Slå adgang med tegn til/fra

Frit valg af børne- og ungdomstandpleje

På disse sider kan du læse om fritvalgsordningen for børn og unge.

I dag får alle børn og unge i Danmark tilbudt gratis tandpleje, indtil de fylder 22år. Det blev vedtaget som en del af den finanslov, der blev indgået i december 2021. Ny tandplejeordning for 18 -21 årige implementeres gradvist og starter med årgang 2004.
Har du spørgsmål hertil, kan du altid kontakte tandplejen som vil guide dig.

Ny tandplejeordning for 18 -21 årige

I dag får alle børn og unge i Danmark tilbudt gratis tandpleje, indtil de fylder 22 år. 
Det blev vedtaget som en del af den finanslov, der blev indgået i december 2021.
Ny tandplejeordning for 18 -21 årige implementeres gradvist og starter med årgang 2004. 

  • 2022
    Årgang 2004 (De unge, som fylder 18 i 2022 bliver omfattet af ordningen fra 1/7 2022.
    Hvis den unge fylder 18 i perioden 1/1 2022 - 30/6 2022, bliver de først omfattet 1/7 2022).
  • 2023
    Årgang 2005 (Nu er årgang 2004 og 2005 omfattet)
  • 2024
    Årgang 2006 (Nu er årgang 2004, 2005 samt 2006 omfattet)
  • 2025
    Årgang 2007 (Nu er årgang 2004, 2005, 2006 samt 2007 omfattet.

Oversigt 18-21årige Tandplejen

Frit valg af børne- og ungdomstandpleje

Børn og unge under 22 år (født efter 31. december 2003), der ønsker et andet behandlingstilbud end det, kommunen vederlagsfrit stiller til rådighed, kan vælge at modtage børne- og ungdomstandpleje i privat praksis hos praktiserende tandlæge eller tandplejer efter eget valg.

Valg af privat praksis gælder det samlede tandplejetilbud for barnet/ den unge, dvs. almen tandpleje og tandregulering.

Ved valg af privat praksis meddeler barnets forældremyndighedsindehaver indtil det fyldte 18 år og den unge på 18-21 år (født efter 31. december 2003), skriftligt og inden påbegyndt behandling, den kommunale børne- og ungdomstandpleje hvilken praktiserende tandlæge eller tandplejer, barnet/ den unge ønsker at benytte.

I de tilfælde, hvor barnet/den unge vælger et andet behandlingstilbud end det, kommunen stiller til rådighed, er det den valgte praktiserende tandlæge, der overtager ansvaret for, at barnet/den unge får tilbudt den af reglerne omfattede tandpleje.

Overdragelse af journal

Hvis en patient vælger en anden tandlæge, skal patientjournalen overdrages til det nye behandlingssted, hvis patienten/myndighedshaver giver sit samtykke til det.

Patienten kan afgive sit samtykke til enten den autoriserede sundhedsperson, der overdrager patientjournalen, eller til den autoriserede sundhedsperson, der skal modtage patientjournalen. Samtykket kan gives enten mundtligt eller skriftligt og skal journalføres.

Hvis kommunen skal foretage en sundhedsfaglig vurdering i forbindelse med visitation til eller godkendelse af behandlings-tilbud til tandregulering og andre særligt kostbare behandlinger, der foretages i praksis samt ydelser hvor der ikke er fastsat takster, vil den praktiserende tandlæge indhente samtykke til videregivelse af helbreds oplysninger i forbindelse med, at praksis sender skriftlig anmodning om visitation til kommunen. Hvis barnet/ forældremyndighedsindehaver eller den unge 18-21 år ikke ønsker at give samtykke til videregivelse af helbreds oplysninger til skriftlig visitationsanmodning kan kommunen indkalde barnet/ den unge til en fysisk visitation på den kommunale klinik.

Børn og unge, der vælger at skifte mellem kommunens vederlagsfri behandlingstilbud og privat praksis, kan først skifte tilhørsforhold igen 1 år efter seneste behandlerskift. Ved særlige årsager kan der anmodes om et skift før.

Hvis man er i gang med en længerevarende behandling som f.eks. tandregulering, kan skiftet til privat praksis først ske, når denne behandling er afsluttet.

Oplysninger om frit valg af privat praksis

Vi skal oplyse om følgende konsekvenser ved det frie valg:

  • at valget gælder det samlede tandplejetilbud herunder eventuel tandreguleringsbehandling,
  • at omvalg til et andet tandplejetilbud først kan finde sted, når der er gået et år, medmindre Fredericia kommunale tandpleje giver tilladelse hertil. Eventuelt påbegyndte behandlinger skal færdiggøres i det regi, hvor de er påbegyndt,
  • at der er et kommunalt tilskud på 100 % på de tandplejeydelser, der er indeholdt og prisfastsat i overenskomst for tandpleje for børn og unge hos alment praktiserende tandlæger. De forhåndsgodkendte ydelser og priser fremgår af kommunens hjemmeside www.fredericia.dk under fanen Serviceniveau og forhåndsgodkendte priser.
  • at der for alle andre ydelser vil være en varierende grad af egenbetaling, idet tandlægen skal ansøge kommunen om iværksættelse af sådanne behandlinger samt fremsende et behandlingstilbud og øvrige nødvendige oplysninger herunder journaloplysninger.

Den kommunale tandpleje vil herefter:

  • vurdere om der er en sundhedsfaglig indikation for at visitere den unge til den pågældende behandling, og
  • fastlægge den kommunale betaling for den behandling, der er en sundhedsfaglig indikation for. Den kommunale tandpleje kan lægge en referencepris til grund for betalingens størrelse:
  • referenceprisen kan være den pris som den kommunale tandpleje selv kan levere ydelsen til, eller den billigste pris som den kommunale tandpleje kan købe ydelsen for ved en privatpraktiserende tandlæge i lokalområdet.

Kommunen vil herefter yde et tilskud på 100 % af den af kommunen godkendte pris, medens den resterende del af betalingen vil være egenbetaling.

Det betyder f.eks.:

  • at egenbetalingen for en tandreguleringsbehandling, som den praktiserende specialtandlæge har prissat til kr. 43.000, og som kommunen selv vil kunne udføre for 18.000 kr. vil medføre et kommunalt tilskud på 100 % af 18.000 kr. og dermed en egenbetaling på 43.000 kr. – 18.000 kr. = 25.000 kr.
    og
  • at egenbetalingen for en flerfladet plastfyldning i en stor kindtand, som den privatpraktiserende tandlæge har prissat til 1.700 kr., men som kan leveres til 1.205 kr. af en praktiserende tandlæge i lokalområdet, vil medføre et tilskud på 100 % af 1.205 kr. og dermed en egenbetaling på 1.700 kr. – 1.205 kr. = 495 kr.
  • at kravene til indholdet og omfanget af det kommunale tandplejetilbud er det samme, uanset om det leveres af den kommunale tandpleje eller af en privatpraktiserende tandlæge efter eget valg. Det betyder, at der vil kunne være ydelser med 100 % egenbetaling f.eks. hvis du vælger kortere intervaller mellem undersøgelser, tandrensninger og lignende, end det af kommunen beskrevne serviceniveau, som du kan finde på www.fredericia.dk , behandlinger som den kommunale tandpleje ikke må udføre efter lovgivningen f.eks. kosmetisk tandreguleringsbehandling eller behandlinger som den kommunale tandpleje ikke finder sundhedsfaglig begrundelse for, men som du ønsker udført,
  • at du meddeler den kommunale tandpleje, hvilken specialtandlæge, der er valgt til at gennemføre eventuel tandreguleringsbehandling, i det ovenstående krav om visitation til behandling samt godkendelse af prisoverslag tillige er gældende for tandreguleringsbehandling,
  • at du afgiver samtykke til: at den kommunale tandpleje kan fremsende journalmateriale til den valgte praktiserende tandlæge
Tilskud og egenbetaling ved frit valg af privat praksis

For børn under 16 år, der vælger at modtage tandpleje i privat praksis efter eget valg, yder bopælskommunen et tilskud på 65 % af udgifterne til forebyggende og behandlende tandpleje i privat praksis. Bopælskommunen afregner tilskuddet direkte til den praktiserende tandlæge efter opkrævning fra denne. Barnet (forældremyndighedsindehaver)/ den unge afregner egenbetalingen der udgør 35% direkte med praksis.

For unge på 16-21 år (født efter 31. december 2003) der vælger at modtage tandpleje i privat praksis efter eget valg, yder bopælskommunen tilskud på 100 % af udgifterne. Bopælskommunen betaler tilskud direkte til den praktiserende tandlæge og tandplejer efter opkrævning fra denne.

Der gælder særlige regler for iværksættelse af tandregulering og andre særligt kostbare behandlingsydelser, for hvilke der ikke er fastsat betalingstakster, når disse ydes i privat praksis for børn og unge. Sådanne ydelser først må finde sted, når kommunen har godkendt iværksættelsen samt det af tandlægen afgivne behandlingstilbud.

Frit valg af anden kommunes tandpleje

Du kan ansøge en anden kommunes tandpleje om modtage din tandpleje der.
Du skal sende den nye kommunes skriftlige accept til tandplejens administration. Tilbuddet gælder det samlede tandplejetilbud inklusiv tandregulering.

Patientens selvbestemmelse og informeret samtykke

En patient bestemmer selv, om han/hun vil behandles. Derfor skal tandlægen altid informere om, hvilke muligheder der er for behandling. En patient kan imidlertid ikke stille krav om en bestemt behandling.

Patienten har som grundlag for sin selvbestemmelse ret til at få information om sin helbredstilstand, om behandlingsmulighederne og om risiko for komplikationer og bivirkninger. Patienten skal også have information om konsekvenserne af, at der ikke bliver iværksat behandling.

Et samtykke til behandling kan være både mundtligt og skriftligt, og samtykke til eller afslag på et behandlingstilbud skal altid journalføres.

Serviceniveau og forhåndsgodkendte priser

Serviceniveau Fredericia kommunale tandpleje:

Serviceniveau Fredericia kommunale tandpleje:

Status undersøgelser 18-22 mdr. interval.

Reparation af retentioner i forbindelse med afsluttet tandreguleringsbehandling i tandregulering Lillebælt foretages uden omkostninger for patienten i Tandregulering Lillebælt, Fredericia Sundhedshus.

Kommunens ydelser og tilskud (beregnet ud fra gennemsnit af billigste priser i lokalområdet):

Kommunens ydelser og tilskud

Såfremt der vælges en tandlæge med højere priser end disse tilskudspriser, må påregnes en egenbetaling for differencen.