
Finansiel strategi
Økonomi- og Erhvervsudvalget, den 14. marts 2022.
Her kan du læse om kommunens finansielle strategi.
INDHOLD
-
Denne opdaterede udgave af den finansielle strategi er godkendt på Økonomi- og Erhvervsudvalgets møde den 14. marts 2022 og afsnit omkring leasing er justeret ifm. med opdatering af ”Principper for Økonomistyring”, som blev godkendt på Økonomi- og Erhvervsudvalgets møde 19. februar 2024.
Fredericia Kommunes finansielle strategi er en integreret del af den økonomiske politik og indgår i styringskulturen som nedenfor illustreret.
Den finansielle strategi fastsætter rammerne for Fredericia Kommunes pleje af de likvide aktiver, optagelse/omlægning af lån og indgåelse af leasingaftaler.
Strategien indeholder tillige retningslinjer for de- legation af kompetence til administrationen.
Den finansielle strategi er opdelt i 3 hovedafsnit: likvide midler, lån og leasingaftaler.
Der udarbejdes to gange årligt en finansrapportering til Økonomi- og Erhvervsudvalget.
Fredericia Kommunens finansielle strategi er i overensstemmelse med gældende lovgivning og regler i lånebekendtgørelsen.
-
Fredericia Kommune skal sørge for anbringelse af beholdninger, der ikke skal foreligge kontant. Midlerne kan indsættes på konto i pengeinstitut eller anbringes i visse værdipapirer.
Fredericia Kommune har besluttet følgende rammer for placeringen af likvide midler:
Det er en forudsætning for nedenstående økonomiske rammer tages i anvendelse, at Fredericia Kommunes krav til ansvarlighed og etik i investeringerne er overholdt.
Varigheden på danske stats- og realkreditobligationer er et udtryk for, hvor meget porteføljens kursværdi vil falde, hvis renten stiger med ét procentpoint. Jo kortere varighed, desto mere kurs- stabil er porteføljen, hvis renten ændrer sig. Det vil sige, at lavere varighed betyder lavere risiko men også mindre gevinstmuligheder og sædvanligvis lavere rente.
Fredericia Kommunes politik er at have en forholdsvis lav risiko på obligationsporteføljen, hvor- for den gennemsnitlige korrigerede varighed er sat til at være mellem 0-4 år.
Investeringer varetages af kapitalforvaltere, der er underlagt ”Lov om finansiel virksomhed” og sammensætningen af porteføljen sker under hensyn til investeringens tidshorisont og indenfor lovgivningens rammer.
Den overordnede målsætning for Fredericia Kommunes placering af overskydende midler er at opnå størst mulig forrentning under hensyntagen til risici og størst mulig sikkerhed mod tab.
Derudover ønsker Fredericia Kommune at udvise samfundsansvar og sikre, at investeringerne fore- tages med overholdelse af relevante danske og internationale normer og principper. Det kræver, at overvejelser om miljø, sociale forhold og god selskabsledelse (også kaldet ESG) inddrages systematisk i investeringsbeslutningerne.
Fredericia Kommunes tilgang til ansvarlige investeringer tager udgangspunkt i danske og inter- nationalt godkendte normer og principper inden- for området, som f.eks.:
- Erhvervsstyrelsens vejledning om ansvarlige investeringer
- FN Global Compacts 10 principper vedrørende menneskerettigheder, arbejdstager-rettigheder, miljø og antikorruption
- De seks FN-støttede principper vedrørende integration af ansvarlighed i investeringsbeslutninger med betegnelsen Principles for Responsible Investment (”PRI”)
- FN´s retningslinjer for menneskerettigheder og erhverv (UN Guiding Principles) og OECD´s retningslinjer for multinationale selskaber i takt med danske og internationale investorers praksis for implementering af disse
- De danske anbefalinger om aktivt ejerskab fra Komiteen for God Selskabsledelse (”De danske anbefalinger”)
- Øvrige relevante FN-konventioner, nationale og internationale normer og aftaler f.eks. omkring klima og kontroversielle våben
Det er et krav, at Fredericias Kommunes udvalgte kapitalforvaltere på et hvert tidspunkt søger an- svarlighed indarbejdet i Fredericia Kommunes portefølje, tilslutter sig og efterlever FN’s Global Compact og PRI. Desuden ønskes, at kapitalforvaltere udøver aktivt ejerskab via engagement og dialog med selskaberne, hvis der er områder eller sager, hvor virksomheden bryder med internationale anerkendte normer og principper.
Der investeres efter ovenstående normer og principper ikke i værdipapirer udstedt af selskaber, der overtræder eller medvirker til overtrædelse af folkeretten samt normer for menneske- rettigheder, arbejdstagerrettigheder, miljøbeskyttelse og antikorruption. Der investeres endvidere ikke i virksomheder, hvor mere end 5% af om- sætningen hidrører fra aktiviteter eller i produktion af tobak, alkohol, voksenunder-holdning, fossile brændstoffer, hasardspil og atomvåben eller våben, der er forbudt i henhold til internationale konventioner.
Det er samtidig Fredericia Kommunes målsætning, at tærskelværdierne skal være så tæt på nul i det omfang, det er muligt. Derudover tilstræbes en grøn investeringsprofil, som understøtter om- stilling fra brug af fossile brændstoffer til bære- dygtige energikilder.
For forsyningsselskaber gælder det, at der ikke må placeres midler i forsyningsselskaber (el og varme) med produktionskapacitet fra kul, hvor mere end 50 % af omsætningen stammer herfra, med mindre virksomheden er i en tydelig grøn omstillingsproces, som følges kontinuerligt. For- synings-selskaber søges generelt påvirket i retning af grøn omstilling.
Fredericia Kommune ønsker via inddragelse af ESG forhold i investeringerne og ved aktivt ejer- skab, at midlerne i størst muligt omfang placeres i investeringsfonde med virksomheder, der bidrager til at fremme FN´s verdensmål for bæredygtig udvikling samt begrænser virksomhedernes eventuelle negative påvirkninger på verdensmålene.
Fredericia Kommune ønsker bl.a. ikke at investere i selskaber, som bidrager mest til den globale opvarmning, enten i form af nuværende ud- ledning af CO2, fremtidig potentiel CO2 udledning fra fossile brændstof-reserver eller størst CO2 intensitet – med mindre der gennem aktivt engagement og dialog kan konstateres en aner- kendelse af ”Paris Aftalen” og en positiv udvikling i retning af at begrænse de globale temperaturstigninger.
Desuden følges til enhver tid EU´s og Danmarks sanktionslister over lande, hvor investeringer fra- rådes eller ikke tillades.
Inden kapitalforvalterene foretager investering i nyt selskab, er det desuden et krav at kapitalfor- valter sikrer, at denne overholder Fredericia Kommunens investeringspolitik inden investering foretages.
Kapitalforvalter skal herudover sikre, at der minimum to gange årligt gennemføres screening af Fredericia Kommunes portefølje med henblik på overholdelse af normer og de etiske regler i nær- værende strategi Screeningen skal gennemføres af uafhængig virksomhed.
Konstateres der via screening, at der er placeret midler i porteføljen, der strider mod gældende normer og etiske regler i nærværende strategi, skal kapitalforvalter som udgangspunkt tilpasse porteføljen. I tilfælde hvor det vurderes, at det giver mening via aktivt ejerskab at starte en dialog om engagementet med selskabet og forsøge at påvirke til ændret praksis, gennemføres denne procedure. Hvis ikke dialogen fører til ændret praksis for selskabet indenfor en kort tidshorisont skal dialogen intensiveres og/eller selskabet skal udgå af porteføljen.
Konstateres der f.eks. via aktindsigter eller på an- den vis forhold, der stiller spørgsmålstegn ved overholdelse af normer og etiske regler i den finansielle strategi, skal kapitalforvalter kommentere på og medvirke til at belyse den aktuelle problemstilling.
Ønsker Fredericia Kommune at indarbejde hen- syn udover de godkendte danske og internationale normer og principper, vil der skulle ske en dialog med kapitalforvalter om mulige løsninger. Konsekvensen kan blive at investeringsmulighederne begrænses.
Økonomichef og finansmedarbejder er bemyndiget til at placere overskudskapital indenfor de beskrevne rammer samt at indgå aftaler med kapitalforvaltere, således at der ikke i hvert enkelt til- fælde skal ske en politisk behandling.
Der indhentes altid tilbud fra mindst to finansielle institutioner ved indgåelse af nye aftaler.
-
Kommunernes adgang til at lånefinansiere er hovedsageligt bestemt via lånebekendtgørelsen, der beskriver de typer af anlægsudgifter, kommunerne automatisk har adgang til at lånefinansiere.
En anden mulighed for lånefinansiering er at søge om lånedispensation i de puljer, Staten af- sætter i forbindelse med de årlige økonomiske rammer for kommunernes budgetlægning.
I tilfælde hvor anden lovgivning specifikt fastlæg- ger låne- og afdragsform f.eks. lån til almene boliger er lånoptagelsen ikke omfattet af nærværende finansielle strategi, men lånene håndteres og administreres i henhold til detaillovgivningen.
Rammerne for lånoptagelse der indgår i strategien, er fastlagt således:
- Lån kan optages i danske kroner eller Euro
- Lånoptagelse i Euro overvejes kun ved rentegevinst på minimum 0,15 % på indgåelsestidspunktet
- Lån optaget i Euro må maksimalt udgøre 30% af den samlede gæld
- Fastforrentede lån (rente fastlagt i 5 år eller mere) skal minimum udgøre 50 % af gælden
- Brug af finansielle instrumenter i henhold til lånebekendtgørelsens §10, af mest relevante kan nævnes terminsforretninger med henblik på kurs- og rentesikring samt simple rente- og/eller valutaaftaler
Økonomi, Personale og IT indhenter rådgivning fra finansielle institutioner med henblik på hele tiden at have en optimal sammensætning af gælden. Ved eventuelle omlægninger af lån mellem danske kroner og EURO indhentes ligeledes rådgivning fra ekstern finansiel samarbejdspartner.
Byrådet træffer beslutning om optagelse af lån.
Økonomi- og Erhvervsudvalget træffer beslutninger vedrørende disponering af låne-optagelsen, eventuelle omlægninger af lån mellem danske kroner og Euro, øvrige om- og sammenlægninger af lån, brug af finansielle instrumenter og fastlæggelse af låne-typer.
-
Indgåelse af en leasingaftale er en fremadrettet økonomisk forpligtigelse for Fredericia Kommune og kan have betydning for Fredericia Kommunens mulighed for lånoptagelse alternativt betyde krav om kommunal deponering af midler.
Indgåelse af leasingaftaler vedrørende driftsmateriel f.eks. printer/multimaskiner og biler udløser ikke deponering og kan indgås administrativt, aftalerne skal underskrives af den budgetansvarlige og fagdirektøren.
Indgåelse af leasing og leje af aktiver, der erstatter en kommunal anlægsopgave f.eks. fast ejendom og andre anlæg, behandles i det relevante fagudvalg og Økonomi- og Erhvervsudvalget og godkendes i byrådet. Aftalerne kan underskrives af Kommunaldirektøren, direktøren og chefen for den centrale økonomistab.
Alle øvrige leasingaftaler behandles i fagudvalg og godkendes i Økonomi- og Erhvervsudvalget. Aftalerne kan underskrives af Kommunaldirektøren, direktøren og chefen for den centrale økonomistab.
Se i øvrigt i kommunens principper for økonomistyring i afsnit om leje og leasing.