Folkeoplysningsrådet - 25-06-2014

Referat
Dato:
Onsdag, 25 juni, 2014 - 17:00
Hent som fil:
Lokation:

Punkt 11 Godkendelse af dagsorden

Sagsbeskrivelse

Godkendelse af dagsorden.


Vurdering

Ingen.


Indstillinger

Kultur, Idræt & Turisme indstiller, at dagsordnen godkendes.


Beslutning i Folkeoplysningsrådet den 25-06-2014

Godkendt.


Punkt 12 Økonomisk overblik over folkeoplysningsområdet

Sagsbeskrivelse

Vedlagte bilag over økonomien på folkeoplysningsområdet gennemgås.


Vurdering

Ingen.


Indstillinger

Kultur, Idræt & Turisme indstiller, at gennemgangen tages til efterretning.


Beslutning i Folkeoplysningsrådet den 25-06-2014

Gennemgang taget til efterretning.


Punkt 13 Indsatsområde og indsatspulje under Folkeoplysningsrådet maj 2014 til medio 2015

Sagsbeskrivelse

Ifølge den reviderede folkeoplysningslov § 6, stk. 1, nr. 3 skal der nedsættes en pulje til udviklingsarbejde inden for lovens område. Midler fra denne pulje skal både kunne tildeles det organiserede foreningsliv, selvorganiserede grupper og nye organisationsformer.  


I Fredericia Kommune er det besluttet, at kalde den pulje for en indsatspulje. Puljen knyttes til et eller flere indsatsområder inden for folkeoplysningsområdet. Det er Folkeoplysningsrådet der udvælger indsatsområderne og beslutter kriterier og rammer for puljen.


I 2014 er der 55.000 kr. i puljen, samt et restbeløb fra 2013.


Der afsættes årligt 55.000 kr. til puljen.


Økonomiske konsekvenser:

 


Vurdering:

Folkeoplysningsrådet skal udvælge et eller flere indsatsområder for indeværende periode. Det kan f.eks. være en af værdierne i den vedtagne Kultur-, idræts- og fritidspolitik, en bestemt målgruppe, nye organisationsformer eller noget helt fjerde.


Derudover skal rådet beslutte hvilke kriterier og rammer, der skal være for indsatspuljen.


Indstillinger:

Kultur, Idræt & Turisme indstiller, at


  1. Folkeoplysningsrådet vælger et eller flere indsatsområder for indeværende valgperiode.
  2. Folkeoplysningsrådet diskuterer kriterier og rammer for indsatspuljen.
  3. Kultur, Idræt & Turisme efterfølgende udarbejder et udkast til kriterier og rammer for puljen til godkendelse i Folkeoplysningsrådet.

Beslutning i Folkeoplysningsrådet den 21-05-2014: 

Punktet udsættes til næste møde med henblik på at beskrive en indsats, der kan øge voksne frivilliges engagement i folkeoplysningsområdet.


Nye oplysninger i sagen:

Oplæg til indsatsområde om at øge voksne frivilliges engagement i folkeoplysningsområdet.


Overordnet set tager Folkeoplysningsrådet selv initiativ til tiltag, der understøtter voksne frivilliges engagement i folkeoplysningsområdet og tiltag, der kan få flere voksne til at være frivillige i området.


Initiativerne kan placeres i en frivillighedsuge, der kan ligge samtidig med den officielle nationale frivillighedsdag (frivillig fredag), der i 2014 er fredag d. 26. september.


Følgende initiativer kunne give Folkeoplysningsrådet mulighed for at være med til at sætte fokus på voksne frivillige:


  • Deltagelse i den nationale frivillighedsdag – Frivillig fredag d. 26. August 2014.
  • Et arrangement for nuværende frivillige på folkeoplysningsrådet – og for borgere, der måske kunne tænke sig at være frivillige. En kendt person til at trække folk til, og sjove og inspirerende oplæg om det at være frivillig mm. Mulighed for at netværke og hverve frivillige efterfølgende.
  • Kampagnemateriale – en lille folder om de positive ting ved at være frivillig, og en form for blanket hvor man kan skrive sig på, hvis man ønsker at blive frivillig. Fokus på at alle kan bidrage med stort eller småt, og at der er forskellige typer frivillige. Der er dels de foreningsfrivillige (ledere, trænere og mere løst tilknyttede frivillige, der løser specifikke opgaver) og dels eventsfrivillige.
  • Kampagnestand – en stand med bl.a. frivillige, der vil være med til at motivere andre til at blive frivillige. Disse frivillige skal være en slags frivillighedens frontløbere. De frivillige får t-shirts, trøje, jakke eller lignende med logo, så de er let genkendelige.
  • Kampagnematerialet kan bruges ved mange forskellige arrangementer. Det kan dels bruges ved foreningernes egne arrangementer og aktiviteter som lejrture og stævner, Friluftsliv i Mange Farver, koncerter mm. Og dels ved de kommunale arrangementer som Tallship, Kulturnat og Actiondag mm.

Mulighederne for et samarbejde med jobcenteret kan undersøges, og om vi kan benytte Fredericia Kommunes status som frikommune til at anbefale og motivere ledige til at blive frivillige – og gøre det muligt i større omfang end lovgivningen ellers tillader. Det er ud fra den betragtning, at det kan være med til at styrke de lediges muligheder og chancer for at få et job.

Økonomiske konsekvenser

Ingen.


Vurdering

Ingen.


Indstillinger

Formanden for Folkeoplysningsrådet indstiller sagen til drøftelse.


Beslutning i Folkeoplysningsrådet den 21-05-2014

Punktet udsættes til næste møde med henblik på at beskrive en indsats, der kan øge voksne frivilliges engagement i folkeoplysningsområdet.


Beslutning i Folkeoplysningsrådet den 25-06-2014

  1. Der sættes gang i arbejdet med at lave materialer til foreningsbrug med henblik på at få nye voksne frivillige.
  2. Der sættes gang i arbejdet med at lave et fællesarrangement for de voksne frivillige inden for folkeoplysningsområdet, som tak, anerkendelse og værdsættelse af det frivillige arbejde.

Punkt 14 Fredericia Sportsrideklub - ansøgning om lokaletilskud

Sagsbeskrivelse

Fredericia Sportsrideklub er blevet godkendt som frivillig folkeoplysende forening i Fredericia Kommune medio 2014. Foreningen er efterfølgeren til Fredericia Rideklub Anno 2005, der gik konkurs i begyndelsen af 2014.


Fredericia Sportsrideklub er ved at indgå en lejekontrakt med de nye ejere af Fuglsanghallerne, Fuglsangvej 30 A, 7000 Fredericia. De nye ejere af stedet er Ejendomsselskabet Fuglsanghallerne ApS, og de har i begyndelsen af 2014 indgået en aftale med Fredericia Kommune omkring grunden, der er kommunal og stilles gratis til rådighed.


Fredericia Sportsrideklub søger om lokaletilskud til lokalerne. Den forrige rideklub modtog tidligere lokaletilskud til lokalerne, der på daværende tidspunkt var ejet af den selvejende institution Fuglsanghallerne. Fredericia Rideklub Anno 2005 modtog i 2010 et lokaletilskud på 533.000 kr. af samlede driftsudgifter på 980.000 kr. (husleje, vedligeholdelse, opvarmning og tilsyn). Lokalerne omfattede på daværende tidspunkt Hal 1 og Hal 2 samt rytterstue og cafeteria.


Fredericia Sportsrideklub ønsker kun at låne Hal 2, rytterstuen og cafeteria i en opstartperiode, for at opnå en mindre husleje. Ridebunden i Hal 2 er meget dårlig. Hal 1 lejes efter behov. Hal 1 er væsentligt dyrere at varme op, men har til gengæld en ny ridebund. Senere håber rideklubben at få økonomi og nok medlemmer til også at kunne leje Hal 1.


Kontrakten omfatter på nuværende tidspunkt følgende lokaler:

  • Hal 2 (med gammel ridebund)
  • Brugsret til cafeteria samt parkeringspladser for medlemmer til daglig, samt deltagere og gæster ved stævner og lignende.
  • Rytterstue
  • Hal 1 (med ny ridebund) lejes efter behov. 

Lokaleudgifterne omfatterfølgende årlige udgifter:


Husleje     420.000 kr.

Vand, varme og el – anslået af forvaltningen     96.500 kr.  

Vedligeholdelse      5.000 kr.

Diverse      2.500 kr.


I alt pr. år       524.000 kr.    

Foreningens medlemmer:

Fredericia Sportsrideklub har på nuværende tidspunkt 70 aktive medlemmer, hvoraf 15 medlemmer er over 25 år, svarende til 21,4%. Ledere og bestyrelsesmedlemmer er trukket fra (5 personer).


Muligt lokaletilskud:

Fredericia Sportsrideklub vil i udgangspunktet kunne få et lokaletilskud på følgende:


524.000 kr. fratrukket 21,4 % over 25 år, og herefter et tilskud på 65 % af dette beløb:


(100-21,4) % af 524.000 kr. = 411.864 kr.

65 % af 411.864 kr. = 267.712 kr. i årligt lokaletilskud.


Det forudsættes at Fredericia Sportsrideklub har nok aktivitetstimer til at opnå maksimalt lokaletilskud.  

Økonomiske konsekvenser

Et lokaletilskud til Fredericia Sportsrideklub vurderes at kunne dækkes inden for rammen til lokaletilskud til de folkeoplysende foreninger i Fredericia Kommune. 


Vurdering

Folkeoplysningsloven pålægger kommunen at yde tilskud med mindst 65 % af driftsudgifterne til lokaler, der ejes eller lejes af foreninger til aktiviteter for børn og unge under 25 år. Det er til foreninger, hvor kommunen ikke kan anvise egnede kommunale lokaler.


Byrådet vedtog d. 3. maj 2004 at fastsætte tilskuddet på lokaleområdet til de frivillige folkeoplysende foreninger til minimumssatsen på 65 %. Beregningerne er foretaget på dette grundlag.


Kultur, Idræt & Turisme vurderer, at Fredericia Sportsrideklub er berettiget til lokaletilskud. Det vurderes også, at det er meget vigtigt for rideklubben, at få et tilsagn om lokaletilskud hurtigst muligt, fordi de har brug for tilskuddet til at betale en del af huslejen.


Kultur, Idræt & Turisme arbejder på at få tilrettet lejekontrakten mellem de to parter, så lejen og forholdene i kontrakten er med til at sikre, at Fredericia Sportsrideklub kan drives af frivillige og fungere økonomisk set.

De tidligere rideklubber i Fuglsang har haft svære kår økonomisk, og der er derfor fokus på, at sikre den nye rideklub økonomisk.


På baggrund af ovenfor nævnte forhold vurderer Kultur, Idræt & Turisme, at lokaletilskuddet skal godkendes, men med en række betingelser, der muliggør en fortsat dialog og tilretning af kontrakten.


Indstillinger

Kultur, Idræt & Turisme indstiller til Folkeoplysningsrådet, at de anbefaler Kultur- og Idrætsudvalget, at


  1. Der gives tilsagn om lokaletilskud til Fredericia Sportsrideklub efter gældende regler til de ønskede lokaler på Fuglsangvej 30 A, 7000 Fredericia.
  2. Lokaletilskuddet tildeles pr. 1.5.2014.
  3. Lokaletilskuddet finansieres via rammen til lokaletilskud.  
  4. Kultur, Idræt & Turisme fortsætter dialogen med parterne om den endelige kontrakt for lejen af faciliteterne.

 

Beslutning i Folkeoplysningsrådet den 25-06-2014

Godkendt som indstillet med fokus på, at huslejen skal kunne oppebæres af Fredericia Sportsrideklubs økonomi.


Punkt 15 Anmeldte tilsynsbesøg 2014 hos aftenskoler med handicaphold

Sagsbeskrivelse

Det tidligere Folkeoplysningsråd besluttede d. 28.5.2013 at følgende aftenskoler med handicaphold skulle have tilsynsbesøg i 2013-2014:

 

  • FOF Fredericia-Middelfart-Odense
  • Gigtforeningens Oplysningskreds
  • DOF Skærbæk Aftenskole
  • Dansk Blindesamfund
  • SUK Fredericia
  • Aftenskolen Magnum Opus

Disse tilsynsbesøg er endnu ikke gennemført, de skal gennemføres i september-oktober 2014. Vedlagt som bilag er tilsynsskemaet, der bruges til tilsynsbesøg hos aftenskolerne. Skemaet blev ændret i 2013.


Kultur, Idræt & Turisme udarbejder en plan for tilsynsbesøgene på tidspunkter, hvor de forskellige aftenskoler har undervisning for handicaphold. De medlemmer af Folkeoplysningsrådet, der har mulighed for at deltage, melder sig til de enkelte tilsynsbesøg hos Kultur, Idræt & Turisme.


Vurdering

Ingen.


Indstillinger

Kultur, Idræt & Turisme indstiller, at planen for tilsynsbesøgene udarbejdes af forvaltningen, hvorefter Folkeoplysningsrådets medlemmer tilmelder sig hos Kultur, Idræt & Turisme.


Beslutning i Folkeoplysningsrådet den 25-06-2014

Godkendt som indstillet.


Punkt 16 Tilsynsbesøg hos folkeoplysende foreninger efteråret 2014

Sagsbeskrivelse

Folkeoplysningsrådet besluttede d. 23.4.2013, at der skal gennemføres 20 tilsynsbesøg hvert år. I september-oktober gennemføres en række tilsynsbesøg hos aftenskoler med handicaphold. Derudover skal der gennemføres en række tilsynsbesøg hos en gruppe af de frivillige folkeoplysende foreninger. I 2013 begyndte rådet og forvaltningen at gruppere tilsynsbesøgene, for at få et indblik i et delområde ad gangen. På samme tid blev tilsynsskemaerne også ændret – se bilag.


Kultur, Idræt & Turisme foreslår, at der bliver tilsynsbesøg hos gruppen af skyde- og skytteforeninger i efteråret 2014:


  • BPI skydning
  • FFFIF Skydning
  • Fredericia Skytteforening
  • TSIF Skydning
  • TGI Skydning
  • Fredericia Flugtskytteklub
  • Fredericia Pistolklub
  • Østjydsk Pistolklub
  • Fredericia Bueskytteklub
  • TGI Bueskydning
  • Bredsted Pjedsted Jagtforening

Kultur, Idræt & Turisme udarbejder en plan for tilsynsbesøgene på tidspunkter, hvor de forskellige foreninger har aktiviteter. De medlemmer af Folkeoplysningsrådet, der har mulighed for at deltage, melder sig til de enkelte tilsynsbesøg hos Kultur, Idræt & Turisme.


Vurdering

Ingen.


Indstillinger

Kultur, Idræt & Turisme indstiller, at:


  1. De foreslåede foreninger til tilsynsbesøg godkendes.
  2. Planen for tilsynsbesøgene udarbejdes af forvaltningen, hvorefter Folkeoplysningsrådets medlemmer tilmelder sig hos Kultur, Idræt & Turisme.

Beslutning i Folkeoplysningsrådet den 25-06-2014

Godkendt som indstillet.


Punkt 17 Vilkår for de folkeoplysende foreningers brug af kommunale lokaler

Sagsbeskrivelse

De godkendte folkeoplysende foreninger i Fredericia Kommune er opdelt i 4 grupper:


  1. Børne- og ungdomsforeninger (der er med i BUS)
  2. Idrætsforeninger (der er med i SIF)  
  3. Andre godkendte foreninger (uden samråd)
  4. Aftenskoler (der er med i AIF)

Ifølge Folkeoplysningsloven skal kommunerne stille kommunale lokaler gratis til rådighed for de godkendte folkeoplysende foreninger, i det omfang lokalerne er ledige. I loven skelnes der ikke mellem hvilken type forening, det er. Kommunen kan evt. opkræve et gebyr for brug af lokalerne, hvis kommunen yder supplerende lokaletilskud. Fredericia Kommune yder et lokaletilskud på 65 % samt mulighed for ekstraordinært lokaletilskud.


Når de folkeoplysende foreninger låner kommunale lokaler, er de ligestillede, når de låner skolelokaler (klasselokaler, gymnastiksale og skolehaller).


De er også ligestillede, når de låner et af varmtvandsbassinerne i kommunen (i Fredericia Idrætscenter eller på sygehuset). Når de låner andre kommunale lokaler, herunder i Fredericia Idrætscenter, er de imidlertid ikke altid ligestillede. Der er en forskel i gebyr mellem idrætsforeninger, der er med i SIF, og alle andre godkendte foreninger (herunder både spejdere, idrætsforeninger der ikke er med i SIF, aftenskoler, kulturelle foreninger m.fl.).


I Fredericia Idrætscenter er der en række aftenskoler, der låner lokaler. I varmtvandsbassinerne er gebyret standardiseret, men det er det ikke i forhold til lån af de andre lokaler. Udlån til andre grupper af godkendte folkeoplysende foreninger er begrænset i idrætscenteret. 


I de selvejende haller er der intet udlån, eller også er foreningerne ligestillede, i det begrænsede omfang de låner timer. Men der er ingen principielle beslutninger vedrørende dette. Gebyrerne i de selvejende haller fremskrives årligt sammen med Fredericia idrætscenter og Kultur, Idræt & Turisme, samt i kontrakten mellem de selvejende haller og Kultur, Idræt & Turisme.


Vurdering

Kultur, Idræt & Turisme vurderer, at alle folkeoplysende foreninger bør være ligestillede i forhold til gebyrer på kommunale lokaler, herunder i Fredericia Idrætscenter, og i de selvejende idrætshaller.


Ligestillingen gælder i det omfang, det er til aktiviteter eller undervisning inden for folkeoplysningsområdet. Det gælder for eksempel ikke i det tilfælde, at en aftenskole vil tilbyde undervisning i et fag, der ikke er tilskudsberettiget.


Kultur, Idræt & Turisme vurderer, at FIC og de selvejende haller ikke skal kompenseres for en eventuel indtægtsnedgang. Hvis udlånet af lokalerne havde været til SIF-foreninger, havde der ikke været tale om en kompensation. Samtidig er der tale om et begrænset udlån til godkendte foreninger, der ikke allerede er medlem af SIF.


Indstillinger

Kultur, Idræt & Turisme indstiller til Folkeoplysningsrådet, at de anbefaler følgende til Kultur- og Idrætsudvalget, at:


  1. Alle godkendte folkeoplysende foreninger i Fredericia kommune ligestilles i forhold til lån af kommunale lokaler, herunder ved lån af lokaler i Fredericia Idrætscenter.
  2. Foreningerne også ligestilles i forhold til lån af lokaler i de selvejende idrætshaller.
  3. Ligestillingen af de folkeoplysende foreninger gælder i det omfang, at der er tale om aktiviteter og undervisning inden for folkeoplysningsområdet.
  4. Der i forhold til ovenstående ikke kompenseres for eventuelle tabte indtægter.
  5. At ligestillingen træder i kraft pr. 1.1.2015, i det omfang den ikke allerede er gældende.  

 

Beslutning i Folkeoplysningsrådet den 25-06-2014

Godkendt som indstillet.


Punkt 18 Samarbejde omkring hædring af frivillige

Sagsbeskrivelse

Det tidligere Folkeoplysningsråd har tilkendegivet, at de gerne vil være med til at arrangere en fælles fest for hele Kultur-, idræts- og fritidsområdet. Og at relevante personer og foreninger inden for de forskellige områder skal anerkendes i forbindelse med denne fest. Der har været nedsat en arbejdsgruppe, der dog ikke nåede at blive sat i gang med arbejdet.

 

Det tidligere råd har også ønsket en handicappris, som i Middelfart Kommune, hvor en person eller en gruppe, der har gjort en særlig indsats inden for handicapområdet, hædres.


Der ønskes en dialog med det nuværende Folkeoplysningsråd om, hvordan de ønsker at anerkende og eventuelt hædre frivillige inden for området. Det kunne gøres i samarbejde med de frivillige sociale foreninger, der hvert andet år afholder en frivillighedsfest og hvert andet år er med i frivillig fredag og har arrangementer på den dag.


Vurdering

Kultur, Idræt & Turisme vurderer, at det er vigtigt at anerkende de frivilliges arbejde inden for folkeoplysningsområdet, og at det vil være en god ide, hvis Folkeoplysningsrådet i en eller anden form, vil støtte op om dette.


Indstillinger

Kultur, Idræt & Turisme indstiller sagen til drøftelse.


Beslutning i Folkeoplysningsrådet den 25-06-2014

Folkeoplysningsrådet vil gerne være med til at anerkende og hædre de frivillige ved en fælles fest for hele kultur-, idræts- og fritidsområdet og med forskellige priser.


Punkt 19 Orienterende sager til Folkeoplysningsrådet d. 25.6.2014

Sagsbeskrivelse

  1. Kurset for medlemmer af folkeoplysningsråd d. 26.8. i Vissenbjerg er overtegnet. Kultur, Idræt & Turisme forsøger at få arrangeret et kursus i Fredericia i forbindelse med næste møde i Folkeoplysningsrådet d. 3. september. Møde og kursus vil formentligt blive holdt fra 17-21.
  2. På septembermødet vil der også komme et punkt på om en generel diskussion af, hvad folkeoplysning egentligt er i dag.
  3. Det er tidligere besluttet at Folkeoplysningsrådet og Handicaprådet skal have et fællesmøde. Kultur, Idræt & Turisme planlægger mødet. Mødet skal handle om fælles indsatser på handicapområdet og hvilke muligheder der er for handicappede i dag, i forhold til at deltage i aktiviteter. Og om Handicaprådet vil være med til en fælles temadag om ”handicappedes muligheder for at deltage i aktiviteter” (i og uden for folkeoplysningsområdet). En temadag det tidligere Folkeoplysningsråd har ønsket.
  4. Gensidig orientering.

 

Vurdering

Ingen.


Indstillinger

Kultur, Idræt & Turisme indstiller til gensidig orientering.


Beslutning i Folkeoplysningsrådet den 25-06-2014

Orientering taget til efterretning.