Kultur- og Idrætsudvalget - 16-01-2020

Referat
Dato:
Torsdag, 16 januar, 2020 - 15:30
Hent som fil:
Dagsorden publiceret:
Torsdag, 9 januar, 2020 - 13:00
Referat publiceret:
Fredag, 17 januar, 2020 - 11:42

Punkt 1 Godkendelse af dagsorden

Sagsresumé

 

 

Sagsbeskrivelse:

 

Indstillinger

Indstilles til godkendelse

 

Beslutning i Kultur- og Idrætsudvalget den 16-01-2020

Godkendt.

Punkt 2 Børnekulturstrategi, ramme og handleplan

Sagsresumé

Kultur & Idræt og Børn & Unge fremlægger forslag til organisering og tidsplan for udvikling og implementering af projektet ”Børnekulturen løfter Fredericia” samt udmøntning af det afsatte budget for 2020. Sagen indstilles til drøftelse i både Kultur- og idrætsudvalget og Børne- og skoleudvalget.

 

Sagsbeskrivelse:

Den 25. april 2019 blev der afholdt temadag om børnekultur i Fredericia med deltagelse fra kulturinstitutioner, skole- og daginstitutionsområdet samt politikere. Temadagens anbefalinger mundede ud i et oplæg til en samlet indsats på børnekulturområdet i Fredericia. Dette oplæg blev behandlet og godkendt på et fællesmøde i Kultur- og Idrætsudvalget og Børne- og skoleudvalget d. 3. 2019 juni 2020. I budgettet for 2020 er der afsat kr. 200.000 til ”udvikling og implementering af en børnekulturpolitik.”

På et møde med distriktslederne d. 25. november 2019 blev projektet og idéerne bag det præsenteret, og det blev her understreget, at den fremtidige udvikling og implementering af børnekulturstrategien skal ske i et tæt samarbejde med kulturområdet og skoler-og dagtilbud. Byens kulturinstitutioner er blevet bedt om at udarbejde skitser til mulige forløb. Disse forløb vil blive færdigudviklet i samarbejde med skoler og dagtilbud.

 

Kultur & Idræt og Børn & Unge har udarbejdet en foreløbig skabelon for den samlede kulturpakke – et eksempel på, hvordan forløbet kunne sammensættes (vedlægges som bilag). Denne skabelon skal danne udgangspunkt for udviklingsarbejdet, således at et forslag med et samlet forløb med 2 eller 3 forskellige scenarier/ambitionsniveauer kan fremlægges og drøftes på et fællesmøde mellem Kultur- og idrætsudvalget og Børne- og skoleudvalget i foråret 2020.

 

Kultur & Idræt fremlægger i samarbejde med Børn & Unge et forslag til tidsplan for udvikling og implementering samt for organiseringen af det videre arbejde (vedlægges som bilag). Det foreslås, at der nedsættes et antal arbejdsgrupper med deltagelse af alle relevante partnere. Den første af disse arbejdsgrupper skal fastlægge den overordnede struktur for ’den kulturelle dannelsesrejse’ for de 0-16-årige og kan påbegynde arbejdet allerede i februar 2020.

 

En anden arbejdsgruppe skal udvikle og strukturere indsatsen på førskoleområdet (0-6 år), hvor der er tildelt puljemidler frem til hhv. 2021 og 2022, og hvor projektet Det Kreative Team allerede er i fuld gang. Denne gruppe kan også påbegynde arbejdet i februar 2020.

 

Øvrige arbejdsgrupper, der skal arbejde med udvikling af kulturforløb i indskoling, mellemtrin og udskoling, nedsættes først efter Budget 2021 er vedtaget, og kun såfremt der afsættes en økonomisk ramme for projektet.

Der planlægges med en implementering over en periode på 4 år, så alle årgange er en del af projektet fra og med skoleåret 2023/24.

Det foreslås, at det afsatte beløb i Budget 2020 (kr. 200.000) anvendes dels til udvikling og koordinering (løn til koordinator samt aflønning af lærere og pædagoger, der deltager i udviklingsarbejdet) og dels til konkrete kulturaktiviteter i skoleåret 2020/21.

Økonomiske konsekvenser

Der er afsat 200.000 kr. i budget 2020.

Vurdering

Ingen

Indstillinger

Kultur & Idræt og Børn & Unge indstiller

-          At organisering samt tidsplan for udvikling og implementering drøftes.

-          At udmøntning af de afsatte midler i Budget 2020 drøftes.

-          At der planlægges et fælles udvalgsmøde mellem de to udvalg i foråret 2020, hvor rammerne for det videre forløb fastlægges.

 

Beslutning i Børne- og Skoleudvalget den 15-01-2020

Drøftet. Fælles udvalgsmøde godkendt.

Beslutning i Kultur- og Idrætsudvalget den 16-01-2020

Drøftet og godkendt.

Punkt 3 Team Danmark aftale 2020-2023

Sagsresumé


Fredericia Kommune forlænger aftalen med Team Danmark for den kommende fire år i perioden 2020-23. Der afsættes 1,3 million kr. årligt til formålet. Det er Fredericia Kommunes eliteidrætsorganisation, Fredericia Eliteidræt, der varetager opgaverne i eliteidrætskommunen. Den nye aftale gennemgås på mødet.

 

Sagsbeskrivelse:

Fredericia Kommune indgår aftale med Team Danmark om talentudvikling i idræt i perioden 2020-2023. Aftalen beror på aftalt grundlag med Team Danmark d. 22 maj 2019. Desuden på sportslig strategi og handleplan for Fredericia Eliteidræt 2020-2023 (jf. bilag Pejlemærker for Fredericia Eliteidræt 2020-2023).

Fredericia Kommune vedkender sig principperne i Lov om eliteidræt af 26 april 2004, ved indgåelse af aftale med Team Danmark, herunder:

  • At der skal sikres en kulturpolitisk forsvarlig udvikling af eliteidræt i Fredericia kommune
  • At der sikres trænings- og instruktionsmuligheder for talenter og eliteatleter
  • At der skal sikres en forsvarlig udvikling af talenter og eliteatleter, fysisk, personligt såvel som socialt
  • At der særligt skal varetages talentrekruttering og –udvikling
  • At der skal tilvejebringes uddannelsestilbud til talenter og eliteatleter
  • At der skal etableres arbejdsmarkedsmæssige og social støtte foranstaltninger for talenter og eliteatleter


Aftalen rummer særlige aftaler med samarbejdsklubber inden for følgende idrætsgrene: Svømning, triatlon, håndbold og skydning. Idrætsgrene hvor de lokale talentmiljøer har opnået sportslig godkendelse af idrættens specialforbund.

Aftalen rummer samtidig aftaler med samarbejdsklubber i fodbold – både piger og drenge, hvor de lokale talentmiljøer samarbejder med Fredericia Eliteidræt om at opnå sportslig godkendelse fra DBUs side i løbet af aftaleperioden.

Det er et krav fra Team Danmarks side, at samarbejdsklubber har strategi for talentarbejdet – herunder handleplaner for talentarbejdet i hverdagen. Samarbejdsklubberne skal desuden vedkende sig Team Danmarks værdigrundlag (jf. Team Danmark aftale 2020-2023)

Det er Fredericia Eliteidræt, der varetager arbejdet med at sikre de bedst mulige rammer for talentudvikling i kommunen. Den eksisterende rammeaftale mellem Fredericia Kommune og Fredericia Eliteidræt forlænges med fire år og kommer til at gælde for perioden 2020-2023. jf. bilag Rammeaftale. Aftalen gennemgås på mødet.

Økonomiske konsekvenser

Der afsættes årligt 1,3 million kr. i årene 2020, 2021, 2022 og 2023

Vurdering

Samarbejdet med Team Danmark er med til at sikre, at idrætsudøverne er i centrum for det talentarbejde, der sker i klubberne. Eliteidrætsdyrkelsen er blevet en livsstil og medfører, at der skal udvikles støtteforanstaltninger omkring idrætsglade unge for, at en hverdag med træning, skole og et aktivt fritidsliv kan hænge sammen.

Aftalen med Team Danmark er således med til at sikre, at skoler og ungdomsuddannelser indgå i det fælles samarbejde lokalt om at tilvejebringe ordninger, der muliggør deltagelse i talentklasser i idræt på Ullerup Bæk Skolen samt frigørelse af timer på linjer til talenttræning i de gymnasiale ungdomsuddannelser.

Aftalen understøtter, at der sikres en forsvarlig udvikling af talenter og eliteatleter, fysisk, personligt såvel som socialt.

Aftalen medfører også, at lokale eliteidrætsklubber er forpligtet på strategi og handleplaner for talentarbejdet i egne klubber, hvilket er vigtigt for at kunne skabe kontinuitet på området. På den måde øges mulighederne for, at talentudviklingen sker i attraktive talentmiljøer, der både kan fastholde men også rekruttere unge idrætsudøvere til kommunens klubber og ungdomsuddannelser.


Aftalen betyder endvidere, at der sikres trænings- og instruktionsmuligheder for talenter og eliteatleter på tværs af lokale klubber, hvilket forskningen på talentområdet peger på kan være med til at udvikle attraktive miljøer med god trivsel.

Indstillinger

Kultur & Idræt indstiller, at Kultur & Idrætsudvalget anbefaler, at byrådet tilgår aftalen med 1,3 million kr. pr år i perioden 2020, 2021, 2022 og 2023.
Rammeaftalen mellem Fredericia Kommune og Fredericia Eliteidræt videreføres for perioden 2020-2023

 

Beslutning i Kultur- og Idrætsudvalget den 16-01-2020

Anbefales.

Punkt 4 Tilskud til foreninger med udendørs faciliteter

Sagsresumé

Drøftelse af retningslinjer for tilskud til idrætsforeninger med udendørs anlæg.

 

Sagsbeskrivelse:

Idrætsforeninger med udendørs idrætsanlæg kan søge tilskud til renovering af deres faciliteter af en mindre pulje. Der er ingen retningslinjer for niveauet af tildelt tilskud, og derfor ønskes der en drøftelse af niveauet. Det kunne være det samme som ved ordinært lokaletilskud, altså 65 % af de faktiske udgifter.

Økonomiske konsekvenser

Ingen.

Vurdering

Ingen.

Indstillinger

Kultur & Idræt indstiller, sagen til drøftelse i Folkeoplysningsrådet og efterfølgende i Kultur- og Idrætsudvalget.

Beslutning i Folkeoplysningsrådet den 04-12-2019

Folkeoplysningsrådet anbefaler de samme regler som ved ordinært og ekstraordinært lokaletilskud – dvs. 65 % i tilskud, dog først reduceret med andelen af medlemmer over 25 år.

Beslutning i Kultur- og Idrætsudvalget den 16-01-2020

Kultur- og Idrætsudvalget følger Folkeoplysningsrådets anbefaling således at der gælder samme regler ved ordinært og ekstraordinært lokaletilskud svarende til 65 % i tilskud, dog først reduceret med andelen af medlemmer over 25 år.

Punkt 5 Skærbæk Bådeklub Ungdom - Ansøgning om tilskud til renovering af jollebro

Sagsresumé

Skærbæk Bådeklub Ungdom søger om et tilskud på 18.000 kr. til renovering af deres jollebro. Sagen indstilles til godkendelse med et tilskud på 15.000 kr.

 

Sagsbeskrivelse:

Skærbæk Bådeklubs jollebro er nedslidt og skal renoveres. Klubben søger om et tilskud på 18.000 kr. til dette, ud af en samlet forventet udgift på 22.920 kr. + arbejdsløn (bilag 1). Renoveringen foretages af klubben selv.

I 2018 havde Skærbæk Bådeklub 283 medlemmer, heraf 45 under 25 år.

Klubben havde i 2018 et overskud på 21.851 kr. før afskrivninger og en egenkapital på ca. 514.000 kr., hvoraf ca. 203.000 kr. var likvide midler (bilag 2).

Ansøgningen er sendt videre fra Indsatspuljen, da ansøgninger vedr. renovering af udendørs anlæg/faciliteter ikke hører til der.

Økonomiske konsekvenser

Ønsker udvalget at imødekomme ansøgningen, kan finansiering ske af puljen til idrætsforeninger med udendørs faciliteter

Vurdering

Kultur & Idræt vurderer, at Skærbæk Bådeklub er berettiget til at modtage tilskud til renovering af deres jollebro.

Indstillinger

Kultur & Idræt indstiller, at

  1. Skærbæk Bådeklub bevilges et tilskud på 15.000 kr. til renovering af jollebroen.
  2. Tilskuddet finansieres via puljen til idrætsforeninger med udendørsanlæg.

Beslutning i Kultur- og Idrætsudvalget den 16-01-2020

I henhold til Kultur- og Idrætsudvalgets beslutning om beregning af tilskud til foreninger med udendørsfaciliteter (pkt. 4 på nuværende dagsorden) bevilges et tilskud på 2.384 kr. til Skærbæk Bådeklub til renovering af jollebro.

Finansiering sker af puljen til udendørs idrætsanlæg.

Punkt 6 Orientering (Lukket)