Som værtsfamilie er man med til at give et barn fra Ilulissat en oplevelse for livet. Og som familie får man også selv en oplevelse, som man aldrig glemmer.
Selvom der er kulturforskelle mellem Grønland og Danmark, oplever mange at få et helt særligt bånd til den grønlandske dreng eller pige, som bliver en del af familien i 6 uger.
Alle værtsfamilier bliver klædt godt på gennem informationsmøder og kontakt til Grønlandsudvalget. Der er altid hjælp at hente, hvis man har spørgsmål.
Hvert år sendes der en folder ud til forældre og elever i 3. 4. og 5. klasse. Folderen fortæller om venskabssamarbejdet og om det at være værtsfamilie. Interesserede familier udfylder den vedlagte tilmeldingsblanket med oplysninger om navn, adresse og skole, hvor familiens barn/børn går.
Det er ikke et krav, at man som familie selv har skolesøgende børn på samme alderstrin.
Når I har meldt jer som værtsfamilie, bliver I kontaktet af Grønlandsudvalgets formand John Bech Hansen.
Vi gør opmærksom på, at vi ifølge lovgivningen skal indhente børneattest på de forældre, der melder sig som værtsfamiliette.

Bliv værtsfamilie for en pige eller dreng fra Ilulissat
Hvert år ankommer et hold dejlige friske grønlandske piger og drenge i alderen 10-11 år fra Fredericias venskabsby på Grønland Ilulissat, og vi ved i Grønlandsudvalget, at børnene glæder sig vildt til denne oplevelse – ligesom over 3000 børn gennem mere end 50 år har haft stor glæde af samme tur.
Et af de mest spurgte spørgsmål er: Er det ikke synd for børnene at komme til Danmark i seks uger – det kunne jeg aldrig drømme om at gøre med mit barn?
Svaret er nej, det er ikke synd. Børnene og forældrene gør det helt frivilligt – det er endda sådan, at de grønlandske forældre har en rimelig stor brugerbetaling for denne tur, så alle ved, hvad de går ind til.
Der kan naturligvis godt være hjemve et par gange, og bliver denne hjemve for stor, så kan vi altid sende barnet hjem igen – men det er ikke noget, der sker hvert år. Mange gange er det sådan, at når de første par dage er overstået ude hos værtsfamilierne, så falder der ro på.
Vi har haft mange lærere på forskellige skoler, som siger det samme ift. om det er synd for børnene. Men når de har oplevet at have et grønlandsk barn i klassen, er de ikke længere i tvivl. Især de lærere, som er heldig at vinde en rejse til Ilulissat, kommer hjem med en forståelse for, at dette ophold betyder så meget for børnene og deres forhold til dansk kultur og sprog. De grønlandske lærere siger, at det er helt andre børn, som kommer retur til Ilulissat, og der er ingen tvivl om, at det gavner deres danske sprog helt fantastisk.
Hvis det var synd for børnene, så gjorde vi det ganske enkelt ikke.
Et andet spørgsmål er, om der er stor forskel på børn fra Grønland og børn fra Danmark. Svaret er ja, der er forskel. Vi gør i Grønlandsudvalget meget ud af at snakke om dette på det informationsmøde, der bliver holdt for nye værtsfamilier. Vi skal huske på, at trods af rigsfællesskabet, så er det to forskellige kulturer, som mødes. Men netop dette er jo i sig selv spændende.
Det hele er startet for 54 år siden, og det betyder, at de som var med på de første årgange på denne tur nu selv sender deres børn af sted. Derfor ved vi, at for langt de fleste har dette ophold modnet børnene og givet kontakter og forbindelser, som stadig holder efter disse 54 år.
Jeg vil anbefale at læse bogen ” En Enestående Historie”. Den blev udgivet i forbindelse med 40 års jubilæet for dette helt unikke samarbejde og giver svar på mange spændende spørgsmål. Bogen kan lånes på biblioteket, klik her
Bogen kan også åbnes som PDF-fil under "Bilag"