Uddannelsesudvalget - 01-04-2020

Referat
Dato:
Onsdag, 1 april, 2020 - 14:00
Hent som fil:
Lokation:
Dagsorden publiceret:
Fredag, 27 marts, 2020 - 12:47
Referat publiceret:
Fredag, 3 april, 2020 - 13:56

Punkt 14 Godkendelse af dagsorden

Sagsresumé

 

 

Sagsbeskrivelse:

 

Indstillinger

Politik og Kommunikation indstiller, at

 

1)  Uddannelsesudvalget godkender, at dagsordenen behandles ved cirkulation (pr. mail)

2)  Uddannelsesudvalget godkender dagsordenen

 

Beslutning i Uddannelsesudvalget den 01-04-2020

  1. Godkendt
  2. Godkendt

Punkt 15 Regnskab 2019 - Uddannelsesudvalget

Sagsresumé

Regnskabet for 2019 på Uddannelsesudvalget er gjort op og viser et samlet mindreforbrug på 0,688 mio. kr. i forhold til udvalgets andel af servicerammen, hvilket primært skyldes ikke-forbrugte midler på Vidensparken relateret til udvendig bygningsvedligehold. Mindreforbruget er en forbedring på 1,719 mio. kr. sammenlignet med 3. budgetopfølgning.

 

Ved regnskabsafslutningen er der et mindreforbrug på 0,157 mio. kr. på Uddannelsesudvalgets andel af anlægsrammen.

 

Sagsbeskrivelse:

I forbindelse med regnskabsafslutningen har koncernområderne og stabene udarbejdet en opgørelse af regnskabet 2019.

 

Regnskabet behandles indledningsvis i fagudvalgene. Herefter sendes regnskabet videre til godkendelse i Økonomiudvalget og afslutningsvis Byrådet.

Økonomiske konsekvenser

Nedenstående tabel viser udvalgsområdets andel af service- og anlægsrammen samt regnskab. Eventuelle afvigelser er et udtryk for enten et mer- eller mindreforbrug på rammen.

 

Tabel 1

Mio. kr.

Ramme

Regnskab

Serviceudgifter

21,929

21,261

Bruttoanlægsudgifter

1,000

0,843

 

Nedenstående tabel viser udvalgsområdets andel af kommunens samlede økonomi udtrykt ved det vedtagne og korrigerede budget samt regnskabet for 2019

 

Tabel 2

Mio. kr.

Vedtaget budget

Korrigeret budget

Regnskab

Uddannelsesudvalget

20,482

22,440

22,104

Serviceudgifter

20,699

21,440

21,261

Overførselsudgifter

-0,217

0,000

0,000

Anlæg

0,000

1,000

0,843

 

Forskellen på vedtaget og korrigeret budget på serviceudgifterne udgør ved regnskabsafslutningen 0,741 mio. kr. Dette er et udtryk for udsving vedrørende en række omplaceringer imellem udvalg, som f.eks. elevtalsreguleringer, frigivne opsparede midler vedr. lejrskoleindtægter samt FGU.

 

Forskellen på vedtaget og korrigeret budget på overførselsudgifterne udgør ved regnskabsafslutningen 0,217 mio. kr. vedrører en teknisk tilretning af budgettet på FGU.

 

Forskellen mellem vedtaget budget og korrigeret budget på anlægsudgifterne udgør 1,000 mio. kr., som vedrører de ændringer, som blev foretaget ifm. Byrådets behandling af sagen om forskydning af anlægsprojekter d. 17. juni 2019.

Vurdering

SERVICEUDGIFTER

Uddannelsesudvalget har i 2019 et samlet mindreforbrug på 0,688 mio. kr. på serviceudgifter ift. udvalgets andel af servicerammen. Det korrigerede budget er 0,489 mio. kr. lavere end servicerammen, hvilket er et udtryk for bevillinger uden for servicerammen, overførsler imellem drift og anlæg samt ikke-udmøntede midler fra Lov og Cirkulære. Den samlede afvigelse fra det korrigerede budget er således 0,179 mio. kr.

 

Regnskabet kan forklares ud fra følgende punkter:

  • Mindreforbrug på 0,557 mio. kr. hos Videnparken, som vedrører indvendig bygningsvedligehold samt øgede lejeindtægter
  • Merforbrug på 0,193 mio. kr. hos UU. Ubesat projektstilling, som skulle have været finansieret af opsparede midler fra 2018, har resulteret i færre projektindtægter end budgetteret. Derudover er merudgifter som følge af opsplitningen fra UU Middelfart blevet delvist internt clearet af uforbrugte FGU-midler
  • Diverse mer- og mindreforbrug for netto 0,185 mio. kr. i merforbrug, som vedrører aktiviteter afholdt for indefrosne midler fra 2018, ekstra indtægter ved udlejning af Bülows Kaserne samt bl.a. DM i Skills

 

OVERFØRSELSUDGIFTER

Uddannelsesudvalget har ved årets afslutning ikke afholdt udgifter vedrørende FGU, da udgifterne først kommer i 2020. Budgettet er derfor nulstillet ved 3. budgetopfølgning.

ANLÆG

Uddannelsesudvalget har i 2019 haft et mindreforbrug på anlæg på 0,157 mio. kr. Mindreforbruget vedrører ikke-forbrugte midler til udvendig vedligehold hos Videnparken.

 

RETVISENDE BUDGETTER

Som led i arbejdet med retvisende budgetter i Fredericia Kommune, blev der i Budget 2020 tilført 0,875 mio. kr. til Uddannelsesudvalget, som dog først vedrører budgettet for 2021.

Midlerne er blevet tildelt for at skabe et økonomisk grundlag for at afholde DM i Skills i 2021, hvor Fredericia Kommune har værtskabet.

Indstillinger

Økonomi og Personale, Børn og Unge, Politik og Kommunikation samt Teknik og Miljø indstiller:

  1. At regnskabet godkendes og fremsendes til Økonomiudvalget og Byrådet
  2. At status på politiske tiltag tages til eftrretning

Beslutning i Uddannelsesudvalget den 01-04-2020

  1. Godkendt
  2. Taget til efterretning

Punkt 16 Behandling af UU Fredericias årsrapport

Sagsresumé

Fredericia Kommune prioriterer uddannelsesvejledning og gode overgange for de unge højt og har en ambition om at have Danmarks bedste uddannelsesvejledning. Samtidig er “Vejledningsloven” lavet om til “Lov om kommunal indsats for unge under 25 år”, hvilket tilfører uddannelsesvejledningen nye opgaver, skærpede fokusområder og nye målsætninger. Endvidere skal Uddannelsesudvalget behandle UU´s årsrapport og godkende målsætninger for elevernes søgning til ungdomsuddannelserne næste år.

 

Sagsbeskrivelse:

I årsrapporten beskrives Uddannelsesvejledningen i Fredericia Kommune ud fra to perspektiver:

 

Alle unge 

Uddannelsesudvalget har investeret i uddannelsesvejledningen af flere omgange, sådan at alle unge og deres forældre i dag får den uddannelsesvejledning, som de har brug for. Målsætningen er, at alle unge vælger en ungdomsuddannelse, som de er motiverede for og har forudsætningerne for at gennemføre. Initiativerne skal både bidrage til elevernes trivsel og læring og til at flere unge vælger rigtigt og gennemfører en ungdomsuddannelse i første forsøg. 

 

Ungemålgruppen med forskellige udfordringer

UU Fredericia arbejder med unge fra 7. klasse og frem til de fylder 30 år. Derfor har det været naturligt at placere UU Fredericia centralt i den kommunale ungeindsats (KUI). Ungeindsatsen er en matrixorganisering, hvor de uddannelsesplaner som uddannelsesvejlederne udarbejder sammen med de unge og deres forældre, skal være omdrejningspunktet for indsatsen på tværs af uddannelses-, social- og beskæftigelsesområdet. Ungeindsatsen skal samlet set bidrage til at flere unge i Fredericia Kommune har et fast greb i enten uddannelsessystemet eller arbejdsmarkedet. 

 

UU Fredericias årsrapport

Årsrapporten er det centrale dokumentations- og styringsredskab, både i forhold til igangværende indsatser, fremtidige indsatser og ikke mindst opsætningen af de mål, som Fredericia Kommune er forpligtiget til at offentliggøre én gang om året. 

 

I “Lov om kommunal indsats for unge under 25 år” tilføres uddannelsesvejledningen nye opgaver, skærpede fokusområder og nye målsætninger. Uddannelsesudvalget skal jf. sikre følgende:

 

  • Kvalitetsudvikling og kvalitetssikring af den vejledning, der udbydes og opstillede mål og rammer, som belyser vejledningens omfang, resultater og effekter samt samarbejdet med andre aktører.

 

  • Offentliggør en beskrivelse af systemet til kvalitetsudvikling og kvalitetssikring og de opnåede resultater på en lettilgængelig måde på kommunens hjemmeside.

 

  • Årligt udarbejde en plan for opfølgning med henblik på at gennemføre udviklingen af vejledningen, som resultaterne af kvalitetssikringssystemet giver anledning til, herunder andelen af unge, der er blevet vurderet ikke-uddannelsesparate til den ønskede uddannelse.

 

  • Opgøre søgetal til ungdomsuddannelserne for elever i 9. og 10. klasse, hhv. erhvervsuddannelser, (både eud og eux), gymnasiale uddannelser (2- og 3-årige) og øvrige.

 

  • På baggrund af de opgjorte søgetal, skal der fastsættes måltal for det kommende års søgning til ungdomsuddannelserne. Opgørelse af søgetal og fastsættelse af måltal skal foretages en gang om året og senest ved udgangen af marts. Dette skal offentliggøres senest evd udgangen af maj på kommunens hjemmeside.

 

Årsrapporten er bygget op omkring en beskrivelse af vejledningsaktiviteterne for henholdsvis grundskolen og 10. klasse, STU og ungevejledningen. På sigt vil FGU komme med som et selvstændigt område i rapporten. Eleverne og de unge er vigtige og derfor er pointer fra den årlige undersøgelse blandt eleverne i 9. og 10. klasse med. Derudover har vi en række nøgletal med fx søgningen til ungdomsuddannelserne, fastholdelsesstatistikker og overblik over samarbejdspartnere i indsatserne. 

 

Til sidst i rapporten fastsætter Uddannelsesudvalget måltallene for elevernes søgning til ungdomsuddannelser næste år, samt andre målsætninger som udvalget ønsker at prioritere. 

 

Årsrapporten er vedhæftet som bilag.  

Økonomiske konsekvenser

Ingen.

Vurdering

Ingen.

Indstillinger

Politik og Kommunikation indstiller, at Uddannelsesudvalget:

  1. Godkender UU´s Årsrapport og målsætningerne for elevernes søgning til ungdomsuddannelserne for skoleåret 2020/2021.

Beslutning i Uddannelsesudvalget den 01-04-2020

Godkendt