Miljø- og Teknikudvalget - 15-01-2020

Referat
Dato:
Onsdag, 15 januar, 2020 - 12:30
Hent som fil:
Dagsorden publiceret:
Torsdag, 9 januar, 2020 - 13:47
Referat publiceret:
Fredag, 17 januar, 2020 - 11:43

Punkt 1 Godkendelse af dagsorden

Beslutning i Miljø- og Teknikudvalget den 15-01-2020

Godkendt.

Punkt 2 Orienteringssag: vedr. Bystrategi-projekt - orientering om muligheder for økologisk produktion ud fra KOD

Sagsresumé

Leif Bach Jørgensen fra Rådet for Grøn Omstilling har deltaget i Bystrategi-projektet, og vil på Miljø- og Teknikudvalgsmødet orientere om resultaterne af arbejdet med at undersøge mulighederne for at opnå et økologisk produkt ud fra indsamlet Kommunal Organisk Dagrenovation (KOD).

Sagsbeskrivelse:

Mulighederne for at opnå et økologisk produkt ud fra indsamlet kildesorteret organisk dagrenovation, KOD, er undersøgt i det såkaldte Bystrategi-projekt, der er støttet af EU's Regionalfond, og som har til formål at skabe grøn, bæredygtig udvikling, indenfor indsatsområderne omkring energioptimering og affaldshåndtering.

For at sikre forankring af viden i beslutningsprocessen vedr. anvendelse af KOD, afholdes et koordinerende møde mellem Miljø- og Teknikudvalget og Rådet for Grøn Omstilling (tidligere Det Økologiske Råd) omkring Rådet for Grøn Omstillings konklusioner i forbindelse med projektet.

Økonomiske konsekvenser

Ingen.

Vurdering

Ingen.

Indstillinger

Teknik & Miljø, indstiller, at orienteringen tages til efterretning.

Beslutning i Miljø- og Teknikudvalget den 15-01-2020

Taget til efterretning.

Punkt 3 Optimering af busruter

Sagsresumé

Sagen er vedlagt de høringssvar der indkommet på nuværende tidspunkt, sagen opdateres mandag den 13/1 inden udvalgsmødet.

 

På Miljø og Teknikudvalgets møde d. 11. december 2019 besluttede udvalget at sende et forslag til optimering af buskøreplanerne i høring og færdigbehandle forslaget på mødet d. 15. januar 2020.

 

Sagsbeskrivelse:

På udvalgsmødet d. 11. december blev der præsenteret et forslag til optimering af busruterne i Fredericia. Dette forslag blev sendt i høring frem til 10. januar.

På mødet præsenteres indholdet af indkomne høringssvar ligesom der præsenteres et endeligt forslag til optimering busruterne.

Økonomiske konsekvenser

Det vurderes, at de præsenterede optimeringer giver en årlige besparelse på 0,5 mio. kr.

Vurdering

Det vurderes nødvendigt med en optimering af busruterne, for at sikre en årlig besparelse på 0,5 mio. kr.

Indstillinger

Teknik og Miljø indstiller, at det præsenterede forslag til optimering af busruterne vedtages.

Beslutning i Miljø- og Teknikudvalget den 15-01-2020

Justering af den kollektive trafik blev besluttet med følgende ændringer i forhold til høringsmaterialet:

Rute 1: Rute 1 ændres til 2 ruter. Den rute der kører i Nordbyen vil fremover være ”Rute 1”, mens den der kører i Vestbyen fremover vil være ”Rute 8”.

Rute 2: På lørdage køres fremover med timekørsel hele dagen, hvorfor afgangene kl. 12.54, 13.54, 14.54 og 15.54 også nedlægges.

Rute 5: Den første afgang om morgenen fjernes ikke

Rute 6: Den første afgang om morgenen fjernes ikke

Rute 6: Afgang kl. 7.37 er en skoleafgang. Denne flyttes til 7.33 og vil fremover køre videre fra Indre Ringvej ved Gymnasiet til Norgesgade. Her vil det være muligt at skifte til Rute 3, og opnå forbindelse til Erritsø/Snoghøj.

 

Punkt 4 Trafiksikkerhedsplan 2020

Sagsresumé

Miljø- og Teknikudvalget vedtog i 2016 en trafiksikkerhedsplan for Fredericia Kommune med en tilhørende prioriteringsmodel, der gør det muligt at prioritere mellem de mange ønsker om trafiksikkerhedsfremmende tiltag.

Udvalget besluttede i forbindelse med vedtagelsen, at planen skal revideres én gang årligt på det første Miljø- og Teknikudvalgsmøde i kalenderåret. Teknik & Miljø forelægger med denne sag et forslag til Trafiksikkerhedsplan 2020.

 

Sagsbeskrivelse:

Miljø- og Teknikudvalget vedtog i 2016 en ny trafiksikkerhedsplan for Fredericia Kommune. I den indgår en prioriteringsmodel, som gør det muligt at prioritere mellem de mange ønsker til trafiksikkerhedsfremmende tiltag. Prioriteringsmodellen sikrer, at de ønskede ombygninger sker i den rækkefølge, hvor det giver mest værdi.

 

Udvalget besluttede i forbindelse med vedtagelsen af trafiksikkerhedsplanen, at der én gang om året skal foretages en vurdering af projekterne i planen. Dette gøres på det første udvalgsmøde i kalenderåret.

Et forslag til Trafiksikkerhedsplan for 2020 præsenteres på udvalgsmødet. Følgende lokaliteter har scoret ”Høj prioritet”.

Projekter under 100.000 kr. med høj prioritet:

  • Købmagergade v. P-hus (0,01 mio.kr)
  • Bolskovvej v. bytavle (0,03 mio.kr)
  • Herslevvej v. bytavle (0,03 mio.kr)
  • Vejle Landevej / Bredstrup Kirkevej (0,03 mio.kr)
  • 6. julivej ml. Egeskovvej og Sundhedsskole (0,05 mio.kr)
  • Carit Etlars Vej ml. Prangervej og Chr. Winthers Vej (0,01 mio.kr)
  • Korskærvej (0,05 mio.kr)
  • 6. Julivej ml. Nymarksvej og Fælledvej (0,05 mio.kr)
  • Kraftværksvej / Klippehagevej (0,05 mio.kr)
  • Egeskovvej ml. Vestre Ringvej og Indre Ringvej (0,08 mio.kr)
  • Øster Voldgade (0,05 mio.kr)

 

Projekter over 100.000 kr. med høj prioritet:

  • Fælledvej strækning mellem Treldevej og Indre Ringvej (0,10 mio.kr)
  • Højrupvej i Højrup by (0,15 mio.kr)
  • Sanddal Bakke (0,13 mio.kr)
  • Gl. Færgevej (0,10 mio.kr)
  • Treldevej ml. Kaltoftevej og Nordre Kobbelvej (0,30 mio.kr)
  • Prangervej v. Damvej (0,12 mio.kr)

 

Trafiksikkerhedsplanen vil senest til februar være tilgængelig på http://fredericia.viewer.dkplan.niras.dk/plan/51#/  

Økonomiske konsekvenser

Der er afsat 500.000 kr. i budgettet til trafiksikkerhedsprojekter. Disse vil blive anvendt til gennemførelse af de projekter, der giver mest trafiksikkerhed for pengene.

Vurdering

Teknik & Miljø vurderer, at den udarbejdede prioriteringsmodel sikrer, at de ønskede ombygninger sker i den rækkefølge, hvor det giver mest værdi og mest trafiksikkerhed for pengene.

 

Ud fra en helhedsbetragtning anbefales det, at følgende projekter under 100.000 kr. udføres i 2020:

  • Købmagergade v. P-hus 0,01 mio. kr. P-huset foreslås lukket for udkørsel til Købmagergade af hensyn til trafiksikkerheden, samt tilgængeligheden ved indkørsel til P-huset.
  • 6. Julivej ml. Egeskovvej og Sundhedsskolen 0,05 mio. kr. Der foreslås etableret parkeringsforbud, kombineret med p-båse på den del af strækningen, hvor oversigten tillader det.
  • Carit Etlars Vej ml. Prangervej og Chr. Win. Vej 0,01 mio. kr. Etablering af skilt som forhindrer gennemkørende trafik.

 

Det vurderes, at følgende projekter over 100.000 kr. bør udføres i 2020:

  • Højrupvej i Højrup By 0,15 mio. kr. Etablering af 3 bump, inkl. skilte og belysning. Dette tiltag skal sikre en lav hastighed igennem Højrup, hvor vejen er meget smal, og husene er beliggende helt tæt på vejen.
  • Treldevej 0,30 mio. kr. De nuværende chikaner mellem Kaltoftevej og Nordre Kobbelvej fjernes. For at sikre en ensartet hastighed ud af Treldevej, og skabe mere sikre og trygge krydsningsmuligheder mellem Kaltoftevej og Nordre Kobbelvej, etableres en række bump på strækningen.

Indstillinger

Teknik & Miljø indstiller,

 

  1. at Trafiksikkerhedsplanen for 2020 godkendes
  2. at de udvalgte projekter for 2020 igangsættes

Beslutning i Miljø- og Teknikudvalget den 15-01-2020

Godkendt.

Punkt 5 Politisk repræsentation i vandplansammenhæng

Sagsresumé

Der skal vælges en politisk repræsentant og en suppleant fra Fredericia Kommune til deltagelse i det igangværende arbejde, som vandområdeplanen for Lillebælt, Jylland foranlediger. Samtidig skal der vælges en politisk kontakt til det eventuelt kommende arbejde med næste generation af vandplan, herunder vandråd.

 

Sagsbeskrivelse:

Vandområdeplaner

Der har i flere år været meget fokus på at forbedre vandmiljøet, herunder at reducere udledningen af næringsstoffer til havmiljøet. Arbejdet styres/organiseres bl.a. via ”vandområdeplaner” (VOP), som indeholder projektforslag for alle kommuner. Vandområdeplanerne skal sikre, at vandløb. søer, kystvand og grundvandsforekomster i udgangspunktet opfylder miljømålet ”god tilstand”.

 

Fredericia Kommune er i vandområdeplanen omfattet af hovedvandopland Lillebælt, Jylland (1.11). Heraf fremgår det af projektlisten, at vi reelt har få projektmuligheder. Vi har pt. realiseret tre vådområdeprojekter ved hhv. Bredstrup/Pjedsted, Egeskov og Bøgeskov. Pt. er kommunen i gang med en forundersøgelse for et vådområde ved Vindmøllebæk – øst for Skærbæk og der er yderligere fokus på at afklare muligheder for et større vådområdeprojekt ved Spang Å.

 

Den formelle organisering i dette ”vandområdesamarbejde” ”VOS” fremgår af bilaget fra 2014; men kort fortalt er der en politisk styregruppe, en administrativ styregruppe (ledelsesrepræsentanter), en teknikergruppe samt en sekretariatsfunktion; hvor sidstnævnte er gået på skift. Pt. er det Haderslev Kommune, der er sekretariatskommune.

 

Vandråd

I dec. 2019 oprettes der Vandråd, som består af relevante organisationer og foreninger. Rådet skal i løbet af 2020 komme med forslag til vandløbsprojekter, der kan forbedre de fysiske forhold i vandløbene for at opnå målsætningen. Dette sker i forhold til de kommende vandområdeplaner, der dækker perioden 2021 -2027. (Dette skete også i 2014 og 2017). Vejle Kommune har nu sekretariatsopgaven med at koordinere dette arbejde for alle kommunerne i området (Hedensted, Vejle, Billund, Fredericia, Kolding, Haderslev, Åbenrå og Sønderborg).

 

Økonomiske konsekvenser

 

Der er ikke nogen økonomisk konsekvens i forhold til VOS-arbejdet og vandrådene. Kommunernes opgave i forhold til varetagelse af sekretariatsfunktionen for vandråd bliver delvist kompenseret via DUT-midler som kanaliseres videre til sekretariatskommunen.

Vurdering

Teknik & Miljø finder det hensigtsmæssigt at den politiske kontakt i relation til vandrådsarbejdet er den samme som repræsenterer kommunen i VOS-sammenhæng.

Indstillinger

Teknik & Miljø indstiller, at Miljø- og Teknikudvalget anbefaler hhv. Økonomiudvalget og Byrådet

at der udpeges en repræsentant og en suppleant, der skal deltage i hovedvandoplandets politiske VOS-gruppe, og som samtidig er den politiske kontakt i relation til vandrådet ifald behovet opstår. Og

at Miljø- og Teknikudvalget fremadrettet bemyndiges til at udpege politiske repræsentanter i vandplansammenhæng.

Beslutning i Miljø- og Teknikudvalget den 15-01-2020

Anbefales i det Miljø- og Teknikudvalget anbefaler Lise Nielson er repræsentant og Cecilie R. Schultz suppleant.

Punkt 6 Orientering om fjernvarme til Rudolf Steiner Allé, Fredericia

Sagsresumé

Fredericia Kommune har den 18. november 2019 godkendt projektforslag fra TREFOR Varme om fjernvarmeforsyning af ny bebyggelse på Rudolf Steiner Allé i Fredericia.

 

Sagsbeskrivelse:

TREFOR Varme har indsendt projektforslag for etablering af fjernvarmeforsyning til ny bebyggelse på Rudolf Steiner Allé i lokalplanområde 361 Boliger ved Baunegård, Rudolf Steiner Allé: 20 boliger, i alt ca. 2.200 m2. Anlægget er designet for et samlet nettovarmebehov på 110 MWh.

Natur og Miljø har vurderet og godkendt projektet i henhold til bestemmelserne i varmeforsyningsloven og projektbekendtgørelsen. Afgørelsen kan påklages med klagefrist den 16. december 2019.

Økonomiske konsekvenser

Ingen.

Vurdering

Området er planmæssigt udlagt til kollektiv varmeforsyning med tilslutningspligt for ny bebyggelse. Det nye boligområdes varmeforsyningssystem vil blive sluttet til det bestående fjernvarmeanlæg i Rudolf Steiner Kvarteret, hvor TREFOR Varme er fjernvarmeleverandør.

 

Projektforslaget viser, at etablering af fjernvarmeforsyning i området samfundsøkonomisk set er den bedste varmeløsning frem for individuel opvarmning med varmepumper. Projektet udviser endvidere positiv brugerøkonomi. Selskabsøkonomisk er der umiddelbart ikke balance i projektet for TREFOR Varme. Opnåelse af selskabsøkonomisk rentabilitet vil forudsætte, at nogle af forudsætningerne i projektet i praksis afviger til selskabets fordel. Underskuddet vil desuden kunne reduceres eller delvist dækkes, hvis nogle af de eksisterende nærvedliggende individuelt opvarmede ejendomme senere kobles på fjernvarmesystemet via det nye ledningsnet.

 

Projektet gør det muligt at realisere intentionerne om kollektiv varmeforsyning af området – og understøtter hensigten om at flest mulige boliger i Fredericia skal tilsluttes fjernvarme.

 

På ovenstående baggrund har Natur og Miljø vurderet, at projektforslaget kan godkendes efter varmeforsyningsloven.

Indstillinger

Natur og Miljø indstiller, at udvalget tager godkendelsen af TREFOR Varmes projektforslag for ny fjernvarmeforsyning til Rudolf Steiner Allé til efterretning.

Beslutning i Miljø- og Teknikudvalget den 15-01-2020

Taget til efterretning.

Punkt 7 Orientering om fjernvarme til Korskildevej 10, Erritsø

Sagsresumé

Fredericia Kommune har den 8. november 2019 godkendt projektforslag fra TREFOR Varme om fjernvarmeforsyning af nye ejendomme på Korskildevej i Erritsø.

 

Sagsbeskrivelse:

TREFOR Varme har indsendt projektforslag for etablering af fjernvarmeforsyning til ny bebyggelse på Korskildevej 10 i lokalplanområde 358 Boliger ved Korskildevej, Erritsø: 8 boliger, i alt ca. 840 m2. Anlægget er designet for et samlet nettovarmebehov på 33 MWh.

Natur og Miljø har vurderet og godkendt projektet i henhold til bestemmelserne i varmeforsyningsloven og projektbekendtgørelsen. Afgørelsen kan påklages med klagefrist den 6. december 2019.

Økonomiske konsekvenser

Projektet indebærer ingen økonomiske konsekvenser for Fredericia Kommune.

Vurdering

Området Korskildevej 10 er planmæssigt udlagt til kollektiv varmeforsyning. Der er ikke fastlagt tilslutningspligt for ny bebyggelse. Boligprojekt for 8 boliger er under byggesagsbehandling. TREFOR Varme, der i forvejen varmeforsyner omkringliggende ejendomme i Erritsø, har efter aftale med bygherre udarbejdet projektforslag for fjernvarmeforsyning af de nye boliger.

Projektforslaget viser, at etablering af fjernvarmeforsyning i området samfundsøkonomisk set er den bedste varmeløsning frem for individuel opvarmning med varmepumper.

Projektet

-          udviser positiv samfundsøkonomi og positiv bruger- og selskabsøkonomi.

-          gør det muligt at realisere intentionerne om kollektiv varmeforsyning af området.

-          understøtter hensigten om at flest mulige boliger i Fredericia skal tilsluttes fjernvarme.

På ovenstående baggrund har Natur og Miljø vurderet, at projektforslaget kan godkendes efter varmeforsyningsloven.

Indstillinger

Natur og Miljø indstiller, at udvalget tager godkendelsen af TREFOR Varmes projektforslag for fjernvarmeforsyning til Korskildevej 10 til efterretning.

 

Beslutning i Miljø- og Teknikudvalget den 15-01-2020

Taget til efterretning.

Punkt 8 Orientering om miljøtilladelse til husdyrbrug

Sagsresumé

Kommunen har 9. oktober 2019 givet miljøtilladelse til slagtesvin, smågrise og søer på Tolstrup Allé 24, Tolstrup.

Sagsbeskrivelse:

Avlscenter Trekanten I/S, som driver flere forskellige husdyrbrug og en stor del af landbrugsarealet i Fredericia Kommune, har ansøgt om ny miljøtilladelse til de eksisterende stalde og gyllebeholder på Tolstrup Allé 24. Det hidtidige lovlige dyrehold var 7.140 slagtesvin og 8.140 smågrise. Der er givet ny miljøtilladelse til 645 m2 stald med søer, smågrise og slagtesvin samt 390 m2 stald med smågrise.

Der er tale om en lovliggørelse af de faktiske forhold. Der bygges ingen nye stalde, gyllebeholdere eller andre anlæg.

I høringsfasen har Fredericia Kommune modtaget 1 høringssvar, som omhandler lugtgener fra gyllebeholderen. Høringssvaret har ikke givet anledning til ændringer i tilladelsens vilkår, eftersom lugtgenegrænsen er overholdt i ansøgningen.

Afgørelsen er ikke blevet påklaget til Miljø- og Fødevareklagenævnet.

Sagsbehandlingstiden var 81 dage. Den maksimale sagsbehandlingstid for denne type afgørelse er fastsat i husdyrbrugloven til 90 dage. Afgørelsen overholder kravet.

Økonomiske konsekvenser

Ingen.

Vurdering

Ingen.

Indstillinger

Teknik & Miljø indstiller, at orienteringen tages til efterretning.

Beslutning i Miljø- og Teknikudvalget den 15-01-2020

Taget til efterretning.

Punkt 9 Orientering (Lukket)