Sundhedsudvalget - 16-09-2019

Referat
Dato:
Mandag, 16 september, 2019 - 14:00
Hent som fil:
Dagsorden publiceret:
Torsdag, 12 september, 2019 - 19:00
Referat publiceret:
Fredag, 20 september, 2019 - 10:00

Punkt 43 Godkendelse af dagsorden

Beslutning i Sundhedsudvalget den 16-09-2019

Punktet Orientering om tværsektoriel samarbejdsaftale på børne- og ungeområdet udsættes til næste møde. Der byttes rundt på punkt 45 og 49.

 

Punkt 44 Status på Fredericia Sundhedshus

Sagsresumé

Fast statuspunkt omkring etableringen og udviklingen af Fredericia Sundhedshus.

 

Sagsbeskrivelse:

Projektleder for Fredericia Sundhedshus Sille Kloppenborg giver en status på sundhedshuset. Denne status vil bl.a. indeholde endelig program for Byrådets besøg på sundhedshuset den 30.9, opsamling på erfaringerne fra Åbent hus den 1. september, samt opfølgning på udfordringerne omkring omklædningsrummene ved varmtvandsbassinet.

 

Herudover vil der blive givet en status på de nyeste tiltag og aktører på Sundhedshuset, så som mammografiscreenings enheden og Sundia Kiropraktisk Klinik.

Økonomiske konsekvenser

Ingen

Vurdering

Ingen

Indstillinger

Staben for Sundhed og Velfærdsinnovation indstiller, at Sundhedsudvalget, tager orienteringen til efterretning.

Beslutning i Sundhedsudvalget den 16-09-2019

Orienteringen taget til efterretning.

 

Punkt 45 Godkendelse af Partnerskabsaftale på psykiatriområdet

Sagsresumé

Den politiske styregruppe for Fredericia Sundhedshus har tidligere udarbejdet og godkendt et visionspapir for samarbejdet på psykiatriområdet. Fredericia Kommune og Psykiatrien i Region Syddanmark har med udgangspunkt i visionspapiret Visioner for samarbejdet på psykiatriområdet arbejdet tættere og tættere sammen gennem det sidste år. Men der er endnu ikke underskrevet en endelig partnerskabsaftale. På baggrund af visionspapiret er der udarbejdet et forslag til en partnerskabsaftale.

 

Sagsbeskrivelse:

Partnerskabsaftalen er udarbejdet med udgangspunkt i visionspapiret Visioner for samarbejdet på psykiatriområdet, som tidligere er udarbejdet og godkendt af den politiske styregruppe for Fredericia Sundhedshus. Her er det beskrevet, hvordan Psykiatrien i Region Syddanmark og Fredericia Kommune har en fælles overordnet vision om, at flere mennesker med psykisk sygdom bliver udredt, behandlet, helbredt og rehabiliteret – både for deres psykiatriske og somatiske problemer.

 

Med underskrivelsen af Partnerskabsaftalen ønsker vi ikke blot at levere en bedre kvalitet af det, vi allerede gør. Vi ønsker at udfordre os selv. Det gør vi ved at udforske nye måder at understøtte vores borgere og patienter på i deres jagt på drømmen om et normalt liv, som i sidste ende også betyder bidragende borgere til vores fælles samfund.

 

I det forgangne år har vi gennemført en omfattende fælles proces med involvering af borgere og fagpersonale via Designskolen, med det mål at kortlægge den nuværende indsats og oplevelsen heraf. Processen har givet mange brugbare indsigter i forhold til tilrettelæggelsen af den fremtidige borgercentrerede indsats.

På udvalgsmødet deltager Kerstin Bro Egelund fra Designskolen i Kolding. Kerstin vil kort fortælle om det, der er kommet ud af processen.

Den nye og ambitiøse Sundhedsaftale for 2019-2023 understreger, at vi skal udvikle det nære og sammenhængende sundhedsvæsen på tværs af region og kommune. Målsætningerne i Sundhedsaftalen, der omhandler psykiatrien, bliver også målsætningerne for samarbejdet mellem Fredericia Kommune og Psykiatrien i Region Syddanmark.

 

  • Vi vil reducere andelen af unge med dårlig mental trivsel
  • Vi vil reducere antallet af genindlæggelser inden for 30 dage.
  • Vi vil reducere antallet af færdigbehandlingsdage på sygehusene.
  • Vi vil reducere overdødeligheden blandt borgere med psykiske lidelser.
  • Vi vil sikre, at andelen af psykisk syge, som fastholdes på arbejdsmarkedet og i uddannelse øges.

 

Der er et ønske om, at Partnerskabsaftalen bliver underskrevet af Jacob Bjerregaard, borgmester i Fredericia Kommune og Stephanie Lose, Regionsrådsformand i Region Syddanmark i forbindelse med markeringen af sindets dag i Fredericia Sundhedshus 8. oktober 2019, hvor en ny PsykInfo stand i Sundhedshuset også indvies.

Økonomiske konsekvenser

Ingen.

Vurdering

Det vurderes, at Partnerskabsaftalen kan være med til at styrke samarbejdet mellem Fredericia Kommune og Psykiatrien i Region Syddanmark endnu mere. De fælles mål og visioner er med Partnerskabsaftalen blevet endnu tydeligere.

Indstillinger

Sundhed og Velfærdsinnovation, Social og Beskæftigelse, Senior og Handicap samt Familie og Børnesundhed indstiller, at udvalgene drøfter konkrete input til initiativer, der kan følge aftalens udmøntning.

Beslutning i Sundhedsudvalget den 16-09-2019

Kerstin Bro fra Designskolen Kolding holdt et oplæg om processen og nuværende indsigter i forhold til at gå i borgerens fodspor. Indsigterne bruges ind i arbejdet om de fremadrettede samarbejdsstrukturer mellem kommunen og den regionale psykiatri, herunder den fælles indflytning på Sundhedshuset.

 

Udvalget var meget optagede af de nuværende indsigter, og ønsker at partnerskabsaftalen bruges til at arbejde endnu mere på tværs mellem sektorerne, og internt i kommunen, samt bruges som grundlag for at nytænke vores fælles indsatser og tilbud.

 

Punkt 46 3 eksempler til ansøgning til WHO Healthy Cities Network fase VII

Sagsresumé

Der skal ansøges om medlemskab af WHO Healthy Cities Network fase VII. Der skal beskrives tre eksempler på god praksis til ansøgningen. Sundhedsudvalget drøfter de bilagte forslag med henblik på godkendelse.

 

Sagsbeskrivelse:

Fredericia Kommune blev optaget i WHO´s Healthy Cities Network fase VI i starten af 2018. Da Fredericia Kommune blev optaget i slutningen af fase VI, skal der genansøges i forbindelse med opstart af fase VII. På udvalgsmødet den 19. august blev Sundhedsudvalget orienteret om status på ansøgningen samt den rammebeskrivelse, som ansøgningen skal bygges op omkring.

Et af del-elementerne i ansøgningen er, at der skal beskrives tre eksempler på god praksis, der skal deles med de øvrige medlemmer til inspiration. Sundhedsudvalget besluttede, at koncernen skulle udarbejde tre forslag til eksempler med fokus på:

  1. Fredericia Sund By mikro-partnerskaber
  2. Samarbejde på tværs i regi af Sundhedshuset
  3. Et eksempel fra koncernområdet Teknik og Miljø – eksempel med Supercykelforbindelse

Der er vedlagt bilag med ovenstående tre forslag. Disse er udarbejdet ud fra de rammer, som ansøgningen har givet. De må højest beskrives med 350 ord. Såfremt Sundhedsudvalget godkender de bilagte eksempler, bliver de oversat til engelsk og indgår som led i ansøgningen.

Økonomiske konsekvenser

Ingen

Vurdering

Ingen

Indstillinger

Sundhed og Velfærdsinnovation indstiller, at

  1. Sundhedsudvalget godkender de tre eksempler på god praksis, der skal deles med Healthy Cities netværket.

Beslutning i Sundhedsudvalget den 16-09-2019

Udvalget godkendte de tre eksempler med den rettelse at overskriften på eksemplet med supercykelstien bliver Sundhed i byrummet.

 

Punkt 47 Orientering om de kommunale medfinansieringsudgifter 2018

Sagsresumé

 

I 2018 var Fredericia Kommunes aktivitetsbestemte medfinansieringsudgift til sygehusvæsenet på i alt 211.528.573 kr. Der er udarbejdet en oversigt over den kommunale medfinansiering, som viser, at der er sket en stigning fra 2017 til 2018, hvilket blandt andet kan være forårsaget af den nye afregningsmetode.

 

Sagsbeskrivelse:

 

Sundhed og Velfærdsinnovation samarbejder hvert år med Økonomi for at udarbejde en oversigt, der har til formål at kortlægge udgifterne i den kommunale medfinansiering. Kortlægningen har fokus på de opgjorte tal for 2018 samt udgiftsudviklingen.

 

I 2018 var den aktivitetsbestemte medfinansieringsudgift for Fredericia Kommune på i alt 211.528.573 kr. Dette svarer til en udgift på 4.072 kr. pr. indbygger i Fredericia Kommune. Medfinansieringsudgiften pr. indbygger på landsplan var i 2018 på 3.787 kr.

 

Denne højere udgift pr. indbygger resulterer i, at Fredericia Kommune i 2018 har et samlet merforbrug ift. landsgennemsnittet på 14,6 mio. kr. I 2017 lå Fredericia Kommunes merforbruget ift. landsgennemsnittet på 14,2 mio. kr.

 

Fra 2018 blev afregningen af den kommunale medfinansiering af det somatiske område og i dele af praksissektoren ændret, således at den nu afhænger af borgernes alder. Det betyder, at den kommunale medfinansiering stiger for ældre og småbørn, mens den bliver mindre for 3-64-årige. Derudover så har sygehusene været pålagt en stigende aktivitetsudvikling og produktionsværdi. Disse ændringer gør det vanskeligt at sammenligne udgifterne for 2017 og 2018.

 

Hvis man alligevel forsøger at lave en sammenligning, så kan det ses, at fra 2017 til 2018 steg Fredericia Kommunes medfinansieringsudgifter til regionens sundhedsudgifter med ca. 21,8 mio. kr. I 2018 fik Fredericia Kommune dog tilført 13,062 mio. kr. ved kommuneaftalen, hvilket betyder, at stigningen i medfinansieringsudgifterne fra 2017 til 2018 reelt kun udgør en stigning på ca. 8,8 mio. kr.

Udgifterne til det somatiske område udgør i 2018 i alt 185.668.427 kr., hvilket svarer til 88% af medfinansieringsudgifterne. Når de tilførte midler modregnes, så er udgifterne til somatisk behandling stadig steget med 5,4%. Denne stigning i medfinansieringsudgifterne kan blandt andet være forårsaget af den nye aldersbestemte afregningsmetode.

 

Udgifterne til psykiatrien udgør i 2018 6% af medfinansieringsudgifterne. Det svarer til 10.553.410 kr., hvilket er samme niveau som i 2017.

 

Resten af medfinansieringsudgifterne fordeler sig med 5% på praksissektoren, og 1% til genoptræning, hospice og færdigbehandlede.

 

Strategisk sundhedskonsulent Michela Jørgensen deltager under dette punkt.

 

Økonomiske konsekvenser

Ingen

Vurdering

På grund af den nye aldersbestemte afregningsmetode, så vanskeliggøres sammenligningen af udgifterne fra 2017 og 2018. I forhold til denne kortlægning af medfinansieringsudgifterne, så tillægges udviklingstendenserne derfor mindre betydning.

 

2018 kommer derimod fremadrettet til at fungere som en ny baseline for analyserne af udgifterne til medfinansiering af sundhedsvæsenet. Det er derfor relevant også at overveje, hvilke analyser og temaer som den årlige kortlægning af medfinansieringsudgifterne fremadrettet skal indeholde.

Indstillinger

 

Sundhed og Velfærdsinnovation indstiller, at udvalget skal drøfte konkrete initiativer/handlinger til fortsat nedbringelse af udgifter/indlæggelser.

 

Beslutning i Sundhedsudvalget den 16-09-2019

Udvalget tog orienteringen til efterretning og efterspørger, at der fortsat arbejdes målrettet med kompetenceudvikling og kendskab til redskaber, der kan forebygge indlæggelser og understøtte sygdomsforebyggelse generelt.

 

Punkt 48 Orientering om tværsektoriel samarbejdsaftale på børne- og ungeområdet

Sagsresumé

 

Familiechefen vil på udvalgsmødet orientere om den tværsektorielle samarbejdsaftale på børne- og ungeområdet, der er indgået mellem Region Syddanmark, almen praksis og de 22 kommuner i Region Syddanmark,

 

Sagsbeskrivelse:

 

Region Syddanmark, almen praksis og de 22 kommuner i Region Syddanmark har godkendt en samarbejdsaftale på Børne- og Ungeområdet.

 

Formålet med aftalen er at skabe et smidigt og effektivt samarbejde til gavn for de børn og unge, der allerede er, eller er i risiko for at mistrives, samt deres pårørende. Aftalen skal således sikre en koordineret og sammenhængende indsats, på tværs af kommuner, region og almen praksis.

 

Familiechefen vil på mødet orientere om aftalens indhold.

Økonomiske konsekvenser

Ingen.

Vurdering

Ingen.

Indstillinger

 

Familie og Børnesundhed indstiller, at orienteringen tages til efterretning

Beslutning i Sundhedsudvalget den 16-09-2019

Punktet dagsordensættes på udvalgsmødet i november.

 

Punkt 49 Fredericia for Verdensmålene. Udkast til ny strategi for bæredygtig udvikling

Sagsresumé

Udvalget præsenteres for udkast til ny strategi for bæredygtig udvikling for Fredericia Kommune. Udkastet drøftes på mødet med henblik på at få udvalgets bemærkninger hertil. 

 

Sagsbeskrivelse:

Koncernledelsen v/ Projektgruppen for Fredericia for Verdensmålene præsenterer på mødet udkast til Fredericia Kommunes strategi for bæredygtig udvikling 2020-2023.

Byrådet satte den 29. april gang i processen med at udarbejde kommunens nye strategi for bæredygtig udvikling med FN’s 17 Verdensmål som overlægger.

Strategien samler arbejdet med bæredygtig udvikling på tværs af alle koncernområder og stabe og vil omfatte alle aspekter af bæredygtighed - både grønne, sociale og økonomiske forhold. Processen drives med fokus på samskabelse, involvering, helhedstænkning og koordinering på tværs af indsatser og arbejdsområder.

På baggrund af bl.a.

-          Interviews med fagcheferne i 2018/19

-          Temamøde for Byrådet den 2. april 2019

-          Folkehøring for fredericianere den 2. april 2019

-          Workshop for ”alle” den 20. juni 2019

-          Drøftelser med HMU den 25. juni 2019

-          Eksisterende strategier og politikker

-          Øvrig inspiration (artikler, andre kommuners strategier)

har projektgruppen udarbejdet udkast til strategi for bæredygtig udvikling – ”Fredericia for Verdensmålene” – der vedlægges som bilag.

Temaerne i strategien er:

-          0. Introduktion? (fokus på klima, sundhed og økonomi – og ’vi gør det sammen’)

-          1. Læring og handlekraft?

-          2. Lige muligheder for et sundt og godt liv?

-          3. Bæredygtig by og lokalsamfund?

-          4. Livet i naturen?

-          5. Vandet omkring os?

-          6. Bæredygtig vækst og erhvervsudvikling?

-          7. Bæredygtig forsyning og ansvarligt forbrug?

-          8. Kommunen som bæredygtig koncern?

Alle fagudvalg i Fredericia Kommune præsenteres for det samme udkast til ny strategi med anmodning om bemærkninger hertil.

Udvalgenes bemærkninger vil blive indarbejdet i et revideret udkast til strategi, som herefter primo oktober 2019 vil blive sendt i offentlig høring. Byrådet informeres ved offentliggørelsen. Efter høringsperioden tilpasses strategien efter de indkomne bemærkninger, inden den forelægges økonomiudvalget og byrådet. Strategien forventes endeligt vedtaget af byrådet i december 2019.

På mødet deltager medarbejdere fra arbejdsgruppen, der præsenterer oplæg til drøftelse.

Økonomiske konsekvenser

Ikke vurderet

Vurdering

 De valgte temaer og emner i strategien er dem, som projektgruppen sammen med Koncernledelsen har vurderet, som de mest relevante ud fra såvel de indsamlede input og analyse af de data, der forelægger.

Indstillinger

Det indstilles, at udvalget drøfter udkast til ny strategi og kommer med bemærkninger hertil, særligt vedrørende valg af temaer og dertilhørende emner

Beslutning i Sundhedsudvalget den 16-09-2019

Der blev kvitteret for et godt udkast med en tydelig sundhedspolitisk dagsorden. Udvalget ønsker, at strategien gennemskrives, så den bliver kort og præcis, uden for mange fyldord.

 

Punkt 50 Orientering (Lukket)