Klima-, Energi- og Miljøudvalget - 27-02-2023

Referat
Dato:
Mandag, 27 februar, 2023 - 14:00
Hent som fil:
Dagsorden publiceret:
Tirsdag, 21 februar, 2023 - 08:50
Referat publiceret:
Onsdag, 1 marts, 2023 - 13:15

Punkt 1 Godkendelse af dagsorden

Beslutning i Klima-, Energi- og Miljøudvalget den 27-02-2023

Godkendt.

Punkt 2 Orienteringssag: Igangsætning af miljøvurdering af Recraft Energy

Sagsresumé

Recraft Energy A/S ønsker at etablere et anlæg til kemisk genanvendelse af plastaffald på Vejlbyvej 4 i Fredericia.

Projektet er VVM-pligtigt, ligesom miljøforholdene skal reguleres i en miljøgodkendelse og spildevandstilladelse. Fredericia Kommune er myndighed på de nævnte afgørelser.

VVM-processen omfatter to offentlige høringer, der forventes at forløbe i marts (14 dage) og juli-august (8 uger) 2023. Der kan først træffes afgørelse i sagen når offentligheden har været inddraget, og deres bidrag er blevet behandlet af myndigheden. 

Denne orientering har til formål at orientere udvalget om at VVM-processen igangsættes, samt beskrive projektet og miljøvurderingsprocessen.

 

Sagsbeskrivelse:

Recraft Energy A/S ønsker at etablere et anlæg med 4 linjer til kemisk genanvendelse af plastaffald. Plastaffaldet omdannes ved pyrolyse til olieprodukter, syngas og carbon black. Virksomheden forventes at være i døgndrift, og vil behandle 60.000 tons plastaffald om året. Olieprodukterne afsættes til plastindustrien, hvor den indgår i produktionen af ny plastik. Syngassen sælges til Crossbridge Energy, hvor den indgår i deres procesanlæg. Carbon black sælges til brug for indfarvning eller filament.

 

Da der skal behandles mere end 100 tons plastaffald om dagen, er projektet omfattet af miljøvurderingslovens bilag 1, hvilket betyder, at der skal gennemføres en fuld miljøvurdering af projektet.

 

Miljøvurderingen har til formål at belyse de potentielle væsentlige miljøpåvirkninger ved realisering af projektet. Det er Recraft Energy A/S, der er ansvarlig for at tilvejebringe den miljøkonsekvensrapport, hvori miljøpåvirkningerne beskrives og vurderes. Fredericia Kommune er ansvarlige for at gennemføre miljøvurderingsprocessen, herunder de to offentlighedsfaser, behandle høringssvar og give VVM-tilladelse til projektet. VVM-tilladelsen gives som en del af miljøgodkendelsen.

 

Fredericia Kommune igangsætter første offentlighedsfase i perioden 1.-15. marts 2023. Her offentliggøres en projektbeskrivelse samt et Udkast til afgrænsningsnotat, der beskriver de påvirkninger af mennesker, miljø og natur, som forventes belyst i miljøkonsekvensrapporten. Begge dokumenter er vedlagt som bilag til denne indstilling.

 

Ved offentlighedsfasen opfordres offentligheden til at komme med spørgsmål og bemærkninger til hvad der skal indgå i det videre arbejde med miljøvurderingen.

 

Efter bearbejdning af høringssvarene udarbejder Fredericia Kommune det endelige Afgrænsningsnotat, som sendes til Recraft Energy A/S.

 

Når Recraft Energy A/S har udarbejdet en miljøkonsekvensrapport sendes den til vurdering hos Fredericia Kommune.

 

Når rapporten er fyldestgørende, offentliggøres den sammen med et udkast til VVM-tilladelse (indarbejdet i et Udkast til miljøgodkendelse) i 8 uger, hvor offentligheden igen opfordres til at komme med spørgsmål og bemærkninger. Denne fase forventes at forløbe i juli-august måned. Idet høringsperioden er så lang, vil det være muligt at få kontakt med en relevant sagsbehandler på projektet i størstedelen af høringsperioden, selvom den forløber hen over sommerferieperioden.

 

Efter høringsperioden behandles høringssvarene, og først herefter kan Fredericia Kommune træffe afgørelse i sagen.

 

Når afgørelsen er truffet orienteres udvalget herom på det først kommende udvalgsmøde.

Økonomiske konsekvenser

Ingen.

Vurdering

Det er forvaltningens vurdering, at miljøvurderingsprocessen og udarbejdelsen af miljøgodkendelse og spildevandstilladelse sikrer, at projektet kun realiseres hvis det er miljømæssigt forsvarligt.

Indstillinger

Direktøren for Vækst, Teknik og Klima indstiller, at orienteringen tages til efterretning.

Beslutning i Klima-, Energi- og Miljøudvalget den 27-02-2023

Orientering taget til efterretning 

Punkt 3 Beslutningssag: Revision af Naturplan Fredericia

Sagsresumé

Fredericia Kommune har haft en Naturplan siden 2005 – og der er sket meget siden da. Derfor foreslår Vækst, Teknik & Klima at der igangsættes en revision af planen.

Sagsbeskrivelse:

Naturplan Fredericia fra 2005 (bilag) oplister mange indsatser og projekter, som til dels er realiseret. Nogle indsatser er i drift og nogle projekter er stadig aktuelle. Samtidig er der sidenhen kommet yderligere fokus på områder som Lillebælt og det marine miljø samt biodiversiteten. Derudover er der overordnede politikker og strategier vedr. natur og friluftsliv som skal udmøntes.

På udvalgsmødet oplistes en kort status for Naturplan Fredericia og et forslag til overordnede emner og fokusområder i en revideret plan. Samtidig forelægges et udkast til selve revisionsprocessen. Se vedhæftede oplæg.

Økonomiske konsekvenser

En revision af Naturplan Fredericia fra 2005 forventes at kunne realiseres inden for det nuværende budget. Udmøntningen af en ny plan vil vare en længere årrække og der er i det nuværende budget kr. 500.000 til Skovrejsning og Biodiversitet samt kr. 300.000 til Livet i Lillebælt.

Vurdering

Natur & Miljø vurderer at der er behov for at prioritere og fokusere på indsatser og projekter inden for natur- og friluftsområdet. Dette gælder både i forhold til prioritering af midler og sikring af udmøntning af de politiske ambitioner på området. Naturplan Fredericia fra 2005 har været et godt værktøj til denne prioritering og samtidig vil en ny plan, inkl. afledte anlægsmidler, være en mulig løftestang til fondsansøgninger.

Indstillinger

Vækst, Teknik og Klima indstiller

  1. at der igangsættes en revision af Naturplan Fredericia – og
  2. at Klima, Energi og Miljøudvalget drøfter ambitionsniveauet for planen og ønsker til indhold i selve planen

Beslutning i Klima-, Energi- og Miljøudvalget den 27-02-2023

Godkendt.

Punkt 4 Beslutningssag: Naturformidling - program for ture og events i 2023

Sagsresumé

Naturens Uge afholdes hvert år af Danmarks Naturfredningsforening og Friluftsrådet i uge 36. Formålet med Naturens Uge er at give børn og voksne naturoplevelser, bl.a. ved at de kommer ud i naturen og give dem inspiration til at komme mere ud hele året.

Byrådet har i budget 2023 afsat 50.000 kr. til Naturens Uge. Af budget 2023 fremgår, at de afsatte midler skal bruges til annoncering og materialer, og at der skal allokeres medarbejderressoucer til, at kommunen kan tilslutte sig arrangementet og koordinere begivenheden med frivillige foreninger m.v.

Natur og Miljø har med baggrund i den beslutning udarbejdet et program for naturture og events i naturen i 2023. Programmet for Naturens Uge fremgår af det samlede program for hele året.

Derudover har Natur og Miljø udarbejdet en plan for kommunikation og markedsføring af årets guidede ture og events i naturen.

 

Sagsbeskrivelse:

I bilag til sagen er forslag til program for naturture i 2023 i Fredericia. Af bilaget fremgår også de naturture, der er planlagt i regi af Naturpark Lillebælt.

 

Nyt i forhold til foregående år er, at der er planlagt aktiviteter for både børn og voksne i forbindelse med Naturens Uge i uge 36.  Natur og Miljø har i samarbejde med lokale repræsentanter fra Danmarks Naturfredningsforening og Friluftsrådet udarbejdet et program for Naturens Uge. Temaet for ugen er ”Under overfladen”.

 

Helt generelt har der været fokus på at udarbejde programmet i samarbejde med mange af de aktører, der deltager i Naturråd Fredericia og andre frivillige ildsjæle.

 

Natur og Miljø har også et godt samarbejde med Fredericia Bibliotek og Visit Fredericia i forhold til div. naturevents.

 

I 2023 vil der være øget fokus på kommunikation og markedsføringen af div. naturture/events.

 

Natur og Miljø foreslår følgende:

Generelle indsatser:

  • Som optakt til sæsonen 2023 annonceres hele programmet i en husstandsomdelt lokalavis.
  • Programmet bliver derudover tilgængelig som plakat, der placeres i Naturrummet i Kanalbyen, på biblioteket, naturcentret på Trelde Næs og andre steder i lokalområderne og byen, hvor det giver mening.
  • Programmet for 2023 lægges på kommunes hjemmeside og deles på kommunes facebookside
  • Digital annoncering af programmet i lokalavis
  • Naturture/events oprettes på KultuNaut og Visit Fredericias Eventkalender.
  • Naturture/events oprettes som begivenheder på Facebook ”Det Grønne Fredericia”

Særlige arrangementer, fx Skovens Dag og Naturens Uge

  • Pyloner
  • Annoncer i ugeavisen
  • Programfolder til Skovens Dag.
  • Pressemeddelelser til div. medier.

Derudover har Natur & Miljø indgået en aftale med en husstandsomdelt avis om en månedlig klumme, hvor kommunes naturvejleder fortæller om et aktuelt naturemne, som kan inspirerer til at deltage i de guidede naturture og arrangementer.

Økonomiske konsekvenser

Sagen beskriver, hvorledes de afsatte 50.000 kr. i budget 2023 til Naturens Uge udmøntes.

Vurdering

Natur og Miljø vurderer, at programmet for naturture/events i 2023 og den tilhørende plan for kommunikation og markedsføringen af turene, vil medføre et øget fokus på natur og friluftsliv i Fredericia Kommune.

Indstillinger

Direktøren for Vækst, Teknik og Klima indstiller til Klima-, Energi- og Miljøudvalget, at udvalget godkender

  1. Forslag til program for naturture/events i 2023. Incl. forslag til program for Naturens Uge.
  2. Forslag til plan for kommunikation og markedsføring af naturturene/naturevents.

 

Beslutning i Klima-, Energi- og Miljøudvalget den 27-02-2023

Godkendt.

Punkt 5 Beslutningssag: Planstrategi 2023

Sagsresumé

Med udgangspunkt i fagudvalgenes brainstorm i efteråret 2022 samt en efterfølgende administrativ behandling er der formuleret tiltag, som tilsammen svarer til planlovens krav om, at der i en planstrategi skal være en ”vurdering af og strategi for fremtidig udvikling”.

På mødet gennemgås tiltag relevant for fagudvalgets ansvarsområde.

Sagsbeskrivelse:

Planstrategien, der er kommunens strategi for kommuneplanlægning, skal vedtages i første halvdel af en byrådsperiode og skal indeholde:

  • En vurdering af og strategi for fremtidig udvikling
  • Revisionsbeslutning
  • Oplysning om gennemført planlægning siden sidste kommuneplanrevision.

 

Med udgangspunkt i fagudvalgenes brainstorm i efteråret 2022 samt en efterfølgende administrativ behandling er der formuleret tiltag, som tilsammen svarer til planlovens krav om, at der i en planstrategi skal være en ”vurdering af og strategi for fremtidig udvikling”.

 

Tiltagene beskriver de indsatser indenfor fysisk planlægning, som på nuværende tidspunkt vurderes at blive sat i gang og/eller gennemført i denne byrådsperiode. Tiltagene er opdelt i de tre hovedtemaer, som har præget visionsarbejdet hen over efteråret:

  • Bæredygtig grøn udvikling
  • Unikke oplevelser i Fredericia
  • Bosætning

 

På et temamøde i marts vil det samlede byråd blive præsenteret for tiltagene og planstrategiarbejdet samt andre aktuelle planemner.

Økonomiske konsekvenser

Ingen.

Vurdering

Klima-, Energi og Miljøudvalget varetager den umiddelbare forvaltning af kommunens myndighedsopgaver på natur- og miljøområdet. Under udvalget hører også energiområdet samt opgaver vedrørende drift og vedligeholdelse af kommunale skove og naturområder. Endvidere har udvalget ansvaret for kommunens opgaver på affalds- og genbrugsområdet. Endelig hører kommunens opgaver vedr. klima og bæredygtig udvikling under udvalget. 

Med den baggrund er en række af tiltagene relevante for Klima, Energi og Miljøudvalget.

Indstillinger

Direktøren for Vækst, Teknik og Klima indstiller,

  • At udvalget bidrager til formuleringen af tiltagene indenfor fagudvalgets ansvarsområde og
  • At udvalget vedtager tiltagene som Planstrategi 2023’s foreløbige ”vurdering af og strategi for fremtidig udvikling”.

Beslutning i Klima-, Energi- og Miljøudvalget den 27-02-2023

Godkendt.

Punkt 6 Beslutningssag: Igangsætning af screening af arealer til VE-anlæg

Sagsresumé

På baggrund af den nyligt afholdte temadrøftelse om solceller og vindmøller i Teknisk Udvalg og Klima-, Energi- og Miljøudvalget indstiller direktøren for Vækst, Teknik og Klima, at der igangsættes screening af arealer til VE-anlæg. Dette blev vedtaget i Teknisk Udvalg den 6. februar 2023.

Sagsbeskrivelse:

På det fælles temamøde i Teknisk Udvalg og Klima-, Energi- og Miljøudvalget, som blev afholdt d. 16. januar 2023, drøftedes kommunens muligheder for etablering af VE-anlæg med særlig fokus på solcelleanlæg, såvel på eksisterende arealer (tag, tekniske anlæg, tilknyttede arealer) og i det åbne og ikke planlagte land.

 

Forvaltningen redegjorde for følgende:

-          Hvordan vi håndterer henvendelser/ønsker om solcelle anlæg i dag i helt nye områder eller på eksisterende anlæg.

-          Hvilke henvendelser har vi modtaget indtil nu og hvor

 

Formålet med oplægget var at udvalgene skulle drøfte sagen og sætte en retning for det videre arbejde med etablering af VE-anlæg.

På baggrund heraf foreslås at der igangsættes et arbejde med en screening af arealerne i kommunen, med henblik på at finde arealer egnede til etablering af VE-anlæg, både i form af sol- og vindenergianlæg.

Økonomiske konsekvenser

Ingen.

Vurdering

Vækst, Teknik og Klima vurderer, at med en screening af arealer til VE-anlæg vil der dannes et godt grundlag for de videre drøftelser ift. hvor eventuelle VE-anlæg ville kunne placeres. Det vil desuden kunne danne forarbejdet til en eventuel kortudpegning i forbindelse med det forestående kommuneplanrevisionsarbejde.

 

Vækst, Teknik og Klima vurdere ligeledes at det vigtigt at kommunen arbejder med at få etableret flere solceller på tagarealer.

Indstillinger

Direktøren for Vækst, Teknik og Klima indstiller, at Klima-, Energi- og Miljøudvalget bakker op screening af arealer til VE-anlæg og at denne suppleres med undersøgelser af hvordan solceller kan fremmes på kommunens tagarealer.

Beslutning i Klima-, Energi- og Miljøudvalget den 27-02-2023

Godkendt - med tilføjelse af undersøgelse af p-pladser. 

Punkt 7 Beslutningssag: Planlægning for kollektiv varmeforsyning til nye boliger i Egeskov

Sagsresumé

I forbindelse med lokalplanlægning for Boliger ved Egeskov Syd, LP391, undersøges mulighederne for fjernvarmeforsyning af nye boliger i området. Dette kræver planmæssig beslutning og tilvejebringelse af projektforslag efter varmeforsyningsloven.

 

Sagsbeskrivelse:

Byrådet har sat gang i udarbejdelse af lokalplan 391, Boliger ved Egeskov Syd. Området omfatter op til 59 tæt-lav 1-plans ejendomme på hver 90-110 m2.

 

Forslag til lokalplan forventes sendt i høring i foråret 2023 med forventning om behandling af Teknisk Udvalg, Økonomiudvalget og Byrådet i forsommeren 2023.

 

Der er ønske om at forsyne området med fjernvarme, hvorfor det varmeplanmæssige grundlag skal sikres. Efter varmeforsyningsloven skal kommunen koordinere planlægning af varmeforsyning med øvrig planlægning, herunder lokalplanlægning. 

 

Det nye boligområde ligger uden for de områder, der i Fredericia Kommunes eksisterende varmeplan er planlagt til kollektiv varme. Der er således behov for at tage stilling til udvidelse af området for kollektiv varmeforsyning i kommunens varmeplan.

 

Kommunen har ikke længere mulighed for at fastlægge ny tilslutningspligt til kollektiv varmeforsyning. Tilslutningen til fjernvarmen i området vil således afhænge af brugernes/bygherres tilvalg af fjernvarmen frem for individuelle varmeløsninger. Det aktuelle projektselskab i lokalplanområdet har tilkendegivet ønske om fjernvarme. TREFOR Varme er aktuelt forsyningsselskab i Egeskov-området.

 

Endelig beslutning om og tilladelse til udrulning af fjernvarmeledninger i det nye boligområde vil bero på godkendelse af et projektforslag, der bl.a. belyser samfunds-, selskabs- og brugerøkonomi.

Økonomiske konsekvenser

-

Vurdering

Natur og Miljø vurderer, at der bør arbejdes for at planlægge kollektiv varmeforsyning til det nye boligområde, og at der - parallelt med færdigbehandlingen af lokalplan 391 for området – bør sættes gang i udarbejdelse af projektforslag ved TREFOR Varme for udvidelse af forsyningsområde og etablering af distributionsnet for fjernvarme. Et projektforslag for området forventes at kunne godkendes indenfor rammerne af varmeforsyningsloven og projektbekendtgørelsen, forudsat projektforslaget viser positiv samfundsøkonomi, selskabsøkonomi og brugerøkonomi for fjernvarmeløsningen.

 

Udvidelse af forsyningsområdet for fjernvarme er i overensstemmelse med hensigtserklæringer om fortsat udvikling af fjernvarmesystemet i Fredericia for Verdensmålene, tidligere Strategisk Energi-plan2020 og nugældende Klimaplan2020

Indstillinger

Direktøren for Vækst, Teknik og Klima indstiller, at Klima- Energi og Miljøudvalget bemyndiger forvaltningen til

  1. At planlægge området til kollektiv varmeforsyning i forbindelse med lokalplanlægningen af området
  2. At indkalde projektforslag for udvidelse af kollektivt forsyningsområde og etablering af distributionsnet for fjernvarme jf. varmeforsyningsloven.
  3. Administrativt at godkende projektforslaget jf. ovenstående.

Beslutning i Klima-, Energi- og Miljøudvalget den 27-02-2023

Godkendt.

Punkt 8 Beslutningssag: Frivillig aftale om grundvandsbeskyttelse på ekspropriationslignende vilkår i BNBO syd for boring 125.2409 tilhørende TREFOR Vand, Elbo Kildeplads

Sagsresumé

Kommunerne har fået til opgave at undersøge muligheden for indgåelse af frivillige aftaler om grundvandsbeskyttelse inden for boringsnære beskyttelsesområder (BNBO).

TREFOR Vand og en lodsejer med jord inden for BNBO syd for boring 125.2409 på Elbo Kildeplads tilhørende TREFOR Vand vil gerne indgå en frivillig aftale på ekspropriationslignede vilkår.

Klima-, Energi- og Miljøudvalget kan træffe beslutning om kommunens ekspropriationsvilje ift. grundvandsbeskyttelse inden for BNBO. Byrådet har i 2021 besluttet, at Fredericia Kommune som udgangspunkt er villig til at ekspropriere, hvis frivillige aftaler i BNBO ikke kan indgås.

Det er dog nødvendigt at træffe beslutning om ekspropriationsvilje i de konkrete sager, og denne kompetence er delegeret til Klima-, Energi- og Miljøudvalget.

 

Sagsbeskrivelse:

Aftalepartnerne bag Pesticidstrategien 2017-2021 har vedtaget en tillægsaftale for at nedbringe risikoen for forurening af grundvandet fra erhvervsmæssig brug af pesticider. Som følge af aftalen skulle kommunerne undersøge muligheden for, om vandforsyninger og lodsejere kan indgå frivillige aftaler om sprøjtefrie BNBO inden udgangen af 2022. Der er dog ikke kommet nye udmeldinger fra Miljøstyrelsen om hvad der skal ske herefter, så det antages fortsat muligt at indgå en frivillig aftale.

 

For at sikre grundvandsbeskyttelsen i Fredericia Kommune besluttede Byrådet den 28. juni 2021, at kommunen som udgangspunkt var villig til at ekspropriere, hvis der ikke kan indgås frivillige aftaler. En kommunal beslutning om ekspropriationsvilje er nødvendig for at sikre, at lodsejeren kan få mulighed for skattefritagelse for erstatningen. Kommunen kan dog ikke garantere en aftales skattemæssige konsekvenser for lodsejeren, idet dette alene afgøres af skattemyndighederne.

 

TREFOR Vand er i proces med at lave en konkret aftale med en lodsejer om dyrkningsrestriktioner i BNBO syd for boring 125.2409 på dele af matr.nr. 10c og 15a Kongsted By, Bredstrup. Arealet udgør 3,37 ha og er delvist arronderet for at tilpasse brugsgrænserne.

 

TREFOR Vand har på den baggrund spurgt Fredericia Kommune om tilkendegivelse af ekspropriationsvilje på det konkrete areal, inden der indgås en endelig aftale mellem lodsejer og TREFOR Vand.

 

Natur og Miljø har lavet en risikovurdering af BNBO ved boring DGU nr. 125.2409 og har her vurderet, at der er behov for beskyttende indsats mod erhvervsmæssig anvendelse af pesticider på landbrugsjord.

 

TREFOR Vand har forhandlet med lodsejer og er nået til enighed om:

-          Hvilket areal, der skal indgå (se bilag).

-          Dyrkningsrestriktioner:

  • Der må ikke anvendes eller opbevares plantebeskyttelsesmidler (pesticider) på arealet
  • Der må ikke tilføres forurenet jord, spildevandsslam eller affald på arealet

-          Erstatningspris, i forventning om byrådets beslutning om ekspropriationsvilje

-          Dato fra hvornår aftalen er gældende fra

TREFOR Vand vil stå for kontrol af aftalen. Øvrige forhold fremgår af aftalen.

 

Særligt for TREFOR Vands BNBO (og dermed BNBO omkring boring DGU nr. 125.2409) gælder det, at BNBO er beregnet af rådgivningsfirmaet Niras efter samme metode, som Miljøstyrelsen anvender. BNBO er dog endnu ikke udpeget af Miljøstyrelsen. Dette skyldes, at TREFOR Vand afventer nye indvindingstilladelser. TREFOR Vand har ansøgt om fornyelse af indvindingstilladelser, men på grund af omfattende krav om undersøgelser ifm. miljøkonsekvensrapporten, som endnu ikke er afsluttet, er tilladelserne ikke meddelt.

 

Miljøstyrelsen har tilkendegivet, at de kan godkende de nye BNBO, men at de først bliver taget med i udpegningsbekendtgørelsen, når der er meddelt endelige indvindingstilladelser.

Økonomiske konsekvenser

Indgåelse af BNBO-aftaler har ikke økonomiske konsekvenser for Fredericia Kommune.

Hvis det bliver nødvendigt at med et påbud, vil erstatningen til lodsejerne blive pålagt TREFOR Vand jf. Vandforsyningsloven (§ 13d).

Vurdering

Sagen skal alene behandles i Klima-, Energi og Miljøudvalget.

Byrådet har på møde den 28. juni 2021, punkt 18, besluttet, at:

-          Fredericia Kommune som udgangspunkt er villig til at ekspropriere, hvis frivillige aftaler i BNBO ikke kan indgås.

-          Kompetencen til at træffe afgørelser om ekspropriation i de konkrete sager delegeres til Teknik- og Miljøudvalget (Nuværende Klima-, Energi- og Miljøudvalget).

 

Indstillinger

Direktøren for Vækst, Teknik og Klima indstiller, at der træffes beslutning om, at:

  1. Fredericia Kommune vil meddele påbud om pesticidfri drift inden for BNBO syd for boring DGU nr. 125.2409 (dele af matriklerne 10c og 15a Kongsted By, Bredstrup), hvis der ikke kan indgås en frivillig aftale mellem lodsejer og TREFOR Vand.
  2. Fredericia Kommune er villig til at ekspropriere arealet inden for BNBO syd for boring DGU nr. 125.2409 (dele af matriklerne 10c og 15a Kongsted By, Bredstrup), hvis der ikke kan indgås en frivillig aftale mellem lodsejer og TREFOR Vand.

 

Beslutning i Klima-, Energi- og Miljøudvalget den 27-02-2023

Godkendt.

Punkt 9 Orienteringssag: Miljøgodkendelse og afgørelse om ikke VVM-pligt til oplag og omlæsning af RDF-affald

Sagsresumé

Natur & Miljø har meddelt miljøgodkendelse, og truffet afgørelse om ikke VVM-pligt, til oplag og omlæsning af RDF-affald på Bundgårdsvej 40.

 

Sagsbeskrivelse:

All Logistics A/S har den 15. november 2022 søgt om miljøgodkendelse til modtagelse af RDF-affald (Refuse Derived Fuel) i plastikballer, til midlertidig oplagring. Efter oplagring transporteres affaldet videre til forbrænding.

 

RDF-affaldet kommer fra europæiske lande og importeres til Danmark enten med lastbil, tog eller skib med henblik på forbrænding på danske og svenske kraftvarmeanlæg. Affaldet anvendes som alternativt brændstof af høj kvalitet, i stedet for traditionelle fossile brændsler såsom kul og fyringsolie.

 

De væsentligste miljøpåvirkninger vurderes at være støj og emissioner fra de lastbiler, der kører affaldet til og fra virksomheden, samt intern håndtering af affaldet på virksomhedens udearealer.

 

Trekantområdets Brandvæsen har den 21. december 2022 oplyst, at projektet vurderes at være omfattet af Tekniske forskrifter for brændbare stoffer, og at de derfor skal meddele en tilladelse til oplaget.

 

Miljøgodkendelsens vilkår omfatter standardvilkår fastlagt af Miljøstyrelsen, som er suppleret med vilkår for opbevaring og håndtering, støj, indberetning af uheld og driftsforstyrrelser samt indholdet i virksomhedens driftsjournal.

 

Natur & Miljø vurderer, at virksomheden kan drives uden væsentlige gener for miljøet og omgivelserne i øvrigt.

 

Natur & Miljø har også truffet afgørelse om, at virksomheden kan etableres og drives uden krav om gennemførelse af en miljøvurderingsproces (ikke VVM-pligt).

 

Miljøgodkendelser af denne type virksomhed har i KL og regeringens aftale et servicemål på 130 dage. Sagsbehandlingstiden i den konkrete sag er i Byg og Miljø opgjort til 53 dage.

Økonomiske konsekvenser

Ingen.

Vurdering

Ingen.

Indstillinger

Direktøren for Vækst, Teknik og Klima indstiller, at udvalget tager orienteringen til efterretning.

Beslutning i Klima-, Energi- og Miljøudvalget den 27-02-2023

Orientering taget til efterretning.

Punkt 10 Orientering (Lukket)

Punkt 11 Underskriftsside

Sagsresumé

Udvalget skal godkende beslutningsprotokollen.

Sagsbeskrivelse:

Udvalget skal godkende beslutningsprotokollen.

For at godkende beslutningsprotokollen, skal hvert medlem underskrive ved at trykke på Godkend i First Agenda.

Økonomiske konsekvenser

Ingen.

Vurdering

Ingen.

Indstillinger

Fagafdelingen indstiller