Helhedsplansudvalget - 04-05-2021

Referat
Dato:
Tirsdag, 4 maj, 2021 - 16:00
Hent som fil:
Lokation:
Dagsorden publiceret:
Onsdag, 28 april, 2021 - 11:59
Referat publiceret:
Tirsdag, 25 maj, 2021 - 13:13

Punkt 1 Godkendelse af dagsorden

Sagsresumé

Godkendelse af dagsorden

 

Sagsbeskrivelse:

På dagsordenen er:

•                                          Oplæg om politiets tryghedsindeks og arbejde med tryghed v. vicepolitiinspektør Finn Ellesgaard Nielsen

•                                          Oplæg om arbejdet med tryghed og fællesskaber i den boligsociale helhedsplan under og efter corona v. projektchef Kasper Søstrøm Møller.

•                                          Dialog om tryghed og fællesskaber i Fredericias boligområder

•                                          Input til Fritidspolitik v. Kasper Bennedsen Pihlkjær

•                                          Orientering om deltagelse i projekt om den grønne omstilling v. Lisbet Daell Kristensen

•                                          Fredericia Kommunes Sundhedspolitik 2021 V. Turan Savas

•                                          Arbejdet med Bydækkende Helhedsplaner – Fokus, ramme og proces v. Projektchef Kasper Søstrøm Møller

•                                          Nyt fra Formand, Sekretariat og medlemmer

Økonomiske konsekvenser

Ingen

Vurdering

Ingen

Indstillinger

Det indstilles, at dagsordenen godkendes.

Beslutning i Helhedsplansudvalget den 04-05-2021

Godkendt.

 

Punkt 2 Oplæg om politiets tryghedsindeks og arbejde med tryghed v. vicepolitiinspektør Finn Ellesgaard Nielsen

Sagsresumé

Oplæg om politiets arbejde med tryghed.

 

 

Sagsbeskrivelse:

Der gives et oplæg på mødet omkring politiets tryghedsindeks og politiets arbejde med tryghed. Oplægget gives af Finn Ellesgaard Nielsen og Kuno Urban Sønderby Jensen fra Sydøstjyllands politi. Oplægget drøftes af udvalgets medlemmer og gæster, hvor der kan spørges ind til oplægget og kommes med input.

Økonomiske konsekvenser

Ingen

Vurdering

Ingen

Indstillinger

 Det indstilles, at oplægget drøftes.

Beslutning i Helhedsplansudvalget den 04-05-2021

Drøftet.

 

Punkt 3 Oplæg om arbejdet med tryghed og fællesskaber i den boligsociale helhedsplan under og efter corona v. projektchef Kasper Søstrøm Møller

Sagsresumé

Oplæg om tryghed og fællesskaber i den boligsociale helhedsplan

 

 

Sagsbeskrivelse:

På mødet giver projektchef Kasper Søstrøm Møller et oplæg omkring arbejdet med tryghed og fællesskaber i den boligsociale helhedsplan for Sønderparken og Korskærparken under og efter corona. Oplægget drøftes af udvalgets medlemmer og gæster, hvor der kan spørges ind til oplægget og kommes med input.

Økonomiske konsekvenser

Ingen

Vurdering

Ingen

Indstillinger

Det indstilles, at oplægget drøftes

Beslutning i Helhedsplansudvalget den 04-05-2021

Drøftet.

 

Punkt 4 Dialog om tryghed og fællesskaber

Sagsresumé

Helhedsplansudvalget har en dialog om tryghed og fællesskaber i boligområder.

 

Sagsbeskrivelse:

På baggrund af de to oplæg om tryghed og fællesskaber (punkt 2 og 3) ligges der op til en fælles dialog om tryghed og fællesskaber, hvor der gives input til den kommende helhedsplansansøgning samt til de stående udvalg.

Økonomiske konsekvenser

Ingen

Vurdering

Ingen

Indstillinger

Det indstilles, at Helhedsplansudvalget drøfter tryghed og fællesskaber, og kommer med input til den kommende helhedsplansansøgning samt til de stående udvalg.

Beslutning i Helhedsplansudvalget den 04-05-2021

Drøftet på baggrund af oplæg under punkt 2 og 3. Input givet til den kommende bydækkende helhedsplan.

 

Punkt 5 Input til fritidspolitik

Sagsresumé

Helhedsudvalget får et oplæg og drøfter efterfølgende den kommende fritidspolitik med henblik på at komme med input

 

Sagsbeskrivelse:

Børne & Skoleudvalget har besluttet at der skal udarbejdes en ny fritidspolitik. Et centralt omdrejningspunkt i arbejdet med fritidspolitikken er en bred inddragelse af aktører, som inviteres til at komme med input fra d. 6 april til d. 10. maj. Fritidspolitikken sendes i høring fra d. 11. juni til d. 15. august, og skal godkendes af byrådet d. 6. september.

Til mødet giver Kasper Bennedsen Pihlkjær og Charlotte Mirsharghi Mikkelsen fra Fredericia Kommune et oplæg om den kommende Fritidspolitik.

Efter et kort oplæg bedes Helhedsplanudvalget drøfte oplægget og komme med input til fritidspolitikken.

Økonomiske konsekvenser

Ingen

Vurdering

Det vurderes, at Helhedsplansudvalget på baggrund af drøftelser og viden om udsatte boligområder kan give værdifulde input til den kommende fritidspolitik.

Indstillinger

Det indstilles, at Helhedsplansudvalget giver input til kommende fritidspolitik.

Beslutning i Helhedsplansudvalget den 04-05-2021

Helhedsplansudvalget har givet input til Fritidspolitikken.

 

Punkt 6 Orientering om deltagelse i projekt om borgerinvolvering i den grønne omstilling v. Lisbet Daell Kristensen

Sagsresumé

Fredericia Kommune indgår i et projekt sammen med Assens og Middelfart kommuner, der handler om at styrke borgerinvolveringen i den grønne omstilling. Gennem projektet skal der skabes lokale handlekraftige fællesskaber, der arbejder med forskellige aspekter af den grønne omstilling. Kommunens opgave i projektet bliver først og fremmest at understøtte udviklingen af disse fællesskaber.

 

Sagsbeskrivelse:

Fredericia Kommune har indgået samarbejde med virksomheden DeltagerDanmark, som driver et flerårigt klimaprojekt, som skal styrke den folkelige deltagelse i den grønne omstilling. Projektet har titlen ”Den nationale samtale om klimaforandringer”. Det er projektets ambition over en årrække at engagere over 100.000 danskerne i at tage ansvar for den grønne omstilling, hvor de bor, arbejder eller uddanner sig.  DeltagerDanmark vil starte projektet i tre foregangskommuner, der alle har vedtaget klimaplaner i DK2020-regi. De har derfor henvendt sig til Assens, Middelfart og Fredericia kommuner. Efterfølgende er det planen at udbrede erfaringerne til landets øvrige kommuner.

Formålet med projektet er at reducere CO2-udledningen gennem lokale handlekraftige fællesskaber og at skabe viden og forståelse for, hvordan man som borger kan bidrage til den grønne omstilling.

Kommunens rolle i projektet er at være facilitator af borgeres og virksomheders engagement i den grønne omstilling.

Deltager Danmark bidrager med en medarbejder, der skal understøtte de tre kommuner på fuld tid det første halve år. Medarbejderen står til rådighed for at bistå med at etablere en række husmøder og borgermøder for interesserede borgere i projektet.

På borgermøderne tages der udgangspunkt i borgernes interesser indenfor den grønne omstilling, og en række kommunale fagmedarbejdere understøtter borgergruppernes arbejde.

Projektet er godkendt af Miljø- og Teknikudvalget og drives i et samarbejde mellem medarbejdere fra Teknik og Miljø, samt Fredericia Bibliotek.

Lisbet Daell Kristensen fra Fredericia Kommune giver et kort oplæg om projektet, hvorefter det er muligt for udvalgets medlemmer og gæster at drøfte oplægget.

Økonomiske konsekvenser

Ingen

Vurdering

 Projektet kan med fordel løftes i et samarbejde mellem Miljø- og Teknikudvalget og de nuværende midlertidige udvalg Demokrati- og Borgerudvalget og Helhedsplanudvalget. Der kan eventuelt senere komme samarbejder med andre udvalg, der oprettes af et kommende nyt Byråd.

Det vurderes, at projektet er relevant både som understøttelse af Fredericia for Verdensmålene, og implementeringen af Fredericia Kommunes klimaplan, 2020.

Indstillinger

Teknik & Miljø indstiller, at Helhedsplansudvalget drøfter mulighederne for at udbrede projektet indenfor udvalgets område.

Beslutning i Helhedsplansudvalget den 04-05-2021

Drøftet. Teknik og Miljø inviterer til yderligere dialog om involvering i projektet.

Punkt 7 Fredericia Kommunes Sundhedspolitik 2021

Sagsresumé

Fredericia Kommunes Sundhedspolitik 2021 sætter retningen for, hvordan vi fremadrettet vil samarbejde om sundhedsfremme og forebyggelse i Fredericia Kommune gennem fire pejlemærker.

 

Høringsudkastet til Fredericia Kommunes Sundhedspolitik drøftes i april på alle fagudvalg og sendes efterfølgende i offentlig høring fra den 26. april til den 16. maj 2021. 

 

Sagsbeskrivelse:

Sundhedsudvalget satte i 2020 gang i arbejdet med at udarbejde en ny Sundhedspolitik for Fredericia Kommune. Det første udkast er nu færdigt, og med denne sag går Fredericia Kommunes Sundhedspolitik 2021 i alle fagudvalg til høring.


Sundhedspolitikken skal være med til at sætte en fælles retning og ramme for arbejdet med sundhedsfremme og forebyggelse for hele Kommunen - på tværs af politiske udvalg og på tværs af kommunens koncernområder. Sundhed og trivsel skabes der, hvor vi lever vores liv og vi har vores dagligdag. Det betyder, at sundhed skal løftes flere steder end i Sundhedsudvalget.

Sundhedspolitikken er bygget op omkring fire pejlemærker:

  1. Sunde rammer - et godt sted at leve og bo for alle
    Det omhandler bl.a. byudvikling, natur, bevægelse, kultur, oplevelser, fritidsaktiviteter, klima og miljø og at arbejde for at mindske de største sundhedsudfordringer
     
  2. Sammen om sundhed – sammen når vi længere
    Det omhandler bl.a. det nære sundhedsvæsen, det nære samfundsvæsen, samarbejde med lokale aktører, etablering af partnerskaber og alliancer.
     
  3. Livsglæde og fællesskaber - alle skal opleve følelsen af ha’-det-godt-hed
    Det omhandler bl.a. livskvalitet, sociale relationer, meningsfuldhed, handlekraft og stærke fællesskaber
     
  4. Lighed i sundhed - alle skal have mulighed for et godt og sundt liv
    Det omhandler bl.a. tidlig forebyggelse, tilgængelighed, styrket sundhedskompetencer og støtte til dem, der har det sværest

 

Der er et stærkt samspil mellem pejlemærkerne, da de understøtter og styrker hinanden og så dækker de alle aldersgrupper og målgrupper. Sundhedspolitikken er således for alle fredericianere.
Pejlemærkerne er blevet til med udgangspunkt i det Fredericia, som vi kender, og med udgangspunkt i vores medlemskab af WHO Healthy Cities netværket og Fredericia Kommunes strategi for bæredygtig udvikling - Fredericia for Verdensmålene. Derudover har vi indsamlet input til Sundhedspolitikken gennem 17 dialogmøder med forskellige lokale interessenter og på Fredericia Sund Bys sociale medier.

Sundhedspolitikken indeholder således visionen for, hvor vi gerne vil hen, og hvordan vi sammen kan arbejde for at skabe flere gode leveår for fredericianerne. Det konkrete arbejde med at omsætte politikken til handlinger kommer efterfølgende, da Sundhedspolitikken skal suppleres med handleplaner, som dykker ned i fokusområder fra de enkelte pejlemærker.

Fredericia Kommunes Sundhedspolitik 2021 sendes i offentlig høring fra den 26. april til den 16. maj 2021. Eventuel høringsmateriale indarbejdes i politikken med henblik på endelig godkendelse i Byrådet i juni 2021.

Udkastet til Sundhedspolitikken er vedhæftet som bilag. Derudover er der vedhæftet et inputkatalog som bilag, som indeholder alle de input, der er indsamlet under processen.

Den 9. december 2020 gav Helhedsplansudvalget input til selve udarbejdelsen af Sundhedspolitikken. De input kan læses nedenfor, men forefindes også i det vedhæftede bilag inputkatalog:

Input til Sundhedspolitikken fra Helhedsplanudvalget 09.12.20

Madsbyparken: øge attraktiviteten for ex. Korskærparkens beboere etc. Belæring om nye faciliteter. Hvordan rammer vi de rigtige målgrupper?

Vi har tænkt folkesundhed ind og åbnet Korskær- og Sønderparken op ift. omverdenen. Vigtigt at bygge bro og netværker – få byen ind i boligområdet og vice versa. Der er opsat drikketrug, cykelpumper o.l. Gode stiforløb gennem hele Fredericia by. Køkkenfunktion i sønderparken – folkesundhed ind i madlavningen, Diabetesforeningen har gode tiltag. Alt hvad der er i boligområderne er til offentlig benyttelse (også for resten af FK). FK er større end medborgerhuset og dets køkken. Helhedsorienteret tænkning om byen. Pas på ikke at glemme, at byen er mere end Korskærparken

Opsøgende arbejde/henvendelser direkte til børnene medførte i sin tid 54 drenge til fodbold

Skabe en indsats med mange unge mennesker til Vingstedcentret, hvor der kan prøves flere forskellige idrætstyper. Skabe relationer mellem klubber og de unge på en dag – og opfølgning med tilbud fra FIC.

DGI har særlig fokus på foreningsdeltagelse og børn/unge ligger lavt. DGI vil gerne række hånden ud ex. tilbyde niche-idræt til dem, der ikke allerede er i foreningen eks. inaktive børn, tilpasse aktiviteterne. Men foreningerne skal være klar til at tage godt imod disse børn ift. omvisning, sprogbrug mm.

I Sønderparken har vi en haveforening, som fungerer knaldgodt med nyttehaver og prydhaver som nydanskerne også bruger. Her er et godt samarbejde. Korskærparken skulle måske også have nyttehaver og flere beboere vil have endnu flere i Sønderparken – men hvor skal det ligge/gives plads til

 

Økonomiske konsekvenser

Ingen

Vurdering

Det vurderes, at Fredericia Kommunes Sundhedspolitik 2021 danner retningen og rammen for, hvordan vi i Fredericia Kommune vil arbejde med at skabe et Fredericia, hvor alle har mulighed for at trives og have et godt liv. På mange områder er vi allerede godt i gang med indsatser, der støtter op om Sundhedspolitikken, mens der på andre områder er behov for nytænkning og løsninger, som vi måske ikke har endnu.

Indstillinger

 Sundhed og Velfærdsinnovation indstiller til Helhedsplansudvalget, at:

  1. Udvalget drøfter Høringsudkastet til Fredericia Kommunes Sundhedspolitik 2021 med henblik på at komme med eventuelle kommentarer og input
  2. Fredericia Kommunes Sundhedspolitik sendes i offentlig høring fra den 26. april til den 16. maj 2021.

 

 

Beslutning i Helhedsplansudvalget den 04-05-2021

Høringsudkastet er drøftet. Der ses frem til handleplaner på området.

 

Punkt 8 Arbejdet med bydækkende helhedsplaner – Fokus, ramme og proces v. Projektchef Kasper Søstrøm Møller

Sagsresumé

Status på arbejdet med de bydækkende helhedsplaner

 

 

Sagsbeskrivelse:

Projektchef Kasper Søstrøm Møller giver en status på arbejdet med ansøgningsprocessen for de bydækkende helhedsplaner.

Økonomiske konsekvenser

Ingen

Vurdering

Ingen

Indstillinger

Det indstilles, at orienteringen tages til efterretning

Beslutning i Helhedsplansudvalget den 04-05-2021

Orienteringen er taget til efterretning. Forvaltningen udarbejder procesplan for ansøgningen samt invitation til boligorganisationerne om deltagelse i en bydækkende helhedsplan.

 

Punkt 9 Nyt fra Formand, Sekretariat og medlemmer

Sagsresumé

Orientering

 

Sagsbeskrivelse:

Orienteringer fra Formanden, Sekretariatet og medlemmerne

Økonomiske konsekvenser

Ingen

Vurdering

Ingen

Indstillinger

Det indstilles, at orienteringen tages til efterretning

 

Beslutning i Helhedsplansudvalget den 04-05-2021

Orienteringen er taget til efterretning.