Slå adgang med tegn til/fra

Udgravningerne i Erritsø

De arkæologiske udgravninger i Erritsø er med til at tilføje nye kapitler til danmarkshistorien. Se en video fra udgravningerne her.

Arkæologer fra Vejlemuseerne har siden 2006 arbejdet med udgravningerne i Erritsø ved Fredericia, hvor man har fundet resterne af en stor hal fra den tidlige vikingetid. Vikingehallen er omkranset af både palisade og voldgrav, og det store bygningskompleks ved Erritsø har flere lighedspunkter med stormandsgårdene ved Lejre og Tissø. Udgravninger viser, at anlægget kan dateres tilbage til mellem år 700 og 800.

Dermed er det i hvert fald 100-200 år ældre end kongsgården i Jelling. Der har altså været danske kongemagter allerede inden Gorm den Gamle og Jelling-dynastiet.

Resultaterne af udgravningerne har også påvist, at området omkring Fredericia havde militær-strategisk betydning 1000 år før, Fredericia overhovedet blev grundlagt.

Samlet set er udgravningerne i Erritsø ved Fredericia med til at tilføje nye kapitler til danmarkshistorien.

Udgravningerne ved Energinet i Erritsø er afsluttet i denne omgang, men Vejlemuseerne arbejder videre med at bearbejde de seneste års fund fra udgravningerne i Erritsø.

Det er Vejlemuseerne, der har ansvaret for arkæologien i både Fredericia Kommune, Vejle Kommune og Hedensted Kommune, så Vejlemuseerne har derfor stået for udgravningen ved Energinet i Erritsø.

Se mere om udgravningerne i Erritsø her:

Nye kapitler til hisorien:

Vikingetidens kongemagter:

Fredericias militærstrategiske betydning: