Økonomiudvalget - 27-04-2020

Referat
Dato:
Mandag, 27 april, 2020 - 16:00
Hent som fil:
Lokation:
Dagsorden publiceret:
Onsdag, 22 april, 2020 - 22:00
Referat publiceret:
Onsdag, 29 april, 2020 - 18:00

Punkt 105 Godkendelse af dagsorden

Sagsresumé

 

 

Sagsbeskrivelse:

 

Indstillinger

Byrådssekretariatet indstiller at dagsordenen godkendes.

 

Beslutning i Økonomiudvalget den 27-04-2020

Godkendt. Sag 108 blev optaget på dagsordenen.

Punkt 106 Udvidelse af anlægsbudget - nye projekter

Sagsresumé

På mødet vil forslag til yderligere udvidelser af anlægsbudgettet blive præsenteret.

 

Sagsbeskrivelse:

Kommunerne er i 2020 sat fri af anlægsbudgettet og for kommuner med likviditet under landsgennemsnittet er der fuld låneadgang til anlægsinvesteringerne. Byrådet besluttede på den baggrund på deres møde den 6. marts en udvidelse af anlægsbudgettet på 165 mio. kr. Låneadgang er efterfølgende godkendt. Anlægsinvesteringerne har til formål at holde gang i beskæftigelsen, skabe bedre faciliteter for kommunens borgere og ansatte, understøtte den grønne omstilling samt indhente flere års vedligeholdelsesefterslæb.

 

Forvaltningen er gået i gang med planlægningen og implementeringen af det udvidede anlægsprogram og allerede nu kan det konstateres, at det på en række områder vil være hensigtsmæssigt med en yderligere udvidelse af anlægsbudgettet.

 

Forslag til nye anlægsinvesteringer præsenteres på mødet. 

Økonomiske konsekvenser

Økonomiske konsekvenser præsenteres på mødet.

Vurdering

Se sagsbeskrivelse.

Indstillinger

Økonomi og Personale indstiller

  1. At der fremsendes ansøgning på låneadgang til udvidelse af anlægsbudgettet
     

Såfremt låneansøgningen imødekommes indstilles det endvidere

  1. At der meddeles anlægsbevilling og frigivelse af rådighedsbeløb til de nye anlægsprojekter med henblik på hurtig igangsætning

Beslutning i Økonomiudvalget den 27-04-2020

Økonomiudvalget anbefaler, at der søges om lånedispensation til anlægsprojekter beskrevet i bilaget.

Punkt 107 Orientering (Lukket)

Punkt 108 Hjælpepakke til Fredericia Midtby

Sagsresumé

Corona-krisen har betydet at Fredericias detailhandel og restaurationsliv er stillet i en sårbar situation. Der indstilles til en række initiativer, der kan hjælpe og afbøde for noget af krisens indvirkning på Fredericia Midtby.

 

Sagsbeskrivelse:

Corona-krisen har bragt Fredericia midtby i en ganske sårbar situation. Byens detailhandel og restaurationsliv er udfordret, da antallet af kunder er kraftigt reduceret. Corona-krisen har påvirket den måde, vi lever og handler. Og vi kender på nuværende tidspunkt ikke rækkevidden og krisens omfang.

 

Sammen kan vi afbøde krisens negative konsekvenser. Det kan vi gøre ved at stå sammen: Kommunen, byens detailhandel, restaurationer, erhvervsdrivende og ikke mindst fredericianerne. Fredericia byråd opfordrer til, at vi i fællesskab sikrer, at vi også har en attraktiv bymidte og købstad efter corona-krisen. Fredericianerne opfordres til at handle lokalt og købe take away. Fredericia Byråd vil via et byforum sætte en lang række tiltag i gang, ligesom der koordineres en samlet plan for resten af 2020, som skal sikre aktiviteter i midtbyen.

 

Kontingentfritagelse for medlemmer af Fredericia Shopping

Det har været et stort ønske for medlemmer af Fredericia Shopping at blive kontingentfritaget for deres medlemskab i den nuværende situation. Derfor foreslås det, at Fredericia Kommune bevilliger et ekstraordinært tilskud til Fredericia Shopping på 550.000 kr., så det gøres muligt for Shopping at give kontingentfritagelse i andet halvår af 2020 – også for nye butikker og erhvervsdrivende, der melder sig ind.

Det foreslås at tilskuddet finansieres af de af byrådet afsatte midler til byforum i 2020.

 

Gavekort/vouchers 

En aktiv bymidte skabes ved at fredericianerne bakker op og handler lokalt. Der er behov for tiltag, der kan trække fredericianerne ind til midtbyen, og samtidig er der behov for konkrete tiltag, der kan styrke likviditeten hos detailhandlen og hos byens restaurationer.

 

Borgmesteren har indgået aftale med Monjasa A/S og T. Hansen. De har hver indvilget i at donere 100.000. kr. nu og her til Business Fredericia, for at Business Fredericia kan indkøbe gavekort og vouchers til byens detail- og restaurationsliv. Gavekort/vouchers kan så indgå i forskellige konkurrencer, så fredericianerne kan vinde disse og bruge beløbet så hurtigt som muligt. På den måde skabes liv i bymidten samtidig med at den konkrete omsætning hos de enkelte forretninger øges.

 

Business Fredericia får den konkrete opgave med at føre dette ud i livet med det samme.

 

Borgmesteren bemyndiges til at fortsætte dialogen med Fredericias erhvervsliv for at afsøge muligheder for flere sponsorater til gavekort og vouchers, der kan understøtte byens detailhandel og restaurationsliv.

 

Turismen i 2020

Som konsekvens af corona-krisen vil turismen i 2020 se ganske anderledes ud, end vi tidligere har kendt det. Det ventes, at flere danskere vil holde ferie her til lands, og samtidig at vi kan forvente færre udenlandske turister til Fredericia.

 

Situationen giver både udfordringer og en række muligheder.

 

Fredericias turismeaktiviteter bliver en nøgle til at skabe et attraktivt Fredericia særligt i sommermånederne. Det er afgørende at få samlet de centrale aktører på turisme og eventområdet i Fredericia og få lagt en plan for, hvordan turismeaktiviteterne kan udvikles og styrkes. Særligt udvikling af aktiviteter i midtbyen skal ses i tæt sammenhæng hertil. Det kræver en ganske hurtigt omstilling af vores turismeindsats. Forvaltningen bemyndiges til at omorganisere Fredericias turismeindsats, så den imødekommer den nye situation.

 

Fredericia Juleby

Fredericia Kommune har sammen med Fredericia Shopping de senere år skabt en række tiltag i midtbyen, der har betydet en rigtig hyggelig og smuk midtby i december. Det foreslås, at tiltagene suppleres, så der udvikles en egentlig jule-attraktion.

 

Det foreslås, at der investeres i øget julebelysning og flere juleboder, samt at der etableres et julemarked i midtbyen/Kanalbyen. Fredericia Juleby skal være et fælles tiltag mellem foreninger, detailhandel, restaurationer, og være et tilløbsstykke, som kan trække såvel fredericianere som gæster fra andre byer til for at få en god juleoplevelse.

 

Der investeres 2 mio. kr. i etablering af Fredericia Juleby.

 

Ligeledes foreslås det at fremrykke julebyens start til primo november.

 

Det foreslås, at midlerne til Fredericia Juleby ansøges som en del af den fælles anlægsansøgning fra Fredericia Kommune til Social og Indenrigsministeriet.

 

 

Detailhandelsanalyse

Byrådet sætter gang i en detailhandelsanalyse, som skal komme med konkrete anbefalinger til, hvorledes detailhandel og midtbyen kan understøttes. Analysen sættes i gang med det samme og gennemføres i de kommende måneder. Analysen vil ligeledes give input til arbejdet med den kommende kommuneplan for Fredericia. Analysen gennemføres i tæt samspil med Business Fredericia og Fredericia Shopping. Der laves en opfølgende undersøgelse om 6 måneder, hvor de længerevarende tendenser og effekter af Coronaen følges. Analysen forankres i By- og Planudvalget og hele byrådet inddrages i arbejdet med analysens anbefalinger.

 

Det foreslås at der afsættes 200.000 kr. fra de af byrådet afsatte midler til byforum i 2020.

 

Byforum

Byrådet har i forbindelse med budget 2020 besluttet at nedsætte et byforum, der får den koordinerende rolle i at sikre aktivitet og fremgang i midtbyen. Corona-krisen betyder, at denne indsats bliver ekstra vigtig. På den korte bane handler det om midlertidige aktiviteter, markedsføring og kreative løsninger, der kan skabe liv i midtbyen. Samtidig skal der koordineres og planlægges, så bymidten får det optimale udbytte af den gradvise genåbning, så det bliver til gavn for detailhandel og restaurationsliv. Dette gælder såvel i sommermånederne og i efterår/vinter.

 

Der er i budget 2020 afsat 3 mio. kr. på anlægskontoen til byforum. Beløbet foreslås omplaceret fra anlæg til drift, da det for nuværende må anses som en coronarelateret driftsudgift.

 

Langt hen af vejen kan byforum ses som en forlængelse og udvidelse af byrådets tidligere initiativ. Gang i byen. Dette arbejde var forankret i By- og Planudvalget samt Kultur- og Idrætsudvalget, der skabte en række fine resultater.

 

Det anbefales, at der udover Borgmesteren udpeges en repræsentant fra hvert af de to udvalg til byforum, der kan sikre udvalgenes inddragelse og koordinering.

 

Derudover anbefales det, at byrådet anmoder Business Fredericia om at udpege en repræsentant, der kan sikre koordinering med erhvervsliv og turismeaktører. Ligeledes anmodes Fredericia Shopping om at udpege en repræsentant, der får ansvaret for at inddrage medlemmerne og bringe deres ideer ind i arbejdet. Endeligt anmodes Kanalbyen om at udpege en repræsentant, der skal sikre tæt koordinering til Kanalbyens aktiviteter. 

 

Anlæg

Byrådet i Fredericia har vedtaget historisk høje anlægsinvesteringer i 2020. Flere af disse er understøttende for Fredericia midtby. En attraktiv bymidte er afgørende for at understøtte en levende detailhandel og gode rammer for såvel butikker og restaurationer.

 

Byrådet har i 2020 afsat midler til at forskønne midtbyen med øget beplantning og forskønne en række byrum. Tiltagene iværksættes straks og vil betyde et løft af midtbyens udtryk.

 

Nørreport renoveres og genetableres med sin ikoniske arkitektur.

 

Springvandet i midtbyen med Obelisken i Danmarksgade og vandrenden i Gothersgade sættes i stand og i drift igen.

 

Byrådet har afsat midler, så midtbyens offentlige toiletter får et tiltrængt løft og vil fremstå indbydende for fredericianere og gæster til byen. Ligeledes er skiltningen til toiletterne forbedret.

 

Herudover etableres en legeplads ved Volden, så udeliv for byens yngste medborgere også gøres mere attraktivt i bymidten.

 

Økonomiske konsekvenser

Puljen på de 3 mio. kr. til etablering af byforum blev oprindeligt afsat på anlæg. Det vurderes, at midlerne bør omplaceres til drift og målrettes til initiativer, som skal afbøde konsekvenserne af corona-krisen. Omplaceringen reducerer kommunens anlægsniveau i 2020 og kan derfor påvirke mulighederne for låneoptagelse til fremrykkede anlæg. De økonomiske konsekvenser heraf tilrettes i de løbende budgetopfølgninger.

Vurdering

 …

Indstillinger

Økonomiudvalget indstiller til Byrådet at

  1. Hjælpepakken godkendes
  2. Byforum nedsættes som beskrevet i sagen
  3. Anlægsinvesteringer i juleby på 2 mio. kr. godkendes og indarbejdes i samme ansøgning til Social- og Indenrigsministeriet som fremrykning af anlæg
  4. At detailhandelsanalysen godkendes
  5. Puljen til at sætte gang i byen på 3 mio. kr. omplaceres fra anlæg til drift. Af puljen anvendes
    • 550.000 kr. til ekstraordinært tilskud til Fredericia Shopping til kontingentfritagelse
    • 200.000 kr. til detailshandelsanalyse
  6. Forvaltningen bemyndiges til at omstille turismeindsatsen

Beslutning i Økonomiudvalget den 27-04-2020

Anbefales