Bæredygtig forsyning og ansvarligt forbrug
Slå adgang med tegn til/fra

Bæredygtig forsyning og ansvarligt forbrug

FREDERICIA SKAL VÆRE GRØN I VERDENSKLASSE. Fredericia er godt på vej til at blive en central aktør i den grønne omstilling.

Produktionen af grønne brændsler i Fredericia skal bidrage til at mindske transportens klimapåvirkning. Ved eksport af grønne brændstoffer til resten af landet er Fredericia Kommune med til at begrænse CO2-udledningen uden for kommunegrænsen. Ambitionen er, at det skal være i et omfang, der er langt større end Fredericias eget klimaaftryk.

"Bæredygtig forsyning og ansvarligt forbrug" er ét af temaerne i Fredericia Kommunes strategi for bæredygtig udvikling, Fredericia for Verdensmålene, som du finder her:  https://www.fredericia.dk/sites/default/files/strategi2024.pdf og i linket under "Læs også".

Læs mere om baggrund og mål for Bæredygtig Forsyning og Ansvarligt Forbrug side 22-23 i strategien. 

Energiforsyning

Ved eksport af grønne brændstoffer til resten af landet er Fredericia Kommune med til at begrænse CO2 -udledningen uden for kommunegrænsen. Ambitionen er, at det skal være i et omfang, der er langt større end Fredericias eget klimaaftryk.

Hele energiområdet er under omlægning, lokalt og globalt. Naturgas udfases i Danmark, og nye energikilder og fremstillingsmetoder afsøges, også i Fredericia. Vi er åbne for nye metoder og potentialer i forhold til energibesparelser og energi- og brændselsproduktion, udfasning af fossile brændsler og udnyttelse af mere vedvarende energi og overskudsvarme.

Ressourcehåndtering og cirkulær økonomi

Vi skal bruge ressourcerne optimalt og ansvarligt, blandt andet via cirkulær økonomi og nye, kloge virksomhedssymbioser. Både unødigt forbrug og spild skal minimeres.

Vi vil bidrage til øget ressourcebevidsthed blandt både borgere, foreninger og virksomheder, så alle kender den cirkulære tankegang og arbejder for øget affaldssortering, genanvendelse af høj kvalitet og lokalt genbrug. Mængderne af affald skal minimeres i husholdningerne, ved erhverv og i naturen.

Grundvand og drikkevand

Der dannes mindre grundvand i Fredericia, end vi bruger til drikkevand. Ca. 30% af forsyningsbehovet dækkes ved tilførsel af vand fra nabokommuner. Flere steder er grundvandskvaliteten under pres på grund af indhold af miljøfremmede stoffer som for eksempel pesticider og PFAS, hvilket på sigt kan få betydning for drikkevandsforsyningen.

Vi skal også i fremtiden trygt kunne drikke vandet fra hanerne, og virksomhederne skal fortsat have adgang til tilstrækkelige mængder af vand i den rette kvalitet.

Vandhåndtering

Vi står over for en fremtid med højere vandstande, voldsommere storme og mere regn.

Vi ønsker en kommune, hvor vi har et godt vandmiljø, og hvor vores værdier ikke går tabt ved oversvømmelser. Derfor er det vigtigt, hvordan vi håndterer spildevand og overfladevand. Vi arbejder med langsigtede og helhedsorienterede klimatilpasningsløsninger i tæt samarbejde med Fredericia Spildevand & Energi A/S.

Det vil vi gøre

Vi vil arbejde tæt sammen med forsyningsselskaberne, borgerne, virksomhederne og nabokommunerne om at sikre bæredygtig forsyning og høj forsyningssikkerhed. 

Vi vil fremme energibesparelser og energi- og brændselsproduktion baseret på vedvarende energiformer samtidig med, at vi arbejder for og tilskynder til udfasning af fossile brændsler. 

Vi vil sammen med nabokommunerne og forsyningsselskaberne arbejde for en fortsat udvikling af vores fjernvarmesystem. Flere skal have mulighed for at tilslutte sig fjernvarmen, og vi vil arbejde for, at mere overskudsvarme nyttiggøres, og at nye grønne varmekilder finder vej til det kollektive system. 

Vi vil bidrage til udviklingen af nye og cirkulære løsningsmodeller og systemer, der medvirker til at mindske klimaaftrykket og reducere brugen af nye ressourcer. Vi vil arbejde for, at Fredericias borgere og virksomheder bliver endnu mere ressourcebevidste og endnu bedre til at tænke i genbrug, kredsløb, synergier og deleordninger. 

Vi vil tilstræbe at bruge de ressourcer, der allerede er til rådighed, og vi vil bruge dem så lokalt som muligt. Vi vil forebygge affald og understøtte deleordninger, reparation og lokalt genbrug. 

Vi vil via vandforsyningsplanen og samarbejde med drikkevandsselskaberne arbejde for, at vandkvaliteten og forsyningssikkerheden er i orden. Samtidig vil vi være åbne og undersøgende over for brug af alternative vandkvaliteter, når vand af drikkevandskvalitet ikke er nødvendig. 

Vi vil øge beskyttelsen af vores grundvandsmagasiner, og vi vil fastholde og udvikle samarbejdet med vores nabokommuner om grundvandsbeskyttelse og vandforsyning. Vi vil tage hensyn til grundvandet i vores byudvikling i områder med særlige drikkevandsinteresser, og vi vil rejse ny skov, der bidrager til at beskytte vores grundvandsinteresser. 

Vi vil informere og vejlede borgere, virksomheder og andre aktører om, hvordan de kan klimatilpasse og gøre egne og fælles værdier mere robuste overfor klimaforandringer. 

Vi vil fortsætte indsatsen for at sikre et godt vandmiljø sammen med Fredericia Spildevand og Energi A/S. Kloaknettet renoveres og tilpasses fortsat – og vi vil udvikle og etablere nye helhedsorienterede klimatilpasningsløsninger, så vi kan håndtere de øgede mængder af nedbør, der forventes som en konsekvens af klimaforandringerne. 

Aktuelle strategier, politikker og planer

• Spildevandsplan, Klimatilpasningsplan, Risikostyringsplan.

• Kommuneplan 2021 

• Planstrategi 2023 for Fredericia Kommune og Trekantområdet

• Vandløbsregulativer, vandplaner.

• Indsatsplan og Vandforsyningsplan for drikkevand.

• Klimaplan2020

• Varmeplan2022

• Affaldsplan 2021 

Verdensmål i spil

Verdensmål 6: RENT VAND OG SANITET. Delmål 6.3: Styrk vandkvaliteten, og rens og brug spildevand bedre. Delmål 6.4: Gør vandforbruget effektivt og sikr forsyningen af ferskvand. Delmål 6.5: Indfør integreret styring af vandressourcer. Delmål 6.6: Beskyt og genopret økosystemer i og omkring vand. Delmål 6.B: Støt lokal håndtering af vand og sanitet.

Verdensmål 7: BÆREDYGTIG ENERGI. Delmål 7.2: Forøg andelen af vedvarende energi globalt VERDENSMÅL. 8: ANSTÆNDIGE JOBS OG ØKONOMISK VÆKST. Delmål 8.4: Brug ressourcerne effektivt i forbrug og produktion.

Verdensmål 12: ANSVARLIGT FORBRUG OG PRODUKTION. Delmål 12.2: Brug og håndter naturressourcer bæredygtigt. Delmål 12.3: Halvér det globale madspild per person. Delmål 12.4: Reducér affaldsmængden betydeligt. Delmål 12.6: Motivér virksomheder til at agere bæredygtigt.

Verdensmål 13: KLIMAINDSATS. Delmål 13.1: Styrk modstandskraft og tilpasningsevnen til klimarelaterede katastrofer. Delmål 13.3: Opbyg viden og kapacitet til at imødegå klimaforandringer.

Verdensmål 17: PARTNERSKABER FOR HANDLING.