Uddannelsesudvalget - 16-01-2019

Referat
Dato:
Onsdag, 16 januar, 2019 - 17:00
Hent som fil:
Lokation:
Dagsorden publiceret:
Tirsdag, 15 januar, 2019 - 11:01
Referat publiceret:
Mandag, 21 januar, 2019 - 17:00

Punkt 1 Godkendelse af dagsorden

Indstillinger

Politik og Kommunikation indstiller, at dagsorden godkendes.

Beslutning i Uddannelsesudvalget den 16-01-2019

Godkendt.

Punkt 2 Temamøde om 10. årgang

Sagsresumé

Uddannelsesudvalget har det politiske ansvar for Ung Fredericia og det overordnede politiske ansvar for udvikling af 10. klasse.  Uddannelsesudvalget har den politiske målsætning, at det 10. skoleår skal være starten på en ungdomsuddannelse snarere end afslutningen på grundskolen og erhvervsuddannelserne skal spille en større rolle på 10. klasseområdet, så flere vælger og gennemfører en erhvervsuddannelse.

 

I forbindelse med det nyeste politiske udspil til en reform af erhvervsuddannelsesområdet blev der nedsat et nationale ekspertudvalg, der skal komme med anbefalinger til hvordan 10. klasse kan erhvervsrettes. Uddannelsesudvalget har drøftet reformudspillet og ønsker at igangsætte et arbejde lokalt for at komme på forkant med udviklingen af 10. årgang.

 

Uddannelsesudvalget godkendte på udvalgsmødet d. 6. november 2018 en mindre justering af strukturen for skoleårets i den kommunale 10. klasse, som i højere grad tager personlige hensyn i arbejdet med faglig, social og personlig udvikling. Samtidig besluttede udvalget, at indkalde til et temamøde om udviklingstiltag for hele 10. årgang.

Der henvises til sagsfremstillingen fra udvalgsmødet d. 6. november 2018 for mere detaljeret statistik om 10. årgang, frafaldstendenser og søgningen til EUD.

 

Hvor går man hen efter 9. klasse – status 2018

Valg efter 9.klasse

GYM

EUD

10.KL. KOMMUNAL

10.KL.
PRIVAT

EFTERSKOLE 

Fredericia

47%

10%

13,9 %

7,2 %

18,8%

Middelfart

36,6%

8,8 %

6,9 %

3,4 %

40,5%

 

Forskellige modeller for 10. klasses tilbud

Uddannelsesudvalget har tidligere drøftet forskellige modeller for organisering af 10. klasse og det er belyst gennem eksempler fra andre kommuner, herunder Learnmark Horsens og IBC Kolding. Der er er mange eksempler på forskellige 10. klasses modeller og samarbejder mellem kommune og erhvervsuddannelsesinstitutioner – og kombinationsmuligheder. Nedenfor er et kort resumé:

 

10. klasse

10. klasse er et ekstra skoleår, eleven kan tage for at blive bedre i nogle fag, usikkerhed på valget af ungdomsuddannelse og behov for personlig udvikling. 10. klasse består af en obligatorisk del og en valgfri del. Den obligatoriske del indeholder Dansk, Engelsk og Matematik. Desuden kan elever, der har læsevanskeligheder, få særlig læseundervisning. Der indgår også brobygning til ungdomsuddannelser eller kombinationer af brobygning og ulønnet praktik med et uddannelsesperspektiv.

 

EUD10

EUD10 er målrettet elever, der gerne vil tage en erhvervsuddannelse, men ikke opfylder de faglige adgangskrav for at begynde. Det er et erhvervsrettet 10.-klasseforløb, som retter sig mod unge, der enten mangler de faglige forudsætninger for at starte eller er usikre på, om en erhvervsuddannelse er det rigtige.

EUD10 retter sig mod unge, der har gode evner for praktisk arbejde inden for fx håndværk, teknik, handel og landbrug og kan lide at lære gennem praktisk undervisning.

 

EUD10 indeholder den obligatoriske del af 10. klasse samt en valgfri del, der giver dig en introduktion til erhvervsuddannelserne. Uddannelsen varer et skoleår, og der er indbygget 20 ugers obligatorisk undervisning i 10. klassefagene dansk, matematik og engelsk samt 6 ugers obligatorisk brobygning til en erhvervsrettet ungdomsuddannelse. Der er desuden 14 ugers valgfri undervisning med fag og elementer, der introducerer til hovedområderne inden for erhvervsuddannelsesområderne: Omsorg, sundhed og pædagogik; Kontor, handel og forretningsservice; Fødevarer, jordbrug og oplevelser samt Teknologi, byggeri og transport.

Nogle kommuner har også oprettet en GYM10 målrettet mod stx, htx og hhx. Eksempelvis i Randers på Tradium, der har specialiseret sig i at sikre den svage gruppes afklaring og mere stabile skolegang på en ungdomsuddannelse. EUD10 kan være organiseret som en kommunal 10. klasse med brobygning på en erhvervsuddannelse, eller som 34 uf af 67 erhvervsskoler har gjort: tegnet en driftsoverenskomst med en kommune om at udbyde EUD10.

 

10. klasse på en erhvervsuddannelse

Kommuner kan altså tegne driftsoverenskomst med en erhvervsuddannelsesinstitution om driften af 10. klasse, og dermed overtage ansvaret for det 10. skoleår. Såfremt hele driften overtages, kan der være tale om en virksomhedsoverdragelse af lærere fra den kommunale 10. klasse til erhvervsuddannelsesinstitutionen. Her er der eksempler fra Horsens Kommune, der har tegnet driftsoverenskomst med Learnmark Horsens om driften af 10. klasser. Det samme er sket i Nordfyns Kommune mellem Syddansk Erhvervsskole og kommunen.

 

Det er også muligt at tage et 10.-klasses-forløb, der består af 20 uger i folkeskolen efterfulgt af 20 uger i en erhvervsuddannelsesgrundforløb. Dette forløb, der kaldes 20-20-modellen tilrettelægges som et samarbejde mellem kommunen og den enkelte erhvervsuddannelsesinstitution. Den model er der nationalt meget lille opbakning til, da blot 1% af en ungdomsårgang vælger denne ordning.

 

Kombinationsmodellen

Her er der mulighed for tilbyde en kommunal 10. klasse og samtidigt tegne driftsoverenskomster med en erhvervsuddannelsesinstitution om at udbyde en supplerende EUD10. Her kan der laves en EUD10 og 2020-model. Dette er tilfældet i Kolding Kommune, hvor IBC og Hansenberg udbyder en EUD10 som supplement for den kommunale 10. klasse.  Aarhus Kommune har tre kommunale skoler, som tilbyder 10.klasse, og herudover udbydes fire specialretninger af EUD10, (green, sosu, tech og business) som foregår gennem en driftsoverenskomst med Aarhus Tech. I Aarhus går ca. 220 unge i 10.klasse, og EUD10 har over halvdelen af de unge.

Økonomiske konsekvenser

Ingen.

Indstillinger

Politik og Kommunikation indstiller, at Uddannelsesudvalget drøfter udviklingstiltag for 10. årgang.

 

Beslutning i Uddannelsesudvalget den 16-01-2019

Uddannelsesudvalget drøftede sagen.

Uddannelsesudvalget beder forvaltningen om at indlede en dialog med de tre lokale erhvervsuddannelsesinstitutioner om at videreudvikle samarbejdet om 10. årgang i Fredericia Kommune med henblik på udarbejdelse af et egentligt beslutningsoplæg.

Punkt 3 Eventuelt