Ilulissat
Slå adgang med tegn til/fra

Fredericia - Ilulissat

Et venskabssamarbejde mellem Fredericia og Ilulissat

Det har siden 1969 været en tradition, at Fredericia har haft besøg af børn fra vores venskabsby Ilulissat i Grønland (på dansk hedder byen Jakobshavn).

Alle elever i 5. klasse i Ilulissat får tilbuddet om at komme til Danmark. 5. klasse i Grønland svarer til 4. klasse i Danmark. Det er frivilligt for børnene at deltage.

Formålet med besøget er:

  • At børnene fra Ilulissat lærer det danske sprog bedre at kende
  • At give børnene fra Ilulissat et indtryk af dansk levevis og dansk kultur

Børnene fra Ilulissat bor hos danske værtsfamilier og går i skole under opholdet. Det er vigtigt med opbakning og samarbejde mellem værtsfamilie og skole.

Hvis man er interesseret i at blive værtsfamilie eller har spørgsmål, så er henvendelser til Grønlandsudvalgets medlemmer altid mere end velkomne.

I videoen herunder kan du få et indblik i, hvordan det er at have et barn fra Ilulissat boende.

50 års jubilæum maj 2019

I maj 2019 fejrede Fredericia det 50 år lange venskabssamarbejde med Ilulissat

Ud over de 38 børn fra Ilulissat, der var på 6 ugers ophold ved deres værtsfamilier i perioden, var borgmesteren og to skoleledere fra Ilulissat også inviteret til Fredericia d. 15-19. maj 2019 i anledning af jubilæet.

Torsdag den 16. maj var der skolebesøg på Erritsø Fællesskole og Fjordbakkeskolen med henblik på at fremme et skolesamarbejde mellem Fjordbakkeskolen og Jørgen Brønlund Skolen samt mellem Erritsø Fællesskole og Mathias Storch Skolen.

Lørdag den 18. maj var der middag med Grønlandsudvalget og efterfølgende koncert for alle interesserede i Tøjhuset med det kendte grønlandske band Suluit. Tre medlemmer fra byrådet i Fredericia lagde vejen forbi og deltog i en festlig aften. En værtsfamile fra Horsens, som har haft hele 25 børn boende, var også inviteret af Grønlandsudvalget.

Søndag den 19. maj blev der afholdt jubilæumsarrangement i Tøjhuset sammen med alle værtsfamilier, børn og gæster fra Ilulissat med Julie Bertelsen m.fl.

Gave fra Avannaata Kommunia

Fredericia Byråd modtog i anledningen af 50 års jubilæet en smuk gave fra Avannaata Kommunia.

Værtsfamilie for et barn fra Ilulissat

Som værtsfamilie er man med til at give et barn fra Ilulissat en oplevelse for livet. Og som familie får man også selv en oplevelse, som man aldrig glemmer.

Selvom der er kulturforskelle mellem Grønland og Danmark, oplever mange at få et helt særligt bånd til den grønlandske dreng eller pige, som bliver en del af familien i 6 uger.

Alle værtsfamilier bliver klædt godt på gennem informationsmøder og kontakt til Grønlandsudvalget. Der er altid hjælp at hente, hvis man har spørgsmål.

Hvert år sendes der en folder ud til forældre og elever i 3. 4. og 5. klasse. Folderen fortæller om venskabssamarbejdet og om det at være værtsfamilie. Interesserede familier udfylder den vedlagte tilmeldingsblanket med oplysninger om navn, adresse og skole, hvor familiens barn/børn går.

Det er ikke et krav, at man som familie selv har skolesøgende børn på samme alderstrin.

Når I har meldt jer som værtsfamilie, bliver I kontaktet af Grønlandsudvalgets formand John Bech Hansen.

Vi gør opmærksom på, at vi ifølge lovgivningen skal indhente børneattest på de forældre, der melder sig som værtsfamiliette.

Værtsfamilie med barn fra Ilulissat

Bliv værtsfamilie for en pige eller dreng fra Ilulissat

Hvert år ankommer et hold dejlige friske grønlandske piger og drenge i alderen 10-11 år fra Fredericias venskabsby på Grønland Ilulissat, og vi ved i Grønlandsudvalget, at børnene glæder sig vildt til denne oplevelse – ligesom over 3000 børn gennem mere end 50 år har haft stor glæde af samme tur.

Et af de mest spurgte spørgsmål er: Er det ikke synd for børnene at komme til Danmark i seks uger – det kunne jeg aldrig drømme om at gøre med mit barn?
Svaret er nej, det er ikke synd. Børnene og forældrene gør det helt frivilligt – det er endda sådan, at de grønlandske forældre har en rimelig stor brugerbetaling for denne tur, så alle ved, hvad de går ind til.

Der kan naturligvis godt være hjemve et par gange, og bliver denne hjemve for stor, så kan vi altid sende barnet hjem igen – men det er ikke noget, der sker hvert år. Mange gange er det sådan, at når de første par dage er overstået ude hos værtsfamilierne, så falder der ro på.

Vi har haft mange lærere på forskellige skoler, som siger det samme ift. om det er synd for børnene. Men når de har oplevet at have et grønlandsk barn i klassen, er de ikke længere i tvivl. Især de lærere, som er heldig at vinde en rejse til Ilulissat, kommer hjem med en forståelse for, at dette ophold betyder så meget for børnene og deres forhold til dansk kultur og sprog. De grønlandske lærere siger, at det er helt andre børn, som kommer retur til Ilulissat, og der er ingen tvivl om, at det gavner deres danske sprog helt fantastisk.

Hvis det var synd for børnene, så gjorde vi det ganske enkelt ikke.

Et andet spørgsmål er, om der er stor forskel på børn fra Grønland og børn fra Danmark. Svaret er ja, der er forskel. Vi gør i Grønlandsudvalget meget ud af at snakke om dette på det informationsmøde, der bliver holdt for nye værtsfamilier. Vi skal huske på, at trods af rigsfællesskabet, så er det to forskellige kulturer, som mødes. Men netop dette er jo i sig selv spændende.

Det hele er startet for 54 år siden, og det betyder, at de som var med på de første årgange på denne tur nu selv sender deres børn af sted. Derfor ved vi, at for langt de fleste har dette ophold modnet børnene og givet kontakter og forbindelser, som stadig holder efter disse 54 år.

Jeg vil anbefale at læse bogen ” En Enestående Historie”. Den blev udgivet i forbindelse med 40 års jubilæet for dette helt unikke samarbejde og giver svar på mange spændende spørgsmål. Bogen kan lånes på biblioteket, klik her

Bogen kan også åbnes som PDF-fil under "Bilag"

Bilag

Årets hold 2023

I uge 16 2023 ankommer hold nr. 54!

ANKOMST

Børnene ankommer til Danmark mandag d. 17. april 2023. Herefter opholder de sig på Børnenes Vel i Høll, indtil de bliver hentet af deres værtsfamilier lørdag d. 22. april 2023. Børnene skal hentes på Børnenes Vel i tidsrummet kl. 12.30-16.00, hvis ikke der er lavet anden aftale. De skal begynde i skole mandag d. 24. april 2023.

Adresse til Børnenes Vel i Høll: Folmersvej 13, Hvidbjerg, 7080 Børkop. Se evt. kørselsvejledning længere nede under "Bilag"

HJEMREJSE

Børnene rejser hjem til Ilulissat fredag d. 2. juni 2023 klokken 04.30.

Børnene skal være klar til afgang kl. 04.15

Hjemrejsen sker fra busholdepladserne på Jernbanegade tæt ved Fredericia Banegård. Adressen er Jernbanegade 2D, 7000 Fredericia

 

Der tages forbehold for eventuelle flyforsinkelser, COVID-19 og askesky som i 2011.

Bilag

Arrangementer 2023

Hvert år afholder Grønlandsudvalget et antal arrangementer for alle de grønlandske børn og alle værtsfamilier.

Hyggedag i Madsby Legepark søndag d. 14. maj 2023 (med forbehold for ændringer)

Alle inviteres til en hyggelig søndag eftermiddag i Madsby Legepark. Vi bestiller et hus og tænder op i grillen. Der vil være grillmad og drikkevarer på Grønlandsudvalgets regning.

Det er ved dette arrangement, at værtsfamilierne kan deltage i lodtrækningen om en rejse til Ilulissat.

Husk tilmelding til Mette Marie, tlf. 41 21 14 27

Informationsmøde

Hvert år bliver der afholdt informationsmøde for værtsfamilier.

Her viser vi billeder fra Ilulissat og fortæller om, hvordan det er at have et grønlandsk barn boende. Der vil være god tid til at stille spørgsmål.

Der afholdes infomøde onsdag d. 15. marts 2023 kl. 19 i byrådssalen på Fredericia Rådhus, Gothersgade 20, 7000 Fredericia

Vind en rejse til Ilulissat!

Værtsfamilier

Alle værtsfamilier har mulighed for at deltage i lodtrækningen om en rejse til Ilulissat. Der er 2 x 2 billetter på højkant. Rejsen finder sted i forbindelse med, at børnene fra Ilulissat rejser hjem.

Man skal altså kunne rejse med kort varsel, hvis man er den heldige vinder.

Lodtrækningen sker ved et arrangement, der finder sted under de grønlandske børns besøg.

Lærere

På samme måde deltager alle lærere, der har et eller flere børn fra Ilulissat i klassen, i lodtrækningen om en rejse til Ilulissat. Her er der også to vindere. Grønlandsudvalget foretager lodtrækningen, og de heldige vindere får efterfølgende besked.

Rejserne for lærerne afvikles typisk i efteråret, efter at børnene fra Ilulissat har været på besøg.

Vilkår

For både værtsfamilier og lærere gælder det, at rejserne er med alt betalt.

Rejserne kan ikke flyttes eller konveteres til andre rejser.

 

VINDERE LÆRERE 2019, STORT TILLYKKE

Vinder af rejse 2019

Lærer Jette Nielsen fra Fjordbakkeskolen afd. Taulov, Fredericia, sammen med Kirsten Berntsen og John Bech Hansen, begge fra Grønlandsudvalget

Vinder af rejse 2019

Lærer Christina Iversen fra Vamdrup Skole afdeling øst, sammen med børn fra 3.B samt John Bech Hansen, Grønlandsudvalgets formand

Stort tillykke til de to heldige vindere!

Der skal ligeledes lyde en stor tak til alle lærere og skoler, der har gjort en fantastisk indsats i 2019.

Julie Berthelsen - protektor for venskabssamarbejdet

Julie Berthelsen

Det er med stor glæde og stolthed, at Grønlandsudvalget i forbindelse med venskabssamarbejdet mellem Ilulissat og Fredericia præsenterer sangerinden Julie Berthelsen som protektor for dette helt unikke samarbejde.

Julie Berthelsen behøver som sådan ingen nærmere præsentation, for både den danske og grønlandske befolkning er helt vilde med hende. Julie synger lige smukt på både dansk og grønlandsk, og værtsfamilierne skal nok komme til at opleve Julie og hendes smukke stemme i forbindelse med protektoratet.

Julie har indspillet mange titelnumre til flere serier og programmer og har udgivet flere album - også med dejlige numre på både dansk og grønlandsk.

Julie er faktisk født i Aarhus, men i sandhedens navn skal det nævnes, at hendes mor Helene studerede i Aarhus på dette tidspunkt. Tre måneder senere flyttede Julie og hendes mor tilbage til Grønland. Julie siger selv, at hun tit bliver drillet med at være den ”eneste dansker” i familien, da hun er den eneste, som er født i Danmark.

Julie kommer fra en meget musikalsk familie, og hendes mor har således også lavet både sang og tv med børn i sin tid som skolelærer. I dag overlader hun dog dette til sin mand og børnene, da hendes hjerte banker mest for de unge socialt belastede mennesker, hun dagligt arbejder sammen med i forbindelse med hendes firma og projekt ” Nuuk Ungdom i Fremdrift”.

Julies eget forbillede var faktisk hendes storsøster i den unge teenager alder, hvor Julie sang i flere bands.

For at det ikke skal være løgn, så stammer hendes far, Per Berthelsen, også fra musikscenen, som en del af det grønlandske legendariske 70`er band SUME. Senere som pladestudiemedejer, hvor han har udgivet mange kendte plader gennem tiderne og stadig indimellem er aktiv musiker – dog nu mest i fritiden som hobby.

Som man kan læse, er æblet ikke faldet langt fra stammen.

Julies hjerte banker for samarbejdet mellem Danmark og Grønland, og hun lægger et stort stykke arbejde i velgørenhed. Især når det kan hjælpe børn i Grønland. Derfor er vi også meget glade og stolte over, at hun sagde ja til at være protektor.

Men som Julie selv har udtrykt det: ”Jeg vil ikke bare være et navn på et brevpapir, jeg vil deltage i de arrangementer, som min tid nu tillader det”, og der er ingen tvivl om, at det glæder os i Grønlandsudvalget særdeles meget.

Julie Berthelsen

Kontaktoplysninger

Grønlandsudvalget

John Bech Hansen
Formand
Mail gronlandsudvalget@fredericia.dk
Tlf. 40 32 08 15

Charlotte Mikkelsen
Chefkonsulent
Mail charlotte.mikkelsen@fredericia.dk
Tlf. 72 10 74 14 / 25 47 54 99

Kirsten Berntsen
Medlem, kontaktperson til skolerne
Mail berntsen.kirsten@gmail.com
Tlf. 21 14 01 88

Charlotte Nielsen
Medlem
Mail charlotte@jnindustri-montage.dk
Tlf. 40 12 63 43

Ann Hansen
Medlem
Mail annladager@gmail.com
Tlf. 26 17 85 53

 

Kontaktperson i Ilulissat
Inger Degn
Mail ind@avannaata.gl
Tlf. 00299 546660