By- og Planudvalget - 21-08-2019

Referat
Dato:
Onsdag, 21 august, 2019 - 17:00
Hent som fil:
Dagsorden publiceret:
Torsdag, 15 august, 2019 - 13:01
Referat publiceret:
Fredag, 23 august, 2019 - 09:00

Punkt 51 Godkendelse af dagsorden

Beslutning i By- og Planudvalget den 21-08-2019

Godkendt.

Punkt 52 2. budgetopfølgning 2019 for By- og Planudvalget

Sagsresumé

Koncernområdet forventer i 2019, at der er et mindreforbrug på 0,4 mio. kr. på serviceudgifter, hvilket er uændret sammenlignet med 1. budgetopfølgning.  

Mindreforbruget på de 0,4 mio. kr. skyldes reducerede udgifter til ydelsesstøtte vedrørende byfornyelse.

Koncernområdet forventer i 2019 overensstemmelse mellem forventet forbrug og udvalgets andel af anlægsloftet.

Koncernområdet forventer et mindreforbrug på 0,2 mio. kr. vedrørende Landsbyggefonden.  

Der søges i 2. budgetopfølgning ikke om justering af budgetter på udvalgets område. 

 

Sagsbeskrivelse:

Udvalgets økonomi gennemgås ved tre årlige politiske budgetopfølgninger. Ved disse budgetopfølgninger fremlægger koncernchefen økonomien for deres respektive områder.  

Efter gennemgang og behandling i fagudvalget skal budgetopfølgningen sendes videre til godkendelse i byrådet. Budgetopfølgningerne skal sikre, at byrådet løbende informeres om kommunens økonomi, herunder om serviceramme og anlægsloft overholdes.  

Ved budgetopfølgningerne kan budgettet rettes til, så det er i overensstemmelse med ny lovgivning, byrådsbeslutninger, fejl og mangler og ændret efterspørgsel på overførselsudgifterne. Hvis koncernområdet ser behov for tilretninger af budgettet herudover, skal disse kunne finansieres inden for udvalgets egen ramme. 

Ved budgetopfølgningerne foretages en vurdering af udvalgets økonomi i forhold til udvalgets andel af rammerne for hhv. serviceudgifter og anlæg.

Økonomiske konsekvenser

Nedenstående tabel viser udvalgsområdets andel af servicerammen og anlægsloftet samt det forventede regnskab. Eventuelle afvigelser er et udtryk for enten et pres eller råderum på rammerne.  

Tabel 1 

Mio. kr. 

Ramme 

Forventet regnskab 

Serviceudgifter 

 4,9

4,5

Anlægsloft  

60,1

60,1

 

Nedenstående tabel viser udvalgsområdets økonomi udtrykt ved det vedtagne og korrigerede budget samt det forventede regnskab ved 2. budgetopfølgning.  

Tabel 2 

Mio. kr. 

Vedtaget budget 

Korrigeret budget 

Forventet regnskab 

By- og Planudvalget 

 64,6

 53,3

52,6

Serviceudgifter 

 4,9

 4,9

 4,5

Anlæg, skattefinansieret 

 25,7

 24,7

24,7

Jordforsyning/Danmark C

28,5

17,4

17,4

Indskud Landsbyggefonden

5,5

6,2

6,0

 

Forskellen på vedtaget og korrigeret budget på anlæg skattefinansieret udgør et mindreforbrug på 1,0 mio. kr., som primært vedrører tillægsbevilling til områdefornyelse i Øgadekvarteret.

På jordforsyning/Danmark C og Indskud Landsbyggefonden udgør forskellen mellem vedtaget budget og korrigeret budget samlet et mindreforbrug på 10,4 mio. kr., som alene kan henføres til sagen om forskydning af anlæg behandlet på byrådets møde den 17. juni 2019. 

 Det er muligt at overføre opsparede midler og gæld fra 2018 til 2019, når det enkelte udvalg godkender det politisk jf. Økonomiudvalgets beslutning på møde den 29. april 2019. På udvalgets område er der en gæld fra 2018 på 0,1 mio. kr. vedrørende projektet Veteraner som ressource.

Der søges i budgetopfølgningen ikke om justering af budgetter på udvalgets område.

Status på politiske tiltag er vedlagt som bilag til orientering.

Vurdering

Serviceudgifter 

By- og Planudvalgets 2. budgetopfølgning viser et forventet mindreforbrug på 0,4 mio. kr. på udvalgets andel af servicerammen, som vedrører driftssikring af boligbyggeri, hvor en række lån er betalt og kommunens andel via ydelsesstøtte hermed er faldet.

  

Indskud Landsbyggefonden 

Der er indregnet et forventet mindreforbrug på 0,2 mio. kr. på midler afsat til kommunens eventuelle andel af udgifter til skimmelsvampsager i boligforeninger.

Indstillinger

Økonomi og Personale og koncernområdet indstiller  

  1. At resultatet af 2. budgetopfølgning godkendes og fremsendes til Økonomiudvalget og Byrådet 
  2. At status på politiske tiltag tages til efterretning 

Beslutning i By- og Planudvalget den 21-08-2019

Godkendt idet at gæld på 0,1 mio. kr. for 2018 overføres til 2019.

Punkt 53 Forslag til lokalplan 366 Boliger ved Overmarken

Sagsresumé

Der opleves generelt en stigende efterspørgsel efter tæt-lav boliger. I Skærbæk ved Overmarken vil ejeren af et areal gerne udvikle området til netop denne boligtype, hvilket den gældende lokalplan ikke giver mulighed for. Der er derfor udarbejdet et lokalplanforslag, som skal muliggøre tæt-lav boligbebyggelse. Lokalplanen er i overensstemmelse med kommuneplanen.

 

Sagsbeskrivelse:

På By- og Planudvalgets møde d. 19. september 2018 blev det besluttet, at igangsætte udarbejdelsen af et lokalplanforslag for et område ved Overmarken i Skærbæk. Baggrunden herfor var dels en stigende efterspørgsel, dels et ønske fra ejeren af arealet, om at opføre tæt-lav bebyggelse, hvilket den eksisterende lokalplan ikke giver mulighed for.

Lokalplanens formål er således, at give mulighed for opførelse af åben-lav og tæt-lav boligbebyggelse i området Overmarken, som er beliggende i den nordlige del af Skærbæk. Med lokalplanen fastlægges desuden bebyggelsesstruktur, vejadgang, bebyggelsens omfang og omfanget af grønne områder. Især ved anvendelse til tæt-lav boliger er det intentionen at planlægge for en attraktiv bebyggelse med et varieret udbud af boligtyper og –størrelser, indbydende og varierede fælles opholdsarealer og åbne grønne kiler, som formår at trække oplevelsen af det omkringliggende landskab ind i bebyggelsen.

Lokalplanområdet udgør ca. 37.000 m2 og må udstykkes til åben-lav boligbebyggelse med en minimumsgrundstørrelse på 700 m2 og til tæt-lav boligbebyggelse med en minimumsgrundstørrelse på 400 m2. Ved tæt-lav boligbebyggelse må ideelle andele af lokalplanområdets friarealer medregnes i grundstørrelsen. Den maksimale bebyggelsesprocent er hhv. 30 for åben-lav og 40 for tæt-lav.

Lokalplanen ligger inden for et område med drikkevandsinteresser og ligger i indvindingsoplandet for Skærbæk Vandværk. Lokalplanen udlægger ikke arealer til erhvervsformål men udelukkende til boligformål. Der forventes ikke fare for forureningen af grundvandet ved denne anvendelse, dog er der i lokalplanen indarbejdet bestemmelser, der sikrer at eksempelvis vejvand bortledes og ikke nedsives.

Gældende plangrundlag

Lokalplanområdet er i dag omfattet af Lokalplan 273 Område til boliger og erhverv ved Skærbæk Ringvej, etape 2, vedtaget d. 21. maj 2007 af Fredericia Byråd. Med vedtagelsen af lokalplan 366 ophæves lokalplan 273 for den del, der er omfattet af nærværende lokalplan.

Lokalplanen er i overensstemmelse med Kommuneplan 2017 – 2029.

Økonomiske konsekvenser

Ingen.

Vurdering

Teknik & Miljø vurderer, at der med lokalplanforslaget skabes et plangrundlag, som kan sikre områdets fremtidige anvendelse som et attraktivt tæt-lav boligområde, der imødekommer den stigende efterspørgsel på denne boligform/type i Fredericia Kommune. Der er, i processen omkring udarbejdelse af forslag til bebyggelsesplan, arbejdet ud fra By- og Planudvalgets principper for byfortætning. Der har især været fokus på at opnå variation i boligtyper og –størrelser, god solorientering af boliger og placering af fælles fri- og opholdsarealer for at sikre gode rekreative muligheder, som tillige understøtter det sociale liv i bebyggelsen.

Teknik & Miljø vurderer ligeledes, at lokalplan 366 ikke ændrer væsentligt i anvendelsen af området i forhold til den gældende lokalplan, hvorfor en frist på 4 uger til offentlig høring er passende og tillader rimelig tid til at informere offentligheden og til, at offentligheden kan forberede sig på og opnå reel deltagelse i processen.

Indstillinger

 Teknik & Miljø indstiller, at det anbefales overfor Økonomiudvalget og Byrådet,

  1. at forslag til lokalplan 366 udsendes i offentlig høring i 4 uger og

 

  1. at administrationen bemyndiges til at foretage mindre redaktionelle rettelser inden offentliggørelse af planforslaget.

Beslutning i By- og Planudvalget den 21-08-2019

Anbefales.

Punkt 54 Orientering vedr. infrastruktur i Kanalbyen

Sagsresumé

Denne sag indeholder en beskrivelse af den kommende infrastruktur i relation til Kanalbyen. På mødet præsenteres planer for ombygning af Oldenborggade, Kongensgade og Sønder Voldgade.

 

Sagsbeskrivelse:

Der er rigtig godt gang i byggeriet i Kanalbyen, til udgangen af 2020 forventes der at være bygget langs Oldenborggade fra Købmagergade til Kongensgade, samt langs Sønder Voldgade hvor Port House, P-hus og Bådhuse er under opførelse.

I takt med byggerierne er der behov for at tilpasse de eksisterende veje og udforme dem, så de tilpasses de nye byggerier.

På mødet præsenteres skitseprojekt for Oldenborggade og Kongensgade, samt for Sønder Voldgadekvarteret.

Økonomiske konsekvenser

Ingen.

Vurdering

Teknik og Miljø vurderer, at det er nødvendigt tilpasse den nuværende infrastruktur til de igangværende byggerier, således at der opnås en god fremkommelighed og tilgængelighed til de nye byggerier.

Indstillinger

Teknik og Miljø indstiller, at orienteringen tages til efterretning.

Beslutning i By- og Planudvalget den 21-08-2019

Taget til efterretning.

Punkt 55 Orientering (Lukket)