Uddannelsesudvalget - 18-12-2018

Referat
Dato:
Tirsdag, 18 december, 2018 - 17:00
Hent som fil:
Dagsorden publiceret:
Torsdag, 13 december, 2018 - 00:00
Referat publiceret:
Tirsdag, 15 januar, 2019 - 11:00

Punkt 53 Godkendelse af dagsorden

Indstillinger

Politik og Kommunikation indstiller, at dagsorden godkendes.

Beslutning i Uddannelsesudvalget den 18-12-2018

Godkendt.

Punkt 54 Oplæg om AR og VR teknologierne

Sagsresumé

Det blev i budget 2019 besluttet at afsætte 500.000 kr. til et 2-årigt pilotprojekt, der skal sætte fokus på brugen af nye teknologier (særligt AR og VR) i undervisningen på tværs af folkeskolen, ungdomsuddannelser og videregående uddannelser. Projektet forankres i Makerspace.

Michael Lundorff-Hansen, der er managing director for EON Reality Denmark præsenterer teknologierne VR og AR og giver et oplæg om muligheder for anvendelse af teknologierne i undervisning mm.

Indstillinger

Politik og Kommunikation indstiller, at Uddannelsesudvalget drøfter oplægget og på baggrund heraf udarbejder et beslutningsoplæg til godkendelse på det kommende udvalgsmøde.

Beslutning i Uddannelsesudvalget den 18-12-2018

Uddannelsesudvalget drøftede oplægget og igangsatte udarbejdelse af et konkret beslutningsoplæg.

Punkt 55 Nye teknologier i Bülows Makerspace

Sagsresumé

I Budgetaftalen for 2019-2022 er der afsat 300.000 kr. til investering i udviklingen af Makerspace på Bülows Kaserne. Med udgangspunkt i den konkrete efterspørgsel lægges der op til indkøb af to nye teknologier, som er med til at udvikle teknologiværkstedet yderligere imod at blive et digitalt fabrikations laboratorium – et ”Fab Lab”.

 

Sagsbeskrivelse:

3D print-teknologierne (især plast-printerne) er blevet benyttet meget siden åbningen af Bülows Makerspace d. 23. maj 2018. Det har primært været besøgende i den åbne værkstedstid, der har brugt denne teknologi. Flere folkeskoler og uddannelsesinstitutioner har selv indkøbt 3D printere, hvorfor teknologien i mindre grad appellerer til denne gruppe. Bülows Makerspace har i forlængelse heraf oplevet en stigende efterspørgsel på både en lasercutter og en vinylskærer.

En lasercutter er en computerstyret høj-præcisionsmaskine, der anvender laser til at skære eller gravere i forskellige materialer. Med en lasercutter kan man fremstille skilte, skabeloner, prototyper, m.m. En vinyl- eller folieskærer er en slags optimeret printer, der skærer frem for at tegne med farve, og kan bruges til at lave figurer eller bogstaver i selvklæbende vinyl eller tekstilfolie. Begge teknologier er lette at betjene, udfører opgaven hurtigt og har et slutproduktet af høj kvalitet, hvilket blandt andet passer godt ind i folkeskolers og uddannelsesinstitutioners undervisningsmoduler. Ved anskaffelse af en lasercutter og vinylskærer udvikler Bülows Makerspace sig desuden yderligere imod betegnelsen ”Fab Lab”, som har et minimumskrav til tilgængelige open-source teknologier.

En lasercutter (se bilag for information om teknologien) har siden åbningen af teknologiværkstedet været efterspurgt af undervisere på folkeskoler og forskellige uddannelsesinstitutioner samt besøgende i den åbne værkstedstid – herunder mindre erhvervsdrivende. I forbindelse med en rundvisning af alle IT-vejledere fra folkeskolerne i Fredericia Kommune blev denne teknologi også efterspurgt. Andre FabLab miljøer (bl.a. UCL FabLab Odense og FabLab Spinderihallerne Vejle) har tilsvarende anbefalet et indkøb af en lasercutter, da det er denne teknologi, de oplever størst og mest varieret brugermæssig efterspørgsel på. I Fredericia Kommune er der ét uddannelsessted – en folkeskole – der ejer en lasercutter.

Inden for de seneste måneder er der yderligere opstået en efterspørgsel på en vinylskærer (se bilag for information om teknologien). Det har især været besøgende i den åbne værkstedstid, der har efterspurgt teknologien til blandt andet t-shirt- og skilteprint.

Indstillinger

Politik og Kommunikation indstiller, at de afsatte midler i Budget 2019-2022 bevilliges til at investere i både en lasercutter og en vinylskærer (inkl. varmepresse) i det nye budgetår, og at eventuelle ekstraudgifter afholdes i det eksisterende budget for Bülows Makerspace og iværksættermiljø.

Beslutning i Uddannelsesudvalget den 18-12-2018

Godkendt.

Punkt 56 Status på Studieforum

Sagsresumé

Den 21. november 2018 blev det første Studieforum afholdt. Sagen giver en kort status og en opsamling på pointerne fra mødet.

 

Sagsbeskrivelse:

Onsdag den 21. november blev det første møde om etableringen af et Studieforum for elever og studerende på 10’ende, ungdomsuddannelserne og de videregående uddannelser afholdt. I alt mødte 11 elever og studerende op fra hhv. 10’ende, Social- og Sundhedsskolen, EUC Lillebælt, IBC Fredericia, Fredericia Gymnasium og Fredericia Maskinmesterskole.

På mødet blev forskellige temaer i relation til uddannelsesmiljøet i Fredericia Kommune drøftet, herunder flere af emnerne fra undersøgelsen om uddannelses- og ungemiljøet fra 2016:

-          Flere årlige fællesarrangementer på tværs af uddannelsesstederne – sociale så vel som faglige (evt. sportsturneringer, aktivitetsdage, oplæg om uddannelser, m.m.)

-          Et fælles mødested

-          Bedre kommunikation om initiativer

-          Tydelighed om studierabatter

-          Studieboliger inden for voldene

-          Offentlig transport

-          Kommunikation og promovering af #StudiebyFredericia

-          Mulighed for at afsætte en central pulje til tværgående aktiviteter

Det blev besluttet at oprette en facebookgruppe ’Studieby Fredericia – Studieforum’, så deltagerkredsen kan holde kontakten.

Facebookgruppen vil være udgangspunkt for at udvide kredsen af interesserede unge til kommende møder i Studieforum, som blandt andet vil tage ovenstående emner op.

Der arbejdes på at afholde næste møde i første kvartal af 2019, samt at engagere de studerende i en tilbagevendende fredagscafé.

Indstillinger

Politik og Kommunikation indstiller, at Uddannelsesudvalget drøfter første dialogmøde og tager orienteringen til efterretning.

Beslutning i Uddannelsesudvalget den 18-12-2018

Taget til efterretning.

Uddannelsesudvalget besluttede, at anvende de resterende midler afsat til ungemiljø på tværs til en pulje, der kan anvendes til aktiviteter for Studieforum.

Punkt 57 Politiske ændringer i budget 2019-2022 - Uddannelsesudvalget

Sagsresumé

Som opfølgning på det vedtagne budget for 2019 skal de besluttede politiske ændringer gennemgås for at sikre, at de gennemføres som tiltænkt fra politisk side.

 

Sagsbeskrivelse:

Jf. vedlagte oversigt er der i Budget 2019 vedtaget en række politiske ændringer, som skal gennemføres i den kommende tid. På mødet gives en orientering herom.

Økonomiske konsekvenser

De økonomiske konsekvenser af de enkelte politiske ændringer er beskrevet i budgettet for 2019. Gennemgangen medfører ikke yderligere økonomiske konsekvenser.

 

Indstillinger

Politik og Kommunikation indstiller, at Uddannelsesudvalget tager orienteringen til efterretning. 

 

Beslutning i Uddannelsesudvalget den 18-12-2018

Taget til efterretning.

 

Makerspace – december 2018, investering foretages i januar 2019.

AR/VR – beslutningsoplægget udarbejdes til februar.

Traineelærer – i drift. Løbende orienteringer.

Nye indsatser på vejledningsområdet – indledende drøftelse i februar.

 

Punkt 58 Fremskudt ungemedarbejder i Din Indgang

Sagsresumé

Social- og Beskæftigelsesudvalget har på mødet den 28. maj 2018 godkendt forslag til udmøntning af 5 mio. kr. indeholdt i budget 18 til beskæftigelsesområdet, herunder er der afsat 0,45 mio. kr. til at udbrede de gode erfaringer fra Din indgang. Initiativet skal koordineres mellem Social- og Beskæftigelsesudvalget og Uddannelsesudvalget, og derfor forelægges sagen til beslutning i begge udvalg. 

 

Sagsbeskrivelse:

Social- og Beskæftigelsesudvalget har tidligere besluttet følgende:

 

Det anbefales, at samarbejdet mellem Din Indgang og Jobcenteret understøttes, og at der udvikles en ny arbejdsgang/tilgang, hvor der dedikeres en fremskudt medarbejder fra Jobcenteret til at sikre sammenhængende og koordinerede forløb for borgere, der er i begge regi. På den måde udvides Din Indgang til i højere grad at være ”en indgang” for unge med sociale og beskæftigelsesrettede udfordringer. Det foreslås, at der i en opstartsperiode særligt fokuseres på unge under 30 år, som er i forløb begge steder. Indsatsen understøttes af en ungekoordinator, med særlige kompetencer ift. unge udsatte med fokus på job, sociale forhold og uddannelse. Indsatsen ses i tæt sammenhæng med den nye reform på ungdomsområdet, etablering af FGU og den koordinerede ungeindsats i Fredericia Kommune, hvorfor koordinering med Uddannelsesudvalget bliver centralt.

 

Der afsættes 0,45 mio. kr. Der afsættes midler til en systematisk udbredelse af erfaringerne fra Din Indgang. Erfaringerne udbredes med udgangspunkt i Din Indgang og der iværksættes internt kompetenceløft ved brug af borgere, medarbejdere og ledere fra Voksenservice. Ses i sammenhæng med reserverede midler til kompetenceudvikling.

 

Det anbefales derfor, at den tidligere beslutning udmøntes med den tilføjelse, der er under punktet vurdering.

Økonomiske konsekvenser

Ingen.

Vurdering

For at sikre, at flere unge får mulighed for at komme ind på og gennemføre en uddannelse, er det afgørende, at der sikres et tæt samarbejde med Den Kommunale Ungeindsats om uddannelsesvejledning og øvrige indsatser, der støtter op omkring den unge.

Indstillinger

Arbejdsmarked & Borgerservice og Politik & Kommunikation indstiller til Social- og Beskæftigelsesudvalget og Uddannelsesudvalget:

  • At ungekoordinatoren ansættes i Din Indgang.
  • At det sikres et tæt samarbejde med Den Kommunale Ungeindsats om uddannelsesvejledning og øvrige indsatser, der støtter op omkring den unge.

Beslutning i Social- og Beskæftigelsesudvalget den 17-12-2018

Tiltrådt som indstillet.

Beslutning i Uddannelsesudvalget den 18-12-2018

Godkendt.

Punkt 59 Eventuelt