Uddannelsesudvalget - 26-03-2019

Referat
Dato:
Tirsdag, 26 marts, 2019 - 17:00
Hent som fil:
Dagsorden publiceret:
Onsdag, 20 marts, 2019 - 14:01
Referat publiceret:
Tirsdag, 26 marts, 2019 - 21:01

Punkt 11 Godkendelse af dagsorden

Indstillinger

Politik og Kommunikation indstiller, at dagsorden godkendes.

Beslutning i Uddannelsesudvalget den 26-03-2019

Godkendt.

Punkt 12 Status på de videregående uddannelser i Fredericia

Sagsresumé

 Uddannelsesudvalget skal ifølge deres kommissorium arbejde for at understøtte eksisterende uddannelsesinstitutioner samt udvikle og tiltrække nye uddannelser til Fredericia. Dette fokusområde vil Uddannelsesudvalget løbende drøfte og afsøge muligheder for at udvikle til konkrete resultater. 

Uddannelsesudvalget får på mødet en status på udviklingen af de videregående uddannelser fra Fredericia Maskinmesterskole og UCL Erhvervsakademi og Professionshøjskole, herunder:

  • Maskinmesteruddannelsen
  • Trainee-lærer
  • Automationsteknologi

 

Følgende deltager under punktet:

Torben Dahl, rektor, Fredericia Maskinmesterskole

Jens Meyer Pedersen, prorektor, UCL Erhvervsakademi og Professionshøjskole

Kristian Bendix Drejer, erhvervsdirektør, Business Fredericia

Indstillinger

Politik og Kommunikation indstiller, at Uddannelsesudvalget tager orienteringen til efterretning.

Beslutning i Uddannelsesudvalget den 26-03-2019

Orienteringen taget til efterretning.

Punkt 13 AR/VR pilotprojekt

Sagsresumé

I Budget 2019 blev det besluttet at afsætte 500.000 kr. til et 2-årigt pilotprojekt, der skal sætte fokus på brugen af nye teknologier (særligt AR og VR) i undervisningen på tværs af folkeskolen, ungdomsuddannelser og videregående uddannelser.

 

Sagsbeskrivelse:

I forlængelse af Uddannelsesudvalgets politiske opgave med at ruste fredericianske unge til fremtidens arbejdsmarked indenfor IT og teknologi, og bygge bro mellem skole, uddannelse, iværksættere og virksomheder, igangsættes et pilotprojekt med fokus på at integrere augmentet og virtual reality (AVR) i undervisningen på tværs af uddannelsessteder i Fredericia Kommune. Pilotprojektet forankres i Bülows Makerspace og iværksættermiljø.

Formålet er at integrere AVR-teknologien som digital læringsform på en række udvalgte uddannelsessteder på folkeskole-, ungdomsuddannelses- og videregående niveau. Projektet vil omfatte 1-2 folkeskole(r) (svarende til ca. 30-60 elever), 1-2 ungdomsuddannelsessted(er) (svarende til ca. 30-60 elever) og 1 videregående uddannelsessted (svarende til ca. 20-30 studerende). AVR-forløbene vil foregå på tværs af uddannelsesstederne bl.a. som brobygningsforløb. Derudover vil der blive afholdt innovationsworkshops for iværksættere i iværksættermiljøet på Bülows Kaserne i samarbejde med Business Fredericia.

Tidslinje for pilotprojektet

Opstart (Forår 2019)

Forløb (Skoleår 2019/2020)

Evaluering (Efterår 2020)

-          Indkøb og opsætning af teknologier

-          Præsentation og forventningsafstemningsmøde

-          Præsentationsworkshop og uddannelsesdage for nøglepersoner

-          Afvikling af AVR-forløb på tværs af hold på folkeskole-, ungdomsuddannelses- og videregående niveau

-          Videndeling blandt nøglepersoner i Bülows Makerspace

-          Iværksætterworkshops i samarbejde med Business Fredericia

-          Forløbet evalueres op imod de opsatte mål i projektbeskrivelsen

 

Økonomiske konsekvenser

Der er i Budget 2019 afsat 500.000 kr. til projektet

Vurdering

De afsatte midler benyttes primært på konsultation og oplæring af nøglepersoner, som EON Reality Denmark står for. Dertil kommer indkøb af teknisk udstyr og licenser.

Indstillinger

Politik og Kommunikation indstiller, at Uddannelsesudvalget godkender projektbeskrivelsen.

Beslutning i Uddannelsesudvalget den 26-03-2019

Godkendt.

Punkt 14 Status på arbejdet med expats

Sagsresumé

Uddannelsesudvalget vil ifølge deres kommissorium understøtte Fredericia Kommunes bosætningsstrategi og arbejde for at forbedre lokale virksomheders muligheder for at tiltrække højtuddannet og specialiseret international arbejdskraft. Uddannelsesudvalget ønsker derfor, i samarbejde med Business Fredericia og andre relevante organisationer, at understøtte erhvervsservice til interesserede virksomheder, og skabe sociale og faglige tilbud til expats.

 

Expat indsatsen har siden ultimo 2015 været en del af Byrådets Bosætningsstrategi, og der har været fokus på følgende:

  1. Etablering af en tilflytterservice – hjælp og rådgivning til nye eller potentielle tilflyttere

 

  • Tilflytterservice oplever stigende antal henvendelser fra nye eller potentielle tilflyttere, og samme tendens gælder expats/højtuddannet og specialiseret international arbejdskraft
  • Der er stigende kendskab til vores tilflytterservice - primært gennem www.livinginfredericia.dk og Facebook
  • Facebook gruppen ’Fredericia Internationals & Friends’ aktiv og voksende – pt. 400 medlemmer

 

  1. Støtte virksomhederne i at tiltrække, modtage og fastholde højtkvalificerede medarbejdere, herunder expats

 

  • Et stigende antal virksomheder ønsker en særlig virksomhedsservice overfor eksisterende eller nye medarbejdere – eksempelvis med målrettede velkomstarrangementer, herunder arrangementer med fokus på højtuddannede internationale medarbejdere. Dette sker i tæt samarbejde med Business Fredericia.
  • Der er indgået et samarbejde med organisationen ”Work-Live-Stay” om projekt ”Moving Global Talents”. Moving Global Talent projektet er et 3-årigt projekt, som skal hjælpe syddanske virksomheder med at tiltrække, onboarde og fastholde de internationale talenter, der lige nu er stor mangel på. Vigtige interessenter i samarbejdet er Bankdata, Business Fredericia, Jobcenter Fredericia og Tilflytterservice.
  • I samarbejde med Jobcenter Fredericia arbejdes der på at implementering af de gode erfaringer fra Work-Live-Stays projekt ”Partnerliv”, hvor der var fokus på tage godt imod medfølgende partnere.

 

  1. Støtte op om netværk blandt expats via sociale medier samt sociale og faglige arrangementer

 

  • I 2018 har er expat-indsatsen tænkt sammen med øvrige bosætningsaktiviteter – eksempelvis tilflytterarrangementer, netværksaktiviteter, iværksætterrådgivning
  • Kommende lokale arrangementer planlagt: Virksomhedsbesøg, velkomstarrangementer med byvandring, ”Expat Dinner” (fællesspisning for nye tilflyttere ultimo 2019), iværksætterarrangementer og øvrige sociale og faglige arrangementer efter behov

 

Der gives på mødet et status på arbejdet med expats og samarbejdet med virksomhederne.

Indstillinger

Politik og Kommunikation indstiller, at orienteringen tages til efterretning.

Beslutning i Uddannelsesudvalget den 26-03-2019

Taget til efterretning.

Punkt 15 Byrådets Erhvervsuddannelsesstrategi - flere unge skal vælge og genneføre en erhvervsuddannelse

Sagsresumé

Fredericia har en god og stærk tradition for erhvervsuddannelser og er tæt på at opfylde flere af de nationale målsætninger for 2020.

Arbejdet med at sikre flere unge faglærte i Fredericia er en stor og vigtig samfundsmæssig opgave – en opgave, som ingen af parterne kan løse selv. Opgaven kan kun løses i et forpligtende samarbejde mellem grundskole, uddannelsesvejledning, erhvervsliv og erhvervsuddannelser. Parterne er enige om, at der er brug for et stærkt lokalt partnerskab for at sikre flere unge faglærte i Fredericia, og forpligter sig på løbende at inddrage relevante parter i arbejdet.

Uddannelsesudvalget har udarbejdet et oplæg til Byrådets Erhvervsuddannelsesstrategi ”FLERE UNGE FAGLÆRTE I FREDERICIA”, og udkast til partnerskabsaftale med de lokale erhvervsuddannelsesinstitutionerne og Fredericia Uddannelsesråd. Oplægget har været i høring hos de lokale erhvervsuddannelsesinstitutioner og Fredericia Uddannelsesråd, der bakker op om partnerskabsaftalen og strategien. Strategien skal nu sendes til godkendelse i Uddannelsesudvalget og Byrådet.

 

Sagsbeskrivelse:

Uddannelsesudvalget mødtes d. 6. november 2018 med vores lokale erhvervsuddannelsesinstitutioner og drøftede lokale målsætninger for erhvervsuddannelsesområdet (EUD) og grundlaget for en partnerskabsaftale. På baggrund af disse drøftelser er der formuleret et udkast til en ny erhvervsuddannelsesstrategi og oplæg til partnerskabsaftale mellem Uddannelsesudvalget, de lokale erhvervsuddannelser og Fredericia Uddannelsesråd.

Arbejdet med en lokal erhvervsuddannelsesstrategi understøtter den politiske aftale, der blev indgået den 22. november 2018 mellem Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Det Radikale Venstre og Socialistisk Folkeparti. Aftalen ’Fra folkeskole til faglært – Erhvervsuddannelser til fremtiden’ igangsætter en række nye initiativer, der skal gøre det mere attraktivt at vælge en erhvervsuddannelse og gennemføre den. Initiativerne retter sig både mod indholdet og kvaliteten i erhvervsuddannelserne, og hvordan vejen fra folkeskolerne ind på erhvervsuddannelserne kan blive nemmere for de unge.

Der er opstillet nye nationale måltal for erhvervsuddannelserne:

Mål 1: Andelen af elever, der vælger en erhvervsuddannelse direkte efter 9. eller 10. klasse, skal op på 25 pct. i 2020, og andelen skal øges til mindst 30 pct. i 2025.

Mål 2: Andelen af elever, der fuldfører en erhvervsuddannelse, skal stige fra 52 pct. i 2012 til mindst 60 pct. i 2020 og mindst 67 pct. i 2025.

Mål 3: Andelen af de dygtigste elever (på erhvervsuddannelserne) skal øges år for år.

Mål 4: (Erhvervsuddannelses) Elevernes trivsel og aftagervirksomhedernes tilfredshed skal øges frem mod 2020.

 I dialogen mellem Uddannelsesudvalget og erhvervsuddannelserne var der enighed om at fastsætte ambitiøse lokale målsætninger, der tager afsæt i Fredericia stærke fundament for erhvervsuddannelser og potentiale for udvikling:

 

MÅL 1: Flere unge skal vælge en erhvervsuddannelserne

Byrådet ønsker, at Fredericia skal tilbyde de erhvervsuddannelser, som de unge efterspørger og den faglærte arbejdskraft, som erhvervslivet efterspørger. Vi skal styrke attraktiviteten af vores lokale erhvervsuddannelser, så vi kan tiltrække endnu flere unge fra Fredericia og resten af Danmark.  

Det politiske mål er, at Fredericia fortsat skal være en af Danmarks bedste til at rekruttere til erhvervsuddannelserne, og flere af Fredericias unge under 30 år skal vælge en erhvervsuddannelse. Det lokale mål er, at andelen af unge under 30 år, der vælger en erhvervsuddannelse, skal stige til 27% i 2020 og 30% i 2023.

Samtidigt skal der igangsættes en særlig indsats for, at flere unge vælger en erhvervsuddannelse direkte efter 9. eller 10. klasse. Her den lokale målsætning, at andelen af elever, der vælger en erhvervsuddannelse direkte efter 9. eller 10. klasse, skal op på mindst 20% i 2020, og stige til mindst 25% i 2023.

 

MÅL 2: Flere unge skal gennemføre en erhvervsuddannelse 

Byrådet ønsker, at flere af eleverne på erhvervsuddannelserne skal gennemføre deres uddannelse, og den lokale ambition er, at Fredericia skal udvikle sig bedre end landsgennemsnittet. I Fredericia skal andelen af elever, der fuldfører en erhvervsuddannelse, stige til mindst 65% i 2020 og mindst 70% i 2023.

Der skal sættes særligt fokus på alle elevers trivsel på erhvervsuddannelserne og fortsætte det gode samarbejde med virksomhederne, så de efterspurgte elevpladser stilles til rådighed for eleverne. Der skal sættes gang i konkrete initiativer, som styrker alle elevers trivsel såvel som tilfredshed med deres erhvervsuddannelse, så Fredericia i 2020 ligger på landsgennemsnittet, og i 2025 ligger over landsgennemsnittet på disse parametre.

Det er afgørende, at der tilbydes et godt læringsmiljø og god skolekultur på den enkelte uddannelsesinstitution, og der skal fortsat udvikles og investeres i uddannelsesmiljøet på tværs af uddannelsesinstitutionerne i Fredericia. Den fælles målsætning er, at styrke elevernes trivsel og tilfredshed med deres erhvervsuddannelse samt det fælles tværgående uddannelsesmiljø, så vi reducerer omvalg og frafald på erhvervsuddannelserne. Denne indsats skal understøttes af uddannelsesvejledning og den kommunale ungeindsats, der skal styrke samarbejdet omkring alle vores unge.

Indstillinger

Politik og Kommunikation indstiller, at Uddannelsesudvalget anbefaler erhvervsuddannelsesstrategien og sender den til endelig godkendelse overfor Byrådet

Beslutning i Uddannelsesudvalget den 26-03-2019

Anbefales.

Punkt 16 Status på logistikprojekt i Fredericia Kommune

Sagsresumé

Fredericia er et transport og logistik hub, og oplever en stor erhvervsvækst indenfor dette området. Erhvervslivet efterspørger kompetent arbejdskraft, og for fortsat at kunne udvikle sig, er der brug for kompetenceudvikling og formel efteruddannelse, samt på sigt flere grunduddannelser indenfor denne branche.

Fredericias position som multimodalt transportcentrum kan således styrkes, bl.a. gennem etablering af et forpligtende samarbejde om udvikling af uddannelser i Fredericia.

 

Sagsbeskrivelse:

Projektet har været i gang siden juni 2017, hvor man var i dialog med en række virksomheder, om hvilke kompetencer fremtidens medarbejder i logistikbranchen skal have. Næste skridt at synliggøre mulighederne for uddannelse og karriere inden for området.

For at tiltrække væsentligt flere unge til uddannelserne, arbejdes der på at lave en markedsføringsplan, der skal sætte fokus på hvilke muligheder der er for lager- og logistikuddannelser i Fredericia, samt hvilke karriereveje der er i såvel det ordinære uddannelsessystem, som i efteruddannelsessystemet. Derudover arbejdes der på, at få branchen til at fortælle hvilke job de har og hvilke karrieremuligheder der er i de enkelte virksomheder. I forlængelse heraf, laves der cases på en medarbejdere, der har arbejdet sig op, såvel uddannelsesmæssigt som jobmæssigt.

Der er etableret en dialog med UU om at skabe større synlighed omkring mulighederne i logistikbranchen gennem et tættere virksomhedssamarbejde. Det kunne fx være via brobygning og erhvervspraktik, hvor folkeskoleelever kan komme ud i virksomhederne, og få mulighed for at arbejde med konkrete lager- og logistikopgaver. Det kan give dem et indblik i branchen, og vække deres interesse for lager- og logistikuddannelserne. 

 

Vurdering

Projektet kan ses i naturlig sammenhæng med udvalgets arbejde med Byrådets erhvervsuddannelsesstrategi.

Indstillinger

Politik og Kommunikation indstiller, at Uddannelsesudvalget tager orienteringen til efterretning.

Beslutning i Uddannelsesudvalget den 26-03-2019

Taget til efterretning.

Punkt 17 Årsberetning 2018 for Den Danske Scenekunstskole

Sagsresumé

Den Danske Scenekunstskole i Fredericia har udarbejdet deres årsberetning for 2018, hvor de beskriver vigtige tiltag og aktiviteter for året 2017. Denne er fremsendt til Uddannelsesudvalget jf. markedsføringsaftalen.

 

Sagsbeskrivelse:

Uddannelsesudvalget godkendte d. 09.11 2016 en markedsføringsaftale med Den Danske Scenekunstskole i Fredericia, der bl.a. skal sikre det økonomiske grundlag for udviklingen af en masteruddannelse. Aftalen skal ligeledes sikre, at Musicalakademiets kompetencer kan bruges til udvikling af nye kreative og musiske uddannelser eller nye uddannelser i samarbejde med andre uddannelsesinstitutioner.

 

I 2017 er akademiets uddannelse blev akkrediteret som en bacheloruddannelse, og der er blevet arbejdet med beskrivelsen af modulerne på den fremtidige scenekunstneriske kandidatuddannelse i regi af Den Danske Scenekunst Skole, samt et prospekt for en kommende international master (Master of Fine Arts).

 

Årsberetningen er vedlagt som bilag

Indstillinger

Politik og Kommunikation indstiller, at årsberetningen godkendes.

Beslutning i Uddannelsesudvalget den 26-03-2019

Godkendt.

Punkt 18 Status på studieforum

Sagsresumé

Den 6. februar blev det andet møde i Studieforum afholdt. Sagen giver en kort status og en opsamling på pointerne fra mødet.

 

Sagsbeskrivelse:

Onsdag den 6. februar blev det andet møde i Studieforum for elever og studerende på 10’ende, ungdomsuddannelserne og de videregående uddannelser afholdt. I alt mødte 11 elever og studerende op fra hhv. 10’ende, Social- og Sundhedsskolen, HTX på EUC Lillebælt, Fredericia Gymnasium og Fredericia Maskinmesterskole.

Forud for mødet har vi, udover ovenstående uddannelsesinstitutioner, haft kontakt til IBC Fredericia, Erhvervsuddannelserne på EUC Lillebælt, Trainee-lærerne, Dansk Scenekunst Skole, Politiskolen og Produktionsskolen. Alle uddannelsesinstitutioner har fået tilsendt en invitation enten på mail eller gennem medlemmerne af Studieforum. Ligeledes har vi været på skolebesøg på Maskinmesterskolen, EUC Lillebælt, Produktionsskolen, Social- og Sundhedsskolen og hos Trainee-lærerne.

Der arbejdes videre med at udbrede kendskabet til Studieforum. Til fremtidige arrangementer i Studieforum bør medlemmerne af Studieforum være en større del af rekrutteringsprocessen evt. gennem skolebesøg.

På mødet blev to workshops afholdt, som de unge forud for mødet havde valgt temaerne for. Den ene workshop var Aktiviteter på tværs af uddannelsesinstitutionerne og den anden Rammerne omkring en god studieby. Sune Rasmussen, leder af Tøjhuset, deltog på førstnævnte, imens Morten og Gitte, medarbejdere fra Vej og Park Fredericia Kommune, deltog på sidstnævnte. 

 

Aktiviteter på tværs af uddannelserne 

  • Arrangement den 16. maj i Tøjhuset, som en gruppe af de unge skal stå for. Vi er i gang med at nedsætte et udvalg gennem Studieforums Facebookgruppe. 
  • Sportsbegivenheder på tværs, såsom curling-, fodboldturnering og diverse konkurrencer. Der arbejdes videre med at undersøge mulighederne for dette. 
  • Studiestartsevent den 14. september, som de unge i samarbejde med Tøjhuset og Event C skal planlægge. Der er nedsat et planlægningsudvalg, som indtil videre består af elever fra Fredericia Gymnasium, 10’ende og IBC Fredericia.  
  • Der efterspørges ”frivillighedsbeviser”, som kan tilbydes til de elever og studerende, som er med i planlægningen af arrangementerne. Dette kunne tiltrække flere unge til Studieforum. Der arbejdes, i samarbejde med Tøjhuset, videre med fremstillingen af ”frivillighedsbeviser”.   

 

Rammerne omkring en god studieby 

  • Der er behov for flere busruter, bl.a. til Social- og Sundhedsskolen og der er udfordringer med forsinkelser og de nye fraværsregler. Vej og Park vil bruge de unges inputs i deres kommende transportanalyse samt i deres videre arbejde på transportområdet. Morten og Gitte fra Vej og Park vil deltage på næste møde i Studieforum og komme med en opfølgning på deres arbejde.
  • Der er et ønske om at skabe et campusmiljø, hvor både studieboliger og uddannelsesinstitutioner er samlet. Morten og Gitte fra Vej og Park tager de unges inputs på boligområdet med tilbage til Martin Bach Sørensen fra Strategisk Udvikling, som arbejder med boligområdet.
  • Der er et ønske om flere studiejobs. Det er især svært at få et studiejob, når man er fyldt 18 år. Vi arbejder videre med at undersøge, hvad Fredericia Kommune kan gøre i forhold til at skabe flere studiejobs til de unge. 
  • De unge vil gerne engagere sig i arbejdet med Studieby Fredericia, eksempelvis i arbejdet med hjemmesiden www.studiebyfredericia.dk. Vi arbejder videre med at undersøge mulighederne for at engagere de unge i Studieby Fredericia.  
  • Det bør være muligt for alle elever og studerende at have et samlet overblik over studierabatter i Fredericia. Et eksempel på dette er appen Studiz. Der arbejdes videre med studierabatter og uddannelsesinstitutionerne vil blive informeret om dette ønske.  

 

Det næste møde i Studieforum vil blive afholdt i maj. Planlægningsudvalgenes for Studiestartsevent mødes med Sune Rasmussen og repræsentanter fra Politik og Kommunikation tirsdag den 5. marts i Tøjhuset.

Indstillinger

Politik og Kommunikation indstiller at, Uddannelsesudvalget tager orienteringen til efterretning. 

Beslutning i Uddannelsesudvalget den 26-03-2019

Taget til efterretning.

Punkt 19 Regnskab 2018

Sagsresumé

I forbindelse med regnskabsafslutningen udarbejder koncernområderne og stabene en opgørelse af regnskabet.

Denne sag indeholder regnskabsresultatet for 2018 for Uddannelsesudvalgets område.

Regnskabsresultatet for 2018 udviser samlet et mindreforbrug på udvalgets ramme på 10,6 mio. kr., som indgår i Økonomiudvalgets behandling af Spar/lån.

 

Sagsbeskrivelse:

Serviceudgifterne udviser et mindreforbrug på 10,6 mio. kr., som kan opdeles på følgende aktiviteter i udvalgets regi:

Ungdommens Uddannelsesvejledning med 0,9 mio. kr.

UngFredericia med 0,9 mio. kr.

Videnpark Trekantområdet med 1,6 mio. kr.

Bülows Kaserne med 3,6 mio. kr.

Uddannelse fælles med 3,6 mio. kr.

 

Der er generelt tale om tidsmæssige forskydninger og effekt af opbremsningen i 2018, Videnpark Trekantområdet har de seneste år haft større indtægter end budgetteret.

Økonomiske konsekvenser

Der henvises til afsnittene ”Sagsbeskrivelse” og ”Vurdering”.

Vurdering

Regnskabsresultatet giver ikke anledning til bemærkninger.

Indstillinger

Politik og Kommunikation og Økonomi og Personale indstiller, at

  1. orienteringen tages til efterretning

Beslutning i Uddannelsesudvalget den 26-03-2019

Taget til efterretning.

Punkt 20 Orienteringer/eventuelt (Lukket)