Kultur- og Idrætsudvalget - 08-04-2022

Referat
Dato:
Fredag, 8 april, 2022 - 08:00
Hent som fil:
Lokation:
Dagsorden publiceret:
Fredag, 1 april, 2022 - 09:17
Referat publiceret:
Tirsdag, 12 april, 2022 - 00:16

Punkt 1 Godkendelse af dagsorden

Sagsresumé

 

 

Sagsbeskrivelse:

 

Indstillinger

Direktøren for Børn, Unge og Kultur indstiller at dagsordenen godkendes.

 

Beslutning i Kultur- og Idrætsudvalget den 08-04-2022

Godkendt.

Punkt 2 Orienteringssag: Besøg på Den Kreative Skole

Sagsresumé

Kultur- og Idrætsudvalget afholder udvalgsmødet på Den Kreative Skole. Leder af Den Kreative Skole Thomas Lørup Hylgaard viser udvalget rundt på skolen.

 

Sagsbeskrivelse:

Kultur- og Idrætsudvalget ønsker at komme rundt og besøge institutionerne under udvalgets område, og på dette møde besøger udvalget Den Kreative Skole. Leder af Den Kreative Skole Thomas Lørup Hylgaard viser rundt og fortæller om skolens aktiviteter og visioner.

Der er afsat ca. 30 min. til rundvisning og dialog.

Økonomiske konsekvenser

Ingen

Vurdering

Ingen

Indstillinger

Direktøren for Børn, Unge og Kultur indstiller at besøget tages til efterretning.

 

Beslutning i Kultur- og Idrætsudvalget den 08-04-2022

Besøget taget til efterretning.

Punkt 3 Beslutningssag: KFUM Spejderne Peder Griib og Lynghytten - Ansøgning om ekstraordinært lokaletilskud til udskiftning af vinduer

Sagsresumé

KFUM Spejderne Peder Griib Gruppe og Den Selvejende Institution Lynghytten søger om ekstraordinært lokaletilskud til udskiftning af vinduerne i den gamle del af spejderhytten. Der søges om 60.957,50 kr. Sagen indstilles til godkendelse med et tilskud på op til 65% efter gældende praksis, hvilket svarer til 39.622 kr.

 

Sagsbeskrivelse:

KFUM Spejderne Peder Griib Gruppe og Den Selvejende Institution Lynghytten søger om ekstraordinært lokaletilskud til udskiftning af vinduerne i den gamle del af spejderhytte (Lynghytten) (bilag 1). De ønsker at skifte vinduerne ud, fordi de er utætte og kun med et lag glas. De har indhentet to tilbud på udskiftningen. Det ene er på 60.957,50 kr. og det andet på 62.250 kr. – begge inklusiv moms (bilag 2 og 3).

KFUM Spejderne Peder Griib Gruppe har pt. 25 aktive medlemmer, hvoraf 15 medlemmer under 25 år, mens de resterende 10 medlemmer alle i bestyrelsen eller ledere. Dette svarer til at 0% af medlemmerne er over 25 år, i forhold til en beregning af ordinært og ekstraordinært lokaletilskud.

Gældende praksis inden for ekstraordinært lokaletilskud er, at der gives 65% i tilskud, dog først reduceret med den andel af medlemmer der er over 25 år og ikke er trænere eller ledere i foreningen. KFUM Spejderne Peder Griib og Lynghytten kan få fuldt tilskud på 65% af det billigste tilbud på 60.957,50 kr. = 39.622 kr. Et tilskud kan finansieres af puljen til ekstraordinære lokaletilskud, hvor der pt. er 1.172.000 kr., men kun 392.000 kr. er ikke allerede disponeret til bevilgede tilskud.

 

Økonomiske konsekvenser

Den økonomiske ramme til ekstraordinære lokaletilskud i 2022 er pt. på 1.172.000 kr. Heraf er der disponeret 400.000 kr. til ændringerne i lokaletilskud for medlemmer over 25 år, 130.000 kr. til tilskud bevilget ultimo 2021, men endnu ikke udbetalt, samt 250.000 kr. der er bevilget primo i 2022. Til brug i 2022 er der derfor 392.000 kr. Senere i 2022 tilføres puljen yderligere midler fra gebyropkrævning.

 

Vurdering

Kultur & Turisme vurderer, at der kan gives ekstraordinært lokaletilskud til KFUM Spejderne Peder Griib Gruppe og Den Selvejende Institution Lynghytten til udskiftning af vinduerne.

 

Indstillinger

Direktøren for Børn, Unge og Kultur indstiller, at Folkeoplysningsrådet anbefaler Kultur- og Idrætsudvalget, at

  1. KFUM Spejderne Peder Griib Gruppe og Den Selvejende Institution Lynghytten bevilges et ekstraordinært lokaletilskud på op til 39.622 kr. til udskiftning af vinduer i Lynghytten.
  2. Tilskuddet finansieres via puljen til ekstraordinære lokaletilskud.

 

Beslutning i Folkeoplysningsrådet den 24-03-2022

Anbefales.

Beslutning i Kultur- og Idrætsudvalget den 08-04-2022

Godkendt.

Punkt 4 Beslutningssag: Erritsø Idrætscenter - ansøgning om fremrykkelse af drifts- og aktivitetstilskud

Sagsresumé

Erritsø Idrætscenter anmoder om en fremrykkelse af deres almindelige drifts- og aktivitetstilskud for 2. halvår af 2022 på ca. 1.3. mio. kr. på baggrund af forsinkelse af det nye ketchercenter og en heraf følgende presset økonomi. Sagen indstilles til godkendelse med udbetaling i april.

 

Sagsbeskrivelse:

Opførelsen af det nye ketchercenter ved Erritsø Idrætscenter bliver forsinket, hvilket bl.a. skyldes den stigende leveringstid på byggematerialer, udfordringer med byggetilladelsen og økonomisk garanti til leverandøren. Ketchercenteret var oprindeligt forventet klar og i drift i foråret 2022, og budgettet for Erritsø Idrætscenter var baseret på dette. Centeret forventes nu først i drift i oktober og det påvirker centerets økonomi og likviditet. Erritsø Idrætscenter anmoder derfor om en fremrykkelse af det kommunale drifts- og aktivitetstilskud for 2. halvår af 2022 (forventet ca. 1.3. mio. kr.) til udbetaling i april. Dertil kommer til Fredericia Kommune, en ansøgning om et likviditetstilskud for 2022 på omkring 1 mio. kr., for at Erritsø Idrætscenter kan opretholde driften i hele 2022. Denne ansøgning forventes behandlet i maj måned. Forud for behandlingen vil Erritsø Idrætscenter arbejde med driftsoptimeringer for centeret, og komme med en plan herfor. Erritsø Idrætscenters regnskab for 2021 ved vedlagt som bilag.

 

Økonomiske konsekvenser

Budgettet til drifts- og aktivitetstilskud til de selvejende haller for 2022 er afsat, og en fremrykkelse af tilskuddet til Erritsø Idrætscenter vil ikke påvirke rammen. Et efterfølgende tilskud på omkring 1 mio. kr. til EIC vil dog påvirke den samlede ramme for Kultur- og idrætsområdet. Et muligt tilskud eller lån kan ikke finansieres inden for rammen af tilskud til de selvejende haller, og skal derfor findes andre steder på Kultur og Idrætsområdet, på Økonomiudvalget eller bevilges via Fredericia Byråd.

 

Vurdering

På baggrund af uddybende dialog om aktuel likviditetsstatus og forventninger til årets resultat med ledelse og bestyrelse for EIC er det forvaltningens vurdering, at drifts- og aktivitetstilskuddet for 2. halvår kan fremrykkes til udbetaling i april 2022.

 

Indstillinger

Direktøren for Børn, Unge og Kultur indstiller, at Kultur- og Idrætsudvalget godkender fremrykkelsen af drifts- og aktivitetstilskuddet for 2. halvår til Erritsø Idrætscenter til udbetaling i april.

 

Beslutning i Kultur- og Idrætsudvalget den 08-04-2022

Godkendt, med den tilføjelse at udvalget ønsker at forvaltningen følger økonomien meget tæt.

Punkt 5 Beslutningssag: Support Our Scene Festival 2022, ansøgning om underskudsgaranti

Sagsresumé

Foreningen Support Our Scene fremsender i samarbejde med Fredericia Live ansøgning om underskudsgaranti til afholdelse af musikfestival d. 5. og 6. august 2022. Ansøgningen indstilles til tilsagn.

 

Sagsbeskrivelse:

Support Our Scene Fest 2022 er en musikfestival inden for genren ’ hardcore’, der afholdes i Tøjhuset d. 5. og 6. august 2022.

Support Our scene er en frivillig forening, der har eksisteret siden 2014. Foreningen er hjemmehørende i Fredericia og har til formål at styrke den europæiske hardcorescene med udgangspunkt i den danske scene, shows i Danmark og de danske bands. I denne forbindelse arrangeres Support Our Scene Fest som en fast tilbagevendende begivenhed i august måned. Festivalen har været afholdt siden 2015 og har hidtil været placeret i både Kanalbyen og Det Bruunske Pakhus.

Support Our Scene har ikke tidligere søgt om eller opnået tilskud fra Kultur- og idrætsudvalgets tilskudskonto.

Support Our Scene har som noget nyt indledt et samarbejde med Tøjhuset og Fredericia Live, hvorfor festivalen rykker til større rammer i Tøjhuset. Der forventes i år 200 – 300 publikummer – en øgning i forhold til tidligere. Programmet består af 12 bands, både lokale, nationale og internationale. I år besøges Support Our Scene Fest bl.a. af bands fra USA, Tyskland, Sverige, Holland og Danmark. Publikummet er overvejende dansk med enkelte besøgende fra de nordiske lande og Tyskland.

Festivalen løber over to dage med fire bands fredag d. 5. august og 8 bands lørdag d. 9. august. Festivalens gæster forventes, at bidrage til en positiv afledt effekt på caféer og restauranter i og omkring centrum. Endvidere forventes nogle gæster at overnatte på hoteller i centrum.

Festivalen bemandes af frivillige der enten deltager til lejligheden eller er frivillige engageret i foreningerne omkring Tøjhuset.

Festivalen har et samlet budget på 70.000 kr. Der budgetteres med et billetsalg på 280 billetter, hvilket vil resultere i, at regnskabet balancerer. På udgiftssiden udgør honorarer til musikere 45.000. Herudover er der udgifter til afvikling og markedsføring.

Der søges om en underskudsgaranti på 15.000 kr. Såfremt festivalen resulterer i et større underskud, vil dette blive dækket af Fredericia Live. Se vedlagte budget.

Det er målet at Support Our Scene Fest vil kunne stå på egne ben uden underskudsgaranti fra 2024.

Økonomiske konsekvenser

Underskudsgarantien kan, såfremt den bevilges, anvises fra Kultur- og idrætsudvalgets tilskudskonto, hvor der resterer kr. 277.000. Den samlede pulje er i 2022 på kr. 317.000.

Vurdering

Forvaltningen vurderer:

-          At Support Our Scene Fest 2022 er et godt kulturtilbud, der understøtter mangfoldigheden i Fredericias musikliv.

-          At foreningens samarbejde med Fredericia Live og Tøjhuset sikrer kvalitet i planlægning, markedsføring og afvikling af arrangementet samt en fortsat udvikling af festivalen.

Indstillinger

Direktøren for Børn, Unge og Kultur indstiller

  1. At der bevilges en underskudsgaranti på kr. 15.000 til afholdelse af Support Our Scene Fest 2022.
  2. At underskudsgarantien kan komme til udbetaling efter indsendt regnskab for arrangement.
  3. At underskudsgarantien, såfremt den bevilges, kan udbetales fra Kultur- og idrætsudvalgets tilskudskonto, hvor der resterer kr. 277.000

Beslutning i Kultur- og Idrætsudvalget den 08-04-2022

Ad 1) Godkendt

Ad 2) Godkendt

Ad 3) Godkendt

Punkt 6 Beslutningssag: Kulturkasernen, godkendelse af kommissorium for §17 stk.4-udvalg

Sagsresumé

Forvaltningen fremsender forslag til kommissorium for §17, stk.4-udvalget for Kulturkasernen. Det indstilles, at Kultur- og idrætsudvalget godkender kommissoriet og herefter indstiller dette til endelig godkendelse i Byrådet.

 

Sagsbeskrivelse:

Byrådet har i forbindelse med Budget 2022 igangsat arbejdet med at udvikle Bülows Kaserne til et kultur- og kunstmiljø. Der er i denne forbindelse nedsat et §17, stk.4-udvalg, der skal bidrage til at fastlægge rammerne for udviklingsprojektet for Kulturkasernen.

Forvaltningen har på baggrund af budgetteksten udarbejdet et forslag til et kommissorium for Kulturkaserneudvalget. Af kommissoriet fremgår baggrund, politiske formål, udvalgets opgaver, udvalgets sammensætning samt forretningsorden.

Forslaget er vedlagt som bilag til sagen.

Økonomiske konsekvenser

Ingen.

Vurdering

Ingen.

Indstillinger

Direktøren for Børn, Unge og Kultur indstiller, at Kultur- og Idrætsudvalget

  1. Godkender kommissoriet.

 

  1. Indstiller kommissoriet til godkendelse i Økonomi- og Erhvervsudvalget og Byrådet.

 

Beslutning i Kultur- og Idrætsudvalget den 08-04-2022

Ad 1) Kommissorium tilrettes på baggrund af udvalgets drøftelser, og det reviderede kommissorium vedlægges sagen til Økonomi- og Erhvervsudvalget og Byrådet.

 

Ad 2) Det reviderede kommissorium indstilles til godkendelse i Økonomi- og Erhvervsudvalget og Byrådet.

 

Det anbefales, at Byrådet, som anført i kommissoriet, udpeger yderligere tre medlemmer til udvalget. De politisk udpegede medlemmer af udvalget har ønsket følgende kriterier for udpegning af yderligere medlemmer:

i) en nuværende bruger af kasernen, ii) en repræsentant fra det lokale kulturliv og iii) en kulturkapacitet.

Med udgangspunkt heri anbefales Byrådet at godkende følgende udpegninger til udvalget:

i) frivillig i Fredericia Live Louise Puckow, ii) leder af Musicalakademiet Den Danske Scenekunstskole Bjørg Gamst og iii) billedkunstner Kirstine Roepstorff.

 

Punkt 7 Kringsminde, præsentation af projektforarbejde

Sagsresumé

I hht. budgetteksten i Budget 2022 er Tegnestuen Mejeriet blevet bedt om at udarbejde et projektforslag til udvikling og renovering af Museumsgård Kringsminde. Projektforslaget præsenteres og indstilles til drøftelse.

 

Sagsbeskrivelse:

Byrådet har i forbindelse med Budget 2022 afsat kr. 150.000 til udarbejdelse af et projektforarbejde for Kringsminde:

”Kringsminde er et af Fredericia Kommunes fine kulturmiljøer, der bruges af både institutioner, skoler og foreninger. Her trives både lærings- og foreningsmiljøer, og begge dele vil kunne udvikles, så langt flere kan få glæde af de unikke rammer. Gårdens faciliteter lever dog ikke op til moderne krav til køkken- og toiletfaciliteter, ligesom etablering af større møde- og undervisningsrum er nødvendig. ” (Budget 2022).

Tegnestuen Mejeriet har udarbejdet et projektforslag. Museumsleder Karsten Merrald Sørensen fremlægger resultaterne af forprojektet for Kultur- og idrætsudvalget.

En oversigtsplan samt en oversigt over delprojekter og prioritering af disse vedlægges sagen som bilag.

Økonomiske konsekvenser

Ingen

Vurdering

Ingen

Indstillinger

Direktøren for Børn, Unge og Kultur indstiller

-          At Kultur og Idrætsudvalget drøfter det fremlagte projektforslag og dets prioriteringer.

 

Beslutning i Kultur- og Idrætsudvalget den 08-04-2022

Drøftet.

Udvalget anmoder forvaltningen om at udarbejde et visionsoplæg for Kringsminde til drøftelse på udvalgsmødet i juni. Herunder et oplæg på en etapeopdeling af projektet, samt et revideret budget og en finansiering fordelt i overslagsår.

 

Punkt 8 Opfølgning på Idrættens Topmøde

Sagsresumé

Fredericia Idrætsråd afholder d. 2. april ”Idrættens topmøde”. På topmødet diskuteres forskellige idrætspolitiske emner, som kalder på en efterfølgende politisk opfølgning.

 

Sagsbeskrivelse:

Fredericia Idrætsråd afholder d. 2. april ”Idrættens topmøde”. På topmødet diskuteres forskellige idrætspolitiske emner, som kalder på en efterfølgende politisk opfølgning.

Det er forventeligt at opfølgning vil tage udgangspunkt i nedennævnte dagsorden.

Dagsorden for topmødet

kl. 10.00 – 10.45 Præsentation af resultater og konklusioner fra rapporten: “Idrætten iFredericia Kommune” (Idrættens Analyseinstitut, oktober 2021) v. Peter Forsberg, senioranalytiker og ph.d.

kl. 10.45 – 11.20 Tema I: Rekruttering af frivillige Kort oplæg og efterfølgende gruppedrøftelser

kl. 11.20 – 11.35 Opsamling fra gruppedrøftelser

kl. 11.35– 12.10 Tema II: Faciliteter, herunder udnyttelse af eksisterende faciliteter samt anvendelse af outdoor faciliteter. Kort oplæg og efterfølgende gruppedrøftelser

kl. 12.10 – 12.25 Opsamling fra gruppedrøftelser

kl. 12.30 – 13.30 Frokost

kl. 13.30 – 14.05 Tema III: Frafald blandt de 14-20-årige og Tema IV: Samspil mellem aktørerne (deltagerne vælger ét af de to temaer) Kort oplæg og efterfølgende gruppedrøftelser

kl. 14.05 - 14.35 Opsamling fra gruppedrøftelser

kl. 14.35 – 15.10 Tema V: Hvordan kan Fredericia Idrætsråd støtte idrætslivet bedst muligt fremover? Kort oplæg og efterfølgende gruppedrøftelser

kl. 15.10 – 15.25 Opsamling fra gruppedrøftelser

kl. 15.25 – 15.55 Konklusioner og anbefalinger v. Michael Andersen

 

Økonomiske konsekvenser

Ingen

Indstillinger

Direktøren for Børn, Unge og Kultur indstiller at sagen drøftes.

 

Beslutning i Kultur- og Idrætsudvalget den 08-04-2022

Drøftet.

Udvalget var meget tilfreds med et godt og velafviklet Topmøde, og der er en stor tak til Idrætsrådet for indsatsen og til foreningerne for deres opbakning.

Forvaltningen vender på kommende udvalgsmøde tilbage med forslag til: Muligheder for at finde midler til medfinansiering til en foreningskonsulent sammen med Fredericia Idrætsråd.

 

Punkt 9 Orientering

Sagsresumé

 

 

Sagsbeskrivelse:

Orientering og spørgsmål fra udvalgsformanden

 

Orientering og spørgsmål fra udvalgsmedlemmer

 

Orientering og spørgsmål fra afdelingerne

 

-          Orientering vedr. tilstandsrapport på tropisk badeland i FIC

-          Speedway

-          Orientering om henvendelse fra kampsportsmiljøet om fælles faciliteter

 

Indstillinger

Direktøren for Børn, Unge og Kultur indstiller at orienteringen tages til efterertning.

 

Beslutning i Kultur- og Idrætsudvalget den 08-04-2022

Orienteringen taget til efterretning.

Punkt 10 Underskriftsside

Sagsresumé

Udvalget skal godkende beslutningsprotokollen.

 

Sagsbeskrivelse:

Udvalget skal godkende beslutningsprotokollen.

 

For at godkende beslutningsprotokollen, skal hvert medlem underskrive ved at trykke på Godkend i First Agenda.