Kultur- og Idrætsudvalget - 08-11-2018

Referat
Dato:
Torsdag, 8 november, 2018 - 15:30
Hent som fil:
Lokation:
Referat publiceret:
Fredag, 9 november, 2018 - 17:00

Punkt 63 Godkendelse af dagsorden

Sagsresumé

 

 

Sagsbeskrivelse:

 

Indstillinger

Indstilles til godkendelse.

 

Beslutning i Kultur- og Idrætsudvalget den 08-11-2018

Godkendt.

Punkt 64 Besøg på FIC

Sagsresumé

Mødet holdes i Skyboks 1, Vestre Ringvej 100, og indledes med en rundvisning i de nye faciliteter.

 

 

Sagsbeskrivelse:

 

Indstillinger

Fagafdelingen indstiller at orienteringen tages til efterretning.

 

Beslutning i Kultur- og Idrætsudvalget den 08-11-2018

Taget til efterretning.

Punkt 65 3. budgetopfølgning 2018 - Kultur og Idræt

Sagsresumé

For at sikre, at byrådet løbende informeres om kommunens økonomi og det forventede regnskab udarbejder fagafdelingerne i samarbejde med Økonomi og Personale hvert år tre budgetopfølgninger.

?Efter behandling i fagudvalget skal budgetopfølgningen sendes videre til godkendelse i byrådet.?
?
Der bliver samlet søgt om 4,088 mio. kr. Det forventede regnskabsresultat for udvalgets ramme, inkl. forventet spar/lån, er derefter på 142,464 mio. kr., hvilket svarer til et merforbrug på 0,880 mio. kr. ?

 

Sagsbeskrivelse:

Ved de tre årlige budgetopfølgninger kan budgettet rettes til, så det er i overensstemmelse med ny lovgivning, byrådsbeslutninger, fejl og mangler og ændret efterspørgsel på overførselsudgifterne. For alle andre afvigelser fra budgettet gælder rammestyringens principper om, at overskridelser skal finansieres inden for udvalgets ramme.

 

Udvalgets økonomi fra korrigeret budget til forventet regnskab er vist i tabellen her under:

 

Mio. kr.

Korrigeret budget

3. budget-opfølgning

Forventning spar/lån

Forventet regnskab

Serviceudgifter

 

 

 

 

Skattefinansieret drift i alt

             88,159

           0,088

           1,212

                 89,459

 

 

 

 

 

Skattefinansieret anlæg i alt

             49,337

           4,000

          -0,332

                 53,005

 

 

 

 

 

Total

           137,496

           4,088

           0,880

               142,464

 

 

+ = udgift / lån af næste år (underskud)

 - = indtægt / opsparing (overskud)

 

 

Korrigeret budget

Det korrigerede budget omfatter vedtaget budget, spar/lån-overførsler fra 2017 og godkendte budgetændringer.

 

3. budgetopfølgning

3. budgetopfølgning viser de budgetændringer, som udvalget ansøger om i denne sag, og som sendes videre til godkendelse i byrådet. Alle sager fremgår af bilag ”3.budgetopfølgning 2018 – specifikation”, men de væsentligste sager er kort beskrevet her:

Kultur og Idræt søger om godkendelse af disse tillægsbevillinger:

 

 

 

Tillæg til servicemedarbejder på Fredericia Idrætscenter 0,088 mio. kr.

 

Der er i forbindelse med Renovering af Fredericia Idrætscenter foretaget yderligere investeringer i udvendig vedligehold for 4,000 mio. kr. Puljen til udvendig vedligehold under Ejendomscentret har overført pengene til Anlægsprojektet ”vedligehold af Fredericia Idrætscenter”. Vedligeholdsarbejdet var planlagt til 2019 men fremrykket.

 

Der er i budgettet afsat rådighedsbeløb til en række anlægsprojekter, der frigives iht. bilag ”Ansøgning om anlægsbevilling”.

 

 

Forventning spar/lån

Forventet spar/lån viser den forventede opsparing eller lån af næste års budget.

 

Kultur og Idræt forventer på nuværende tidspunkt et merforbrug på 1,212 mio. kr.

 

Spar/lån behandles og godkendes ved regnskabsafslutningen.

Økonomiske konsekvenser

Der henvises til afsnittene ”Sagsbeskrivelse” samt ”Vurdering”.

Vurdering

Kulturinstitutionerne har været tilbageholdende med forbrug på serviceudgifter, og vil individuelt overholde budgettet eller ende med et overskud. Dog har Fredericia Idrætscenter en presset økonomi på grund af renoveringen og deraf følgende merudgifter, som bl.a. tabt leje- og forpagtningsindtægt, samt øgede driftsudgifter.

 

Tilskudspuljer til Kultur- og idrætsaktiviteter forventes at overholde budgettet.

Indstillinger

Kultur og Idræt indstiller:

  1. at budgetopfølgningen godkendes og videresendes til Økonomiudvalget og byrådet

Beslutning i Kultur- og Idrætsudvalget den 08-11-2018

Godkendt.

Punkt 66 Proud Lions Fredericia Team DK - ansøgning om ekstraordinært lokaletilskud til udskiftning af lamper

Sagsresumé

Proud Lions Fredericia Team DK søger om ekstraordinært lokaletilskud til udskiftning af lamper i deres træningslokaler. Klubben søger om 28.425 kr. Sagen indstilles til godkendelse med et tilskud på op til 65 % af det ansøgte beløb.

Sagsbeskrivelse:

Proud Lions Fredericia Team DK (Proud Lions) søger om ekstraordinært lokaletilskud til udskiftning af lamper i deres træningslokaler (bilag 1). Mange af de nuværende lamper virker ikke, og de har derfor været nødt til at sætte midlertidige arbejdslamper op. Klubben har indhentet to tilbud på materialer, og kan selv monterer lamperne (bilag 2 og 3). Det billigste tilbud er på 28.425 kr.

Proud Lions har 42 aktive medlemmer, hvoraf 31 medlemmer under 25 år, De resterende 11 medlemmer er alle i bestyrelsen eller trænere. Dertil har de 13 medlemmer der i gang med en prøveperiode. Dette svarer til at 0% af medlemmerne er over 25 år, i forhold til en beregning af ordinært og ekstraordinært lokaletilskud.

Foreningen er først blevet oprettet i 2018 og godkendt i juni 2018. De har derfor endnu ikke lavet deres første årsregnskab.

Gældende praksis inden for ekstraordinært lokaletilskud er, at der gives 65% i tilskud, dog først reduceret med den andel af medlemmer der er over 25 år og ikke er trænere eller ledere i foreningen. Proud Lions kan få fuldt tilskud på 65% af de 28.425 kr. = 18.476 kr.

Et tilskud kan finansieres af puljen til ekstraordinære lokaletilskud, hvor der pt. resterer 141.146 kr.

Økonomiske konsekvenser

Ingen.

Vurdering

Kultur & Idræt vurderer, at der kan gives ekstraordinært lokaletilskud til Proud Lions Fredericia Team DK til nye lamper.

Indstillinger

Kultur & Idræt indstiller, at Folkeoplysningsrådet anbefaler Kultur- og Idrætsudvalget, at

 

  • Proud Lions Fredericia Team DK bevilges et ekstraordinært lokaletilskud på op til 18.476 kr. til udskiftning af lamper.
  • Tilskuddet finansieres via puljen til ekstraordinære lokaletilskud. 

Beslutning i Folkeoplysningsrådet den 24-10-2018

Anbefales.

Beslutning i Kultur- og Idrætsudvalget den 08-11-2018

Godkendt.

Punkt 67 KFUM Peder Griib Gruppe og Den Selvejende Institution Lynghytten - Ansøgning om ekstraordinært lokaletilskud til reparation af tag

Sagsresumé

KFUM Peder Griib Gruppe og Den Selvejende Institution Lynghytten søger om ekstraordinært lokaletilskud til renovering af taget på Lynghytten. Der søges om 84.375 kr. Sagen indstilles til godkendelse med et tilskud på op til 65% efter gældende praksis.

Sagsbeskrivelse:

KFUM Peder Griib Gruppe og Den Selvejende Institution Lynghytten søger om ekstraordinært lokaletilskud til renovering af taget på Lynghytten. Spejdergruppen og Lynghytten søger sammen, dels fordi spejdergruppen er den eneste faste bruger af hytten, og dels fordi Lynghytten ikke har opkrævet høj nok husleje af spejdergruppen til at kunne klare større vedligeholdelsesopgaver. De har indhentet tre tilbud (fra to forskellige leverandører) på renoveringen af taget, på henholdsvis 100.625 kr., 98.875 kr. og 84.375 kr. (bilag 1 og 2). Der er forskel i typen af tagplader der anvendes. 

Der ligger en vedligeholdelsesplan fra Ejendomscenteret fra 2015, hvori der står, at taget/tagpladerne maksimalt vil kunne holde 5-10 år.

KFUM Peder Griib har pt. 29 aktive medlemmer, hvoraf 22 medlemmer under 25 år, de resterende 7 medlemmer er alle i bestyrelsen eller ledere. Dette svarer til at 0% af medlemmerne er over 25 år, i forhold til en beregning af ordinært og ekstraordinært lokaletilskud.

KFUM Peder Griibs årsregnskab (bilag 3) er vedlagt sammen med regnskabet fra Lynghytten (bilag 4).

Gældende praksis inden for ekstraordinært lokaletilskud er, at der gives 65% i tilskud, dog først reduceret med den andel af medlemmer der er over 25 år og ikke er trænere eller ledere i foreningen. KFUM Peder Griib og Lynghytten kan få fuldt tilskud på 65% af de 84.375 kr. = 54.844 kr.

Et tilskud kan finansieres af puljen til ekstraordinære lokaletilskud, hvor der pt. resterer 141.146 kr.

 

Økonomiske konsekvenser

Ingen.

Vurdering

Kultur & Idræt vurderer, at der kan gives ekstraordinært lokaletilskud til KFUM Peder Griib og Den Selvejende Institution Lynghytten til renovering af tag.

Indstillinger

Kultur & Idræt indstiller, at Folkeoplysningsrådet anbefaler Kultur- og Idrætsudvalget, at

 

  • KFUM Peder Griib og Den Selvejende Institution Lynghytten bevilges et ekstraordinært lokaletilskud på op til 54.844 kr. til renovering af tag.
  • Tilskuddet finansieres via puljen til ekstraordinære lokaletilskud. 

 

Beslutning i Folkeoplysningsrådet den 24-10-2018

Anbefales.

Beslutning i Kultur- og Idrætsudvalget den 08-11-2018

Godkendt.

Punkt 68 6. Juli Garden, ansøgning om tilskud og underskudsgaranti

Sagsresumé

6. Juli  Garden fremsender ansøgninger om støtte til aktiviteter i forbindelse med jubilæumsåret 2019. Der søges om støtte til garderfest i forbindelse med Garderfestivalen samt om en underskudsgaranti i forbindelse med afholdelse af jubilæumsudgaven af gardens Showtime-koncert. Kultur- og Idrætsudvalget skal tage stilling til bevilling af støtte og underskudsgaranti. Der indstilles til tilsagn om støtte på et mindre beløb end det ansøgte og til tilsagn om underskudsgaranti som ansøgt.

 

Sagsbeskrivelse:

6. Juli Garden er en blandet bygarde bestående af et tambourkorps og et harmoniorkester. Garden består af ca. 50 børn og unge i alderen 8-28 år. Garden spiller i en række forskellige sammenhænge og er en tydelig del af byens liv.

 

6. Juli Garden har en ’klippekortsordning’ med Fredericia Kommune med et ramme på kr. 50.000 pr. år og kommunen stiller i øvrigt lokaler gratis til rådighed for garden på Prangervej.

 

I 2019 fejrer 6. Juli Garden sit 40-års-jubilæum, og garden ønsker i den forbindelse at udvide de normale aktiviteter, for på den måde at markere jubilæet. Ansøgningerne vedrører ikke nye arrangementer men udvidelser af de allerede kendte arrangementer.

 

Hvert efterår afholder 6. Juli Garden en såkaldt ”Showtime”-koncert, en koncert, der primært henvender sig til mennesker med tilknytning til garden. Derudover inviteres beboere fra bl.a. byens plejecentre. I forbindelse med jubilæumsudgaven af koncerten ønsker man at hyre en højt profileret solist for på denne måde at markere jubilæet og ikke mindst for at tiltrække et bredere publikum blandt kommunens borgere. Dette vil medføre en merudgift og der søges derfor om en underskudsgaranti på op til kr. 20.000

 

I lighed med tidligere år afholdes der Garderfestival – i 2019 foregår det i dagene 24. – 26. maj. Også dette arrangement ønsker man at løfte i forbindelse med jubilæet. Til Garderfesten, der afholdes lørdag aften, ønsker man at udvide kredsen af deltagere ved at invitere tidligere medlemmer og bestyrelsesmedlemmer. Dette vil medføre et højere omkostningsniveau, og der søges om et tilskud på kr. 35.000. 6. Juli Garden har tidligere år modtaget et støttebeløb på kr. 20.000 til afholdelse af Garderfestivalen.

 

Udover nærværende ansøgninger til Kultur- og Idrætsudvalget søger 6. Juli Garden støtte i Senior- og Handicapudvalget (kr. 15.000 til koncerter på byens plejehjem i forbindelse med Garderfestivalen) og Økonomiudvalget (kr. 100.000 i tilskud til nye uniformer) Se samlet jubilæumsbudget i Bilag 1 – bemærk fanebladene.

Ønsker udvalget at imødekomme ansøgning kan finansiering ske af udvalgets tilskudskonto, hvor der resterer 70.000 kr.

Økonomiske konsekvenser

Ingen

Vurdering

Kultur & Idræt vurderer

Mht. Garderfestival

-          At det ligger uden for Kultur- og Idrætsudvalgets støtteområde at yde tilskud til fester og at der derfor ikke kan tildeles støtte udover det ’normale’ støttebeløb til Garderfestivalen.

Mht. Showtime-koncerten

-          At en koncert med en højt profileret solist vil løfte jubilæumsarrangementet for både gardens medlemmer og tilskuere og give fredericianerne et koncerttilbud af høj kvalitet

Indstillinger

Kultur & Idræt indstiller

-          At der ydes et tilskud på kr. 20.000 til afholdelse af Garderfestival 2019

-          At der gives tilsagn om en underskudsgaranti på op til kr. 20.000 i forbindelse med afholdelse af Show-timekoncerten.

-          At finansiering sker af udvalgets tilskudskonto.

Beslutning i Kultur- og Idrætsudvalget den 08-11-2018

Godkendt.

Punkt 69 Wannasport, evaluering mv.

Sagsresumé

Fredericia har i 2018 afprøvet Wannasport – en digital platform til booking af ledige idrætsfaciliteter med henblik på at brugere kan finde muligheder for at dyrke sport i Fredericia kommune. Det indstilles til drøftelse om der skal ske en videreførelse af videreførelse af platformen i 2019.

 

Sagsbeskrivelse:

Pr. 1. januar 2018 besluttede Kultur & Idræt i samarbejde med SIF at afprøve Wannasport med henblik på at få erfaringer med platformen, som giver borgerne mulighed for digitalt at booke faciliteter. Der blev indgået en kommuneaftale for et år, hvor de enkelte udbydere af faciliteter ikke har haft udgifter i forbindelse med brugen af systemet.

Det er nu tid til at beslutte, hvorvidt platformen skal videreføres i 2019.

Wannasport erstattede det tidligere koncept Fit Deal, som SIF, hallerne i Fredericia og Fredericia Kommune sammen afprøvede igennem ca. 3 år.

En evaluering af Wannasport viser, at systemet har opbakning fra alle haller i Fredericia. Der har igennem prøveperioden været en opadgående kurve med henblik på antallet af bookinger og tilbud om idrætsaktiviteter via Wannasport, se bilag.

En kommuneaftale koster 1 kr. pr. borger pr. år, hvorfor aftalen i 2018 koster kr. 51.000,- ekskl. moms.

Ved en indgået kommuneaftale afholder faciliteten (eksempelvis en hal) og øvrige udbydere af aktiviteter ikke udgifter forbundet ved hver transaktion. Når en booking gennemføres koster det 1,5 % i kortgebyr, og det resterende beløb tilgår hallen eller foreningen, der stiller faciliteten til rådighed.

Såfremt Wannasport anvendes udenom en kommuneaftale vil den enkelte udbyder skulle indgå en individuel aftale med Wannasport basereret på gebyr pr. transaktion eller fast månedlig ydelse.

Ønsker Kultur- og Idrætsudvalget at medvirke til en videreførelse af platformen vil finansiering kunne ske af midler til Idræt 7000, som er målrettet breddeidrætten, samt af midler til digitalisering.

 

Økonomiske konsekvenser

Ingen.

Vurdering

Kultur & Idræt vurderer, at Wannasport ikke har udlevet det fulde potentiale i løbet af de første 9 måneder. Kurven har været opadgående igennem hele året og flere aktører gør brug af platformen til at kommunikere omkring foreningstilbud via foreningsmodullet eller tilbyde booking af ledige haltider med mere.

Platformen understøtter Kultur-, Idræts- og Fritidspolitikken om ”at skabe rammer og lyst, så 75 % af borgerne i 2020 er aktive”. Derudover understøtter den også ”de selvejende hallers bestræbelser på at skabe øget aktivitet i nærområderne”. Den tilhørende app, som Wannasport tilbyder, gør det muligt at målrette tilbud til feriegæster og andre, som ønsker at dyrke idræt i Fredericia.

Indstillinger

Kultur & Idræt indstiller

at Kultur & Idrætsudvalget godkender en kommunal finansiering af platformen i 2019

at midlerne til finansieringen afholdes af puljen til Idræt 7000 og puljen til digitalisering

at der i løbet af 2019 udarbejdes en finansieringsmodel, der hviler på de deltagende parter

Beslutning i Kultur- og Idrætsudvalget den 08-11-2018

Godkendt.

Bilag

Wannasport fact sheed pr. 30.09.2018

Samarbejdsaftale mellem Fredericia Kommune og Wannasport

Punkt 70 Fredericia Idrætsråd 2018

Sagsresumé

Et endeligt grundlag for Fredericia Idrætsråd er klar og indstilles til godkendelse med henblik på anbefaling overfor Byrådet.

 

Sagsbeskrivelse:

Kultur- og Idrætsudvalget bemyndigede på sit møde den 16. august Kultur & Idræt til at færdiggøre grundlaget for Fredericia Idrætsråds arbejde, sammensætning mv. med henblik på anbefaling overfor Byrådet. Nu foreligger et endeligt forslag, se bilag.

I tilknytning til oprettelsen af Fredericia Idrætsråd bør rådets økonomiske ramme besluttes. Samvirkende Idrætsforeninger i Fredericia, der har nedlagt sig selv, har årligt modtaget et kommunalt tilskud på 300.000 kr. Det foreslås, at hovedparten af disse midler fremover stilles til Fredericia Idrætsråds disposition til anvendelse indenfor de opgaver, rådet skal løse. En mindre andel, f.eks. 50.000 kr. kunne årligt stilles til rådighed for Fredericia Idrætsfond, der arbejder direkte med at initiere klubudvikling.

Samvirkende Idrætsforeninger havde ved nedlæggelsen en opsparet pulje på 798.000 kr. som ved afviklingen er tilgået Kultur & Idræt. Det foreslås at hovedparten af disse midler stilles til rådighed for Fredericia Idrætsråd, ligeledes til udmøntning indenfor rådets opgaver. En mindre del, f.eks. 200.000 kr. foreslås overført til Fredericia Idrætsfonds rådighed, som en arbejdskapital til fondens formål. 

Økonomiske konsekvenser

Ingen

Vurdering

Kultur & Idræt vurderer, at grundlaget for Fredericias Idrætsråds arbejde er tilstrækkeligt beskrevet til at rådet kan træde i funktion og opnå gode resultater. Samtidig levner grundlaget mulighed for at rådet i høj grad selv præger sit arbejde og tilrettelægger opgaver og indsatser ud fra mere detaljeret viden og med mere specifikke målsætninger.

Indstillinger

Kultur & Idræt indstiller

At det endelige forslag til grundlag for Fredericia Idrætsråds virke godkendes, se bilag.

At det godkendte grundlag anbefales overfor Byrådet

At de 300.000 kr., der tidligere er tilgået Samvirkende Idrætsforeninger, fordeles med 250.000 kr. til Fredericia Idrætsråd og 50.000 kr. til Fredericia Idrætsfond.

At Samvirkende Idrætsforeningers opsparede midler fordeles med 598.000 kr. til Fredericia Idrætsråd og 200.000 kr. til Fredericia Idrætsfond.

Beslutning i Kultur- og Idrætsudvalget den 08-11-2018

Godkendt.

Punkt 71 Orientering (Lukket)