Uddannelsesudvalget - 08-06-2021

Referat
Dato:
Tirsdag, 8 juni, 2021 - 16:30
Hent som fil:
Dagsorden publiceret:
Torsdag, 3 juni, 2021 - 11:15
Referat publiceret:
Fredag, 11 juni, 2021 - 12:45

Punkt 1 Godkendelse af dagsorden

Sagsresumé

 

 

Sagsbeskrivelse:

 

Indstillinger

Indstilles til godkendelse.

 

Beslutning i Uddannelsesudvalget den 08-06-2021

Godkendt.

Punkt 2 Budgetlægning 2022 - Uddannelsesudvalget

Sagsresumé

Som led i budgetproceduren for budget 2022-2025 drøfter udvalget den økonomiske situation og udarbejder input til den kommende budgetforhandling. Dette er forårets andet møde i udvalget om budgetlægningen.

 

Sagsbeskrivelse:

Den 1. marts 2021 vedtog Byrådet årets budgetproces, der blandt andet tager udgangspunkt i fagudvalgenes drøftelser og med fokus på en åben og mere inddragende proces, hvor fagligheden kan berige de politiske drøftelser. Hensigten er at skabe det fulde overblik over udvalgets økonomi til brug for de kommende budgetforhandlinger, som leder frem til det endelig budget.

 

På aprilmøderne blev udvalget præsenteret for den aktuelle økonomiske situation og fremdrift i implementering af budget 2021. Flere af fagudvalgene bestilte supplerende viden til mødet i juni. Forvaltningen vil på mødet redegøre for denne.

 

På mødet vil forvaltningen præsentere et samlet oplæg til udvalgets budgetbidrag til den kommende budgetlægning. Der er ikke lagt op til forhandlinger i udvalget – snarere at udvalget arbejder for at skabe det fulde overblik over udvalgets økonomi og dermed et oplyst grundlag for de kommende budgetforhandlinger.

 

Byrådet har fået fremlagt et program for udvalgenes drøftelser på juni-mødet. Programmet er vedlagt på sagen.

 

Økonomiske konsekvenser

Det helt overordnede mål for budgetlægningen er at realisere visioner og politikker for Fredericia Kommune på økonomiske forsvarlig vis. Med henblik på at sikre dette, anvendes målene i kommunens økonomiske politik som pejlemærker i budgetlægningen. Dvs.:

  • Balance i økonomien
  • Robust kassebeholdning
  • Investeringer i kommunens udvikling
  • Afdrag på 70 mio. kr. årligt på den langfristede gæld

 

Endvidere sigtes der mod overholdelse af de centralt fastsatte rammer for serviceudgifter og anlæg i kommuneaftalen. Forvaltningen vurderer, at råderummet i en kommende kommuneaftale i lighed med tidligere år vil være begrænset. Det er derfor af afgørende betydning, at der arbejdes ud fra rammestyringens principper som besluttet i byrådets økonomiske politik. Evt. merudgifter skal med andre ord søges finansieret inden for rammen.

 

Vurdering

Budgetlægningen for 2022-2025 tager udgangspunkt i budgetproceduren, som blev godkendt på Byrådets møde den 1. marts 2021. Her i beskrives en proces, der bygger på åbenhed, medinddragelse og faglig understøttelse af de politiske beslutninger.

 

Udgangspunktet for budgetlægningen er en sund økonomi, hvor der dog opleves pres på det specialiserede socialområde, og hvor der pga. corona og forventningen til en kommende midtvejsregulering er stor usikkerhed omkring, hvorvidt budgettet er tilstrækkeligt.

 

Indstillinger

Økonomi og Personale indstiller til Uddannelsesudvalget, at:

  1. Udvalget drøfter udvalgets budgetbidrag til den kommende budgetlægning.
  2. Udvalget fremsender udvalgets budgetbidrag til Byrådets budgetseminar.

 

Beslutning i Uddannelsesudvalget den 08-06-2021

  1. Drøftet
  2. Budgetbidragene oversendes til ØK med tilføjelsen at der ønskes budget til et antal voksenelever på SOSU samt opkvalificering og ”hænder nok”

Punkt 3 Status på samarbejdsaftale med Business Fredericia, Fagbevægelsen Fredericia og Fredericia Uddannelsesråd

Sagsresumé

I forbindelse med budget 2020 besluttede et enigt byråd at forny samarbejdsaftalen mellem Fredericia Kommune, Business Fredericia, Fagbevægelsen Fredericia og Fredericia Uddannelsesråd. En fornyet samarbejdsaftale skal sikre flere i arbejde og nye virksomheder og derudover sikre uddannelse, kompetenceudvikling og efteruddannelse af Fredericias arbejdsstyrke. Uddannelsesudvalget har ønsket en status på samarbejdsaftalen. På mødet deltager Business Fredericia og vil give en status på aftalen samt konkrete initiativer, som Business Fredericia har søsat.

 

Sagsbeskrivelse:

Fredericia Kommune, Business Fredericia, Fagbevægelsen Fredericia og Fredericia Uddannelsesråd indgik i 2020 en fornyet samarbejdsaftale. Samarbejdsaftale 2020 er vedhæftet som bilag.

Samarbejdsaftale 2020 skal:

-          Sikre flere i arbejde, nye virksomheder og dermed flere fredericianske arbejdspladser.

-          Sikre uddannelse, kompetenceudvikling og efteruddannelse af Fredericias arbejdsstyrke.

 

Den fælles målsætning med samarbejdsaftale er, at Fredericia fortsætter sin flotte fremgang, når det handler om erhvervsklima. Beskæftigelsesindsatsen skal forberedes og langtidsledigheden skal nedbringes.

 

Indsatser

Partnerne bag samarbejdsaftalen forpligter sig på konkrete indsatser på både uddannelses- og beskæftigelsesområdet. Af indsatser på uddannelsesområdet kan nævnes følgende:

-          At flere medarbejdere bliver efteruddannede og opnår nye kompetencer

-          Fortsat at sikre praktikpladser til alle unge

-          At arbejde sammen om tiltrækning af uddannelser indenfor prioriterede brancher

-          At unge under videregående uddannelse i øget omgang kan få et studierelevant arbejde

-          At flere unge i fremtiden vælger en erhvervsuddannelse

-          At etablere et samarbejde om virksomhedsrelevant undervisning, virksomhedsbesøg og erhvervspraktik i folkeskolen

Med samarbejdsaftalen blev rådet for beskæftigelse, uddannelse og udvikling etableret. Rådet tilrettelægger den overordnede og strategiske retning for samarbejdsaftalen. Den daglige udmøntning af samarbejdsaftalen sker i løbende og tæt samarbejde mellem erhvervsliv, uddannelsesinstitutioner, faglige organisationer og kommunens forvaltning.

Økonomiske konsekvenser

Ingen

Vurdering

Ingen

Indstillinger

Uddannelse indstiller, at Uddannelsesudvalget tager orienteringen til efterretning.

 

Beslutning i Uddannelsesudvalget den 08-06-2021

Til efterretning.

Punkt 4 Samarbejde om flere faglærte med Business Fredericia

Sagsresumé

Fredericia Kommune har en ambitiøs EUD-strategi, som både er målrettet eleverne i grundskolen og på 10. klasse og de lidt ældre unge op til 30 år. For nogle unge er vejen til en faglært uddannelse en anden end den traditionelle uddannelsesvej. For dem vil erhvervspraktik, adgang til et erhvervsnetværk og et job være den vej til en faglært uddannelse, som motiverer dem bedst.

 

Uddannelsesudvalget orienteres om et styrket samarbejde med Business Fredericia om flere faglærte i Fredericia.

 

Sagsbeskrivelse:

Uddannelsesudvalget har løbende investeret i uddannelsesvejledningen i Fredericia Kommune og har tidligere afsat midler til at udvikle, udbrede og løfte kvaliteten af erhvervspraktik i grundskole og i 10. klasse. Erhvervspraktik i grundskolen skal være med til at afklare de unge i forhold til deres uddannelsesvalg, herunder understøtte erhvervsuddannelsesstrategien.

 

På den baggrund har formandskabet for Uddannelsesudvalget været i dialog med Business Fredericia, hvor initiativer til at styrke samarbejdet om flere faglærte i Fredericia blev drøftet. Mødet udmøntede sig i tre konkrete aftaler om tre nye spor, som skal afprøves. 

 

Det første spor handler om en praktikpladsgaranti til elever i 9. og 10. klasse, som er motiverede for og har evnerne til at påbegynde en erhvervsuddannelse, enten i mesterlære eller på traditionel vis i direkte forlængelse af 9. eller 10. klasse. Garantien omfatter de praktikpladsmuligheder, som er hos de virksomheder, som er godkendte praktiksteder og som ligger i Fredericia Kommune. For at blive omfattet af garantien skal eleverne leve op til de forventninger, som virksomhederne har og til de optagelses- og gennemførselskrav, som der er på erhvervsuddannelserne. Det er uddannelsesvejlederne i UU Fredericia, som formidler kontakten til Business Fredericia, som efterfølgende finder relevante virksomheder, der vil realisere praktikpladsgarantien. En naturlig vej ind i garantien vil være spor 2, som er beskrevet herunder.  

 

Det andet spor handler om at bygge videre på erhvervspraktikken i grundskolen og 10. klasse. De elever, som i opfølgningen på deres erhvervspraktik giver udtryk for en ny eller yderligere interesse inden for erhvervsuddannelserne, skal have et tilbud om at blive koblet op med en konsulent fra Business Fredericia. Konsulenten vil introducere eleven til flere muligheder og erhvervskontakter i Fredericia, således at eleven kan komme i flere praktikker, som dels kan vedligeholde og øge interessen, dels veksles til en aftale om en læreplads. UU Fredericia skaber kontakten mellem elev og Business Fredericia.

 

Det tredje spor handler om at konkretisere job- og uddannelsesmuligheder og levere kontakter til unge på uddannelseshjælp. UU Fredericia og jobcentrets ungeteam udvælger hold på 6 unge på uddannelseshjælp, som bliver inviteret til en dag på Bülows Makerspace. Her får de unge mulighed for at afprøve forskellige jobområder indenfor erhvervsuddannelserne, samtidig med at de får individuelle samtaler med repræsentanter fra erhvervslivet i Fredericia. De individuelle samtaler kan eksempelvis føre direkte til et job eller til møder med kontaktpersoner på forskellige virksomheder. Samtalerne kan også være en del af motivationsarbejdet omkring denne målgruppe. UU Fredericia står for logistikken i disse arrangementer.

 

Økonomiske konsekvenser

Ingen.

 

Vurdering

Ingen.

 

Indstillinger

Uddannelse indstiller, at Uddannelsesudvalget tiltræder de forslåede modeller.

Beslutning i Uddannelsesudvalget den 08-06-2021

Tiltrådt.

Punkt 5 Status på Studieby Fredericia og Bülows Makerspace

Sagsresumé

Studieby Fredericia – herunder teknologiværkstedet Bülows Makerspace – har til formål at sætte fokus på og udvikle Fredericia som attraktiv uddannelsesby for de unge i 10. klasse, på ungdomsuddannelserne og de videregående uddannelser i Fredericia Kommune.

 

Der gives på udvalgsmødet en status på initiativerne.

 

Sagsbeskrivelse:

Status på Studieby Fredericia

Initiativer under Studieby Fredericia omfatter aktiviteter på tværs af uddannelserne (Studieforum og Studiestartsevent), velkomsttiltag for nye studerende (Studieby muleposer) og informationskanaler (Hjemmeside og Instagram) m.m.

 

På udvalgsmødet den 2. februar 2021 besluttedes det at aflyse alle fysiske aktiviteter under Studieby Fredericia i første halvdel af 2021. Fysiske aktiviteter såsom Studiestartevent 2021 og studiecaféer for unge på ungdomsuddannelserne og de videregående uddannelser blev derved udskudt til efteråret. I denne periode er der i stedet afholdt tre online møder med Studieforum, hvilket har været en stor succes. Studieforum har debatteret fritidspolitik, udvikling af Fredericia som studieby og coronavenlige arrangementer. Derudover er brandingindsatsen af Studieby Fredericia blevet højnet via Instagram med blandt andet konkurrencer for elever og studerende i byen.

 

Samfundet er nu åbnet mere op og der er håb for, at der indenfor de gældende restriktioner kan afholdes fysiske aktiviteter i efteråret 2021. Der er planlagt følgende aktiviteter og tiltag:

 

Eventplan 2021-2022

For at skabe en større genkendelighed for brandet Studieby Fredericia, arbejdes der på en ’’eventplan’’, som lanceres hvert år op til et nyt skoleår. Således kan (nye) elever og studerende i byen allerede i starten af skoleåret skabe sig et overblik over tilbud og aktiviteter under Studieby Fredericia. Eventplanen skal koordineres med uddannelsesinstitutioner og samarbejdspartnere.

 

Coronavenligt studiestartsevent 2021

Studieforum er i foråret påbegyndt planlægningen af det årlige studiestartsevent for 10. klasse og ungdomsuddannelserne. Studiestartsevent 2021 afholdes i samarbejde med Tøjhuset og Ungdommens Hus, og Tøjhusets lokaler er reserveret d. 25. september 2021. Medlemmer af planlægningsgruppen fra Studieforum vil markedsføre eventet og sælge et begrænset antal billetter på deres uddannelsessteder i løbet af august/september. Ligesom i 2019 uddeles der frivilligbeviser til de unge, der er involveret i planlægningen af eventet.

 

Studiecaféer

I samarbejde med Studieforum planlægges fire studiecaféer for unge fra 10. klasse og ungdomsuddannelserne. Studieforum har tidligere udtrykt ønske om flere af denne type sociale og/eller faglige arrangementer på tværs af uddannelserne. Medlemmer af Studieforum står for planlægning, markedsføring og afvikling af caféerne i samarbejde Ungdommens Hus. Der afholdes særskilte studiecaféer og velkomstarrangementer (eksempelvis introduktionsdag for traineelærer, ungebyvandring m.m.) for studerende på de videregående uddannelser.

 

Ny markedsføringsplatform

Studieby Fredericias informationskanaler består på nuværende tidspunkt af en instagramprofil (Studieby.Fredericia) og en hjemmeside (Studiebyfredericia.dk). For at ramme en endnu bredere målgruppe vil der inden det nye skoleår blive oprettet en Facebookside til Studieby Fredericia. Facebooksiden vil blive målrettet elever og studerende og vil give dem et samlet overblik over aktiviteter under Studieby Fredericia. Fredericia som uddannelsesby vil løbende blive markedsført på platformen med forskelligt indhold.

 

Studieby muleposer

Igen i år vil alle elever og studerende på ungdomsuddannelserne og de videregående uddannelser modtage muleposer ved studiestart i august/september med udvalgt indhold, så de får en introduktion til Studieby Fredericia.

 

Status på Bülows Makerspace

I samarbejde med Børn og Unge er der foretaget en kortlægning af ressourcer og behov i folkeskolen, som skal ende ud i en samlet makerspace-model for Fredericia. Modellen skal blandt andet bruges i en ansøgning til Villum Fondens makerspace-pulje, som har deadline den 2. juni. Kortlægningen af ressourcer og behov er sket i samarbejde med en ekstern samarbejdspartner (Guldastronaut), der har indgående viden om opbygning af makerspaces og arbejdet med teknologiforståelse i folkeskolen.

 

En makerspace-model for Fredericia er blevet til på baggrund af interviews med bl.a. afdelingsledere/PLUC ledere og udvalgte medarbejdere på alle distriktsskoler og Frederiksodde Skole. Herudover er undervisere fra 10’ende og 10.PRO samt HTX EUC Lillebælt også blevet interviewet. Modellen vil være en løftestang for de politisk vedtagne strategier/mål omkring STEAM, EUD, Verdensmål, en attraktiv udskoling og legende læring. Den vil agere som en fælles strategi for arbejdet med teknologiforståelse i folkeskolen i Fredericia Kommune.

 

Aktiviteter i Makerspace

Makerspace har siden årsskiftet være ramt af restriktionerne for både undervisningsforløb og almindelige borgeres besøg. Den 21. maj tegner til at blive datoen, hvor Makerspace igen kan afholde samme aktiviteter som før COVID-19.

 

For alle

Åbent værksted / Open Space har været ramt af restriktionerne for kultur- og foreningslivet og har derfor ikke kunnet have besøgende borgere i værkstedet. Borgere har dog kunnet få 3D printet eller lasercuttet specifikke emner, ligesom der er opstået et initiativ som ”Book en Maker”, hvor man har haft mulighed for at booke en teknologimedhjælper til 30 min. virtuel sparring om ens projekt.

 

Til efteråret er der planlagt seks Makerdays (events for alle borgere), fire begynderkurser i teknologier (kurser for undervisere og for alle borgere) samt løbende events i samarbejde med andre i byen.

 

For folkeskolen og ungdomsuddannelserne

Den 7. april startede Byg&Hyg og SKILLS-forløbet op igen. En række undervisningsforløb er blevet rykket fra nedlukningsperioden i januar-marts til sidst på skoleåret 20/21. Ikke alle klasser har haft mulighed for at rykke deres booking, men frem mod sommerferien afholdes der alligevel 9 Byg&Hyg-forløb for 6. klasserne og 6 SKILLS-forløb for 8. klasserne.

 

I løbet af foråret er der afholdt samtaler med EUC Lillebælt (HTX og EUD), Fredericia Gymnasium og IBC ud fra udvalgets ønske om at udvide tilbuddet til i højere grad at inkludere ungdomsuddannelserne og de videregående uddannelser. Der er aftalt et møde med SOSU FVH i Makerspace en tirsdag i august. Foruden dette er der startet en dialog med SOSU FVH, Det Grønne Rum og Børn & Unge om et Bæredygtighedsforløb med brug af Virtual Reality for 7. klasse.

 

I perioden har der også været afholdt tre begynderkurser (ét i Lasercutter og to i 3D Print) for undervisere i folkeskolen og på ungdomsuddannelserne. Efter sommerferien vil læringsrådgiverne afholde inspirationseftermiddage med forskellige temaer.

 

Økonomiske konsekvenser

Ingen.

 

Vurdering

Ingen.

 

Indstillinger

Uddannelse indstiller, at Uddannelsesudvalget tager orienteringen til efterretning.

 

Beslutning i Uddannelsesudvalget den 08-06-2021

Til efterretning.

Punkt 6 Status på EUD Strategi

Sagsresumé

Den nationale strategi om, at der skal være flere dygtige erhvervsuddannede med kvalifikationer, som lever op til virksomhedernes behov, har fire klare mål for erhvervsuddannelsernes udvikling.

 

Uddannelsesudvalget har udarbejdet strategien ”Flere unge faglærte” gældende for årene 2019-2022, hvor der er sat lokale målsætninger for både rekruttering til og fastholdelse på erhvervsuddannelserne.

 

Der gives en status på Fredericia Kommunes og erhvervsuddannelsernes arbejde med indsatserne og der lægges op til revision af strategien.

 

Sagsbeskrivelse:

MÅL 1: FLERE UNGE SKAL VÆLGE EN ERHVERVSUDDANNELSE

Det lokale mål er, at andelen af unge under 30 år, der vælger en erhvervsuddannelse, skal stige til 27% i 2020 og 30% i 2023. Hertil er den lokale målsætning, at andelen af elever, der vælger en erhvervsuddannelse direkte efter 9. eller 10. klasse, skal op på mindst 20% i 2020 og stige til mindst 25% i 2023.

Nedenstående afsnit berører sidstnævnte målsætning om andelen af elever fra 9. klasse eller 10. klasse, som vælger en erhvervsuddannelse. Der findes endnu ikke tilgængelige tal på andelen af unge under 30 år, som vælger en erhvervsuddannelse. UU Fredericia har gennem Ungedatabasen påbegyndt en registrering, hvor vi primo 2022 kan give en indikation på dette måltal.

 

Søgning til erhvervsuddannelser for elever med bopæl i Fredericia¨

UU Fredericias Ungedatabase indeholder informationer om unge i alderen 15 til 25 år, som er bosiddende i Fredericia. Her ser man også på førsteprioritetsansøgninger til en erhvervsuddannelse, men kun for elever, som har bopæl i Fredericia.

 

Tabel 1 viser andelen af elever (bosiddende i Fredericia) som har søgt en given ungdomsuddannelse som 1. prioritet direkte fra 9. eller 10. klasse. I 2021 har ca. 23% haft en erhvervsuddannelse som 1. prioritet, hvilket er en stigning i forhold til 2020 (ca. 20%). Der er altså sket en fremgang i søgning til erhvervsuddannelser for de elever med bopæl i Fredericia. Den lokale målsætning på 20% i 2020 er indfriet og vi er godt på vej mod de 25% i 2023. 

 

Tabel 1

1. prioritets ansøgninger

2020

2021

Erhvervsuddannelser

20,1%

22,6%

Gymnasial uddannelse

74,9%

68,4%

Andet

5%

9%

Kilde: UU Fredericia, FTU- tal. Inkluderer elever fra 9. og 10. klasse, inkl. efterskoleelever.

 

Opsummering af indsatser

  • Danmarks bedste uddannelsesvejledning
  • Styrket samarbejde mellem grundskole og erhvervsuddannelserne
  • Erhvervsuddannelse som førstevalget
  • Talentstrategi – fra grundskole til erhvervsuddannelse
  • Science, Makerspace og fremtidens teknologier skal i spil
  • Fredericias erhvervsliv efterspørger flere faglærte

 

Grundet COVID-19 er flere initiativer aflyste (f.eks. DM i SKILLS 2021; Innocamp; Sammenhængende talentstrategiforløb; Studiestartsevent 2020), mens andre initiativer er udskudte (f.eks. Model for elevpraktik og elevpraktik.dk; Mobication; Prøv et Værksted) eller delvist gennemført (f.eks. Talenthold; SKILLS-forløb i Makerspace; Virtuelle møder i Studieforum). Der arbejdes på, at Fredericia Kommune får værtskabet for DM i Skills 2023, ligesom B&U i samarbejde med ungdomsuddannelserne arbejder på at revitalisere Innocamp. Foruden dette er Google Community puljen og Villum Fonden søgt for midler til hhv. en videreudvikling af Innocamp 2021 og en Fredericia Makerspace-model.

 

Trods nedlukning er der blevet sat skub på markedsføringen af jobmuligheder/karriereveje fra alle i partnerskabet (f.eks. markedsføring af karriereveje inden for transport og logistik igennem Studieby Fredericia og generel produktion af videoer og fortællinger om jobmuligheder til især sociale medier). Der har også været et øget fokus på at fortælle om fordelsuddannelser såsom togklargører, industritekniker og smede samt markedsføring af EUX som et særligt talentforløb. Business Fredericia har markedsført deres indsatser for unge iværksættere bredt.

 

EUC Lillebælt er blevet godkendt af Undervisningsministeriet til at udbyde stort set alle erhvervsuddannelser inden for transport og logistik, hvorfor de i dag er den transportskole i Danmark med flest godkendelser indenfor området. Der findes et stort potentiale for etablering af nye landsdækkende uddannelser.

 

MÅL 2: FLERE UNGE SKAL GENNEMFØRE EN ERHVERVSUDDANNELSE

Det lokale mål er, at andelen af elever, der fuldfører en erhvervsuddannelse, skal stige til mindst 65% i 2020 og mindst 70% i 2023. Hertil er det lokale mål, at elevers trivsel såvel som tilfredshed med deres erhvervsuddannelse skal ligge på landsgennemsnittet i 2020 og ligge over landsgennemsnittet i 2025.

 

Elevers fuldførelse af påbegyndt erhvervsuddannelse samt tilfredshed og trivsel

Målsætning 2 er ikke opdateret siden 2019 i Børne- og Undervisningsministeriets databank.

 

Frafald fra erhvervsuddannelser for elever med bopæl i Fredericia

UU Fredericia kan supplere med tendenser om lokale unges frafald (UU Årsrapport). Frafald fra en ungdomsuddannelse kan både være i form af et omvalg eller et reelt frafald – et afbrud.

 

UU Fredericia har pr. 5. april 2021 lavet en status over omvalg og afbrud i de første 9. måneder efter uddannelsesstart for afgangselever fra 9. og 10. klasse med bopæl i Fredericia Kommune. Nedenstående opsummerer tendenserne for ungdomsårgang 2018, 2019 og 2020:

-          For ungdomsårgang 2018 var der 89 omvalg og 29 afbrud i de første 9 måneder efter uddannelsesstart i august 2018. Heraf var 43 (58%) omvalg fra en erhvervsuddannelse og 24 (83%) afbrud fra en erhvervsuddannelse.

-          For ungdomsårgang 2019 var der 49 omvalg og 26 afbrud i de første 9 måneder efter uddannelsesstart i august 2019. Heraf var 20 (41%) omvalg fra en erhvervsuddannelse og 12 (46%) afbrud fra en erhvervsuddannelse.

-          For ungdomsårgang 2020 var der 51 omvalg og 29 afbrud i de første 9 måneder efter uddannelsesstart i august 2020. Heraf var 34 (67%) omvalg fra en erhvervsuddannelse og 18 (62%) afbrud fra en erhvervsuddannelse.

 

Opsummering af indsatser

-          Elevernes trivsel og tilfredshed med deres erhvervsuddannelse skal være i top

-          Målrettet indsats for færre frafald på erhvervsuddannelserne

-          Stærke forberedende forløb skal ruste eleverne til at gennemføre erhvervsuddannelsen

-          Den kommunale ungeindsats skal gøre en forskel for Fredericias unge

 

Der opleves fortsat større frafald på enkelte erhvervsuddannelser, hvor der arbejdes med forskellige initiativer til at løse dette (f.eks. Trivselskonsulenter; Studievejledning; Kontaktlærere; Netwerk). Blandt uddannelsesinstitutionerne i partnerskabet tilrettelægges blandt andet før-uddannelsessamtaler, intro-forløb og ryste-sammen-ture for at sætte særligt ind ved opstarten på ungdomsuddannelsen. Derudover har UU Fredericia en særlig og målrettet indsats i overgange til en genstart på uddannelse og erhvervsuddannelserne har et særligt fokus på unge med handicap og ordblindhed.

 

Partnerskabet har i forskellig grad sat fokus på elevernes trivsel og tilfredshed (f.eks. Makkerskabsgrupper; Netwerk/Ventilen; Psykologordning; Kontaktlærerordning; Fremskudt Trivselsberedskab; Uddannelsesvejleder).

 

Økonomiske konsekvenser

Ingen.

 

Vurdering

Ingen.

 

Indstillinger

Uddannelse indstiller til Uddannelsesudvalget, at:

  1. Udvalget tager orienteringen til efterretning.
  2. Udvalget drøfter konkrete indsatser med henblik på en revision af strategien.

Beslutning i Uddannelsesudvalget den 08-06-2021

  1. Til efterretning
  2. Drøftet. Forvaltningen fremlægger forslag til revidering af strategien med nye måltal på indsatserne til det kommende møde.

Punkt 7 Orientering (Lukket)

Punkt 8 Underskriftsside

Sagsresumé

Udvalget skal godkende beslutningsprotokollen.

 

Sagsbeskrivelse:

Udvalget skal godkende beslutningsprotokollen.

 

For at godkende beslutningsprotokollen, skal hvert medlem underskrive ved at trykke på Godkend i First Agenda.