Folkeoplysningsrådet - 21-09-2015

Referat
Dato:
Mandag, 21 september, 2015 - 17:00
Hent som fil:
Lokation:

Punkt 41 Godkendelse af dagsorden

Sagsbeskrivelse

Godkendelse af dagsorden.


Økonomiske konsekvenser

Ingen.


Vurdering

Ingen.


Indstillinger

Kultur, Idræt & Turisme indstiller, at dagsordnen godkendes.


Beslutning i Folkeoplysningsrådet den 21-09-2015

Godkendt.


Punkt 42 TGI skydning ansøgning om tilskud til ventilationsanlæg

Sagsbeskrivelse

TGI Skydning ansøger om et tilskud til medfinansiering af ventilationsanlæg i foreningens skydelokaler i Bøgeskovhallen (bilag 1 – ansøgning).


I forbindelse med skydeaktiviteter afgives der meget blystøv, som – hvis det ikke bortskaffes – optages i blod og knogler.


I november 2014 fik TGI Bueskydning på opfordring af DGI Skydning gennemført målinger, der viser, at ventilationen kun var 20-30 % effektiv i forhold til, hvad den bør være i klubbens faciliteter. Foranlediget af disse målinger har medlemmer konsulteret egen læge og fået bekræftet miljø-problemerne i faciliteterne ved forhøjet blytal i egen krop. Et forhøjet blytal hos voksne kan medføre nyreskader og forhøjet blodtryk og hos børn kan skaderne blive voldsommere i form af hjerneskader.


TGI Skydning har efterfølgende indhentet tre tilbud fra ventilationsfirmaer. Det bedste og billigste bud lyder på ca. 275.000 kr.


I forhold til finansiering gør foreningen opmærksom på, at den kan bidrage ved at lade kontingentet stige blandt sine 76 medlemmer. Kontingentstigninger begrænses dog af, at pistolskydning i forvejen er en dyr sport, da skytter selv afholder udgifter til ammunition.


TGI skydning har 76 medlemmer, hvoraf 7 er under 25 år, hvilket svarer til 9 %. TGI Skydning havde i 2013 et underskud på knap 9.000 kr. og i 2014 et overskud på knap 20.000 kr. og en egenkapital på knap 45.000 kr.


TGI Skydning har undersøgt mulighederne for at flytte skydeaktiviteterne til en af de andre skydefaciliteter i kommunen, men dette er ikke muligt. Bøgeskovhallen er det eneste sted, der er indrettet til skydning med store pistolkalibre, bl.a. med den rigtige stålbagbeklædning, og også har en polititilladelse til det.


Nærmeste skydeanlæg, der kan huse TGIs pistolskydning er DGIs skydefaciliteter i Vingsted.


TGI Skydning og Bøgeskovhallen har sammen undersøgt muligheden for støtte hos Skydeforeningen Danmark. Skydeforeningen Danmark vil kun støtte foreningen og ikke hallen. Skydeforeningen Danmark ønsker desuden at vide, om kommunen støtter foreningen og i hvilken omfang, inden de bevilger eventuel støtte.


TGI Skydning vurderer selv, at de kan gennemføre renoveringen, hvis de får ca. 30 % i tilskud af kommunen (82.500 kr.), 30 % som tilskud fra Skydeforeningen Danmark og 40 % (110.000 kr.) som lån fra Skydeforeningen Danmark, som de selv via kontingentforhøjelse kan afdrage på.

Økonomiske konsekvenser

Ingen.


Vurdering

Kultur, Idræt & Turisme vurderer, at det i udgangspunktet er Bøgeskovhallens ansvar, at renovere ventilationsanlægget i skydelokalerne. Bøgeskovhallen mener ikke at kunne prioriterer dette rent økonomisk, derfor søger foreningen.  

 

Hvis projektet ønskes støttet, kan et tilskud finansieres af puljen til ekstraordinære lokaletilskud, hvor det pt. er 400.000 kr.


Indstillinger

Kultur, Idræt & Turisme indstiller sagen til drøftelse.


Beslutning i Folkeoplysningsrådet den 21-09-2015

Folkeoplysningsrådet anbefaler af principielle årsager Kultur- og Idrætsudvalget, at der ikke gives tilskud til TGI Skydning, fordi det er Bøgeskovhallens opgave at forestå vedligeholdelsen, og ikke foreningens.

Folkeoplysningsrådet anbefaler samtidig, at Bøgeskovhallen søger Fredericia Kommune om tilskud til renoveringen af ventilationsanlægget, hvis de ikke selv kan finansiere det.


Punkt 43 FDF Vejlby - ansøgning om yderligere ekstraordinært lokaletilskud

Sagsbeskrivelse

FDF Vejlby fik i februar 2015 bevilget et ekstraordinært lokaletilskud på 234.000 kr. til en større renovering af deres lokaler.


I forbindelse med arbejdet med ansøgningen om byggetilladelse har det efterfølgende vist sig, at energiløsningerne for lokalerne ikke er tilstrækkelig. Lokalerne skal derfor renoveres yderligere. Det samlede beløb for projektet lyder nu på 540.000 kr., hvilket er 180.000 kr. mere end ved første ansøgning. FDF Vejlby har ikke økonomiske midler til selv at betale for dette. Foreningen søger derfor om 65 % af de 180.000 kr. (117.000 kr.). Det vil betyde, at foreningen selv samlet set skal betale 189.000 kr.


FDF Fredericia Vejlby har 46 aktive medlemmer, hvoraf 27 er under 25 år. Dertil kommer 9 i bestyrelsen og 8 ledere (heraf er 3 også i bestyrelsen).

FDF Fredericia Vejlby havde i 2013 et overskud på 17.869 kr. og en egenkapital/værdier for 307.050 kr.


Udover FDF Vejlbys medlemmer bruger den nærliggende kommunale børnehave også spejderhytten, hvilket er til glæde for institutionens børn og voksne. TGI Bueskydning bruger også spejderhytten. 


Økonomiske konsekvenser

Ingen.


Vurdering

Kultur, Idræt & Turisme har undersøgt mulighederne for dispensation for FDF Vejlbys projekt, men der er ikke lovmæssig hjemmel til dette.


Kultur, Idræt & Turisme vurderer, at det er nødvendigt med yderligere støtte til FDF Vejlby, hvis projektet skal gennemføres. En yderligere støtte til projektet på 65 % svarende til 117.000 kr. kan finansieres af puljen til ekstraordinære lokaletilskud hvor der pt. er 400.000 kr.


Indstillinger

Kultur, Idræt & Turisme indstiller, at:

  • FDF Vejlby samlet set bevilges op til 65 % af det samlede beløb på 540.000 kr., svarende til 351.000 kr.
  • Tilskuddet finansieres af puljen til ekstraordinære lokaletilskud.

Beslutning i Folkeoplysningsrådet den 21-09-2015

Folkeoplysningsrådet anbefaler Kultur- og Idrætsudvalget, at der bevilges et tilskud på op til 65 % af det seneste tilbud på renoveringen på 590.000 kr., svarende til 383.500 kr. Og at tilskuddet finansieres af puljen til ekstraordinære lokaletilskud.


Punkt 44 Fredericia Ordningen - udkast til revision august 2015

Sagsbeskrivelse

Fredericia Ordningen er Fredericia Kommunes tilskudsmodel til de frivillige folkeoplysende foreninger. Ordningen har ikke været revideret i mange år, og der er, som følge af udviklingen af det samlede foreningsområde, opstået en ubalance i tilskudsmodellen. Folkeoplysningsrådet og Kultur, Idræt & Turisme har derfor ønsket ordningen revideret.


Efter drøftelser i Folkeoplysningsrådet og et dialogmøde mellem foreningerne og Folkeoplysningsrådet foreligger nu et udkast til en revision af Fredericia Ordningen (Bilag 1).


Udkastet drøftes på et fællesmøde mellem Folkeoplysningsrådet og Kultur- og Idrætsudvalget den 29-09-15, inden Kultur- og Idrætsudvalget behandler det med denne sag sender det i høring. Udkastet til den reviderede Fredericia Ordning skal til endelig godkendelse i Byrådet, med henblik på at træde i kraft pr. 1.1.2016.

Økonomiske konsekvenser

Ingen.


Vurdering

Kultur, Idræt & Turisme vurderer, at der er to centrale punkter, man skal være opmærksom på:


  • Om alle foreningerne skal ligestilles eller der fortsat skal være forskelligt medlemstilskud, foreningstilskud og kursustilskud.
  • Hvilke økonomiske konsekvenser en ny tilskudsmodel medfører.

Indstillinger

Kultur, Idræt & Turisme indstiller, at Folkeoplysningsrådet angiver hvilke løsninger i udkastet til en ny model (Bilag 1), rådet ønsker at anbefale Kultur- og Idrætsudvalget.


Beslutning i Folkeoplysningsrådet den 27-08-2015

Folkeoplysningsrådet gennemgik første halvdel af bilaget og genoptager sagen på næste møde.

Jan Jørgensen og Niels Middelbo var dog ikke enige i flertallets beslutning om at anbefale løsning 2 under Medlemstilskud, yderligere krav til medlemstilskud.


Beslutning i Folkeoplysningsrådet den 21-09-2015

Folkeoplysningsrådet gennemgik anden del af Fredericia Ordningen, og rettede i formuleringen vedr. kursustilskuddet.

Under drøftelsen af punktet vedr. A. Inddeling i hovedområder og B. Puljeopdeling foretog udvalget en afstemning om, hvem der ønskede A. eller B. For A. Inddeling i hovedområder stemte Niels Middelbo og Jan M. Jørgensen. For løsning B. Puljeopdeling med løsning 1 stemte Børge Larsen, Gert D. Jørgensen, Leif Urhøj og Christoffer R. Svendsen.

Folkeoplysningsrådet anbefaler samlet, at Ungdomstimetilskud og Svømmetimetilskud bortfalder, og at midlerne overgår til medlemstilskud.

Folkeoplysningsrådet anbefaler samtidig, at der ses på størrelsen af gebyrerne for brug af idrætshaller og svømmehaller.


Folkeoplysningsrådet anbefaler at Kultur- og Idrætsudvalget godkender udkastet til en revideret Fredericia Ordning som beskrevet i bilag 1, og sender det i høring til de folkeoplysende foreninger og samrådene inden for området.



Punkt 45 Indsatsområde og indsatspulje under Folkeoplysningsrådet medio 2015

Sagsbeskrivelse

Folkeoplysningsrådet har tidligere drøftet forskellige muligheder for indsatsområde og indsatspulje, herunder et projekt om flere frivillige i Fredericia og støtte til Frivillig Fredag. Der er pt. ingen endelig afklaring af anvendelsen af indsatspuljen.


Følgende kunne være mulige indsatsområder:


  1. Tilflyttere – gratis medlemskab af en forening i et år
  2. Materialepulje som foreninger kan søge tilskud fra
  3. Foredragsrække med fokus på frivillighed
  4. Handicappede

a.  tilskud til foreninger der laver aktiviteter for handicappede

b.  undersøgelse af handicappedes muligheder for at deltage i folkeoplysende aktiviteter

c.  temadag om aktiviteter for handicappede med både kommunale- og foreningsrepræsentanter

  1. Tilskud til aktiviteter for særlige målgrupper, f.eks. ADHD, socialt udsatte og handicappede
  2. Frivillig i Fredericia med et arrangement for foreningsfrivillige

Økonomiske konsekvenser

Ingen.


Vurdering

Ingen.


Indstillinger

Kultur, Idræt & Turisme indstiller sagen til drøftelse.


Beslutning i Folkeoplysningsrådet den 27-08-2015

Sagen udsat.


Beslutning i Folkeoplysningsrådet den 21-09-2015

Sagen udsat.


Punkt 46 Kommende sager til Folkeoplysningsrådet d. 21.9.2015

Sagsbeskrivelse

Forslag til emner til behandling i Folkeoplysningsrådet fra rådets medlemmer.


Økonomiske konsekvenser

Ingen.


Vurdering

Ingen.


Indstillinger

Kultur, Idræt & Turisme indstiller sagen til drøftelse.


Beslutning i Folkeoplysningsrådet den 21-09-2015

Intet.


Punkt 47 Orienterende sager til Folkeoplysningsrådet d. 21.9.2015

Sagsbeskrivelse

Orientering

 

1.  Kort om præsentationen af rapporten om aftenskoleområdet i Fredericia.

2.  Gensidig orientering.


Økonomiske konsekvenser

Ingen.


Vurdering

Ingen.


Indstillinger

Kultur, Idræt & Turisme indstiller til gensidig orientering.


Beslutning i Folkeoplysningsrådet den 21-09-2015

Gensidig orientering udsat.