Fredericia for verdensmålene. Cirkelbroen på Østerstrand
Slå adgang med tegn til/fra

Fredericia for Verdensmålene

Bæredygtig udvikling i Fredericia Kommune

Vi vil være grønne i verdensklasse - og vi vil medvirke til at gøre en forskel lokalt, der bidrager til den bæredygtige udvikling globalt. Vi arbejder for at sikre, at nuværende og fremtidige generationer i Fredericia trives på alle områder, både når det gælder sundhed, omsorg, uddannelse, beskæftigelse, erhvervsudvikling, byudvikling, miljø, natur og klima. Udviklingen skaber vi i sammen med kommunens borgere, foreninger og virksomheder. 

Fredericia Kommune arbejder med FN's 17 Verdensmål for Bæredygtig Udvikling. Verdensmålene udgør sammen med byrådets Vision2033 den røde tråd i Strategi for Bæredygtig Udvikling - Fredericia for Verdensmålene, 2024, som du finder herunder: 

Strategi for Bæredygtig Udvikling 2024

 

 

UGE17

Vi sætter fokus på FN’s 17 verdensmål for bæredygtig udvikling i uge 17 med både læring og løjer:

22.04.24: Bæredygtighed, broderi og visible mending, Fredericia Bibliotek

23.04.24: De vigtige venskaber - ved Frederik Svinth, Fredericia Bibliotek

24.04.24: Prøv Naturpark Lillebælts VR-spil, Fredericia Bibliotek

24.04.24: Morgensang, Fredericia Bibliotek

25.04.24: Grøn inspiration og fællesspisning, Fredericia Bibliotek

27.04.24: Frøbyttedag og vild plantebod, Fredericia Bibliotek

27.04.24: Børneteater – Damen, der blev til et træ, Fredericia Bibliotek

Affald og Genbrug sætter hele ugen fokus på unødvendig brug af engangsemballage. Du kan derfor hente gratis madkasse, drikkedunk m.v. i genbrugsbutikken på Nordre Kobbelvej.

Du kan læse mere om ugens arrangementer og tilbud på Fredericia Biblioteks hjemmeside www.fredericiabib.dk, på Affald og Genbrugs hjemmeside www.affaldgenbrug-fredericia.dk

Ny Strategi for Bæredygtig Udvikling - Fredericia for Verdensmålene

Fredericia Kommune har udarbejdet en ny strategi for bæredygtig udvikling - Fredericia for Verdensmålene, 2024. Strategien omfatter syv temaer, der hænger sammen og supplerer hinanden på tværs:  

  • Fællesskab, læring og handlekraft 
  • Lige muligheder for et sundt og godt liv 
  • By og lokalsamfund i balance 
  • Livet i naturen 
  • Vækst og erhvervsudvikling med omtanke 
  • Bæredygtig forsyning og ansvarligt forbrug 
  • Kommunen som bæredygtig virksomhed 

Strategien fastlægger kommunens retning og ambitionsniveau for indsatsen for at sikre en mere bæredygtig udvikling i de kommende år. Strategien er inspireret af FN’s Verdensmål for Bæredygtig Udvikling og handler om både miljømæssige, sociale og økonomiske forhold. Særligt tager den udgangspunkt i byrådets ambition om, at Fredericia skal være grøn i verdensklasse.  

Byrådet, der har sat ambitionsniveauet i strategien, indkaldte i efteråret 2023 høringssvar og bemærkninger fra kommunens borgere, erhvervsliv, institutioner, foreninger og civilsamfundet i øvrigt. Forslaget til Strategi for Bæredygtig Udvikling var således i høring fra den 7. september 2023 til den 26. oktober 2023. Strategien blev herefter tilrettet og politisk behandlet. Fredericia Byråd vedtog den nye strategi på byrådsmøde mandag den 18. december 2023.  

 

Bliv klar til at søge om tilskud til varmepumpe

Har du planer om at skifte husets oliekedel, gasfyr, biokedel eller elvarmesystem ud med en varmepumpe? Og bor du udenfor fjernvarmeområde? Så har du mulighed for at søge tilskud til udskiftningen, når Energistyrelsens Varmepumpepulje åbner igen i 2024. 

Du kan læse mere om puljen og mulighederne for at søge på SparEnergis hjemmeside her

Energistyrelsen har afholdt gratis webinarer med information om, hvem der kan søge tilskud, hvordan man søger, og hvilken dokumentation, man skal have klar, når man søger.

Du kan få tilsendt en optagelse af webinaret på e-mail, hvis du ikke nåede at deltage i webinarerne. Klik her for at få en optagelse af webinaret tilsendt.

Du kan også tilmelde dig SparEnergis nyhedsbrev for løbende information om sparemuligheder, tips, information om nye puljemidler osv.

Hvis du har spørgsmål i øvrigt, er du velkommen til at kontakte Lisbet Daell Kristensen, tlf. 20817646 eller Janne Horsbøl, tlf. 2532 2562.

Fredericia - Fremtiden centrum. En attraktiv og bæredygtig kommune

Fredericia Byråd har besluttet at arbejde ud fra FN’s 17 Verdensmål for bæredygtig udvikling frem mod 2030.

Verdensmålene er sammen med Vision2033, Fredericia - Fremtidens Centrum, vores fælles løftestang for udviklingen af Fredericia – en udvikling, vi skaber i tæt samarbejde med kommunens borgere, foreninger og virksomheder.

Du kan læse mere om Vision2033 og tilblivelsen af den her: Hvor skal vi hen? Vejen mod Vision2033 - og selve visionen finder du her: Vision2033. Fredericia - Fremtidens Centrum

 

WHO Healthy Cities Network og Fredericia sund by

Fredericia Kommune blev i starten af 2018 optaget i WHO´s Healthy Cities Network. Dette har også en betydning for vores arbejde med FN’s 17 verdensmål.

Som medlem forpligter man sig nemlig til at arbejde med netværkets ramme og strategi for udviklingen af sunde byer. Da WHO Healthy Cities Network er en del af FN, tager strategien ”Healthier and happier cities for all” nemlig afsæt i FN’s 17 verdensmål.  

Omdrejningspunktet er de 6 p’er: 

  • People: Investering i de mennesker, der udgør vores byer 
  • Places: Skabe byrum, der styrker sundhed og trivsel 
  • Participation: Styrke deltagelse og partnerskaber målrettet sundhed og trivsel 
  • Prosperity: Forbedre velstand i lokalsamfundet og øge adgang til fælles goder og serviceydelser 
  • Peace: Understøtte fred og sikkerhed gennem inkluderende samfund 
  • Planet: Beskytte planeten gennem bæredygtigt forbrug og produktion. 

Du kan læse mere om, hvordan vi arbejder som WHO Healthy City på www.fredericiasundby.dk    

Hvad er FN’s 17 verdensmål?

Verdens stats- og regeringsledere vedtog på FN-topmøde i september 2015 FN's 17 Verdensmål for bæredygtig udvikling med tidshorisonten 2030. Verdensmålene består af 17 konkrete mål og 169 delmål, der tilsammen udgør en ambition for hele verdens udvikling frem til 2030. 

Verdensmålene forpligter landene til helt at afskaffe fattigdom og sult i verden, reducere uligheder, sikre god uddannelse og bedre sundhed til alle, anstændige job og mere bæredygtig økonomisk vækst. De fokuserer ligeledes på at fremme fred, sikkerhed og stærke institutioner - og på at styrke internationale partnerskaber.  

Verdensmålene er gensidigt afhængige og balancerer de tre dimensioner af bæredygtig udvikling – økonomisk, socialt og miljømæssigt.  

Du kan læse mere om verdensmålene på www.verdensmaal.org/ og på FN’s hjemmeside www.sustainabledevelopment.un.org/  

Processen frem mod strategien Fredericia for Verdensmålene

Byrådet satte i foråret 2019 gang i en proces, der i december 2019 mundede ud i kommunens nuværende strategi for bæredygtig udvikling: Fredericia for Verdensmålene (2020-2023).   

Strategien tager afsæt i FN’s 17 verdensmål for bæredygtig udvikling, og den beskriver, hvordan vi i kommunen vil arbejde på tværs af alle de traditionelle kommunale arbejdsområder - teknik og miljø, sundhed, børn og unge, ældre, arbejdsmarked, social, kultur m.fl. 

Strategien er udarbejdet under medvirken af mange involverede og med fokus på samskabelse, involvering, helhedstænkning og koordinering på tværs af indsatser og arbejdsområder. Strategien gælder formelt for perioden 2020-2023, men vi har kigget frem mod 2030 ved fastsættelsen af mål og ambitioner for Fredericias bæredygtige udvikling. 

Vi gør det sammen 

Som kommune arbejder vi sammen med borgere, erhvervsliv, foreninger og resten af civilsamfundet om at sætte retning for indsatsen - og ikke mindst sammen sætte konkrete handlinger i gang. 

Processen  

Her kan du se nogle af trinene i udviklingen af Fredericia for Verdensmålene:

  • 2. april 2019: Folkehøring i Tøjhuset. 45 borgere fra 14 år og opefter arbejder med FN's verdensmål på en workshop
  • 20. juni 2019: Workshoppen Fredericia for Verdensmålene afholdes. Virksomheder, organisationer, foreninger, borgere, kommunale medarbejdere og politikere drøfter ideer til den kommende strategi for bæredygtig udvikling.
  • 26. juni 2019: Kommunens Hovedmedarbejdsudvalg præsenteres for arbejdet med FN's verdensmål og involveres i arbejdet med strategien for bæredygtig udvikling
  • 16. august 2019: Hør om FN's verdensmål. I Det Grønne Rum kan alle unge fredericianere kigge forbi til en snak om FN's verdensmål
  • 30.-31. august 2019: Til årets Tøjbyttemarked er Fredericia Kommune til stede og fortæller om arbejdet med den kommende strategi for bæredygtig udvikling 
  • 16.-19. september 2019: De politiske fagudvalg i Fredericia Kommune drøfter det første udkast til temaer i strategien
  • 3.-24. oktober 2019: Udkast til den kommende strategi for bæredygtig udvikling sendes i offentlig høring
  • 4.-7. november 2019: De politiske fagudvalg i Fredericia Kommune drøfter revideret udkast til Fredericia for Verdensmålene
  • 18. november 2019: Byrådet afholder borgerdialogmøde. FN's verdensmål er på dagsorden 
  • 25. november 2019: Strategien sendes til godkendelse i Økonomiudvalget 
  • 2. december 2019: Strategien godkendes i Byrådet. Herefter implementereres strategien i hele Fredericia Kommune.

Da vi tog fat på udviklingen af Fredericia for Verdensmålene, startede vi ikke helt fra bunden. Arbejdet med strategien byggede bl.a. oven på mange års arbejde med bæredygtig udvikling i Fredericia, hvor den seneste foregårende strategi for bæredygtig udvikling var Bæredygtighedsstrategi 2016-2019, der blev vedtaget af byrådet i 2015.

Bilag

Workshop om verdensmålene 20. juni 2019

Den 20. juni 2019 afholdt Fredericia Kommune en workshop med deltagelse af næsten 100 borgere og repræsentanter fra virksomheder, foreninger og organisationer samt kommunale medarbejdere og politikere. Her kom deltagerne med synspunkter og idéer til den nye strategi for bæredygtig udvikling inden for følgende fem områder: 

  • En kommune, hvor alle trives og har mulighed for et godt liv 
  • En attraktiv og bæredygtig bosætnings- og erhvervskommune 
  • En kommune med fokus på klima, miljø og sundhed 
  • Livet i naturen 
  • En kommune, der går foran i den bæredygtige udvikling.