Klima-, Energi- og Miljøudvalget - 06-10-2022

Referat
Dato:
Torsdag, 6 oktober, 2022 - 18:00
Hent som fil:
Lokation:
Dagsorden publiceret:
Mandag, 3 oktober, 2022 - 08:46
Referat publiceret:
Fredag, 7 oktober, 2022 - 14:50

Punkt 1 Godkendelse af dagsorden

Beslutning i Klima-, Energi- og Miljøudvalget den 06-10-2022

Godkendt.

Punkt 2 Beslutningssag: Ansøgning om deltagelse i kystvandråd

Sagsresumé

Vejle Kommune har inviteret Hedensted Kommune og Fredericia Kommune med som nabokommuner om at danne et Kystvandråd for hele Vejle Fjord, som ansøges ved Miljøstyrelsen.

Der er tale om et pilotprojekt, der varer ca. 1 år. Formålet er at undersøge Vejle Fjords væsentligste udfordringer for at opnå målopfyldelse jf. vandrammedirektivet, samt mulige løsninger herpå – både til vands og i oplandet/på landjorden. Fokus er bl.a. at undersøge alternative muligheder end de nuværende virkemidler. For Fredericias vedkommende vil rådsarbejdet kunne konkretisere behov og muligheder for projekter i oplandet til Spang Å og Rands Fjord samt i selve fjorden.

Kystvandrådets arbejde indarbejdes efterfølgende i Vandområdeplanerne, således at der afledt heraf kan laves konkrete indsatser/projekter – der medvirker til at opnå målopfyldelse i fjorden.

Sagsbeskrivelse:

Med Aftale om grøn omstilling af dansk landbrug af 4. oktober 2021 blev der vedtaget, at indsatsbehovet og håndteringen af resterende indsatsbehov for fjernelse af kvælstof revurderes i forbindelse med genbesøget af vandområdeplanerne i 2023/24. 

Projektet ”Lokalt funderede analyser” skal afdække om der kan findes alternative veje til at opnå målet om god økologisk tilstand i kystvandene, som defineret i EU’s Vandrammedirektiv. Som pilotforsøg er der i den forbindelse i alt afsat 13 mio. kr. til at nedsætte 3-5 kystvandråd. 

Kystvandrådenes opgave bliver at analysere kystvandets væsentligste udfordringer for at opnå målopfyldelse jf. Vandrammedirektivet, samt at udarbejde kvalificerede forslag til et alternativt indsatsprogram, som sikrer målopfyldelse i det pågældende kystvand. Kystvandsrådsarbejdet understøttes af kvalificeret forsknings-/ekspertbistand til undersøgelse af relevante virkemidler samt i udarbejdelsen af forslag til et fagligt funderet indsatsprogram, der vil opnå målopfyldelse for kystvandet. 

Vejle Kommune ansøger som sekretariatskommune om at nedsætte et kystvandråd for Vejle Fjord og har bedt Hedensted Kommune og Fredericia Kommune om at deltage som bidragende myndigheder. Selve kystvandrådet skal yderligere bestå af lokale interessenter fra både ”benyttere og beskyttere”.

Deadline for ansøgningen er 7. oktober 2022.

Vejle Fjord er i vandområdeplanerne opdelt i hhv. inder- og yderfjord, hvor Fredericia Kommune er en del af oplandet til yderfjorden, (se kort i bilag). Fredericia Kommunes primære opgave i kystvandrådsarbejdet er at bidrage med lokalt kendskab og undersøge mulighederne for kvælstof- og fosforvirkemidler i deloplandet til Spang Å og Rands Fjord mv., og fra punktkilder samt marine tiltag. 

Økonomiske konsekvenser

Pilotprojektet er 100% finansieret af staten. Vækst, Teknik & Klima vurderer, at projektet kan realiseres/prioriteres inden for den nuværende personaleressource med udgangspunkt i, at det udgør ca. 0,2 årsværk. Opgaven med at reducere udledningen af næringsstoffer til Vejle Fjord er i regi af vandområdeplanerne i forvejen en kommunal opgave. Derudover er der megen synergi med øvrige indsatser for et godt havmiljø, som kommunen også arbejder med, herunder Bælt i Balance og indsatser i Lillebælt mm.

Vurdering

I kommunens høringssvar til vandområdeplanerne 2021-2027 anfægtede vi det mangelfulde vidensgrundlag og at tilgangen fra statens side ikke er ambitiøs nok. Og samtidig anbefalede kommunen, at ”Lillebælt og/eller Vejle Fjord samt relevante vandoplande indgår som projektområde i ét af de kommende kystvandråd med lokalt funderede analyser”.

Fredericia Kommunes andel af det samlede indsatsbehov i Vejle Fjord er ”kun” 15% (I forhold til Kolding Fjord er andelen 5%). Derfor vurderes det hensigtsmæssigt at sige ja til Vejle Kommunes forespørgsel – da Fredericia Kommune vil få forholdsmæssigt meget ud af dette tværgående projekt med en relativ lille indsats.

Interessenter fra lokalområdet skal også involveres, herunder landbruget og fiskeriet – samt evt. parter fra Naturråd Fredericia, Naturpark Lillebælt m.fl.

Såfremt den statslige styregruppe (Miljøstyrelsen mfl.) godkender ansøgningen vil sagen blive forelagt til endelig politisk godkendelse senere på året.

Indstillinger

Direktøren for Vækst, Teknik og Klima indstiller at Klima-, Energi- og Miljøudvalget godkender at Fredericia Kommune er medansøger i ønsket om at danne et Kystvandråd for Vejle Fjord

Beslutning i Klima-, Energi- og Miljøudvalget den 06-10-2022

Godkendt.

Punkt 3 Orientering (Lukket)

Punkt 4 Underskriftsside

Sagsresumé

Udvalget skal godkende beslutningsprotokollen.

Sagsbeskrivelse:

Udvalget skal godkende beslutningsprotokollen.

 

For at godkende beslutningsprotokollen, skal hvert medlem underskrive ved at trykke på Godkend i First Agenda.

Økonomiske konsekvenser

.