Slå adgang med tegn til/fra

Klima og Energi

Fredericia Kommune arbejder for at nedbringe energiforbruget og udledningen af CO2 og øge andelen af vedvarende energi

Som en del af den vision, som byrådet og borgerne har formuleret for Fredericia frem mod 2020, er målet at gøre Fredericia Kommune, som virksomhed, CO2-neutral i 2030. Vi arbejder frem mod, at Fredericia Kommune som geografisk område er uafhængig af fossile brændstoffer i 2050.

 

COPPER - Cities for Open and Participative Planning for Electricity grid Resilience

Fredericia Kommune er partner i initiativet COPPER - Cities for Open and Participative Planning for Electricity grid Resilience, som er finansieret af Interreg North Sea.

For at forberede Europas lokale myndigheder på at koordinere lokale energisystemer, er Fredericia Kommune blevet en del af en europæisk alliance af førende kommuner, virksomheder, forskningsorganisationer og repræsentanter for distributionssystemoperatører (DSO'er) for at teste Europas første bølge af lokale energihandlingsplaner (LEAPs).

Finansieret af Interreg North Sea-programmet er COPPER-initiativet det første europæiske samarbejde, der demonstrerer LEAPs, en samling af teknikker og aktiviteter, der vil sætte lokale myndigheder i stand til at fremme lokalt drevne byer.

Fra 2023 til 2027 vil COPPER:

  • Implementere seks banebrydende pilotprojekter for energiplanlægning ledet af lokale myndigheder, fra logistikparker til flåder af elbiler til hele nabolag.
  • Udforske måder, hvorpå distributionssystemoperatører (DSO'er) og lokale myndigheder kan samarbejde om at opbygge et lokalt energisystem af lagring og fleksibilitetsteknologier, politikker, markedstilskyndelser og samarbejder for at hjælpe lokalt drevne byer med at trives.
  • Opbygge datamodeller og andre værktøjer for at styrke de lokale myndigheders evne til at forstå og styre deres lokale energisystem.

Fredericia Kommunes rolle

Som en del af projektet vil Fredericia Kommune fokusere på behovet for elektricitet til den fremtidige storskala P2X-produktion i Fredericia, som nu er 20 MW til H2-produktion og forventes at øges til 300 MW i 2030 og senere til 1 GW. Derudover forventes en storskala-elektrificering af industrien i Fredericia, hvilket kræver en højere kapacitet. Elektriciteten skal være grøn og baseret på vind- og solenergi. Fredericia står over for udfordringer i forhold til ledige arealer til vedvarende energi, og forsyningen forventes derfor at komme fra nabokommuner eller fra den danske vestkyst. For at udforske forskellige muligheder for denne opsætning vedrørende den nødvendige elektricitet til Fredericia vil Aalborg Universitet, Fredericia Kommune og TEA modellere, hvordan P2X-faciliteterne og elektrificeringen af storskala-industrien vil påvirke elnettet, og hvordan det er muligt at få den nødvendige grønne energi til at drive anlæggene og industrien fra de omkringliggende kommuner, samt hvordan fleksibilitetslevering til de forskellige anlæg kan forbedre elnettets kapacitet. I forlængelse heraf vil Center Danmark opsætte et visualiseringsværktøj til at illustrere strømfladen omkring Fredericia.

Læs mere.

Læs mere om COPPER her, og følg os på LinkedIn for at holde dig informeret om COPPER-projektet. Stil gerne spørgsmål på contact@coppercities.eu.

COPPER er et Interreg North Sea-projekt, der er medfinansieret af Den Europæiske Union.

Projektstart: Oktober 2023

Projektslut: Oktober 2027

Interreg north sea logo 2023

DK2020 - Fredericia Kommunes klimaplan

Fredericia Kommune deltager sammen med 19 andre kommuner i Realdanias DK2020-projekt. Som DK2020-partner har Fredericia Kommune forpligtet sig til i 2020 at udarbejde en klimaplan, der lever op til Parisaftalen. Klimaplanen blev vedtaget af Byrådet den 14. dec. 2020 og blev efterfølgende godkendt af det internationale bynetværk C40. Med klimaplanens 53 indsatser har Fredericia Kommune vist, hvordan udledningen af drivhusgasser kan reduceres med 70 % inden 2030 og lagt grunden til en nul-udledning i 2050.

Fredericia Kommune udarbejder også en ny klimatilpasningsplan til en fremtid i Danmark, hvor vi får et varmere og vådere klima med flere ekstremer.

Bilag

Energiplan

Fredericia Byråd har vedtaget en målsætning om, at Fredericia Kommune som virksomhed skal være CO2-neutral i 2030, mens Fredericia Kommune som geografisk område skal være uafhængig af fossile brændstoffer i 2050. Planen beskriver kommunens prioriterede indsatsområder frem mod 2020 i arbejdet med at nå disse mål.

Byrådet har den 10. oktober 2016 vedtaget en strategisk energiplan for Fredericia Kommune.


 

Bilag

Grønt regnskab

I Fredericia Kommune arbejder vi for, at driften af vores egen virksomhed belaster miljøet mindst muligt. Det betyder f.eks., at vi løbende arbejder med initiativer, der mindsker forbruget af el, vand og varme i kommunens bygninger og brændstof til transport forbundet med kommunens opgaver.

Hvert år udarbejder vi et grønt regnskab for driften af virksomheden Fredericia Kommune. Regnskabet viser udviklingen i forbruget af el, vand og varme, brændstof til transport og udledningen af CO2. Hvert andet år opgør vi også energiforbruget og CO2-udledningen for hele kommunen, dvs. et regnskab for borgere, virksomheder, offentlige institutioner mm.

Det seneste regnskab for virksomheden Fredericia Kommune er for året 2021 og 2022. 

Bilag

Spar energi på din bolig

Overvejer du at forbedre din bolig og mindske energiregningen, kan du her se nogle af mulighederne. Du kan skære toppen af energiforbruget i dit hus eller lejlighed, hvis du tænker energi ind, når du renoverer. SparEnergi.dk er Energistyrelsens hjemmeside med viden og inspiration om energibesparelser og energiløsninger til boligen.

Læs mere om renovering og energibesparelser til boligen

Casebanken – se, hvad andre har gjort
I Casebanken på SparEnergi.dk kan du se, hvordan andre har renoveret deres boliger og læse om deres erfaringer og få gode råd over hækken.

Find Casebanken her

Energimærke
Kender du din boligs energimærke? Hvis du har købt dit hus efter 1997, er det formentlig energimærket. Energimærkningen viser bl.a., hvor godt dit hus er til at holde på varmen.

Find din boligs energimærke med værktøjet Det digitale energimærke på SparEnergi.dk
 
Håndværkerlisten
Med Håndværkerlisten på SparEnergi.dk finder du autoriserede håndværkere fra dit lokalområde, der kan renovere din bolig. Alle håndværkerne på listen bruger energiløsninger, så du får en energieffektiv og fremtidssikret løsning.

Find en håndværker på Håndværkerlisten

Kan du få en billigere varmeform?
Med beregneren Ny Varme på SparEnergi.dk kan du se, om du kan spare penge ved at skifte til en anden type varme.

Prøv Ny Varme

 

Bæredygtig Grøn Byudvikling

Der er i 2017 udarbejdet en strategi for en bæredygtig, grøn byudvikling i Fredericia. Strategien tager udgangspunkt i Byrådets vision for Fredericia 2020og en række gældende og politisk vedtagne planer og strategier. Bystrategien omhandler Fredericias sociale økonomiske, demografiske og klimamæssige udfordringer og muligheder for at skabe en bæredygtig grøn byudvikling.  Strategien er udarbejdet som led i en ansøgning om støtte fra Regionalfonden.

 

Bilag