Demokrati- og Borgerudvalget - 18-02-2019

Referat
Dato:
Mandag, 18 februar, 2019 - 16:00
Hent som fil:
Lokation:
Dagsorden publiceret:
Torsdag, 14 februar, 2019 - 15:00
Referat publiceret:
Tirsdag, 19 februar, 2019 - 15:00

Punkt 1 Godkendelse af dagsorden

Sagsresumé

Sagsbeskrivelse:

 

Indstillinger

Politik og Kommunikation indstiller, at dagsordenen godkendes.

 

Beslutning i Demokrati- og Borgerudvalget den 18-02-2019

 

Godkendt.

Punkt 2 Borgerpanelundersøgelse - lokaldemokratiet i Fredericia Kommune

Sagsresumé

 

Borgerpanelet er blevet spurgt til lokaldemokratiets tilstand i Fredericia Kommune. På baggrund af svarene er der blevet udarbejdet en rapport. Rapportens hovedkonklusioner vil blive fremlagt på udvalgsmødet.

 

Sagsbeskrivelse:

 

Rapportens hovedkonklusioner vil blive præsenteret på udvalgsmødet.

 

Resultaterne fra undersøgelsen kan samles i fire overordnede opmærksomhedspunkter, som udvalget kan tage udgangspunkt i til de efterfølgende drøftelser: Let tilgængelig information om lokalpolitik, Bedre mulighed for at deltage i lokalpolitik, Tilfredshed med eksisterende og tidligere initiativer og Den yngre aldersgruppe er mindst interesserede, informerede og deltagende i lokalpolitik.

 

Let tilgængelig information om lokalpolitik 

Der er en generel efterspørgsel efter mere viden om lokalpolitik i Fredericia kommune. Mange peger på, at lettere tilgængelig information om lokalpolitik og lokalpolitiske aktiviteter vil kunne øge deres interesse og engagement (se mere på s. 8 og 22 i rapporten). Flere kommer med konkrete bud på, hvordan information kan blive lettere tilgængelig (se mere på s. 14 og 22-23). Dette ville også kunne styrke kendskabet til lokalpolitiske initiativer, såsom fx Byrådets borgerdialogmøde og træffetid (se side 16).

 

Bedre mulighed for at deltage i lokalpolitik 

Hver femte oplever, at det ikke er nemt at deltage i lokalpolitik i Fredericia Kommune (se s. 13) og næsten halvdelen af borgerpanelet oplever i mindre grad eller slet ikke at have indflydelse på lokalpolitiske beslutninger (se s. 12). Dette til trods for at borgerpanelet generelt er mere interesseret og mere aktive i lokalpolitik end den gennemsnitlige dansker. Der synes desuden at være en generel tendens til, at feedback og opfølgning i forbindelse med et borgerinddragelsesinitiativ er mindst lige så vigtigt, som initiativet i sig selv (se s. 14, 25 og 28). 

 

Tilfredshed med eksisterende og tidligere initiativer

Der er marginalt større kendskab til og tilfredshed med Byrådets borgerdialogmøde sammenlignet med Byrådets træffetid blandt dem med kendskab til initiativerne (se s. 16-17 og 20). Forr slag til forbedringspotentialer er; bedre opfølgning/feedback, mere tid til spørgsmål og fleksible mødetidspunkter (se s. 25 og 28). Initiativerne synes dog kun i lavere grad at kunne engagere dem som ikke i forvejen kender til initiativerne (se s. 18 og 20).

 

Den yngre aldersgruppe er mindst interesserede, informerede og deltagende i lokalpolitik 

Det er især de 18-39-årige, som føler sig mindst informerede om og interesserede i lokalpolitik. Knap hver femte 18-39-årige bruger ingen tid på lokalpolitik (se s. 6). Det er ligeledes en stor andel af disse, der ikke oplever at få indflydelse på lokalpolitiske beslutninger (se s. 12-13). Denne gruppe peger selv på, at lettere tilgængelig information vil kunne øge deres engagement i lokalpolitik. Det vil i forlængelse heraf være en fordel at udbrede information på internettet, som er de 18-39-åriges fortrukne nyhedskilde, når de skal have information om lokalpolitik (se s. 6-7). 

 

Fakta om undersøgelsen 

Undersøgelsen ’Lokaldemokratiet i Fredericia Kommune’ blev sendt ud til panelisterne den 7. januar 2019 og blev lukket for besvarelser den 17. januar 2019. Ved udsendelsen af undersøgelsen bestod Borgerpanelet af 1088 panelister. I alt har 769 panelister gennemført hele spørgeskemaet, hvilket svarer til en høj svarprocent på 70,7%. 

Borgerpanelet er blevet spurgt ind til fire overordnede temaer: Viden om lokaldemokratiet, deltagelse i lokaldemokratiet, kendskab til lokalpolitiske initiativer og initiativer til styrkelse af lokaldemokratiet. Resultaterne fra de to første temaer er blevet sammenlignet med lignende spørgsmål fra en landsdækkende undersøgelse af hele Danmarks befolkning i 2017 (VIVE).

Undersøgelsen er ikke repræsentativ for Fredericia Kommunes befolkning, da der er en underrepræsentation af kvinder, yngre i aldersgruppen 18-39 år og personer med et lavt uddannelsesniveau. Undersøgelsens resultater skal derfor tages med dette forbehold.

Økonomiske konsekvenser

 

Ingen.

Vurdering

 

I forbindelse med bl.a. Byrådets borgerdialogmøder og Demokrati- og borgerudvalgets deltagelse på Folkemødet 2018 har udvalget taget tilsvarende opmærksomhedspunkter med tilbage. Følgende opsamling af opmærksomhedspunkter er således tidligere forelagt udvalget:

 

-         inddragelse tidligere i beslutningsprocesser,

-         flere Byrådets borgerdialogmøder,

-         flere dialogmøder - herunder åbne udvalgsmøder om konkrete og aktuelle emner,

-         egen ”spørgetid” for udvalgene,

-         varierede mødetidspunkter, så fx også børnefamilier kan deltage i debatten,

-         plenumdebatter med politikerne – også når det ikke er valgtid,

-         fokus på hvordan kommunen og lokale frivillige ildsjæle på bedste vis kommunikerer og samskaber, når lokale projekter skal føres ud i livet,

-         demokrati skal bringes ud, så alle har mulighed for at være med – der skal tænkes bredere,

-         god, nem og gennemsigtig kommunikation med kommunen og politikerne, og

-         Facebook er en god platform til information om kommunen og deling af de gode historier, men mest til de unge.

Indstillinger

 

Politik & Kommunikation indstiller, at rapportens hovedkonklusioner drøftes, herunder hvordan Demokrati- og Borgerudvalget ønsker, at der arbejdes videre med disse.

Beslutning i Demokrati- og Borgerudvalget den 18-02-2019

 

Demokrati- og Borgerudvalget drøftede rapportens hovedkonklusioner og vil i deres videre arbejde forsøge at omsætte dem og alle de øvrige gode input og forslag, som udvalget har fået igennem tiden, til konkrete initiativer.

Punkt 3 Valgaktiviteter - formål og principper

Sagsresumé

 

Byrådet besluttede i forbindelse med Budget 2019 at afsætte midler til at rette et særligt fokus på Folketingsvalget og Europaparlamentsvalget i 2019. Demokrati- og Borgerudvalget skal drøfte formål og principper samt økonomisk ramme for valgaktiviteterne.

 

Sagsbeskrivelse:

 

Byrådet besluttede i forbindelse med Budget 2019 at afsætte 500.000 kr. til at rette et særligt fokus på Folketingsvalget og Europaparlamentsvalget i 2019.

 

Demokrati- og Borgerudvalget skal drøfte og beslutte formål og principper for valgaktiviteterne. Udvalget skal endvidere fastsætte den nærmere økonomiske ramme for de ønskede valgaktiviteter.

 

Drøftelse:

 

  • Hvad er den politiske ambition med valgaktiviteterne - hvad vil man gerne opnå?
  • Skal der være et særligt fokus på konkrete temaer, målgrupper o.lign.?
  • Hvilke lokale samarbejdspartnere og aktører skal involveres og hvordan?
  • Hvordan skal Demokraticontaineren tænkes ind i valgaktiviteterne og i hvilket omfang?
  • Hvilken økonomisk ramme ønskes for valgaktiviteterne, og hvordan skal midlerne prioriteres?

Økonomiske konsekvenser

 

Rammen, som Demokrati- og Borgerudvalget fastsætter, kan finansieres af udvalgets budgetmidler for 2019 til valgaktiviteter, som samlet er på 500.000 kr.

Vurdering

Ingen.

Indstillinger

 

Politik og Kommunikation indstiller, at Demokrati- og Borgerudvalget

 

-          Drøfter og beslutter formål og principper for de ønskede valgaktiviteter.

 

-          Drøfter og beslutter hvilken økonomisk ramme, der skal afsættes til de ønskede valgaktiviteter.

Beslutning i Demokrati- og Borgerudvalget den 18-02-2019

 

Udvalget drøftede sagen, og besluttede:

 

-          At valgaktiviteterne skal bidrage til at fremme en høj valgdeltagelse for alle vælgergrupper og skabe en generel opmærksomhed omkring Folketingsvalget og Europaparlamentsvalget.

 

-          At afsætte en samlet økonomisk ramme til aktiviteterne på 300.000 kr.

Punkt 4 Byrådets Borgerdialogmøde 1. april 2019

Sagsresumé

 

To gange årligt afholdes Byrådets borgerdialogmøde. Årets første dialogmøde afholdes den 1. april 2019. Demokrati – og Borgerudvalget skal drøfte lokation samt form og indhold for borgerdialogmødet.

 

Sagsbeskrivelse:

 

Byrådets næste borgerdialogmøde afholdes den 1. april 2019.

 

Demokrati- og Borgerudvalget forelægges forslag til lokation, og skal drøfte form og indhold for borgerdialogmødet.

 

Drøftelse:

 

  • Hvad er den politiske ambition for det kommende borgerdialogmøde – hvad vil man gerne have ud af drøftelserne med mødedeltagerne?
  • Hvilke temaer skal løftes på mødet?

Økonomiske konsekvenser

Ingen.

Vurdering

Ingen.

Indstillinger

Politik og Kommunikation indstiller, at Demokrati- og Borgerudvalget drøfter og beslutter lokation samt tema(er) til Byrådets Borgerdialogmøde den 1. april 2019, og beder Politik og Kommunikation om at udarbejde forslag til program og kommunikationsplan.

Beslutning i Demokrati- og Borgerudvalget den 18-02-2019

 

Demokrati- og Borgerudvalget drøftede sagen, og besluttede at det kommende borgerdialogmøde den 1. april 2019 afholdes på EUC Lillebælt, Teknikervej 2, og at Politik og Kommunikation udarbejder forslag til program m.v.

Punkt 5 Demokraticontainer

Sagsresumé

 

Som et led i udviklingen af lokaldemokratiet og borgerdialogen besluttede Demokrati- og Borgerudvalget på møde den 29. august 2018, at der skulle arbejdes videre med etablering af en Demokraticontainer i Kanalbyen. Demokrati- og Borgerudvalget forelægges oplæg til lejevilkår m.v.

 

Sagsbeskrivelse:

 

Som et led i udviklingen af lokaldemokratiet og borgerdialogen besluttede Demokrati- og Borgerudvalget på møde den 29. august 2018, at der skulle arbejdes videre med etablering af en Demokraticontainer i Kanalbyen.

 

Der er samlet en brugerstyregruppe, som har haft den videre dialog med Kanalbyen om rammer og muligheder, og som er ansvarlige for aktiviteterne i Demokraticontaineren, herunder løbende afrapportering til Demokrati- og Borgerudvalget.

 

Der skal indgås en lejekontrakt med Kanalbyen om leje af containeren i Container Living. Container Living i Kanalbyen har ikke en endelig opstartsdato pt., men så snart denne dato er kendt, kan den endelige kontrakt indgås.

 

Der foreslås følgende lejevilkår:

 

-          Opstart hurtigst muligt i løbet af foråret med en prøveperiode frem til udgangen af 2019.

-          Adgang til at lave aktiviteter i Demokraticontaineren alle tirsdage aftener fra kl. 17.00-00.00 og alle lørdage fra 8.00-17.00.

-          Lejeprisen er 180 kr. pr. dag, dvs. en månedlig udgift på 1440 kr. Lejen opkræves kvartalsmæssigt.

Økonomiske konsekvenser

 

Den månedlige lejeudgift 1440 kr. kan finansieres af udvalgets budgetmidler for 2019, og vil maksimalt beløbe sig til 20.000 kr. for 2019.

Vurdering

Ingen.

Indstillinger

Politik og Kommunikation indstiller, at Demokrati- og Borgerudvalget

 

-          Godkender ovenstående lejevilkår for Demokraticontaineren,

-          Afsætter 20.000 kr. til lejeudgiften for 2019,

-          Bemyndiger Politik og Kommunikation til at indgå lejekontrakten, når der foreligger en opstartsdato.

Beslutning i Demokrati- og Borgerudvalget den 18-02-2019

 

Demokrati- og Borgerudvalget,

-          Godkendte de beskrevne lejevilkår og bemyndigede Politik og Kommunikation til at indgå den endelige lejekontrakt og varetage den nødvendige proces i den forbindelse,

 

-          Besluttede at afsætte samlet 30.000 kr. til lejeudgiften og opstartsarrangementer i Demokraticontaineren.

Punkt 6 Planlægning af fællesmøde med beboerforeninger m.fl. 2019

Sagsresumé

 

Demokrati- og Borgerudvalget forelægges forslag til program og mulige oplægsholdere i forbindelse med, at udvalget inviterer beboerforeninger og andre aktører fra lokalområderne til fællesmøde i løbet af foråret 2019.

 

Sagsbeskrivelse:

 

Demokrati- og Borgerudvalget inviterer beboerforeninger og andre aktører fra lokalområderne til fællesmøde i løbet af foråret 2019 på Uddannelsescentret Fredericia.  Fokus er på bosætning, branding og samarbejde på tværs.

 

Udvalget forelægges forslag til program og mulige oplægsholdere.

Økonomiske konsekvenser

Ingen.

Vurdering

Ingen.

Indstillinger

Politik og Kommunikation indstiller, at Demokrati- og Borgerudvalget drøfter og godkender oplægget til fællesmødet.

Beslutning i Demokrati- og Borgerudvalget den 18-02-2019

 

Drøftet.

Punkt 7 Udkast til årshjul for 2019

Sagsresumé

 

Demokrati- og Borgerudvalget forelægges udkast til årshjul for 2019.

 

Sagsbeskrivelse:

 

Demokrati- og Borgerudvalget forelægges udkast til årshjul for 2019.

Økonomiske konsekvenser

Ingen.

Vurdering

Ingen.

Indstillinger

Politik og Kommunikation indstiller, at Demokrati- og Borgerudvalget drøfter og godkender årshjul for 2019.

Beslutning i Demokrati- og Borgerudvalget den 18-02-2019

 

Drøftet og godkendt.

Punkt 8 Orienteringer/eventuelt (Lukket)