Slå adgang med tegn til/fra

Er du blevet syg - Ledig

Vedrørende sygedagpenge, her skal man være opmærksom på, at der er forskel på om man er lønmodtager, ledig eller selvstændig. 

Hvem gælder det ?

Hvem er omfattet af sygedagpenge ?

  • Ledige dagpengeberettigede medlemmer af en arbejdsløshedskasse, der er uarbejdsdygtige på grund af egen sygdom.
  • Ledige medlemmer af en arbejdsløshedskasse, der har været tilknyttet arbejdsmarkedet de sidste 26 uger før sygefraværet og i denne periode har arbejdet mindst 240 timer.
  • Nyuddannede, der bliver uarbejdsdygtig på grund af sygdom senest en måned efter, at de har afsluttet en uddannelse på mindst 18 måneders varighed.

Betingelser

  • Du skal være uarbejdsdygtig på grund af egen sygdom.
  • Din uarbejdsdygtighed skal kunne dokumenteres eksempelvis ved en lægeattest.
  • Ikke forhaler helbredelsen af din sygdom.
  • Medvirker til kommunens opfølgning og tilbud.

Læs mere om sygedagpenge for ledige i faktaark

Læs mere om hvem der kan få sygedagpenge, sådan får du sygedagpenge, hvor meget kan du få i sygedagpenge, opfølgning på din sygemelding, ferie, raskmelding, lovgivning med mere på borger.dk (nyt vindue)

Hvor meget kan man få i sygedagpenge og hvor længe ?

Økonomisk overblik
Læs mere om dagpengesatser på beskæftigelsesministeriets hjemmeside bm.dk (nyt vindue)

Du er berettiget til arbejdsløshedsdagpenge, under dine første 14 dages sygdom
Hvis du er fuldt ledig med arbejdsløshedsdagpenge og bliver delvist uarbejdsdygtig, har du ret til fuld sygedagpenge. Du kan ikke få suppleret op med arbejdsløshedsdagpenge for de timer, som du vurderes at kunne arbejde i.

Hvor længe kan du få sygedagpenge
Sygedagpenge kan som udgangspunkt kun udbetales i 22 uger indenfor de sidste 9 måneder. Perioden kan forlænges efter en konkret vurdering.

Kan sygepenge ikke forlænges
Hvis sygedagpengene ikke kan forlænges, gives der tilbud om overgang til Jobafklaringsforløb med ressourceforløbsydelse, svarende til kontanthjælpssats.

Læs mere om jobafklaring i faktaark
Læs mere om sygedagpenge for ledige i faktaark

Læs mere om hvem der kan få sygedagpenge, sådan får du sygedagpenge, hvor meget kan du få i sygedagpenge, opfølgning på din sygemelding, ferie, raskmelding, lovgivning med mere på borger.dk (nyt vindue)

Sådan gør du

Du skal sygemelde dig på jobnet.dk (nyt vindue) under fanen, Min side.

Din arbejdsløshedskasse får automatisk besked om din sygemelding, og når du har været sygemeldt i 14 dage giver arbejdsløshedskassen besked til kommunen om dit sygefravær.

Læs mere om sygedagpenge for ledige i faktaark

Læs mere om hvem der kan få sygedagpenge, sådan får du sygedagpenge, hvor meget kan du få i sygedagpenge, opfølgning på din sygemelding, ferie, raskmelding, lovgivning med mere på borger.dk (nyt vindue)

Hvis du ikke kan få sygedagpenge

Hvis du ikke kan få sygedagpenge, kan du søge om kontanthjælp

Læs mere om kontanthjælp i faktaark

Læs mere om kontanthjælp, ansøg kontanthjælp, kontanthjælp hvis du er under 30 år og har du en uddannelse, kontanthjælp hvis du er 30 år eller derover, og læs om uddannelseshjælp hvis er du under 30 år og har du ikke en uddannelse, 225 timersreglen, lovgivning med mere på borger.dk (nyt vindue)

Ferie ?

Rettighed til ferie ?

  • Nej.
  • hvis der gives dispensation til ferie, skal ferien afholdes med optjente feriepenge.
  • ophold i et EØF land er tilladt under visse betingelser og på sygedagpenge, kontakt din sagshandler for vejledning og godkendelse.

Læs mere om sygedagpenge for ledige i faktaark

Læs mere om du kan tage på ferie, hvem der kan få sygedagpenge, sådan får du sygedagpenge, hvor meget kan du få i sygedagpenge, opfølgning på din sygemelding, raskmelding, lovgivning med mere på borger.dk (nyt vindue)

Sygemeldtes pligter

Den sygemeldtes pligter i forhold til Kommune ved sygemelding

  • Hvis du er medlem af en arbejdsløshedskasse, skal du melde dig syg hos arbejdsløshedskassen på din første sygedag. Det gør du på jobnet.dk (nyt vindue)
  • De første 14 dage modtager du arbejdsløshedsdagpenge fra din arbejdsløshedskasse, efter den 14 dag vil din arbejdsløshedskasse indberette dit sygefravær til kommunen.
  • Du vil da modtage en besked i din e-boks med besked om at gå ind på den digitale selvbetjeningsløsning, Mit Sygefravær (nyt vindue)
  • I Mit Sygefravær skal du anmode om sygedagpenge.
  • Du skal udfylde forskellige oplysninger, afhængigt af hvilke oplysninger din arbejdsløshedskasse har givet.
  • Du skal kommentere på de oplysninger, som din arbejdsløshedskasse har indberettet til kommunen.
  • Kontakt kommunen, hvis du ønsker dispensation fra at bruge, Mit Sygefravær.

Pligter i forhold til din lægebehandling

  • Følge den lægebehandling, som er vurderet nødvendig for, at du kan blive rask, med undtagelse ved visse operationer og medicin.
  • Du må ikke forhale din helbredelse. Det vil sige at du ikke må gøre ting, som forlænger eller forværre din sygemelding for eksempel lægge fliser med dårlig ryg.
  • Møde op ved lægen i forbindelse med udfyldelse af attest.

Pligter i forhold til dit samarbejde med Kommunen

  • Du har pligt til at samarbejde med Kommunen om opfølgning.
  • Møde til samtaler eller andre tilbud, som Jobcentret iværksætter, eller du selv booker.
  • Selvbookning inden for den angivne frist.
  • Følge de aftaler der er indgået i Min Plan på www.jobnet.dk (nyt vindue)

Læs mere om sygedagpenge, forløb og opfølgning i faktaark
Læs mere om sygedagpenge for ledige i faktaark

Læs mere om hvem der kan få sygedagpenge, pligter, sådan får du sygedagpenge, hvor meget kan du få i sygedagpenge, opfølgning på din sygemelding, ferie, raskmelding, lovgivning med mere på borger.dk (nyt vindue)

Delvis sygemelding, raskmelding og fastholdelse

Delvis sygemelding eller raskmelding

  • Du kan bruge en delvis sygemelding, når du i en periode ikke kan arbejde på fuld tid på grund af sygdom eller behandling.
  • Du kan bruge en delvis raskmelding, når du efter en sygeperiode gradvist  kan optrappe din arbejdstid igen.

Læs mere om delvis raskmelding eller sygemelding i faktaark

Læs mere om hvem der kan få sygedagpenge, delvis sygemelding, delvis raskmelding og fastholdelse, sådan får du sygedagpenge, hvor meget kan du få i sygedagpenge, opfølgning på din sygemelding, ferie, raskmelding, lovgivning med mere på borger.dk (nyt vindue)

Fastholdelse på arbejdsmarkedet

  • Personlig assistance eller støtte til arbejdsopgaver. Læs mere i faktaark
  • Hjælpemidler til at kompenserer for begrænsninger i arbejdsevnen. Læs mere i faktaark 
  • Økonomisk støtte ved kronisk eller langvarig sygdom, §§ 56 og 58a sygedagpengerefusion fra første fraværsdag, hvor det forventes at lidelse vil medføre fravær mindst 10 dage om året. Læs mere i faktaark
  • Revalidering til nyt job. Læs mere i faktaark
  • Fleksjob. Læs mere i faktaark
Revalidering

Revalidering skal hjælpe dig, der ikke kan varetage et job af fysiske, psykiske eller sociale årsager, med at finde den kortest mulige vej tilbage på arbejdsmarkedet. En revalidering vil typisk bestå af uddannelse, optræning eller omskoling, ofte i kombination med virksomhedspraktik.

Læs mere om revalidering i faktaark

Læs mere om revalidering, forrevalidering, revalidering af ansat, hvem kan få revalidering, hvordan får du revalidering, uddannelse, omskoling, virksomhedspraktik, revalideringsydelse, lovgivning med mere på borger.dk (nyt vindue)

Fleksjob

Fleksjob giver dig mulighed for at bidrage på arbejdsmarkedet, selv om du har en varig begrænsning i din arbejdsevne. I et fleksjob er arbejdsopgaver og tempo tilpasset din formåen, og arbejdstiden kan være helt ned til få timer om ugen.

Læs mere om fleksjob i faktaark

Læs mere om fleksjob, hvem kan få fleksjob, arbejdsforhold, løn, ferie, ledighedsydelse, lovgivning med mere på borger.dk (nyt vindue)

Førtidspension

Hvis din arbejdsevne er varigt nedsat i et sådant omfang, at du slet ikke kan komme til at arbejde, hverken i et ordinært job med støtte, eller i et særligt tilrettelagt fleksjob, kan kommunen tilkende dig førtidspension. Læs mere om førtidspension i faktaark

Hvilende førtidspension

Du kan få sat din pension i bero, hvis du i en periode arbejder så meget, at du kan forsørge dig selv, kaldt hvilende pension. Det kan du også selv anmode om. Pensionen kan udbetales igen, hvis det viser sig, at pensionisten alligevel ikke kan arbejde. Læs mere om hvilende førtidspension i faktaark

Læs mere om førtidspension, hvem kan få førtidspension, ressourceforløb, om førtidspension tilkendt før 2003, om førtidspension tilkendt efter 2003, tillæg til førtidspension, SUPP det vil sige Supplerende Arbejdsmarkedspension lovgivning med mere på borger.dk (nyt vindue)

Læs mere om løntilskud for førtidspensionister, lovgivning, løntilskud, tilskud til oplæring, mentorordning, støtte til hjælpemidler, ansættelse til pasning af nærtstående med handicap eller alvorlig sygdom med mere på borger.dk (nyt vindue)

Klagevejledning

Hvis du ikke er enig i kommunens afgørelse

Skal du klage til kommunen inden fire uger. Kommunen skal så genvurdere sin afgørelse inden fire uger fra kommunen har modtaget din klage. Hvis kommunen fastholder sin afgørelse, bliver din klage sendt videre til Ankestyrelsen, som tager stilling til afgørelsen.

Jævnfør retssikkerhedslovens § 67 stk. 1.

Læs mere om klagemuligheder i Danmark, klage over sagsbehandling, afgørelse, aktindsigt, klagefrister, klage til folketingets ombudsmand, klage over kommunen til borgmesteren, borgerjournal, anmeldelse af skade, lovgivning med mere på borger.dk (nyt vindue)