Slå adgang med tegn til/fra

Grønt lys til ny læreruddannelse

Fredericia Kommune og University College Lillebælt kan nu tilbyde en læreruddannelse, der er tilrettelagt på en helt ny måde, hvor de studerende ansættes som trainees på kommunens skoler

Uddannelses- og Forskningsministeriet har netop godkendt, at studerende fra næste sommer kan tage en del af deres læreruddannelse i Fredericia. Det er Fredericia Kommune og Læreruddannelsen i Jelling, som har indgået et samarbejde om at udbyde den nye trainee-uddannelse.

Uddannelsen er en såkaldt trainee-læreruddannelse, hvor den teoretiske undervisning suppleres af praktisk erfaring i Fredericias folkeskoler.

Tilbuddet skal være med til at styrke muligheden for at rekruttere flere dygtige lærere til Fredericias skoler, og samtidigt tiltrække og fastholde unge i kommunen.

”Det er fantastisk, at vi nu kan tilbyde endnu en velfærdsuddannelse i Fredericia. Det er en stor gevinst for vores skoler, som allerede fra næste sommer får en række trainee-lærere tilknyttet. Det er en ekstra gevinst, at vi på den måde er med til at uddanne vores kommende medarbejdere og dermed sikre, at vi har nye dygtige lærere til vores folkeskole”, siger Jacob Bjerregaard, borgmester i Fredericia Kommune.

Formanden for Uddannelsesudvalget i Fredericia, Pernelle Jensen deler optimismen:

”At få endnu en uddannelse til byen viser, at vores satsning på uddannelse virker. Det er en enorm gevinst for Fredericia og positivt for det uddannelsesmiljø, som vi er ved at skabe. I samarbejde med eksisterende uddannelser, Business Fredericia og andre lokale samarbejdspartnere giver vi de studerende mulighed for at vælge nogle kreative og tekniske retninger, som er med til at give en ny dimension til læreruddannelsen, der vil gøre den meget attraktiv for de studerende”, siger hun.

Garanti for studierelevant arbejde
De studerende vil over de fire år uddannelsen varer, være i Jelling en til to dage om ugen, hvor de vil have teoretisk undervisning. De resterende tre dage om ugen, vil de studerende være i Fredericia, hvor de deltager i undervisningen af eleverne om formiddagen, og selv er på skolebænken om eftermiddagen. De studerende får løn for deres arbejde på skolerne, og bliver dermed garanteret et studierelevant job under uddannelsen.

”Vi ved fra vores tidligere erfaringer, at trainee-læreruddannelsen er attraktiv for de studerende, fordi den giver en tættere kobling mellem teori og praksis. I samarbejdet med Fredericia udvikler vi modellen yderligere, så kommunen selv er med til at rekruttere og uddanne dygtige lærere med tæt kobling til praksis,” siger Erik Knudsen, rektor for UCL.

Praktisk erfaring skal sikre et større udbytte i undervisningen
Uddannelsen skal give de studerende bedre forståelse for undervisningen i folkeskolerne, og den skal være med til at lette deres overgang fra uddannelse til job.

”På trainee-læreruddannelsen underviser den studerende sammen med en uddannet lærer i klassen. Vi skal sikre at den studerende, men også eleverne får et større udbytte af den praktiske undervisning,” siger Per Breckling, formand for Fredericia Lærerkreds. 

Trainee-læreruddannelsen i Fredericia udbydes første gang fra september 2018, og vil kunne optage op til 40 studerende om året. Det er University College Lillebælt, der har fået Uddannelses- og Forskningsministeriets godkendelse til at placere en del af uddannelsen – en såkaldt uddannelsesstation - i Fredericia.