Økonomiudvalget - 29-03-2021

Referat
Dato:
Mandag, 29 marts, 2021 - 15:45
Hent som fil:
Lokation:
Dagsorden publiceret:
Fredag, 26 marts, 2021 - 18:45
Referat publiceret:
Tirsdag, 6 april, 2021 - 10:46

Punkt 1 Godkendelse af dagsorden

Sagsresumé

 

Henset til den særlige situation som Fredericia Kommune befinder sig i, er dagsorden udsendt senere end den normale 4-dages frist.

 

Sagsbeskrivelse:

 

Henset til den særlige situation som Fredericia Kommune befinder sig i, er dagsorden udsendt senere end den normale 4-dages frist.

 

Indstillinger

 

Byrådssekretariatet indstiller, at dagsordenen godkendes.

 

Beslutning i Økonomiudvalget den 29-03-2021

 

Tillægsdagsordenenes punkter blev optaget på dagsordenen som punkt 3 og 4, og dagsordenen blev godkendt.

 

Punkt 2 Krydstogtsturisme i Fredericia

Sagsresumé

Siden man i 2014 bød det første krydstogtskib velkommen i Fredericia har Fredericia udviklet sig til at være en attraktiv krydstogtdestination. I 2018 og 2019 havde man flere anløb af krydstogtskibe i Fredericia. Også i 2020 var der planlagt flere anløb, som dog blev aflyst grundet COVID-19.

 

Der er både behov for konkret at drøfte krydstogtindsatsen i 2021 i Fredericia, men også fremtiden for krydstogtturisme i Fredericia og herunder tage stilling til om Fredericia også efter 2021 skal forblive en krydstogtdestination.

 

Direktør for ADP A/S, Rune Rasmussen deltager under punktet.

 

Sagsbeskrivelse:

Etableringen af Fredericia som krydstogtdestination startede i 2012. Siden man i 2014 bød det første skib velkommen har Fredericia udviklet sig til at være en attraktiv krydstogtdestination. I løbet af 2018 havde man i Fredericia besøg af 8 skibe, og i 2019 slog man rekord med 20 anløb. Også i 2020 var der planlagt flere krydstogtanløb, som dog blev aflyst grundet COVID-19.

 

I forhold til krydstogtsæsonen i 2021, så er den gældende bekendtgørelse om forbud mod anløb af krydstogtskibe ifm. med håndtering af COVID-19 indtil videre forlænget frem til den 15. april 2021.

 

De aktuelle aftaler om anløb starter ultimo juni 2021. ADP A/S oplyser, at havneloven er sådan, at man som havn har modtagepligt for skibe, og at der derfor som udgangspunkt ikke er mulighed for at melde afbud. Dog kan man af dialogens vej ofte finde en løsning vedr. aflysning, men det kan så på den baggrund ikke forventes, at skibet vil komme igen en anden gang.

 

Der har tidligere været ansat én medarbejder på krydstogtprojektet hos ADP A/S og én hos Fredericia Kommune. Begge medarbejdere har under COVID-19 fundet andet arbejde. Der er derfor behov for at ansætte én medarbejder med henblik på at løfte opgaverne omkring krydstogt. Oplægget hertil er, at ADP A/S og Fredericia Kommune hver finansierer halvdelen af lønudgifterne til én medarbejder.

 

I forhold til den fremadrettede krydstogtsatsning er der behov for en drøftelse af, hvorvidt der er klar politisk opbakning til, at Fredericia også efter 2021 skal fortsætte med at være krydstogtdestination.

 

Direktør for ADP A/S, Rune Rasmussen deltager under punktet.

 

Økonomiske konsekvenser

I Budget 2021 er der afsat 532.000 kr. til krydstogt. Tabel 1 nedenfor viser et foreløbigt overslag på udgifter forbundet med krydstogt i 2021, herunder om det er ADP A/S eller Fredericia Kommune, som afholder udgifterne.

 

Tabel 1: Foreløbigt overslag over udgifter ifm. krydstogt i 2021

 

Eksterne omkostninger

2021

Afholdes af

Kontingenter

304.000

ADP

Messer, konferencer

201.000

FRK

Netværk

6.000 

ADP

Konsulent/andet

10.000

FRK

I alt

521.000 kr.

 

Lønninger

 

 

Cruise manager (50 pct.)

300.000

FRK

Cruise manager (50 pct.)

300.000

ADP

I alt

600.000 kr.

 

Udgifter i alt FRK*

511.000 kr.

 

             *Foreløbigt estimat

 

Udover de ovenfor angivne udgiftsposter, er der en række øvrige udgifter forbundet med krydstogt. Det vedrører bl.a. udgifter til anløb af skibe og lønudgifter til krydstogtguider. Disse udgifter er der ikke budgetteret med på nuværende tidspunkt. I forbindelse med den forestående politiske behandling af brandingpuljen (forventeligt uge 15) vil Økonomiudvalget blive præsenteret for et skøn over øvrige udgifter forbundet med konkrete anløb i 2021.

 

Såfremt det ønskes at fastholde krydstogtturisme fremadrettet efter 2021, er der behov for, at der afsættes et samlet budget til krydstogt.

 

Vurdering

Business Fredericia vurderer, at Fredericia som krydstogtsdestination tilfører værdi til byen og har en positiv økonomisk betydning for byens detail- og restaurationsbranche. At være krydstogtsdestination har i sig selv en brandingværdi – det er normalt noget, der forbindes med storbyer eller på anden vis byer med store attraktioner.

 

Krydstogtsanløbene har to afledte økonomiske effekter. Den første vedrører den meromsætning, som genereres i byen, når et skib anløber Fredericia. Hvor stor omsætning cruisegæster og besætning genererer afhænger af flere parametre, eksempelvis om Fredericia er den første havn skibet anløber i Danmark, sammensætningen af gæster og besætning m.v. Den anden effekt handler om den meromsætning, som de mange besøgene fra Fredericia, men i høj grad også de omkringliggende byer, genererer hos særligt detail- og restaurationsbranchen, når skibene gæster byen. Det er en stor attraktion, når skibene gæster Fredericia, og det er med til at trække mange besøgene til byen. Her har også alle de frivillige i Fredericia en stor aktie i, at disse dage bliver helt særlige for byen og byens gæster.

 

På den baggrund vurderes det, at fastholdelse af Fredericia som en krydstogtdestination vil have en positiv betydning for handelslivet i Fredericia og være med til at brande Fredericia som turistdestination.

 

Indstillinger

Byrådssekretariatet indstiller, at Økonomiudvalget:

  1. Drøfter sagen.
  2. Godkender at der ansættes én medarbejder til håndtering af krydstogt, hvor lønudgiften deles ligeligt mellem ADP A/S og Fredericia Kommune.
  3. Drøfter den fremadrettede krydstogtsindsats efter 2021, og beslutter om Fredericia også efter 2021 skal fortsætte med at være en krydstogtdestination.

 

Beslutning i Økonomiudvalget den 29-03-2021

 

  1. Drøftet.
  2. Godkendt.
  3. A, V og O stemte for, at der også efter 2021 skal være en krydstogtsindsats i Fredericia. Ø stemte imod.

Punkt 3 Personalesag (Lukket)

Punkt 4 Konstituering (Lukket)