Slå adgang med tegn til/fra

Fredericia Musicalteater får permanent plads på finansloven

Det er en glædesdag i Fredericia, for Fredericia Musicalteater er blevet udnævnt til paragraf 5-teater. Det betyder, at teatret bliver belønnet med en permanent plads på finansloven for sin indsats og betydning for dansk scenekunst

Fredericias borgmester Steen Wrist og naturligvis teaterdirektør Thomas Bay har arbejdet målrettet på netop en sådan udnævnelse siden Bays tiltrædelse i 2022.

I den danske teaterverden er der en paragraf i scenekunstloven, som mange har et særligt skarpt blik på – og det er paragraf 5. For hvis man som teater bliver udnævnt til et såkaldt paragraf 5-teater, får man permanent plads på finansloven.

En sådan udnævnelse har netop fundet sted, og den lykkelige modtager er Fredericia Musicalteater. En paragraf 5-udnævnelse er generelt betinget af, at man ”varetager specialer” og ”særlige opgaver”, og i dette tilfælde er det naturligvis teatrets arbejde med at producere og udvikle musicals, der ligger til grund for udnævnelsen.

I praksis betyder udnævnelsen, at det beløb, som teatret har modtaget fra staten i en årrække, nu gøres permanent. Fredericia Musicalteater er i øvrigt det eneste statsstøttede teater med musicals som primære fokusområde, hvilket giver teatret en helt særlig position som Danmarks musicalcentrum.

En vaskeægte sejrsfølelse
En stor del af æren tilfalder de kreative kræfter på teatret med teaterdirektør Thomas Bay i front. Bay har siddet på posten siden slutningen af 2022.

”Det er naturligvis en kæmpestor lettelse. Men det er frem for alt en vaskeægte sejrsfølelse, fordi vi, medarbejdere, ledelse og bestyrelse, så målrettet har kæmpet for lige præcis en sådan udnævnelse. Det skaber et afgørende økonomisk og mentalt råderum for teatret, og det bliver derfor lidt sjovere for os alle sammen at gå på arbejde fra nu af – og det er vi overbeviste om også vil komme både publikum og resten af det danske musicallandskab til gode,” fortæller Thomas Bay og fortsætter:

”Vi skylder en stor tak til byrådet i Fredericia Kommune, som virkelig har troet på projektet og dermed været altafgørende i forhold til, at vi er dér, hvor vi er i dag. Det er en fornøjelse at høre hjemme i en kommune, der er så visionær.”

Borgmester i Fredericia Kommune Steen Wrist er tilsvarende begejstret for udnævnelsen:

”Jeg er glad og stolt på byens vegne over, at vi nu igen har et statsanerkendt teater. Det er ikke blot en anerkendelse af teatrets kunstneriske kvalitet, men også af Fredericias engagement og bidrag til kulturen. Statsanerkendelsen vidner for mig om, at teatret ikke blot er genoprejst, men er på vej mod nye højder, og jeg ser frem til enestående teateroplevelser i de kommende år. En særlig tak til mine gode byrådskolleger, der også har brugt deres netværk i en fælles indsats for byens teater.”

Turbulens blev forvandlet til succes
Efter det daværende Fredericia Teater gik konkurs i 2020 og mistede sin daværende paragraf 5-udnævnelse, gennemlevede teatret på Prinsessegade en turbulent periode.

Efterfølgende er det imidlertid næsten kun gået fremad for teatret, der med navneskiftet cementerede sit fokus på musicalen og sin position i det danske musicallandskab.

Teatret har blandt andet etableret et stort produktionsmæssigt partnerskab med AHA Creations, som har gjort det muligt fortsat at præsentere musicals på internationalt topniveau i den jyske by med afsæt i teaterets stærke kunstneriske formåen.

Det er også i Fredericia, at Den Danske Scenekunstskole uddanner musicalperformere, og til august kan både borgere og branchefolk glæde sig til Fredericia Musical Festival.

Den overordnede ambition for teatret er at fortsætte de sidste to årtiers udvikling af byens musical-økosystem, der i kraft af musicaluddannelsen i byen også rummer det spirende vækstlag.

Med teatret, musicaluddannelsen og det særlige musicaludviklingsprogram Portal sikrer man dermed hele fødekæden omkring udviklingen, produktionen og opførelsen af musicals i på højeste niveau.

En økonomisk sikring af teatrets fremtid
Sammen med en vifte af anmelder- og publikumssucceser, og nu også en forestilling i hovedstaden, er det i dén grad lykkedes Thomas Bay at genføde teatret. Paragraf 5-udnævnelsen udgør den økonomiske sikring af teatrets fremtid, som teaterdirektøren har higet efter fra begyndelsen.

I februar og marts var det musicalen Avenue Q, der indtog Fredericia Musicalteater og begejstrede anmelderne, og til september gælder det så Wicked, som efterfølgende kan opleves i Tivolis Koncertsal i København.