Vi arbejder for at styrke den generelle forebyggende indsats overfor ældre borgere i Fredericia Kommune. Det gør vi gennem forskellige opsøgende aktiviteter og indsatser målrettet ældre borgere, hvor der vurderes at være et forebyggelsespotentiale.
Vores indsatser kan både være målrettet mentale og sociale dimensioner af livet, som f.eks. forebyggelse af ensomhed, samt det fysiske helbred i forhold til funktionsniveau og generelt velbefindende.
Vi har blik for, at lokale fællesskaber og civilsamfund kan bidrage til ældres livskvalitet, sociale velvære og funktionsevne. Derfor hjælper vi aktivt med at støtte ældre med at få skabt kontakt til tilbud i civilsamfundet, herunder frivillige organisationer og lokale, sociale fællesskaber.
Formålet med vores generelle forebyggende indsats er at understøtte, at ældre kan leve et selvstændigt og meningsfuldt liv samt bibeholde evnen til at klare dagligdagens gøremål, både fysisk, psykisk og socialt, længst muligt.
Forebyggende og sundhedsfremmende samtaler.
Vi tilbyder samtaler til ældre borgere fra 67 år, som ikke modtager personlig pleje og praktisk hjælp og som har behov for en samtale. Samtalen kan være et hjemmebesøg eller en telefonsamtale. Samtalen kan bruges til at drøfte emner, der er relateret til helbred og trivsel, f.eks.:
- Fysisk, mental og social sundhed og trivsel
- Tanker om ældrelivet og dagligdagen, herunder boligforhold, fællesskaber, netværk og fremtiden
- Tilbud og information om Fredericia Kommune, samt relevante aktiviteter, der passer til borgerens ønsker og behov
- Ældre borgere, der mister deres ægtefælle eller samlever, tilbydes en samtale med en forebyggelseskonsulent.
Tavshedspligt:
En samtale med en forebyggelseskonsulent er fortrolig og der videregives kun oplysninger, som borgeren har givet tilladelse til. Besøget registreres elektronisk og kan vare omtrent en time.
Eksempler på samarbejde på tværs af kommune og civilsamfund
- Udvikling og iværksættelse af motionsfællesskaber for ældre borgere i kommunen
- Oplæg for ældre borgere om relevante forebyggende og sundhedsfremmende temaer
- Vi deltager så vidt muligt ved relevante seniorlivsarrangementer og faglige fora
Vi er aktive samarbejdspartnere til initiativer og projekter i kommunen og civilsamfundet
Hvem kan henvende sig til Det forebyggende team?
- Som 65-årig kan du kontakte Det forebyggende team, hvis du oplever udfordringer eller et behov for en samtale om ældrelivet.
- Pårørende, naboer, kommunalt ansatte, egen læge og frivillige kan henvende sig til det forebyggende team. Henvendelsen kan ikke ske anonymt, og borgeren skal give tilsagn om, at der formidles kontakt.
Hvad gør vi ikke?
- Forebyggelseskonsulenten bevilger ikke personlig og praktisk hjælp i hjemmet, men kan vejlede dig videre til dem, der gør.