Uddannelsesudvalget - 17-09-2019

Referat
Dato:
Tirsdag, 17 september, 2019 - 16:30
Hent som fil:
Dagsorden publiceret:
Tirsdag, 17 september, 2019 - 10:00
Referat publiceret:
Tirsdag, 17 september, 2019 - 22:00

Punkt 31 Godkendelse af dagsorden

Indstillinger

Politik og Kommunikation indstiller, at dagsorden godkendes.

Beslutning i Uddannelsesudvalget den 17-09-2019

Godkendt.

Punkt 32 Dialogmøde med FUR

Sagsresumé

Fredericia Uddannelsesråd (FUR) vil gerne mødes med Uddannelsesudvalget for at drøfte, hvilke perspektiver og opgaver FUR samlet set har på uddannelsesområdet og den uddannelsespolitiske dagsorden.

 

Sagsbeskrivelse:

FUR arbejder qua medlemmernes brede repræsentation med de aktuelle perspektiver og opmærksomhedspunkter, som kendetegner Fredericia som kommune og Fredericias unge.

Dagsorden:

  1. Velkomst v. udvalgsformand Pernelle Jensen

 

  1. Oplæg om FUR’s arbejde v. formand for FUR, Poul Erik Maden

 

  1. Status på optag på ungdomsuddannelserne og de videregående uddannelser

 

  1. Dialog

Økonomiske konsekvenser

Ingen.

Vurdering

Ingen.

Indstillinger

Politik og Kommunikation indstiller, at dialogen tages til efterretning.

Beslutning i Uddannelsesudvalget den 17-09-2019

Taget til efterretning.

Punkt 33 Oprettelse af 10. PRO

Sagsresumé

Uddannelsesudvalget har det politiske ansvar for Ung Fredericia og det overordnede politiske ansvar for udvikling af 10. klasse. Uddannelsesudvalgets politiske målsætning med det 10. skoleår er, at det skal være starten på en ungdomsuddannelse snarere end afslutningen på grundskolen samt at erhvervsuddannelserne skal spille en større rolle på 10. klasseområdet, så flere vælger og gennemfører en erhvervsuddannelse.

 

Uddannelsesudvalget har på baggrund af en henvendelse fra de tre lokale erhvervsuddannelsesinstitutioner besluttet, at indlede et samarbejde om oprettelse af et supplerende 10. klasses tilbud i Fredericia Kommune, der skal være med til at understøtte de politiske målsætninger for 10. årgang i Fredericia.

 

Sagsbeskrivelse

Uddannelsesudvalget besluttede på udvalgsmødet d. 14. maj, at igangsætte arbejdet med formuleringen af et konkret aftalegrundlag om et supplerende 10. klasses tilbud i samarbejde med EUCL, SOSU og IBC.

Uddannelsesudvalget godkendt d. 27. august en samarbejdsaftale mellem de tre erhvervsuddannelsesinstitutioner EUCL, SOSU og IBC, der beskriver samarbejdet om det nye 10. klassestilbud: 10. PRO. Samarbejdsaftalen er vedhæftet som bilag til sagen.

Målet med 10. PRO er, at give eleverne en uddannelse, der gør at de kan vælge bredt mellem ungdomsuddannelserne, men hvor eleverne i høj grad vil få blik for mulighederne i at blive faglært – både gennem EUD og EUX. Dette nye tilbud henvender sig til elever, der søger afklaring og opkvalificering, men kan også rumme elever med andre udfordringer og behov.

Desuden er der udarbejdet et udkast til driftsaftale mellem erhvervsuddannelsesinstitutionerne og Fredericia Kommune, og dermed udkast til aftale om oprettelse af en 10. klasse med maksimalt 28 elever i skoleåret 2020/2021 samt evaluering af det nye 10. klassestilbud forinden forhandling om videreførelse. Aftalen er vedhæftet som bilag til sagen.

 

Samarbejdsaftalen lægger op til et styrket samarbejde mellem erhvervsuddannelserne og den kommunale 10. klasse samt inddragelse af en række relevante aktører. Derfor foreslås det, at samarbejdspartnere og øvrige aktører får mulighed for at give input til samarbejdet om det 10’ende skoleår.

Uddannelsesudvalget besluttede d. 27. august, at give samarbejdspartnere og øvrige aktører mulighed for at give input til samarbejdet om det 10’ende skoleår.

Der indkommet følgende inputs fra:

  • Business Fredericia.
  • Medarbejderne på 10’ende UngFredericia.
  • Formand for bestyrelsen på Ung Fredericia, Morten William Pedersen og formand for Fredericia Lærerkreds Per Breckling.
  • IBC, EUCL og SOSU-skolen.

Økonomiske konsekvenser

Ingen.

Vurdering

Ingen.

Indstillinger

Politik og Kommunikation indstiller, at Uddannelsesudvalget:

  1. Drøfter de indkomne inputs.
  2. Godkender udkastet til driftsaftale for 10. PRO.

Beslutning i Uddannelsesudvalget den 17-09-2019

Uddannelsesudvalget kvitterede for de indkomne inputs og besluttede, at der skal indkaldes til løbende dialogmøder, hvor relevante aktører kan drøfte udviklingen i 10. årgang i Fredericia Kommune og bidrage til evalueringen af 10. PRO.

Uddannelsesudvalget besluttede også, at udbud af studieture i det nye 10. PRO skal ske efter folkeskolelovens bestemmelser, og udvalget ønsker, at der afsøges muligheder for et samarbejdet med det kommunale 10. klasse vedr. studieture.

Driftsaftalen blev godkendt med enkelte sproglige præciseringer vedr. vidtgående specialundervisning. 

Punkt 34 Aktører på Bülows Kaserne

Sagsresumé

Uddannelsesudvalget har ansvaret for at stille Bülows Kaserne til rådighed for midlertidige aktiviteter, indtil der er en endelig afklaring af den fremtidige brug. Der gives en status på aktiviteterne på kasernen.

 

Sagsbeskrivelse:

Uddannelsesudvalget vedtog den 8. februar 2017 retningslinjer for den midlertidige brug af Bülows Kaserne. Den 18. september 2018 vedtog Uddannelsesudvalget en opdateret version af retningslinjerne, da der på grund af stigende efterspørgsel var behov for at tage stilling til:

  • Ikke-foreningsorganiserede projekters lån/leje.
  • Foreninger, virksomheder og projekters lån/leje af lokaler i ikke-godkendte områder.
  • Afholdelse af arrangementer i Eksercerhuset.

 

Politik og Kommunikation administrerer efter retningslinjerne, som tager udgangspunkt i følgende principper:

  1. Lovlig.
  2. Ikke-konkurrenceforvridende.
  3. Midlertidig anvendelse.
  4. Bruger afholder ekstraomkostninger forbundet med brugen.

 

Foreningsgang

På 1. etage (stueplan) i sydfløjen ligger foreningsgangen, hvor der er 12 lokaler til rådighed (1224 m2). For at låne et lokale på foreningsgangen skal man være en folkeoplysende forening eller en forening, organisation eller et projekt, der varetager én eller flere lovlige kommunale interesser. Foreningsgangen lånes ud alle ugens dage og bookinger sker efter først-til-mølle-princippet.

Foreningsgangen har få fast brugere, bl.a. Fredericia Sportsfiskerforening, Garnførerne, Fredericia Mavedanser Forening og Fredericia Bueskytteklub. Derudover har bl.a. Bæredygtig Konfirmand, Socialdemokraterne Fredericia og Fredericia Bueskytteklub småopbevaring i de mellemliggende depotrum.

Fredericia Friskole lejer sig ind i fire lokaler på foreningsgangen (128,4 m2) til undervisningsrelaterede aktiviteter i dagtimerne fra kl. 8:00 – 15:00 på hverdage. Udenfor dette tidsrum kan foreninger booke sig ind i skolens lokaler. Der er fastsat en årlig husleje på 750 kr. pr. m2. Derudover betales forbrug (el, vand og varme). Lokalerne er lejet for en 1-årig periode for skoleåret 2018/19, men er blevet forlænget til også at gælde skoleåret 2019/20.

 

Eksercerhuset

Eksercerhuset lånes ud til arrangementer, der har karakter af åbne og folkelige aktiviteter. Brugerne af Eksercerhuset afholder ekstraomkostninger forbundet med brugen – blandt andet vand, el- og varmeforbrug. For at dække omkostningerne til el og varme ifm. afvikling af arrangementer bliver brugere af hallen opkrævet et beløb på 500 kr. pr. booket dag.

Eksercerhuset lånes fast to perioder om året (af ca. 3 måneder pr. gang) af Fredericia Teater til at øve opsætninger til kommende musicalforestillinger. Uden for teaterets brug låner især EventC hallen til koncerter og arrangementer (bl.a. Sebastian, Magtens Korridorer og Jonathan Spang). Også Tøjhuset, Fredericia Byorkester, Danske Bank og Lillebælt Halvmarathon har afholdt arrangementer i Eksercerhuset.

 

Faste aktører på kasernen

Fredericia Teater låner kælderlokaler i syd- og østfløjen (1326 m2) og hele 2. etage i sydfløjen (1514 m2) til teaterrelaterede aktiviteter herunder kostumeopbevaring, systue o. lign. Der er fastsat en årlig betaling på 60 kr. pr. m2 for lån af 2. etages sydfløj (1514 m2), der dækker meromkostningerne til vand, el- og varme. Da lejen ligger markant under markedsværdi, indgår der dermed inddirekte kommunal støtte i lejen. Lejeaftalen er tidsbegrænset til d. 1. januar 2022. Derudover låner teateret kantineområdet på 1. etage i østfløjen til prøvesal og spise/opholdsrum (ca. 382 m2). Der betales forbrug (el, vand og varme) for de øvrige faciliteter på Bülows Kaserne, som benyttes lejlighedsvis.

Fredericia Esport låner lokaler på 2. etage i vestfløjen (612,2 m2). Der er fastsat en årlig husleje på 60 kr. pr. m2. Lejeaftalen er tidsbegrænset til d. 1. januar 2022.

Business Fredericia har lokaler på 1. etage i vestfløjen, hvor der er etableret konferencerum, kontormiljø og te-køkken (365 m2). Som et led i Business Fredericias nuværende erhvervsfremmeaktiviteter, jf. samarbejdsaftalen mellem Fredericia Kommune og Business Fredericia, har Business Fredericia til opgave at etablere et mødested for iværksættere, virksomheder, foreninger, samt skoler og uddannelsesinstitutioner på Bülows Kaserne. Uddannelsesudvalget besluttede den 20. september 2017, at Business Fredericia ikke betaler husleje for lokalerne. Den årlige brugsret over lokalerne er vurderet til 273.000 kr. (2017).

Teknologiværkstedet Bülows MakerSpace har lokaler i garagerne og værkstedslokalerne i kasernegården (387 m2).

Venligboerne har siden 2015 lånt lokaler i kælderen i vestfløjen, hvor der er indrettet en café og i tilstødende lokaler ’gratisbutik’ med donerede effekter fra deres medlemmer (394 m2).

Teater Malstrøm har siden efteråret 2016 lånt lokaler på 1. etage i nordfløjen, hvor der er indrettet systue og kreativt værksted (330 m2).

Frederiksodde Skole låner lokaler i hjørnet af nordfløjen (104 m2) til et skoletilbud til en gruppe elever med særlige behov.

 

Andre områder og brug

Sydøstjyllands Politi har fået midlertidig godkendelse til at låne hele 3. etage i vestfløjen i 2019 (ugerne 5-11 og 44-50) til afholdelse af kurser i praktiske øvelser og basis træning. Lejlighedsvist har de benyttet kasernegården samt brugt østfløjen til at træne indtræningsøvelser.

I forlængelse af Iværksættermiljøet på 1. etage i vestfløjen ligger en række lokaler med opstillede senge, hvor der er mulighed for overnatning. Lokalerne er forbeholdt arrangementer over flere sammenhængende dage på kasernen. Lokalerne benyttes sjældent, men har været brugt af bl.a. Garnførerne, EASA 2017 Fredericia Esport og kunstnere i forbindelse med et kunstprojekt til Trekantområdets Festuge 2019 (Art Zone). Der findes toiletter og bad på hvert soverum. Lokalerne er godkendt til benyttelse af op til 50 personer. Grundet vandkvaliteten frarådes det dog at drikke vandet og benytte bruserne. Ejendomsafdelingen har taget vandprøver og vurdere, hvad der skal til, for at kunne sikre rent drikke- og badevand.

Familie & Børnesundhed har lånt nogle af overnatningslokalerne til unge fra Familie & Ungdomscentret. Lokalerne blev klargjort og godkendt i løbet sommeren/efteråret 2018, men er ikke blevet taget i brug.

En række aktører har småopbevaring forskellige steder på kasernen. Det drejer sig bl.a. Fredericia Ølentusiaster og Visit Fredericia.

Økonomiske konsekvenser

Ingen.

Vurdering

Ingen.

Indstillinger

Politik og Kommunikation indstiller, at Uddannelsesudvalget tager orienteringen til efterretning.

Beslutning i Uddannelsesudvalget den 17-09-2019

Taget til efterretning.

Punkt 35 Fredericia for Verdensmålene. Udkast til ny strategi for bæredygtig udvikling

Sagsresumé

Udvalget præsenteres for udkast til ny strategi for bæredygtig udvikling for Fredericia Kommune. Udkastet drøftes på mødet med henblik på at få udvalgets bemærkninger hertil. 

 

Sagsbeskrivelse:

Koncernledelsen v/ Projektgruppen for Fredericia for Verdensmålene præsenterer på mødet udkast til Fredericia Kommunes strategi for bæredygtig udvikling 2020-2023.

Byrådet satte den 29. april gang i processen med at udarbejde kommunens nye strategi for bæredygtig udvikling med FN’s 17 Verdensmål som overlægger.

Strategien samler arbejdet med bæredygtig udvikling på tværs af alle koncernområder og stabe og vil omfatte alle aspekter af bæredygtighed - både grønne, sociale og økonomiske forhold. Processen drives med fokus på samskabelse, involvering, helhedstænkning og koordinering på tværs af indsatser og arbejdsområder.

På baggrund af bl.a.

-          Interviews med fagcheferne i 2018/19

-          Temamøde for Byrådet den 2. april 2019

-          Folkehøring for fredericianere den 2. april 2019

-          Workshop for ”alle” den 20. juni 2019

-          Drøftelser med HMU den 25. juni 2019

-          Eksisterende strategier og politikker

-          Øvrig inspiration (artikler, andre kommuners strategier)

har projektgruppen udarbejdet udkast til strategi for bæredygtig udvikling – ”Fredericia for Verdensmålene” – der vedlægges som bilag.

Temaerne i strategien er:

-          0. Introduktion? (fokus på klima, sundhed og økonomi – og ’vi gør det sammen’)

-          1. Læring og handlekraft?

-          2. Lige muligheder for et sundt og godt liv?

-          3. Bæredygtig by og lokalsamfund?

-          4. Livet i naturen?

-          5. Vandet omkring os?

-          6. Bæredygtig vækst og erhvervsudvikling?

-          7. Bæredygtig forsyning og ansvarligt forbrug?

-          8. Kommunen som bæredygtig koncern?

Alle fagudvalg i Fredericia Kommune præsenteres for det samme udkast til ny strategi med anmodning om bemærkninger hertil.

Udvalgenes bemærkninger vil blive indarbejdet i et revideret udkast til strategi, som herefter primo oktober 2019 vil blive sendt i offentlig høring. Byrådet informeres ved offentliggørelsen. Efter høringsperioden tilpasses strategien efter de indkomne bemærkninger, inden den forelægges økonomiudvalget og byrådet. Strategien forventes endeligt vedtaget af byrådet i december 2019.

På mødet deltager medarbejdere fra arbejdsgruppen, der præsenterer oplæg til drøftelse.

Økonomiske konsekvenser

Ikke vurderet

Vurdering

 De valgte temaer og emner i strategien er dem, som projektgruppen sammen med Koncernledelsen har vurderet, som de mest relevante ud fra såvel de indsamlede input og analyse af de data, der forelægger.

Indstillinger

Det indstilles, at udvalget drøfter udkast til ny strategi og kommer med bemærkninger hertil, særligt vedrørende valg af temaer og dertilhørende emner

Beslutning i Uddannelsesudvalget den 17-09-2019

Drøftet.

Punkt 36 Godkendelse af Partnerskabsaftale på psykiatriområdet

Sagsresumé

Den politiske styregruppe for Fredericia Sundhedshus har tidligere udarbejdet og godkendt et visionspapir for samarbejdet på psykiatriområdet. Fredericia Kommune og Psykiatrien i Region Syddanmark har med udgangspunkt i visionspapiret Visioner for samarbejdet på psykiatriområdet arbejdet tættere og tættere sammen gennem det sidste år. Men der er endnu ikke underskrevet en endelig partnerskabsaftale.  På baggrund af visionspapiret er der udarbejdet et forslag til en partnerskabsaftale.

Sagsbeskrivelse:

Partnerskabsaftalen er udarbejdet med udgangspunkt i visionspapiret Visioner for samarbejdet på psykiatriområdet, som tidligere er udarbejdet og godkendt af den politiske styregruppe for Fredericia Sundhedshus. Her er det beskrevet, hvordan Psykiatrien i Region Syddanmark og Fredericia Kommune har en fælles overordnet vision om, at flere mennesker med psykisk sygdom bliver udredt, behandlet, helbredt og rehabiliteret – både for deres psykiatriske og somatiske problemer.

 

Med underskrivelsen af Partnerskabsaftalen ønsker vi ikke blot at levere en bedre kvalitet af det, vi allerede gør. Vi ønsker at udfordre os selv. Det gør vi ved at udforske nye måder at understøtte vores borgere og patienter på i deres jagt på drømmen om et normalt liv, som i sidste ende også betyder bidragende borgere til vores fælles samfund.

 

I det forgangne år har vi gennemført en omfattende fælles proces med involvering af borgere og fagpersonale via Designskolen, med det mål at kortlægge den nuværende indsats og oplevelsen heraf. Processen har givet mange brugbare indsigter i forhold til tilrettelæggelsen af den fremtidige borgercentrerede indsats.

 

Den nye og ambitiøse Sundhedsaftale for 2019-2023 understreger, at vi skal udvikle det nære og sammenhængende sundhedsvæsen på tværs af region og kommune. Målsætningerne i Sundhedsaftalen, der omhandler psykiatrien, bliver også målsætningerne for samarbejdet mellem Fredericia Kommune og Psykiatrien i Region Syddanmark.

 

  • Vi vil reducere andelen af unge med dårlig mental trivsel
  • Vi vil reducere antallet af genindlæggelser inden for 30 dage.
  • Vi vil reducere antallet af færdigbehandlingsdage på sygehusene.
  • Vi vil reducere overdødeligheden blandt borgere med psykiske lidelser.
  • Vi vil sikre, at andelen af psykisk syge, som fastholdes på arbejdsmarkedet og i uddannelse øges.

 

Der er et ønske om, at Partnerskabsaftalen bliver underskrevet af Jacob Bjerregaard, borgmester i Fredericia Kommune og Stephanie Lose, Regionsrådsformand i Region Syddanmark i forbindelse med markeringen af sindets dag i Fredericia Sundhedshus 8. oktober 2019, hvor en ny PsykInfo stand i Sundhedshuset også indvies.  

 

Økonomiske konsekvenser

Ingen

Vurdering

Det vurderes, at Partnerskabsaftalen kan være med til at styrke samarbejdet mellem Fredericia Kommune og Psykiatrien i Region Syddanmark endnu mere. De fælles mål og visioner er med Partnerskabsaftalen blevet endnu tydeligere.

Indstillinger

 Sundhed og Velfærdsinnovation, Social og Beskæftigelse, Senior og Handicap samt Familie og Børnesundhed indstiller, at udvalgene drøfter konkrete input til initiativer, der kan følge aftalens udmøntning.  

Beslutning i Uddannelsesudvalget den 17-09-2019

Partnerskabsaftalen blev godkendt. Uddannelsesudvalget ønsker, at inddrage uddannelsesinstitutionerne i arbejdet med at reducere antallet af psykisk sårbare unge og arbejdet med at sikre trivsel og reducere frafald på uddannelserne.   

Punkt 37 Eventuelt (Lukket)