Slå adgang med tegn til/fra

Fra ung til voksen

I Fredericia Kommune er der et tæt samarbejde mellem Familieafdelingen, Ungdomsvejledningen og Social og Handicap.

Så længe du har en børne- og ungerådgiver i Familieafdelingen, er der et tilbud om koordinering af dit forløb i forhold til, at du bliver 18 år og såfremt det videre forløb vil overgå til Voksenområdet.

Når du er mellem 15 og 17½ år, begynder samarbejdet mellem afdelingerne for at koordinere dit forløb, inden du fylder 18 år. Inden for denne periode vil børne- og ungerådgiver i Familieafdelingen indkalde dig og dine pårørende til et møde, hvor I møder repræsentanter fra UU-vejledningen, Visitation Voksen samt Jobcenteret. 

Hvis du kun har behov for hjælp til merudgifter og/eller ledsagelse, efter at du er fyldt 18 år, vil du i stedet modtage et brev om, hvor du skal henvende dig i Social og Handicap for at søge om hjælp til merudgifter og/eller ledsagerordningen.

Sagsbehandleren på Jobcenteret og/eller i Social og Handicap vil sammen med dig udrede din sag for at afklare hvilken støtte du er berettiget til, når du fylder 18 år. Du vil derfor fortsat frem til det 18. år både have en kontakt til din børne- og ungerådgiver i Familieafdelingen og din/dine rådgivere på Voksenområdet (Jobcenter og/eller Social og Handicap).

Vær opmærksom på, at alle de tilbud du har modtaget i Familieafdelingen stopper, når du fylder 18 år, med mindre du er omfattet af efterværnsreglerne.

Som ung skal du også være opmærksom på
  • At dine forældre har myndigheden over dig, indtil du fylder 18 år, hvilket betyder, at de skal være med til at bestemme, hvad der er bedst for dig.
  • At når du fylder 18 år, er det dig selv, der bestemmer, hvad du kan tænke dig for fremtiden.
  • At du er altid velkommen til at tage dine forældre med på råd og med til samtaler, men det er dig der bestemmer, hvad der skal ske.
  • At dine forældre ikke længere automatisk bliver involveret i din sag med kommunen. Hvis du ønsker, at de stadig skal være en del af din sag, skal du give dem tilladelse til det.
  • At vurdering og bevilling af støtte til dig på en række områder sker efter andre regler fra det fyldte 18. år.
  • At du er myndig og er ikke længere omfattet af dine forældres forsørgelsespligt.
  • At de rådgivere du kommer i kontakt med, efter du er blevet 18 år, tager udgangspunkt i dine behov og ikke længere ser på hele din families situation.
Ungestøtte

Hvis du modtager støtte i form af en kontaktperson eller har været anbragt op til det fyldte 18. år, skal din børne- og ungerådgiver i Familieafdelingen sammen med dig afklare, om du skal tilbydes ungestøtte, når du fylder 18 år. Den vurdering sker når du fylder 17 ½ år.

Ungestøtte har som formål at støtte dig i en god overgang til voksenlivet. Ungestøtten er frivillig og kan i nogle tilfælde bevilges til og med det 22. år.

Lovgivningen beskriver 4 forskellige former for ungestøtte; Fast kontaktperson, fortsat anbringelse, udslusningsordning fra anbringelsessted samt anden støtte. Hvilke muligheder der er for dig, afhænger blandt andet af dine ønsker, hvilken støtte du tidligere har modtaget samt en faglig vurdering, der foretages af Familieafdelingen. Din børne- og ungerådgiver i Familieafdelingen vil oplyse dig om dine muligheder, samt hvad de forskellige former for ungestøtte indeholder.

Opfylder du ikke betingelserne for ungestøtte men alligevel har brug for støtte, indledes der som ovenfor beskrevet et samarbejde med voksenområdet.

Din Indgang

Tilbuddet gælder dig, der bor i Fredericia, er over 18 år og ikke i forvejen modtager støtte på voksenområdet. Din Indgang vil, med udgangspunkt i de udfordringer du oplever, sætte os sammen med dig og finde nye muligheder. 

Vi har mulighed for at støtte dig i forhold til forskellige ting. Blandt andet i forbindelse med psykisk sårbarhed, fysisk eller psykisk handicap, isolation, sociale relationer, struktur i hverdagen, ensomhed eller hvis du bøvler med at holde styr på følelserne.

Du kan også henvende dig for at få rådgivning i forhold til den specifikke situation, du står i.
Vi kan hjælpe dig med at få kontakt til frivillige foreninger, der måske kan hjælpe dig og dække dine behov. 
Under forløbet vil vi blandt andet hjælpe dig med at afklare, om du har behov for støtte, når dit forløb slutter.

Kig forbi i vores åbningstid, så bliver du taget godt imod af vores værtsteam, som tager en snak med dig om det, der er vigtigt for dig. Du kan kontakte os pr. mail eller ringe for at høre mere. 

Her kan du henvende dig: Dronningensgade 97, bygning E, 7000 Fredericia, 7211 3232 dinindgang@fredericia.dk

Åbningstider: 
Mandag: 10:00 - 13:00
Tirsdag: 10:00 - 13:00
Onsdag: 10:00 - 13:00
Torsdag: 10:00 - 17:00
Fredag: 10:00 - 13:00

Tabt arbejdsfortjeneste

Indtil du fylder 18 år, kan en af dine forældre have modtaget kompensation for tabt arbejdsfortjeneste, så de har kunnet følge dig til eksempelvis kontroller på sygehus eller være hos dig, fordi du på grund af dit handicap har haft behov for at blive passet i hjemmet.

Når du fylder 18 år, er du voksen, og dine forældre vil ikke længere have mulighed for at få dækket tabt arbejdsfortjeneste.

Dine forældre har mulighed for at få hjælp til jobsøgning og CV allerede inden de bliver ledige. 

De kan henvende sig til Jobcenter Fredericia enten personligt i Danmarksstræde 13 eller pr. telefon på 72113600.

Her vil de kunne få hjælp af en Jobguide, eller de vil kunne få tildelt en jobformidler, alt efter hvad henvendelsen går på.

De vil her kunne få råd og vejledning i bl.a. CV, jobsøgning og aktuelle ledige jobåbninger.

Henvendelse gerne 3-6 måneder før det 18. år

Merudgifter

Indtil du fylder 18 år, kan det være, at dine forældre får udbetalt et beløb til at dække de ekstra udgifter, der er på grund af dit handicap i forhold til andre børn.

Når du fylder 18 år skal du selv søge om dækning af nødvendige merudgifter du kan have på grund af dit handicap. Du kan ansøge via selvbetjeningsløsningen på Borger.dk. Hvis du har spørgsmål til ordningen er du velkommen til at kontakte Social og Handicap -  merudgiftsteamet på telefonnummer 22 13 92 16 hverdage (undtagen onsdag) mellem kl. 9 og 10.

Du skal være opmærksom på, at der er forskel på merudgiftsparagrafferne for børn og voksne.

Socialpædagogisk støtte

Hvis din fysiske eller psykiske funktionsevne er betydelig og varigt nedsat, er der mulighed for at søge socialpædagogisk støtte. Dette er hjælp til genoptræning/udvikling af dine færdigheder til at fungere i dit hjem. Dette søges gennem Din Indgang, Dronningensgade 97, bygning E, Fredericia. Din Indgang kan kontaktes på telefon 72 11 32 32 eller ved personlighenvendelse mellem kl. 10 og 13 alle hverdage, dog til kl. 17 om torsdagen.

Bolig og botilbud

Når du flytter hjemmefra, skal du som udgangspunkt ligesom andre unge selv skaffe dig en bolig. Hvis dit handicap stiller særlige krav til boligen, kan du dog i visse tilfælde få hjælp til at få en lejebolig, ligesom du kan få støtte til at foretage nødvendige ændringer i boligen.

Du kan søge om dette ved at kontakte Visitationen, Øster Voldgade 18F 2. sal, Fredericia.  Telefon 7210 7880, Telefontid, mandag-fredag kl. 9.00 - 11.00.

Hvis du har et meget omfattende hjælpebehov, kan du være berettiget til et botilbud. Måske bor du allerede i et botilbud, som du ikke kan fortsætte med at bo i, når du er fyldt 18 år. Her er det en god idé at være i god tid med en ansøgning om et nyt botilbud, da der ofte er ventetid. Dette sker i tæt samarbejde mellem Social og Handicap og børne- og ungerådgiver i Familieafdelingen.

Ledsagerordning

Du kan ansøge om ledsagelse, hvis du på grund af et betydeligt og varigt fysisk eller psykisk handicap ikke kan færdes alene uden for dit hjem. Ledsagelse gives til aktiviteter, som du selv bestemmer og kan eksempelvis være at komme i biografen, teater, gå-ture eller noget helt andet. Du kan maksimalt få 15 timers ledsagelse om måneden. Du kan søge om ledsagelse gennem selvbetjeningsløsningen på Borger.dk. Hvis du har spørgsmål til ordningen, er du velkommen til at kontakte Social og Handicap, Ledsagerordningen på telefonnummer 41 24 82 36 på hverdage.

Har du en bevilling på ledsagelse, inden du fylder 18 år, stopper denne ordning, når du bliver 18 år, og du skal ansøge igen som ovenfor nævnt. Du må gerne søge i god tid 6-8 uger før du bliver 18 år.

Værgemål

Der er meget få personer, der har behov for en værge. Der er strenge krav til, hvem der kan få en værge. Du skal som person have en sindssygdom (herunder svær demens), være psykisk udviklingshæmmet eller have anden form for alvorlig svækket helbred. Dette skal gøre, at du ikke kan træffe beslutninger. Du skal have behov for en værge. Det er nemlig ikke alle der opfylder ovennævnte betingelser, der har behov for en værge. Ansøgning om værgemål skal indgives til Familieretshuset.

Familieretshuset har en ekspeditionstid på ansøgninger på omkring 4-6 måneder.

Personlig og praktisk støtte

Hvis du har behov for personlig og praktisk hjælp til f.eks. rengøring eller personlig pleje, skal dette søges og vurderes i Visitationen. Her tages der udgangspunkt i begrebet længst muligt i eget liv. Det betyder, at du så længe det er muligt, bestemmer over dit liv og din hverdag. Ved vurderingen af behovet for hjælp, tages der udgangspunkt i dine ressourcer, og der vurderes på dit potentiale for at forbedre dit fysiske og psykiske niveau. Der tages udgangspunkt i lovgivning, dine ressourcer og behov og det serviceniveau, som byrådet i Fredericia Kommune har vedtaget. Du kan søge om dette ved at kontakte Visitationen Senior, Øster Voldgade 18F 2. sal, Fredericia.  Telefon 7210 7880, Telefontid, mandag-fredag kl. 9.00 - 11.00.

Borgerstyret personlig assistance (BPA)

En BPA-ordning er til dig, der har en betydelig og varig fysisk eller psykisk funktionsnedsættelse, eller har et komplekst hjælpebehov, der ikke kan dækkes af traditionel hjemmepleje. En forudsætning for at kunne bevilges ordningen er, at du selv skal kunne fungere som arbejdsleder. Dvs. at du skal kunne lave ansættelsessamtaler, arbejdsplaner, personalemøder mm. I særlige tilfælde kan dette overdrages til en nærtstående – eksempelvis en af dine forældre. Du kan søge om dette ved at kontakte Visitationen, Øster Voldgade 18F 2. sal, Fredericia. Telefon 7210 7880, Telefontid, mandag-fredag kl. 9.00 - 11.00.

Hjælpemidler

Regler for hjælpemidler og forbrugsgoder er de samme for voksne som for børn. Sagsbehandlingen foregår i Hjælpemidler og Kommunikation. Du kan søge om et hjælpemiddel via ansøgningsskemaet “Ansøg om hjælpemiddel/boligændring”, som du finder på hjemmesiden www.borger.dk eller du kan ringe på tlf. 72 11 33 76 hverdag kl. 9-10.

Gå til boger.dk

Bil

Hvis du har en handicapbil med støtte fra kommunen, skal du vide at bilen tilhører dig. Dine forældre har på dine vegne fået lån til køb af denne bil, og har afdraget på lånet, jf. Gældsbrevet.

Når du bliver 18 år, overgår betalingsforpligtigelsen for det tilhørende lån til dig. Du skal overveje, om du forsat ønsker at beholde bilen. Hvis du ikke ønsker at overtage bilen og dertilhørende låneforpligtigelse, skal du indfri restgæld på det samlede lån - også den del af lånet, der ellers ville have været afdragsfrit.

Som ung har du også mulighed for at få støtte til kørekort samt særlig indretning af bil, hvis du i øvrigt opfylder betingelserne herfor. For yderligere information og sagsbehandling kontakt Hjælpemidler og Kommunikation på tlf. 72 11 33 76 hverdag mellem kl. 9-10.

Hjælp til forsørgelse

Hvis du står uden forsørgelse, når du bliver 18 år, kan du søge om hjælp til forsørgelse. Det gør du på kommunens hjemmeside. Hvis du har brug for hjælp, kan du altid kontakte jobcentret eller borgerservice.

Som modtager af uddannelseshjælp vil du blive mødt med et krav om, at vi sammen finder ud af hvilken uddan- nelse eller job, du skal have. Samtidigt vil du som udgangspunkt skulle indgå i aktivering på fuld tid, samtaler osv.

Som hovedregel er du ikke berettiget til uddannelseshjælp, hvis du har formue på mere end 10.000 kr. Det er der undtagelser for, så hvis du står uden forsørgelse, er det vigtigt, at du kontak- ter os, så vi kan vejlede dig helt korrekt og individuelt

Afprøvning

Når du er fyldt 18 år, kan det være relevant at finde ud, hvordan dine muligheder er på arbejdsmarkedet. Dette kan f.eks. ske igennem virksomhedspraktik samt kortere eller længerevarende, afklarende og opkvalificerende kurser. Målet er at finde ud af, om du kan arbejde på almindelige vilkår, eller om du har begrænsninger i din arbejdsevne, der peger på revalidering, fleksjob eller evt. Førtidspension.

Førtidspension

Hvis det allerede inden du bliver 18 år vurderes, at din arbejdsevne er varigt og væsentligt nedsat i ethvert erhverv og alle behandlingsmuligheder er udtømte, kan din sag indstilles til pensionsudvalget med henblik på at overgå efter reglerne om førtidspension Dette vil der blive taget hånd om i et samarbejde mellem Familieafdelingen og Jobcenteret.

Stu - særligt tilrettelagt ungdomsuddannelse

Hvis du går på STU, skal du stadig søge om hjælp til forsørgelse, som beskrevet tidligere. Hvis du får bevilget hjælpen, er din deltagelse i STU den indsats, du skal deltage i - og dermed ikke i afprøvning.

Støtte på uddannelsesstedet

Hvis du har behov for støtte i forbindelse med din uddannelse, så er det din uddannelsesinstitution, du skal henvende dig til.

Eksempler på støttemuligheder:

  • Hjælpemidler
  • Praktisk hjælp
  • Specialpædagogisk støtte