Unge- og Uddannelsesudvalget - 28-02-2023

Referat
Dato:
Tirsdag, 28 februar, 2023 - 08:30
Hent som fil:
Dagsorden publiceret:
Onsdag, 15 februar, 2023 - 10:45
Referat publiceret:
Torsdag, 2 marts, 2023 - 11:15

Punkt 1 Godkendelse af dagsorden

Beslutning i Unge- og Uddannelsesudvalget den 28-02-2023

Godkendt.

Punkt 2 Beslutningssag: Strategisk ramme Bülows Makerspace 2023-2026

Sagsresumé

Bülows Makerspace indtager som kreativt læringsrum for grundskole, ungdomsuddannelser og videregående uddannelser en central rolle i understøttelsen af børn og unges teknologiforståelse og digitale dannelse.

En ny strategisk ramme for Bülows Makerspace for perioden 2023-2026 skal sikre, at flere unge sporer sig ind på en fremtid inden for it, teknologi og science. Der lægges op til, at Unge- og Uddannelsesudvalget godkender den strategiske ramme.

 

Sagsbeskrivelse:

Flere børn og unge skal kunne se en fremtid for sig inden for STEM. Forskningen peger på en række årsager til manglende søgning til STEM-erhvervsuddannelser og videregående uddannelser. Nogle af de væsentligste grunde til, at fredericianske unge i dag ikke vælger en STEM-uddannelse oplistes herunder:

  • Børn og unge – især i grundskolen – ikke har tilstrækkelig mulighed for at udforske STEM-miljøet på nye lystbetonede, legende og eksperimenterende måder
  • Undervisere mangler redskaber til aktivt at kunne fremhæve sammenhængen mellem færdigheder i undervisningen og hvordan de bruges i bestemte STEM-orienterede erhverv
  • Forældre involveres ikke nok i deres barns STEM-interesse
  • Der mangler fritidsaktiviteter, der kan bidrage til børn og unges STEM-interesse på en anden måde end i løbet af en klassisk skoledag
  • Der mangler virksomhedssamarbejder, hvor elever møder STEM-faglærte og kan arbejde med praksisfærdigheder

Med udgangspunkt i disse årsager er der udarbejdet en strategiske ramme for Bülows Makerspace for 2023-2026 (Bilag 1).

Ambitionen frem mod 2026 er, at alle unge – uanset alder, køn og social baggrund – der benytter Bülows Makerspace, skal føle sig inspireret til en fremtid indenfor it, teknologi og science. For at realisere den strategiske ramme vil Bülows Makerspace samarbejde med grundskoler, ungdomsuddannelser og videregående uddannelser samt øvrige lokale aktører og virksomheder om kreativ eksperimenterende og praksisnær undervisning.

 

På udvalgsmødet præsenterer Kia Skovbo Ehlers, projektleder for Bülows Makerspace, den strategiske ramme for perioden 2023-2026.

Økonomiske konsekvenser

Ingen

Vurdering

Ingen

Indstillinger

Direktionen indstiller, at den strategiske ramme for Bülows Makerspace godkendes.

Beslutning i Unge- og Uddannelsesudvalget den 28-02-2023

Godkendt.

Punkt 3 Beslutningssag: Godkendelse af ny aftale med headspace

Sagsresumé

Som en konsekvens af budget 2023 skal aftalen med headspace revideres. Der forelægges hermed ny samarbejdsaftale til godkendelse.

Sagen forelægges Senior- og Socialudvalget, Børn- og Skoleudvalget samt Unge- og Uddannelsesudvalget med henblik på anbefaling til Økonomi- og Erhvervsudvalget.

 

Sagsbeskrivelse:

Seneste aftale med headspace blev indgået i år 2020.

Der er udarbejdet et nyt udkast til aftalen med headspace, der er vedlagt som bilag. Aftalen er godkendt af headspace.

headspace Fredericia er en åben, anonym og gratis rådgivning for unge, hvor unge kan gå direkte ind fra gaden. Der er fokus på mental sundhedsfremme for unge mennesker i alderen 12-25 år.

Udover de rådgivende aktiviteter foretager headspace en række aktiviteter såsom f.eks. besøg på skoler og uddannelsesinstitutioner.

Med budget 2023 blev er besluttet en besparelse omkring kommunens fremskudte medarbejdere. I aftalen fra 2020 er udspecificeret at en kommunal medarbejder er til stede på headspace 15 timer om ugen. Dette udfases således at en kommunal medarbejder er tilstede i 5 timer i 2023, hvorefter der fra 2024 og frem ikke vil være en medarbejder på headspace. I stedet for vil der være en løbende kontakt mellem headspace og familie- og ungdomscenteret i Fredericia Kommune. Det er på denne baggrund, at aftalen revideres.

 

Udover ovenstående tilretning er foretaget redaktionelle rettelser og præciseringer.

Økonomiske konsekvenser

Fredericia Kommune bidrager til driften af den lokale headspace rådgivning med 790.000 kr. årligt (2023-niveau). Der bidrages med 5 kommunale medarbejdertimer i 2023. I år 2024 og fremefter er der ikke afsat medarbejderressourcer til fysisk tilstedeværelse på headspace.

Vurdering

Det er forvaltningens vurdering, at der er etableret et rigtig godt og tæt samarbejde med headspace, som ikke efter år 2023 vil kalde på en fysisk tilstedeværelse af kommunens ansatte.

Indstillinger

Direktionen indstiller til Senior- og Socialudvalget, Børn- og Skoleudvalget samt Unge- og Uddannelsesudvalget at det anbefales til Økonomi- og Erhvervsudvalget at:

  1. Aftalen godkendes.

Beslutning i Børne- og Skoleudvalget den 23-02-2023

Godkendt.

Beslutning i Unge- og Uddannelsesudvalget den 28-02-2023

Godkendt.

Beslutning i Senior- og Socialudvalget den 28-02-2023

Godkendt.

Punkt 4 Orienteringssag: Forslag til handleplan for Familie og Børn og Ungdomsrådgivningen

Sagsresumé

Der ses et stigende pres på økonomien på familieområdet og ungdomsrådgivningen. Børne- og Skoleudvalget og Unge- og Uddannelsesudvalget bliver løbende orienteret om denne udvikling og baggrunden herfor. Der er igangsat flere udviklingstiltag både på kort og på længere sigt. På udvalgsmødet vil der blive forelagt yderligere forslag til handlinger for familieområdet og ungdomsrådgivningen.

 

Sagsbeskrivelse:

Grundet et stigende pres på økonomien på familieområdet og ungdomsrådgivningen vil der på udvalgsmødet blive fremlagt forslag til yderligere handlinger på børne- og ungeområdet.

 

Lone Lorenzen, chef for Familie og Børn og Rasmus Balder, Chef for Unge og Uddannelse fremlægger forslagene til yderligere tiltag.

Økonomiske konsekvenser

Ingen.

Vurdering

Forvaltningen vurderer, at der er behov for en samlet handleplan på området.

Indstillinger

Direktionen indstiller at orienteringen tages til efterretning.

Beslutning i Unge- og Uddannelsesudvalget den 28-02-2023

Orienteringen taget til efterretning, med den tilføjelse at udvalget vil drøfte forvaltningens forslag til korrigering på næstkommende udvalgsmøde. Udvalget ønsker desuden at Økonomi- og Erhvervsudvalget orienteres.

 

Punkt 5 Beslutningssag: Samarbejdsaftale om HF3

Sagsresumé

På udvalgsmødet i januar måned fik Unge og Uddannelsesudvalget fremlagt et forslag om, at Fredericia Kommune og VUC Fredericia indgår en samarbejdsaftale om oprettelsen af et 3-årigt HF tilbud, som er målrettet uddannelsesegnede unge med forskellige diagnoser og personlige udfordringer af forskellig karakter. Det kan fx være autisme, aspergers, ADD, angst, depression og opmærksomhedsforstyrrelser.

 

Sagsbeskrivelse:

Over de sidste 10 år er adgangskravene til ungdomsuddannelserne blevet skærpet og kravene til de unge på ungdomsuddannelserne er steget i form af øget selvstændighed, større lektiemængde og flere faglige krav. Samtidig ser vi en kraftig stigning i andelen af unge i aldersgruppen 18-24 år, som trives dårligere og dårligere. Disse tendenser presser de unge i almindelighed og i særdeleshed presser det unge med personlige udfordringer og diagnoser. 

 

IBC HF, VUC Fredericia og Fredericia Kommune er derfor gået sammen om at afsøge muligheden for en 3årig HF med tilknyttet mentorstøtte, hvor der er plads, tid, rum og støtte til unge med udfordringer og diagnoser af forskellig karakter.

 

Uddannelsen er en almindelig HF, hvor obligatoriske fag, valgfag og eksaminer er fordelt ud over 3 år frem for de normalt 2 år. Målet er, at eleverne efter et 2-årigt grundforløb på HF3 er klædt på til at gennemføre resten af uddannelsen på ordinære hold. Opbygningen af uddannelsen skal give de unge strategier og værktøjer til at mestre at gå i skole på en måde, der er tilpasset deres behov.

 

Ud over de almindelige støtteordninger, som VUC kan søge hjem, så er der tilknyttet en mentor på fuld tid. Mentor er med i undervisningen og hjælper de unge med strategier og løsninger både i skoletiden og ud i fritiden. Mentorordningen er delvist kommunalt finansieret med en betaling på 12.000,- kr. pr. ung pr. år.

 

For at være uddannelsesegnet til HF3 skal den unge have et kognitivt og fagligt niveau, som gør det realistisk at de kan følge og profitere af undervisning på gymnasialt niveau. Ligeledes skal den unge være motiveret for uddannelsen, have et stabilt fremmøde og matche et læringsmiljø med struktur, tryghed og rummelighed. Optagelse på HF3 kræver godkendelse af et optagelsesudvalg med repræsentation fra IBC HF og VUC, UU Fredericia og den ansatte mentor. Optagelse følger de normale terminer for optagelse for HF.

 

Målgruppen vil primært komme fra:

  • Elever fra 9. og 10. klasse som lever op til adgangskravene
  • Unge fra FGU og evt. STU som lever op til adgangskravene
  • Unge som er stoppet eller faldet fra andre ungdomsuddannelser
  • Andre unge som via eksamensbeviser og evt. optagelsesprøver kan dokumentere det nødvendige faglige niveau.  

 

 

HF3 har hjemmel i ’Bekendtgørelse af lov om de gymnasiale uddannelser’, §61, stk. 2:

Institutionen kan i helt særlige tilfælde tilrettelægge 2-årige uddannelsesforløb over en 3-årig periode og 3- årige uddannelsesforløb over en 4-årig periode for elever, der på grund af funktionsnedsættelse eller tilsvarende vanskeligheder er forhindret i at følge undervisningen på normal vis.

 

Ud over de generelle bestemmelser i henhold til ovenstående, så er parterne enige om følgende betingelser:

 

  • Tilbuddet er tænkt til unge med bopæl i Fredericia Kommune – dog vil optagelsen altid følge de til en hver tid gældende regler for optagelse på de gymnasiale uddannelser. Senest 1. juli afgøres det, hvem optages på uddannelsen. Optagelsesudvalget har denne opgave. Optagelse er desuden betinget af, at den unges bopælskommune har godkendt mentorudgiften.
  • Der skal som minimum være indskrevet 15 unge det første år et hold oprettes. Er det ikke tilfældet, forpligter IBC HF og VUC og UU Fredericia sig til at hjælpe de unge videre på anden vis. 
  • Optagelsesudvalget mødes ultimo marts, primo maj og ultimo juni måned for at vurdere, hvilke ansøgere som skal indkaldes til en afklarende samtale med henblik på optagelse.
  • IBC HF og VUC søger SPS hjem til alle unge. Der udarbejdes en konkret arbejdsbeskrivelse for mentor, hvor det klart fremgår, hvilke opgaver der er kommunalt finansieret og hvilke der er finansieret af taxameter og SPS.
  • Der kan starte ét hold pr. år.
  • HF3 starter op i august 2023

Økonomiske konsekvenser

Fredericia Kommune bidrager med 12.000,- kr. pr. ung pr. år, som en delvis finansiering af den særlige mentorindsats i skoletiden og ud i fritidslivet. Der er et klasseloft på maksimalt 23 elever pr. hold. Man forventer at kunne starte ét hold op pr. år med i gennemsnit 20 elever. Fuldt indfaset i 2025 betyder det en årlig udgift på 720.000,- kr.

 

Det forventes at enkelte unges mentorstøtte kan finansieres via Lov om en aktiv Beskæftigelsesindsats og det forventes ligeledes at FGU rammen kan bidrage for enkelte unge, idet deres FGU forløb kan afkortes med denne nye mulighed.

 

Unge og Uddannelse dækker udgifterne inden for rammen i 2023. Forvaltningen foreslår, at forvaltningen frem mod budgetlægningen afsøger mulighederne for at finde og omprioritere midler inden for udvalgets ramme til den varige udgift. Vurderes det ikke muligt, vil HF3 indgå i de kommende budgetforhandlinger med 250.000 kr. i 2024 og 500.000 i 2025 og årene frem.

Vurdering

Det er forvaltningens vurdering, at HF3 er et tilbud, som vi i stigende grad mangler til en voksende målgruppe. HF3 vil bidrage til, at flere unge gennemfører en ungdomsuddannelse.

Indstillinger

Direktionen indstiller, at samarbejdsaftalen med IBC HF og VUC og Fredericia Kommune færdiggøres med de beskrevne forudsætninger.

Beslutning i Unge- og Uddannelsesudvalget den 28-02-2023

Udvalget godkender samarbejdsaftalen med opstart i 2023, og genser sagen på næste udvalgsmøde med henblik på drøftelse af finansiering.

 

Punkt 6 Orienteringssag: Status på TRIVSEL+ projektet

Sagsresumé

Børne- og Skoleudvalget samt Unge- og Uddannelsesudvalget har i 2022 løbende fået en orientering omkring TRIVSEL+ projektet, hvor en ny samarbejdsform på tværs af 0-25 års området skal sikre en hurtigt reagerende, smidig, rettidig og velfungerende trivselsorganisering. Der arbejdes med at opnå en systematik på tværs af forvaltninger, afdelinger, fagpersoner og døgn, når et barn eller ung er i mistrivsel. De to udvalg vil også i 2023 få en løbende status på TRIVSEL+ projektet.

 

Sagsbeskrivelse:

Udvalget blev på udvalgsmøde i september 2022 præsenteret for TRIVSEL+ datapakken, som er et af de tre produkter, projektet leverer til at understøtte den samlede TRIVSEL+ systematik.

Projektet er fortsat i stor fremdrift og udvalget præsenteres på udvalgsmødet for det andet produkt af tre, som projektet skal leverer på. Dette produkt er TRIVSEL+ trappen.

TRIVSEL+ trappen skal skabe et fælles sprog, et fælles udgangspunkt og en på tværs gående ramme for arbejdet med trivsel og mistrivsel hos børn og unge i 0-25 års området. TRIVSEL+ trappen er en samling/kombination af de modeller, der hidtil har været anvendt i arbejdet med trivsel lokalt i forvaltninger og afdelinger.

 

Udvalget præsenteres endviderer for de seneste resultater fra og effekter af de prøvehandlinger, der er foretaget med udvalgte elementer i den samlede TRIVSEL+ samarbejdsform.

Økonomiske konsekvenser

Ingen

Vurdering

Forvaltningen vurderer, at der er god fremdrift i Trivsel+ projektet og god tilkobling på tværs af 0-25 års området.

Indstillinger

Direktionen indstiller at orienteringen tages til efterretning.

Beslutning i Unge- og Uddannelsesudvalget den 28-02-2023

Orienteringen taget til efterretning

 

Punkt 7 Orienteringssag: Resultat af Ungeprofilundersøgelsen 2023

Sagsresumé

Ungeprofilundersøgelsen er en årlig spørgeskemaundersøgelse, der giver kommunen viden om unges trivsel, sundhed, livsopfattelse og livssituation. På mødet præsenteres udvalget for resultaterne for den netop afsluttede undersøgelse, samt hvilke tendenser resultaterne indikerer. Sagen er til orientering i både Unge- og Uddannelsesudvalget og Børne- og Skoleudvalget.

 

Sagsbeskrivelse:

Ungeprofilundersøgelsen er et redskab til at afdække unges trivsel, sundhed, livsopfattelse og livssituation. Undersøgelsen er udformet som et spørgeskema målrettet unge fra 7.-9. klasse, 10. klasse og ungdomsuddannelser.

 

Ungeprofilundersøgelsen giver værdifuld viden om temaer som bl.a. ensomhed, fravær, fritid og brug af rusmidler. Her klarlægger resultaterne tendenser for områder, hvor der er særlig risiko for psykisk mistrivsel blandt børn og unge.  En øget viden er med til at målrette Fredericia Kommunes eksisterende og planlagte indsatser overfor unge, såsom mellemformer og Trivsel+.

 

Foruden et overordnet billede af trivslen blandt Fredericia kommunes børn og unge, giver ungeprofilundersøgelsen viden om 7.-9. klasse på distrikts- og skoleniveau, som bruges aktivt til at handle på lokale tendenser.


Ungeprofilundersøgelsen er udført i Fredericia Kommune i 2012, 2015, 2022 og er netop afsluttet i 2023. Samtlige skoler og uddannelsesinstitutioner i Fredericia deltog i 2022 og i indeværende år. Svarprocenten på undersøgelsen i 2023 er ca. 80 pct., hvilket er en stigning på ca. 10 pct. point fra sidste år.


På mødet vil udvalget præsenteres for ungeprofilundersøgelsens resultater i 2023, og disse vil sammenholdes med resultaterne fra sidste år. Kirstine Christensen, udviklingskonsulent i Sekretariat for Børn, Unge og Kultur, deltager på mødet og fremlægger resultaterne.

Økonomiske konsekvenser

Gennemførslen af analysen har en årlig omkostning på 60.900 kr.

Vurdering

Forvaltningen vurderer, at øget viden om forskellige målgrupper af unge i Fredericia er værdifuld i forhold til udvikling og udmøntning af kommunale indsatser. Ungeprofilanalysen bidrager til et samlet billede af trivslen blandt unge i Fredericia, og undersøgelsens resultater indgår i udviklingsarbejdet i ungeenheden, i praksis ude på skoler og uddannelsesinstitutioner og i indsatser i forbindelse med børn og unges trivsel i regi af det tværsektorielle sundhedssamarbejde i regionen.

Indstillinger

Direktionen indstiller, at orienteringen tages til efterretning.

Beslutning i Unge- og Uddannelsesudvalget den 28-02-2023

Orienteringen taget til efterretning, med den tilføjelse at udvalget ønsker et fokus på emnerne søvn, stoffer, tobak/nikotinpræparater og sociale medier.

 

Punkt 8 Orienteringssag: Status på fritidspolitikken for unge

Sagsresumé

På Børne- og Skoleudvalgsmødet den 5.maj 2022 blev udvalget orienteret om status på implementering af fritidspolitikken for unge gennem seks udviklingsspor. I Budget22 og Budget23 er der afsat nye midler samt omfordelt midler til at understøtte de seks udviklingsspor. Børne- og Skoleudvalget samt Unge og Uddannelsesudvalget får en status på arbejdet med udviklingssporene.

 

Sagsbeskrivelse:

Byrådet godkendte i 2021 en fritidspolitik for unge ”Fritiden er fremtiden” med henblik på at understøtte børn og unges trivsel og sundhed.

Børne- og Skoleudvalget besluttede 27.okt. 2021 seks udviklingsspor. Sporene udvikles i varierende grad og tempi og sikrer tilsammen en fuld implementering af fritidspolitikkens indhold og politiske prioriteter inden for fritidsområdet. De seks udviklingsspor er:

 

  1. En uundværlig ungdomsskole: Nye aktiviteter udvikles og igangsættes
  2. Udvikling af Fritidsmiljøet Ungdommens Hus. Der er tale om et udviklingsspor, der går på to ben. Fritidsmiljøet Ungdommens Hus inde og fritidsmiljøet Ungdommens Hus ude.
  3. Udvikling af Ungemiljøet i Taulov-Skærbæk området
  4. Fritidspolitikken ind i den kommunale hverdag: Omhandler skolerne/ungdomsuddannelserne, social-/beskæftigelsesområdet, ungeindsatsen, gadeplansindsatsen, ferieindsatsen m.m.
  5. Et stærkt foreningssamspil: Ungemiljøer og foreninger går i dialog, udvikler og afprøver i samspil med unge
  6. Demokrati og inddragelse; Metoder til inddragelse, samspilsformer med Ungebyråd, Studieforum, elevråd m.v.

Børne- og Skoleudvalget fik 5.maj 2022 første status på implementering af fritidspolitikken. Børne- og Skoleudvalget og Unge- og Uddannelsesudvalget får med denne sag anden status.

På udvalgsmødet deltager Min Guldberg Christensen, leder af Fredericia Fritid. Min vil uddybe nogle af resultaterne i relation til udviklingssporene.

Økonomiske konsekvenser

I Budget22 fik fritidsområdet tilført følgende driftsmidler:

Flere tilbud i ungdomsskolen, 1,500 mio. kr. årligt. Status: Aktiviteter igangsat.

Fritidsmiljøer for unge, 1,000 mio. kr. årligt. Status: Fritidspædagog ansat.

Styrkelse af gadeplanindsatsen, 0,590 mio. kr. i 2022 og 1,000 mio. kr. i overslagsåren. Status: Fritidspædagog ansat.

 

I Budget23 er der tilført driftsmidler til:

Fritidspas: 400.000 kr. fra 2024.

Ungdomsskolen: 242.000 kr. i 2023 og 580.000 kr. i 2024 og frem.

Vurdering

Forvaltningen vurderer, at der er en god fremdrift på de seks udviklingsspor, og indsatserne imødekommer fritidspolitikkens mål.

Indstillinger

Direktionen indstiller at orienteringen tages til efterretning.

Beslutning i Unge- og Uddannelsesudvalget den 28-02-2023

Orienteringen taget til efterretning

 

Punkt 9 Orienteringssag: Drøftelse af temaer fra KLs Børn og Unge Topmøde 2023

Sagsresumé

KL har afholdt Børn & Unge Topmøde den 26.-27. januar 2023 i Aalborg Kongres & Kultur Center under temaet ’Trivsel og stærke børnefællesskaber’. Børne- og Skoleudvalget har deltaget i topmødet. Under punktet drøfter udvalget den inspiration de har fået på topmødet i relation til udvalgets kommende indsatser og opgaver.

 

Sagsbeskrivelse:

Børn & Unge Topmødet er KL’s årlige kommunalpolitiske konference på børne- og ungeområdet. Topmødet er for kommunalpolitikere, forvaltningsdirektører og -chefer, samt alle øvrige interessenter på 0-18-årsområdet. Børne- og Skoleudvalget deltager hvert år på konferencen sammen med direktør og chefer for børn- og ungeområdet.

 

Årets hovedtema er ´Trivsel og stærke børnefællesskaber´.

Børn og unges trivsel er også et hovedtema for Børne- og Skoleudvalg, når der i løbet af 2023 skal udarbejdes en ny sammenhængende Børne- og Ungepolitik i Fredericia Kommune.

Inspiration fra KLs Børn & Unge Topmøde drøftes. 

Økonomiske konsekvenser

Ingen

Vurdering

Ingen

Indstillinger

Direktionen indstiller at Børne- og Skoleudvalget drøfter relevante temaer fra KLs Børn & Unge Topmøde.

Beslutning i Børne- og Skoleudvalget den 23-02-2023

Drøftet.

Beslutning i Unge- og Uddannelsesudvalget den 28-02-2023

Drøftet.

Punkt 10 Orientering (Lukket)

Punkt 11 Underskriftsside

Sagsresumé

Udvalget skal godkende beslutningsprtokollen.

 

Sagsbeskrivelse:

Udvalget skal godkende beslutningsprotokollen

 

For at godkende beslutningsprotokollen, skal hvert medlem underskrive ved at trykke på Godkend i First Agenda.

 

Indstillinger

Fagafdelingen indstiller