Økonomiudvalget - 21-06-2021

Referat
Dato:
Mandag, 21 juni, 2021 - 17:00
Hent som fil:
Lokation:
Referat publiceret:
Torsdag, 24 juni, 2021 - 16:59

Punkt 1 Godkendelse af dagsorden

Beslutning i Økonomiudvalget den 21-06-2021

Punkt nr. 41 på dagsordenen behandles som punkt nr. 4 i stedet for.

Godkendt.

Punkt 2 Overordnet ramme for Whistleblowerordning

Sagsresumé

 

På økonomiudvalgsmødet den 11. marts 2021 tiltrådte Økonomiudvalget direktionens anbefalinger på baggrund af de interne afdækninger, herunder bl.a. etablering af en whistleblowerordning i Fredericia Kommune, og på økonomiudvalgsmødet den 10. maj 2021 blev det på den baggrund besluttet at indgå en aftale med Horten herom. Inden ordningen kan igangsættes er der behov for stillingtagen til de overordnede rammer. Forvaltningen fremlægger derfor en model, som beskriver de overordnede rammer for ordningen, herunder hvem der kan indberette, anonymitet, organisering af ordningen samt indberetningskanal.

 

Sagsbeskrivelse:

Baggrund

I budget 2021 blev det besluttet, at ”der i løbet af 2021 etableres en whistleblowerordning, og at formen og indhold for denne tilrettelægges i tæt samarbejde med organisationen”.

Etableringen af ordningen sker i forlængelse af et EU direktiv, vedtaget i oktober 2019, som skal være implementeret senest 17. december 2021 i medlemslandene. P.t. afventer vi fortsat national lovgivning på området, dette forventes vedtaget i løbet af august. Forvaltningens forslag til ordning er baseret på det fremsatte lovforslag.

På økonomiudvalgsmødet den 10. maj 2021 blev det besluttet at indgå en aftale med Horten i forhold til at etablere en whistleblowerordning i Fredericia kommune. Det blev samtidig besluttet, at ordningen evalueres i foråret 2022.

Inden ordningen kan igangsættes er der behov for stillingtagen til de overordnede rammer for ordningen. Forvaltningen fremlægger derfor, med udgangspunkt i, hvad det er muligt at indberette om, en model, som beskriver de overordnede rammer for ordningen, herunder hvem der kan indberette, anonymitet, organisering af ordningen samt indberetningskanal.

Efter godkendelse vil den endelige ramme blive drøftet med HMU for at sikre en tæt kobling til TR og AMR systemet og en god implementering i organisationen.

 

Indberetningsområde

Der skal kunne indberettes om følgende forhold i whistleblowerordningen:

1. Overtrædelser af EU-retten, som er omfattet af anvendelsesområdet for Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om beskyttelse af personer, der indberetter overtrædelser af EU-retten

 

2. Forhold, som i øvrigt vedrører alvorlige lovovertrædelser eller øvrige alvorlige forhold

Lovovertrædelser og øvrige alvorlige forhold skal forstås som:

  • Konkret vurdering – ”forhold i offentlighedens interesse”.
  • Strafbare forhold, herunder overtrædelser af tavshedspligter, misbrug af økonomiske midler, tyveri, svig, underslæb, bedrageri, beskikkelse.
  • Grove eller gentagne overtrædelser af dansk lovgivning, herunder fx Grundloven, forvaltningsloven, offentlighedsloven.

Indberetninger om eget ansættelsesforhold og overtrædelser af interne retningslinjer omfattes som udgangspunkt ikke, medmindre det vedrører alvorlige forhold, fx seksuel chikane eller anden grov chikane. Whistleblowerreglerne omfatter heller ikke klager fra borgere.

 

Hvem kan indberette

Forvaltningen lægger op til en model i to faser.

 

Fase 1:

Efter sommerferien implementeres ordningen med et internt fokus. Dvs. at ansatte herunder også elever og praktikanter (hvis de har adgang til Broen) kan benytte ordningen og indberette anonymt. Dette indebærer, at whistleblowere ikke skal opgive deres identitet ifm. en indberetning.

Muligheden for at indberette anonymt øger sandsynligheden for, at der kommer indberetninger, men det har også den ulempe, at det kan umuliggøre/besværliggøre visse undersøgelser. Et eksempel er undersøgelser om sexchikane, herunder hvis den krænkede eller krænkeren ikke nævnes ved navn. Dette vil dog forsøges imødegås ved grundig information om behov for info ved indberetningen, ligesom der vil blive vejledt ift. andre indberetningskanaler der hvor det er relevant. I forhold til sexchikane vil det ligeledes være muligt at kontakte arbejdsmiljøorganisationen eller Arbejdstilsynet. Det er også vigtigt at understrege, at kommunen har pligt til at undersøge uanset anonymitet.

Der vil være adgang til whistleblowerordningen fra intranettet (Broen) ligesom der kun vil blive kommunikeret internt om whistleblowerordningen. Fase 1 gennemføres i tæt samarbejde med HMU.

 

Fase 2:

I løbet af efteråret og senest inden implementeringsdeadline den 17. december 2021, vil ordningen blive udvidet til, at byrådspolitikere og eksterne udenfor kommune dvs. leverandører, tidligere medarbejdere og tiltrædende medarbejdere også kan indberette via ordningen. Borgere vil fortsat ikke kunne bruge ordningen, men vil som nu blive henvist til at kontakte borgervejlederen.

Udvidelsen af ordningen øger muligheden for at modtage indberetninger og få relevant viden om organisationen.

Tilføjelsen af den eksterne del vil være uden anonymitet. Dette sker for dels at mindske risikoen for ikke-relevante indberetninger og dels for at skabe det bedst muligt grundlag for en evt. undersøgelse. Ingen anonymitet kan dog medføre at sandsynligheden for indberetninger mindskes og at der således mistes adgang til information om eventuelle uhensigtsmæssige/ulovlige forhold i organisationen. Der er foretaget en afvejning af disse hensyn og forvaltningen vurderer, at det er afgørende, at der skabes et solidt grundlag for undersøgelserne og at mest mulig information modtages, hvilket bedst opnås uden anonymitet.

Der vil være adgang til whistleblowerordningen fra kommunens hjemmeside, ligesom der vil blive kommunikeret om ordningen eksternt.

 

Indberetningskanal

For at leve op til kravene efter lov om beskyttelse af whistleblowere anbefaler forvaltningen, at Whistleblowerportalen Got Ethics benyttes. Portalen giver mulighed for skriftlige indberetninger, hvilket letter behandlingen da det er muligt at guide i relation til udfyldelsen af indberetningen, samt mulighed for løbende kommunikation med whistlebloweren (også ved anonymitet).

 

Forankring og organisering

Whistleblowerordningen forankres ved Horten, som er administrator og indledende undersøger af whistleblower-indberetningen. Dvs. Horten vurderer om indberetningen falder indenfor rammerne af ordningen og om der skal igangsættes en undersøgelse.

Undersøgelsen af indberetninger forankres i kommunens whistleblower-team med ledelsesforankring under den nye stabschef for Ledelse, Jura og kommunikation. Teamet skal organiseres så der sikres upartiskhed i forhold til forvaltningen. Whistleblowerteamet, som består af relevante medarbejdere fra kommunen, vil efter behov inddrage relevante personer i forvaltningen og ligeledes sparre med eller inddrage Horten i det omfang det er nødvendigt og hensigtsmæssigt. Forvaltningen forventer et øget ressourceforbrug begrundet i implementeringen og den efterfølgende drift af ordningen. Dette vil blive inddraget i evalueringen i foråret 2022.

Hvis Horten finder at en henvendelse falder inden for rammerne af ordningen igangsætter whistleblowerteamet en undersøgelse med orientering til direktionen. Økonomiudvalget, byrådet og HMU vil to gange årligt modtage en status på whistleblowerordningen, herunder bl.a. antal indberetninger.

Opfølgning på en undersøgelse afhænger af undersøgelsens karakter og udfald; nogle sager vil kunne håndteres på direktørniveau, i andre sager vil udvalg, byråd eller HMU blive inddraget.

 

Kommunikation

Etableringen af ordningen kræver en klar kommunikationsplan, så formålet med ordningen fremstår tydeligt for både ansatte og eksterne parter. Især fase 2 må forventes at gøre kommunikationsopgaven mere kompleks. På baggrund af ovennævnte udarbejdes der en tids- og kommunikationsplan for implementeringen i efteråret 2021, hvor ovennævnte indarbejdes.

 

Horten deltager via Teams under behandlingen af punktet.

 

Økonomiske konsekvenser

 

Se tidligere sag fra 10. maj 2021.

 

Vurdering

 

Direktionen vurderer, under rådgivningen af Horten, at det fremlagte forslag om rammerne for en whistleblowerordning i Fredericia Kommune imødekommer EU direktivet, der blev vedtaget i oktober 2019, som skal være implementeret i alle medlemslandene senest den 17. december 2021.

 

Indstillinger

Direktionen indstiller, at Økonomiudvalget

1)       Godkender den i sagen fremlagte ramme.

2)       Oversender sagen til orientering til Byrådet.

 

Beslutning i Økonomiudvalget den 21-06-2021

 

1. Godkendt med den ændring, at eksterne aktører kan indberette anonymt.

2. Godkendt.

 

Punkt 3 Borgervejlederens årsberetning 2020/2021

Sagsresumé

 

Borgervejlederens årsberetning for 2020/2021 er klar til Byrådets behandling.

 

Sagsbeskrivelse:

 

Siden 2014 har Fredericia Kommune haft en borgervejleder. Borgervejlederen er ansat af Byrådet.

 

Borgervejlederen yder vejledning ud fra et helhedsorienteret perspektiv med målsætning om, at henvendelser søges løst i dialog. Vejledningen har fokus på at skabe klarhed og sætte borgeren i stand til at navigere i det kommunale system.

 

Borgervejlederen skal medvirke til at skabe en god, klar og tydelig dialog mellem Fredericia Kommune og kommunens borgere og virksomheder.

 

Borgervejlederen udarbejder hvert år en årsberetning til Byrådet. Årsberetningen for 2020/2021 er nu klar til Byrådets behandling.

 

Borgervejlederen giver en kort præsentation af beretningens hovedpunkter på Økonomiudvalgets møde.

 

Økonomiske konsekvenser

 

Ingen.

 

Vurdering

 

Ingen.

 

Indstillinger

 

Borgervejlederen indstiller, at Økonomiudvalget anbefaler overfor Byrådet, at årsberetningen tages til efterretning, og videresendes til alle udvalg til orientering.

 

Beslutning i Økonomiudvalget den 21-06-2021

Anbefalet.

Punkt 4 Ny udbuds- og indkøbspolitik - indledende drøftelse

Sagsresumé

 

Der lægges op til en indledende drøftelse af væsentlige pejlemærker for en ny udbuds- og indkøbspolitik, der kan vedtages i andet halvår af 2021.

 

 

Sagsbeskrivelse:

 

I forbindelse med vedtagelsen af Budget 2021 blev det besluttet, at Fredericia Kommunes udbuds- og indkøbspolitik skulle revideres med særlig vægt på virksomheders sociale og uddannelsesmæssige ansvar. Ligeledes skal der skabes størst mulig fleksibilitet i forhold til lokale indkøb.

 

Sammen med beslutningen om en revision af udbuds- og indkøbspolitikken blev det i.f.m Budget 2021 også besluttet, at der skulle ses på kommunens anvendelse af konsulenter. Økonomiudvalget drøftede den 3. februar og den 19. maj 2020 kommunes brug af konsulenter, og det blev i.f.m vedtagelsen af Budget 2021 besluttet, at Fredericia Kommune ikke anvender princippet ”no-cure-no-pay” på områder, der har med service på velfærdsområderne at gøre. Økonomiudvalget havde endvidere en opfølgende drøftelse af indholdet i en kommende konsulentpolitik den 10. maj 2021.

 

Økonomiske konsekvenser

Ingen.

 

Vurdering

Det er Fællessekretariatets vurdering, at det vil være hensigtsmæssigt, at rammerne for Fredericia Kommunes brug af konsulenter bliver en integreret del af kommunens nye udbuds- og indkøbspolitik.

 

Til orientering er den gældende udbuds- og indkøbspolitik vedlagt sagen som bilag.

 

Indstillinger

 

Fællessekretariatet indstiller til Økonomiudvalget at drøfte de væsentligste pejlemærker for en ny udbuds- og indkøbspolitik.

 

Beslutning i Økonomiudvalget den 21-06-2021

Drøftet.

Punkt 5 Budgetlægning 2022 - Økonomiudvalget

Sagsresumé

Som led i budgetproceduren for budget 2022-2025 drøfter udvalget den økonomiske situation og udarbejder input til den kommende budgetforhandling. Dette er forårets andet møde i udvalget om budgetlægningen.

 

 

Sagsbeskrivelse:

Den 1. marts 2021 vedtog Byrådet årets budgetproces, der blandt andet tager udgangspunkt i fagudvalgenes drøftelser og med fokus på en åben og mere inddragende proces, hvor fagligheden kan berige de politiske drøftelser. Hensigten er at skabe det fulde overblik over udvalgets økonomi til brug for de kommende budgetforhandlinger, som leder frem til det endelig budget.

 

På aprilmøderne blev udvalget præsenteret for den aktuelle økonomiske situation og fremdrift i implementering af budget 2021. Flere af fagudvalgene bestilte supplerende viden til mødet i juni. Forvaltningen vil på mødet redegøre for denne.

 

På mødet vil forvaltningen præsentere et samlet oplæg til udvalgets budgetbidrag til den kommende budgetlægning. Der er ikke lagt op til forhandlinger i udvalget – snarere at udvalget arbejder for at skabe det fulde overblik over udvalgets økonomi og dermed et oplyst grundlag for de kommende budgetforhandlinger. Ydermere præsenteres Økonomiudvalget for de resterende udvalgs budgetbidrag til Økonomiudvalgets prioritering for de forestående budgetseminarer.

 

Byrådet har fået fremlagt et program for udvalgenes drøftelser på juni-mødet. Programmet er vedlagt på sagen.

 

Økonomiske konsekvenser

Det helt overordnede mål for budgetlægningen er at realisere visioner og politikker for Fredericia Kommune på økonomiske forsvarlig vis. Med henblik på at sikre dette, anvendes målene i kommunens økonomiske politik som pejlemærker i budgetlægningen. Dvs.:

  • Balance i økonomien
  • Robust kassebeholdning
  • Investeringer i kommunens udvikling
  • Afdrag på 70 mio. kr. årligt på den langfristede gæld

 

Endvidere sigtes der mod overholdelse af de centralt fastsatte rammer for serviceudgifter og anlæg i kommuneaftalen. Forvaltningen vurderer, at råderummet i en kommende kommuneaftale i lighed med tidligere år vil være begrænset. Det er derfor af afgørende betydning, at der arbejdes ud fra rammestyringens principper som besluttet i byrådets økonomiske politik. Evt. merudgifter skal med andre ord søges finansieret inden for rammen.

 

Vurdering

Budgetlægningen for 2022-2025 tager udgangspunkt i budgetproceduren, som blev godkendt på Byrådets møde den 1. marts 2021. Her i beskrives en proces, der bygger på åbenhed, medinddragelse og faglig understøttelse af de politiske beslutninger.

 

Udgangspunktet for budgetlægningen er en sund økonomi, hvor der dog opleves pres på det specialiserede socialområde, og hvor der pga. corona og forventningen til en kommende midtvejsregulering er stor usikkerhed omkring, hvorvidt budgettet er tilstrækkeligt.

 

Indstillinger

Økonomi og Personale indstiller til Økonomiudvalget, at:

  1. Udvalget drøfter udvalgets budgetbidrag til den kommende budgetlægning
  2. Udvalget fremsender udvalgets budgetbidrag til Byrådets budgetseminar
  3. Udvalget vedtager, at administrationsanalysen og oversigt over det samlede anlægsprogram fremsendes til budgetseminaret i juni
  4. Udvalget vedtager, at de resterende analyser fra udvalgenes budgetbidrag fremsendes til budgetseminaret i august

 

Beslutning i Økonomiudvalget den 21-06-2021

1 Drøftet

2-4 Godkendt

Punkt 6 Revisionsberetning 2020

Sagsresumé

Fredericia Kommune har modtaget revisionsberetning for 2020 fra revisionen. Revisionens beretning med bemærkninger og kommentarer er vedlagt som bilag.

 

Revisionen har givet anledning til en bemærkning vedrørende gennemførelse og dokumentation af ledelsestilsyn, herudover er revisionsberetningen afgivet uden forbehold. Kommunens revision PWC vil på mødet præsentere revisionsberetningen for regnskab 2020.

 

Sagsbeskrivelse:

Den særlige situation med advokatundersøgelse og interne afdækninger har medvirket til, at der i forbindelse med revisionens gennemgang af regnskab 2020 er foretaget en udvidet revision på udvalgte driftskonti, samt foretaget en udvidet test af kommunens gennemførelse af ledelsestilsyn.

 

Fredericia Kommune har modtaget revisionsberetning med bilag vedrørende årsregnskabet for 2020 fra kommunens revisionsselskab PWC. Revisionen har givet anledning til én bemærkning vedrørende ledelsestilsyn, herudover er revisionsberetningen afgivet uden forbehold.

 

Det er konstateret, at ledelsestilsynet ikke i alle tilfælde er udført og dokumenteret, som det er beskrevet i kommunens principper for økonomistyring. Der er specielt konstateret mangelfuld dokumentation for udførelse af den stikprøvevise bilagskontrol.

 

Revisionen er enige i den intern afdæknings anbefalinger, og anbefaler bl.a.

-          At regler for udførelse og dokumentation af ledelsestilsynet indskærpes generelt, og at der foretages central opfølgning på, at ledelsestilsynet gennemføres, herunder at det udføres i overensstemmelse med kommunens principper for økonomistyring.

-          At kommunen udarbejder forretningsgange, der skal medvirke til, at beslutninger om bevillinger og udgifter dokumenteres, hvor dette vurderes relevant, og at der sikres en ensartet arkiveringspraksis heraf.

 

Kommunens ledelse har igangsat effektuering og indarbejdelse af disse anbefalinger.

 

Revisionen konkluderer endvidere, at baseret på de afsluttede interne afdækninger og den udvidede revision, er det vurderingen, at de fundne forhold samlet og hver for sig er uvæsentlige for kommunens regnskab 2020.

 

 

De modtagne dokumenter i form af revisionsberetning m.v. er lagt på sagen og er desuden, i henhold til styrelseslovens bestemmelser, ligeledes blevet udsendt via mail til byrådet den 15. juni 2021.

 

Ved byrådets godkendelse af revisionens beretning sker tillige den endelige godkendelse af kommunens årsregnskab, jævnfør styrelseslovens §45 stk. 2.

 

Økonomiske konsekvenser

Ingen.

 

Vurdering

Fredericia Kommune har for regnskab 2020 modtaget en revisonsberetning.

 

Forvaltningen har gennemgået beretningen og bilag med revisionen. Forvaltningen har noteret sig revisionens bemærkninger og anbefalinger. De vil indgå i det arbejde, som allerede er igangsat for at rette op på de forhold, som blev fundet i de interne afdækninger. Forvaltningen arbejder videre med de konkrete punkter samt med anbefalingen om at være mere afventende ift. lånoptagning.

 

Indstillinger

Økonomi og Personale indstiller, at Økonomiudvalget anbefaler Byrådet, at:

  1. Revisionens beretning med tilhørende bilag for 2020 godkendes.
  2. Kommunens årsregnskab for 2020 godkendes endeligt.

 

Beslutning i Økonomiudvalget den 21-06-2021

1. Godkendt. Økonomiudvalget vil gerne have en status primo oktober 2021 på forvaltningens arbejde med revisionens anbefalinger.

2. Godkendt.  

Punkt 7 Ændring af budgetprocedure 2022 ift. Lov- og cirkulæreprogram

Sagsresumé

 

Den 1. marts 2021 godkendte Byrådet budgetproceduren for budgetlægningen 2022. I proceduren beskrives det, at der skal ske politisk behandling af virkningen af ny lovgivning kaldet lov- og cirkulæreprogrammet.

 

Grundet diskrepans imellem den politiske mødekalender og den formodede dato for modtagelse af lov- og cirkulæreprogrammet, kan dette imidlertid ikke lade sig gøre.

 

Det indstilles med sagen, at det godkendes, at der ikke sker særskilt politisk behandling af lov- og cirkulæreprogrammet, og at lov- og cirkulæreprogrammet i lighed med tidligere år indarbejdes administrativt. 

 

Sagsbeskrivelse:

 

Den 1. marts 2021 godkendte Byrådet budgetproceduren for budgetlægningen 2022, herunder de anvendte spilleregler for udarbejdelse af det tekniske budgetoplæg, også kaldet basisbudgettet. Basisbudgettet består af en række tekniske tilretninger som f.eks. nye pris- og lønskøn, forventede skatteindtægter fra nyt udskrivningsgrund, effekten af nye byrådsbeslutninger osv. Forvaltningen udarbejder basisbudgettet for at sikre, at grundlaget for budgetforhandlingerne er funderet på et retvisende grundlag i forhold til kommunens likviditet og det økonomiske råderum.

 

I den godkendte budgetprocedure beskrives det, at der skal ske særskilt politisk godkendelse af indarbejdelsen af virkningerne forbundet med ny lovgivning (DUT), som kommunen modtager med lov- og cirkulæreprogrammet i kølvandet af Økonomiaftalen for 2022. Imidlertid er den politiske mødekalender, den resterende budgetprocedure samt forvaltningens forventninger til modtagelse af lov- og cirkulæreprogrammet sammensat på en sådan vis, at det administrativt ikke kan indarbejdes som forventet.

 

Det indstilles med sagen, at det godkendes, at indarbejdelsen af ny lovgivning ikke medtages i basisbudgettet, men i stedet indarbejdes som en del af 1. behandlingen af Budget 2022.

 

Økonomiske konsekvenser

 

Ingen.

 

Vurdering

 

Økonomi og Personale vurderer, at en ændring af den vedtagne budgetprocedure som beskrevet ovenfor er nødvendig for en optimal budgetproces.

 

Indstillinger

 

Økonomi og Personale indstiller, at Økonomiudvalget anbefaler Byrådet, at:

  1. Økonomiudvalget godkender, at indarbejdelse af ny lovgivning (DUT) fra lov- og cirkulæreprogrammet ikke indarbejdes med særskilt politisk behandling, som beskrevet i budgetproceduren, men i stedet indarbejdes administrativt i lighed med tidligere år.

 

Beslutning i Økonomiudvalget den 21-06-2021

Anbefalet

Punkt 8 Ny budgetmodel på skoleområdet fra skoleåret 2021/2022

Sagsresumé

Byrådet har i både Budget 2020 og Budget 2021 ønsket at få et forslag til en ny budget- og økonomimodel på skoleområdet. Skole, Dagtilbud og Fritid har i samarbejde med Budget og Analyse lavet et udkast, som har været i offentlig høring. Høringssvarene har ført til en justering af modellen, som præsenteres med henblik på endelig godkendelse af modellen.

 

Sagsbeskrivelse:

Byrådet har i både Budget 2020 og Budget 2021 ønsket at få et forslag til en ny budget- og økonomimodel på skoleområdet. Skole, Dagtilbud og Fritid har i samarbejde med Budget og Analyse lavet et udkast hertil, som beskrevet i sagsfremstilling til Økonomiudvalget den 22. februar 2021, hvor udvalget vedtog at sende modellen i offentlig høring.

Høringsperioden løb fra 1. marts 2021 til 26. marts 2021. Der blev i alt modtaget 21 høringssvar, som alle ligger offentligt tilgængelige på Fredericia Kommunes hjemmeside.

Der ses på tværs af høringssvarene grundlæggende en opbakning til at lave en ny økonomimodel på skoleområdet, der kan bidrage til større gennemsigtighed, fælles ansvar og forudsigelig i tildelingen af midlerne samt større sikkerhed for, at alle børn får det rette skoletilbud.

Der peges dog også på en række problemstillinger, som Skole, Dagtilbud og Fritid samt Budget og Analyse har forholdt sig til og beskrevet under følgende 7 overskrifter:

  1. Beregningsgrundlag og bæredygtig økonomi
  2. Den centrale investeringspulje
  3. Sammenhæng med skolernes bygningsmasse
  4. Styrket samarbejde mellem almen- og specialområdet
  5. Visitationsudvalget
  6. Socioøkonomi
  7. Sammenhæng til fritidsområdet

Disse 7 tematikker og forvaltningernes respons herpå er beskrevet i bilag 1. Et kort resumé af alle høringssvar er vedhæftet i bilag 2.

Samlet set vurderer Skole, Dagtilbud og Fritid samt Budget og Analyse med afsæt i høringssvarene, at økonomimodellen bør godkendes som beskrevet i høringsmaterialet, men med følgende justeringer:

  1. Frederiksodde Skole forpligtes ikke til at bidrage med 5 % af deres personaleressourcer.
  2. Den socioøkonomiske fordelingsnøgle opdateres fra og med budgetåret 2022 og derefter genberegnes hvert fjerde år
  3. Den centrale investeringspulje på 9 mio. kr. opdeles i en it-pulje (4 mio. kr.) og en central investeringspulje (5 mio. kr.), dvs. med hvert sit fokus.
  4. Modellen evalueres løbende med fokus på følgende:
    1. Om modellens incitamentsstrukturer i forhold til at sikre eleverne det rette skoletilbud virker efter hensigten med blik for etableringen af et bredere visitationsudvalg og udviklingsarbejdet videre frem med mellemformer og et styrket samarbejde mellem special- og almenområdet giver anledning til at justere budgetfordelingen?
    2. Om metoden for beregning af socioøkonomi bør ændres
    3. Hvordan den centrale investeringspulje anvendes, og om anvendelsen er hensigtsmæssigt i forhold til puljens volumen (værdi).

 

Økonomiske konsekvenser

Den samlede ramme for skoleafdelingen ændres ikke, idet midler omfordeles mellem de fem skoler.

Vurdering

Skole, Dagtilbud og Fritid samt Budget og Analyse vurderer, at den reviderede og endelige økonomimodel lever op til rammerne i Budget 2020 og 2021.

Indstillinger

Skole, Dagtilbud og Fritid samt Budget og Analyse indstiller, at Børne- og Skoleudvalget over for Økonomiudvalget og Byrådet anbefaler, at

1)       Godkende den reviderede og endelige model som foreslået og beskrevet

2)       Godkende implementering af den reviderede model fra skoleåret 2021/2022

Beslutning i Børne- og Skoleudvalget den 28-04-2021

  1. Anbefales
  2. Anbefales med præcisering af behovet for, at modellen evalueres løbende

Beslutning i Økonomiudvalget den 21-06-2021

1 og 2 anbefalet.

Punkt 9 Støttesag, Boligkontoret Fredericia, afd. 216, Sønderparken, Skema C

Sagsresumé

 

Boligkontoret Fredericia søger om Byrådets godkendelse af skema C og det forøgede lån til renovering af afd. 216, Sønderparken, samt kommunal garantistillelse.

 

Sagsbeskrivelse:

Afdelingerne 216 og 217 er sammenlagt, og Byrådet godkendte derfor den 9. december 2013 en samlet anskaffelsessum for de to afdelinger på 222.648.626 kr., svarende til en anskaffelsessum på 93.805.670 kr. for afdeling 216. Landsbyggefonden behandler dog teknisk fortsat de to afdelinger som adskilt, hvorfor dette ligeledes er tilfældet i nærværende sagsfremstilling. Det er alene den samlede anskaffelsessum for afd. 216 der er forhøjet, og det er derfor alene denne afdeling der behandles.

 

Boligselskabet har nu bedt kommunen om at godkende en ny anskaffelsessum for afd. 216, idet der er overskridelser på det støttede arbejde. Overskridelsen skyldes primært øget håndværkerudgifter.

 

På den baggrund søger boligselskabet om godkendelse af skema C med en samlet anskaffelsessum for det støttede lån på 94.036.838 kr. Dette er en stigning fra skema B på 231.168 kr.

 

Kommunen skal stille 100 % garanti for de støttede lån – og Landsbyggefonden giver derefter kommunen 50 % regaranti.

 

Landsbyggefonden har godkendt stigningen af det støttede lån under forudsætning af kommunens godkendelse.

 

Økonomiske konsekvenser

Der ansøges om godkendelse af en samlet anskaffelsessum for det støttede lån for afd. 216 på 94.036.838 kr. Dermed en forhøjelse på 231.168 kr.

 

Garantistillelsen påvirker ikke kommunens låneramme, jf. § 3, stk. 2, 1. pkt. i bekendtgørelsen om kommunens låntagning og meddelelse af garantier m.v.

 

Vurdering

Det vurderes, at ansøgningen omfatter godkendelse af skema C, samt kommunal garantistillelse for det støttede lån efter reglerne i almenboligloven § 91, stk. 6. Det følger endvidere af almenboligloven § 91, stk. 7, at det er en forudsætning for kommunalbestyrelsens garanti efter stk. 6, at Landsbyggefonden påtager sig forpligtigelse til at godtgøre kommunen halvdelen af dens eventuelle tab som følge af garantiforpligtelsen. Landsbyggefondens forpligtelse efter 1. pkt. er dog begrænset til indestående i landsdispositionsfonden.

 

Det er en forudsætning for Landsbyggefondens støtte, at kommunen har accepteret at yde den kommunale garanti, der bliver krævet fra realkreditinstitutterne.

 

Det er kommunens vurdering, at forøgelsen af det støttede arbejder er forsvarlig.

 

Indstillinger

Fællessekretariatet indstiller, at Økonomiudvalget anbefaler Byrådet at godkende:

  1. Skema C og dermed en forhøjelse på 231.168 kr. af det tidligere ansøgte støttede lån på 93.805.670 kr., så det samlede støttede lån bliver i alt 94.036.838 kr.
  2. Lånoptagelsen af det støttede lån på 94.036.838 kr., og at der stilles kommunal garanti.

 

Beslutning i Økonomiudvalget den 21-06-2021

1 og 2 anbefalet.

Punkt 10 Støttesag, Boligkontoret Fredericia, afd. 310, Sønderparken, Skema C

Sagsresumé

Boligkontoret Fredericia søger om Byrådets godkendelse af forøgede lån til renovering af afd. 310, Sønderparken, samt kommunal garantistillelse.

 

Sagsbeskrivelse:

Byrådet godkendte den 9. januar 2012 skema A for Boligkontoret Fredericia afd. 310, Sønderparken, samt stillede kommunal garanti for det støttede lån, jf. almenboligloven § 91, stk. 6, med en anskaffelsessum på 216.621.969 kr.

 

Boligselskabet har nu bedt kommunen om at godkende en ny anskaffelsessum, idet der er overskridelser på det støttede og ustøttede arbejder. Overskridelserne skyldes primært øget bygge- og håndværkerudgifter.

 

På den baggrund søger boligselskabet om godkendelse af skema C med en samlet anskaffelsessum for det støttede lån på 226.107.216 kr. Dette er en stigning fra skema B på 9.485.247 kr.

 

Kommunen skal stille 100 % garanti for de støttede lån – og Landsbyggefonden giver derefter kommunen 50 % regaranti.

 

Garantien for det støttede lån omfatter den del af lånet, som på tidspunktet for lånets optagelse har pantesikkerhed ud over 60 % af ejendommens værdi, jf. almenboligloven § 127, stk. 1.

 

Økonomiske konsekvenser

Der ansøges om godkendelse af en samlet anskaffelsessum for det støttede lån på 226.107.216 kr. Dermed en forhøjelse på 9.485.247 kr.

 

Garantistillelsen påvirker ikke kommunens låneramme, jf. § 3, stk. 2, 1. pkt. i bekendtgørelsen om kommunens låntagning og meddelelse af garantier m.v.

 

Vurdering

Det vurderes, at ansøgningen omfatter godkendelse af skema C, samt kommunal garantistillelse for det støttede lån efter reglerne i almenboligloven § 91, stk. 6. Det følger endvidere af almenboligloven § 91, stk. 7, at det er en forudsætning for kommunalbestyrelsens garanti efter stk. 6, at Landsbyggefonden påtager sig forpligtigelse til at godtgøre kommunen halvdelen af dens eventuelle tab som følge af garantiforpligtelsen. Landsbyggefondens forpligtelse efter 1. pkt. er dog begrænset til indestående i landsdispositionsfonden.

 

Det er en forudsætning for Landsbyggefondens støtte, at kommunen har accepteret at yde den kommunale garanti, der bliver krævet fra realkreditinstitutterne.

 

Det er kommunens vurdering, at forøgelsen af det støttede arbejder er forsvarlig.

 

Indstillinger

Fællessekretariatet indstiller, at Økonomiudvalget anbefaler Byrådet at godkende:

  1. Skema C og dermed en forhøjelse på 9.485.247 kr. af det tidligere ansøgte støttede lån på 216.621.969 kr., så det samlede støttede lån bliver i alt 226.107.216 kr.
  2. Lånoptagelsen af det støttede lån på 226.107.216 kr., og at der stilles kommunal garanti.

 

 

Beslutning i Økonomiudvalget den 21-06-2021

1 og 2 anbefalet.

Punkt 11 Støttesag, Boligkontoret Fredericia, afd. 405, Korskærparken, Skema C

Sagsresumé

Boligkontoret Fredericia søger om Byrådets godkendelse af forøgede lån til renovering af afd. 405, Korskærparken, samt kommunal garantistillelse. 

 

Sagsbeskrivelse:

Byrådet godkendte den 9. januar 2012 skema A for Boligkontoret Fredericia afd. 405, Korskærparken samt stillede kommunal garanti for det støttede lån, jf. almenboligloven § 91, stk. 6, med en anskaffelsessum på 94.512.646 kr.

 

Boligselskabet har nu bedt kommunen om at godkende en ny anskaffelsessum, idet der er overskridelser på det støttede arbejder. Overskridelsen skyldes primært øget håndværkerudgifter.

 

På den baggrund søger boligselskabet om godkendelse af skema C med en samlet anskaffelsessum for det støttede lån på 95.483.482 kr. Dette er en stigning fra skema A og B på 970.836 kr.

 

Kommunen skal stille 100 % garanti for de støttede lån – og Landsbyggefonden giver derefter kommunen 50 % regaranti.

 

Landsbyggefonden har godkendt stigningen af det støttede lån under forudsætning af kommunens godkendelse.

 

Garantien for det støttede lån omfatter den del af lånet, som på tidspunktet for lånets optagelse har pantesikkerhed ud over 60 % af ejendommens værdi, jf. almenboligloven § 127, stk. 1.

 

Økonomiske konsekvenser

Der ansøges om godkendelse af en samlet anskaffelsessum for det støttede lån på 95.483.482 kr. Dermed en forhøjelse på 970.836 kr.

 

Garantistillelsen påvirker ikke kommunens låneramme, jf. § 3, stk. 2, 1. pkt. i bekendtgørelsen om kommunens låntagning og meddelelse af garantier m.v.

 

Vurdering

Det vurderes, at ansøgningen omfatter godkendelse af skema C, samt kommunal garantistillelse for det støttede lån efter reglerne i almenboligloven § 91, stk. 6. Det følger endvidere af almenboligloven § 91, stk. 7, at det er en forudsætning for kommunalbestyrelsens garanti efter stk. 6, at Landsbyggefonden påtager sig forpligtigelse til at godtgøre kommunen halvdelen af dens eventuelle tab som følge af garantiforpligtelsen. Landsbyggefondens forpligtelse efter 1. pkt. er dog begrænset til indestående i landsdispositionsfonden.

 

Det er en forudsætning for Landsbyggefondens støtte, at kommunen har accepteret at yde den kommunale garanti, der bliver krævet fra realkreditinstitutterne.

 

Det er kommunens vurdering, at forøgelsen af det støttede arbejder er forsvarlig.

 

Indstillinger

Fællessekretariatet indstiller, at Økonomiudvalget anbefaler Byrådet at godkende:

  1. Skema C og dermed en forhøjelse på 970.836 kr., af det tidligere ansøgte støttede lån på 94.512.646 kr., så det samlede støttede lån bliver i alt 95.483.482 kr.
  2. Lånoptagelsen af det støttede lån på 95.483.482 kr., og at der stilles kommunal garanti.

 

 

Beslutning i Økonomiudvalget den 21-06-2021

1 og 2 anbefalet.

Punkt 12 Godkendelse af skema C, Afd. 214, Korskærparken

Sagsresumé

Boligkontoret Fredericia søger om Byrådets godkendelse af forøgede lån til renovering af afd. 214, Korskærparken – Ullerupdalvej 139-149, samt kommunal garantistillelse.

 

Sagsbeskrivelse:

Byrådet godkendte den 7. december 2015 skema B for Boligkontoret Fredericia afd. 214, Korskærparken, samt stillede kommunal garanti for det støttede lån, jf. almenboligloven § 91, stk. 6, med en anskaffelsessum på 84.620.808 kr.

 

Boligselskabet har nu bedt kommunen om at godkende en ny anskaffelsessum, idet der er overskridelser på det støttede og ustøttede arbejder. Overskridelserne skyldes primært øget håndværkerudgifter.

 

På den baggrund søger boligselskabet om godkendelse af skema C med en samlet anskaffelsessum for det støttede lån på 92.110.871 kr. Dette er en stigning fra skema B på 7.490.063 kr.

 

Kommunen skal stille 100 % garanti for de støttede lån. Landsbyggefonden giver derefter kommunen 50 % regaranti.

 

Landsbyggefonden har godkendt stigningen af det støttede lån under forudsætning af kommunens godkendelse.

 

I renoveringssager, hvor Landsbyggefonden er involveret, skelnes mellem støttede og ustøttede realkreditlån. De støttede lån er lån til ombygning og renoveringsarbejder, som Landsbyggefonden direkte støtter. De øvrige arbejder, der har karakter af vedligeholdelse, finansieres med såkaldte ustøttede lån.

 

Det blev tillige godkendt af byrådet den 7. december 2015, at der stilles kommunal garanti for det ustøttede lån, jf. almenboligloven § 98, på 64.981.200 kr. 

 

Boligselskabet søger i forlængelse heraf om godkendelse af, at den kommunale garantistillelse for det ustøttede lån forøges til 79.186.401 kr. Dette er en stigning på 14.205.201 kr. Det ustøttede lån kan finansieres, jf. almenboligloven § 98, og det er derved ikke et krav, at kommunen opstiller kommunal garanti for forhøjelsen af det ustøttede lån.  De ustøttede lån er således ikke en del af det fremlagte skema C.

Garantien for det såvel støttede som ustøttede lån omfatter den del af lånet, som på tidspunktet for lånets optagelse har pantesikkerhed ud over 60 % af ejendommens værdi, jf. almenboligloven § 127, stk. 1.

 

Økonomiske konsekvenser

Der ansøges om godkendelse af en samlet anskaffelsessum for det støttede lån på 92.110.871 kr. Dermed en forhøjelse på 7.490.063 kr.

 

Det ustøttede lån forøges fra 64.981.200 kr. til 79.186.401 kr. Dermed en stigning på 14.205.201 kr.

 

Garantistillelsen påvirker ikke kommunens låneramme, jf. § 3, stk. 2, 1. pkt. i bekendtgørelsen om kommunens låntagning og meddelelse af garantier m.v.

 

Vurdering

Det vurderes, at ansøgningen omfatter godkendelse af skema C, samt kommunal garantistillelse for det støttede lån efter reglerne i almenboligloven § 91, stk. 6. Det følger endvidere af almenboligloven § 91, stk. 7, at det er en forudsætning for kommunalbestyrelsens garanti efter stk. 6, at Landsbyggefonden påtager sig forpligtigelse til at godtgøre kommunen halvdelen af dens eventuelle tab som følge af garantiforpligtelsen. Landsbyggefondens forpligtelse efter 1. pkt. er dog begrænset til indestående i landsdispositionsfonden.

 

Det er en forudsætning for Landsbyggefondens støtte, at kommunen har accepteret at yde den kommunale garanti, der bliver krævet fra realkreditinstitutterne.

 

Det er kommunens vurdering, at forøgelsen af det støttede arbejder er forsvarlig.

 

De ustøttede lån kan finansieres, jf. almenboligloven § 98. Efter almenboliglovens § 98 kan kommunen yde garanti for lån til ekstraordinære renoveringsarbejder. Begrebet ekstraordinære renoveringsarbejder er ikke fastlagt i lovens forarbejder eller i vejledning om drift af almene boliger. Det er derfor kommunen, der beslutter, hvilke arbejder der kan betragtes som ekstraordinære renoveringsarbejder, og der er et vist rum til fortolkning.

 

Det er kommunens vurdering i den konkrete sag, at garantistillelsen for det forøgede ustøttede lån kan ske, jf. almenboliglovens § 98.

 

Indstillinger

Fællessekretariatet indstiller, at Økonomiudvalget anbefaler Byrådet at godkende:

  1. Skema C og dermed en forhøjelse af den samlede anskaffelsessum på 7.490.063 kr., herunder lånoptagelsen af det støttede lån på 92.110.871 kr., samt garantistillelsen herfor.
  2. At der stilles kommunal garanti for forøgelsen på 14.205.201 kr. af det ustøttede lån.

 

Beslutning i Økonomiudvalget den 21-06-2021

1 og 2 anbefalet.

Punkt 13 Boli.nu, salg af afd. 7 og 9, Skanseparken 52 og 54

Sagsresumé

Boli.nu anmoder Byrådet om at frasælge afd. 7 og 9, Skanseparken 52 og 54.

 

 

Sagsbeskrivelse:

I henhold til almenboliglovens § 27, stk. 1, skal afhændelse af en almen boligorganisations ejendom godkendes af kommunalbestyrelsen.

 

Skanseparken 52, afd. 7, er en tidligere varmecentral, og der er derved tale om et erhvervslejemål. Boli.nu oplever generelt udfordringer forbundet med udlejning af erhvervslejemål, når de er beliggende i periferien af Fredericia. Boli.nu forventer derfor, at udlejningen af såvel afd. 7 og 9 er udfordret, og at det på denne baggrund kan være tabsgivende for organisationen at beholde ejendommene. Efter erhvervslejemålet blev opsagt havde Boli.nu aktiviteter i ejendommen i forbindelse med forsyning af afd. 7, Skanseparken. Boli.nu har herefter gennemført en helhedsplan for Skanseparken, og disse aktiviteter er ikke længere nødvendige. Boli.nu har på denne baggrund ikke længere brug for ejendommen beliggende Skanseparken 52. Børnehaven Eventyrhuset ønsker at tilkøbe 231 m² af jorden fra Skanseparken 52 sammen med erhvervelsen af Skanseparken 54. Såfremt der ikke kan opnås enighed herom, sælges ejendommen selvstændigt.

 

Skanseparken 54, afd. 9, blev tidligere udlejet til Skansevejens Børnehave, men de valgte den 9. november 2020 at stoppe alt aktivitet, da det ikke var muligt at finde finansiering til en ønsket udvidelse og renovering af børnehavens faciliteter. Skanseparken har derfor ligeledes været anvendt som et erhvervslejemål. Huslejen er baseret på balancelejeprincippet, så grundlæggende dækker huslejen alle omkostninger på ejendommen. Investering i ejendommen vil derfor medføre en forøgelse af lejen. Skansevej 54 er dermed tabsgivende fra dag et, hvis der ikke kan indgås lejeaftale med en part som samtidig selv har mulighed for at rejse den nødvendige kapital til at investerer i ejendommen. Boli.nu har ikke kunne opnår enighed med børnehaven Eventyrhuset om lejefastsættelsen, og Boli.nu anmoder derfor om at sælge ejendommen til markedsværdien.

 

Grundlæggende medfører salg af ejendommene, at en investor ved finansiering kan skabe grundlaget for en udvikling af ejendommen/ejendommene. Den mulighed foreligger ikke, hvis ejeren er en almennyttig boligforening. Samtidig medfører et salg af ejendommene, at der ikke udvikles tabsgivende aktiviteter i organisationen og organisationens afdelinger.

 

Begge ejendomme er vurderet af ejendomsmægler Niels Henrik Billund, ud fra en vurdering af ejendommenes beliggenhed, kvalitet og markedsvilkår for erhvervsejendomme.

 

Økonomiske konsekvenser

Der er ikke økonomiske konsekvenser for Fredericia Kommune forbundet med godkendelsen af salget.

 

Vurdering

I henhold til almenboligloven § 27, stk. 5, skal ejendommene sælges til markedsprisen. Dette kriterie anses med vurderingen foretaget af Niels Henrik Billund for opfyldt.

 

Da begge ejendomme tidligere har været anvendt som erhvervslejemål, og ikke som almene boliger, er det fællessekretariatets vurdering, at anmodningen kan godkendes.

 

Indstillinger

Fællessekretariatet indstiller, at Økonomiudvalget anbefaler Byrådet at godkende anmodningen fra Boli.nu vedrørende salg af afd. 7 og 9, Skanseparkende 52 og 54 på markedsvilkår.

 

Beslutning i Økonomiudvalget den 21-06-2021

Anbefalet

Punkt 14 Trekant Brand - Regnskab 2020

Sagsresumé

Fredericia Kommune har modtaget nærværende regnskabssag fra Trekant Brand. Regnskabet for 2020 er fremsendt til behandling i ejerkommunernes byråd.

 

Byrådet i Fredericia Kommune skal godkende regnskabet for 2020, før Trekant Brand kan fremsende regnskabet til endelig godkendelse hos Ankestyrelsen.

 

 

Sagsbeskrivelse:

TrekantBrand kom ud af 2020 med et overskud på hovedaktiviteten på 1,424 mio. DKK.

Det positive resultat skyldes bl.a., at TrekantBrand ikke kan få lov til at afregne indefrosset ferie med medarbejdere, der er fratrådt i september 2020 eller senere. Dette resulterede i et mindreforbrug i 2020. Mindreforbruget skyldes, at udgiften skubbes fra 2020 til de kommende år.

 

Desuden har en række indtægtskilder såsom f.eks. entreprenøropgaver og forureningsopgaverne, på trods af Covid-19, performet væsentligt bedre i 2020 end de gjorde i 2019. Indtægterne fra entreprenøropgaver var mere end dobbelt så store

som i 2019 (+143%). Indtægterne fra forureningsopgaver vækstede også kraftigt, og ca. 30% af indtægterne faldt i december måned.

 

Det lavere aktivitetsniveau i operativ afdeling (ca. 2.700 udrykninger mod normalt ca. 3.000 udrykninger) har resulteret i et mindreforbrug på lønudgifterne, da de fleste ansatte i TrekantBrand er deltidsansatte, der primært aflønnes for tilkald i forbindelse med udrykning.

 

Endvidere har der i 2020 i perioder været flere vakante stillinger.

TrekantBrand fik også en engangsindtægt på 0,475 mio. kr. i form af erstatning for et totalskadet køretøj.

 

Ligeledes blev leveringen af indsatslederbiler forsinket, hvorfor disse først leveres i 2021.

Endelig har der været et mindreforbrug på ejendomsdriften. Bl.a. blev etableringen af permanente badefaciliteter i Gudsø udskudt pga. Covid-19.

 

Fredericia Kommune indbetalte et ekstra bidrag på 2,000 mio. kr., på baggrund af forventninger fra TrekantBrand vedr. reduceret kørsel som følge af corona. Regnskabet viser at de 2,000 mio. kr. ikke blev anvendt og Fredericia Kommune modtager bidraget retur i 2021. Eventuelle rettelser til budgettet vil blive håndteret i budgetopfølgningerne i 2021.

 

I 2020 er gamle leasingkontrakter jf. revisors anbefaling og Beredskabskommissionens godkendelse blevet indfriet, hvilket har påvirket resultatet negativt.

 

 

Økonomiske konsekvenser

Ingen.

 

Vurdering

Ingen

 

Indstillinger

Økonomi og Personale indstiller:

  1. at årsrapport 2020 godkendes
  2. at revisionsberetning 2020 godkendes
  3. at regnskabserklæring 2020 godkendes
  4. at årsberetning 2020 godkendes

 

Beslutning i Økonomiudvalget den 21-06-2021

1-4 anbefalet

Punkt 15 Godkendelse af budget 2022 for Trekant Brand

Sagsresumé

TrekantBrand udarbejder jf. vedtægterne hvert år et budget for det kommende år og 3 budgetoverslagsår på beredskabsopgaverne til godkendelse i kommunalbestyrelserne i de 5 ejerkommuner. Der indgår ligeledes budget for sideaktiviteterne.

 

Kommunalbestyrelsen skal hermed behandle det fremsendte budgetforslag for 2022-2025.

 

Sagsbeskrivelse:

Ifølge vedtægterne skal TrekantBrand hvert år inden den 1. juli udarbejde et budget for det kommende år. Budgettet skal være opdelt i beredskabsopgaven og sideaktiviteter. Budgettet skal tillige indeholde 3 budgetoverslagsår på beredskabsopgaven.

 

Fredericia Kommune har modtaget budgetmateriale for 2022-2025, der viser følgende hovedtal:

 

Mio. kr.

2022

2023

2024

2025

Beredskabsopgaven

    Udgifter

     Indtægter

0,000

88,973

-88,973

0,000

88,973

-88,973

0,000

88,616

-88,616

0,000

88,212

-88,212

Sideaktiviteter

     Udgifter

     Indtægter

0,000

31,764

-31,764

0,000

31,764

-31,764

0,000

31,764

-31,764

0,000

31,764

-31,764

 + = udgift / - = indtægt

 

Budgetforslaget er vedlagt som bilag.

 

Budgettet er jf. TrekantBrand opstillet på baggrund af det udarbejdede notat om TrekantBrands økonomi. Det er første budget efter Vejle Kommunes udtrædelse, hvor TrekantBrand består af 5 ejerkommuner. Fredericia kommune, Middelfart Kommune, Kolding Kommune, Vejen Kommune og Billund Kommune.

 

Budgetforslaget er indstillet af bestyrelsen og godkendt af Beredskabskomissionen med fremsendelse til behandling i kommunalbestyrelserne i de 5 ejerkommuner. Sagsfremstilling til beredskabskommissionen er vedlagt som bilag.

 

Økonomiske konsekvenser

Fredericia Kommunens driftsbidrag til TrekantBrand er beregnet med den nye fordelingsnøgle, med fordeling af driftsbidrag pr. indbygger godkendes.

 

Fredericia Kommunes nuværende budget til beredskabsopgaven, nyt driftsbidrag og behov for justering af budgettet kan opgøres således:

 

Mio. kr.

2020

Regnskab

2021

2022

2023

2024

2025

Eksisterende budget

-

17,363

18,287

16,055

13,799

13,799

Nyt driftsbidrag

16,826

-

14,449

14,449

14,377

14,305

Budgetjustering

-

-

-3,838    

-1,606    

 0,578    

 0,506    

+ = udgift / - = besparelse

 

Budgetjusteringen ønskes indarbejdet i basisbudgettet.

 

Der er i det eksisterende budget fortsat reserveret et budget på sideaktiviteter på 0,675 mio. kr.

 

Vurdering

Det vurderes, at budgetforslaget er udarbejdet i overensstemmelse med bestemmelserne i vedtægterne.

 

Indstillinger

Økonomi og Personale indstiller, at Økonomiudvalget anbefaler Byrådet, at:

  1. Godkende budget 2022-2025 for Trekant Brand
  2. Teknisk tilretning af basisbudget 2022-2025 godkendes

 

Beslutning i Økonomiudvalget den 21-06-2021

1-2 anbefalet

Punkt 16 Endelig vedtagelse af lokalplan 378 - erhvervsområde ved Ydre Ringvej

Sagsresumé

På byrådets møde d. 15. marts 2021 blev det vedtaget at sende forslag til lokalplan 378 – erhvervsområde ved Ydre Ringvej i offentlig høring i 8 uger.

 

Ved høringsperiodens afslutning har Teknik & Miljø modtaget flere bemærkninger og indsigelser, som hovedsagligt handler om de miljømæssige forhold ved etablering af et brintanlæg i området.

 

Sagsbeskrivelse:

Der er udarbejdet et forslag til lokalplan for et erhvervsområde ved Ydre Ringvej, der muliggør, at området kan anvendes til erhvervsformål. Lokalplanområdet er ca. 12 ha og ligger i byzone.

 

Lokalplanen disponerer området i to dele. Et grønt område med mulighed for etablering af en jordvold mod Ydre Ringvej og et bagvedliggende erhvervsområde. Lokalplanen fastlægger bestemmelser, der sikrer, at arealet op til Ydre Ringvej udformes, så det fremstår som et grønt område. Der gives i lokalplanen mulighed for nødvendig støjafskærmning i lokalplanens område. Med planlægningen kan der etableres overkørsel fra Ydre Ringvej.

 

En virksomhed ønsker at etablere et brintanlæg i en del af lokalplanområdet, hvorfor der er igangsat et arbejde for dette.

 

Lokalplanen er i overensstemmelse med gældende kommuneplanrammer, hvorfor der ikke er udarbejdet et kommuneplantillæg.

 

Offentlig høring

Planforslaget har været i offentlig høring i 8 uger fra den 16. marts 2021 til den 11. maj 2021. Ved høringsperiodens afslutning har Teknik & Miljø modtaget 8 bemærkninger og indsigelser, som i hovedtræk handler om etablering af et brintanlæg i området, risikoforhold, miljømæssige forhold og spørgsmål omkring arbejdspladser.

Der er blandt andet spurgt til,

hvor mange arbejdspladser, et brintanlæg får?

hvordan området kloakeres?

hvorvidt området er forurenet fra raffinaderiet?

hvordan risikosituationen for et brintanlæg håndteres?

 

Svaren på indkomne spørgsmål er blandt andet;

At det er fra brintanlægget kommer omkring 50 arbejdspladser,

At området kloakeres i overensstemmelse med Fredericia Kommunes Spildevandsplan.

Miljøstyrelsen  har ikke kendskab til forurening af området fra raffinaderiet.

Det er Miljøstyrelsen, som er risikomyndighed for brintanlægget. Foreløbige risikoanalyser viser, at risikozonen ikke  overstiger lokalplanen væsentligt.

Everfuels bemærkninger til de indkomne bemærkninger er vedhæftet som bilag.

Administrationen har i et notat opsummeret de indkomne bemærkninger og et foslag til behandling af bemærkningerne. Det er administrationens indstilling, at da bemærkningerne , som i hovedtræk handler om etablering af et brintanlæg i området, risikoforhold, miljømæssige forhold og spørgsmål omkring arbejdspladser, giverbemærkningerne ikke anledning til ændringer i lokalplanens bestemmelser.

 

Sammenfattende redegørelse

Lokalplanforslaget har været ledsaget af en miljørapport, der behandler lokalplanens miljøpåvirkning af omgivelserne og omgivelsernes påvirkning af lokalplanområdet. I forbindelse med byrådets endelige vedtagelse af lokalplanen skal der foreligge en sammenfattende redegørelse for, hvordan miljøhensyn er integreret i planen, hvordan miljørapporten og de udtalelser, der er indkommet i offentlighedsfasen, er taget i betragtning, hvorfor den vedtagne plan er valgt på baggrund af de rimelige alternativer, der også har været behandlet, samt hvorledes myndigheden vil overvåge de væsentlige miljøpåvirkninger af planen eller programmet.

 

Den sammenfattende redegørelse er indarbejdet i lokalplanen.

Økonomiske konsekvenser

Ingen

Vurdering

Teknik & Miljø vurderer at bemærkninger og indsigelser modtaget i høringsperioden ikke giver anledning til væsentlige ændringer i lokalplanen. Der er slettet et enkelt afsnit i redegørelsen, da det var en gentagelse fra en ældre lokalplan.

Alle indkomne bemærkninger er samlet i en hvidbog og enkeltvist behandlet i et notat, som er vedlagt som bilag. 

 

Teknik & Miljø vurderer, at lokalplan 378 er tilstrækkeligt belyst ved miljørapporten. Teknik & Miljø vurderer, at lovgivningen er overholdt, og finder ikke, at der i offentlighedsperioden er fremkommet bemærkninger, der medfører behov for, at der skal foretages yderligere vurderinger og undersøgelser ud over dem, som fremgår i den sammenfattende redegørelse.

En række af de fremsatte bemærkninger er videresendt til Miljøstyrelsen, som er myndighed for det brintanlæg, som ønsker at etablere sig i erhvervsområdet.

Indstillinger

Teknik & Miljø indstiller, at det anbefales over for Økonomiudvalget og Byrådet,

  1. at Lokalplan 378 - Erhvervsområde ved Ydre Ringvej med miljørapport vedtages endeligt (med de anførte ændringer),
  2. at de indkomne bemærkninger behandles som anført i notat om indkomne bemærkninger til lokalplan 378 og forslag til behandling,
  3. at Teknik & Miljø bemyndiges til at foretage mindre redaktionelle rettelser inden offentliggørelse af lokalplanen

Beslutning i By- og Planudvalget den 09-06-2021

Anbefales. Ny borgerlige stemmer imod indstillingen, da sagen ikke vurderes at være tilstrækkeligt oplyst.

Beslutning i Økonomiudvalget den 21-06-2021

1-3 anbefalet

Punkt 17 Forslag til lokalplan 379 - Boliger, Fuglsang Vest, etape 2 og tillæg nr. 20 til kommuneplan 2017-2029

Sagsresumé

Teknik & Miljø har udarbejdet et forslag til lokalplan 379 – Boliger Fuglsang Vest Etape 2 og tillæg nr. 20 til kommuneplan 2017-2029, med det formål at muliggøre opførelse af åben-lav, tæt-lav boligbebyggelse og etageboligbebyggelse i maksimalt 2 etager. Ud over at give mulighed for boligbebyggelse, skal lokalplanen sikre, at der tages hensyn til områdets landskabelige værdier, og at området udvikles i sammenspil med naboområdet ved lokalplan 343.

 

Lokalplanen er igangsat på anmodning af en privat udvikler, der ønsker at bygge et seniorbofællesskab i en del af lokalplanområdet.

Administrationen indstiller, at planforslagene vedtages og sendes i høring i 8 uger.

 

Sagsbeskrivelse:

Teknik & Miljø har på baggrund af en henvendelse fra en privat udvikler udarbejdet forslag til lokalplan 379 – Boliger Fuglsang Vest Etape 2 og tillæg nr. 20 til kommuneplan 2017-2029. By- og planudvalget igangsatte lokalplanarbejdet den 25. november 2020.

Lokalplanområdet omfatter et samlet areal på lidt over 20 ha beliggende ved Skærbækvej, syd for Tantes Have. Det nye lokalplanområde er planlagt som en naturlig forlængelse af lokalplan 343 og udnytter dermed den resterende del af boligrammen V.B.5.

 

Lokalplanens indhold

Lokalplanområdet udlægges som boligområde, og planen giver mulighed for variation i boligtyper i form af åben-lav parcelhusbebyggelse, tæt-lav rækkehusbebyggelse og etageboligbebyggelse i to etager.

 

Derudover udlægges et areal til rekreativt grønt område indeholdende bl.a. beskyttede naturtyper i form af søer og et rørlagt vandløb, som åbnes. Det grønne område fungerer som forlængelse af og forbindelse til det nærliggende rekreative område, der er etableret med regnvandsbassiner formet som naturlige søer og fritlagt vandløb.

 

Lokalplanen stiller samtidig krav til etablering af støjafskærmning og bevaring af beskyttede diger.

 

For at sikre en overordnet sammenhæng i planlægningen for området i Fuglsang Vest, bygges der i denne lokalplan på de samme principper og bestemmelser som i lokalplan 343. Dermed sikrer lokalplanen en overvægt af grønne elementer, i form af græsarealer og træplantninger, i forhold til de belagte arealer både langs stamveje og i boligvængerne, og flere af boligvejene vil opleves som åbne forbindelser ud i landskabet og grønne kiler ind i bebyggelsen. Denne åbenhed ud mod landskabet er desuden medvirkende til, at flere grunde i udstykningen får gode muligheder for udsigt til landskabet. Lokalplanen fastlægger bebyggelseshøjder med henblik på at sikre en tilpasning af bebyggelsen til det omgivende landskab.

 

 

Forhold til Kommuneplan 2017 – 2029

Intentionerne i lokalplanen er, for en del af området, ikke i overensstemmelse med kommuneplanen for så vidt angår anvendelsen til boligområde, etageboliger og minimumsgrundstørrelser for tæt-lav bebyggelse. Der er derfor udarbejdet et kommuneplantillæg.

 

Lokalplanområdet er i dag omfattet af to kommuneplanrammer: V.E.3B og V.B.5.

V.E.3B er en erhvervsramme, som omfatter et areal ud mod Skærbækvej, dvs. størstedelen af matr.nr. 13, den nordvestlige del af matr.nr. 7b, matr. nr. 7a og 32b samt den tilstødende matr.nr. 14 uden for lokalplanområdet, hvor virksomheden Tantes Have ligger. Med kommuneplantillægget udlægges arealet indenfor lokalplanområdet omfattet af kommuneplanramme V.E.3B til boligformål.

 

V.B.5, som omfatter den resterende del af lokalplanområdet, er en boligramme, som tillader åben-lav og tæt-lav boligbebyggelse. Med kommuneplantillægget muliggøres derudover etageboliger i to etager samt minimumsgrundstørrelse på 350 m2 for tæt-lav boliger.

 

Forudgående høring

Det har i perioden 18. januar – 1. februar 2021 været muligt at indsende ideer og forslag forud for udarbejdelsen af kommuneplantillægget (og lokalplanen).

 

Der er modtaget forslag omhandlende udvidelse af lokalplansafgrænsningen, ønske om ekspropriation og arealreservation der muliggør fremtidig udvidelse af Skærbækvej. Forslagene er indgået i udarbejdelsen af planerne, idet lokalplanområdet nu også omfatter ejendommene Skærbækvej 9 og 11.

 

Miljøvurdering

Det er ved en screening af planerne vurderet, at planernes påvirkning af miljøet ikke har en karakter og et omfang, der kræver at der gennemføres en miljøvurdering. Afgørelsen om ikke at udarbejde en miljørapport har været sendt i høring hos berørte myndigheder og offentliggøres sammen med planforslagene.

Økonomiske konsekvenser

Ønskes planen realiseret som en kommunal udstykning, skal der ske opkøb af jord og etablering af vejadgang i form af rundkørsel. I planforslaget er der lagt op til, at der vælges løsninger og materialer, der ligner første etape af boligområdet (lokalplan 343 – Boliger, Fuglsang Vest).

Vurdering

Teknik & Miljø vurderer, at der med lokalplan 379 og kommuneplantillæg nr. 20 skabes det nødvendige plangrundlag, som sikrer områdets fremtidige anvendelse som boligområde.

 

Teknik & Miljø vurderer, at der i samspil med naboområdet ved lokalplan 343 kan opnås et attraktivt boligområde med et bredt og varieret boligudbud. Det vurderes, at etageboliger, evt. i form af et seniorfælleskab, vil bidrage positivt til variationen i boligtyper som udbydes i Fredericia.

 

Det vurderes endvidere, at det vil være mere attraktivt at udlægge arealet til boligformål, end at bevare den eksisterende erhvervsramme i kommuneplanen, da efterspørgslen på boligbyggegrunde i naboområdet har været meget stor, mens der ikke opleves efterspørgsel efter erhvervsgrunde i området.

Indstillinger

Teknik & Miljø indstiller, at det anbefales overfor Økonomiudvalget og Byrådet,

 

  1. at Forslag til Lokalplan 397 – Boliger Fuglsang Vest Etape 2 og tillæg nr. 20 til kommuneplan 2017-2029 vedtages som forslag, og

 

  1. at planforslagene sendes i offentlig høring i 8 uger

 

  1. at Teknik & Miljø bemyndiges til at foretage mindre redaktionelle rettelser inden offentliggørelse af lokalplanforslaget

Beslutning i By- og Planudvalget den 09-06-2021

Anbefales.

Beslutning i Økonomiudvalget den 21-06-2021

1-3 anbefalet

Punkt 18 Grundvandsbeskyttelse i de boringsnære beskyttelsesområder i Fredericia Kommune

Sagsresumé

Fremtidssikring af vandværkerne i Fredericia Kommune handler blandt andet om grundvandsbeskyttelse. Teknik & Miljø er i gang med at risikovurdere de boringsnære beskyttelsesområder (BNBO) for de almene vandværker i Fredericia Kommune. Det er det første skridt for at kunne lave aftaler om grundvandsbeskyttelse og dermed følge Folketingets udmelding om, at ”det som det helt klare udgangspunkt skal være slut med at sprøjte i de boringsnære beskyttelsesområder”.

 

Sagsbeskrivelse:

Aftalepartnerne bag Pesticidstrategien 2017-2021 har vedtaget en tillægsaftale, for at nedbringe risikoen for forurening af grundvandet fra erhvervsmæssig brug af pesticider. Tillægsaftalen blev fulgt op med et hyrdebrev til kommunerne, hvor det blev fremhævet, at det som det helt klare udgangspunkt skal være slut med at sprøjte i BNBO.

 

Boringsnære beskyttelsesområder (BNBO)

BNBO udpeges for at beskytte områder tæt på boringer mod forurening. Disse områder tæt ved indvindingsboringer er væsentligere at beskytte end andre områder, da der er kortere afstand og transporttid til boringen og mindre mulighed for opblanding af en eventuel forurening.

 

Miljøstyrelsen har beregnet eller vil beregne et BNBO rundt om hver indvindingsboring til almene vandværker. Størrelse og form på BNBO beregnes individuelt for de enkelte boringer, og afhænger af blandt andet indvindingsmængde, lokale jordbundsforhold og strømningsforhold i grundvandet.

 

Fase 1

Inden udgangen af 2022 skal kommunerne gennemgå alle BNBO for at vurdere behovet for yderligere indsatser for at mindske risikoen for forurening. Herefter skal der så vidt muligt laves frivillige aftaler med lodsejerne om at friholde BNBO for pesticider. Ved frivillige aftaler er der mulighed for at finde mere lokale, bæredygtige helhedsløsninger, der tager mange hensyn og er til gavn for flere.

 

Risikovurderinger:

Teknik & Miljø er i gang med at risikovurdere alle vandværkernes BNBO. De bliver vurderet ud fra Miljøstyrelsens vejledning om boringsnære beskyttelsesområder (BNBO), vejledning nr. 45, juni 2020. 

I risikovurderingen vurderes bl.a.:

-          Forsyningsstruktur

-          Arealanvendelse og forureningskilder

-          Naturlig beskyttelse (herunder geologi, grundvandsdannelse, grundvandskemi)

 

I Fredericia Kommune er der 34 indvindingsboringer tilhørende kommunens 7 almene vandværker.

 

Risikovurderingerne forventes færdiggjort i juni 2021. Derefter sender vi risikovurderingerne ud til vandværkerne og indarbejder deres bemærkninger i de endelige risikovurderinger, som således forventes færdiggjort senest i juli 2021.

 

Aftale mellem vandværker og lodsejere:

De konkrete arealer forhandles mellem det enkelte vandværk og den enkelte lodsejer.

 

Hvis vandværk og lodsejer ikke kan blive enige om en aftale, har Fredericia Kommune mulighed for at meddele påbud og ekspropriere med det formål at beskytte grundvandet. Et påbud har virkning med det samme, også selv om det evt. påklages. Teknik & Miljø har dog en forventning om, at vandværk og lodsejer i langt de fleste tilfælde kan blive enige om en aftale.

 

Teknik & Miljø ønsker at give vandværker og lodsejere de mest optimale betingelser for at indgå frivillige aftaler om at friholde BNBOerne for erhvervsmæssige brug af pesticider. Det er derfor af væsentlig betydning, at Fredericia Kommune melder ud, at kommunen som udgangspunkt er villig til at meddele påbud og ekspropriere, hvis der ikke kan indgås frivillige aftaler. Frivillige aftaler kan så indgås på ekspropriationslignende vilkår, så erstatningen bliver skattefri.

 

Med denne sag ønsker Teknik & Miljø en overordnet udmelding fra Byrådet om ekspropriationsvillighed i de tilfælde, hvor der ikke kan opnås enighed om en aftale. Der skal efterfølgende træffes en konkret beslutning i hver enkelt sag.

 

Fase 2

Hvis der ikke er lavet aftaler mod beskyttelse om forurening i BNBO i fase 1, er aftaleparterne i Folketinget enige om at gennemføre et generelt forbud mod sprøjtning i BNBO. Hvis der gennemføres et forbud, vil det betyde, at vandværker og lodsejere ikke har indflydelse på, hvordan aftalerne bliver. Teknik & Miljø vurderer derfor, at det er bedst for alle parter, at der indgås frivillige aftaler. Dette bakkes op af både landbrugets organisationer og vandværkerne.

 

Lovgivning

Risikovurderingerne er lavet efter § 1 i Bekendtgørelse om vurdering af boringsnære beskyttelsesområder og indberetning (nr. 1476 af 17. december 2019) og tilhørende vejledning.

 

Hvis vandværker og lodsejere ikke kan lave en frivillig aftale kan Vejle Kommune meddele påbud efter hhv. Miljøbeskyttelseslovens § 24 og § 26a (lov nr. 358 af 6. juni 1991 jf. lovbek. nr. 1218 af 25. november 2019).

 

Økonomi

Lodsejere skal have fuld erstatning, når der indgås aftaler om rådighedsindskrænkelser. Erstatningen bliver fastsat efter de principper, som bruges ved ekspropriation.

 

Efter Miljøbeskyttelseslovens § 64 skal vandværket betale den erstatning, der skal udredes i forbindelse med en frivillig aftale, et forbud eller påbud efter Miljøbeskyttelseslovens § 24 eller § 26 a.

Økonomiske konsekvenser

Ingen.

 

Vurdering

For at gøre den videre proces så smidig som mulig foreslår Teknik & Miljø, at kompetencen til at træffe afgørelse i de konkrete sager delegeres til Teknik – og Miljøudvalget.

 

Indstillinger

Teknik og Miljø indstiller, at Miljø- og Teknikudvalget overfor Økonomivalget og Byrådet anbefaler:

  1. At Fredericia Kommune som udgangspunkt er villig til at ekspropriere, hvis frivillige aftaler ikke kan indgås.
  2. At Kompetencen til at træffe afgørelser om ekspropriation i de konkrete sager delegeres til Teknik- og Miljøudvalget.

 

Beslutning i Miljø- og Teknikudvalget den 09-06-2021

Anbefalet.

Beslutning i Økonomiudvalget den 21-06-2021

1-2 anbefalet

Punkt 19 Merafskrivning Energnist

Sagsresumé

I forbindelse med fusionen mellem TAS I/S og L90 blev der fastsat en merafskrivningsret. Den afskrivningsret har ikke kunne udnyttes fuldt ud, grundet ny varmeaftale. Den manglende merafskrivningsret fra fusionen mellem TAS I/S og L90 er nu opgjort, og Fredericia Kommunes andel andrager ca. 6,3 mio. kr. Vækst, Teknik og Klima foreslår at gælden foreslås afdrages over 5 år.

 

Sagsbeskrivelse:

Baggrund

I forbindelse med fusionen mellem L90 og TAS blev begge selskaber værdiansat med hjælp fra Deloitte. En del af TAS’ værdiansættelse bestod af en merafskrivningsret, der på fusionstidspunktet lød på 125,9 mio. kr., hvoraf de 60 % er et tilgodehavende hos varmekunderne. Værdiansættelse indgik i åbningsbalancen for Energnist og dannede grundlag for den kompensationsbetaling fra øst- til vest-puljen på 18,- kr./ton i de første 5 år.

 

I årene efter fusionen og frem til dags dato er der sket udnyttelse af den største del af merafskrivningsretten, således tilgodehavendet hos varmekunderne nu lyder på 23,7 mio. kr./40,1 mio. kr. afhængig af udfaldet i retssagen mod TREFOR.

 

Efter TREFOR’s opsigelse af varmeaftalen og indgåelse af ny varmeaftale med TVIS til 2037 kommer Energnist ikke til, at udnytte merafskrivningsretten inden udgangen af 2020, hvilket var en del af grundlaget for fusionen jf. nedenstående:

 

Som led i udarbejdelse af værdiansættelsen af selskaberne, udarbejde Deloitte et notat af 29/8 2014 ”Notat om Takstprognose L90 og TAS – varme- og affaldstakster”, hvori 6. forudsætning lyder:

 

” TAS har en merafskrivningsret på varmesiden, der har samme virkning som en underdækning. Værdien af TAS’ anlægsaktiver udgør pr. 31/12 2013 524 mio. kr. efter varmeforsyningsloven og 352 mio. kr. efter årsregnskabsloven. Merafskrivningsretten udgør forskellen på 172 mio. kr. Afskrivningerne kan, på baggrund af 60/40-fordelingen mellem varme- og affaldssiden, udnyttes med 60 % heraf til varmesiden, hvilket udgør ca. 103 mio. kr. Merafskrivningsretten anvendes i årene 2014-2020, hvorefter retten er udtømt. ”

 

Ligeledes fremgår det af bilag til den indgåede fusionsaftale under Bilag 1.1, pkt. 9, til Fusionsaftalen, at:

”Såfremt det viser sig, at tilgodehavende i form af merafskrivningsret, som TAS har hos varmekunderne, ikke kan realiseres, skal det udelukkende afspejle sig i taksterne overfor kunder i TAS’ tidligere geografiske område. ”

 

 

Foranlediget heraf var der i efteråret 2019 en række møder og drøftelser mellem repræsentanter fra de fire oprinde TAS-kommuner og Energnist om en løsningsmodel for indhentning af den resterende merafskrivningsret, hvilket kan opgøres til følgende:

 

cid:image003.png@01D6868A.CB9644C0

 

 

Med de væsentlige forandringer, som forbrændingsanlæggene forventes at stå overfor i de kommende år, foreslår Affald & Genbrug, at gælden afvikles over 5 år.

 

Økonomiske konsekvenser

Affald & Genbrug foreslår, at gælden på 6,3 mio. kr. afvikles over 5 år med opkrævning af 60,00 kr. pr. ton forbrændingsegnet affald, at pristillægget justeres årligt, så det tilpasses for ændringer i affaldsmængder og restgæld, herunder udfaldet af retssagen mod TREFOR.

 

Vurdering

Fredericia Kommunes gæld er nu opgjort til 6,3 mio. kr. jævnfør fusionsaftalen. Fredericia Kommune skal sikre, at dette beløb viderefaktureres til affaldskunderne i kommunen.

Den samlede årlige mængde af affald til forbrændingsanlægget fordeler sig med 60% dagrenovation samt 40% erhvervsaffald.

I 2022 er der budgetteret med 20.000 ton forbrændingsegnet affald, fordelt med 12.000 ton dagrenovation og 8000 tons erhvervsaffald. Affaldsbranchen - herunder forbrændingsanlæggene - er en branche, som nu og i de kommende år, forventes at gennemgå store forandringer. Det er derfor Affald & Genbrugs vurdering, at det vil være hensigtsmæssigt, at afdragsprofilen har et kort forløb i et kendt scenarie.

 

Med baggrund i ovennævnte foreslår Affald & Genbrug, at der opkræves 60,00 kr. pr. ton  forbrændingsegnet affald fra 1. januar 2022, således at gælden er afviklet i løbet af knap 5 år.

 

Den samlede forbrændingstakst er i år 2021 på 560,00 kr. pr. tons.

 

Retssagen mellem Energnist og TREFOR om betaling for varme hidrørende 2017 forventes afgjort ultimo august 2021. Udfaldet af retssagen har betydning for den resterende merafskrivningsret, idet de 6,3 mio. kr. er opgjort i forventning om, at de resterende 4,4 mio. kr. for 2017 tilbagebetales Fredericia Kommune. Indbetalingen af gælden vil blive tillagt Energnist overdækningssaldo, og vil herefter blive brugt på udligning af prisudsving. Med en uændret affaldsmængde, vil indbetalingen over en 10 årig periode have en værdi på ca. 10 kr. pr. ton affald. Energnist får hvert år gennemgået og påtegnet priseftervisningen af selskabets revisor. Måtte dette medføre, at Energnist kan udnytte noget af denne merafskrivningsret, vil de 4 TAS kommuner (Fredericia, Kolding, Middelfart og Vejle kommuner) blive godtgjort deres andel af de merafskrivninger, der udnyttes, enten i form af gældsnedskrivelse eller, såfremt gælden er indbetalt, i form af en kontant refusion.

Indstillinger

Affald & Genbrug indstiller, at det anbefales Økonomiudvalget og Byrådet at godkende, at der opkræves 60,- kr.  pr. ton forbrændingsegnet affald, der indregnes i taksten fra 2022.

Beslutning i Miljø- og Teknikudvalget den 09-06-2021

Anbefalet.

Beslutning i Økonomiudvalget den 21-06-2021

Anbefalet

Punkt 20 Endelig vedtagelse af ny fælles ejerstrategi for TVIS

Sagsresumé

TVIS og ejerkommunerne har udarbejdet en fælles ejerstrategi for TVIS. Ejerstrategien sendes til endelig vedtagelse hos ejerkommunerne.

 

Sagsbeskrivelse:

Ved udarbejdelsen af nye vedtægter for TVIS i 2019 blev fremsat ønske om udarbejdelse af en ejerstrategi for TVIS, idet ejerkommunerne ønsker et aktivt ejerskab.

 

Ejerstrategien sammenfatter ejerkommunernes forventninger til selskabet og sikrer sammenhængen til de kommunale visioner samt strategier. Ejerstrategien og TVIS’ vedtægter fra januar 2020 definerer herefter handlerummet for TVIS’ aktiviteter.

 

Udkast til ejerstrategi, der var sendt i høring tidligere på året, gav ikke anledning til bemærkninger fra Miljø- og Teknikudvalget. Der er heller ikke kommet bemærkninger til udkastet fra Kolding, Vejle og Middelfart Kommuner.

 

Økonomiske konsekvenser

Ingen.

Vurdering

Teknik og Miljø vurderer, at den foreslåede fælles ejerstrategi er i overensstemmelse med Fredericia Kommunes strategier og mål i henholdsvis Fredericia for Verdensmålene og Klimaplan2020:

 

Efter Fredericia for Verdensmålene vil vi sikre bæredygtig forsyning i tæt samarbejde med bl.a. forsyningsselskaberne, og vi vil sammen med nabokommunerne og forsyningsselskaberne arbejde for en fortsat udvikling af fjernvarmesystemet. Vi vil være åbne overfor nye metoder og potentialer i forhold til at få mere vedvarende energi og overskudsvarme ind i energisystemerne.

 

I Klimaplan2020 har vi bl.a. fastsat mål om, at vi vil udarbejde og revidere ejerstrategier, således at selskabernes drift påvirkes i retning af CO2-reducerende løsninger.

Ud over grøn omstilling og klima forholder TVIS-ejerstrategien sig også til forsyningssikkerhed, økonomi og konkurrencedygtighed, som er vigtige parametre i fortællingen om den attraktive, bæredygtige kommune - dvs. relevant i forhold til bosætning og målene om bæredygtig vækst og udvikling.

Indstillinger

 Teknik & Miljø indstiller til Miljø- og Teknikudvalget, at det anbefales overfor Økonomiudvalget og Byrådet, at Ejerstrategien for Trekantområdets Varmetransmissionsselskab IS (TVIS) godkendes.

Beslutning i Miljø- og Teknikudvalget den 09-06-2021

Anbefalet.

Beslutning i Økonomiudvalget den 21-06-2021

Anbefalet

Punkt 21 Fredericia Kommunes Affaldsplan 2021-2033

Sagsresumé

Der skal udarbejdes en ny affaldsplan for Fredericia Kommune. Forslaget til affaldsplanen skal sendes i offentlig høring i minimum 8 uger før den vedtages.

 

Sagsbeskrivelse:

I Miljøbeskyttelsesloven er der krav om, at kommunerne skal udarbejde en plan for håndtering af affald. Kravene til indholdet i affaldsplanen er opstillet i Affaldsbekendtgørelsen, hvor det er fastsat, at alle kommuner skal udarbejde og vedtage en 12-årig kommunal plan for håndtering af affald, som skal revideres mindst hvert 6. år.

 

Den nationale affaldsplan, som de kommunale affaldsplaner skal udarbejdes på baggrund af, har afventet klimapartnerskaber og implementering af nye EU-direktiver. Miljøstyrelsen har meddelt, at kommunerne kan vente med at udarbejde nye lokale affaldsplaner til den nationale plan kommer i høring.

 

Den 16. juni 2020 blev der indgået en bred politisk aftale i Folketinget om ”Klimaplan for en grøn affaldssektor og cirkulær økonomi”, hvor der er en række initiativer på affaldsområdet.

 

Den 8. december 2020 udsendte Miljøministeriet ”National plan for forebyggelse og håndtering af affald 2020-2032" i høring til den 9. februar 2021. Heri er der opstillet en lang række initiativer til at opfylde målsætninger om:

 

  • Mindre affald og bedre udnyttelse af naturressourcerne
  • Mere og bedre genanvendelse
  • Bedre udnyttelse af biomasse
  • Bæredygtig byggeri
  • Plastik i en cirkulær økonomi

 

Den 9. december 2020 blev en ny affaldsbekendtgørelse vedtaget og den 14. december 2020 blev en ny affaldsaktørbekendtgørelse vedtaget. Begge bekendtgørelser trådte i kraft 1. januar 2021.

 

Den kommunale affaldsplan skal medvirke til at nå de europæiske, nationale og lokale strategier og mål på affaldsområdet. Affaldsplanen skal i den forbindelse baseres på arbejdet med ”Fredericia for Verdensmålene”, herunder genanvendelse og minimering af affaldsmængder, og optimal udnyttelse af ressourcerne. 

 

Affaldsplanen skal indeholde en kortlægning af affaldsmængder og -ordninger og en planlægningsdel om de initiativer og projekter m.v., som forventes sat i gang i planperioden.

 

Ud fra disse forudsætninger drøftede Miljø- og Teknikudvalget den 28. april 2021 et oplæg til planmæssige fokuspunkter og initiativer m.m. i forhold til affaldsplanen. Der blev på udvalgsmødet blandt andet lagt vægt på cirkularitet og værdikædebetragtninger som det overordnede tema for affaldsplanen. Det skal understøtte sammenhængen i Fredericia Kommunes arbejde både omkring affald, klima og verdensmål.

 

Der er på baggrund heraf udarbejdet et forslag til en affaldsplan, med initiativer indenfor følgende fokuspunkter:

 

  • Indsamlingsordninger
  • Genbrugspladser og deponi
  • Affald i det offentlige rum
  • Cirkulær økonomi og værdikædebetragtninger
  • Kommunale institutioner
  • Bygge- og nedrivningsaffald samt erhverv
  • Øget samarbejder
  • Information og kommunikation

 

Tidsplanen for at gennemføre de forskellige initiativer er fastsat til at ske indenfor perioden 2021-2026, hvorefter der skal udarbejdes en ny affaldsplan, og som nævnt skal ske en revurdering af affaldsplanen for den resterende del af den 12-årige planperiode.

 

Planforslaget skal sendes i offentlig høring i minimum 8 uger før endelig vedtagelse.

 

Økonomiske konsekvenser

De beskrevne initiativer forventes at kunne gennemføres indenfor det allerede tildelte budget for Affald & Genbrug i den kommende planperiode. I givet fald at der vil være behov for et særligt tilskud til enkelte aktiviteter, vil der blive ansøgt om dette som en separat bevilling.

 

Vurdering

Affald & Genbrug vurderer, at Fredericia Kommune på affaldsområdet allerede opfylder en lang række af de nationale målsætninger og planer. Affaldsplanen er lovpligtig, og skal være med til at sikre, at Fredericia Kommune også fremadrettet lever op til nationale målsætninger.

 

Indstillinger

Teknik & Miljø, Affald & Genbrug, indstiller, at det anbefales Økonomiudvalget og Byrådet at ”Udkast til Affaldsplan for Fredericia Kommune 2021-2026”, godkendes og udsendes i offentlig høring i 8 uger.

 

Beslutning i Miljø- og Teknikudvalget den 09-06-2021

Anbefalet.

Beslutning i Økonomiudvalget den 21-06-2021

Anbefalet

Punkt 22 Vedtagelse af straffebestemmelse til regulativ for fugle og fjerkræ i boligområder

Sagsresumé

Tilføjelse af straffebestemmelse til Fredericia Kommunes regulativ for fugle og fjerkræ i boligområder er klar til vedtagelse efter offentlig høring.

 

Sagsbeskrivelse:

Som forelagt Miljø- og Teknikudvalget den 28. april 2021 foreslås, at der tilføjes en straffebestemmelse til kommunens regulativ for fugle og fjerkræ. Straffebestemmelsen kan anvendes i de meget få tilfælde, hvor kommunens indskærpelser om at overholde regulativet ikke efterkommes. Straffebestemmelsen gør det muligt at politianmelde overtrædelser af regulativet.

 

Ændringen af regulativet har i perioden 3. maj til 18. maj været i offentlig høring på kommunens hjemmeside, og den 11. maj 2021 annonceret i Elbobladet.

 

Fredericia Kommune har ikke modtaget bemærkninger i høringsperioden.

 

Det nye regulativ, med ændring, er vedlagt. Det nuværende regulativ, før ændring, kan ses på Fredericia Kommunes hjemmeside: Se her

 

Økonomiske konsekvenser

Ingen.

 

Vurdering

Se sagsbeskrivelse.

 

Indstillinger

Teknik & Miljø indstiller, at det anbefales overfor Økonomiudvalget og Byrådet, at forslag til ændret regulativ godkendes.

 

Beslutning i Miljø- og Teknikudvalget den 09-06-2021

Anbefalet.

Beslutning i Økonomiudvalget den 21-06-2021

Anbefalet

Punkt 23 Byfornyelsesstøtte 2021

Sagsresumé

Teknik & Miljø har modtaget 16 ansøgninger om byfornyelsesstøtte. I alt søges der om støtte for 1,839 mio. kr. inkl. beløb til skimmelsvampesager, når man tager udgangspunkt i kriterierne vedtaget i februar 2021. Der er ingen statslig refusion, bortset fra til enkelte ejendomme i Øgadekvarteret, hvor restrammen er blev afsat til de ringeste ejendomme i området. Udover ansøgningerne om støtte, skal byfornyelsespuljen ligeledes bruges til skimmelsvampsager.

 

Sagsbeskrivelse:

Teknik & Miljø har modtaget i alt 16 ansøgninger om byfornyelsesstøtte. Ansøgningerne er til både ejerboliger og ejendomme med udlejningsboliger. 7 af ejendommene er beliggende uden for volden og de resterende 9 er beliggende inden for volden. Ejendommene og deres beliggenhed kan ses i bilag 1.

 

I det kommunale budget for 2022 er der afsat 1,016 mio. kr. til bygningsfornyelse i hele kommunen, efter beløbet er fremskrevet. Deraf skal afsættes penge til eventuelle skimmelsvampsager. Der er ingen statslig refusion til bygningsfornyelse i Fredericia Kommune i 2022. Der er enkelte ejendomme i Øgadekvarteret, hvor der er refusion, fordi der er afsat restramme fra områdefornyelsen til disse ejendomme.

 

By- og Planudvalget besluttede den 3. februar 2021, at der gives op til 25% i støtte til projekter, hvor der søges om støtte til enkelte arbejder eller flere små arbejder, og at der gives op til 40% i støtte til projekter, hvor der søges om støtte til flere og mere omfattende arbejder på én gang. Det blev ligeledes besluttet, at der maksimalt kan opnås støtte på 0,200 mio, kr. pr. ejendom.

 

Med disse procentsatser og maks. beløb pr. ejendom på 0,200 mio. kr. i støtte, inkl. 0,060 mio. kr. til skimmelsvampsager, søges der om støtte for 1,839 mio. kr. til renoveringsprojekter der samlet koster 7.408 mio. kr. i alt

 

Igen i år påtænker Teknik & Miljø, at der gives en tidsfrist, så der i tilsagnene bliver skrevet, at byfornyelsesprojekterne skal være afsluttet og støtten udbetalt senest den 15. december 2023, ellers bortfalder tilsagnet automatisk. Dette vil kun kunne forlænges, hvis der er tale om særlige omstændigheder. Dette skal sikre, at tilsagnene bliver brugt, eller at pengene ellers kan bruges til andre formål. Støtten kan tidligst udbetales i 2022.

 

Tidligere praksis har været, at der i tilsagnene var skrevet ca. et år til at få brugt pengene, men dette blev forlænget uden problemer, fordi der var forhåbning og ønsker om, at ejendommene blev istandsat, også i et længere tidsperspektiv.

 

Økonomiske konsekvenser

I skemaet er de 3 scenarier stillet op ved siden af hinanden, for at tydeliggøre forskellene og give et samlet overblik over, hvilken betydning valget af en af de 3 scenarier har.

 

Anlægsbevilling og frigivelse gives i henhold til det valgte scenarie.

Tekst

1. scenarie

2. scenarie

3. scenarie

Bjergegade 67A, udgift
(XA-5xxxx)

0,000

0,000

0,029

Bjergegade 67A, indtægt
(XA-5xxxx)

0,000

0,000

-0,015

Bjergegade 58, udgift
(XA-5xxxx)

0,163

0,125

0,192

Bjergegade 58, indtægt
(XA-5xxxx)

-0,081

-0,062

-0,096

Bjergegade 84, udgift
(XA-5xxxx)

0,024

0,016

0,030

Bjergegade 84, indtægt
(XA-5xxxx)

0,000

0,000

0,000

Dronningensgade 105, udgift
(XA-5xxxx)

0,000

0,000

0,013

Dronningensgade 105, indtægt
(XA-5xxxx)

0,000

0,000

0,000

Egeskovvej 22, udgift
(XA-5xxxx)

0,000

0,138

0,200

Egeskovvej 22, indtægt
(XA-5xxxx)

0,000

0,000

0,000

Gothersgade 3, udgift
(XA-5xxx)

0,175

0,138

0,200

Gothersgade 3, indtægt
(XA-5xxx)

0,000

0,000

0,000

Jyllandsgade 74, udgift
(XA-5xxxx)

0,002

0,002

0,003

Jyllandsgade 74, indtægt
(XA-5xxxx)

0,000

0,000

0,000

Kolding Landevej 43, udgift
(XA-5xxxx)

0,169

0,110

0,200

Kolding Landevej 43, indtægt
(XA-5xxxx)

0,000

0,000

0,000

Kongensgade 73, udgift
(XA-5xxxx)

0,175

0,138

0,200

Kongensgade 73, indtægt
(XA-5xxxx)

0,000

0,000

0,000

Kongensstræde 67, udgift
(XA-5xxxx)

0,175

0,138

0,200

Kongensstræde 67, indtægt
(XA-5xxxx)

-0,080

-0,069

-0,080

Sjællandsgade 8, udgift
(XA-5xxxx)

0,000

0,067

0,128

Sjællandsgade 8, indtægt
(XA-5xxxx)

0,000

0,000

0,000

Skovbøllingvej 4, udgift
(XA-5xxx)

0,038

0,025

0,048

Skovbøllingvej 4, indtægt
(XA-5xxx)

0,000

0,000

0,000

Ternevej 1, udgift
(XA-5xxxx)

0,175

0,138

0,200

Ternevej 1, indtægt
(XA-5xxxx)

0,000

0,000

0,000

Trelde Næsvej 21, udgift
(XA-5xxxx)

0,029

0,019

0,037

Trelde Næsvej 21, indtægt
(XA-5xxxx)

0,000

0,000

0,000

Vandgyden 11, udgift
(XA-5xxxx)

0,012

0,008

0,015

Vandgyden 11, indtægt
(XA-5xxxx)

0,000

0,000

0,000

Vejle Landevej 2, udgift
(XA-5xxxx)

0,000

0,044

0,084

Vejle Landevej 2, indtægt
(XA-5xxxx)

0,000

0,000

0,000

Skimmelsvamp, udgift
(XA-50094)

0,060

0,060

0,060

Skimmelsvamp, indtægt
(XA-50094)

0,000

0,000

0,000

Trelde Næsvej 252, udgift
(XA-5xxxx)

-0,020

-0,019

-0,023

Trelde Næsvej 252, indtægt
(XA-5xxxx)

0,000

0,000

0,000

Byfornyelses pulje, udgift             
(XA-50044)

-1,016

-1,016

-1,016

I alt (-=kasseindlæg/+=kasseudlæg)

0,000

0,000

0,610

 

Den kommunale pulje til byfornyelse er i år på 1.016.000 kr. og da der er mange ansøgninger, mangler der i scenarie 1 og 2 op til 20.000 kr. for at ejendommene kan få en nogenlunde ordentlig støtte.

 

Teknik & Miljø foreslår, at de manglende beløb tages fra Trelde Næsvej 252, da ejerne ikke kommer til at bruge støtten. Ejerne fik tilsagn i 2016 og efter flere henvendelser fra Fredericia Kommune, har de ikke tilkendegivet at de agter at påbegynde renoveringen.

 

Vurdering

Teknik & Miljø anslår, at der i alt i 2022 skal bruges 0,060 mio. kr. på skimmelsvampsager.

 

På grund af det store antal ansøgere, og budgettet på 1,016 mio. kr. for 2022, er der opstillet flere scenarier for hvordan støtten kan fordeles til ejendommene.

  1. Første scenarie, tager udgangspunkt i de oprindelige procentsatser, som er blevet meddelt til ansøgerne inden de søgte om støtte. Dertil er projekterne, vurderet på et fagligt grundlag, for at få nogle ejendomme valgt fra, så de opstillede kriterier i videst muligt omfang kan realiseres. Vurderingen tager hensyn til, at ejendomme, der har søgt om støtte til bindingsværk, stråtag eller hvor ejendommen har en bevaringsværdi på 3 skal tildeles støtte. Dernæst er ejendomme, hvor arbejderne vil bidrage med den tydeligste forskønnelse blevet prioriteret.
  2. Andet scenarie, tager udgangspunkt i at alle ejendommene skal have støtte. Derfor er procentsatserne sat ned til henholdsvis 15% og 30%, og maks. beløbet pr. ejendom er på 0,150 mio. kr.
  3. Tredje scenarie, er udregnet ud fra de oprindelige støtteprocenter og maks. beløb, og viser på den måde hvad de enkelte ejendomme oprindeligt var tiltænkt at kunne få i støtte. Hvis der skal gives støtte efter dette, skal der i budget 2022 afsættes de manglende 0,610 mio. kr.

 

Det anbefales, at der gives tilskud til følgende ejendomme inden for volden:

 

Bjergegade 67A – bevaringsværdi 4

Ejendom med ejerlejligheder fra 1890. Ejendommen fremstår pudset og med fine detaljer som karnap og gesimser. Der søges om støtte til afrensning af facade og reparation af eksisterende vinduer.

 

Støtteberettiget udgifter: 114.125 kr.

  1. scenarie:  Ingen støtte, arbejderne er vedligehold og giver dermed mindre visuel forbedring
  2. scenarie:  Ingen støtte, arbejderne er vedligehold og giver dermed mindre visuel forbedring
  3. scenarie: 25 % i støtte, afrundet til:  29.000 kr.

Statslig andel:  14.500 kr.

 

Bjergegade 58 – bevaringsværdi 4

Udlejningsejendom fra 1891. Ejendomme er opført som et byggeforeningshus. Huset er det sidste i rækken af ens byggeforeningshuse, som siden er omdannet til enfamiliehuse og udlejnings ejendomme.

Der søges om støtte til nyt tag, rød tegl lille dansk format, tagrender og nedløb i zink, renovering af original kvist med skifer på flunker og bræddebeklædning på fronten. Nye dannebrogsvinduer og hoveddør, med forbillede i original nabodør. Nye sålbænke i skifer.

 

Støtteberettiget udgifter: 480.111 kr.

  1. scenarie:  34 % i støtte, afrundet til:  163.000 kr.

Statslig andel:    81.500 kr.

 

  1. scenarie:  26 % i støtte, afrundet til:  125.000 kr.

Statslig andel:    62.500 kr.

 

  1. scenarie: 40 % i støtte, afrundet til:  192.000 kr.

Statslig andel:    96.000 kr.

 

Bjergegade 84 – bevaringsværdi 4

Ejerbolig fra 1880. Ejendomme er oprindeligt opført som et byggeforeningshus, hvor den er det midterste hus ud af tre, der er meget ens i udtrykket. En stor del af gadens huse består af byggeforeningshuse. Der søges om støtte til nye dannebrogsvinduer og hoveddør.

 

Støtteberettiget udgifter: 120.194 kr. Ingen statslig refusion.

  1. scenarie:  20 % i støtte, afrundet til:   24.000 kr.

 

  1. scenarie:  13 % i støtte, afrundet til:  16.000 kr.

 

  1. scenarie: 25 % i støtte, afrundet til:  30.000 kr.

 

Dronningensgade 105 – bevaringsværdi 4

Udlejningsejendom fra 1928. Fritliggende villa i blank mur med støbte detaljer omkring vinduerne. Er beliggende i en række af bedre byggeskik villaer fra starten af 1900 tallet.

Der søges om støtte til reparation af støbte detaljer på facaden.

 

Støtteberettiget udgifter: 52.446 kr. Ingen statslig refusion.

  1. scenarie: Ingen støtte, arbejderne er vedligehold og giver dermed mindre visuel forbedring

 

  1. scenarie: Ingen støtte, arbejderne er vedligehold og giver dermed mindre visuel forbedring

 

  1. scenarie: 25 % i støtte, afrundet til:  13.000 kr.

 

Gothersgade 3 – bevaringsværdi 3

Udlejningsejendom fra 1903 med butik i stueetagen og lejligheder på de øvrige etager. Meget fin ejendom med rigt udsmykkede facader. En del af detailhandelsområdet i Gothersgade.

 

Der søges om støtte til nyt tag, matglaseret mørkegrønt som oprindeligt, renovering af gavl i blank mur under nuværende beklædning, som fjernes, nye sprossevinduer med kitfals og koblede rammer, ny skifergesims.

 

Støtteberettiget udgifter: 996.896 kr. Ingen statslig refusion.

  1. scenarie:  34 % i støtte, afrundet til:  339.000 kr.

Støtte der maks. kan gives: 175.000 kr.

 

  1. scenarie:  30% i støtte, afrundet til:  259.000 kr.      Støtte der maks. kan gives:  138.000 kr.

 

  1. scenarie: 40 % i støtte, afrundet til:  399.000 kr.

Støtte der maks. kan gives: 200.000 kr.

 

Jyllandsgade 74 – bevaringsværdi 3

Udlejningsejendom fra 1900. Fritliggende villa med lille have, beliggende på hjørne af Jyllandsgade og Øster Voldgade. Der søges om støtte til restaurering af original hoveddør.

 

Støtteberettiget udgifter: 12.000 kr. Ingen statslig refusion.

  1. scenarie:  20 % i støtte, afrundet til:  2.000 kr.

 

  1. scenarie:  13 % i støtte, afrundet til:  2.000 kr.

 

  1. scenarie: 25 % i støtte, afrundet til:  3.000 kr.

 

Kongensgade 73 – bevaringsværdi 4

Udlejningsejendom opført i 1930. Stor fin hjørneejendom med en synlig placering på hjørnet af Kongensgade og Fynsgade. Ejendommen er tegnet af Ejnar Packness og fremstår i blank murværk.

 

Der søges om støtte til nyt tag i røde vingetegl, lille dansk format med muret rygning, samt nye tagrender og nedløbsrør i zink, samt nye vinduer på gadesiden.

 

Støtteberettiget udgifter: 1.013.012 kr. Ingen statslig refusion.

  1. scenarie:  34 % i støtte, afrundet til:  344.000 kr.

Støtte der maks. kan gives: 175.000 kr.

 

  1. scenarie:  26 % i støtte, afrundet til:  263.000 kr.       Støtte der maks. kan gives:   138.000 kr.

 

  1. scenarie: 40 % i støtte, afrundet til:  405.000 kr.

Støtte der maks. kan gives: 200.000 kr.
 

 

Kongensstræde 67 – bevaringsværdi 4

Ejerbolig fra 1981. Fin ejendom i blank mur med prominent frontgavl. Gaden er bebygget med længehuse i en til to etager.

 

Der søges om støtte til nyt tag rød tegl lille dansk format, tagrender og nedløb i zink. Omfugning og nænsom afrensning af facaden. Nye dannebrogsvinduer og ny hoveddør.

 

Støtteberettiget udgifter: 972.491 kr.

  1. scenarie:  34 % i støtte, afrundet til:  331.000 kr.

Støtte der maks. kan gives: 175.000 kr.

Statslig andel:    80.000 kr.

 

 

  1. scenarie:  26 % i støtte, afrundet til:  253.000 kr.

Støtte der maks. kan gives: 138.000 kr.    Statslig andel:    69.000 kr.

 

 

  1. scenarie: 40 % i støtte, afrundet til:  389.000 kr.

Støtte der maks. kan gives: 200.000 kr.

Statslig andel:    80.000 kr.

 

Sjællandsgade 8 – bevaringsværdi 4

Udlejningsejendom fra 1907. Meget fin ejendom i blank mur med markante støbte detaljer og gesimser. Der søges om støtte til nyt tag rød tegl lille dansk format, samt tagrender og nedløb i zink. Derudover reparationer på altaner, facade og vinduer.

 

Støtteberettiget udgifter: 513.291 kr. Ingen statslig refusion.

  1. scenarie: Ingen støtte. På grund af manglende penge i puljen, vælges denne ejendom fra, da det vurderes at der er andre ejendomme hvor renoveringen vil være mere synlig.

 

  1. scenarie:  13 % i støtte, afrundet til:    67.000 kr.

 

  1. scenarie: 40 % i støtte, afrundet til:  128.000 kr.

 

Det anbefales, det der gives tilskud til følgende ejendomme uden for volden:

 

Egeskovvej 22 – bevaringsværdi 4

Udlejningsejendom fra 1937. Fin funkisvilla i rød blank mur med afrundede hjørner og støbte indramninger omkring vinduer og indgangsparti. Der søges om støtte til nyt tegltag, reparation af oprindelige runde vinduer, samt udskiftning af øvrige vinduer.

 

Støtteberettiget udgifter: 689.965 kr. Ingen statslig refusion.

  1. scenarie: Ingen støtte. På grund af manglende penge i puljen, vælges denne ejendom fra, da det vurderes at der er andre ejendomme hvor renoveringen vil være mere synlig.

 

  1. scenarie:  30% i støtte, afrundet til:  179.000 kr.       Støtte der maks. kan gives:  138.000 kr.

 

  1. scenarie: 40 % i støtte, afrundet til:  275.000 kr.

Støtte der maks. kan gives: 200.000 kr.

 

Kolding Landevej 43 – bevaringsværdi 3

Damgården er en stor 11 fags lystejendom fra 1850. Den har en symmetrisk facade med en frontgavl på hver side og fine detaljer, flotte spidsbuede vinduer og pilastre op igennem gesimsen. Den er beliggende flot i landskabet, med udsigt over Lillebælt. Ejendommen er løbende renoveret, og har tidligere fået bl.a. byfornyelsesstøtte til nyt tag og genopretning af murtinder. Ejerne er fortsat i gang med en stor renovering.

 

Der søges om støtte til restaurering af kældervinduer, samt renovering og maling af facade.

 

Støtteberettiget udgifter: 844.203 kr. Ingen statslig refusion.

  1. scenarie:  20 % i støtte, afrundet til:  169.000 kr.

 

  1. scenarie:  13 % i støtte, afrundet til:  110.000 kr.

 

  1. scenarie: 25 % i støtte, afrundet til:  211.000 kr.

    Støtte der maks. kan gives: 200.000 kr.

 

Skovbøllingvej 4 – bevaringsværdi 3

4-længet gård fra 1860. Stuehuset er kalket og har to meget markate hoveddøre med små overlys. Der søges om støtte til afrensning og nykalkning af facaden. Reparation af skosten og to nye hoveddøre som de oprindelige fyldningsdøre.

 

Støtteberettiget udgifter: 190.448 kr. Ingen statslig refusion.

  1. scenarie:  20 % i støtte, afrundet til:  38.000 kr.

 

  1. scenarie:  13 % i støtte, afrundet til:  25.000 kr.

 

  1. scenarie: 25 % i støtte, afrundet til:  48.000 kr.

 

Ternevej 1 – bevaringsværdi 4

Ejerbolig fra 1932. Bedre byggeskik villa med nyere tilbygning. Der søges om støtte til nyt tag, nye vinduer, facadereparation og fuger. Nyt gelænder til trappen som oprindeligt.

 

Støtteberettiget udgifter: 866.460 kr. Ingen statslig refusion.

  1. scenarie:  34 % i støtte, afrundet til:  295.000 kr.
      Støtte der maks. kan gives: 175.000 kr.

 

  1. scenarie:  26 % i støtte, afrundet til:  225.000 kr.
         Støtte der maks. kan gives: 138.000 kr.

 

  1. scenarie: 40 % i støtte, afrundet til:  347.000 kr.

Støtte der maks. kan gives: 200.000 kr.

 

Trelde Næsvej 21 – bevaringsværdi 4

Ejerbolig fra 1868. Bindingsværksejendom med stråtag, der ligger placeret i flotte landlige omgivelser. Der søges om støtte til nyt stråtag.

 

Støtteberettiget udgifter: 146.250 kr. Ingen statslig refusion.

  1. scenarie:  20 % i støtte, afrundet til:   29.000 kr.

 

  1. scenarie:  13 % i støtte, afrundet til:  19.000 kr.

 

  1. scenarie: 25 % i støtte, afrundet til:  37.000 kr.

 

Vandgyden 11 – bevaringsværdi 4

Ejerbolig fra 1900. Stråtækt bindingsværks ejendom med valm. En del af landsbymiljøet i Gl. Pjedsted omkring kirken. Der søges om støtte til nyt stråtag, delvis udskiftning og reparation af bindingsværk.

 

Støtteberettiget udgifter: 59.844 kr. Ingen statslig refusion.

  1. scenarie:  20 % i støtte, afrundet til:   12.000 kr.

 

  1. scenarie:  13 % i støtte, afrundet til:    8.000 kr.

 

  1. scenarie: 25 % i støtte, afrundet til:  15.000 kr.

 

 

Vejle Landevej 2 – bevaringsværdi 4

Udlejningsejendom fra 1924. Beliggende i svinget ud til Vejle Landevej. Rød blank mur og ombygget lidt voldsom kvist. Der søges om støtte til nyt tegltag rød tegl lille dansk format. Tagrender og nedløb i zink. Renovering af eksisterende kvist med bræddebeklædning.

 

Støtteberettiget udgifter: 59.844 kr. Ingen statslig refusion.

  1. scenarie: Ingen støtte. På grund af manglende penge i puljen, vælges denne ejendom fra, da det vurderes at der er andre ejendomme hvor renoveringen vil være mere synlig.

 

  1. scenarie:  13 % i støtte, afrundet til:  44.000 kr.

 

  1. scenarie: 25 % i støtte, afrundet til:  84.000 kr.

 

Indstillinger

Teknik & Miljø indstiller, at det anbefales over for Økonomiudvalget og Byrådet, at:

  1. Der tages stilling til og vælges et af de 3 scenarier for tildeling af støtte, og på den baggrund træffes byfornyelsesbeslutning for de omhandlende ejendomme, samt skimmelsvampesager.
  2. Budgettet tilrettes med de under ”Økonomiske konsekvenser” anførte ændringer.
  3. Midlerne frigives.

 

Beslutning i By- og Planudvalget den 09-06-2021

Anbefales idet 1. scenarie vælges, som tager udgangspunkt i de oprindelige procentsatser, som er blevet meddelt til ansøgerne inden de søgte om støtte. Dertil er projekterne vurderet på et fagligt grundlag, for at få nogle ejendomme valgt fra, så de opstillede kriterier i videst muligt omfang kan realiseres. Vurderingen tager hensyn til, at ejendomme, der har søgt om støtte til bindingsværk, stråtag eller hvor ejendommen har en bevaringsværdi på 3 skal tildeles støtte. Dernæst er ejendomme, hvor arbejderne vil bidrage med den tydeligste forskønnelse blevet prioriteret.

Beslutning i Økonomiudvalget den 21-06-2021

Anbefalet

Punkt 24 Salg af erhvervsareal - Håndværkervej (Lukket)

Punkt 25 Nymarksvej 141 (Lukket)

Punkt 26 Tilslutning til partnerskabet ABC for mental sundhed

Sagsresumé

På anbefaling fra Sundhedsudvalget har Byrådet tidligere godkendt, at Fredericia Kommune tilkendegiver interesse for at indgå i partnerskabet ABC for mental sundhed og går i dialog med partnerskabet angående tilslutning.

 

I denne sag præsenteres partnerskabet ABC ganske kort og endvidere skitseres tilslutningsprocessen. Sundhedsudvalget og Byrådet skal tage endeligt stilling til, hvorvidt Fredericia Kommune skal tilslutte sig partnerskabet.

 

Sagsbeskrivelse:

Partnerskabet

ABC for mental sundhed er et nationalt partnerskab, som arbejder for at fremme mental sundhed for alle borger- og aldersgrupper via tre enkle budskaber;

 

A)     Act - at gøre noget aktivt

B)     Belong - at gøre noget sammen

C)     Commit - at gøre noget meningsfuldt

 

ABC-rammen retter sig mod alle aldersgrupper og målgrupper af befolkningen, og lægger et positivt og handlingsorienteret fokus på mental sundhed, så det ikke alene omfatter risici for sygdom, men også omfatter alt det, der fremmer trivsel og styrker os som mennesker.

 

Bag partnerskabet står Statens Institut for Folkesundhed, Psykiatrifonden, Center for Forebyggelse i Praksis og Sundby Netværket som centrale aktører, sammen med Nordea-fonden, der har støttet Partnerskabet siden opstarten i 2016. Fremadrettet skifter partnerskabet dog forankring fra Statens Institut for Folkesundhed ved Syddansk Universitet til Institut for Psykologi, Københavns Universitet.

 

Mental sundhed i Syddanmark

Mental sundhed er et politisk prioriteret visionsområde i såvel Fredericia Kommune som i den syddanske sundhedsaftale for 2019-2023. Sundhedsaftalens parter har anbefalet, at Region Syddanmark og de syddanske kommuner tilslutter sig ABC-partnerskabet for derigennem at have en fælles forståelsesramme for arbejdet for at styrke den mentale sundhed i Syddanmark.

 

ABC-principperne er desuden centrale i det udkast til Fredericia Kommunes nye sundhedspolitik, som netop har været i høring.

Indtrædelse i partnerskabet

Byrådet godkendte den 1. marts 2021, at Fredericia Kommune skulle tilkendegive interesse for at indgå i Partnerskabet ABC for mental sundhed overfor Region Syddanmark og over for selve partnerskabet. Denne sag følger derfor op på tilkendegivelsen og processen for indtrædelse i partnerskabet med henblik på en endelig godkendelse af, at Fredericia Kommune indtræder i ”Partnerskabet ABC for mental sundhed”.

 

For at blive partner i ’Partnerskabet ABC for mental sundhed’, skal Fredericia Kommune støtte op om ’partnerskabet for ABC for mental sundhed’s hensigtserklæring og indgive et ønske, om deltage i partnerskabet. Der udformes ikke en officiel partnerskabserklæring. Partnerskabet offentliggøres på deres hjemmeside, hvor Fredericia Kommunes logo vil blive synligt sammen med en kort tekst, som beskriver kommunens motivation for at indgå i partnerskabet.

 

Partnerskabet ABC for mental sundhed har modtaget Fredericia Kommunes indledende tilkendegivelse, og hilser Fredericia Kommune velkommen. En egentlig indtrædelse i partnerskabet afventer derfor blot byrådets endelige godkendelse.

 

Forpligtelser og forventninger

Det forventes, at partnere efterlever intentionerne i partnerskabets hensigtserklæring, herunder at afsætte ressourcer til at udpege en lokal ABC-koordinator og understøtte initiativer. Det forventes ligeledes aktiv deltagelse i partnerskabets netværksmøder. Som partner får kommunen adgang til sparring, viden og inspiration fra netværket og de centrale institutioner bag.

 

Hensigtserklæringen oplister desuden en række konkrete forventninger, som igangsættes ved indtrædelsen, herunder, at Fredericia kommunes ABC-koordinator og evt. øvrige relevante administrative ledere og medarbejdere har et introduktionsmøde med partnerskabet, at Fredericia kommune deltager i et fælles introduktionsmøde med andre nye partnere og udarbejder en handleplan for det lokale arbejde med ABC.

 

Hensigtserklæringen bliver revideret inden for kort tid, men ændringerne forventes primært at være af redaktionel karakter. Det vil desuden fremgå, at finansieringen er forlænget, og derfor ikke udløber i 2021, som det aktuelt fremgår. 

Økonomiske konsekvenser

Deltagelse i partnerskabet er gratis, men partnere forpligter sig til at arbejde aktivt efter værdier og principper i de tre budskaber herunder at afsætte ressourcer til at udpege en lokal ABC-koordinator og understøtte lokale initiativer.

 

Ovenstående kan ske indenfor den eksisterende ramme.

 

Vurdering

Det er fortsat vurderingen, at partnerskabet ’ABC for mental sundhed’ og lokal udbredelse af ABC-rammen kan bidrage væsentligt til at skabe en fælles forståelse og bevidsthed omkring arbejdet med mental sundhedsfremme i Fredericia Kommune såvel som i det fælles arbejde i Region Syddanmark. Tilgangen indeholder konkrete elementer, som kan gøre det håndgribeligt at arbejde med mental sundhed i praksis både internt og eksternt i kommunen, samt i det tværsektorielle samarbejde.

Indstillinger

Sundhed og Velfærdsinnovation indstiller, at Sundhedsudvalget anbefaler Byrådet at godkende, at Fredericia Kommune tilslutter sig Partnerskabet ABC for mental sundhed.

Beslutning i Sundhedsudvalget den 07-06-2021

Godkendt.

Beslutning i Økonomiudvalget den 21-06-2021

Anbefalet

Punkt 27 Tilslutning til Alliancen mod Social Ulighed i Sundhed

Sagsresumé

’Alliancen mod Social Ulighed i Sundhed’ er et nationalt partnerskab på tværs af sektorer, hvor partnerne går sammen om at nedbringe konsekvenserne af den sociale ulighed i sundhed. I sammenhæng med Sundhedspolitikken foreslås det, at Fredericia Kommune bliver en del af denne alliance.


Partnerskabet vil være med til at synliggøres de allerede eksisterende tiltag, der arbejdes med i Fredericia, som er medvirkende til at mindske den sociale ulighed i sundhed. Et partnerskab giver endvidere Fredericia Kommune adgang til et netværk til sparring og videndeling.

 

Sagsbeskrivelse:

Social ulighed i sundhed handler ikke kun om en særlig udsat gruppes sundhedstilstand, men om at sundhed og sygdom generelt er skævt fordelt i samfundet. Sociale forhold og vilkår har betydning for, at nogle borgere risikerer mere sygdom, mærker større konsekvenser af sygdom og dør tidligere. Det betyder også, at alle borgere ikke har mulighed for at udfolde deres livspotentiale. Årsagerne til den sociale ulighed i sundhed er mange og komplekse, og derfor er det vigtigt, at aktører på tværs af sektorer i fællesskab sætter ind for at nedbringe den sociale ulighed i sundhed.

 

I ’Alliancen mod Social Ulighed i Sundhed’ går aktører på tværs af kommune, region, organisationer og civilsamfund sammen om at sætte fokus på den sociale ulighed i sundhed og nedbringe de sundhedsmæssige konsekvenserne heraf.

 

Kræftens Bekæmpelse startede Alliancen i 2020, hvor udgangspunktet var, at Alliancen skulle være et treårigt projekt. Det forventes dog allerede nu, at netværket fortsætter efter denne periode.
På nuværende tidspunkt er der 54 partnere med, der hver især bidrager ud fra hvert deres ståsted, eksempelvis KL, Danske Regioner, Lægeforeningen, Patientforeninger, Ældresagen, Social Sundhed og Kirkens Korshær. Fredericia Kommune vil være en af de første kommuner, der kommer med i Alliancen.

 

Et partnerskab vil betyde, at Fredericia Kommune forpligtiger sig til at have projekter målrettet social ulighed i sundhed. De kan udforme sig på flere måder, men alliancepartnerne forpligter sig til ét eller flere af de nedenstående mål:

•          Udvælge fokusområder og sætte mål for, hvordan organisationen kan mindske social ulighed i sundhed

•          Afprøve løsninger, der har til formål at udligne sociale forskelle i borgeres og patienters udbytte af forebyggelses-, opsporings-, behandlings- og rehabiliteringsindsatser på et evidensbaseret og datadrevet grundlag

•          Iværksætte konkrete initiativer, der bidrager til omsætning af viden til praksis

 

Fredericia Kommune har allerede flere projekter og tiltag, der direkte bidrager til at mindske social ulighed i sundhed, som vi med fordel kan bidrage med i partnerskabet fx:

•          Samarbejdsaftaler og partnerskaber med bl.a. Social Sundhed, Mødrehjælpen, UngMod, Headspace, TUBA m.fl.

•          Gadeplanssygeplejerske og gadeplansmedarbejdere SKP

•          Strategi for Udsathed - handlingsnetværk, Fredericia For Fællesskab, Julehjælp, Hjemløse 365 m.fl. Generelt er strategiens fokus at mindske og forebygge udsathed og tiltag etableres i tæt samarbejde med Udsatterådet og udsatte borgere. Alle kan være med.

•          Din Indgang og Brugernes Hus

•          Samarbejdet om tidlig opsporing af tuberkulose og hepatitis mellem social- og gadesygeplejerske og Sygehus Lillebælt

 

Derudover er arbejdet med at mindske den sociale ulighed i sundhed en af omdrejningspunkterne i den nye Sundhedspolitik, hvor én af de fire pejlemærker er ’Lighed i sundhed’. Det betyder, at arbejdet med at skabe lige muligheder for et godt liv for alle fredericianere er sat i højsædet. Det er planen, at der til efteråret skal igangsættes et arbejde med at udforme handleplaner, der skal være med til at omsætte Sundhedspolitikkens visioner til virkelighed. Handleplanerne kan både være med til at understøtte igangværende tiltag for at nedbringe den sociale ulighed i sundhed, men også igangsætte nye tiltag. Handleplanerne og de ovenstående forpligtende mål som alliancepartner vil blive tænkt sammen, således at det tydeliggøres hvordan Fredericia Kommune vil arbejde med at mindske den sociale ulighed i sundhed.

 

Mindskning af den sociale ulighed i sundhed og konsekvenserne heraf understøtter også kommunens medlemskab af WHO Healthy Cities Network og bæredygtighedsstrategien Fredericia for Verdensmålene, hvor visioner omkring skabelse af lige muligheder for et sundt og godt liv for alle fredericianere uanset alder, køn, sociale og økonomiske forskelle er tydeliggjort.

 

Fordelen ved at være en del af Alliancen er, at det giver Fredericia Kommune mulighed for at være en del af et større netværk, hvor der vil være mulighed for løbende erfaring og læring fra øvrige partneres projekter. Ligeledes vil Fredericia Kommune have mulighed for at deltage i årlige alliancemøder, hvor den nyeste viden på området og inspiration deles.

 

For at blive partner i ’Alliancen mod Social Ulighed i Sundhed’, skal Fredericia Kommune støtte op om ’Charter for Alliancen mod Social Ulighed i Sundhed’ og indgive et ønske, om deltage i partnerskabet. Der udformes ikke en officiel partnerskabserklæring. Partnerskabet offentliggøres på deres hjemmeside, hvor Fredericia Kommunes logo vil blive synligt, ligesom kommunen får mulighed for at fortælle om et eller flere projekter.

Økonomiske konsekvenser

Der er ingen økonomiske forpligtigelser forbundet med ’Alliancen mod Social Ulighed i Sundhed’, da Kræftens Bekæmpelse varetager sekretariatsfunktionen.


Fredericia Kommunes tilslutning til Alliancen vil derfor kunne ske indenfor den eksisterende ramme.

 

Vurdering

Det vurderes, at et partnerskab i ’Alliancen mod Social Ulighed i Sundhed’ vil kunne bidrage til at styrke det etablerede og fremadrettede arbejde med at mindske og forebygge den sociale ulighed i sundhed i Fredericia. Dette skal også ses i relation til den nye Sundhedspolitik og de kommende handleplaner på området, hvor Alliancen vil give adgang til både relevant videndeling og et større netværk, som kan bidrage til dette arbejde.


Derudover vil dette partnerskab være med til at tydeliggøre kommunens fokus på at skabe mere lighed i sundhed.

Indstillinger

Sundhed og Velfærdsinnovation indstiller, at Sundhedsudvalget anbefaler Byrådet at godkende, at Fredericia Kommune tilslutter sig ’Alliancen mod Social Ulighed i Sundhed’ som partner.

 

Beslutning i Sundhedsudvalget den 07-06-2021

Godkendt.

Beslutning i Økonomiudvalget den 21-06-2021

Anbefalet

Punkt 28 Fredericia Kommunes Sundhedspolitik 2021

Sagsresumé

Fredericia Kommunes nye sundhedspolitik Fredericia for Livet sætter retningen for, hvordan der fremadrettet skal samarbejdes om sundhedsfremme og forebyggelse i Fredericia Kommune gennem fire pejlemærker.

 

Sagsbeskrivelse:

Fredericia for Livet har til formål at sætte retningen for, hvordan vi sammen kan skabe et Fredericia, hvor alle har mulighed for et sundt og godt liv. Den sætter visionerne for det fremadrettede sundhedsfremmende og forebyggende arbejde, hvor sundhed tænkes bredt og som en opgave, der skal løftes på tværs.


Sundhedspolitikken skal løftes på tværs af Byrådet, politiske udvalg, kommunens fagområder og i tæt samspil med øvrige medspillere på sundhedsområdet og i lokalsamfundet, samt fredericianerne selv.

 

Sundhedspolitikken står på fire pejlemærker:

  • Sunde rammer - et godt sted at leve og bo for alle
  • Sammen om sundhed – med samarbejde når vi længere
  • Livsglæde og fællesskaber - alle skal opleve følelsen af ha’-det-godt-hed
  • Lighed i sundhed - alle skal have lige mulighed for et godt liv

 

 

Sundhed og trivsel skabes der, hvor vi lever vores liv og har vores hverdag, og derfor er det vigtigt, at arbejdet med at fremme sundheden og trivslen i Fredericia ikke udføres ved siden af den daglige drift, men tænkes ind i kerneopgaven. Det er igennem vores nuværende og nye opgaver, samarbejder og snitflader, at vi sammen skal omsætte pejlemærkerne til bæredygtige handlinger.

 

Proces og handleplaner

Høringsudkastet til sundhedspolitikken var i april 2021 på dagsordenen i alle fagudvalg samt i offentlig høring i tre uger. Høringsprocessen og høringssvarene har ikke givet anledning til indholdsmæssige rettelser i sundhedspolitikken.

 

De indkomne input fra høringsprocessen tages med videre til den efterfølgende proces i efteråret, hvor der skal udarbejdes handleplaner til sundhedspolitikken. Handleplanerne skal være med til at omsætter visionerne til virkelighed og konkrete handlinger.


Der vil på både politisk og administrativ niveau blive inviteret ind til drøftelser af, hvordan vi sammen kan sætte handling bag ordene.

 

Partnerskaber

For at sikre den nyeste viden og inspiration til det sundhedsfremmende arbejde, så er Fredericia Kommune aktivt medlem af forskellige netværk, der skal være med til at understøtte pejlemærkerne. I forbindelse med den nye sundhedspolitik foreslås det, at Fredericia Kommune bliver partner i yderligere to nationale netværk: ’Partnerskabet ABC for Mental Sundhed’ og ’Alliancen mod Social Ulighed i Sundhed’. Der tages stilling til partnerskaberne i to selvstændige sager.

Økonomiske konsekvenser

Ingen.

Vurdering

Det vurderes, at Fredericia for Livet kan være med til at sætte fælles retning og ramme for det fremadrettede arbejde med at skabe flere gode leveår for fredericianerne.

 

På mange områder er man allerede godt i gang med indsatser, der støtter op om sundhedspolitikken, mens der på andre områder kan være behov for nytænkning og løsninger, som vi måske ikke har endnu. Det er derfor vigtigt, at arbejdet med at omsætte sundhedspolitikken til handleplaner påbegyndes i efteråret 2021.

Indstillinger

Sundhed og Velfærdsinnovation indstiller, at Sundhedsudvalget anbefaler Byrådet at godkende Fredericia Kommunes Sundhedspolitik Fredericia for Livet.

 

Beslutning i Sundhedsudvalget den 07-06-2021

Godkendt.

Beslutning i Økonomiudvalget den 21-06-2021

Anbefalet

Punkt 29 Kommissorium for prioritering af anlægsmidler til skoleområdet og frigivelse af midler i 2021

Sagsresumé

Der blev i Budget 2021 afsat i alt 340 mio. kr. i perioden 2021-2025 til at forbedre bygningsmassen, læringsmiljøet og indeklimaet for Fredericia Kommunes skolebørn.

Børne- og Skoleudvalget, Økonomiudvalget og Byrådet præsenteres for forvaltningens oplæg til kommissorium for prioritering af anlægsmidlerne, herunder tidsplan og organisering, for et skema til prioriteringsværktøjet i tilknytning hertil og for en præcisering af formålet med midlerne med henblik på godkendelse. Derudover ønskes midlerne til 2021 frigivet.

 

Sagsbeskrivelse:

Der blev i Budget 2021 afsat i alt 340 mio. kr. i perioden 2021-2025 til at forbedre bygningsmassen, læringsmiljøet og indeklimaet for Fredericia Kommunes skolebørn. Det blev samtidig besluttet, at anlægsmidlerne skal udmøntes med afsæt i et transparent prioriteringsværktøj.

Det følger af Budget 2021, at værktøjet skal:

  • Bygge på den udarbejdede ejendomsanalyse, som giver et fuldt og helt overblik over ejede og lejede bygninger, driftsudgifter forbundet med alle ejendomme samt ejendommens udnyttelsesgrad.
  • Inkludere materiale fra de gennemførte brugerprocesser i skoledistrikterne samt de tidligere vurderinger af renoveringsbehov, indeklimaforbedringer mv.
  • Give en fuld og hel vurdering af fordele, ulemper samt udgifter ved etablering af en ny folkeskole i Kirstinebjerg-distriktet, således at det bliver muligt at foretage en endelig politisk prioritering heraf målt op mod renoveringsmuligheder på nuværende matrikler. Det er i dette arbejde vigtigt at tage højde for trafikale forhold, betydningen for den samlede distriktsstruktur samt udviklingen i børnetal i kommune.

Der er med reference hertil udarbejdet et kommissorium for arbejdet med prioriteringsværktøjet, der beskriver både det endelige produkt, tids- og procesplan, organisering og afsat timeforbrug til opgaven, se bilag 1.

Som del af det indledende arbejde er der i forlængelse af kommissoriet udarbejdet et skema, der illustrerer, hvilke områder som det endelige prioriteringsværktøj vil belyse, men også en udfoldet beskrivelse af, hvordan vurderingen af de nuværende skolers læringsmiljø vil blive undersøgt. Disse er vedlagt sagsfremstillingen som hhv. bilag 2 og 3.

Både kommissoriet, skemaet og beskrivelsen af læringsmiljø er kommenteret af de faglige organisationer, distriktsskolelederne, afdelingsskolelederne, TR og AMIR samt af elevrepræsentanter fra mellemtrin og udskoling.

Det fremgår som nævnt af budgetteksten, at anlægsmidlerne skal udmøntes med afsæt i prioriteringsværktøjet. Indtil der er fundet en afklaring på udmøntningen af midlerne, og indtil anlægsarbejderne er færdige, vil der imidlertid være behov for midlertidige løsninger på skolernes matrikler eller genhusning andre steder. Aktuelt er der opstillet pavilloner på Havepladsvej, men andre og flere løsninger kan ikke udelukkes frem mod 2025. Det ønskes derfor præciseret og synliggjort, at anlægsmidlerne også kan bruges til at dække disse udgifter.

Økonomiske konsekvenser

Der ønskes frigivet 2,5 mio. kr. af anlægsmidlerne til skoleområdet i 2021.

Hvis formålspræciseringen godkendes – dvs. at anlægsmidlerne til skoleområdet i Budget 2021 kan anvendes til at dække udgifter til midlertidige løsninger på skolernes matrikler eller genhusning andre steder – vil den samlede anlægsramme, der kan udmøntes med afsæt i prioriteringsværktøjet, blive reduceret med forventeligt mellem 500.000 kr. og 1,0 mio. kr. årligt. Et samlet estimat på udgifter forbundet med midlertidige løsninger vil blive præsenteret sammen med det endelige prioriteringsværktøj.

Vurdering

Ingen.

Indstillinger

Skole, Dagtilbud og Fritid indstiller, at Børne- og Skoleudvalget anbefaler over for Økonomiudvalget, at

  1. Kommissoriet for prioriteringsværktøjet godkendes.
  2. Prioriteringsrammen (skemaet) godkendes.
  3. Beskrivelsen af fremtidens læringsmiljø, herunder observationskriterier, godkendes som vurderingsramme af læringsmiljøet.

Skole, Dagtilbud og Fritid indstiller, at Børne- og Skoleudvalget anbefaler over for Økonomiudvalget og Byrådet, at

  1. Der frigives 2,5 mio. kr. af anlægsmidlerne til skoleområdet i 2021.
  2. Formålspræciseringen om at anlægsmidler kan bruges til midlertidige løsninger på skolernes matrikler eller genhusning godkendes.

Beslutning i Børne- og Skoleudvalget den 28-04-2021

1., 2., 3., 4. og 5. anbefales

 

Beslutning i Økonomiudvalget den 21-06-2021

1-3 Godkendt

4-5 Anbefalet

Punkt 30 Finansiering af midlertidig lokaleløsning for Frederiksodde Skole

Sagsresumé

Frederiksodde Skole mangler undervisningslokaler. Børne- og Skoleudvalget, Økonomiudvalget og Byrådet skal diskutere og beslutte en midlertidig løsning, der kan afhjælpe den akutte lokalesituation.

 

Sagsbeskrivelse:

Forvaltningen har fået flere henvendelser fra skoleledelsen og skolebestyrelsen på Frederiksodde Skole (FOS) vedr. pladsmangel – både akut og på sigt. Det skyldes, dels en ændring i sammensætningen af de børn, der går på skolen, dels flere visiterede børn. Pladsmanglen opstår, fordi der ikke er flere ledige lokaler på Nørre Allé, hvor FOS deler bygning med Ullerupbækskolen, afd. Nørre Allé, eller på Indre Ringvej, hvor FOS deler bygning med Kirstinebjergskolen, afd. Indre Ringvej.

På sigt forventes udfordringen at blive håndteret gennem udmøntningen af anlægsmidlerne til skoleområdet (jf. Budget 2021), men det ændrer ikke på, at der er brug for at finde en midlertidig løsning, der kan afhjælpe situationen her og nu.

For at afhjælpe Frederiksodde Skolen med lokaler har forvaltningen undersøgt fem muligheder, hvoraf de to første ikke er mulige.

1)       Mulighed for at låne andre lokaler midlertidigt på Nørre Alle eller eventuelt leje lokaler i umiddelbar nærhed af FOS. Der er ifølge ejendomsafdelingen ikke ledig kapacitet og ikke mulige lokaler til leje til undervisningsbrug i nærheden af FOS.

 

2)       Mulighed for at opstille midlertidige lokaler på grunden eller i umiddelbar nærhed. Det er ifølge ejendomsafdelingen ikke muligt grundet bebyggelse på grunden og udformning af grunden.

 

3)       Mulighed for at bruge lokaler i “Byggeren” hele dagen, hvorved en enhed kan flyttes og bruge de lokaler, som Frederiksodde hidtil har brugt som fritidslokale om eftermiddagen. Dette er muligt, men det bemærkes, at der er meget få lokaler, og at de på nuværende tidspunkt bruges i løbet af skoledagen af Kirstinebjergsskolen, afd. Høgevej ifm. udeundervisning.

 

4)       Mulighed for at leje lokaler på Uddannelsescenteret på Mosegaardsvej i Erritsø. Her står flere undervisningslokaler ledige, De er egnet og godkendt til undervisningsbrug, men er langt fra Frederiksodde Skolens nuværende matrikel.

 

5)       Mulighed for at opstille pavillion(er) på en af de andre basisskoler i Fredericia Kommune.

 

6)       Mulighed for at overtage lokaler i Bülows Kaserne, som i dag udlejes til Fredericia Friskole. Lokalerne vil tidligst kunne overtages fra skoleåret 2022/2023.

 

Det estimeres, at det akutte behov for supplerende lokaler vil vare ved i 2-3 år afhængig af processen omkring renovering/skolebyggeri.

Økonomiske konsekvenser

Der vil skulle afsættes økonomi til opstart og drift af lokaler. Den forventede udgift til de fire mulige løsninger er:

Ad 3) 250.000 kr. til renovering/ombygning

Ad 4) Lejeudgift på 800 kr. pr. kvm pr. år

Ad 5) 500.000 kr. i opstart og derefter løbende lejeudgift

Ad 6) Lejeudgift på 800 kr. pr. kvm. pr. år

Uanset løsning, anbefales det, at midlerne findes i anlægsmidler til skolerne fra Budget 2021. Det vil ligge i tråd med Børne- og Skoleudvalgets anbefaling på udvalgsmødet den 28. april 2021 om, at anlægsmidler kan bruges til midlertidige løsninger på skolernes matrikler eller genhusning.

Vurdering

Dagtilbud, Skole og Fritid vurderer, at det vil være mest fordelagtigt, hvis der arbejdes henimod, at en hel afdeling fra FOS flytter ud af de nuværende lokaler på Ullerupdalsvej, og at der findes lokaler til afdelingen i umiddelbar nærhed af anden basismatrikel, fx afd. Indre Ringvej eller afd. Bøgeskov. Dette for at udnytte synergien og potentialerne i at have specialpædagogiske kompetencer tæt på almenområdet. Dagtilbud, Skole og Fritid vurderer, at der herved vil være behov for at finde lokaler egnet til undervisningsbrug til 40-50 elever.

Indstillinger

Dagtilbud, Skole og Fritid indstiller, at Børne- og Skoleudvalget

  1. drøfter og anbefaler en midlertidig lokaleløsning for Frederiksodde Skole.
  2. anbefaler frigivelse af midler hertil fra anlægsmidlerne til skolerne fra Budget 2021.

Beslutning i Børne- og Skoleudvalget den 09-06-2021

  1. Drøftet og anbefalet at finde midlertidig løsning med pavilloner.
  2. Anbefalet.

Beslutning i Økonomiudvalget den 21-06-2021

1-2 Anbefalet

Punkt 31 Status på udbygning af Afdeling Skolesvinget

Sagsresumé

I forbindelse med modernisering af Ullerup Bæk Skolen, afd. Skolesvinget, gives Børne- og Skoleudvalget en status samt orientering om resultatet af udbud på byggeprojektet, der viser et behov for yderligere 2,5 mio. i det samlede anlægsbudget.

 

Sagsbeskrivelse:

Der er indkommet tilbud med henblik på opstart af byggefasen i juni 2021. Tilbuddene er blevet vurderet af rådgiver i samarbejde med Ejendomsafdelingen.

Bedste tilbud er 2,5 mio. kr. højere end det samlede budget til håndværkerudgifter. Det svarer til en stigning på omkring 10 % i forhold til de oprindeligt afsatte midler til håndværkerudgifter. Stigningen vurderes at være acceptabelt under de nuværende markedsvilkår. Beløbet skal anvendes i år 2022.

Til projektet har Byrådet afsat i alt 30 mio. kr. i perioden 2020-2022 med det formål at modernisere de fysiske rammer på Afdeling Skolesvinget og samtidig gøre skolen til en fuldt tosporet skole. Heraf var der oprindeligt afsat 25 mio. kr. til håndværkerudgifter og 5 mio. kr. til andre formål.

I 2020 blev projekteringen af projektet forsinket grundet udsættelse, hvilket har forskudt tidsplanen midlertidigt. Ifølge status fra februar 2021 overholder det samlede projekt den overordnede tidsplan.

Økonomiske konsekvenser

Såfremt projektet skal gennemføres i sin helhed, er der behov for tilførsel af 2,5 mio. kr. Beløbet kan anvises via anlægsmidler til skoleanlæg i 2022, hvor der i alt er afsat i alt 50 mio. kr.

Beløb i mio. kr.

TB 2021

TB 2022

Anlægsbevilling

Frigivelse

Renovering af afdeling Skolesvinget (XA-40077-1)

 

2,5

 

 

Skoleanlæg (XA-40122-1)

 

-2,5

 

 

I alt (- = kasseindlæg / + = kasseudlæg)

 

 

 

 

 

Vurdering

Der kan ikke findes kompenserende besparelser i projektet.

Indstillinger

Skole, Dagtilbud og Fritid anbefaler, at Børne- og Skoleudvalget overfor Økonomiudvalget og Byrådet indstiller, at

-          Status og orientering om udbudsresultat for afd. Skolesvinget tages til efterretning.

-          Der meddelelse anlægsbevilling på yderligere 2,5 mio. kr. i 2022 til udbygning af Afdeling Skolesvinget (XA-40077-1) finansieret af midler til skoleanlæg (XA-40122-1).

Beslutning i Børne- og Skoleudvalget den 09-06-2021

Godkendt.

Beslutning i Økonomiudvalget den 21-06-2021

1-2 Anbefalet

Punkt 32 Opfølgning på Rambølls bidrag til analysen af familieafdelingen

Sagsresumé

 

På et temamøde den 17. juni 2021 blev Økonomiudvalget – sammen med resten af Byrådet – præsenteret for Rambøll Management Consultings (RMC) bidrag til den samlede analyse af familieafdelingen. Økonomiudvalget bedes på dette møde godkende direktionens forslag om, at RMC’s analyser og konklusioner inddrages i opfølgningen på den samlede analyse af familieafdelingen.

 

Sagsbeskrivelse:

 

Den samlede analyse af familieafdelingen rummer syv temaer, hvoraf fire berøres i RMC’s bidrag hertil. RMC har med afsæt i deres analyse formuleret følgende, overordnede konklusioner:

a)       der er eksempler på både gode og dårlige borgeroplevelser med familieafdelingen.

b)       familiernes oplevelse ikke afhænger af, om forløbet er forebyggende, foregribende eller indgribende – og heller ikke af, om hvor længe familien har været tilknyttet familieafdelingen.

c)       De faglige og organisatoriske greb, der allerede er i brug, dvs. distribueret ledelse og brugen af LØFT (den løsningsfokuserede tilgang), understøtter det familierne og brugerorganisationerne peger på, at der er brug for i et positivt forløb; inddragelse, tillid og tilgængelighed.

Direktionen tager analysens samlede opmærksomhedspunkter og overordnede konklusioner til efterretning. De vil blive indarbejdet i opfølgningen på de samlede analysebidrag, der også rummer et blik på økonomi og arbejdsmiljø (belyst på temamøde for Byrådet den 22. marts 2021), samarbejdet om mellemformer på skoleområdet samt sagsbehandlingens kvalitet. Sidstnævnte afdækkes i det videre samarbejde med Task Force for udsatte børn og unge, der igangsættes i juni 2021.

Økonomiudvalget besluttede den 22. februar 2021, at det videre arbejde med den samlede analyse af familiebehandles behandles af Børne- og Skoleudvalget – med deltagelse af de to politiske repræsentanter i Børn- og Ungeudvalget. Direktionen vil derfor løbende orientere Børne- og Skoleudvalget om arbejdet med opfølgning på den samlede analyse – og invitere de politiske repræsentanter fra Børn- og Ungeudvalget med til disse orienteringer.

 

Økonomiske konsekvenser

Ingen.

Vurdering

Ingen.

Indstillinger

 

Direktionen indstiller, at Økonomiudvalget godkender, at RMC’s analyser og konklusioner inddrages i opfølgningen på den samlede analyse af familieafdelingen.

 

Beslutning i Økonomiudvalget den 21-06-2021

Godkendt

Punkt 33 VM i Orienteringsløb 2022, afledte arrangementer

Sagsresumé

 

VM i Orienteringsløb afvikles blandt andet i Fredericia i juni 2022. Forslag om tilførelse af midler til sideevents fremsættes til beslutning.

 

Sagsbeskrivelse:

 

I 2016 indgik Byrådet en aftale med Trekantområdet om afvikling af verdensmesterskabet i orienteringsløb i 2020. Aftalen, der også omfatter Kolding og Vejle kommuner, kostede 0,65 mio. kr. På grund af restriktioner i forbindelse med Covid 19 blev mesterskabet udsat til 2022 og der blev derfor ikke taget stilling til det potentiale, begivenheden kan have for markedsføring og bybranding. I forbindelse med udsættelsen blev der yderligere bevilget 0,12 mio. kr. til dækning af de midler, der var forbrugt inden aflysningen på grund af Covid 19.

 

Begivenheden, der foregår den 28. juni 2022 i indre by, sendes live på TV2 Sport. Danmark har store medaljechancer, og det forventes at have stor seerinteresse. Der er derfor grund til at overveje, om Fredericia skal afsætte midler til følgende:

  • Markedsføring af Fredericia som attraktiv sommerby
  • Events (musik) og arrangementer på selve dagen den 28. juni
  • Arrangementer forud for selve begivenheden, f.eks. orienteringsløb for skoler og borgere, der ikke normalt løber orienteringsløb

 

Af de allerede bevilgede midler tilfalder der 0,04 mio. kr. til Fredericia, et beløb der dog vurderes at være så lille, at der ikke for disse midler vil kunne skabes nævneværdig ekstra omtale eller aktivitet for borgere og gæster.

 

Forvaltningen foreslår, at der afsættes yderligere 0,2 mio. kr. af brandingpuljen.

 

Økonomiske konsekvenser

 

Beløbet kan finansieres af brandingpuljen, der, jf. beslutning af den 19. april 2021 består af 1.214.000 kr. i 2021, hvoraf der er afsat 850.000 kr. til fire satsninger: Lillebælt Halvmarathon, Sommerrock, juleinitiativer samt krydstogt. Herudover er der øremærket 364.000 kr. til øvrige initiativer. Det er herfra, at pengene foreslås tilført VM i orienteringsløb. Herefter vil der restere 164.000 kr. i brandingpuljen til øvrige initiativer.

 

Beløb over 50.000 kr. fra brandingpuljen skal godkendes i Byrådet, jf. delegationsplanen.

 

Vurdering

Forvaltningen vurderer, at et verdensmesterskab i orienteringsløb er en god anledning til at skabe ekstra liv i indre by på stævnedagen samt generel og fremadrettet opmærksomhed om Fredericia som et attraktivt sted at besøge.

 

Indstillinger

 

Ledelse, Jura og Kommunikation, Idræt samt Kultur & Turisme indstiller, at Økonomiudvalget anbefaler, at Byrådet godkender, at der tilføres 0,2 mio. kr. af brandingpuljen for 2022 til afvikling af aktiviteter og markedsføring i forbindelse med afholdelse af VM i orienteringsløb den 28. juni 2022.

 

Beslutning i Økonomiudvalget den 21-06-2021

Anbefalet

Punkt 34 Merudgift i forbindelse med anlæg af kunstgræsbane til pigefodbold

Sagsresumé

I forbindelse med anlæggelse af kunstgræsbane ved Fredericia Idrætscenter til pigefodbold foreslås en løsning, der omfatter opvarmningsbane, belysning samt driftsudstyr, hvilket giver en merudgift på 1,25 mio. kr., Merudgiften kan finansieres af puljen på 15 mio. kr. til ekstrainvesteringer i idrætten, hvoraf 2,5 mio. blev reserveret til merudgifter. Puljen blev afsat i forbindelse med anlægsprojekterne, der iværksattes i 2020 og i forbindelse med budget 2021.

 

Kultur- og Idrætsudvalget udsatte sagen den 4. februar 2021 med henblik på yderligere oplysninger, se nedenfor.

 

Sagsbeskrivelse:

I forlængelse af Byrådets beslutning om at anlægge en kunstgræsbane til pigefodbold ved Fredericia Idrætscenter har de implicerede parter og kommende brugere, der blandt andet også tæller FC Fredericia, Fredericia Eliteidræt m.fl., drøftet anlæggets form og udstyr. Der har været arbejdet med to modeller: 1) en kunstgræsbane og 2) en kunstgræsbane med opvarmningsbane, belysning samt driftsudstyr. Sidstnævnte råder Fredericia Idrætscenter ikke over i dag. I budgettet er afsat 4,5 mio. kr., men de indkomne tilbud på opgaverne viste, at model 1 koster 4,7 mio. kr. og model 2 koster 5,75 mio. kr. 

 

Det er parternes klare opfattelse, at model 2 bedst vil opfylde behovene både i daglig brug og ved stævne- og kampafvikling. Graden af fleksibilitet er langt højere end ved model 1, ligesom model 2 kan rumme flere aktive spillere ad gangen.

 

I forbindelse med de mange anlægsinvesteringer afsatte byrådet i budget 2021 en pulje på 15 mio. kr. til investeringer i idrætslivet, heraf 2,5 mio. kr. til merudgifter. I den sidstnævnte pulje til merudgifter resterer 1,15 mio. kr. Ved en reduktion af model 2 med 0,1 mio. kr. til driftsudstyr, vil de resterende midler i puljen være tilstrækkelige til, at model 2 kan gennemføres.

 

Supplerende sagsfremstilling:

I juni 2020 blev Kultur & Idræt og Ejendomsafdelingen bedt om at vurdere placeringen af en 11-mands kunstgræsbane. Vurderingen var, at en placering ved Fredericia Idrætscenter (FIC) ville gavne flest mulige brugere. Efterfølgende blev Kultur & Idræt og Ejendomscenteret bedt om at indhente en pris på en 11-mandsbane ved FIC. Der indkom et overslag på 3,8 mio. kr. Ejendomsafdelingen og Kultur & Idræt øgede overslaget med 0,7 mio. kr. til i alt 4,5 mio. kr. så det også kunne rumme udgifter til hegn, dræn, rådgivning mv.

 

I oktober 2020 besluttede Byrådet i forbindelse med Budget 2021 at afsætte 4,5 mio. kr. til en kunstgræsbane. Af forligsteksten fremgår: Forligspartierne ønsker at fortsætte investeringerne i kunstgræsbaner i Fredericia, og dermed topmoderne faciliteter for udendørs fodbold hele året rundt. Særligt skal pigefodbolden tilgodeses med en investering i en ny bane ved Fredericia Idrætscenter. Banen etableres nord for stadion. I alt afsættes der i 2020 4,5 mio. kr. til formålet.

 

Efter budgetvedtagelsen blev der i oktober og november 2020 indbudt til møder med de parter, der forventedes at skulle anvende kunstgræsbanen. Her blev fremsat en række ønsker til banens udstyr mv. Det var blandt andet ekstra lux til lysanlægget til brug ved afvikling af divisonsfodbold, mål, hegn samt et opvarmningsareal. På den baggrund blev der efterfølgende indhentet konkrete tilbud på opgaven fra fire entreprenører. Resultatet var tilbud på mellem 4,9 mio. kr. og 6,1 mio. kr. Tilbuddene blev indhentet, så det var muligt at op- eller nedgradere projektet med de ønsker, der var fremsat af de kommende brugere af banen, så det var muligt at tilpasse projektet den afsatte økonomi. Det var dog klart, at de afsatte 4,5 mio. kr. ikke var tilstrækkelige, idet den billigste løsning er 4,9 mio. kr. (model 1).

 

Efterfølgende blev der tilføjet et ønske om driftsudstyr (traktor, specialriver) på 0,3 mio. kr., idet det ikke er muligt at drive og vedligeholde banen uden disse redskaber.

 

Ejendomsafdelingen indgik ultimo 2020 en foreløbig kontrakt med den billigste tilbudsgiver. Kontrakten er gældende såfremt der opnås miljøgodkendelse og byggetilladelse, og at Byrådet tiltræder aftalen.

 

Der er brugt 0,15 mio. kr. til rådgiver i forbindelse med udbuddet. Beløbet er indeholdt i nedenstående beløb til de to modeller.

 

I den oprindelige sagsfremstilling er opstillet to modeller for en kunstgræsbane:

1)       Model 1:  11-mands kunstgræsbane med lys (125 lux), der blev angivet til en pris på  4,7 mio. kr.  Beløbet skal imidlertid korrigeres fra 4,7 mio. kr. til 4,9 mio. kr. Der er sket en beklagelig fejl idet man fejlagtigt troede det muligt at reducere i beløbet til lys. Det er således prisen på 4,9 mio. kr., der er den rigtige.

 

Prisen på 4,9 mio. kr. dækker: 8000 m2 kunstgræsbane (inkl. jordarbejder og dræn) hegn, belysning med 125 lux samt to mål til 11-mandsbanen.

 

2)       Model 2: 11-mands kunstgræsbane med lys (125 lux og ekstra 250 lux) opvarmningsareal (også kunstgræs) og driftsudstyr, der i alt koster 5,75 mio. kr.

 

Prisen på 5,75 mio. kr. dækker: 8000 m2 kunstgræsbane (inkl. jordarbejder og dræn) hegn, belysning med 125 lux og ekstra 250 lux samt to mål til 11-mandsbanen. Herudover inkluderer prisen 2000 m2 opvarmningsareal (inkl. jordarbejder og dræn), fire mål til 8-mands-baner og to mål til opvarmningsarealet. I modellen er endvidere afsat 0,3 mio. kr. til traktor, specialriver mv. til drift og vedligehold af banen.

 

Se bilag med konkrete udgifter.

Kultur & Idræt og Ejendomsafdelingen vurderer, at et opvarmningsareal vil være en klog investering. Det vil give mulighed for at flere kan gennemføre træning, ligesom der kan etableres forskellige træningsmiljøer. Væsentligst er dog, at opvarmningen sker på kunstgræs, hvilket skåner den store bane fordi spillerne ikke tager ødelæggende jord, grus mv. med ind på banen.

Vedr. belysning er det en forudsætning for divisionsfodbold (FC Fredericia) at banen belyses med 250 lux.

I model 2 indgår også 0,3 mio. kr. til traktor mv. til drift af banen. Fredericia Idrætscenter råder ikke over den slags udstyr i dag og har ikke mulighed for af sit budget at finansiere indkøb af dette.

Den samlede merudgift ved model 2 er 1,25 mio. kr. men da der kun er 1,15 mio. kr. tilbage i puljen til merudgifter i forbindelse med puljen til ekstrainvesteringer i idrætten, foreslås det, at beløbet til driftsmidler reduceres med 0,1 mio. kr.

I forligsteksten fremgår, at Byrådet ønsker at fortsætte investeringerne i kunstgræsbaner. I forlængelse heraf foreslår Kultur & Idræt og Ejendomsafdelingen, at der tilvejebringes en behovsanalyse, der angiver det forventede investeringsbehov i kunstgræsanlæg mv. de kommende ti år. Det vil give et godt redskab at arbejde ud fra både administrativt og politisk.

Økonomiske konsekvenser

Merudgiften til anlæg af kunstgræsbane (model 2) ved Fredericia Idrætscenter på i alt 1,15 mio. kr. kan finansieres af puljen på 15 mio. kr. til ekstrainvesteringer, hvoraf 2,5 mio. kr. blev afsat til merudgifter jf. budget 2021. I sidstnævnte pulje resterer 1,15 mio. kr.

Supplerende oplysninger:

Anlægspuljen er en del af regnskabet for 2020 og frigivelsen af midlerne til førnævnte formål forudsætter Byrådets godkendelse af det indstillede spar/lån fra 2020 til 2021.

 

Vurdering

Kultur & Idræt vurderer, at model 2 vil være den bedste løsning. Den vil både i udstyr og fleksibilitet tilgodese muligheden for en meget varieret brug både til daglig og ved stævner mv. Vælges model 1 vil man ikke kunne opnå den samme udnyttelsesgrad.

Indstillinger

Kultur & Idræt og Ejendomsafdelingen indstiller til Kultur- og Idrætsudvalget, at:

  1. At kunstgræsbanen anlægges efter model 2 med en reduktion af udgiften til driftsudstyr på 0,1 mio. kr.
  2. At merfinansiering på 1,15 mio. kr. sker af puljen til ekstra investeringer i idrætten jf. budget 2021.
  3. At Ejendomsafdelingen bemyndiges til at indgå endelig kontrakt med leverandør.

 

Ny indstilling, der erstatter den oprindelige indstilling:

Kultur & Idræt og Ejendomsafdelingen indstiller:

  1. At der etableres en kunstgræsbane til 4,9 mio. kr.
  2. At der etableres et tilhørende opvarmningsareal med udstyr (mål) til 0,55 mio. kr.
  3. At der indkøbes driftsudstyr til 0,2 mio. kr.
  4. At merudgifterne på i alt 1,15 mio. kr. finansieres af puljen til ekstra investeringer i idrætten jf. budget 2021
  5. At der søges om frigivelse af overførte anlægsmidler på 1,15 mio. kr. fra puljen til ekstra investeringer i idrætten fra anlægsbudgettet 2020, såfremt Byrådet godkender regnskabet for 2020 samt overførslen af anlægsmidlerne i spar/lån fra 2020 til 2021 den 17. maj 2021.
  6. At forvaltningen bemyndiges til at tilvejebringe et overblik over behov for fremtidige kunstgræsanlæg og at forvaltningen går i dialog med de relevante klubber og foreninger herom.
  7. At en behovsanalyse forelægges Kultur- og Idrætsudvalget i 3. kvartal 2021
  8. At Ejendomsafdelingen bemyndiges til at indgå endelig kontrakt med leverandør og at projektet igangsættes efter den 17. maj 2021.

Beslutning i Kultur- og Idrætsudvalget den 04-02-2021

Sagen udsættes.

Beslutning i Kultur- og Idrætsudvalget den 29-04-2021

Anbefales, idet udvalget lægger vægt på, at kunstgræsbanen prioritets til kvindefodbold.

Karsten Byrgesen stemte imod med følgende begrundelse: At der er tale om en betydelig budgetoverskridelse i forhold til det aftalte budgetforlig samt tvivl om kredsen af brugere af banen.

Beslutning i Økonomiudvalget den 21-06-2021

Anbefales

Punkt 35 Eksercerhuset, forpagtningsaftale

Sagsresumé

Forpagtningsaftale og vilkår for drift af det nyetablerede spillested Eksercerhuset fremsættes til godkendelse.

 

Sagsbeskrivelse:

Det nyetablerede spillested Eksercerhuset er klar til brug og skal i den forbindelse omfattes af en organisationsform, der sikrer stedets drift og udvikling.

Kultur- og Idrætsudvalget, i hvis regi Eksercerhuset hører hjemme, bemyndigede på sit møde den 4. februar 2021 forvaltningen til at udarbejde forpagtningsaftale med foreningen FredericiaLive, der også forpagter Tøjhuset.

Foreningen FredericiaLive har en årelang erfaring med forpagtning af et spillested, idet foreningen forpagtede Det Bruunske Pakhus, før det flyttede til Tøjhuset. Foreningens mange frivillige er grundlaget for afvikling af musikvirksomheden, der efterhånden tæller 300 arrangementer i normale driftsår. Foreningen har et varieret program, der tilgodeser et bredt publikum, der da også kvitterer med stor opbakning til arrangementerne.

Fredericia Kommune har gennem årene haft et godt og konstruktivt samarbejde med FredericiaLive, der har sikret et sprudlende og attraktivt musikmiljø, som er kendt i vide kredse. Fredericia Kommune ejer og driver bygningerne Tøjhuset og Eksercerhuset med medarbejdere, der varetager den daglige drift.

Tøjhuset og forventeligt også Eksercerhuset bruges også af en lang række andre interessenter, navnlig musikforeninger, orkestre og bands.

Med indretningen af Eksercerhuset som Fredericias nye, store spillested er der skabt mulighed for en yderligere udvikling af musiklivet i Fredericia, der fordrer, at koncerter mv. vil kunne afvikles på betryggende vis samtidig med, at der er etableret en arena, hvor udefra kommende interessenter kan leje sig ind og afvikle egne arrangementer. Således er der allerede et frugtbart og etableret samarbejde med blandt andre EventC.

Forvaltningen har nu udarbejdet forpagtningsaftale mellem Fredericia Kommune og FredericiaLive om vilkårene for brugen af Eksercerhuset, se bilag.

Af aftalen fremgår, at FredericiaLive skal betale 0,809 mio. kr. årligt i forpagtningsafgift. Beløbet er delt i to:

1)       Afgift på inventar på 0,2 mio. kr.

2)       Afgift på 0,609 mio. kr. for arealerne, der er beregnet ud fra en kvadratmeterpris på 45 kr., hvilket er udgiften for øvrige lejemål på Bülows kaserne.

I alt forpagter FredericiaLive følgende arealer på Bülows kaserne:

Eksercerhuset – 795 m2

Nordfløj stue (sidebygning) – 233 m2

Nordfløj 1. sal – 100 m2

Samlet 1.128 m2 x 45 kr. = 50.760 kr. x 12 mdr. = 609.120 kr. årligt.

FredericiaLive betaler 0,5 mio. kr. i forpagtningsafgift for Tøjhuset og modtager 0,9 mio. kr. i forenings- og aktivitetsstøtte. FredericiaLive får desuden en statslig honorarstøtte, som beregnes ud fra det kommunale tilskud. Den statslige støtte beløber sig i 2020 til 0,4 mio. kr.

FredericiaLive har en forventning om at modtage et beløb svarende til forpagtningsafgiften i støtte til aktiviteterne i Eksercerhuset, hvilket forvaltningen vil fremsætte som forslag i forbindelse med budgetforhandlingerne 2022.

Forpagtningsaftalen, som er vedlagt i bilag, er godkendt af Team Jura.

Ud over forpagtningsaftalen har forvaltningen udformet rammen for driften af Eksercerhuset, herunder vilkår for udleje. Disse baserer sig på sammenlignelige vilkår for udleje/brug af andre spillesteder. Se bilag.

 

Økonomiske konsekvenser

Forpagtningsaftalen for Eksercerhuset er udgiftsneutral, såfremt byrådet godkender aftalen og efterfølgende bevilger et tilsvarende tilskud til FredericiaLive finansieret af forpagtningsafgiften.

Vurdering

Kultur & Idræt vurderer, at Fredericia Kommune får en rigtig god løsning på driften af Eksercerhuset ved at forpagte spillestedet til FredericiaLive. Det sikrer en forsvarlig afvikling af koncerter og aktiviteter og det medvirker til brede samarbejder og udvikling. Det er en driftsform, der har vist sig gavnlig i Tøjhuset.

Indstillinger

Kultur & Idræt indstiller, at Økonomiudvalget anbefaler Byrådet at godkende:

  1. Forpagtningsaftalen.
  2. At Byrådet i forbindelse med Budget 2022 afsætter 0,809 mio. kr. i tilskud til FredericiaLive, og at beløbet finansieres af indtægterne fra forpagtningen af Eksercerhuset.
  3. Vilkårene for driften af Eksercerhuset.

 

Beslutning i Kultur- og Idrætsudvalget den 10-06-2021

Anbefales.

Beslutning i Økonomiudvalget den 21-06-2021

 

Dansk Folkeparti stillede følgende ændringsforslag:

 

a. Dansk Folkeparti anbefaler, at forpagtningen sendes i udbud, så alle interesserede kan byde ind på forpagtningen af spillestedet. Dansk Folkeparti anser dette, som den mest demokratisk og fair proces.

 

b. Dansk Folkeparti ønsker at bemyndige forvaltningen til at påbegynde en analyse, som skal se på fordele og ulemper i forhold til om Tøjhuset/Eksercerhuset på lidt længere sigt skal være en selvejende institution.

 

For ændringsforslag a stemte: Dansk Folkeparti

Imod ændringsforslag a stemte: Socialdemokratiet, Venstre og Enhedslisten

Ændringsforslag a bortfaldet.

 

For ændringsforslag b stemte: Dansk Folkeparti

Imod ændringsforslag b stemte: Socialdemokratiet, Venstre og Enhedslisten

Ændringsforslag b bortfaldet.

 

Indstillingens punkt 1

For stemte: Socialdemokratiet, Venstre og Enhedslisten.

Imod stemte: Dansk Folkeparti

Anbefalet.

 

Indstillingens punkt 2

For stemte: Socialdemokratiet, Venstre og Enhedslisten.

Imod stemte: Dansk Folkeparti

Anbefalet.

 

Indstillingens punkt 3

For stemte: Socialdemokratiet, Venstre og Enhedslisten.

Imod stemte: Dansk Folkeparti

Anbefalet.

 

Punkt 36 Godkendelse af vedtægter Seniorrådet

Sagsresumé

I efteråret 2020 afholdtes valg til Seniorrådet, og det nye Seniorråd er trådt i funktion pr. 1. januar 2021. I den forbindelse behandlede Seniorrådet vedtægterne for Seniorrådet i Fredericia Kommune. Vedtægterne er vedlagt som bilag.

Vedtægterne fastlægger rammerne for Seniorrådets virke og skal godkendes af Byrådet. 

Derudover vedlægges reviderede vedtægter for ”Seniornyt” tidligere ”pensionistavisen”, der ligeledes skal godkendes i byrådet.

Endvidere forelægges yderligere 1 bilag til orientering, Seniorrådets forretningsorden.

 

Sagsbeskrivelse:

I efteråret 2020 afholdtes valg til Seniorrådet. Det nye Seniorråd er trådt i funktion pr. 1. januar 2021 og i den forbindelse behandlede Seniorrådet vedtægterne for Seniorrådet i Fredericia Kommune. Vedtægterne fastlægger rammerne for Seniorrådets virke og skal godkendes af Byrådet. Da seniorrådet vil virke i en 4-årig periode skal vedtægterne godkendes af det nuværende byråd, samt det byråd der tiltræder ved årskiftet.

De gældende vedtægter er godkendt af Byrådet d. 5. marts 2018.

Der er udelukkende foretaget redaktionelle ændringer i forhold til den gældende vedtægt.

Seniorrådet har ligeledes redigeret sin forretningsorden, og i henhold til de gældende vedtægternes § 4, stk. 4 forelægges disse til Byrådets orientering.

Seniorrådet har tilbage i 2010 overtaget ansvaret for at udgive publikationen ”pensionistavisen”. I den forbindelse nedsatte seniorrådet en bestyrelse til at varetage denne opgave og lavede vedtægter for bestyrelsen. Seniorrådet har vedtaget en nævneændring, så publikationen fremadrettet vil hedde ”Seniornyt”. På baggrund af navneændringen er udarbejdet reviderede vedtægter, som skal godkendes i byrådet.

Økonomiske konsekvenser

Fredericia Kommune betaler udgifterne ved Seniorrådets virksomhed og stiller sekretariatsbistand til rådighed. Desuden ydes diæter, erstatning for dokumenteret tabt arbejdsfortjeneste og udgiftsgodtgørelse efter reglerne i § 16 a i lov om kommunernes styrelse til Seniorrådets medlemmer.

Udgifterne er allerede i budgettet.

Vurdering

Reglerne om Ældrerådets – I Fredericia; Seniorrådets virke, fremgår af §§ 30 – 33 i Lov om retssikkerhed og administration på det sociale område.

 

Ifølge servicelovens § 30 stk. 3 skal Byrådet i samarbejde med Seniorrådet fastlægge de nærmere rammer for rådets virke, herunder aftale nærmere om, hvordan og i hvilket omfang Seniorrådet skal høres. Såfremt der ikke kan opnås enighed om, hvordan og i hvilket omfang Seniorrådet skal høres, skal Byrådet høre ældrerådet om alle forslag, der vedrører de ældre. I forlængelse heraf fastsætter Byrådet i samarbejde med Seniorrådet vedtægter for ældrerådet. Ældrerådet fastsætter selv sin forretningsorden, jfr. Servicelovens § 31, stk. 1.

 

I Seniorrådets indstilling til vedtægter, er der ikke angivet begrænsninger i de områder, rådet skal høres og derfor anvendes lovens opsamlingsregel. Det er Seniorrådets holdning, at det bør høres om alle forslag, der vedrører de ældre. Dette er en fortsættelse af de gældende rammer for rådets virke.

 

Den gældende forretningsorden er, som vedtægterne, alene tilrettet med redaktionelle ændringer og derfor også en fortsættelse af de gældende rammer.

 

Indstillinger

Senior- og Sundhed indstiller, at Senior- og Handicapudvalget overfor Byrådet anbefaler,

 

  1. at vedtægterne godkendes
  2. at vedtægtsændringen omkring Seniornyt godkendes
  3. at forretningsordenen for Seniorrådet tages til efterretning

 

Beslutning i Senior- og Handicapudvalget den 26-04-2021

Anbefales.

Beslutning i Økonomiudvalget den 21-06-2021

Anbefalet

Punkt 37 Tilslutning til rammeaftale for danskuddannelse 2021-2025

Sagsresumé

Der er i 2017 indført pligt til, at kommunalbestyrelserne i hver region udarbejder en regional rammeaftale om danskuddannelse til voksne udlændinge mindst hvert fjerde år. Den første regionale rammeaftale skal være indgået senest den 1. juli 2021 og gælder dermed frem til 30. juli 2025.

 

Formålet med rammeaftalen er, at kommunerne koordinerer og samarbejder om at tilbyde omkostningseffektiv danskuddannelse til voksne udlændinge af høj kvalitet. Kommunernes ansvar er uændret.

 

Med sagen fremlægges den første syddanske rammeaftale. KKR Syddanmark har den 20. april 2021 godkendt rammeaftale om samarbejde og koordinering af tilbud om danskuddannelse til voksne udlændinge og anbefaler kommunalbestyrelserne at tilslutte sig rammeaftalen.

 

Det indstilles, at byrådet tilslutter sig rammeaftalen.

 

Sagsbeskrivelse:

Der er i 2017 indført pligt til, at kommunalbestyrelserne i hver region udarbejder en regional rammeaftale om danskuddannelse til voksne udlændinge mindst hvert fjerde år. Den første regionale rammeaftale skal være indgået senest den 1. juli 2021 og gælder dermed frem til 30. juli 2025.

 

Formålet med rammeaftalen er, at kommunerne koordinerer og samarbejder om at tilbyde omkostningseffektiv danskuddannelse til voksne udlændinge af høj kvalitet.

 

Med sagen fremlægges den første syddanske rammeaftale. KKR Syddanmark har på sit møde den 20. april godkendt rammeaftalen og anbefaler de syddanske kommunalbestyrelser at tilslutte sig rammeaftalen.

 

Rammeaftalen for KKR Syddanmark beskriver tilbud om danskuddannelse, samt den forventede udvikling, herunder i kursistgrundlaget. Rammeaftalen kortlægger herudover mulighederne for tværkommunalt samarbejde på danskuddannelsesområdet i regionen, eksempelvis fælles udbudsrunder.

 

Udlændinge- og integrationsmisteren har i efteråret 2020 fastlagt tre nationale temaer, som skal indgå i de fem regionale rammeaftaler:

 

Tema 1: Branche og virksomhedsrettet danskuddannelse

Tema 2: Det pædagogiske tilsyn

Tema 3: Udbud af danskuddannelse – med særligt fokus på sikring af undervisningens kvalitet.

 

Rammeaftalen behandler endvidere supplerende kommunale temaer inden for danskuddannelsesområdet. I Syddanmark er der peget på to temaer, nemlig øget digital undervisning og styrket videndeling i form af tilgængelighed hos Styrelsen for International Rekruttering og Integration (SIRI) samt styrket vidensniveau i regi af netværk eller kurser.

 

Kommunernes ansvar er uændret

Kommunerne får med rammeaftalen mulighed for at styrke samarbejdet om danskuddannelse for at sikre de rette tilbud og et tilstrækkelig kursistgrundlag og bedre sammenhæng mellem pris og kvalitet.

 

Rammeaftalen ændrer ikke ved, at den enkelte kommune fortsat har ansvaret for at tilbyde danskuddannelse til voksne udlændinge med bopæl i kommunen, ligesom den ikke ændrer ved, at kommunalbestyrelser kun kan overlade danskuddannelsesopgaven til private aktører, hvis der er indgået en driftsaftale, og at den driftsansvarlige kommune har tilsynsansvaret.

 

Har kommunerne aftaler, der rækker ud over den 1. juli 2021, vil de fortsætte som hidtil.

 

Den regionale rammeaftale

Rammeaftalen er formuleret med bidrag fra en spørgeskemaundersøgelse til kommunerne.

 

Der er stor forskel på, hvordan de syddanske kommuner har organiseret opgaven omkring danskuddannelse. Størstedelen oplever ikke udfordringer med organiseringen. De udfordringer kommunerne støder på handler typisk om at opretholde en høj kvalitet til en fornuftig pris med det faldende kursisttal samt, at små kommuner har svært ved at sammensætte relevante hold, der matcher det faglige behov. Kommunerne er i den forbindelse fortsat opmærksomme på at fastholde en høj kvalitet i danskuddannelsen og at tilbuddet er relevant og at prisen er fornuftig.

 

Rammeaftalen har været til kommentering hos kommunernes jobcenterchefer og er tilrettet efterfølgende.

 

Proces

Den regionale rammeaftale blev behandlet på møde i kredsen af kommunaldirektører den 7. april og efterfølgende hos KKR Syddanmark. I perioden i perioden maj - juni 2021 vil rammeaftalen blive behandlet hos kommunalbestyrelserne for endeligt at blive sendt til Styrelsen for International Rekruttering og Integration (SIRI) den 1. juli 2021.

 

Rammeaftalen er vedhæftet som bilag.

 

Økonomiske konsekvenser

Ingen.

 

Vurdering

Fredericia Kommune er i gang med at gennemføre en udbudsrunde på leverance af Danskuddannelse i Fredericia. Området skal i udbud hvert fjerde år, og det er således den lovpligtige udbudsrunde, der nu bliver gennemført. Den nye leverandør skal pr. 1. august være på plads i byen og være klar til at modtage kursister. I perioden mens udbuddet har pågået, har Jobcenteret indgået en midlertidig aftale med Sprogcenter Vejle. Den nuværende undervisning finder sted i lokaler på Uddannelsescenteret.

 

I Fredericia Kommune bliver opgaven med at tilbyde danskuddannelse til voksne udlændinge med bopæl i kommunen løst ved gennem et udbud at overlade danskuddannelsesopgaven til en privat aktør. Der bliver ført tilsyn med danskuddannelsen, så overholdelse af kvalitet og lovgivning bliver sikret. I henhold til temaerne i rammeaftalen så er et væsentligt kriterie for kvalitet i udbud af danskuddannelsen at der er fokus på virksomheds- og brancherettet undervisning.

 

Indstillinger

Beskæftigelse og Borgerservice indstiller til Social- og Beskæftigelsesudvalget, at det anbefales overfor Økonomiudvalget og Byrådet, at:

  1. Rammeaftalen tilsluttes.

 

Beslutning i Social- og Beskæftigelsesudvalget den 07-06-2021

Social- og Beskæftigelsesudvalget anbefaler, at Økonomiudvalget og Byrådet tilslutter sig rammeaftalen.

Beslutning i Økonomiudvalget den 21-06-2021

Anbefalet

Punkt 38 Forlængelse af podeopgaven

Sagsresumé

 

Den 22. februar godkendte Økonomiudvalget, at der skulle ansættes et podekorps til at varetage podningen af medarbejdere på skolerne frem til den 30. juni 2021. I mellemtiden er opgaven blevet udvidet til også at omfatte dagtilbud, og grundet den øgede samfundsaktivitet, er det er nødvendigt at forlænge korpsets levetid.

 

Det indstilles med sagen, at Økonomiudvalget godkender en forlængelse af den eksisterende bevilling vedr. et kommunalt podekorps til udgangen af 2021 om nødvendigt, samt udvidelse til også at omfatte medarbejderne på dagtilbudsområdet.  

 

Sagsbeskrivelse:

 

Den 22. februar godkendte Økonomiudvalget, at der skulle ansættes et kommunalt podekorps til at varetage podningen af medarbejdere på skolerne. Kommunerne er blevet pålagt opgaven af regeringen, og kommunen er således forpligtet til at varetage opgaven i tråd med de gældende retningslinjer. Podekorpset ville primært bestå af hjemsendte medarbejdere, samt et antal ledige borgere. I sagen beskrives det, at aktiviteten vil fortsat frem til den 30. juni 2021.

 

Øget genåbning og udvidet opgaveportefølje, hvor dagtilbud nu også dækkes af korpset, indebærer imidlertid et behov for forlængelse af opgaveløsningen. På nuværende tidspunkt forventes behovet at fortsætte frem til og med september, men der kan blive behov for yderligere forlængelse. Med sagen indstilles det derfor, at Økonomiudvalget godkender en forlængelse af den eksisterende bevilling vedr. et kommunalt podekorps til udgangen af 2021 om nødvendigt, samt udvidelse til også at omfatte medarbejderne på dagtilbudsområdet.

 

Økonomiske konsekvenser

 

I sagen af den 22. februar beskrives det, at udgiften til opgaven forventes maksimalt at anløbe til 1,2 mio. kr. Da opgaven med nærværende indstilling både er udvidet og indstilles forlænget, er dette ikke længere tilstrækkeligt. Med nuværende aktivitetsniveau frem til og med september måned, forventes det samlet at anløbe 6,0 mio. kr.

 

I den tidligere sag beskrives det ligeledes, at kommunerne vil blive kompenseret under ét for merudgifter som følge af corona. Med denne sag understreges det, at dette ikke nødvendigvis indebærer en én-til-én kompensation for den beskrevne opgave, ligesom der er usikkerheder forbundet med den samlede kompensations størrelse.

 

Udgifterne indarbejdes ved 2. budgetopfølgning på Børne- og Skoleudvalgets område.

 

Vurdering

 

Økonomi, Personale og IT vurderer, at en forlængelse af opgaven er nødvendig for at sikre, at opgaven løses i tråd med de gældende retningslinjer udstedt fra KL.

 

Indstillinger

Økonomi, Personale og IT indstiller, at:

 

  1. Økonomiudvalget godkender en forlængelse af den eksisterende bevilling vedr. et kommunalt podekorps til udgangen af 2021 om nødvendigt, samt udvidelse til også at omfatte medarbejderne på dagtilbudsområdet.

 

  1. Økonomiudvalget tager orienteringen vedrørende opgavens udgiftsniveau til efterretning.

 

Beslutning i Økonomiudvalget den 21-06-2021

1 Godkendt

2 Taget til efterretning

Punkt 39 DM i SKILLS 2021

Sagsresumé

DM i Skills er det store årlige danmarksmesterskab for elever på erhvervsuddannelserne, hvor unge konkurrerer om at blive landets bedste inden for de forskellige fag. DM i Skills har til formål at udvikle talenterne på erhvervsuddannelserne og synliggøre erhvervsuddannelsernes mange muligheder, så flere unge vælger en erhvervsuddannelse.

 

DM i Skills skulle have været afholdt med Fredericia som værtsby i 2021, men blev aflyst grundet Corona. Værtskabet er nu tilbudt Fredericia Kommune i 2023, og kommunen har takket ja under forudsætning af, at økonomien til eventen kommer på plads i samarbejde med Trekantområdet og Region Syddanmark. Uddannelsesudvalget får en status på DM i Skills 2023, herunder de økonomiske konsekvenser. Med sagen indstilles, at der overføres 1,318 mio. kr. fra 2021 til 2022.

 

Sagsbeskrivelse:

DM i Skills arrangeres af SkillsDenmark, der er en nonprofit organisation, som arbejder med talentudvikling, eksponering og internationalisering inden for danske erhvervsuddannelser, og sender unge danske lærlinge og elever af sted til de store internationale konkurrencer som WorldSkills og EuroSkills.

 

SkillsDenmark har siden 2011 hvert år afholdt DM i Skills og mesterskaberne afholdes på skift i de fem regioner. I 2025 afholder SkillsDenmark det første EuroSkills i Danmark. EuroSkills afholdes i Herning, og det er et momentum og en international begivenhed, som forudgående danmarksmesterskaber allerede nu leder hen mod. Der arbejdes bl.a. med en kommunikationsstrategi med fortællinger om fag og talenter i udvikling, og med muligheder for både uddannelse og job i lokalområderne. Dette giver værtskommunerne i 2022-2025 nogle store fordele og muligheder for at sætte spot på de lokale tilbud og muligheder.

 

DM i Skills 2021

I 2019 startede I got Skills - projektet, som skal arbejde med aktiviteter der dels markedsfører DM i Skills 2021, dels er med til at fremme erhvervsuddannelserne i regionen i et bredt perspektiv. I got Skills – projektet er støttet økonomisk af Region Syddanmarks Uddannelsespulje samt af Trekantområdet og af Fredericia Kommune. Et lignende projekt ønskes gennemført i forbindelse DM i Skills 2023 I Fredericia. Fordelen er, at arbejdet kan bygge videre på de erfaringer, samarbejdspartnere og med den projektleder, projektet har fået.

 

På baggrund af Fredericia Kommunes store arbejde i forbindelse Skills 2021, har SkillsDanmark valgt at indstille Fredericia Kommune til Falkeprisen. Falkeprisen uddeles til en kommune, der har gjort en særlig indsats for at øge søgningen til erhvervsuddannelserne.

DM i Skills 2023

I forbindelse med et værtskab for DM i Skills ligger der et stort forarbejde med aktiviteter målrettet alle, der kunne have interesse i at tage en erhvervsuddannelse samt folkeskolens udskolingsklasser i særdeleshed. Uddannelsesudvalget har taget initiativ til et lokalt partnerskab med de lokale erhvervsuddannelsesinstitutioner, der skal sikre, at flere unge vælger og gennemfører en erhvervsuddannelse. DM i Skills i Fredericia vil understøtte arbejdet med erhvervsuddannelsesstrategien.

 

De næste skridt

Den formelle ansøgning til regionens Uddannelsespulje skal indgives medio september 2021. Der har været en indledende dialog med Trekantområdet, der ligesom ved DM i Skills 2021, ønsker at indgå i samarbejdet både økonomisk, politisk og med projektarbejdstimer. Trekantområdet har tilkendegivet, at de vil indgå i et økonomisk samarbejde lignende aftalen for DM i Skills 2021.

 

Region Syddanmark er klar til en dialog og afventer at Fredericia Kommune og Trekantområdet tager kontakt for at indgå dialog om puljemidler til et nyt ”I got Skills”-projekt.

Økonomiske konsekvenser

I samarbejde med Skills Denmark og MesseC er der udarbejdet et budgetoverslag for afviklingen af eventen over 3 dage. Udgiften til afholdelse af DM i Skills er ca. 4 mio. kr. totalt set. Derudover skal der afsættes økonomi til markedsføring af og projektaktiviteter op til eventet. Der skal tillige afsættes udgifter til projektledelse.

 

Uddannelsespuljen under Region Syddanmark ansøges om projektmidler til et nyt projekt. Puljen søges af en ungdomsuddannelsesinstitution i samarbejde relevante aktører og den kommune, der indgår aftale med Skills Denmark om at afholde mesterskaberne i 2023. I forbindelse med DM i Skills 2021 afsatte regionen 3 mio. til projektet, hvoraf 0,5 mio. kr. gik til leje af Messe C og godt 1 mio. kr. gik til projektmedarbejdere. Dette er redegjort for på Økonomiudvalgsmødet den 21. januar 2019.

 

Medfinansiering i 2023:

-          SkillsDanmark afholder alle udgifter til standene og åbningsceremonien, hvilket beløber sig til ca. 1,4 mio. kr. for de ydelser, som MesseC leverer.

-          Trekantområdet har tilkendegivet, at de er medfinansierende i samme niveau som sidst, hvilket var 900.000 kr., men under hensyntagen til konjunkturen og et over 200.000 kr. dyrere tilbud fra MesseC, vil det være rimeligt at anmode om medfinansiering på 1 mio. kr.

-          Der ligges til grund, at puljemidlerne fra Region Syddanmark dækker projektledelse samt 0,5 mio. til halleje, ligesom ved 2021 – I got Skills Projektet.

 

De resterende udgifter er på 1.318.200 kr., hvilket forventes at være de udgifter, som pålægges Fredericia Kommune. Disse midler skal indarbejdes i Budget 2022. Midlerne foreslås finansieret af tidligere afsatte midler til DM i SKILLS inden for udvalgets eget område. Hvis indstillingerne godkendes, overføres 1,318 mio kr. fra 2021 til 2022.

 

Der indledes dialog med kommunerne i Trekantområdet om betaling for egne elevers transport.

 

Budget for afvikling af eventen samt tilbud fra MesseC er vedhæftet som bilag.

Vurdering

Ingen.

Indstillinger

Uddannelse, Bosætning og Turisme indstiller til Uddannelsesudvalget, at:

  1. Uddannelsesudvalget godkender, at Fredericia Kommune i samarbejde med trekantområdet underskriver kontrakt med SKILLS Danmark og Messe C om at være vært for DM i SKILLS i 2023
  2. Fredericia Kommunes andel af finansieringen på 1.318.200 kr. overføres fra 2021 til 2022.
  3. Udvalget oversender sine anbefalinger til Økonomiudvalgets og Byrådets behandling

Beslutning i Uddannelsesudvalget den 27-04-2021

Pkt. 1,2 og 3 Godkendt.

Beslutning i Økonomiudvalget den 21-06-2021

1-3 Anbefalet

Punkt 40 Forslag til at styrke lokaldemokratiet

Sagsresumé

 

Venstre stillede på Byrådsmødet den 25. januar 2021 et forslag om styrkelse af lokaldemokratiet i Fredericia. Forslaget blev oversendt til Demokrati- og Borgerudvalget, som har drøftet forslagene og forvaltningens oplæg til forslagene på to udvalgsmøder.

 

Det indstilles, at Økonomiudvalget anbefaler Byrådet at godkende indstillingerne i sagen.

 

Sagsbeskrivelse:

 

På byrådsmødet den 25. januar 2021 behandlede byrådet et forslag fra Venstre om styrkelse af lokaldemokratiet i Fredericia. Forslaget blev oversendt til Demokrati- og Borgerudvalget. Udvalget havde en indledende drøftelse på udvalgsmøde den 9. februar 2021. Udvalget drøftede sagen videre på udvalgsmøde den 28. april 2021 på baggrund af oplæg fra forvaltningen til de enkelte forslag.

 

Af forslaget fra Venstre fremgik, at det er essentielt, at det lokale demokrati og dialogen med borgerne i Fredericia styrkes, at lokaldemokratiet har de bedste forudsætninger for at udvikle sig, at der skal sikres en så høj grad af borgerinddragelse som muligt, og at der ses et behov for at styrke byråds- og udvalgsmøderne, da de på mange måder er et centrum for den politiske debat. De konkrete forslag fra Venstre var:

  1. Byrådsmøderne fremrykkes med start til kl. 19.00, så endnu flere borgere får mulighed for at deltage aktivt.
  2. Spørgetiden genindføres.
  3. Muligheden for udvalgsforetræde styrkes og optimeres.
  4. Der udvikles nogle forskellige muligheder/forslag til moderne og mere fleksible hørings-processer, som udvalgene efterfølgende kan søge inspiration i og vælge imellem.

 

På baggrund af Demokrati- og Borgerudvalgets drøftelser den 9. februar 2021 præsenterede forvaltningen den 28. april 2021 Demokrati- og Borgerudvalget for muligheder og begrænsninger i relation til de enkelte forslag.

 

Dagsordenspunktet fra Demokrati- og Borgerudvalgsmødet den 28. april vedlægges som bilag.

 

Økonomiske konsekvenser

 

De enkelte forslag vurderes ikke at have økonomiske konsekvenser.

 

Vurdering

 

Se sagsbeskrivelse samt dagsordenspunktet fra Demokrati- og Borgerudvalgsmødet, som er vedlagt som bilag.

 

Indstillinger

 

Demokrati- og Borgerudvalget indstiller, at Økonomiudvalget anbefaler Byrådet at godkende:

  1. At byrådsmødernes starttidspunkt i 2021 fastholdes. Indstilles af Demokrati- og Borgerudvalget med stemmerne 3 for og 2 imod.

 

  1. At der indføres to temacafeer i 2. halvår af 2021 og fire temacafeer i 2022, og at forvaltningen bemyndiges til at facilitere og sætte de nærmere rammer op for disse cafeer. Tiltaget evalueres ultimo 2022. Indstilles af Demokrati- og Borgerudvalget med stemmerne 3 for og 2 imod.

 

  1. At forvaltningen arbejder videre med, at muligheden for foretræde bliver mere synlig på kommunens hjemmeside, at der udarbejdes en guide for udvalgsforetræde, og at der arbejdes videre med at genindføre træffetiden for formænd for fagudvalgene.

 

  1. At forvaltningen sammen med udvalgene arbejder videre med at udvikle mere moderne og fleksible høringsprocesser, og at Biblioteket tænkes ind i dette arbejde, bl.a.  at der som et led i udviklingen af borgerdialog- og –inddragelse politisk bakkes op om at indføre Morgenpolitik som koncept faciliteret af Biblioteket.

 

Beslutning i Økonomiudvalget den 21-06-2021

Sagen sendes tilbage til Demokrati- og Borgerudvalget til behandling af tidligere fremsatte ændringsforslag fra Enhedslisten:

 

  1. Lokalbefolkningen skal have høringsret i sager, som vedrører deres lokalsamfund og inddrages før eller i det mindste samtidig med, at der indledes dialog med diverse investorer
  2. Der skal gennemføres forsøg med borgerbudgetter, hvor borgerne i et lokalområde får mulighed for at disponere over et beløb til udvikling af dette område
  3. Alle lukkede punkter på udvalgs- og byrådsmøder gøres som udgangspunkt åbne efter behandling, med mindre der er tungtvejende grunde til at undlade dette og indholdet fortsat er fortroligt efter behandling.
  4. Mødereferater skal beskrive holdninger der har været under debatten af punkterne – ikke kun om medlemmerne følger indstillingerne.
  5. Fredericias borgere skal kunne fremsætte borgerforslag. Enhedslisten foreslår, at forslag, som har opbakning for mindst 1% af de stemmeberettigede borgere i Fredericia Kommune, skal behandles på næstkommende byrådsmøde.

 

Punkt 41 Valgaktiviteter til fremme af valgdeltagelsen ved kommunalvalget den 16. november 2021

Sagsresumé

 

Demokrati- og Borgerudvalget har i Budget 2021 fået til opgave at fremme valgdeltagelsen ved kommunalvalget den 16. november 2021. Demokrati- og Borgerudvalget drøftede på udvalgsmøde den 28. april 2021 forvaltningens oplæg til valgaktiviteter, herunder de økonomiske rammer.

 

Det indstilles, at Økonomiudvalget godkender de af Demokrati- og Borgerudvalget indstillede økonomiske rammer for valgaktiviteter.

 

Sagsbeskrivelse:

 

Demokrati- og Borgerudvalget har i Budget 2021 fået til opgave at fremme valgdeltagelsen ved kommunalvalget den 16. november 2021. Demokrati- og Borgerudvalget drøftede på udvalgsmøde den 28. april 2021 forvaltningens oplæg til valgaktiviteter, herunder de økonomiske rammer. Udvalget fik på mødet præsenteret et oplæg fra forvaltningen om valgaktiviteter. Sagen er vedhæftet som bilag.

 

Oplægget fra forvaltningen vedrørte følgende emner:

 

Landsdækkende kampagne indsats

Kommunernes Landsforening (KL) iværksætter to valgkampagner ifbm. KV21 med det formål at understøtte kommunernes indsatser – en fælles kampagne med Indenrigs- og Boligministeriet og Danske Regioner og en kommunal kampagne, som fokuserer på kommunalvalget og kommunerne. Den kommunale kampagne er designet til at kunne indgå i kommunernes egen valgindsats. KL stiller materiale til rådighed for kommunerne, som kan justeres og tilpasses lokale ønsker. Der er mulighed for tilkøb af ekstra kampagne materiale.

 

Samarbejde med lokale medier

De lokale medier vurderes at spille en væsentlig rolle i at kunne fremme valgdeltagelsen. Det foreslås derfor, at der igen lægges op til et samarbejde med lokale medier op til kommunalvalget. Forvaltningen vil efter sagens godkendelse gå i dialog med lokale medier om, hvilke samarbejdsmuligheder der kunne være.

 

Gratis busser på valgdagen

Demokrati- og Borgerudvalget har tidligere finansieret gratis buskørsel på valgdage. Der kører busser tæt på valgsteder og nogle vælgere må forventes at bruge den kollektive trafik til og fra valgstedet. Beregnet efter antallet af passagerer fra 2019 vurderes udgiften til gratis buskørsel på valgdagen at være ca. 25.000 kr. Der er i prisestimatet ikke justeret efter evt. restriktioner som følge af COVID-19.

 

Samarbejde med Biblioteket

Biblioteket har udarbejdet forslag til en række valgaktiviteter, som vil kunne laves i et samarbejde mellem Biblioteket og Demokrati- og Borgerudvalget. Det vedrører bl.a. afholdelse af børnevalg på biblioteket, afholdelse af Danmarks største vælgermøde den 26. oktober 2021, som arrangeres landsdækkende, fælles vælgermøde med Fredericia Dagblad og Fredericia Gymnasiet m.m.

 

Folkemøde på Fredericia Gymnasium den 30. oktober 2021

Gymnasiet er i gang med at planlægge et ”Folkemøde” lørdag den 30. oktober 2021, som vil have fokus på kommunalvalget. Der arbejdes på, at mødet vil indeholde en blanding af foredrag og workshops om kommunalvalget med fokus på selve valghandlingen. Tanken er også, at politikere fra partier som stiller op til kommunalvalget inviteres til at deltage. Demokrati- og Borgerudvalget finder, at arrangementet udgør en god valgaktivitet målrettet de unge, og ønsker at støtte arrangementet økonomisk, såfremt det kan gennemføres som tiltænkt bl.a. henset til COVID-19.

 

Økonomiske konsekvenser

 

Der er afsat en pulje på 400.000 kr. under Økonomiudvalget til Demokrati- og Borgerudvalgets arbejde i 2021. Konkrete valgaktiviteter skal finansieres af denne pulje.

 

Demokrati- og Borgerudvalget ønsker på baggrund af et oplæg fra forvaltningen, at der fastsættes nedenstående økonomiske ramme for valgaktiviteter. Demokrati- og Borgerudvalget har foruden de nedenstående aktiviteter drøftet muligheden for mobile valgsteder til brevstemmer i perioden op til kommunalvalget. Demokrati- og Borgerudvalget indstiller her en økonomisk ramme på 150.000 kr. Dette forelægges Økonomiudvalget og Byrådet i en særskilt sag efter sommerferien, men er taget med i tabellen nedenfor af hensyn til at kunne give et samlet økonomisk overblik.

 

Valgaktivitet

Økonomisk ramme

Tilkøb ifbm. KL’s samlede kampagneindsats

50.000 kr.

Samarbejde med lokale medier

100.000 kr.

Gratis busser på valgdagen

25.000 kr.

Samarbejde med Biblioteket

15.000 kr.

”Folkemøde” på Fredericia Gymnasium

Op til 20.000 kr.

’Buffer’

40.000

I alt

250.000[1] kr.

Mobile valgsteder

150.000 kr.

I alt

400.000 kr.

 


[1] Afhængig af størrelsen af den økonomiske støtte til arrangementet ”Folkemødet” på Gymnasiet.

Vurdering

 

Samlet vurderes de beskrevne valgaktiviteter at være væsentlige og relevante bidrag ift. at kunne skabe øget opmærksomhed hos borgerne i kommunen omkring kommunalvalget og bidrage til at højne valgdeltagelse.

 

Indstillinger

 

Demokrati- og Borgerudvalget og Byrådssekretariatet indstiller, at Økonomiudvalget godkender, at:

  1. Der afsættes en samlet økonomisk ramme på 50.000 kr. til brug for tilkøb af kampagnemateriale til markedsføring ifbm. KV21.
  2. Der afsættes en samlet økonomisk ramme på 100.000 kr. til at invitere lokale medier til at indgå i et samarbejde med Demokrati- og Borgerudvalget.
  3. Der afsættes 25.000 kr. til gratis buskørsel på valgdagen.
  4. Der afsættes en samlet økonomisk ramme på 15.000 kr. til at kunne bakke op om gode ideer og muligheder på Biblioteket i relation til valget.  
  5. Der afsættes en samlet økonomisk ramme på op til 20.000 kr. til at kunne støtte afholdelsen af ”Folkemøde” på Fredericia Gymnasium.
  6. Det resterende beløb i puljen, i alt 40.000 kr., frigives som en ’buffer’ til brug for valgaktiviteter og/eller Demokrati- og Borgerudvalgets øvrige aktiviteter i 2021.

 

Beslutning i Økonomiudvalget den 21-06-2021

1-6 Godkendt

Punkt 42 Afrapportering vedr. trivsel og HR data

Sagsresumé

 

Økonomiudvalget skal drøfte udvalgets muligheder for at følge trivslen i kommunen som arbejdsplads.

 

Sagsbeskrivelse:

 

Økonomiudvalget ønsker en drøftelse af udvalgets muligheder for at følge trivslen i kommunen som arbejdsplads. Konkret ønskes en drøftelse af afrapportering på trivselsmålinger samt relevante HR data.

 

Trivselsmåling

Kommunen er forpligtet til hvert tredje år at gennemføre en trivselsmåling blandt medarbejderne. Retningslinjer og rammer herfor aftales med HMU, jfr. Aftale om trivsel og Sundhed. Den seneste trivselsmåling blev gennemført i 2019. Den samlede rapport for kommunen er vedlagt som bilag.

 

HMU har på deres møde den 21. april 2021 besluttet, at der fremover vil ske hyppigere trivselsmålinger samt at disse kobles tæt til arbejdsmiljøgruppernes løbende arbejde med kommunens arbejdsmiljø årshjul. Sidstnævnte skal desuden revideres i 2021 med ikrafttræden den 1. januar 2022. Dette arbejde er nu igangsat i en arbejdsgruppe under HMU, og det forventes, at der kommer er oplæg hertil i efteråret 2021. Dagsordenspunkt fra HMU’s drøftelse er vedlagt som bilag.

 

Afrapportering af HR data

Udover trivselsmålinger er det relevant at drøfte brugen af HR data til løbende monitorering. Disse data giver en løbende indikator, mens trivselsmålinger mere er udtryk for et nedslag.

 

HR data skal, som andre data, ses i en sammenhæng og over en periode. Den mest optimale løsning er derfor at beslutte et mindre antal HR data, som der løbende afrapporteres på. Dette giver mulighed for systematisk at følge udviklingen over år og dermed at identificere evt. afgivelser.

 

Koncern HR foreslår, at afrapporteringen sker på baggrund af følgende data:

-          Basis data som f.eks. antal stillinger, fordeling på alder og køn

-          Fraværsdata – samlet sygefravær, samt fordelt på lang- og korttidsfravær

-          Personaleomsætning

 

Vedlagt er eksempel på ovennævnte data pr. juni 2021.

 

Afrapproteringen foreslås at ske kvartalsvist på samme møder som den løbende budgetopfølgning. Første afrapportering sker på møde i august 2021.

 

Økonomiske konsekvenser

 

Ingen.

Vurdering

 

Ingen.

 

Indstillinger

 

Det indstilles, at Økonomiudvalget:

  1. Tager orienteringen om trivselsmåling til efterretning.
  2. Beslutter i hvilket omfang der ønskes løbende afrapporteringer på HR data.

 

Beslutning i Økonomiudvalget den 21-06-2021

1 Taget til efterretning

2 Økonomiudvalget ønsker afrapportering hver 6. måned

Punkt 43 Supplerende høringssvar til Ankestyrelsen

Sagsresumé

 

Ankestyrelsen sendte den 15. december 2020 en høring til Fredericia Kommune i anledning af kommunens salg af en byggegrund til tidligere borgmester Jacob Bjerregaard. Den 18. marts 2021 modtog Ankestyrelsen, som svar på høringen, en kopi af Hortens advokatundersøgelse, hvori grundsalget var behandlet sammen med nogle andre forhold. Ankestyrelsen har den 7. maj 2021 anmodet om supplerende oplysninger til behandling af sagen. Ankestyrelsen anmoder om, at den supplerende høring modtages inden 2 måneder.

 

Sagsbeskrivelse:

 

I advokatundersøgelsen har Horten konstateret nogle forhold, der ikke giver Horten anledning til bemærkninger, ligesom der er konstateret nogle forhold, der gav Horten anledning til bemærkninger. De forhold, der gav anledning til bemærkninger var bl.a. kommunens salg af grunde fra Argentinervej-udstykningen, byggesagen for Argentinervej 42, generelle spørgsmål om aktindsigt samt notat- og journaliseringspraksis.

 

På baggrund af advokatundersøgelsens indhold beder Ankestyrelsen i henvendelse af 7. maj 2021 Byrådet om en supplerende høring i.f.t følgende spørgsmål:

  1. Ankestyrelsen beder byrådet om at redegøre for, hvilke tiltag kommunen har gjort for at sikre, at den overholder udbudsbekendtgørelsen om offentligt udbud ved salg af kommunens henholdsvis regionens faste ejendom.
  2. Ankestyrelsen beder byrådet om at redegøre for, om den manglende hjemmel til at behandle byggesagerne efter BR10 har givet kommunen anledning til tiltag i de seks sager, som er nævnt i undersøgelsesrapporten, herunder om kommunen har foretaget en vurdering af, om den er forpligtet til at genoptage byggesager på baggrund af undersøgelsesrapportens konklusion.
  3. Ankestyrelsen beder byrådet om at redegøre for, hvordan kommunen fremover vil sikre, at kommunens afgørelser om aktindsigt bliver truffet i henhold til det korrekte retsgrundlag, at afgørelserne bliver korrekt begrundet og at klager bliver videresendt til rette klagemyndighed.
  4. Ankestyrelsen beder tillige byrådet redegøre for, hvilke tiltag kommunen har gjort for at sikre, at reglerne om notat- og journaliseringspligt bliver overholdt.

 

Ankestyrelsens henvendelse af 7. maj 2021 beror på sagen.

 

På baggrund af Ankestyrelsen henvendelse har Horten i samarbejde med forvaltningen udarbejdet et svarudkast til de af Ankestyrelsen stillede spørgsmål. Svarudkastet er medsendt sagen som bilag.

 

Økonomiske konsekvenser

 

Ingen.

Vurdering

 

Fællessekretariatet vurderer, at svarudkastet besvarer de af Ankestyrelsen stillede spørgsmål.

 

Forvaltningen arbejder videre med at uddrage den relevante læring af advokatundersøgelsen og implementere denne i den fremadrettede forvaltningspraksis.

 

Indstillinger

 

Fællessekretariatet indstiller, at Økonomiudvalget fremsender svarudkastet til Byrådets godkendelse.

 

Beslutning i Økonomiudvalget den 21-06-2021

Anbefalet

Punkt 44 Ny udpegning af valgstyreformænd

Sagsresumé

 

Venstre ønsker en justering i udpegninger af valgstyreformænd til to valgsteder, som blev besluttet i forbindelse med konstitueringen i 2017.

 

Sagsbeskrivelse:

 

I henhold til valgloven vælger Byrådet valgstyreformænd samt suppleanter for hvert afstemningsområde. Udpegningen er gældende for hele valgperioden. De valgte behøver ikke at sidde i Byrådet, men skal udpeges af partierne.

Opgaven for valgstyreformanden er at åbne og lukke valgstedet og sammen med valgsekretæren og de valgstyrere, der udpeges til hvert valg (4 ud over formanden pr. valgsted), at sikre, at valget sker i overensstemmelse med loven.

 

Venstre ønsker følgende justeringer inden for Venstres gruppe:

 

Erritsø Hallen:

Christian Jørgensen bliver ny valgstyreformand i stedet for Pernelle Jensen.

 

Herslev Forsamlingshus:

Kenny B. Olsen bliver valgstyreformand i stedet for Peder Tind.

Peder Tind bliver ny suppleant.

 

Økonomiske konsekvenser

 

Ingen.

Vurdering

 

Ingen.

Indstillinger

 

Byrådssekretariatet indstiller, at Byrådet godkender den af Venstre ønskede justering.

 

Beslutning i Økonomiudvalget den 21-06-2021

Anbefalet

Punkt 45 Byrådsmedlems sygeorlov og stedfortræders indtræden

Sagsresumé

 

Lars Ejby Pedersen (A) har meddelt borgmester Steen Wrist, at han pga. helbredsmæssige årsager anmoder om orlov fra sine kommunale hverv i en periode. Byrådet skal i den forbindelse godkende Lars Ejby Pedersens anmodning om orlov samt stedfortræderindkaldelse.

 

 

Sagsbeskrivelse:

 

Lars Ejby Pedersen (A) har meddelt borgmester Steen Wrist, at han pga. helbredsmæssige årsager anmoder om orlov fra sine kommunale hverv i en periode på mere end én måned. På den baggrund skal der indkaldes en stedfortræder, jf. den kommunale styrelseslov § 15, stk. 2.

 

Hans Martin Brøndum (A) indkaldes som stedfortræder.

 

Når Lars Ejby Pedersen på ny kan varetage sine kommunale hverv, udtræder stedfortræderen af byrådet igen, jf. den kommunale styrelseslov § 15, stk. 3.

 

Bente Ankersen (A) indtræder i Økonomiudvalget i orlovsperioden, jf. den kommunale styrelseslov § 28, stk. 2.

 

Økonomiske konsekvenser

 

Ingen.

Vurdering

 

Ingen.

Indstillinger

 

Byrådssekretariatet indstiller, at Økonomiudvalget anbefaler Byrådet at godkende

 

1)       Lars Ejby Pedersens sygeorlov med virkning fra den 28. juni 2021.

 

2)       Hans Martin Brøndums indtræden i Byrådet som stedfortræder med virkning fra den 28. juni 2021.

 

3)       Bente Ankersens indtræden i Økonomiudvalget i orlovsperioden med virkning fra den 28. juni 2021.

 

Beslutning i Økonomiudvalget den 21-06-2021

1-3 Anbefalet

Punkt 46 Forslag fra Enhedslisten

Sagsresumé

 

Enhedslisten Fredericia ønsker nedenstående forslag behandlet på byrådsmødet den 28. juni 2021.

 

Sagsbeskrivelse:

 

Forslag: 

”Fredericia Kommune ønsker at annullere den fritagelse for aktindsigter, som Associated Danish Ports A/S (ADP) har haft siden 1. januar 2014.

 

Fredericia Kommune retter henvendelse til Nyborg Havn (som også ejer aktier i ADP) med det formål, at Fredericia og Nyborg kommune sammen kan rette henvendelse til transportministeriet og anmode om at annullere ADPs fritagelse fra offentlighedsloven.

 

Baggrund: 

I forrige valgperiode tog Venstre initiativ til, at Associated Danish Ports A/S ikke længere skulle være omfattet af Lov om offentlighed i forvaltningen. Det har været gældende siden 1. januar 2014 og omfatter havnene i Fredericia og Nyborg. Det betyder, at udenforstående ikke kan søge om aktindsigt i forhold vedrørende de to havne.

 

For at skabe mere gennemsigtighed ønsker vi at annullere dette.

 

Vi mener, at det er muligt at drive en erhvervshavn og samtidig give mulighed for aktindsigt. Havnen i Aalborg, Port of Aalborg, er et godt eksempel. Der er samme selskabskonstruktion som i ADP idet begge er aktieselskaber.

 

Men også andre store havne, som eksempelvis havnen i Esbjerg, Port og Esbjerg, er ikke undtaget aktindsigt. Det samme gælder havnene i Kolding, Vejle og en lang række andre byer.

Grenaa havn er faktisk den eneste havn, ud over ADP, der er fritaget for aktindsigt.

 

At ADP er fritaget for, at der kan søges aktindsigt, kommer ikke borgerne til gode. Og intet tyder på, at driften af en stor erhvervshavn er afhængig af denne fritagelse. I offentlighedsloven er det desuden allerede muligt at afslå aktindsigt på grund af forretningshemmeligheder. Så der er intet der kan forsvare denne helt generelle undtagelse fra åbenhed.

 

Enhedslisten Fredericia foreslår derfor, at fritagelsen søges annulleret”.

 

Økonomiske konsekvenser

 

Pt. ikke undersøgt nærmere.

 

Vurdering

 

Direktionen anbefaler, at de nærmere konsekvenser af en sådan beslutning undersøges nærmere.

 

Indstillinger

 

Byrådssekretariatet indstiller til drøftelse.

 

Beslutning i Økonomiudvalget den 21-06-2021

Drøftet

Punkt 47 Orientering (Lukket)

Punkt 48 Underskriftsside

Sagsresumé

Udvalget skal godkende beslutningsprotokollen.

 

Sagsbeskrivelse:

Udvalget skal godkende beslutningsprotokollen.

 

For at godkende beslutningsprotokollen, skal hvert medlem underskrive ved at trykke Godkend i First Agenda.

 

Økonomiske konsekvenser

 

 

 

Vurdering

 

 

Indstillinger