Sundhedsudvalget - 25-03-2019

Referat
Dato:
Mandag, 25 marts, 2019 - 14:00
Hent som fil:
Lokation:
Dagsorden publiceret:
Torsdag, 21 marts, 2019 - 20:00
Referat publiceret:
Torsdag, 28 marts, 2019 - 15:01

Punkt 11 Godkendelse af dagsorden

Beslutning i Sundhedsudvalget den 25-03-2019

Godkendt.

Punkt 12 Status på Fredericia Sundhedshus

Sagsresumé

Fast statuspunkt omkring etableringen og udviklingen af Fredericia Sundhedshus.

 

Sagsbeskrivelse:

Projektleder for Fredericia Sundhedshus Sille Kloppenborg vil sammen med den nyansatte regionale og kommunale tværsektorielle udviklingskonsulent Anette Filtenborg deltage på sundhedsudvalgsmødet og give en status på sundhedshuset. Denne status vil bl.a. indeholde information om ansøgningen til puljen for etablering af læge- og sundhedshus 2019, orientering om UngMod Fredericia og Sygeplejeklinikken, som er nye tilbud på sundhedshuset, tidsplan for de næste indflytninger, samt et fokus på det tværsektorielle samarbejdet.

Økonomiske konsekvenser

Ingen.

Vurdering

Ingen.

Indstillinger

Staben for Velfærdsinnovation og Sundhed indstiller, at Sundhedsudvalget,

  • godkender ansøgningen til puljen for etablering af læge- og sundhedshuse 2019
  • tager orienteringen til efterretning.

Beslutning i Sundhedsudvalget den 25-03-2019

  • Ansøgning til Sundheds- og Ældreministeriet blev godkendt.
  • Status taget til efterretning.

 

 

Punkt 13 Brugertilfredshedsundersøgelse 2018-2019 - genoptræningsCenteret

Sagsresumé

GenoptræningsCenteret i Fredericia Kommune gennemførte i perioden 15. november 2018 til 15. februar 2019 en brugertilfredshedsundersøgelse.

 

På mødet gives en kort orientering om undersøgelsens resultater.

 

Sagsbeskrivelse:

GenoptræningsCenteret i Fredericia Kommune gennemførte i perioden 15. november 2018 til 15. februar 2019 en brugertilfredshedsundersøgelse. Formålet med undersøgelsen er, at få indsigt i den generelle tilfredshed med genoptræningen i Fredericia Kommune.

 

Der blev udleveret i alt 218 spørgeskemaer og der har været en svarprocent på 94,5 %. Størstedelen af borgerne, der besvarede undersøgelsen oplyser at være folkepensionister (52%). 22% oplyser, at de er i arbejde.

 

Undersøgelsen viser blandt andet, at

  • 96% af de borgere, der har svaret er tilfredse eller meget tilfredse med genoptræningen samlet set
  • 91% var tilfredse eller meget tilfredse med ventetiden fra modtagelsen af henvisningen til påbegyndt genoptræning
  • 97% var tilfredse eller meget tilfredse med informationen omkring deres træningsforløb og
  • 95% var tilfredse eller meget tilfredse med dialogen med terapeuten omkring målsætningen for træningsforløbet.

 

Resultaterne gennemgås kort på mødet af lederen af GenoptræningsCenteret, Ellen S Pedersen, og fremgår desuden af det vedlagte bilag.

Økonomiske konsekvenser

Ingen økonomiske konsekvenser.

Vurdering

Resultaterne af målingen vurderes at være tilfredsstillende.

Indstillinger

Senior og Handicap indstiller, at orienteringen tages til efterretning.

Beslutning i Sundhedsudvalget den 25-03-2019

Taget til efterretning.

 

Punkt 14 Orienteringssag - frit valg til genoptræning efter Servicelovens § 140

Sagsresumé

Folketinget har den 24. maj 2018 vedtaget en ny lov om frit valg til genoptræning efter Sundhedsloven § 140. Loven trådte i kraft den 1. juli 2018.

 

På mødet gennemgår leder af genoptræningsafdelingen Ellen S. Pedersen og Teamleder Heidi Pedersen den nye lovgivning, og der gives en status på området.

 

Sagsbeskrivelse:

Folketinget har den 24. maj 2018 vedtaget en ny lov om frit valg til genoptræning efter Sundhedsloven § 140. Loven trådte i kraft den 1. juli 2018. Loven medfører, at den enkelte borger har ret til frit valg af leverandør til genoptræning, hvis kommunen ikke kan tilbyde opstart af genoptræning senest syv kalenderdage efter udskrivelse fra sygehus med en genoptræningsplan.

 

KL har overdraget opgaven til Statens og Kommunernes Indkøbsservice (SKI), som har etableret FritValgService, som datterselskab med ansvar for udvikling, implementering og drift af det frie valg. Borgeren kan først gøre brug af det frie valg, når FritValgService har godkendt og indgået aftale med private leverandører af genoptræningsforløb.

 

FritValgService har valgt i første fase at prioritere al genoptræning på basalt niveau, svarende til ca. 80 pct. af alle genoptræningsplaner indenfor den almene genoptræning. Pr. 18. februar 2019 fik borgerne reelt frit valg til genoptræning i forhold til den almene basale genoptræning efter, at FritValgService har indgået aftale med private leverandører.

 

Det er planen, at det frie valg vedr. genoptræning på alment avanceret niveau træder i kraft hen mod sommeren 2019.

 

GenoptræningsCentret har modtaget 678.000 kr. fra ministeriet over bloktilskudsnøglen, og der er ansat terapeuter med henblik på at nedbringe ventetiden. P.t. overholdes ventetidsgarantien på de 7 kalender dage inden for ca. 85 % af borgerne henvist med en genoptræningsplan.

 

På mødet gennemgår leder af genoptræningsafdelingen Ellen S. Pedersen og teamleder Heidi Pedersen kort den nye lovgivning og giver en status på området.

Økonomiske konsekvenser

GenoptræningsCentret har modtaget 678.000 kr. fra ministeriet over bloktilskudsnøglen, og der er ansat terapeuter med henblik på at nedbringe ventetiden.

 

Der vil komme udgifter til betaling af private leverandører for genoptræningsforløb, såfremt borgerne gør brug af det frie valg. Det er på nuværende tidspunkt ikke muligt at vurdere omfanget men udgiftsniveauet følges tæt.

 

I økonomiaftalen for 2019 har KL aftalt at følge implementeringen af ordningen, herunder at følge udgifts- og aktivitetsudviklingen og ligeledes evt. styringsudfordringer i forbindelse med indførelse af den nye lovgivning.

Vurdering

GenoptræningsCentret arbejder intensivt på at nedbringe ventetiden for at imødekomme intensionerne i den nye lovgivning. Der er arbejdet med at ændre arbejdsgange, så der sikres en hurtig vurdering af genoptræningsplanen, og at borgeren informeres inden for de fastsatte 4 dage om opstart. Ligeledes er der en tæt og konstruktiv dialog med sygehuset i fht til retvisende oplysninger om, hvornår en borger må opstarte genoptræningen.

 

Området er udfordret af, at GenoptræningsCentret fortsat ser en betydelig stigning af nye henvisninger. Stigningen fra 2017 til 2018 har været på 12%. P.t. overholdes ventetidsgarantien på de 7 kalenderdage indenfor ca. 85 % af borgerne henvist med en genoptræningsplan. Der er således ca. 15%, der ikke tilbydes genoptræning inden for fristen, og som derfor vil kunne vælge en privat leverandør på kommunens regning.

 

GenoptræningsCentret har fastholdt niveauet i tilbuddene til borgere henvist efter Sundhedsloven §119; de forebyggende og sundhedsfremmende tilbud og Servicelovens §86, der vedrører vedligeholdende træning. Der er ikke ændret på serviceniveauet hér for at nedbringe ventetiden på frit-valgs området. Såfremt antallet af borgere, der tilbydes genoptræning inden for de fastlagte 7 kalenderdage skal øges, er det nødvendigt med ressourcetilførsel.

Indstillinger

Senior og Handicap indstiller, at orienteringen tages til efterretning

Beslutning i Sundhedsudvalget den 25-03-2019

Taget til efterretning.

Punkt 15 Regnskab 2018

Sagsresumé

I forbindelse med regnskabsafslutningen udarbejder koncernområderne og stabene en opgørelse af regnskabet.

Denne sag indeholder regnskabsresultatet år 2018 for Sundhedsudvalgets område.

Regnskabsresultatet for 2018 viser samlet set et mindreforbrug på udvalgets ramme på 7,4 mio. kr., hvoraf de 2,9 mio. kr. indgår i Økonomiudvalgets behandling af Spar/Lån.

 

Sagsbeskrivelse:

Resultatet for 2018 er et samlet mindreforbrug på 7,4 mio. kr., heraf serviceudgifter i alt 3,0 mio. kr. samt aktivitetsbestemt medfinansiering i alt 4,4 mio. kr.

 

Serviceudgifter:

Mindreforbruget på serviceudgifterne skyldes primært et mindreforbrug på Sundhedssekretariatet samt midler til Sundhedshuset. Mindreforbruget er opstået som følge af tidsforskydning af aktiviteter samt opbremsning i 2018.

 

Der er desuden et mindreforbrug på Tandpleje, som er opstået som følge af opbremsning samt opsparing til flytning til Sundhedshuset.

 

Det samlede mindreforbruget dækker dog også over et merforbrug på Vederlagsfri fysioterapi, som har en gammel gæld på 1,4 mio. kr. samt et yderligere merforbrug vedrørende 2018.

 

Aktivitetsbestemt medfinansiering:

Aktivitetsbestemt medfinansiering viser et mindreforbrug på 4,4 mio. kr., som primært skyldes et fald i den somatiske aktivitet på sygehusene. Beløbet tilfalder kassen.

Økonomiske konsekvenser

Der henvises til afsnittene ”Sagsbeskrivelse” og ”Vurdering”.

Vurdering

Det vurderes, at områderne under Sundhedsudvalget overordnet set er i balance.

 

Dog er der særlige udfordringer på området vederlagsfri fysioterapi, som har en gammel gæld, der er akkumuleret over flere år. Vederlagsfri fysioterapi har dog fået en ekstra bevilling i 2019, så gælden ikke forventes at vokse yderligere. Området vil blive fulgt tæt i 2019.

 

Indstillinger

Senior og Handicap, Familie og Børnesundhed, Børn og Unge, Velfærdsinnovation og Sundhed og Økonomi og Personale indstiller:

  1.  at orienteringen tages til efterretning.

Beslutning i Sundhedsudvalget den 25-03-2019

Taget til efterretning.

 

Punkt 16 Opsamling på fællesmøde med Social- og Beskæftigelsesudvalget 11.03.2019

Sagsresumé

Sundhedsudvalget har den 11. marts 2019 afholdt fællesmøde med Social- og Beskæftigelsesudvalget med fokus på forebyggelse af sygemeldinger og fastholdelse på arbejdspladser. Sundhedsudvalget drøfter de input, som de har fået på fællesmødet og evaluerer mødet.

 

Sagsbeskrivelse:

Sundhedsudvalget har den 11. marts 2019 afholdt fællesmøde med Social- og Beskæftigelsesudvalget med fokus på forebyggelse af sygemeldinger og fastholdelse på arbejdspladser.

 

Sundhedsudvalget drøfter de input, som de har fået på fællesmødet og evaluerer mødet.

Økonomiske konsekvenser

Ingen.

Vurdering

Ingen.

Indstillinger

Velfærdsinnovation og Sundhed indstiller, at

  1. Sundhedsudvalget drøfter det faglige input, som de fik på fællesmødet den 11. marts 2019.
  2. Sundhedsudvalget evaluerer fællesmødet.

Beslutning i Sundhedsudvalget den 25-03-2019

Fremadrettede opmærksomheder og fokusområder blev drøftet.

 

Punkt 17 Fælles udvalgsmøde d. 6. maj om Børn, Unge og Bevægelse

Sagsresumé

Sundhedsudvalget har taget initiativ til et fælles udvalgsmøde med Børne- og Skoleudvalget og Kultur-og Idrætsudvalget. Mødet afholdes d. 6. maj kl 14-16, med temaet ”Børn, Unge og bevægelse”.

 

I denne sag fremlægges et udkast til program for mødet.

 

Sagsbeskrivelse:

Fysisk aktivitet og bevægelse er de områder Fredericia Kommune har valgt at fokusere på, i arbejdet med sundhed og forebyggelse. Skoler, dagtilbud og kultur- og foreningsliv er centrale arenaer for fysisk aktivitet, samt udvikling af bevægekultur, bevægekompetencer og bevægeglæde. Derfor har Sundhedsudvalget inviteret Børne- og Skoleudvalget samt Kultur og Idrætsudvalget til et fælles udvalgsmøde for at drøfte fælles perspektiver på emnet ’Børn, unge og bevægelse’. I den forbindelse har det været ønsket, at bringe erfaringerne fra Svendborgprojektet og Svendborg Kommunes øvrige arbejde på området, i spil.

 

Programudkast:

  • 14.00-14.15 Velkomst og rammesætning; Arbejdet med fysisk aktivitet og idræt i Fredericia Kommune.
  • 14.15-15.00 Oplæg fra Svendborg Kommune. To projektledere fortæller om Svendborg Kommunes tre-strengede indsats for at øge børn og unges fysiske aktivitetsniveau og bevægekompetencer i børnehaver, i skoler og i foreningslivet.
  • 15.00-15.45 Spørgsmål og fælles drøftelser.
  • 15.45-16.00 Opsamling, og rammesætning ift fremadrettet arbejde.

 

Det tilstræbes, at mødet kan afholdes på en kommunal skole med særligt fokus på idræt eller bevægelse.

Økonomiske konsekvenser

Ingen.

Vurdering

Det vurderes, at der er væsentligt sundheds- og forebyggelsesmæssigt potentiale i et fælles fokus på børn og unges fysiske aktivitet.

Indstillinger

Velfærdsinnovation og Sundhed indstiller, at Sundhedsudvalget drøfter programoplægget.

Beslutning i Sundhedsudvalget den 25-03-2019

Der arbejdes videre med et program ud fra ovenstående skitse.

 

Punkt 18 Fredericia Sund By arrangement 6. maj 2019

Sagsresumé

I forbindelse med Fredericia Sund By og mikro-partnerskaber afholdes der forskellige arrangementer.

 

Det næste arrangement er planlagt til afholdelse den 6. maj 2019 fra kl. 17.00–19.00. Sundhedsudvalget drøfter afholdelse af arrangementet.

 

Sagsbeskrivelse:

I forbindelse med Fredericia Sund By og mikro-partnerskaber afholdes der forskellige arrangementer.

 

Det næste arrangement er planlagt til afholdelse den 6. maj 2019 fra kl. 17.00–19.00.

 

Det foreslås, at det afholdes under temaet fysisk aktivitet. Sundhedsudvalget afholder fællesmøde med Børne- og Skoleudvalget samt Kultur- og Idrætsudvalget med fokus på fysisk aktivitet samme dag.

 

Det foreslås, at arrangementets program planlægges ud fra følgende:

  • Velkomst
  • Overrækkelse af diplomer til nye mikro-partnere
  • Fagligt/inspirations-oplæg
  • Netværk/workshops
  • Opsamling og farvel

 

På Sundhedsudvalgsmødet bliver Sundhedsudvalget præsenteret for et mere detaljeret forslag til programmet. Sundhedsudvalget drøfter ovenstående forslag til formen for arrangementet. Derudover kommer Sundhedsudvalget med input til afholdelsen af arrangementet.

Økonomiske konsekvenser

Ingen.

Vurdering

Ingen.

Indstillinger

Velfærdsinnovation og Sundhed indstiller, at Sundhedsudvalget

  1. drøfter forslag til form for arrangementet
  2. kommer med input til afholdelsen af arrangementet

Beslutning i Sundhedsudvalget den 25-03-2019

Der planlægges et arrangement med udgangspunkt i ovenstående forslag.

 

John Pagaard fra Business Fredericia deltog under punktet og drøftede muligheder og perspektiver i arbejdet med mikro-partnerskaber i forhold til kommunens virksomheder.

 

Punkt 19 Sundhedsudvalget 2019 - status og opdateringer

Sagsresumé

Sundhedsudvalget drøftede på udvalgsmødet den 17. december 2018 møder, events og arrangementer for 2019. Overblikket bliver løbende opdateret. Sundhedsudvalget får fast en status og opdateringer for udvalgets årsplan 2019 på udvalgsmøderne med henblik på at drøfte kommende begivenheder.

 

Sagsbeskrivelse:

Sundhedsudvalget drøftede på udvalgsmødet den 17. december 2018 møder, events og arrangementer for 2019. Overblikket bliver løbende opdateret. Sundhedsudvalget får fast en status og opdateringer for udvalgets årsplan 2019 på udvalgsmøderne med henblik på at drøfte kommende begivenheder.

 

Der er følgende begivenheder inden næste ordinære sundhedsudvalgsmøde:

  • 6. maj 2019: Fællesmøde Sundhedsudvalget, Børne- og Skoleudvalget samt Kultur- og Idrætsudvalget. Der er et selvstændig dagsordenpunkt om dette.
  • 6. maj 2019: Fredericia Sund by arrangement. Der er et selvstændigt dagsordenpunkt om dette.

 

Nedenfor findes det opdaterede overblik.

25. marts

Sundhedsudvalgsmøde

Ansøgning til næste fase af WHO Healthy City medlemskab

Dato ikke fastlagt

Møde med almen praksis

Lægedækningen fremadrettet - fortsat rekruttering

Tak for deres indsats og gode samarbejde

Hvad er vi optaget af at lykkes med

Dato ikke fastlagt

Møde med det regionale udvalg for det nære sundhedsvæsen

 

Afventer

6. maj

Fællesmøde Sundhedsudvalget, Børne- og Skoleudvalget samt Kultur- og Idrætsudvalget.

Fysisk aktivitet/bevægelse

6. maj

Fredericia Sund By arrangement

Arrangement for Fredericia Sund By – mikro-partnere og øvrige inklusiv overrækkelse af diplomer.

Evt. Fysisk aktivitet/bevægelse

13. maj

Sundhedsudvalgsmøde

Dagsordenpunkt om Fysisk aktivitet/bevægelse.

31. maj

 

Kl. 16-20

Afslutning på Fredericia Sund By tema i Det Grønne Rum

World No Tobacco Day

Der afholdes et afslutningsarrangement på tre-måneders temaet i Det Grønne Rum. Da det også er WHO’s World No Tobacco Day vil der være fokus på KRAM, og der arbejdes på at lave en KRAM-dag, som afslutning.

3. juni

Fællesmøde Sundhedsudvalget og Uddannelsesudvalget.

Temaet er Sundhed på Ungdomsuddannelser. Dette er erstatning for det møde, der blev aflyst 12.11.2018.

3. juni

Fællesudvalgsmøde

Sundhedshus

19. august

Sundhedsudvalgsmøde

 

1.september

Åbent hus på Sundhedshuset

I samarbejde med Region Syddanmark

September – dato ikke fastlagt

Fællesmøde Sundhedsudvalg, Børn- og Skole, Uddannelse samt Ungebyrådet.

Temaet er seksuel sundhed. Sundhedsstyrelsen kører fra sommeren 2019 en ny unge-kampagne, som seksuel sundhed bliver en del af.

16. september

Sundhedsudvalgsmøde

 

Dato ikke fastlagt

Årligt WHO Business Meeting

Der afholdes hvert år et WHO Healthy Cities Network Business Meeting, som man er forpligtet til at deltage i. Dato og sted er endnu ikke meldt ud.

28. oktober

Fredericia Sund By arrangement

Arrangement for Fredericia Sund By – mikro-partnere og øvrige inklusiv overrækkelse af diplomer

Tema ikke fastlagt.

4. november

Sundhedsudvalgsmøde

 

7. november

Sundhedspolitisk Konference

Regioner

13.-16. november

Studietur til Island

 

 

Økonomiske konsekvenser

Ingen.

Vurdering

Ingen.

Indstillinger

Velfærdsinnovation og Sundhed indstiller, at Sundhedsudvalget drøfter kommende møder og begivenheder samt opdateringer til overblikket over møder, events og arrangementer for Sundhedsudvalget i 2019.

Beslutning i Sundhedsudvalget den 25-03-2019

Taget til efterretning.

 

Punkt 20 Orientering om Klinik for tandregulering I/S (Lukket)

Punkt 21 Orientering (Lukket)