Ilulissat
Slå adgang med tegn til/fra

Fredericia - Ilulissat

Et venskabssamarbejde mellem Fredericia og Ilulissat

Det har siden 1969 været en tradition, at Fredericia har haft besøg af børn fra vores venskabsby Ilulissat i Grønland (på dansk hedder byen Jakobshavn). Alle elever i 5. klasse i Ilulissat fik tilbuddet om at komme til Danmark. 5. klasse i Grønland svarer til 4. klasse i Danmark. Det var frivilligt for børnene at deltage. Det sidste hold børn var i Fredericia i 2022.

Formålet med besøget var:

  • At børnene fra Ilulissat lærer det danske sprog bedre at kende
  • At give børnene fra Ilulissat et indtryk af dansk levevis og dansk kultur

Børnene fra Ilulissat boede hos danske værtsfamilier og gik i skole under opholdet.

I videoen herunder kan du få et indblik i, hvordan det er at have et barn fra Ilulissat boende.

50 års jubilæum maj 2019

I maj 2019 fejrede Fredericia det 50 år lange venskabssamarbejde med Ilulissat

Ud over de 38 børn fra Ilulissat, der var på 6 ugers ophold ved deres værtsfamilier i perioden, var borgmesteren og to skoleledere fra Ilulissat også inviteret til Fredericia d. 15-19. maj 2019 i anledning af jubilæet.

Torsdag den 16. maj var der skolebesøg på Erritsø Fællesskole og Fjordbakkeskolen med henblik på at fremme et skolesamarbejde mellem Fjordbakkeskolen og Jørgen Brønlund Skolen samt mellem Erritsø Fællesskole og Mathias Storch Skolen.

Lørdag den 18. maj var der middag med Grønlandsudvalget og efterfølgende koncert for alle interesserede i Tøjhuset med det kendte grønlandske band Suluit. Tre medlemmer fra byrådet i Fredericia lagde vejen forbi og deltog i en festlig aften. En værtsfamile fra Horsens, som har haft hele 25 børn boende, var også inviteret af Grønlandsudvalget.

Søndag den 19. maj blev der afholdt jubilæumsarrangement i Tøjhuset sammen med alle værtsfamilier, børn og gæster fra Ilulissat med Julie Bertelsen m.fl.

Gave fra Avannaata Kommunia

Fredericia Byråd modtog i anledningen af 50 års jubilæet en smuk gave fra Avannaata Kommunia.

Værtsfamilie for et barn fra Ilulissat

Gennem årene har rigtig mange værtsfamilier været med til at give et barn fra Ilulissat en oplevelse for livet. Og familierne har også selv fået en oplevelse, som de aldrig glemmer.

Selvom der er kulturforskelle mellem Grønland og Danmark, oplevede mange at få et helt særligt bånd til den grønlandske dreng eller pige, som blev en del af familien i 6 uger.

Værtsfamilie med barn fra Ilulissat

Man kan evt. læse bogen ” En Enestående Historie”. Den blev udgivet i forbindelse med 40 års jubilæet for dette helt unikke samarbejde og giver svar på mange spændende spørgsmål. Bogen kan lånes på biblioteket, klik her

Bogen kan også åbnes som PDF-fil under "Bilag"

Bilag

Julie Berthelsen - protektor for venskabssamarbejdet

Julie Berthelsen

Sangerinden Julie Berthelsen har været protektor for det unikke venskabssamarbejde mellem Ilulissat og Fredericia.

Julie Berthelsen behøver som sådan ingen nærmere præsentation, for både den danske og grønlandske befolkning er helt vilde med hende. Julie synger lige smukt på både dansk og grønlandsk, og værtsfamilierne har gennem tiden oplevet Julie og hendes smukke stemme i forbindelse med protektoratet.

Julie er født i Aarhus. Tre måneder senere flyttede Julie og hendes mor tilbage til Grønland. Julie siger selv, at hun tit bliver drillet med at være den ”eneste dansker” i familien, da hun er den eneste, som er født i Danmark.

Julie kommer fra en meget musikalsk familie, og hendes mor har således også lavet både sang og tv med børn i sin tid som skolelærer. Julies eget forbillede var faktisk hendes storsøster i den unge teenager alder, hvor Julie sang i flere bands. For at det ikke skal være løgn, så stammer hendes far, Per Berthelsen, også fra musikscenen, som en del af det grønlandske legendariske 70`er band SUME. Senere som pladestudiemedejer, hvor han har udgivet mange kendte plader gennem tiderne og stadig indimellem er aktiv musiker – dog nu mest i fritiden som hobby.

Julies hjerte banker for samarbejdet mellem Danmark og Grønland, og hun lægger et stort stykke arbejde i velgørenhed. Især når det kan hjælpe børn i Grønland.

Kontaktoplysninger

Grønlandsudvalget er nedlagt

Grønlandsudvalget bestod af fem medlemmer med John Bech Hansen som formand.