekvenser anførte ændringer.

 

 

Beslutning i Økonomiudvalget den 07-12-2020

 

Anbefales.

Beslutning i Byrådet den 14-12-2020

Godkendt.

Punkt 179 Boli.nu - Renovering af afd. 17 - Raackmannsgården

Sagsresumé

 

Boli.nu har ansøgt om godkendelse af renovering (Skema A) for afdeling 17, Raackmannsgården, samt kommunal garanti for lånene.

 

Sagsbeskrivelse:

 

Fredericia Kommune har modtaget ansøgning om anbefaling af helhedsplan samt godkendelse af renoveringsprojekt, skema A fra boli.nu vedrørende boli.nu, afdeling 17, Raackmannsgården, Norgesgade 15A og b, 17-23 og Sjællandsgade 34-38.   

 

Afdelingen søgte i april 2018 Landsbyggefonden (LBF) om renoveringsstøtte efter almenboliglovens § 91. LBF har nu tilkendegivet at projektet kan igangsættes.

 

Helhedsplanen er udarbejdet med udgangspunkt i, at der ikke har været foretaget større renoveringsarbejder på ejendommen siden ejendommen blev opført i 1981. Der er derfor behov for at få ejendommen gjort mere tidssvarende og for at fremtidssikre afdelingen.

 

Projektet omfatter bl.a. at lejlighederne i stueplan ombygges til handicapegnede lejligheder, etablering af altaner på 1. og 2. sal, udskiftning af vinduer, ventilationen, køkkener og bad samt tekniske installationer.

 

Afdelingsmødet har godkendt den fysiske helhedsplan med tilhørende økonomi, finansiering og huslejekonsekvens jf. almenboliglovens § 37, på ekstraordinært afdelingsmøde den 19. november 2020.

 

Det er et krav for Landbyggefondens tilsagn om støtte jvf. almenboliglovens § 91, at kommunalbestyrelsen har godkendt skema A, herunder anskaffelsessum, samt givet tilsagn om kommunal garanti efter almenboligloven § 91 stk. 6.

 

Den samlede andel af støttede arbejder i henhold til skema A udgør 12.804.580 kr. Herudover er der ustøttede arbejder på 35.690.886 kr., hvoraf de 17.812.000 kr. bruges på yderligere moderniseringsarbejde.

 

Landsbyggefonden sætter som forudsætning for gennemførsel af den samlede byggesag, at der tillige godkendes en kapitaltilførsel på i alt 500.000 kr. (1/5-dels ordning), svarende til en kommunal andel på 100.000 kr.

 

Huslejeniveauet er før gennemførsel af renoveringsprojektet gennemsnitligt på 795 kr./m2/år for 2021. Den gennemsnitlige husleje ender efter endt renovering på 850 kr. kr./m2/år. Boligselskabet oplyser at, huslejeniveauet afspejler forventningerne til markedslejen for en bolig af tilsvarende størrelse, beliggenhed og bokvalitet. Kommunen skal godkende huslejestigninger når de overstiger 5 % af årslejen jf. almenlejelovens § 10 stk. 3.

 

Økonomiske konsekvenser

 

Kommunen skal påtage sig den garantiforpligtelse for både de støttede og ustøttede lån. 

 

Der søges om justering af budgettet på følgende måde

 

 

Tekst
(beløb i mio. kr.)

TB 2020

TB 2021

TB 2022

TB 2023

TB 2024

Anlægs-
bevilling

Fri-
givelse

Kapitaltilførsel /særlig driftsstøtte

 

0,100 

 

 

 

0,100

0,100

I alt (- = kasseindlæg/
 + = kasseudlæg)

 

0,100 

 

 

 

0,100 

0,100

 

Udbetaling af kapitaltilførslen sker normalvis omkring godkendelse af skema B, men der kan være usikkerhed om hvornår skema B skal godkendes og derfor også i hvilket budgetår beløbet skal bogføres. Afdelingen skal tilbagebetale lånet, når økonomien i afdelingen forbedres. Det kan dog ikke forudsiges hvornår det sker.

 

Vurdering

Det er Fællessekretariatets vurdering, at Rackmaansgaarden er en del af et område, hvor der bør gøres en indsats for at gøre området mere attraktivt både for de nuværende beboere, men også for at fremtidssikre området.

 

Med den ansøgte helhedsplan vil dette kunne understøttes og sikre et kvalitativt løft af bebyggelsen.

 

Det vurderes, at ansøgningen omfatter anbefaling af helhedsplanen, godkendelse af skema A, anskaffelsessum, tilsagn om kapitaltilførsel på 100.000 kr. som kommunens andel, samt at kommunen stiller kommunegaranti efter reglerne i almenboliglovens § 91, stk. 6. Det følger endvidere af almenboliglovens § 91, stk. 7, at det er en forudsætning for kommunalbestyrelsens garanti efter stk. 6, at Landsbyggefonden påtager sig forpligtelse til at godtgøre kommunen halvdelen af dens eventuelle tab som følge af garantiforpligtelsen. Landsbyggefondens forpligtelse efter 1. pkt. er dog begrænset til indestående i landsdispositionsfonden. 

 

Garantistillelsen påvirker ikke kommunens låneramme jf. § 3, stk. 2, 1 pkt. i Bekendtgørelse om kommunernes låntagning og meddelelse af garantier m.v.

 

Ansøgningen indeholder oplysning om godkendelse fra afdelingsmødet jf. almenboliglovens § 37. Der er dog endnu ikke fremsendt referat fra mødet, hvorfor en godkendelse af skema A gøres betinget af fremsendelse af referat fra det ekstraordinære afdelingsmøde afholdt den 19. november 2020, hvor projektet blev endelig godkendt.

 

Ansøgningen indeholder ikke lånetilbud for så vidt angår ustøttede lån. For endelig at kunne godkende disse skal der fremsendes lånetilbud fra et realkredit institut til kommunen. Det er oplyst, at der forventeligt vil være ustøttede arbejder for 35.690.886 kr.  Det vurderes, at de ustøttede arbejder, herunder moderniseringsarbejdet er at betragte som ekstraordinære arbejder, hvorfor der kan stilles kommunal garanti jf. almenboliglovens § 98. Garantier stillet efter § 98 påvirker ikke kommunens låneramme.

 

Der er ikke i almenboligloven generel hjemmel til, at kommunen yder garanti for ustøttede lån til forbedringer i det eksisterende almene byggeri. Efter almenboliglovens § 98 kan kommunen dog yde garanti for lån til ekstraordinære renoveringsarbejder. Begrebet ekstraordinære renoveringsarbejder er ikke fastlagt i lovens forarbejder eller i vejledning om drift af almene boliger. Socialministeriet har i en vejledende udtalelse i maj 2010 udtalt, at det er almindeligt antaget, at det er kommunerne, der beslutter, hvilke arbejder der kan betragtes om ekstraordinære renoveringsarbejder, og at der er et vist rum for fortolkning. Denne fortolkning skal ske inden for rammerne af en vurdering af, hvad der betragtes om ekstraordinære renoveringsarbejder. Der er ikke hjemmel til at garantere for lån til rene forbedringsarbejder.

 

For så vidt angår kapitaltilførslen vil denne være en forudsætning for projektets gennemførsel.

 

Indstillinger

Fællessekretariatet indstiller til Økonomiudvalget over for Byrådet at anbefale:

 

  1. At der indstilles til Landsbyggefonden at godkende helhedsplanen for afd. 17 Raackmannsgården.

 

  1. At meddele tilsagn til renovering og godkendelse af en anskaffelsessum på 12.804.580 kr. for skema A.

 

  1. At godkende lånoptagelse med pant i afdelingen jf. almenboliglovens § 29 stk. 1, på maksimalt 48.495.466 kr. for både støttet arbejde, og ustøttet arbejder herunder moderniseringsarbejde.

 

  1. At godkende et fremtidig huslejeniveau på 850 kr. kr./m2/år, jf. almenlejelovens § 10 stk. 3.

 

  1. At godkende at kommunen stiller kommunalgaranti for de støttede lån jf. almenboliglovens § 91. Garantien omfatter den del af lånet, som på tidspunktet for lånets optagelse har pantesikkerhed ud over 60 pct. af ejendommens værdi. Landsbyggefonden påtager sig forpligtelse til at godtgøre kommunen halvdelen af dens eventuelle tab som følge af garantiforpligtelsen.

 

  1. At godkende at kommune stiller garanti jf. almenboliglovens § 98 for de ustøttede lån, herunder moderniseringsarbejde, forudsat der fremsendes lånetilbud til kommunen.

 

  1. At godkende kapitaltilførsel på 500.000 kr. med en kommunal andel på 100.000 kr.

 

  1. At budgettet tilrettes med de under Økonomiske Konsekvenser anførte ændringer.

 

Beslutning i Økonomiudvalget den 07-12-2020

 

Anbefales.

Beslutning i Byrådet den 14-12-2020

Godkendt.

Punkt 180 Boli.nu - Renovering af afd. 2 - Sofie Amaliegården

Sagsresumé

Boli.nu har ansøgt om godkendelse af renovering (Skema A) for afdeling 2, Sofie Amaliegården, samt kommunal garanti for lånene.

 

Sagsbeskrivelse:

Fredericia Kommune har modtaget ansøgning om anbefaling af helhedsplan samt godkendelse af renoveringsprojekt, skema A fra boli.nu vedrørende boli.nu, afdeling 2, Sofie Amaliegården, Indre Ringvej 1-19, 7000 Fredericia.   

 

Afdelingen søgte i juni 2017 Landsbyggefonden (LBF) om renoveringsstøtte efter almenboliglovens § 91. LBF har nu tilkendegivet at projektet kan igangsættes.

 

Helhedsplanen er udarbejdet med udgangspunkt i, at der ikke har været foretaget større renoveringsarbejder på ejendommen siden midt 70érne, nogle steder ikke siden ejendommen blev opført i 1949-1953. Der er derfor behov for at få ejendommen gjort mere tidssvarende og for at fremtidssikre afdelingen.

 

Projektet omfatter bl.a. at der nedlægges 12 1-værelses lejligheder som alle bliver sammenlagt med andre lejligheder, da de på nuværende tidspunkt har en størrelse på 15-21 m2, med utidssvarende køkken og toiletforhold. Herudover sker der udskiftning af tagbelægning, vinduer, ventilationen, elinstallationer, køkkener, bad og facader. Samt etablering af elevator.

 

Afdelingsmødet har godkendt den fysiske helhedsplan med tilhørende økonomi, finansiering og huslejekonsekvens jf. almenboliglovens § 37, på ekstraordinært afdelingsmøde den 12. november 2020.

 

Det er et krav for Landbyggefondens tilsagn om støtte jvf. almenboliglovens § 91, at kommunalbestyrelsen har godkendt skema A, herunder anskaffelsessum, samt givet tilsagn om kommunal garanti efter almenboligloven § 91 stk. 6.

 

Den samlede andel af støttede arbejder i henhold til skema A udgør 84.769.036 kr. Herudover er der ustøttede arbejder på 85.529.719 kr., hvoraf de 30.250.000 kr. bruges på yderligere moderniseringsarbejde.

 

Landsbyggefonden sætter som forudsætning for gennemførsel af den samlede byggesag, at der tillige godkendes en kapitaltilførsel på i alt 1.000.000 kr. (1/5-dels ordning), svarende til en kommunal andel på 200.000 kr.

 

Huslejeniveauet er før gennemførsel af renoveringsprojektet gennemsnitligt på 454 kr./m2/år for 2021. Den gennemsnitlige husleje ender efter endt renovering på 850 kr. kr./m2/år. Det kan synes som en stor huslejestigning, men boligselskabet oplyser at, huslejeniveauet afspejler forventningerne til markedslejen for en bolig af tilsvarende størrelse, beliggenhed og bokvalitet. Kommunen skal godkende huslejestigninger når de overstiger 5 % af årslejen jf. almenlejelovens § 10 stk. 3.

Økonomiske konsekvenser

Kommunen skal påtage sig den garantiforpligtelse for både støttede og ustøttede lån. 

 

Der søges om justering af budgettet på følgende måde

Tekst
(beløb i mio. kr.)

TB 2020

TB 2021

TB 2022

TB 2023

TB 2024

Anlægs-
bevilling

Fri-
givelse

Kapitaltilførsel /særlig driftsstøtte

 

0,200 

 

 

 

0,200

0,200

I alt (- = kasseindlæg/
 + = kasseudlæg)

 

0,200 

 

 

 

0,200 

0,200

 

Vurdering

 

Det er Fællessekretariatets vurdering, at Sofie Amaliegården er en del af et område, hvor der bør gøres en indsats for at gøre området mere attraktivt både for de nuværende beboere, men også for at fremtidssikre området.

 

Med den ansøgte helhedsplan vil dette kunne understøtte og sikre et kvalitativt løft af bebyggelsen.

 

Det vurderes, at ansøgningen omfatter anbefaling af helhedsplanen, godkendelse af skema A, anskaffelsessum, tilsagn om kapitaltilførsel på 200.000 kr. som kommunens andel, samt at kommunen stiller kommunegaranti efter reglerne i almenboliglovens § 91, stk. 6. Det følger endvidere af almenboliglovens § 91, stk. 7, at det er en forudsætning for kommunalbestyrelsens garanti efter stk. 6, at Landsbyggefonden påtager sig forpligtelse til at godtgøre kommunen halvdelen af dens eventuelle tab som følge af garantiforpligtelsen. Landsbyggefondens forpligtelse efter 1. pkt. er dog begrænset til indestående i landsdispositionsfonden. 

 

Garantistillelsen påvirker ikke kommunens låneramme jf. § 3, stk. 2, 1 pkt. i Bekendtgørelse om kommunernes låntagning og meddelelse af garantier m.v.

 

Ansøgningen indeholder godkendelse fra afdelingsmødet jf. almenboliglovens § 37. Der er dog endnu ikke fremsendt referat fra mødet, hvorfor en godkendelse af skema A gøres betinget af fremsendelse af referat fra det ekstraordinære afdelingsmøde afholdt den 12. november 2020, hvor projektet blev endelig godkendt.

 

Ansøgningen indeholder ikke lånetilbud for så vidt angår ustøttede lån. For endelig at kunne godkende disse skal der fremsendes lånetilbud fra et realkredit institut til kommunen. Det er oplyst, at der forventeligt vil være ustøttede arbejder for 85.529.719 kr.  Det vurderes, at de ustøttede arbejder, herunder moderniseringsarbejdet er at betragte som ekstraordinære arbejder, hvorfor der kan stilles kommunal garanti jf. almenboliglovens § 98. Garantier stillet efter § 98 påvirker ikke kommunens låneramme.

 

Der er ikke i almenboligloven generel hjemmel til, at kommunen yder garanti for ustøttede lån til forbedringer i det eksisterende almene byggeri. Efter almenboliglovens § 98 kan kommunen dog yde garanti for lån til ekstraordinære renoveringsarbejder. Begrebet ekstraordinære renoveringsarbejder er ikke fastlagt i lovens forarbejder eller i vejledning om drift af almene boliger. Socialministeriet har i en vejledende udtalelse i maj 2010 udtalt, at det er almindeligt antaget, at det er kommunerne, der beslutter, hvilke arbejder der kan betragtes om ekstraordinære renoveringsarbejder, og at der er et vist rum for fortolkning. Denne fortolkning skal ske inden for rammerne af en vurdering af, hvad der betragtes om ekstraordinære renoveringsarbejder. Der er ikke hjemmel til at garantere for lån til rene forbedringsarbejder.

 

For så vidt angår kapitaltilførslen vil denne være en forudsætning for projektets gennemførsel.

 

Indstillinger

Fællessekretariatet indstiller til Økonomiudvalget over for Byrådet at anbefale:

 

  1. At der indstilles til landsbyggefonden at godkende helhedsplanen for afd. 2, Sofie Amaliegården.

 

  1. At meddele tilsagn til renovering og godkendelse af en anskaffelsessum på 84.769.036 kr. for skema A.

 

  1. At det godkendes at der nedlægges 12 1-værelseslejligheder jf. almenboliglovens § 28 stk. 1 og 2.

 

  1. At kommunen godkender lånoptagelse med pant i afdelingen på maksimalt 170.298.755 kr. for både støttede og ustøttede lån, herunder moderniseringsarbejde.

 

  1. At godkende et fremtidig huslejeniveau på 850 kr. kr./m2/år, jf. almenlejelovens § 10 stk. 3.

 

  1. At godkende at kommunen stiller kommunalgaranti for de støttede lån jf. almenboliglovens § 91. Garantien omfatter den del af lånet, som på tidspunktet for lånets optagelse har pantesikkerhed ud over 60 pct. af ejendommens værdi. Landsbyggefonden påtager sig forpligtelse til at godtgøre kommunen halvdelen af dens eventuelle tab som følge af garantiforpligtelsen.

 

  1. At godkende at kommune stiller garanti jf. almenboliglovens § 98 for de ustøttede lån, herunder moderniseringsarbejdet, forudsat der fremsendes lånetilbud til kommunen.

 

  1. At godkende kapitaltilførsel på 1.000.000 kr. med en kommunal andel på 200.000 kr.

 

  1. At budgettet tilrettes med de under Økonomiske Konsekvenser anførte ændringer.

 

Beslutning i Økonomiudvalget den 07-12-2020

 

Anbefales.

Beslutning i Byrådet den 14-12-2020

Godkendt.

Punkt 181 Beskæftigelsesplanen 2021

Sagsresumé

Beskæftigelsesplanen har været i høring og andet udkast til beskæftigelsesplanen for 2021 fremlægges til drøftelse. Beskæftigelsesplanen skal udarbejdes årligt. I 2019 besluttede udvalget at arbejde med en treårige tidshorisont for målsætningerne. Denne plan følger derfor op på beskæftigelsesplanen for 2020.

 

Sagsbeskrivelse:

Hvert år udarbejdes en beskæftigelsesplan, der overordnet beskriver kommunens indsats på beskæftigelsesområdet. Planen består dels af den lokale prioritering og dels af nogle centralt fastsatte ministermål. 2021 planen er et led i den 3 årige plan, som strækker sig fra 2020 til 2022.
Fredericia Kommune vil fortsætte med visionen om at skabe et ”menneskeligt jobcenter der matcher tiden”.

 

Det er et krav, at kommunerne udarbejder en beskæftigelsesplan hvert år. Den skal godkendes endeligt af Byrådet og efterfølgende behandles i det Regionale Arbejdsmarked Råd Sydjylland (RAR – Syd).

 

For 2021 er der fem centralt fastlagte beskæftigelsesmål. De to første er nye og de tre sidste mål er fastholdt fra 2020.

 

  1. Alle ledige skal have en værdig sagsbehandling
  2. Flere ledige skal opkvalificeres
  3. Virksomhederne skal sikres den nødvendige og kvalificerede arbejdskraft
  4. Flere flygtninge og familiesammenførte skal være selvforsørgende
  5. Flere personer med handicap skal i beskæftigelse

 

Via forenklingen af beskæftigelsesindsatsen, som trådte i kraft 1. januar 2020, får kommunerne større frihed til at planlægge hjælpen til ledige. De øgede frihedsgrader følges samtidig tæt fra centralt hold gennem benchmarking og opfølgning i forhold til kommunernes resultater. Behovet for en tæt opfølgning på beskæftigelsesområdet gør sig ligeledes gældende lokalt i Fredericia, hvor målet er at bringe kommunen på landsgennemsnit inden udgangen af 2022. Dette hænger tæt sammen med de allerede igangsatte initiativer, som videreføres i 2021.

 

I 2020 blev de 80 anbefalinger fra analyseenheden omsat til konkrete handlinger. Det er sket bl.a. ved en række opkvalificeringsforløb for både ledere og medarbejdere i samarbejde med konsulentfirmaet Marselisborg, samt en lang række indsatsmål og initiativer. Øget fokus på gode fællesskaber og samarbejde med lokale virksomheder, Business Fredericia, faglige organisationer og uddannelsesinstitutioner. Jobcenter Fredericia vil i 2021 fortsætte arbejdet med initiativerne, som også understøtter de 5 politiske beskæftigelsesmål for 2021.

 

I beskæftigelsesplanen beskrives den overordnede retning for arbejdsmarkedsområdet, mens den operationelle indsats levendegøres gennem internt fokus på konkrete handlingsplaner, tydelig kommunikation samt implementering af styringsværkstøjer.

 

Beskæftigelsesplanen for 2021 fortsætter i sporet fra 2020 og samler trådene for det politiske arbejde i 2018 og 2019. I beskæftigelsesplanen og de interne handleplaner medtages derfor input fra følgende:

 

  • Anbefalingerne fra Analyseenheden på beskæftigelsesområdet
  • Politiske borgerdialogmøder
  • Temamøde med Fredericia Beskæftigelsesforum
  • Politisk inspirationstur i foråret 2019 til tre andre kommuner
  • Den politiske beslutning om omprioritering af jobcentrets indsatser

 

Planen har været sendt i høring i perioden fra 21. september til 8. oktober 2020. Der er ikke indkommet høringssvar. Jobcenteret har været i kontakt med flere af de aktører, som tidligere har afgivet høringssvar. De har mundtligt tilkendegivet, at der er tilfredshed med planen. På den baggrund er der ikke foretaget rettelser.

Økonomiske konsekvenser

Ingen.

Vurdering

Ingen.

Indstillinger

Social og Beskæftigelse indstiller, at Social- og Beskæftigelsesudvalget:

  1. Drøfter og godkender andet udkast til beskæftigelsesplan 2020
  2. Sender sagen videre til godkendelse i Økonomiudvalget og Byrådet.

Beslutning i Social- og Beskæftigelsesudvalget den 23-11-2020

Social- og Beskæftigelsesudvalget godkender andet udkast til beskæftigelsesplanen. Udvalget sender sagen videre til godkendelse i Økonomiudvalget og Byrådet.

 

Beslutning i Økonomiudvalget den 07-12-2020

 

Anbefales, idet følgende sætning tilføjes til planen: ”I forhold til repatriering vejledes alle borgere i målgruppen om muligheden for repatriering med støtte fra det offentlige. Vejledningen sker ved hver samtale i kontaktforløbet”.

Beslutning i Byrådet den 14-12-2020

Godkendt.

Punkt 182 Godkendelse af Rammeaftalen 2021-2022 for det specialiserede socialområde og specialundervisningsområdet i Syddanmark

Sagsresumé

Kommunerne har ansvaret for koordineringen af det specialiserede socialområde og specialundervisningsområdet. I forbindelse med dette arbejde udarbejdes en rammeaftale, der skal godkendes af kommunalbestyrelserne og Regionsrådet. Rammeaftalen er kommunernes og regionens redskab til på tværs at styre den faglige udvikling, kapacitet og økonomi på det specialiserede social- og specialundervisningsområde.

 

Sagsbeskrivelse:

Det overordnede fokus i Syddanmarks rammeaftale 2021-2022 er at styrke samarbejdet på tværs af kommuner og region for at sikre en koordineret indsats over for borgeren. Sigtet er at sikre den rette kapacitet, at øge kvaliteten i indsatserne, og at indsatserne hænger sammen og understøtter hinanden.

Rammeaftalen består af en udviklingsdel og en styringsdel. Rammeaftalen er en toårig aftale.

 

Den lovgivningsmæssige ramme er beskrevet i Bekendtgørelsen om rammeaftaler mv. på det sociale område og på det almene ældreboligområde.
 

Indholdet i Rammeaftalen 2021-2022

Der er i Rammeaftalen 2021-2022 lagt vægt på at indhente politiske bidrag til de indsatsområder, som skal være omdrejningspunktet for kommunernes udvikling på det specialiserede socialområde i 2021 og 2022.

 

På baggrund af disse politiske bidrag fra kommuner og region har Socialdirektørforum udpeget følgende tre temaer, som skal være de syddanske indsatsområder i perioden:
 

  1. Tværsektoriel kobling til andre sektorområder

På det specialiserede socialområde opleves et behov for en koordineret og sammenhængende indsats mellem flere sektorer. Borgernes behov er ofte komplekse, og der er i flere tilfælde brug for, at indsatser på det specialiserede socialområde kobles til eksempelvis sundheds-, uddannelses- og beskæftigelsesområdet. Socialdirektørforum forpligter sig til at udvikle det gode samarbejde med de øvrige sektorområder, så borgernes oplevelse af overgange bliver mindst mulig.

 

  1. Styring og kapacitet

Der skal fortsat være et fokus på styring af udgifterne samt kapaciteten på det specialiserede socialområde. I Rammeaftalen 2021-22 sættes særligt fokus på vidensdeling i forhold til best practice og opnåelse af synergieffekter samt udvikling af bedre datamodeller med henblik på en øget styring, at holde udgifterne nede samt sikring af den rette kapacitet.

 

  1. Kvalitet i indsatserne
    Socialdirektørforum vil løbende følge og evaluere igangsatte initiativer, som kan være med til at højne kvaliteten i indsatserne på det specialiserede socialområde. Socialdirektørforum har besluttet at etablere et fagligt netværk for ledere af botilbud og centre i Syddanmark, hvor formålet blandt andet er at bidrage til udvikling og øget kvalitet i indsatserne, og sikre at Socialdirektørforum får praksisperspektiver på dagsordenen. Et af de områder, som Socialdirektørforum derudover har et særligt fokus på, er effekt og progression. Socialdirektørforum vil arbejde med at afsøge muligheder for at arbejde mere systematisk med effekt og progression på tværs af de syddanske kommuner og regionen.

 

Sammen med de tre indsatsområder fortsætter de aktiviteter og projekter, som allerede er aftalt og iværksat. Det drejer sig blandt andet om projekterne ”Sammen om psykiatri” og Fremskudt regional funktion i børne- og ungdomspsykiatrien.

 

Øvrige fokusområder i Rammeaftale 2021 - 2022

-          Regulering af kapacitet: Der er fokus på at sikre sammenhæng mellem udbud og efterspørgsel på det specialiserede område. Der opleves aktuelt et særligt behov for at følge udviklingen og efterspørgslen efter tilbud til borgere med spiseforstyrrelser, borgere med autisme samt kriminelle udviklingshæmmede.

-          Koordination på tværs af landet: Kommuner og regioner har på tværs af landet fokus på koordinering af de lands- og landsdelsdækkende tilbud samt de sikrede afdelinger.

-          Indgåelse af aftaler: Kommunerne og regionen skal i de fremadrettede købskontrakter sikre at det, ved køb og salg uden for Syddanmark, fremgår, at der tages udgangspunkt i takstprincipperne i Styringsaftalen

-          Mulighed for overtagelse af regionale tilbud: Kommunerne kan én gang i hver valgperiode overtage regionale tilbud, der er beliggende i kommunen.

-          Centrale udmeldinger fra Socialstyrelsen: Socialstyrelsen har kompetence til at lave centrale udmeldinger i forhold til målgrupper og særlige indsatser, hvor det vurderes, at der er behov for en øget national koordination på tværs af kommuner og regioner. Ift. Rammeaftalen 2021-2022 er der udmeldt 3 centrale udmeldinger:

  • Udsatte gravide med et skadeligt rusmiddelbrug
  • Borgere med udviklingshæmning og dom med behov for anbringelse i sikret afdeling
  • Borgere med svære spiseforstyrrelser

 

Nyt i Styringsaftalen 2021 - 2022

Styringsaftalen sætter rammerne for styring af økonomi- og kapacitetsudviklingen på de omfattede tilbud. I Styringsaftalen fastholdes en række principper fra den tidligere rammeaftale. Der er i Styringsaftalen foretaget revideringer i forhold til principperne for lukning af tilbud. Desuden er der foretaget en justering i forhold til de tilbud, der er omfattet af Styringsaftalen. Det vil i Rammeaftalen 2021-2022 alene være tilbud, der sælger 10 pct. eller flere af pladserne til andre kommuner, der er omfattet af Styringsaftalen. Flere af takst- og beregningsprincipperne gælder dog også for tilbud, som ikke er med i Styringsaftalen, såfremt der sælges pladser til andre kommuner.

 

 

Proces

KKR Syddanmark godkendte den 8. september 2020 Rammeaftalen for 2021-2022 og sender den til endelig godkendelse hos de syddanske kommuner og Region Syddanmark.
 

Økonomiske konsekvenser

Ingen.

Vurdering

Ingen.

Indstillinger

Social og Beskæftigelse indstiller, at Senior- og Handicapudvalget og Social- og Beskæftigelsesudvalget anbefaler overfor økonomiudvalget og byrådet, at rammeaftalen for 2021-2022 indstilles til godkendelse.

 

Beslutning i Senior- og Handicapudvalget den 23-11-2020

Senior- og Handicapudvalget anbefaler overfor økonomiudvalget og byrådet, at rammeaftalen for 2021-2022 indstilles til godkendelse.

 

Beslutning i Social- og Beskæftigelsesudvalget den 23-11-2020

Social- og Beskæftigelsesudvalget anbefaler overfor økonomiudvalget og byrådet, at rammeaftalen for 2021-2022 indstilles til godkendelse.

 

Beslutning i Økonomiudvalget den 07-12-2020

 

Anbefales.

Beslutning i Byrådet den 14-12-2020

Godkendt.

Punkt 183 Tre centrale udmeldinger fra socialstyrelsen (National Koordination)

Sagsresumé

 

Socialstyrelsen har udsendt tre centrale udmeldinger til landets kommunalbestyrelser og regionsråd, herunder vedrørende:

1. udsatte gravide med et skadeligt rusmiddelbrug

2. borgere med udviklingshæmning og dom med behov for anbringelse i sikret afdeling

3. borgere med svære spiseforstyrrelser

 

Socialstyrelsen ønsker en afrapportering på udmeldelserne.

 

Sagsbeskrivelse:

Formålet med den nationale koordinationsstruktur er at sikre, at der eksisterer det fornødne udbud af højt specialiserede indsatser og tilbud til borgere på det mest specialiserede social- og specialundervisningsområde.

 

Socialstyrelsen ønsker en afrapportering, der indeholder følgende 4 temaer:

1. Målgruppen: (antal borgere inden for målgruppen)

2. Højt specialiserede tilbud og indsatser

3. Koordinering og samarbejde

4. Fremadrettet tilrettelæggelse af indsatsen

 

Besvarelser på de tre centrale udmeldinger er vedlagt.

 

Besvarelserne er udarbejdet på baggrund af:

  1. Besvarelser fra de enkelte kommuner for hver af de tre målgrupper, jf. de 4 temaer ovenfor.
  2. Besvarelser fra de tilbud, som kommunerne har angivet som højt specialiserede tilbud, som de anvender til den konkrete målgruppe. Tilbuddene har skulle forholde sig til, hvorvidt de anser sig som højt specialiserede tilbud til de konkrete målgrupper med udgangspunkt i Socialstyrelsens kriterier. I bekræftende fald skal tilbuddene bl.a. redegøre for borgerflow og kompetencer på tilbuddet til den konkrete målgruppe.

 

Der er i hele processen et nødvendigt fokus på dialog og koordinering med sekretariaterne fra de fire andre KKR-områder, så det sikres, at rapporterne er afstemt med blik for den samlede nationale tilbudsstruktur.

 

Kort om de tre besvarelser

 

Udsatte gravide med et skadeligt rusmiddelbrug

Målgruppestørrelse:

 

2017

2018

2019

Antal udsatte gravide kvinder med et skadeligt rusmiddelbrug som er visiteret til en behandlingsindsats dvs. både døgn- og ambulante indsatser

10

8

8

Antal udsatte gravide kvinder med et skadeligt rusmiddelbrug, som er visiteret til en døgnbehandlingsindsats

2

2

2

Højt specialiserede tilbud i beliggende i Syddanmark

Der er foretaget en afdækning af de tilbud, som kommunerne anvender eller vil formode at anvende til gravide kvinder med et skadeligt rusmiddelbrug. Ingen af disse tilbud opfylder helt eller tilnærmelsesvis Socialstyrelsens fire kriterier (jf. Screeningsmodellen for højt specialiserede tilbud),

 

Forslag ift. den fremadrettede tilrettelæggelse af indsatsen

  • Opkvalificering af det nationale vidensniveau

 

Socialdirektørforum er medunderskrivere på et brev til Socialstyrelsen vedr. den centrale udmelding om udsatte gravide med et skadeligt rusmiddelbrug. Brevet fremgår af bilag 1.

 

Borgere med udviklingshæmning og dom med behov for anbringelse i sikret afdeling

Målgruppestørrelse:

Kommuner i Syddanmark

2017

2018

2019

Antal borgere med domstype 1 anbragt på sikret afdeling

5

5

6

Antal borgere med domstype 2 på både åben og sikret afdeling

16

16

16

Antal borgere med domstype 2, som er overført til Kofoedsmindes sikrede afdeling

11

10

9

Højt specialiserede tilbud i beliggende i Syddanmark

Kommunerne i Syddanmark har i perioden 2017-2019 anvendt følgende højt specialiserede tilbud til borgere med type-2 dom beliggende i Syddanmark (jf. kriterier i Socialstyrelsens screeningsmodel):

  • Udviklingscenter De 2 Gårde, Vejle Kommune
  • Specialcenter Syddanmark (Kompasrosen, Midgårdhus og Østruplund), Region Syddanmark

Derudover anvendes der også højt specialiserede tilbud i andre regioner.

Forslag ift. den fremadrettede tilrettelæggelse af indsatsen

  • Muligheder for udvidelse af tilbudsviften
  • Bedre tilgang til viden/ øget kommunikation
  • Arbejdes med de tidsubestemte domme
  • Lovhjemmel for delegation af kompetence ift. udgange efter udgangsbekendtgørelsen til private botilbud
  • Ændret finansieringsform for Kofoedsminde

 

Borgere med svære spiseforstyrrelser

Målgruppestørrelse

 

2017

2018

2019

Børn og unge med svære spiseforstyrrelser

22

32

27

Voksne med svære spiseforstyrrelser

50

51

63

7 børn- og unge med svære spiseforstyrrelser har modtaget højt specialiserede matrikelløse indsatser i perioden 2017 – 2019, mens 51 voksne med svære spiseforstyrrelser har modtaget højt specialiserede matrikelløse indsatser i perioden 2017 – 2019.

 

Højt specialiserede tilbud i beliggende i Syddanmark

I forhold til højt specialiserede tilbud og indsatser til målgruppen (tema 2) anvender kommunerne i Syddanmark, med udgangspunkt i Socialstyrelsens screeningsmodel, følgende højt specialiserede tilbud, som er beliggende i Syddanmark:

 

  • Team for spiseforstyrrelse i Sønderborg
  • CSR, Vejle
  • Pomonahuset

 

Derudover anvendes der også højt specialiserede tilbud i andre regioner.

 

Forslag ift. den fremadrettede tilrettelæggelse af indsatsen

  • Et endnu tættere samarbejde med psykiatrien evt. samarbejdsaftaler og netværksgrupper
  • Undersøge mulighed og behov for etablering af et tværkommunalt sagsbehandlernetværk i Region Syddanmark
  • Kommunerne i Syddanmark vurderer, at der er det fornødne pladser til målgruppen.

 

Proces
KKR Syddanmark godkendte den 8. september 2020 de 3 centrale udmeldinger, og sender den til endelig godkendelse hos kommuner og region.

 

Økonomiske konsekvenser

Ingen.

Vurdering

Ingen.

Indstillinger

 

Social og Beskæftigelse indstiller, at Senior- og Handicapudvalget og Social- og Beskæftigelsesudvalget overfor Økonomiudvalget og Byrådet anbefaler, at de tre centrale udmeldinger godkendes.

 

Beslutning i Senior- og Handicapudvalget den 23-11-2020

Senior- og Handicapudvalget anbefaler overfor økonomiudvalget og byrådet at de tre centrale udmeldinger godkendes.

 

Beslutning i Social- og Beskæftigelsesudvalget den 23-11-2020

Social- og Beskæftigelsesudvalget anbefaler overfor Økonomiudvalget og Byrådet, at de tre centrale udmeldinger godkendes.

 

Beslutning i Økonomiudvalget den 07-12-2020

 

Anbefales.

Beslutning i Byrådet den 14-12-2020

Godkendt.

Punkt 184 Sundhedsberedskabsplan til endelig godkendelse

Sagsresumé

 

Fredericia Kommunes sundhedsberedskabsplan er blevet opdateret. Sundhedsberedskabsplanen har været i høring efter byrådets foreløbige godkendelse i marts 2020. Sundhedsberedskabsplanen skal nu til endelig godkendelse.

 

Sagsbeskrivelse:

 

Byrådet godkendte den 13. marts 2020 foreløbigt en opdateret version af Fredericia Kommunes sundhedsberedskabsplan. Sundhedsberedskabsplanen blev efterfølgende sendt i høring til de omkringliggende kommuner, Region Syddanmark og Sundhedsstyrelsen.

 

Høringssvarene er vedhæftet som bilag.

 

Høringssvarene har primært været af redaktionel karakter og er blevet indarbejdet i den vedhæftede version af Sundhedsberedskabsplanen. De øvrige høringssvar omkring forslag til planer og aftaler tages med videre til relevante fora, hvor de dagsordensættes med henblik på en drøftelse med centrale parter.

 

Økonomiske konsekvenser

 

Ingen.

Vurdering

 

Det vurderes, at sundhedsberedskabsplanen indeholder de nødvendige tiltag for etablering af foranstaltninger, der sikrer, at syge og tilskadekomne borgere får nødvendig behandling i tilfælde af større ulykker og hændelser.

Det vurderes, at høringssvarene primært havde redaktionel karakter og ikke har givet anledning til større rettelser i sundhedsberedskabsplanen. Øvrige bemærkninger vurderes at lægge op til en drøftelse med relevante parter i de forskellige fora, som Fredericia Kommune deltager i.

 

Indstillinger

 

Direktionen indstiller, at økonomiudvalget overfor byrådet anbefaler, at sundhedsberedskabsplanen godkendes.

 

Beslutning i Økonomiudvalget den 07-12-2020

 

Anbefales.

Beslutning i Byrådet den 14-12-2020

Godkendt.

Punkt 185 Sportsmarkedsføringsaftalerne med FCF og FHK

Sagsresumé

Fredericia Kommune har historisk haft et tæt samarbejde med Fredericia HK og FC Fredericia. Et samarbejde, der har været formaliseret i sportsmarkedsføringsaftaler med de respektive klubber. I de seneste år har aftalerne været håndteret lidt forskelligt og der er nu et behov for, at aftalerne ensrettes og der sker en entydig organisatorisk placering af ansvaret for aftalerne.

 

Sagsbeskrivelse:

Fredericia Kommune har gennem flere år haft såkaldte sportsmarkedsføringsaftaler med henholdsvis Fredericia HK og FC Fredericia. Aftalerne blev beløbsmæssigt harmoniseret i 2017, hvor der blev indgået aftaler med klubberne om, at de mod nærmere oplistede modydelser hver modtog 750.000 kr. p.a. De senere år har der været forskellig praksis med hensyn til administrationen af aftalerne med klubberne.

 

Aftalerne har de seneste år været forankret i Kultur og Idræt. Aftalerne med FC Fredericia er årligt blevet evalueret og tilrettede i.f.t mulige indsatsområder.  

Aftalen med Fredericia HK er, uden genforhandling og evaluering, blevet videreført fra 2017 og blev i 2020 erstattet af en kort aftaletekst med følgende indhold:

 

1)       Fredericia Kommune betaler i 2020 et kontant sportsmarkedsføringsbidrag til klubben på 750.000 kr. ekskl. moms.

2)       Klubben skal bidrage med engagement og sikre en synlig og væsentlig eksponering af Fredericia Kommune på tøj, i hal, i elektroniske og trykte medier mv. på et niveau som det udbetalte sportsmarkedsføringsbidrag berettiger til i f.t. andre sponsorer.

3)       Aftalen er uopsigelig i aftaleperioden (2020). Dansk rets almindelige misligholdelsesregler er gældende.

4)       Klubben skal i hele aftaleperioden opretholde en bestemmelse i vedtægten, der sikrer, at der ikke kan udbetales overskud eller udloddes udbytte af nogen art til investorer i klubben jf. i det hele princippet i Lov om eliteidræt § 7.

5)       Nærværende aftale skal ophæves, opsiges eller ændres ensidigt af Fredericia Kommune, såfremt der fra tilsyns- eller konkurrencemyndigheder m.v. træffes afgørelse herom.

Ophævelse, opsigelse eller ændringer i aftalen kan alene ske i det omfang, det er nødvendigt for at opfylde en afgørelse og medfører ingen misligholdelsesbeføjelser for klubben.

 

Aftalerne er omfattet af Lov om Eliteidræt § 7, der har følgende ordlyd:

 

”Kommuner kan yde økonomisk støtte til eliteidræt, medmindre der er tale om egentlig erhvervsvirksomhed.”

 

Det betyder, at en kommune kan yde støtte til de to klubber, hvis deres aktiviteter ikke er udtryk for egentlig erhvervsvirksomhed. Når begge klubber er organiseret som ApS selskaber, så forudsætter støtte til klubberne, at de i deres vedtægter har optaget en bestemmelse om udbyttebegrænsning, da det i selskabslovens § 1 forudsættes, at aktie- og anpartsselskaber udøver deres aktiviteter med fortjeneste for øje. Er der ikke sådan en bestemmelse, så skal de modydelser som kommunen modtager svare til det beløb kommunen betaler til klubberne.

 

Med indholdet af Eliteidrætslovens § 7 er der således ikke krav om, at kommunerne får leveret modydelser, der er svarende til det beløb som kommunerne tilfører de to klubber.

 

På den baggrund anbefales det, at aftalerne fremadrettet tilpasses, så de 1-årige aftaler med begge klubber er identiske med de krav, der blev stillet til aftalen med Fredericia HK for 2020, ligesom aftalerne kan indgås for de kommende år, kan indgås på tilsvarende vilkår, når der i budgettet er afsat midler hertil.

Økonomiske konsekvenser

Ingen.

Vurdering

Økonomi og Personale vurderer, at det vil være mest hensigtsmæssigt, at der er enslydende aftaler med begge klubber og at der sikres en entydig organisatorisk forankring af aftalerne, således, at budget og ansvar for aftalerne fra og med 2021 placeres i Økonomi og Personale, Fællessekretariatet.

Indstillinger

Økonomi og personale indstiller til Økonomiudvalget at anbefale overfor byrådet, at

  1. Sportsmarkedsføringsaftalerne for henholdsvis FC Fredericia og Fredericia HK ensrettes som anført under sagsbeskrivelsen.
  2. Sportsmarkedsføringsaftalerne forankres organisatorisk og budgetmæssigt fra 2021 i Økonomi og Personale, Fællessekretariatet.
  3. Sportsmarkedsføringsaftalerne indgås for en 1-årig periode på administrativt niveau, når der i budgetåret er afsat midler til det.

Beslutning i Økonomiudvalget den 07-12-2020

 

Anbefales.

Beslutning i Byrådet den 14-12-2020

Godkendt.

Punkt 186 Etablering af den selvejende institution Fredericia Musical Teater

Sagsresumé

Byrådet har tilkendegivet, at man ønsker at genrejse Fredericia Musical Teater. Næste skridt i processen er at etablere den selvejende institution Fredericia Musical Teater, hvor teateret skal genrejses i en økonomisk bæredygtig konstruktion med samme kunstneriske niveau som hidtil.

 

Sagsbeskrivelse:

Byrådet har ved flere lejligheder og senest i budgetforliget for 2021 tilkendegivet, at man ønsker at genrejse Fredericia Teater. I budgettet er kommunens tilskud til teateret på 11 mio. kr. derfor bibeholdt. Derudover forudsættes, at de 8,6 mio. kr. til teateret fastholdes på finansloven. Der er igangsat en dialog med Kulturministeriet om tilskuddet, som endnu ikke er afsluttet. Byrådet er enige om, at der i et kommende teater skal tilstræbes det samme høje kunstneriske niveau som tidligere, hvor børnekulturen – herunder særligt børnemusicals – skal have en særlig opmærksomhed. Det er afgørende, at teateret skabes i en økonomisk bæredygtig konstruktion.

Økonomiske konsekvenser

Ingen.

Vurdering

 

Etablering af den selvejende institution

Forudsætningen for at modtage støtte efter scenekunstlovens § 5 er, at teateret etableres som en selvejende institution. Rent juridisk vil der være tale om en ikke-erhvervsdrivende fond, som er undtaget for Lov om fonde. Det indstilles derfor, at etableringen af den selvejende institution igangsættes med godkendelse af vedtægterne, forretningsorden for bestyrelsen samt stiftelseskapital for den nye selvejende institution Fredericia Musical Teater (DSI Fredericia Musical Teater) primo januar 2021. Sideløbende med og i forlængelse heraf kan der arbejdes med at få den organisatoriske konstruktion på plads, indgå lejeaftale med teateret, foretage kapitalindskud og apportindskud m.m.

 

I henhold til bekendtgørelse om scenekunstområdet skal bestyrelsen sammensættes af 6 personer, hvor kulturministeren udpeger 2 medlemmer, byrådet 2 medlemmer, Statens Kunstfond 1 medlem samt teaterets medarbejdere 1 medlem. Fredericia Kommune udpeger som største tilskudsyder formanden for bestyrelsen. Så længe teateret ikke er godkendt efter scenekunstlovens § 5 kan der nedsættes en interim bestyrelse, som varetager den selvejende institutions interesser. 

 

Økonomisk bæredygtig konstruktion

Med henblik på at sikre en bæredygtig økonomisk konstruktion for Fredericia Musical Teater vil der i den fremadrettede drift blive lagt vægt på følgende principper:

  • Udarbejdelse af vedtægter med fokus på balance i økonomien og tæt ledelsesmæssig opfølgning
     
  • Sammensætning af en bestyrelse og udpegning af formand med de rette kompetencer til at drive teateret på økonomisk forsvarlig vis
     
  • Krav til teateret om ansættelse af en kunstnerisk chef og en økonomichef, der begge deltager i bestyrelsesmøderne, med henblik på at sikre, at teaterets ledelse har blik for både det kunstneriske og det økonomiske
     
  • Satsning på forestillinger i Fredericia – ved forestillinger i andre byer vil dette ske som en co-produktion, hvor Fredericia Musical Teaters risiko minimeres
     
  • Udarbejdelse af budget og regnskab med høj grad af gennemsigtighed og informationsværdi som grundlag for den løbende drift og formidling til omverdenen
     
  • Sagkyndig, kompetent og uafhængig revision af teaterets regnskaber og krav om udskiftning af revisor med passende mellemrum
     
  • Systematisk månedlig ledelsesinformation til både bestyrelse og byråd om teaterets økonomiske udvikling
     
  • Styrket tilsyn fra kommunens økonomiafdeling med fokus på overholdelse af teaterets økonomiske rammer, uden at dette fører til, at kommunen overtager et egentligt ansvar for teaterets drift
     
  • Der udarbejdes governanceprincipper for teaterets ledelse med udgangspunkt i de krav, der følger af fondslovgivningen og publikationen ”God ledelse af kulturinstitutioner, marts 2019”

Indstillinger

Økonomi og Personale indstiller,

  1. At der primo januar 2021 fremsendes stiftelsesgrundlag til byrådets godkendelse for etableringen af DSI Fredericia Musical Teater
  2. At DSI Fredericia Musical Teater baseres på de i sagen beskrevne principper for den økonomisk bæredygtige konstruktion.

 

Beslutning i Økonomiudvalget den 14-12-2020

Anbefales.

 

Fraværende: Lars Ejby Pedersen.

Beslutning i Byrådet den 14-12-2020

Godkendt.

Punkt 187 Udpegning af bestyrelsesmedlem til Elbohallen

Sagsresumé

 

Der skal udpeges et nyt bestyrelsesmedlem til bestyrelsen for Elbohallen, idet et medlem af bestyrelsen, som er udpeget af byrådet, er udtrådt.

 

Sagsbeskrivelse:

 

Byrådet udpegede på sit konstituerende møde den 11. december 2017 to bestyrelsesmedlemmer til bestyrelsen i Elbohallen. Byrådet udpegede:

  • Lone Thomhav.
  • Jonas Broe Bendtsen.

 

Ultimo september 2020 har formanden for bestyrelsen oplyst, at Jonas Broe Bendtsen er udtrådt af bestyrelsen, hvorfor der skal udpeges et nyt medlem.

 

De af Fredericia Byråd udpegede bestyrelsesmedlemmer vælges for den kommunale valgperiode. Genudpegningen er således gældende for den resterende valgperiode.

 

Økonomiske konsekvenser

 

Ingen.

Vurdering

 

Ingen.

Indstillinger

 

Økonomi og Personale indstiller, at Økonomiudvalget overfor byrådet anbefaler, at der udpeges et nyt medlem til bestyrelsen for Elbohallen.

 

Beslutning i Økonomiudvalget den 07-12-2020

 

Anbefales.

Beslutning i Byrådet den 14-12-2020

Byrådet udpeger Sune Nørgaard Jacobsen.

Punkt 188 Udpegning af medlem til International Business College (IBC)

Sagsresumé

Pernelle Jensen ønsker at udtræde af bestyrelsen i den selvejende institution International Business College (IBC) og der skal derfor udpeges et nyt medlem.

 

Sagsbeskrivelse:

På det konstituerende møde den 11. december 2017 udpegede byrådet Pernelle Jensen som medlem af bestyrelsen for IBC for perioden 2018 – 2021.

 

Pernelle Jensen har meddelt, at hun ønsker at udtræde af bestyrelsen. Derfor skal Byrådet udpege et nyt medlem til bestyrelsen for IBC

Det Internationale Business College (IBC) i Kolding, Fredericia, Middelfart og Aabenraa er en selvejende institution, hvis formål er i overensstemmelse med lovgivningen at udbyde erhvervsrettet grund- og efteruddannelse, anden uddannelse og undervisning. Institutionen kan i tilknytning til de uddannelser, den er godkendt til at udbyde, gennemføre indtægtsdækket virksomhed i overensstemmelse med budgetvejledningens regler herom og de regler som er fastsat af undervisningsministeren.

 

Institutionen har endvidere til formål at gennemføre udlagt undervisning efter aftale med et erhvervsakademi eller en professionshøjskole, der er sammenlagt med et erhvervsakademi. Herudover har institutionen til formål, i henhold til skriftlig aftale herom, at varetage nærmere bestemte administrative opgaver for andre uddannelsesinstitutioner, jf. lov om institutioner for erhvervsrettet uddannelse.

 

Institutionen ledes af en bestyrelse på 12 medlemmer med stemmeret og 2 medlemmer uden stemmeret. Bestyrelsen er sammensat af:

  • 1 medlem udpeges af og blandt regionsrådsmedlemmerne i Region Syddanmark
  • 1 medlem udpeges af og blandt kommunalbestyrelsesmedlemmerne i Fredericia, Middelfart, Kolding og Aabenraa kommuner i forening
  • 3 medlemmer udpeges af følgende arbejdstagerorganisationer, 2 medlemmer udpeges af HK Sydjylland/HK Midt og 1 medlem udpeges af FTF/Finansforbundet.
  • 3 medlemmer udpeges af de lokale erhvervsforeninger Business Fredericia, Middelfart Erhverv, Business Kolding og Business Åbenrå. 1 medlem udpeges af Erhvervsforeningens medlemmer af Dansk Industri, 1 medlem udpeges blandt erhvervsforeningens medlemmer af Finanssektorens Arbejdsgiverforeningen og 1 medlem udpeges blandt erhvervsforeningens medlemmer af Dansk Erhverv
  • 2 medlemmer ved selvsupplering
  • 1 medlem med stemmeret og 1 medlem uden stemmeret udpeget af elevrådet
  • 1 medlem med stemmeret og 1 medlem uden stemmeret udpeget af medarbejderne.

Økonomiske konsekvenser

Ingen bemærkninger.

Vurdering

Ingen bemærkninger.

Indstillinger

Byrådssekretariatet indstiller at Økonomiudvalget anbefaler Byrådet, i forening med byrådet i Middelfart, Kolding og Aabenraa, at udpege en afløser for Pernelle Jensen.

Beslutning i Økonomiudvalget den 28-09-2020

Anbefales. Der findes en kandidat frem til byrådsmødet de 5. oktober 2020.

Beslutning i Byrådet den 05-10-2020

Der udpeges en kandidat på byrådsmødet den 14. december 2020.

 

Beslutning i Byrådet den 14-12-2020

Byrådet udpeger Ole Steen Hansen.

Punkt 189 Forslag fra Dansk Folkeparti om ophængning af Dannebrog i byrådssalen

Sagsresumé

 

Dansk Folkeparti Fredericia ønsker forslag om ophængning af Dannebrog i byrådssalen behandlet af byrådet.

 

Sagsbeskrivelse:

 

Dansk Folkeparti ønsker nedenstående forslag forelagt for byrådet:

 

”Dannebrog er vores nationalflag - det skal vi ære og respektere.

Der findes flere eksempler på kommunale byråd, der allerede har vores nationalflag hængende - vi ønsker det samme for vores kommune.

 

I Dansk Folkeparti glæder vi os over, at Dannebrog pryder byrådssalen, når Borgmesteren tager imod nye statsborgere, det mener vi skal permanentgøres.

 

I et gammelt demokrati, som det danske, giver det god mening at have Dannebrog hængende i byrådssalen, for det er jo netop her, hvor de demokratiske beslutninger træffes.

 

Mange ting adskiller os her i byrådssalen, men én ting forbinder og samler os alle - nemlig det mest danske nationalsymbol af dem alle, Dannebrog.”

 

Økonomiske konsekvenser

Ingen.

Vurdering

Ingen.

Indstillinger

 

Byrådssekretariatet indstiller til drøftelse.

Beslutning i Økonomiudvalget den 07-12-2020

 

Videresendes til drøftelse i byrådet.

Beslutning i Byrådet den 14-12-2020

For stemte: Socialdemokratiet, Venstre, Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige. Imod stemte: Enhedslisten. Forslag vedtaget.

 

Punkt 190 Forslag fra Enhedslisten vedr. henvendelse til miljøministeren om udledning af grundvand i Lillebælt

Sagsresumé

 

Enhedslisten ønsker forslag vedr. henvendelse til miljøministeren om udledning af grundvand i Lillebælt behandlet af byrådet.

 

Sagsbeskrivelse:

 

Enhedslisten ønsker nedenstående forslag vedr. henvendelse til miljøministeren om udledning af grundvand i Lillebælt behandlet af byrådet.

 

”Kanalbyen ligger midt i Naturpark Lillebælt – Danmarks største naturpark. En stor del af naturparken er udpeget som internationalt beskyttelsesområde med naturtyper tilknyttet havet og kysterne som lavvandede bugter, rev mv.

Dyrelivet såvel som plantelivet i Lillebælt er unikt, men også hårdt prøvet og stærkt belastet af årtiers tunge industri i Lillebælt-området. Det er også en af grundene til, at million-projektet Bælt i Balance har som mål, at forbedre havmiljøet i Lillebælt.

Naturparken er noget vi er stolte af og noget vi siger, at vi værner om. Naturparken er også både en del af Fredericias turisme-strategi og bosætnings-strategi.

I disse uger sker der en udledning af forurenet grundvand til Lillebælt i forbindelse med, at Kanalbyen byggemodnes og der etableres midlertidige vejopbygninger, kloakledninger mv. Det er en øvelse mange havnebyer har været igennem – eller kommer igennem – da flere og flere industriområder flytter væk fra bynære havneområder og erstattes af boliger, parker og kulturinstitutioner i byerne, som vokser og fortættes. 

Det er ingen overraskelse, at der findes problematiske stoffer i grundvandet i dette område af Fredericia, da området tidligere husede stærkt forurenende industri. Blandt andet en stor kemikaliefabrik.

Vandet der udledes gennemgår en renselsesproces, som er tilpasset efter de stoffer der måles i vandet, inden det udledes til Lillebælt. Men Enhedslisten kan konstatere, at der ikke tages højde for baggrundskoncentrationen. Det betyder, at der ikke i beregningerne tages hensyn til, at Lillebælt allerede er belastet, når ansøgningerne behandles!

Der findes ellers en bekendtgørelse fra 2017, som siger, at en udledning til en recipient skal medtage beregninger af eksisterende koncentrationer i recipienten.

Bekendtgørelse 1433 er en stor gave til miljøet, såfremt den tages for pålydende og ikke fortolkes sådan som vi ser det i dette tilfælde (og mange andre).

Gennem lange dialoger, blandt andet mellem GeoHav og Fredericia Kommune, er det kommet frem, at Fredericia Kommune ikke har taget højde for baggrundskoncentrationerne i Lillebælt i beregningerne af fortyndingsfaktoren, idet baggrundskoncentrationerne ikke er en del af Miljøstyrelsens overvågningsprogram af Lillebælt og data derfor ikke er umiddelbart tilgængelige.

Rambøll har derfor efterfølgende fået udført analyser for de relevante stoffer i Lillebælt. Prøverne er udtaget fra kajkanten ved udløb i tre dybder (i overfladen og hhv. 2 m og 4 m under overfladen). Disse baggrundskoncentrationer vil fremadrettet – og indtil der foreligger bedre data - blive anvendt i forbindelse med Fredericia Kommunes sagsbehandling af udledning af oppumpet grundvand fra Kanalbyen.

Men Lillebælts kemiske tilstand ændrer sig kontinuerligt, så prøver bør tages kontinuerligt.

Der er behov for en afklaring og en beslutning om hvorvidt baggrundskoncentrationerne fremadrettet skal være en del af Miljøstyrelses overvågningsprogram af Lillebælt og om det er udleders ansvar, at foretage kontinuerlige målinger som medtager eksisterende koncentrationer i overholdelse af vandkvalitetskrav. 

Uanset hvad: Hvis dataene ikke findes, så har kommunerne svært ved at leve op til intentionerne i lovgivningen. Enhedslisten anser derfor sagen som principiel og yderst relevant for en lang række kommuner.

 

Forslag:

Enhedslisten Fredericia foreslår på baggrund af ovenstående problematik, at Fredericia byråd retter henvendelse til miljøministeren, for at få afklaret følgende:

  1. Hvorledes skal bekendtgørelse 1433 af 21/11/2017 paragraf 7 tolkes?
  2. Hvem bærer ansvaret for, at der ved sagsbehandling af tilladelser, foreligger kontinuerligt korrekte data for baggrundskoncentrationerne?
  3. Bør der politisk arbejdes på at intensivere prøvetagningsindsatsen i NOVANA og udvide antallet af prøvestationer og øge frekvensen af prøvetagninger?
  4. Vil Miljøministeren overveje en fyldestgørende undersøgelse af Lillebælts kemiske tilstand?

 

Økonomiske konsekvenser

Ingen.

Vurdering

Ingen.

Indstillinger

 

Byrådssekretariatet indstiller til drøftelse.

Beslutning i Økonomiudvalget den 07-12-2020

 

Videresendes til drøftelse i byrådet.

Beslutning i Byrådet den 14-12-2020

Byrådet videresender sagen til Miljø- og Teknikudvalget til videre behandling.

 

Punkt 191 Forslag fra Nye Borgerlige om samarbejdet med Danske Bank

Sagsresumé

 

Nye Borgerlige ønsker forslag om ophør af samarbejdet med Danske Bank behandlet af byrådet.

 

Sagsbeskrivelse:

 

Nye Borgerlige ønsker forslag om ophør af samarbejdet med Danske Bank behandlet af byrådet.

 

”Fredericia Kommunes bankforbindelse er Danske Bank (DB).

 

Danske Banks forretningsførelse og ledelsens håndtering under og efter hvidvaskningsskandalen vidner om en betydelig grad af uansvarlig forretningsførelse, der efter min og Lokalforeningen for Nye Borgerliges opfattelse ikke er forenelig med vores etiske kodeks.

 

Den seneste afsløring (i TV2 og Berlingske Tidende) viser, at der fortsat og over en lang årrække er nogle betydelige uregelmæssigheder og direkte svigt i bankens drift og håndtering af kunder og ansatte.

 

Nye Borgerlige i Fredericia har på det foreliggende grundlag ikke tillid til DB og vi anser det for uacceptabelt, at en bank der har så betydelige problemer med at håndtere en ordentlig forretningsførelse skal tjene penge på Fredericia kommune. Det er derfor vores anbefaling at samarbejdet skal ophøre så hurtigt som muligt.

 

Beslutningsforslag:

Byrådet i Fredericia noterer sig de meget betydelige uregelmæssigheder og den dårlige forretningsførelse i Danske Bank. På det grundlag beslutter Byrådet at igangsætte en procedure der afslutter samarbejdet med Danske Bank.  Byrådet iværksætter samtidigt en analyse, der stiller forslag til valg af en ny bankforbindelse”.

 

Økonomiske konsekvenser

Ingen.

Vurdering

 

Ingen.

Indstillinger

 

Byrådssekretariatet indstiller til drøftelse.

Beslutning i Økonomiudvalget den 07-12-2020

 

Videresendes til drøftelse i byrådet.

Beslutning i Byrådet den 14-12-2020

Byrådet beder forvaltningen behandle forslaget og udarbejde indstilling til et kommende møde i økonomiudvalg og byråd i 2021.

 

Punkt 192 Cykelsti på Treldevej (Lukket)

Punkt 193 Jordkøb

Sagsresumé

I budget 2021 besluttede byrådet at sætte gang i opførelse af en uddannelsescampus i Kanalbyen med det formål at udvikle eksisterende uddannelser, tiltrække nye uddannelser og skabe et attraktivt uddannelsesmiljø i Fredericia. I sagen skal økonomiudvalget/byrådet træffe beslutning om køb af grund i Kanalbyen.

 

Sagsbeskrivelse:

I Budget 2021 besluttede byrådet at købe en grund for at etablere Fredericia Kommunes andel af en uddannelsescampus i Kanalbyen. Fredericia Kommunes byggeri skal udgøre kernen i et større campusområde, og med byggeriet igangsættes processen med at samle flere lokale uddannelser, skabe et attraktivt uddannelsesmiljø og tiltrække nye uddannelser.

 

Den uddannelsespolitiske vision
Fredericia Byråds Uddannelsespolitik beskriver visionen om at skabe fundamentet for, at flere fredericianere uddanner sig mere – det gælder ungdomsuddannelser, videregående uddannelser og efteruddannelser. Ud over at give den enkelte mulighed for personlig og faglig udvikling, er uddannelse også med til at sikre fortsat vækst og udvikling i Fredericia.

 

Arbejdet med at realisere uddannelsespolitikken understøtter således en række andre strategiske indsatsområder i Fredericia Kommune. Det gælder fx målsætningen om at skabe øget bosætning ved at give flere muligheder for at uddanne sig og bo i Fredericia. Et bredt udbud af uddannelser kan gøre Fredericia til en attraktiv kommune at bo i og flytte til.

 

Uddannelsespolitikken formulerer også en vision om fortsat at udvikle uddannelsesmiljøet på tværs af uddannelserne i Fredericia og ønsker med en campus i Kanalbyen at understøtte den positive byudvikling, som et sammenhængende ungdoms- og uddannelsemiljø centralt i Fredericia vil bidrage til.

 

Dertil kommer et fokus på at understøtte erhvervsudviklingen og ambitionen om, at et øget uddannelsesudbud i Fredericia vil forbedre det fremtidige rekrutteringsgrundlag for vores virksomheder og muligheder for at tiltrække flere virksomheder.

 

Arbejdet med etableringen af campus skal understøtte den overordnede uddannelsespolitiske vision. Sammen med lokale uddannelsesinstitutioner skal Fredericia Kommune facilitere en proces, hvor den samlede vision for campus skal udvikles og foldes ud. Denne vision skal beskrive, hvordan campus skal skabe rammerne for nye læringsformer med et samlet uddannelses- og studiemiljø for de studerende og undervisere. Visionen om campus skal med de involverede parter sætte høje standarder for et campusbyggeri og skabe muligheder for mest mulig synergi og sambrug af lokalerne – både mellem uddannelserne og med den øvrige midtby.

 

Køb af grund
Jf. bilag 1 ”Hovedvilkår for køb af byggefelt 1” er forslaget, at Fredericia Kommune køber byggefelt 1 i Kanalbyen primært til campusformål, men med mulighed for bolig, kontor og detailformål som sekundære aktiviteter. Fredericia Kommune vil på grunden opføre kernen i campusområdet, et byggeri, som skal indeholde kantine, auditorium, mødefaciliteter og uddannelseslokaler til kommunale og tværkommunale uddannelsesaktiviteter. Byggeriet skal give mulighed for, at de øvrige uddannelsesinstitutioner på campus kan leje sig ind i uddannelseslokaler og grupperum. Derudover skal Makerspace være en del af campus og understøtte en science- og studentervæksthus-tanke i det nye campus samt understøtte studiemiljøet på tværs.

 

Når kommunen køber denne grund, følger en parkeringsforpligtelse med på 125 pladser i alt. Fredericia Kommune betaler derfor Kanalbyen for at sikre denne i et parkeringshus på byggefelt 10. For at binde de forskellige uddannelsesinstitutioner i campusområdet sammen er det hensigten, at der på toppen af parkeringshuset etableres et aktivitetstag, som bliver en del af Fredericia Kommunes fællesfaciliteter på campusområdet.

 

Økonomiske konsekvenser

Tekst

(beløb i mio. kr.)

TB2020

TB2021

TB2022

TB2023

TB2024

Anlægsbevilling

Frigivelse

Campus, køb af grund inkl. parkering m.v.

54,450

 

 

 

 

54,450

54,450

Handelsomkostninger, tinglysning m.v.

0,400

 

 

 

 

0,400

0,400

Pulje til køb af jord

-20,000

 

 

 

 

 

 

Reserve til campus

 

 

 

-10,000

-10,000

 

 

I alt (- = kasseindlæg/+ = kasseudlæg)

34,850

0,000

0,000

-10,000

-10,000

 

 

 

Vurdering

Med baggrund i valuarvurdering den 27.11.2020 vurderes det, at den aftalte pris, inkl. forventede udgifter til jordbundsforhold og miljø, svarer til markedsprisen.

Indstillinger

Direktionen indstiller,

  • at byrådet godkender hovedvilkårene for køb af byggefelt 1,
  • at budgettet tilrettes som beskrevet i økonomiske konsekvenser
  • at byrådet giver forvaltningen bemyndigelse til at gå videre med købet.

Beslutning i Økonomiudvalget den 07-12-2020

 

Anbefales.

Beslutning i Byrådet den 14-12-2020

Godkendt.

Punkt 194 Boligudvikling (Lukket)

Punkt 195 Kontrakt (Lukket)