Slå adgang med tegn til/fra

Trafikstøj

Trafikstøj bliver bekæmpet gennem en støjhandlingsplan

De mest udbredte støjproblemer i boligområder skyldes trafikken på vejene. Der er ingen øvre grænse for, hvor meget trafikken må støje i nærheden af eksisterende boliger. Miljøstyrelsen har fastsat vejledende grænseværdier for de fleste typer af ekstern støj, herunder også støj fra veje og jernbaner. Grænseværdierne lægges til grund, når det skal afgrænses, hvilke områder der er støjbelastede, når der skal udarbejdes kommune- og lokalplaner. De vejledende grænseværdier er ikke et udtryk for en ret til at udsende støj. Overskrides grænseværdien ved eksisterende boliger, findes der heller ikke en generel pligt til at nedbringe støjbelastningen, så grænseværdieren overholdes.

Formålet med en støjhandlingsplan for trafikstøj er at reducere de støjgener, som borgerne bliver påført fra trafikken dels på kommunes og statens veje samt fra togtrafikken.

Støjgrænser

De vejledende grænseværdier for boliger er 58 dB for støj fra vejtrafik og 64 dB for støj fra jernbaner.

Grænseværdierne lægges til grund, når det skal afgrænses, hvilke områder der er støjbelastede, når der skal udarbejdes kommune- og lokalplaner.

De vejledende støjgrænser er ikke et udtryk for en ret til at udsende støj. Overskrides grænseværdien ved eksisterende boliger, findes der heller ikke en generel pligt til at nedbringe støjbelastningen, så grænseværdierne overholdes.

Du kan læse mere om de vejledende grænseværdier på Miljøstyrelsens hjemmeside:

Støjhandlingsplan

Støj fra kommunale veje

Kommunens seneste støjhandlingsplan for kommunale veje er vedtaget af byrådet i januar 2023 på baggrund af en støjkortlægning gennemført i 2020:

Der foreligger endvidere en støjhandlingsplan for Snoghøj Landevej fra 2007:

Støj fra motorvejen

Motorvejsnettet er støjkortlagt af Vejdirektoratet, og der er lavet en samlet støjhandlingsplan for motorvejsnettet. Støjhandlingsplanen omfatter en række boliger i Fredericia Kommune. Dette fremgår af side 26 i støjhandlingsplanen for større statslige veje:

Støj fra større jernbaner

Større jernbanestrækninger er omfattet af EU-kortlægningen. Banedanmark har lavet en støjkortlægning og udarbejdet støjhandlingsplan for hovedstrækningen over Sjælland og Fyn og frem til udgreningen ved i Snoghøj. De øvrige jernbanestrækninger i Fredericia Kommune er ikke omfattet af EU-støjkortlægningen. Du kan se Banedanmarks støjhandlingsplan her:  

Kan jeg se, hvor støjbelastet min ejendom er?

Vi har i 2020 gennemført en kortlægning af støj fra de større kommunale veje. 
Ud af kommunes cirka 25.500 boliger udpeger kortlægningen ca. 5.000 støjplagede boliger, heraf er 255 boliger stærkt belastede (over 68 dB). Cirka halvdelen af de støjbelastede boliger befinder sig i bymidten, mens de øvrige fordeler sig på Fredericia Nord, Fredericia Vest, Erritsø, Snoghøj og Taulov.

Du kan se et kort med resultatet af støjkortlægningen samt støjkortlægningsrapporten her:

Du kan se om din bolig er støjbelastet ved at søge på din adresse i et dynamisk kort med resultatet af støjkortlægningen. Kortet findes i støjhandlingsplanen:

Støjkort på Miljøstyrelsens hjemmeside

Støjkortet på Miljøstyrelsens hjemmeside giver et visuelt overblik over støjbelastningen langs de største veje og jernbaner og i de største byområder i Danmark. Kortlægningen er lavet for at opfylde EUs støjdirektiv. 
Visningen følger EU-reglerne, hvor støj er angivet fra 50 dB og opefter i spring på 5 dB. 
Vær opmærksom på, at dette ikke svarer til de danske vejledende grænseværdier. I støjhandlingsplanerne bliver de danske vejledende grænseværdier brugt (58 dB for veje og 64 dB for jernbaner).

Hvad kan jeg selv gøre for at begrænse trafikstøjen i min bolig?

Indretning

Du kan indrette dig sådan, at du har ro i dit soveværelse og de steder, hvor du vil slappe af. Måske kan du støjisolere din bolig, f.eks. ved at forbedre vinduernes lydisolation, der samtidig virker varmeisolerende.

 

Læs evt. mere i støjhandlingsplanen under afsnittet "Hvad kan du selv gøre mod støj": 

Hvad gør kommunen for at begrænse trafikstøjen i byen?

Støjhandleplan

Målet med støjhandlingsplanen er, at reducere de støjgener, som borgere i kommunen bliver udsat for fra trafikken på kommunens veje. Planen er et prioriteringsværktøj som udpeger de mest støjbelastede strækninger i en prioriteret rækkefølge, og hvor det skønnes at en støjskærm kan have en effekt, målt som reduceret støjgene pr. investeret krone.
Kommunen har udpeget 5 strækninger til gennemførsel af fremadrettede undersøgelser med henblik på endelig prioritering af eventuelt fremtidige anlægsmidler til støjafskærmning.  Afsætning af anlægsmidler skal vedtages politisk.  

Lovmæssigt skal der laves en støjhandlingsplan for de vejstrækninger, der er omfattet af EU-støjkortlægningen. Fredericia Kommunes vejstrækninger er ikke omfattet EU-støjkortlægningen. Støjhandleplanen er en frivillig indsats. 

Du kan se love og bekendtgørelser under "Hvad siger loven?"
Du finder støjhandlingsplanen under "Støjhandlingsplan".
 

Støj fra motorvejen

I 2021-2022 har Fredericia Kommune fået udarbejdet en støjrapport, som indeholder analyser og udpegning af forskellige strækninger, hvor etablering af støjdæmpende tiltag vil nedsætte støjpåvirkningen af boligerne langs motorvejsnettet. 
Rapporten er udarbejdet bl.a. med det formål, at såfremt der opstår puljer eller lignende, hvor der for statslige midler kan etableres støjdæmpende foranstaltninger, kan rapportens løsningsforslag bringes i spil. 

Du finder rapporten her: