Slå adgang med tegn til/fra

Er du udlændinge eller udlandsdansker

Ofte stillede spørgsmål, se nedenfor

Definition på flygtning, indvandrer, EU borger eller EØS borger, udlandsdansker og familiesammenføring

Flygtning
Bruges generelt om personer, som har et beskyttelsesbehov. Det vil sige, at de ikke kan vende tilbage til deres hjemland. Det fremgår forskellige konventioner, hvornår en person har et behov for beskyttelse.

Læs mere på Institut for Menneskerettigheder (nyt vindue)

Indvandrer og efterkommere

  • En indvandrer er født i udlandet, og ingen af personens forældre er danske statsborgere eller født i Danmark. 
  • En efterkommere er født i Danmark og hvor ingen af forældrene både er danske statsborgere og født i Danmark.

Læs mere på Det Nationale Integrationsbarometer (nyt vindue)

Borgere fra et EU, EØS-land, Schweiz og England

  • En EU borger er en betegnelse for en person med statsborgerskab i et EU medlemsland.
  • En EØS borger er en betegnelse for en statsborger fra enten Lichtenstein, Norge eller Island.
  • Statsborgere fra Schweiz er omfattet af de samme regler som statsborgere fra EU og EØS lande.
  • England er ikke et EU eller EØS land.

Læs mere på borger.dk (nyt vindue)

Bliver du udlandsdansker
Du har pligt til at anmelde udrejse, hvis du skal opholde dig i udlandet i mere end seks måneder. Hvis du opholder dig mindre end seks måneder i udlandet men ikke har en bolig i Danmark, kan du bede kommunen om fortsat at være registreret med bopæl i Danmark.

Hvis du senere vender hjem til Danmark igen, er der forskel på dine rettigheder i Danmark, det afhænger blandt andet af, om du stadig er dansk statsborger, om du har tilknytning til Danmark, om du kan det danske sprog med mere.

Foreningen Danes Worldwide rådgiver danskere om juridiske forhold både før, under og efter opholdet i udlandet. Læs mere på Danes worldwide (nyt vindue) 

Læs mere om flytning til udlandet, herunder en online guide til hjælp på besvarelse af hvad du skal husk med videre på borger.dk (nyt vindue)

Læs mere om 42 dages reglen i forhold til skat, læs mere på skat.dk (nyt vindue)

Famliesammenføring
Familiesammenføring er forskellige afhængigt af hvilken situation du og personen, du ønsker at blive familiesammenført med, befinder sig i.

  • Definition af en familiesammenføring er, at en familie geografisk bliver ført sammen.
  • Kravene til familiesammenføring variere i forhold om personen, du ønsker at blive familiesammenført med er flygtning eller udlandsdansker. 

    • Når en person anerkendes som flygtning i Danmark, har vedkommende mulighed for at søge om at blive sammenført med sin nærmeste familie. Hvis du ansøger om familiesammenføring med en person i Danmark, som er flygtning, er fremgangsmåden afhængigt af dit forhold til vedkommende. 

      Det kan for eksempel være om du er ægtefælle eller samlever af en flygtning i Danmark, om du er barn, adaptiv barn, plejebarn med videre af en flygtning i Danmark.

      Du kan læse mere, om familiesammenføring og de forskellige fremgangsmåder og lovgivning med videre, afhængigt af dit forhold til vedkommende, på nyidanmark.dk (nyt vindue)
       
    • Familiesammenføring for udlandsdanskere

      Hvis ægtefælle eller samlever har statsborgerskab i et EU, EØS land eller i Schweiz, kan ægtefællen ansøge om et registreingsbevis ved SIRI, der giver vedkommende lov til at bo, arbejde eller studere i Danmark.

      Du kan læse mere om fri bevægelighed og lovgivning for EU borgere på ec.europa.eu/social (nyt vindue)

      Hvis ægtefælle eller samlever ikke har statsborgerskab i et EU, EØS land eller Schweiz, de skal da ansøge om familiesammenføring, og herunder leve op til integrationskravet.

      Du kan læse mere om familiesammenføring for udlandsdanskere med statsborgerskab uden for et EU, EØS land eller Schweiz på nyidanmark.dk (nyt vindue)
Kan du arbejde og bo i Danmark
  • Nordiske statsborgere kan frit bo og arbejde i Danmark på ubestemt tid uden at skulle have en arbejdstilladelse og opholdstilladelse. 

    Læs mere om nordiske statsborgeres rettigheder i Danmark på nyidanmark.dk (nyt vindue)
     
  • EU og EØS statsborgere skal have et EU registreringsbevis, som beviser, at du har ret til at bo og arbejde i Danmark. Dette EU registreringsbevis kan man ansøge om hos Styrelsen for International Rekruttering og Integration, også kaldt SIRI.

    Læs mere om EU og EØS borgeres rettigheder i Danmark på siri.dk (nyt vindue)
     
  • Statsborgere uden for Norden, EU og EØS, Du skal have en gyldig opholdstilladelse og arbejdstilladelse for at kunne bo og arbejde i Danmark. Opholdstilladelse og arbejdstilladelse kan man ansøge om hos Styrelsen for International Rekruttering og Integration, også kaldt SIRI. Permanent opholdstilladelse, familiesammenføring og asyl med videre i Danmark kan man ansøge om hos Udlændingestyrelsen.

    Læs mere om permanent opholdstilladelse, familiesammenføring og asyl med videre på us.dk (nyt vindue)

    Læs mere om opholdstilladelse og arbejdstilladelse for statsborgere uden for Norden, EU og EØS på siri.dk (nyt vindue)

Læs mere om at arbejde i Danmark på borger.dk (nyt vindue)

Udlandsdanskere, der flytter hjem og er ledige

Udlandsdanskere der vender hjem til Danmark, og har lovlig ophold og er ledige, kan enten få dagpenge fra arbejdsløshedskasse, uddannelseshjælp og kontanthjælp, eller selvforsørgelsesydelse, hjemrejseydelse eller overgangsydelse. 

Hjemkomst fra et EU eller EØS land og du har været medlem af en arbejdsløshedskasse i pågældende land

  • Hvis du har været medlem af en dansk arbejdsløshedskasse indenfor de seneste 5 år. Har du været medlem af en arbejdsløshedskasse i Danmark inden for de sidste 5 år, kan du få overført dine forsikringstimer og arbejdstimer fra det EU eller EØS land, hvor du har boet og arbejdet. Det tæller derfor med i din optjening af en dagpengeret i Danmark.

    Forudsætningen er, at du søger om genoptagelse i en dansk arbejdsløshedskasse senest 8 uger efter du er kommet til Danmark, at du har opsagt din arbejdsløshedsforsikring i det andet EU eller EØS land. Hvis du opfylder betingelserne for ret til dagpenge, kan du få dagpenge, hvis du bliver ledig efter din hjemkomst til Danmark.

  • Hvis du ikke tidligere har været medlem af en dansk arbejdsløshedskasse eller der er gået mere end 5 år siden, at du har været medlem af dansk arbejdsløshedskasse.

    Du skal både melde dig ind i arbejdsløshedskassen og starte arbejde inden 8 uger, fra du ikke længere er arbejdsløshedsforsikret i det andet EU eller EØS land. Når du har arbejdet i 296 timer inden for 12 uger altså 3 måneder i Danmark, kan arbejdsløshedskassen medregne dine forsikringsperioder og arbejdsperioder i udlandet i beregning af hvornår du har ret til dagpenge.

    Læs mere om lovgivning om udenlandsdanskere, der flytter hjem til Danmark på borger.dk (nyt vindue) og læs mere om arbejdsløshedsforsikring i EØS lande og Schweiz på borger.dk (nyt vindue)

Hjemkomst fra et EU eller EØS land og du ikke har været medlem af en arbejdsløshedskasse i pågældende land

  • Du kan, hvis du opfylder et af de tre nævnte kriterier skitseret nedenfor, være berettiget til enten kontanthjælp eller uddannelseshjælp. Betingelsen er at du i en periode ikke er i stand til at forsørge dig selv eller din familie, du skal henvende dig i jobcentret og melde dig ledig. Du skal stå til rådighed for arbejdsmarkedet og være aktiv jobsøgende.
     
    • Opholdskravet
      Det er en betingelse for at modtage uddannelseshjælp og kontanthjælp
      • At du har haft lovligt ophold her i riget i sammenlagt ni år inden for de seneste 10 år, kaldt opholdskravet.
      • Endvidere skal du have haft ordinært arbejde, svarende til 2 år og 6 måneders fuldtidsarbejde inden for de seneste 10 år.
      • Opholdskravet gælder både for danskere og udlændinge.
      • Opholdskravet gælder ikke for EU og EØS borgere, der efter EU retten er berettigede til hjælp. Læs mere her om hvilke lande der er omfattet af EU EØS samarbejdet (nyt vindue)
      • Læs mere om opholdskravet og lovgivning på hjemmeside administreret af Udlændingestyrelsen og Styrelsen for International Rekruttering og Integration også kaldt SIRI på nyidanmark.dk (nyt vindue)
    • Arbejdstagerstatus
      En EU eller EØS borger er efter EU retten berettiget til kontanthjælp eller uddannelseshjælp, når personen har opnået arbejdstagerstatus på det danske arbejdsmarked. En dansk statsborger er efter EU retten berettiget til hjælp, når personen vender tilbage til Danmark fra ophold i et andet EU eller EØS land og opnår arbejdstagerstatus i Danmark.

      Man opnår arbejdstagerstatus i Danmark, når man har haft beskæftigelse på det danske arbejdsmarked efter sin tilbagevenden til Danmark og i øvrigt opfylder betingelserne for at blive anset som arbejdstager efter EU retten.

      Du kan læse mere om hvem der kan blive registreret som arbejdstager, betingelserne for at blive registreret som arbejdstager, rettigheder, lovgivning, hvor længe kan du blive i Danmark, hvis du ikke længere har lønnet arbejde, kan en familie få et EU opholdsdokument, på hjemmesiden nyidanmark.dk (nyt vindue)

      Hvis en dansk statsborger ikke opfylder opholdskrav eller arbejdstagerstatus, kan vedkommende dog have ret til kontanthjælp eller uddannelseshjælp, hvis der er en tilstrækkelig grad af tilknytning til Danmark, jævnfør tilknytning til Danmark nedenfor her.
       
    • Tilknytning til Danmark
      En udlandsdansker, som hverken opfylder opholdskravet eller har opnået arbejdstagerstatus i Danmark, kan være berettiget til kontanthjælp eller uddannelseshjælp. Det vil beror på en konkret vurdering.

      I vurderingen af tilknytning til Danmark kan følgende kriterier indgå:
       
      • Samlet ophold i Danmark set i forhold til varigheden af ophold i andre EU eller EØS lande.
      • Beskæftigelse i Danmark eller øvrige økonomiske bånd til Danmark.
      • Nære familiemedlemmer i Danmark.
      • Taget grundskole og/eller uddannelse i Danmark.
      • Danskkundskaber.
      • Sociale bånd til Danmark.
      Det kan være relevant at inddrage andre kriterier end de ovenfor nævnte, som kan bidrage til at fastslå, om personen har en tilstrækkelig grad af tilknytning til Danmark. Udlændingestyrelsen er den ansvarlige myndighed. De nævnte kriterier er vejledende, og der skal foretages et konkret og individuelt skøn i den enkelte sag, skønnet kan også tage højde for tidligere afgørelser i ankestyrelsen og eventuel domstolssystemet.

      Læs mere om tilknytning til Danmark og lovgivning på hjemmesiden nyidanmark.dk, administreret af Udlændingestyrelsen og Styrelsen for International Rekruttering og Integration, også kaldt SIRI.
  • Selvforsørgelsesydelse og hjemrejseydelse eller overgangsydelse
    Selvforsørgelsesydelse og hjemrejseydelse eller overgangsydelse er en økonomisk ydelse til dig, hvis ikke du opfylder enten opholdskravet, arbejdstagerstatus eller tilknytningsbegrebet.

    Krav blandt andet:
     
    • Lovligt ophold i Danmark.
    • Du har været ude for en social begivenhed, for eksempel sygdom, arbejdsløshed eller ophør af samliv.
    • Den sociale begivenhed har medført, at du ikke kan skaffe det nødvendige til dig selv eller din familie, og at du ikke forsørges af andre.
    • Dit behov for forsørgelse kan ikke dækkes af andre ydelser, for eksempel arbejdsløshedsdagpenge, pension med videre.

    Læs mere om betingelser, økonomi, lovgivning, dansktillæg og danskbonus med mere i faktaark og borger.dk (nyt vindue)

Arbejdstagere der er udstationeret af dansk arbejdsgivere
Kan bibehold dansk medlemskab af dansk arbejdsløshedskasse, det samme kan studerende.

Arbejdstagere i EU eller EØS skal melde sig ind i arbejdsløshedskasse i det EU eller EØS land hvor arbejdsgiver har hjemsted.

Arbejdsløshedskasse udenfor EU og EØS
Hvis du får arbejde uden for EU eller EØS, kan du i udgangspunktet bevare dit medlemskab af en dansk arbejdsløshedskasse.

Eventuelle forsikringsperioder fra lande uden for EU og EØS kan medregnes til at opfylde de danske betingelser for ret til dagpenge i Danmark. Bliver du ledig i udlandet er du nød til at flytte hjem for at få danske dagpenge.

Arbejder du uden for EU eller EØS, uden medlemskab af dansk arbejdsløshedskasse og vender tilbage til Danmark som ledig
Hvis du ikke kan forsørge dig selv og din familie kan du søge kontanthjælp, uddannelsehjælp eller selvforsørgelsesydelse og hjemrejseydelse eller overgangsydelse. Kriterierne er de samme som hvis du kommer fra et EU eller EØS land, nemlig opholdskravet, arbejdstagerstatus og tilknytningskravet.

Udlændinge, der arbejder i Danmark og bliver ledige

EU eller EØS-borgere

  • Når du har haft lovligt ophold i Danmark efter EU reglerne i 5 år eller mere, kan du søge om et bevis på, at du har ret til tidsubegrænset ophold i Danmark. Styrelsen for International Rekruttering og Integration udsteder EU og EØS registreringsbeviser. Det betyder at du bliver behandlet ligesom statsborgerne i landet, du kan ansøge om et bevis for retten til permanent ophold.
     
  • Hvis du har været i Danmark under 5 år, kan du frit rejse ind og opholde dig i Danmark i op til tre måneder. Hvis du søger arbejde i denne periode, kan du forlænge opholdet fra tre til seks måneder. Læs mere om lovgivning vedrørende borgere fra EU EØS lande på borger.dk (nyt vindue) 

Nordiske borgere
Er du statsborger fra Sverige, Norge, Finland eller Island, kan du frit rejse ind og opholde dig i Danmark på ubestemt tid uden at skulle have en arbejdstilladelse og opholdstilladelse. Det samme gælder, hvis du vil studere eller arbejde i landet.
Læs mere om lovgivning vedrørende borgere fra Norden på borger.dk (nyt vindue)

Tredjepartslande
Hvis man er tredjelandsstatsborger, det vil sige statsborger i et land uden for Norden, EU eller EØS samt Schweiz, skal man have en gyldig opholdstilladelse for at opholde sig lovligt i Danmark.

Der findes forskellige typer af opholdstilladelser der giver forskellige rettigheder. Nogle giver indehaveren ret til at arbejde i Danmark, ofte på visse betingelser eller med visse begrænsninger. Læs mere om lovgivning for borgere fra et land uden for EU og EØS lande på borger.dk (nyt vindue)

Ved arbejde skal man søge om opholdstilladelse og arbejdstilladelse i Danmark

  • På hjemmesiden nyidanmark kan du læse om de lister og lovgivning om opholdstilladelse, der giver adgang til at arbejde i Danmark læs mere på nyidanmark.dk (nyt vindue)
  • På hjemmesiden nyidanmark kan du læse lovgivning om permanent opholdstilladelse i Danmark, læs mere på nyidanmark.dk (nyt vindue)
  • På hjemmesiden Work in Denmark kan du finde jobannoncer på engelsk og du kan lægge dit CV op, du kan finde information om økonomisk støtte til jobsamtaler eller flytning hvis du er statsborger eller bosiddende i EU, Norge eller Island og du kan finde information om arbejdskultur, arbejdsmarkedslovgivning med mere. Læs mere på workindenmark.dk (nyt vindue)
Flygtninge og ukraineres ret til at arbejde i Danmark

Hvis man anerkendes som flygtning, kan man få asyl i Danmark. Som flygtning har man ret til at arbejde i Danmark. Læs mere om blandt andet lovgivning for flygtning og asyl på nyidanmark.dk (nyt vindue) og borger.dk (nyt vindue)

Ukrainer der har lovlig ophold, er ved særlov fritaget for krav om arbejdstilladelse og kan derfor påbegynde arbejde fra fredag den 22. april 2022.

Krav:

  • udlændingen er ukrainsk statsborger og er den 24. februar 2022 eller senere udrejst af Ukraine, hvor den pågældende på tidspunktet for udrejsen havde bopæl,
  • udlændingen havde den 24. februar 2022 status som flygtning i Ukraine og er den 24. februar 2022 eller senere udrejst af Ukraine,
  • udlændingen er ukrainsk statsborger eller havde den 24. februar 2022 status som flygtning i Ukraine og opholdt sig eller havde opholdstilladelse i Danmark den 24. februar 2022.

Læs mere om hjælp og lovgivning for Ukrainske flygtninge på borger.dk (nyt vindue) og nyidanmark.dk (nytvindue)

Danskundervisning

Er du udlandsk statsborger og ny i Danmark, har du mulighed for at ansøge om danskundervisning ved Jobcenter Fredericia.

Uddannelsesret
Når du er ny i Danmark, har du ret til at blive henvist til danskuddannelse, senest en måned efter du er blevet bopælsregistreret.

  • Er du indvandrer, og henvises til danskuddannelse første gang efter den 1. juli 2022, har du ret til op til 5 års danskuddannelse. Uddannelsen bliver dog tilrettelagt på en sådan måde, at den kan gennemføres indenfor en periode på 3 år.

    Er du henvist til danskuddannelse første gang før den 1. juli 2022 gælder forskellige overgangsbestemmelser. For at få nærmere orientering omkring din uddannelsesret, hvis du er henvist før den 1. juli 2022, bedes du kontakte Jeanette Villadsen, Jobcentret på telefon 25343293.

    Bemærk venligst at din uddannelsesret tæller fra første gang du henvises til danskuddannelse.
     
  • Er du flygtning eller familiesammenført efter Udlændingeloven, er de samme regler omkring uddannelsesret gældende.
  • Ved alvorlig sygdom skal du rette henvendelse til Jobcentret, så Jobcentret kan tage stilling til om din uddannelsesret eventuelt kan forlænges.

Sprogcenter Vejle
Danskundervisningen i Fredericia udbydes af Sprogcenter Vejle. Undervisningen udbydes på 3 forskellige niveauer.

Det er sprogcentret som vurderer, hvilken danskuddannelse du skal indplacers på i forhold til hvor mange års skolegang du har.
Læs mere på sprogcentervejle.dk (nyt vindue)

Er du flygtning eller familiesammenført fra lande udenfor EU, EØS og Schweiz
Vil du blive tilbudt et hjemsendelsesprogram og selvforsørgelsesprogram eller et introduktionsprogram, som danskuddannelsen er en integreret del af.

Er du selvforsørgende eller forsørget af ægtefælle
Her har du mulighed for at vælge et andet sprogcenter end Sprogcenter Vejle.

Undervisningsform
Sprogskolerne tilbyder fjernundervisning, dagundervisning og aftenundervisning. Du kan også få danskundervisning på din arbejdsplads, hvis din arbejdsplads har en aftale om dette.

Depositum
Vær opmærksom på, at såfremt du er indvandrer, vil der blive krævet et depositum på 2.000 kroner, når du starter på danskuddannelsen.

Hvis du har spørgsmål i forhold til danskuddannelse, skal du rette henvendelse til Jobcenter Fredericia.

Åbningstider på jobcentret
Mandag til onsdag klokken 10.00 til 14.00
Torsdag klokken 10.00 til 17.00
Fredag klokken 10.00 til 14.00

Telefontider på jobcentret
Jobcentret telefon 7211 3600

Find arbejde

Her er nogle links, som kan være relevante under jobsøgning i Danmark.

Jobnet.dk (nyt vindue)
Jobindex.dk (nyt vindue)
Workindenmark (nyt vindue)
EURES (nyt vindue)

Læs mere om selvforsørgende ledig udlænding i faktaark
Læs mere om workindenmark i faktaark

Starte egen virksomhed

Hvis du overvejer at starte egen virksomhed i Danmark eller udvide din eksisterende virksomhed med en filial i Danmark, kan du finde nyttige oplysninger på Investindk. 

Læs mere på Investin.dk (nyt vindue)

Anerkendelse af udlandske uddannelser

På Uddannelsesministeriets og Forskningsministeriets hjemmeside, kan du læse en guide til vurdering og anerkendelse af udlandske uddannelser, læs mere her (nyt vindue)

Kontrakt og integrationsgrunduddannelse

Når du som flygtning eller familiesammenført flytter til Fredericia Kommune laver integrationsteamet i Fredericia Kommune en kontrakt sammen med dig. Det er en aftale om, hvordan du bedst kan integreres med arbejde eller uddannelse. Det er samtidig en aftale om hvilke aktiviteter du skal deltage i, det kaldes også dit introduktionsprogram eller et hjemsendelsesprogram og selvforsørgelsesprogram.

Læs mere om kontrakt for voksne flygtninge og familiesammenførte i faktaark

Programmet
Programmet består af danskundervisning og dels beskæftigelsesrettede tilbud, der skal hjælpe dig med at komme i arbejde.

Læs mere om danskuddannelse til voksne udlændinge i faktaark

Ferie

Hvis du modtager selvforsørgelsesydelse og hjemrejseydelse eller overgangsydelseydelse, har du ikke ret til at holde ferie.

Hvem er omfattet af integrationsgrunduddannelse
IGU forløb kan bruges af flygtninge og familiesammenførte til flygtninge i alderen 18 til 40 år, der har haft folkeregisteradresse i Danmark i mindre end 10 år. Uddannelsen kan bevilliges til dig der ingen kompetencegivende uddannelse har.

Læs mere om IntegrationsGrundUddannelse faktaark

Repatriering eller frivillig hjemrejse

Formål
Repatrieringsordningen skal medvirke til, at herboende udlændinge og danske statsborgere med dobbelt statsborgerskab, som er omfattet af repatrieringsloven, og som ønsker at repatriere, får den bedst mulige rådgivning og støtte til at kunne træffe beslutning om at vende tilbage.

Læs mere om repatriering på Udlændinge og Integrationsministeriets hjemmeside (nyt vindue)

Repatriering
Du kan få hjælp til repatriering, hvis du ønsker at vende permanent tilbage til dit hjemland, tidligere opholdsland eller et land, hvortil du har nær familiemæssig tilknytning. Du kan få dækning af en række udgifter når en række betingelser er opfyldt. Du kan få dækket udgifter i forhold til repatriering. 

Læs mere om repatriering i faktaark

Læs mere på Udlændinge og Integrationsministeriets hjemmeside (nyt vindue)

Reintegrationsbistand
Hvis du er omfattet af repatrieringsloven kan du, hvis du opfylder en række betingelser, modtage reintegrationsbistand, der er en pensionslignende månedlig ydelse. Den økonomiske stand kan enten være en løbende månedlig ydelse i 5 år eller en livslang månedlig ydelse svarende til 80 pct. af den 5 årige månedlige ydelse.

Læs mere på Udlændinge og Integrationsministeriets hjemmeside (nyt vindue)

Selvforsørgelsesydelse og hjemrejseydelse eller overgangsydelse

Kontanthjælp og uddannelseshjælp
Hvis du har boet lovligt her i riget, det vil sige Danmark, Færøerne eller Grønland, i sammenlagt mindst 9 år inden for de seneste 10 år og du opfylder beskæftigelseskravet, kan du få kontanthjælp eller uddannelseshjælp, hvis du ikke kan forsørge dig selv.

Selvforsørgelsesydelse og hjemrejseydelse eller overgangsydelse
Har du boet i riget i kortere tid, altså ikke har boet i Danmark, Grønland eller Færøerne i mindst 9 ud af de sidste 10 år og ikke kan forsørge dig selv eller din familie, kan du få selvforsørgelsesydelse og hjemrejseydelse eller overgangsydelse.

Betingelser
Der er knyttet en række betingelser for at modtage selvforsørgelsesydelse og hjemrejseydelse, overgangsydelse, kontanthjælp og uddannelseshjælp, for eksempel skal du have en lovlig opholdstilladelse.

Læs mere betingelserne for at få selvforsørgelsesydelse og hjemrejseydelse eller overgangsydelse på borger.dk (nyt vindue)

Oplysninger om
Hvordan beregnes opholdstiden, hvordan beregnes beskæftigelseskravet, undtagelsesregler, danskbonus, hvor meget du kan få i selvforsørgelsesydelse og hjemrejseydelse eller overgangsydelse, selvforsørgelsesprogram, hjemrejseprogram eller indtroduktionsprogram og lovgivning.

Læs mere om selvforsørgelsesydelse, hjemrejseydelse og overgangsydelse i faktaark

Læs mere om selvforsørgelsesydelse, hjemrejseydelse eller overgangsydelse på borger.dk (nyt vindue)

Tolkehjælp

Forvaltningsloven
Ifølge forvaltningsloven har de offentlige myndigheder pligt til at gøre sig selv forståelige og sikre, at deres budskab er forstået af modtageren. Derfor vil der i mange sager være mulighed for at få tildelt tolkebistand af de offentlige myndigheder.

Ved samtaler hos den kommunale sagsbehandler
Betaler myndigheden for en tolk, hvis sagsbehandleren vurderer, at det er nødvendigt.

Læs mere om tolkehjælp, lovgivning, klagemuligheder med mere på borger.dk (nyt vindue)

Klagevejledning

Hvis du ikke er enig i kommunens afgørelse

Skal du klage til kommunen inden fire uger. Kommunen skal så genvurdere sin afgørelse inden fire uger fra kommunen har modtaget din klage. Hvis kommunen fastholder sin afgørelse, bliver din klage sendt videre til Ankestyrelsen, som tager stilling til afgørelsen.

Jævnfør retssikkerhedslovens § 67 stk. 1.

Læs mere om klagemuligheder i Danmark, klage over sagsbehandling, afgørelse, aktindsigt, klagefrister, klage til folketingets ombudsmand, klage over kommunen til borgmesteren, borgerjournal, anmeldelse af skade, lovgivning med mere på borger.dk (nyt vindue)