Byrådet - 29-04-2019

Referat
Udvalg:
Dato:
Mandag, 29 april, 2019 - 17:00
Hent som fil:
Lokation:
Dagsorden publiceret:
Onsdag, 24 april, 2019 - 23:00
Referat publiceret:
Onsdag, 8 maj, 2019 - 09:00

Punkt 38 Godkendelse af dagsorden

Indstillinger

Politik og Kommunikation indstiller, at dagsorden godkendes.

Beslutning i Byrådet den 29-04-2019

Dagsorden godkendes incl. tillægsdagsorden.

Punkt 39 Regnskab 2018

Sagsresumé

Regnskab 2018 fremsendes til politisk behandling. Regnskabet udviser et samlet underskud på 48,4 mio. kr., mod et budgetteret underskud på 27,2 mio. kr. Den gennemsnitlige likviditet udgjorde 296,7 mio. kr.

Regnskabsåret 2018 har været præget af et stort pres på service- og anlægsrammen samt overførselsudgifter. Et pres som forventes at fortsætte ind i de kommende år. Det anbefales, at Økonomiudvalget drøfter handlemuligheder for håndteringen heraf.

 

Sagsbeskrivelse:

Regnskab 2018

Det endelige regnskab for Fredericia Kommune 2018 er udarbejdet og klar til politisk behandling. Regnskabet skal jævnfør styrelsesloven videregives til revisionen, og før videregivelsen skal regnskabet foreløbig godkendes af Økonomiudvalget og Byrådet.

Regnskabet for 2018 viser følgende hovedtal:

 

Mio. kr.

Vedtaget budget

Regnskab 2018

Resultat ordinær drift (- = overskud)

-138,6

-117,1

Resultat i alt (- = overskud)

27,2

48,4

Gennemsnitlig likviditet (+ = aktiver)

271,0

296,7

 

Status på politiske tiltag fra budget 2018 viser, at alle tiltag er iværksat på nær nogle få, som er udskudt til 2019. For uddybning af hvilke projekter, der er udskudt henvises til bilaget ”Status på politiske tiltag 2018”.

Fredericia Kommunes regnskab for 2018 og oversigt over anlægsregnskaber over 2 mio. kr. er vedlagt som bilag.

 

Service- og anlægsrammen

Årene 2014-16 var i Fredericia og i landet som helhed kendetegnet af store mindreforbrug på serviceudgifterne. Denne tendens er vendt i de senere år. I 2017 overskred Fredericia således servicerammen med 26 mio. kr. I 2018 er overskridelsen på i alt 17 mio. kr. på trods af, at organisationen hele 2. halvår bremsede økonomien op, udviste stor tilbageholdenhed, og at ansættelser var sat på pause.

Merforbruget er ikke unikt for Fredericia Kommune. Mange andre kommuner melder om stigende udgifter på velfærdsområderne på grund af ændret demografi og øget efterspørgsel. Det forventes, at udgiftspresset bliver et hovedtema i de kommende forhandlinger om kommunernes økonomi for 2020.

Også anlægsudgifterne har været under pres hele 2018. Årsagerne her skal særligt findes i tidsmæssige forskydninger i anlægsprojekterne samt tillægsbevillinger i årets løb.

Endelig har også overførselsudgifterne været under pres i 2018. Ved midtvejsreguleringen i juni blev bloktilskuddet nedjusteret med 27 mio. kr. Overførselsudgifterne er kun reduceret med 8 mio. kr., og Fredericia har dermed et tab i størrelsesordenen 19 mio. kr.

 

Økonomiske konsekvenser

Ingen.

Vurdering

Serviceramme

Budgetteret og faktisk forbrug af serviceudgifter er vist i nedenstående tabel:

 

Serviceudgifter (mio. kr.)

Vedtaget budget *)

Resultat

Afvigelse

By- og Planudvalget

4,5

4,1

0,4

Miljø- og Teknikudvalget

55,4

56,7

-1,3

Børne- og Skoleudvalget

847,4

853,2

-5,8

Kultur- og Idrætsudvalget

85,7

86,6

-0,9

Social- og Beskæftigelsesudvalget

134,7

136,0

-1,3

Senior- og Handicapudvalget

608,1

630,9

-22,8

Sundhedsudvalget

72,6

70,1

2,5

Uddannelsesudvalget

23,2

18,7

4,5

Økonomiudvalget

379,6

370,7

8,9

I alt

2.211,2

2.227,0

-15,8

*) Budgettet blev lagt i gammel udvalgsstruktur – der er korrigeret herfor

 

Som det fremgår er udgiftspresset særligt på Senior- og Handicapudvalget samt Børn- og Skoleudvalget. Konkret drejer det sig om store merudgifter på plejens område samt mellemkommunale betalinger vedr. specialundervisning. På Social- og Beskæftigelsesudvalget har det været muligt at begrænse merforbruget, men det er vurderingen, at særligt det specialiserede socialområde for voksne er under pres.

De nyeste prognoser viser, at udgiftspresset på servicerammen fortsætter ind i 2019 og årene frem.

Udgiftspresset har betydet, en samlet gæld på 14,3 mio. kr. som fordeles som følger:

  • Miljø- og Teknikudvalget 5,3 mio. kr.
  • Børne- og Skoleudvalget 6,0 mio. kr.
  • Senior- og Handicapudvalget 3,0 mio. kr.

 

 Opsparingen udgør i alt 49 mio. kr. som fordeles som følger:

  • By- og Planudvalg 0,4 mio. kr.
  • Kultur- og Idrætsudvalg 1,6 mio. kr.
  • Social- og Beskæftigelsesudvalg 4,1 mio. kr.
  • Sundhedsudvalg 3,0 mio. kr.
  • Uddannelsesudvalg 10,6 mio. kr.
  • Økonomiudvalg 29,3 mio. kr. (inkl. bufferpulje)

 

Økonomi og Personale anbefaler, at ansættelsespausen på administration og ledelse fortsætter indtil videre. Det anbefales endvidere, at Økonomiudvalget drøfter handlemuligheder for håndteringen af udgiftspresset, herunder Spar/lån.

 

 Anlægsudgifter

Også anlægsudgifterne har været under pres hele 2018. Årsagerne her skal særligt findes i tidsmæssige forskydninger i anlægsprojekterne samt tillægsbevillinger i årets løb. Økonomi og Personale anbefaler, at økonomiudvalget drøfter handlemuligheder for håndteringen af udgiftspresset, herunder Spar/lån.

 

Øvrige driftsudgifter

Fredericia har i mange år haft en socioøkonomi i den tunge ende, hvilket indebærer, at vi har et højt niveau for overførselsudgifter, som tynger vores økonomi. Til gengæld har vi i det senere år klaret os fornuftigt på den aktivitetsbestemte medfinansiering. Økonomi og Personale anbefaler, at Økonomiudvalget drøfter handlemuligheder for håndtering af overførselsudgifterne.

Indstillinger

Økonomi og Personale indstiller

  1. at Fredericia Kommunes årsregnskab for 2018 godkendes og afgives til revisionens gennemgang
  2. at ansættelsespausen på administration og ledelse fortsætter indtil videre
  3. at Økonomiudvalget drøfter handlemuligheder for håndteringen af udgiftspresset på både service- og anlægsramme
  4. at Økonomiudvalget drøfter handlemuligheder for håndteringen af udgiftspresset på overførselsudgifterne

Beslutning i Økonomiudvalget den 08-04-2019

Økonomiudvalget besluttede, at anbefale indstillingens punkt 1 og 2, mens punkt 3 og 4 udsættes til ekstraordinært Økonomiudvalgsmøde d. 29/4, som del af første budgetopfølgning.

Beslutning i Økonomiudvalget den 29-04-2019

Økonomiudvalget tager orienteringen om den foreløbige budgetopfølgning til efterretning og anbefaler følgende overfor byrådet:

  • at økonomiudvalget fremadrettet på alle møder præsenteres for den aktuelle budgetopfølgning.
  • at der iværksættes en analyse af senior- og handicapområdet.
  • at økonomiudvalgets konti gennemgås med henblik på at sikre en mere hensigtsmæssig opdeling mellem fagudvalg og økonomiudvalg.
  • at det er muligt at overføre spar/lån fra 2018 til 2019, når det enkelte fagudvalg eksplicit beslutter det.  Hver enkelt overførsel skal således godkendes politisk, ligesom det enkelte områdes opsparing og gæld skal ses i sammenhæng.
  • at der i forbindelse med budgetforhandlingerne drøftes etablering af en ny budgetmodel med mere retvisende budgetter, som kan modstå udgiftspresset og kan håndtere spar/lån.
  • at der til mødet i juni skabes et overblik over anlægsrammen med forslag til udskydelser af anlæg til 2020.

 

Beslutning i Byrådet den 29-04-2019

Godkendt.

Punkt 40 Endelig vedtagelse af Lokalplan 343 Boliger, Fuglsang Vest

Sagsresumé

Teknik & Miljø har udarbejdet Forslag til lokalplan 343 Boliger, Fuglsang Vest. Lokalplanen har til formål at muliggøre opførelsen af åben-lav og tæt-lav boligbebyggelse og etablering af rekreative arealer, der tillige har til formål at håndtere afvandingen af boligområdets arealer.

 

Lokalplanforslaget har efter byrådets beslutning d. 3. oktober 2018 været udsendt i offentlig høring i perioden 5. september til 1. november 2018. I forbindelse med denne høring indkom en indsigelse fra en lodsejer i området, som ønskede en ændring af lokalplanens afgrænsning med henblik på at opnå en mere hensigtsmæssig dyrkning af de tilbageblivende arealer. Ønsket blev fremlagt under et orienteringspunkt på By- og Planudvalgets møde i december med en anbefaling om, at efterkomme ønsket. På den baggrund blev planforslaget revideret og udsendt i fornyet høring i perioden 21. januar til 18. marts 2019.

 

I de to høringsperioder er indkommet 17 indsigelser/bemærkninger til lokalplanforslaget. Indsigelserne handler, foruden lokalplanens afgrænsning, primært om de trafikale forhold og bevaring af et eksisterende levende hegn.

Det vurderes, at indsigelserne giver anledning til enkelte rettelser i lokalplanen.

 

Lokalplanforslaget har været ledsaget af en miljørapport.

 

Sagsbeskrivelse:

På baggrund af et politisk ønske om at kunne tilbyde flere byggegrunde, gerne i grønne omgivelser og med nem adgang til gode indkøbsmuligheder og øvrige bymæssige funktioner, blev der i december 2017 igangsat et arbejde med at udarbejde en lokalplan for et ca. 34 ha stort område beliggende i vestbyen. Området afgrænses mod øst af det eksisterende boligområde langs Fuglsang Allé, mod nord af centerområdet ved Vejlevej, mod vest af arealer udlagt til erhvervsområde ved Skærbækvej og mod syd af Stoustrup og Fuglsang Skov.

 

Området ligger på nordsiden af Erritsødalen, som grundet landskabskarakteren er udlagt som bevaringsværdigt landskab og indgår i et større uforstyrret landskabsstrøg. Den sydligste del af lokalplanområdet er en del af det bevaringsværdige landskab og en del af det større uforstyrrede landskab. Området er i kommuneplanen udlagt til naturområde, herunder til ekstensiv landbrugsdrift og rekreative formål. Der er inden for lokalplanområdet og flere steder langs skovbryn beskyttede diger.

 

 

Lokalplanens indhold

Med lokalplanen er der udarbejdet et plangrundlag, der giver mulighed for en ny, attraktiv boligbebyggelse i pagt med og under respekt for det omkringliggende landskabs værdier. Områdets beliggenhed tæt på skove og i tilknytning til Erritsødalen fordrer en bevidst bearbejdning af sammenhængene og overgangene mellem bebyggede områder og de landskabelige omgivelser. I lokalplanen og bebyggelsesplanen er der derfor arbejdet bevidst med at trække landskabet med ind i bebyggelsen på en måde, så det urbane præg nedtones, og således at landskabet opleves som integreret i bebyggelsen. Lokalplanen sikrer en overvægt af grønne elementer, i form af græsarealer og træplantninger, i forhold til de belagte arealer både langs stamveje og i boligvængerne. Boligvejene i den vestlige og sydlige del af bebyggelsen vil opleves som åbne forbindelser ud i landskabet, set fra boligområdet, og set fra det omgivende landskab vil de opleves som grønne kiler ind i bebyggelsen. Denne åbenhed ud mod landskabet er desuden medvirkende til, at flere grunde i udstykningen får gode muligheder for udsigt til landskabet.

 

Det rørlagte vandløb, Ullerup bæk, som løber i dalbunden langs lokalplanområdets vestlige del, forventes at blive åbnet, og et ca. 100 m bredt bælte udlægges dels til håndtering af overfladevand fra bebyggelsen, dels til etablering af erstatningsnatur. Løsningerne til håndteringen af overfladevand vil blive i form af regnvandsbassiner udformet som naturlige søer med permanent vandspejl, suppleret med større arealer, som ved større regn hændelser vil bliver oversvømmet.

 

I lokalplanen er indarbejdet bestemmelser, som har til hensigt at sikre en tilpasning af bebyggelsen til det omgivende landskab og til eksisterende nabobebyggelse. Derfor må de østligste grunde, som ligger tæt på nabobebyggelsen, og de vestligste og sydligste grunde, som ligger tættest på de rekreative naturområder og skovbryn, kun bebygges i ét plan. De øvrige dele af udstykningen må bebygges i op til 2 plan.

 

Forhold til kommuneplan 2017 – 2029

Anvendelsen til boligområde og naturområde er i overensstemmelse med kommuneplanen.

 

Miljøvurdering

Lokalplanforslaget har været ledsaget af en miljørapport, der behandler lokalplanens miljøpåvirkning af omgivelserne og omgivelsernes påvirkning af lokalplanområdet.

 

Offentlig høring

I de to høringsperioder er der i alt indkommet 17 bemærkninger/indsigelser fra naboer og lodsejere i området. Indsigelserne og et sammenfattende notat er vedlagt som bilag.

 

Desforuden er der fra forvaltningen forslag til mindre ændringer/præciseringer i hhv. redegørelsen, vedr. formulering omhandlende vandløb, og bestemmelserne omhandlende hhv. vej og grundejerforening.

 

Indsigelserne drejer sig primært om:

- Lokalplanens afgrænsning

- Trafikale forhold

- Bevaring af eksisterende læhegn

 

Lokalplanens afgrænsning:

I første høringsperiode blev fremført, at lokalplanens afgrænsning efterlod arealer, der var problematiske at dyrke og anvende til erhvervsformål, som beskrevet i kommuneplanen. Der blev desuden rejst tvivl om, hvorvidt arealanvendelsen i lokalplanforslaget var i strid med kommuneplanen. Ønsket om en ændret lokalplanafgrænsning blev efterkommet, og der er i forbindelse med den anden høringsperiode ikke modtaget yderligere bemærkninger til dette.

 

Trafikale forhold:

De fleste bemærkninger handler om vejbetjeningen af det nye boligområde. Der er et udtalt ønske om, at området vejforsynes fra Stoustrup rundkørslen ved Vejlevej/Skærbækvej. Nogle mener desuden, at Fuglsang Allé ikke bør forlænges således som det er foreslået i lokalplanen.

 

Bevaring af eksisterende læhegn:

Der fremsættes fra flere et ønske om, at det eksisterende levende hegn langs med Stoustrup Skovvej bevares af hensyn til læ, afskærmning og dyreliv.

 

De indkomne bemærkninger er samlet i en hvidbog og behandlet i et notat, som begge er vedlagt indstillingen som bilag.

 

Sammenfattende redegørelse

I forbindelse med byrådets endelige vedtagelse af lokalplanen skal der foreligge en sammenfattende redegørelse for, hvordan miljøhensyn er integreret i planen, hvordan miljørapporten og de udtalelser, der er indkommet i offentlighedsfasen, er taget i betragtning, hvorfor den vedtagne plan er valgt på baggrund af de rimelige alternativer, der også har været behandlet, samt hvorledes myndigheden vil overvåge de væsentlige miljøpåvirkninger af planen eller programmet.

 

 Den sammenfattende redegørelse er vedlagt indstillingen som bilag.

Økonomiske konsekvenser

Kommunen ejer i dag ca. en fjerdedel af jorden inden for lokalplanområdet. Gennemførelse af planen er en vigtig forudsætning for opfyldelse af kommunens overordnede målsætning om at kunne tilbyde attraktive byggegrunde. For at realisere planen, kan det blive nødvendigt at opkøbe areal, enten ved indgåelse af frivillig aftale eller ved ekspropriation.

 

I planforslaget er der lagt op til, at der vælges løsninger og materialer, der hæver sig over den gængse standard, med henblik på at hæve attraktionen af og herlighedsværdien i området. Teknik & Miljø har foretaget beregninger, der viser, at udgifterne til evt. jordkøb, byggemodning og de valgte løsninger kan opvejes af indtægterne ved grundsalget.

 

I tilfælde af at stamvejen udlægges som offentlig vej, vil der skulle afsættes driftsmidler hertil. Desuden forventes det, at der skal afsættes midler til hastighedsdæmpning af Fuglsang Allé.

Vurdering

Teknik & Miljø vurderer, at indsigelserne og forvaltningens forslag til præciseringer, giver anledning til enkelte ændringer i lokalplanen.

 

  1. Ønsket om at bevare læhegnet langs Stoustrup skovvej forslås efterkommet og følgende bestemmelse tilføjes:

”§ 9.9 Det eksisterende læhegn langs Stoustrup Skovvej skal bevares, og der må plantes yderligere læhegnsbeplantning mellem bebyggelsen og lokalplanområdets østlige afgrænsning i princippet som vist på kortbilag 4 – Fremtidige forhold.”

 

Eksisterende læhegn og areal til yderligere læhegnsbeplantning tilføjes på kortbilag 3.1 – Eksisterende forhold og kortbilag 4 – Fremtidige forhold.

 

 

  1. Præcisering af formulering vedr. vandløb, lokalplanens hovedtræk s. 8:

”Det rørlagte vandløb, som løber i dalbunden langs lokalplanområdets vestlige del, vil blive åbnet, og et ca. 100 m bredt bælte udlægges dels til håndtering af overfladevand fra bebyggelsen, dels til etablering af erstatningsnatur.”

 

Ændres til:

”Det rørlagte vandløb, som løber i dalbunden langs lokalplanområdets vestlige del, vil indgå i et større vandløbsprojekt, med det sigte at fritlægge strækningen, og et ca. 100 m bredt bælte udlægges dels til håndtering af overfladevand fra bebyggelsen, dels til etablering af erstatningsnatur.”

 

 

  1. Præcisering af formulering vedr. boligvej, bestemmelser § 5:

§ 5.6 ” Boligveje skal udformes til lav hastighed og som multifunktionelle rum til ophold, leg og regnvandshåndtering mm. og etableres med belægningstyper så det har karakter af opholdsareal.

Minimum 50% af arealet udlagt til boligvej skal anlægges så det fremstår grønt.”

 

Ændres til:

” Boligveje skal udformes til lav hastighed og som multifunktionelle rum til ophold, leg og regnvandshåndtering mm. og etableres med belægningstyper så det har karakter af opholdsareal.

Minimum 50% af arealet udlagt til boligvej skal anlægges så det fremstår tilsået/ tilplantet.”

 

 

  1. Præcisering af formulering vedr. grundejerforening, bestemmelser § 12:

§ 12.1 ”Ved udstykning af området skal der stiftes en grundejerforening med medlemspligt for samtlige ejendomme inden for lokalplanområdet. Grundejerforeningen skal stiftes, når Byrådet forlanger det, dog senest når halvdelen af grundene er solgt.

Ved tæt-lav bebyggelse skal der stiftes en grundejerforening særskilt for denne.

 

Ændres til:

” Ved udstykning af området skal der stiftes en grundejerforening med medlemspligt for samtlige ejendomme beliggende i den del af lokalplanområdet, der overføres til byzone. Grundejerforeningen skal stiftes, når Byrådet forlanger det, dog senest når halvdelen af grundene er solgt.

 

Såfremt delområde 1b udstykkes til tæt-lav bebyggelse skal der stiftes en grundejerforening særskilt for dette område. Grundejerforeningen skal stiftes, når Byrådet forlanger det, dog senest når halvdelen af grundene er solgt.

 

§ 12.3 ”Grundejerforeningen skal vederlagsfrit tage skøde på og vedligeholde lokalplanområdets fællesarealer samt lokalplanområdets veje og stier.”

 

Ændres til:

” Såfremt der etableres en fælles grundejerforening for delområde 1a og 1b skal denne grundejerforeningen vederlagsfrit tage skøde på og vedligeholde lokalplanområdets fællesarealer.

 

Såfremt der etableres mere end en grundejerforening, skal grundejerforeningerne i fællesskab vederlagsfrit tage skøde på og vedligeholde lokalplanområdets fællesarealer. Fordelingen af omkostninger skal ske på baggrund af en fordelingsnøgle baseret på antal boliger. Dvs. at alle boliger, om tæt-lav eller åbent-lav betaler samme andel til vedligehold.

 

Grundejerforeningerne skal vedligeholde lokalplanområdets veje og stier såfremt disse udlægges som private fællesveje og stier. Grundejerforeningerne overtager således alle forpligtigelser der efter privatvejsloven er pålagt de tilgrænsende lodsejere.

 

Udstykkes delområde 1b ikke, påhviler skøde- og vedligeholdelsesforpligtelserne grundejer/ udlejer.”

 

 § 12.4 ” Indtil arealerne overdrages til grundejerforeningen har grundejeren pligt til at vedligeholde disse.”

 

Ændres til:

” Indtil arealerne overdrages til grundejerforeningen har den, der udvikler arealet, pligt til at vedligeholde grønne arealer samt veje, stier og fortove mm.”

 

Indsigelser og bemærkning vedrørende de trafikale forhold vurderes ikke at give anledning til ændringer i lokalplanen. Kommunens vejafdeling har udfærdiget et notat, som beskriver deres vurdering af de forskellige scenarier for vejforsyning af boligområdet. Notatet er vedlagt som bilag.

 

Teknik & Miljø vurderer, at lokalplan 343 er tilstrækkeligt belyst ved miljørapporten. Teknik & Miljø vurderer, at lovgivningen er overholdt, og finder ikke, at der i offentlighedsperioden er fremkommet bemærkninger, der medfører behov for, at der skal foretages yderligere vurderinger og undersøgelser ud over dem, som fremgår i den sammenfattende redegørelse.

Indstillinger

Teknik & Miljø indstiller, at det anbefales overfor Økonomiudvalget og Byrådet,

 

  1. at lokalplan 343 vedtages endeligt med de beskrevne ændringer, idet administrationen bemyndiges til at foretage redaktionelle rettelser

 

  1. at der, såfremt der ikke kan opnås frivillig aftale om køb af de nødvendige arealer således lokalplanen kan realiseres, vil blive foretaget ekspropriation efter Planloven, (LBKG 2018-04-16 nr. 287)

Beslutning i By- og Planudvalget den 09-04-2019

Anbefales.

Beslutning i Økonomiudvalget den 29-04-2019

Anbefales.

Beslutning i Byrådet den 29-04-2019

Godkendt.

Punkt 41 Endelig vedtagelse af Lokalplan 356 Erhverv ved Egumvej, DSB Værksted (el tog).

Sagsresumé

Forslag til Lokalplan 356 samt ledsagende miljørapport, som Byrådet vedtog den 28. januar 2019, har været i offentlig høring i 8 uger fra den 30. januar til den 27. marts 2019. Lokalplanen har til formål at muliggøre en udvidelse af DSB værkstedet på Egumvej 55A, så der fremover kan serviceres og vedligeholdes el-tog i stedet for dieseltog.

 

Der er i høringsperioden indkommet bemærkninger/høringssvar, som bla. omhandler bekymringer for øgede støjgener. Det er Teknik og Miljøs vurdering, at høringssvarene ikke giver anledning til ændringer i lokalplanen, ligesom det ikke vurderes nødvendigt at opstille afværgeforanstaltninger.

Sideløbende har Miljøstyrelsen sendt en miljøkonsekvensvurdering af projektet og et forslag til VMM tilladelse i 8 ugers offentlig høring.

 

Sagsbeskrivelse:

Lokalplanforslaget er udarbejdet på baggrund af en henvendelse fra DSB, som ønsker, at det eksisterende værksted forlænges med op til 60 meter for at blive langt nok til de nye el-togsæt. DSB forventer, at den samlede værkstedsudvidelse bliver mellem 2.000 og 2.200 m2. Herudover vil DSB fjerne de to nuværende åbne vaskehaller og etablere én længere, lukket vaskehal ved siden af værkstedsbygningen. Vaskehallen forventes at få et areal på mellem 800 og 1.000 m2.

 

Lokalplanens indhold
Lokalplanen er udarbejdet for at overføre Egumvej 55A, hvor værkstedet ligger, fra landzone til byzone. Med lokalplanen gives mulighed for at udvide de eksisterende værksteds- og driftsbygninger, idet lokalplanen samtidig skal sikre, at ny bebyggelse opføres i godt samspil med den eksisterende bevaringsværdige bebyggelse (DSB Værkstedsbygningen) i baneterrænet.

 

Lokalplanen skal desuden muliggøre, at en del af lokalplanområdet, Egumvej 51, hvor der i dag er lagerfaciliteter og parkering til værkstederne, kan bruges som parkering, da lagerfaciliteterne i fremtiden forventes at blive overflødige.

 

Lokalplanens delområde I og III (Egumvej 55A), udlægges til offentlige formål i miljøklasse 3-5 i form af baneterræn samt de til banedriften nødvendige funktioner såsom værksteder, servicefunktioner, lager, vaskehal, administration, personalefaciliteter, parkering o. lign. Områderne ændrer ikke anvendelse med lokalplanen.  Lokalplanens delområde II (Egumvej 51) udlægges til parkering for DSB værkstedet i delområde I samt erhverv i miljøklasse 1-3, dvs. erhverv i de lave miljøklasser som f.eks. lettere industri, lager-, håndværks- og værkstedsvirksomhed samt funktioner tilknyttet jernbanedriften som f.eks. parkering samt fri- og opholdsarealer.

 

Forholdet til Kommuneplan 2017 - 2029

Lokalplanen er i overensstemmelse med Kommuneplan Fredericia 2017-2029.

 

Sammenfattende redegørelse

Lokalplanforslaget var ledsaget af en miljørapport, som har medvirket til, at relevante problemstillinger er undersøgt. I planforslaget er der taget højde for en række miljøhensyn for at undgå, reducere og/eller kompensere for evt. negative miljøpåvirkninger på omgivelserne. Støjberegninger har f.eks. vist, at støjgener vil blive væsentlig mindre, når dieseltog udskiftes med el-tog, og i lokalplanen er der indarbejdet bestemmelser, som skal sikre at støjgrænser overholdes.

 

I forbindelse med Byrådets endelige vedtagelse af lokalplanen skal der på baggrund af miljørapporten foreligge en sammenfattende redegørelse for, hvordan miljøhensyn er integreret i planen, hvordan miljørapporten og de udtalelser, der er indkommet i offentlighedsfasen, er taget i betragtning, hvorfor den vedtagne plan er valgt på baggrund af de rimelige alternativer, der også har været behandlet, samt hvorledes myndigheden vil overvåge de væsentlige miljøpåvirkninger af planen.

 

 Den sammenfattende redegørelse er vedlagt som bilag:  ”LP 356_Sammenfattende redegørelse”.

 

Indkomne bemærkninger

I den offentlige høringsperiode indkom der i alt 3 bemærkninger/indsigelser, heraf 2 meldinger om ingen kommentarer fra henholdsvis Haderslev Stift og Banedanmark.

 

Et høringssvar fra 2 borgere, som bor nord for baneterrænet på Egumvej 71 omhandler støj, herunder bekymring for øgede støjgener med henvisning til støj fra eksisterende aktiviteter, men udenfor lokalplanområdet (brug af signalhorn på det nordgående hovedspor og motorstøj fra parkerede tog). Høringssvaret har været sendt til udtalelse hos DSB.

 

De indkomne bemærkninger fra høringen fremgår i vedlagte bilag ”LP 356_Hvidbog”.

 

Et kort resumé af bemærkningerne/indsigelserne kan sammen med forslag til behandling og vurdering ses i bilag ”LP 356_Indkomne bemærk_vurdering”.

 

Tidligere indkomne bemærkninger
Lokalplanområdet ligger indenfor en planlægningszone på 500 meter fra risikovirksomheden "Banedanmark, Rangerbanegården". Følgende risikomyndigheder er derfor blevet hørt inden planforslaget blev offentliggjort: Miljøstyrelsen, Beredskabsstyrelsen, Trekantområdets Brandvæsen, Sydøstjyllands Politi og Arbejdstilsynet. Øvrige berørte myndigheder blev ligeledes blevet hørt forudgående. Det har ikke givet anledning til bemærkninger.

Økonomiske konsekvenser

Ingen.

Vurdering

Teknik & Miljø vurderer, at der med Lokalplan 356 Erhverv ved Egumvej, DSB Værksted (el-tog) skabes det nødvendige plangrundlag, som giver mulighed for udvidelse af værkstedsfaciliteterne, så der fremover kan vedligeholdes, klargøres og vaskes el-tog i stedet for dieseltog.

 

Teknik & Miljø har vurderet bemærkningerne, der er modtaget i høringsperioden, med udgangspunkt i den konkrete lokalplan. Det vurderes, at de indkomne bemærkninger ikke giver anledning til ændringer i planens hovedprincipper, ligesom det ikke vurderes nødvendigt at foretage yderligere vurderinger og undersøgelser eller opstille yderligere afværgeforanstaltninger. Lokalplanen er tilstrækkelig belyst ved miljørapporten.

 

Indsigelserne og bemærkningerne fra offentlighedsfasen er behandlet i bilag ”LP 356_Indkomne bemærk_vurdering”, som er vedlagt som bilag.

Indstillinger

Teknik & Miljø indstiller, at det anbefales over for Økonomiudvalget og Byrådet,

 

  1. at Forslag til Lokalplan 356 Erhverv ved Egumvej, DSB Værksted (el tog) vedtages endeligt med de i ”LP 356_Indkomne bemærk_vurdering” anførte suppleringer/ændringer,
  2. at Teknik & Miljø besvarer de indkomne bemærkninger til planforslaget med udgangspunkt i ”LP 356_Indkomne bemærk_vurdering”, vedlagt som bilag, og
  3. at Teknik & Miljø bemyndiges til at foretage mindre redaktionelle rettelser inden offentliggørelse af lokalplanen..

Beslutning i By- og Planudvalget den 09-04-2019

Anbefales.

Beslutning i Økonomiudvalget den 29-04-2019

Anbefales.

Beslutning i Byrådet den 29-04-2019

Godkendt.

Punkt 42 Byfornyelse til Kongensstræde 52

Sagsresumé

Ansøgning om byfornyelsesmidler i Øgadekvarteret - Kongensstræde 52 til gennemgribende renovering.

 

Sagsbeskrivelse:

 

Ejendommen består af både et forhus og et baghus. Begge trænger til en gennemgribende renovering.

Huset pudses og males, hvis det er muligt, udenpå skalmuren. Hvis ikke dette er muligt, skal skalmuren af, og der skal pudses på det gamle murværk.

Vinduerne og hoveddør er tidligere blevet skiftet og tilstanden er god, så de bevares, inkl. kvistens vinduer.

Tag udskiftes til gammel dansk vingetegl inkl. brandkamme m.m.

Kvistene er i så dårlig stand, at skelettet ikke står til at redde, så det skal bygges op på ny. Dog kan de nye kvistvinduer bevares og genbruges i den nye kvist. Taget bliver rød gammeldags vingetegl.

Husets indre optimeres, bl.a. ved at loftrummet indrettes bedre, og køkkenet ændres radikalt med loft der åbnes til kip. Disse og øvrige indvendige arbejder er ikke tilskudsberettiget.

 

Følgende punkter renoveres og er tilskudsberettiget:

  1. Udskiftning af taget på hovedhus og gårdudbygning til gl. dansk vingetegl
  2. Brandkam mod nord-nabo med dobbeltvinget tagsten, der lægges i mørtel, og tilpasning af tag-inddækninger mod syd-nabo
  3. Nye tagrender og nedløbsrør i zink på både hovedhus og gårdhus
  4. Ovenlysvinduer på hovedhus og gårdhus, dog kun på gårdsiden, ikke på gadesiden
  5. Renovering eller nybygge kvist på gadeside, genbruge de nye vinduer
  6. Renovering eller nybygge kvist på gårdside udformet med fransk altan, inkl. nye altandøre
  7. Fransk altan-gelænder og konstruktion på gårdsidekvisten inkl. div. inddækninger
  8. Pudsning (ikke vandskuring) af alle facader, på gadesiden udenpå de eksisterende facadeklinker (hvis de kan bære det, ellers skal klinkerne hugges af). NB den murede gesims skal reetableres i princippet udformet som nabohuset, nr. 52.
  9. Maling af alle facader og soklen

Økonomiske konsekvenser

Tekst

(beløb i mio kr.)

TB 2019

TB 2020

TB 2021

TB 2022

TB 2023

Anlægs-

bevilling

Fri-

givelse

Kongensstræde 52, udgift

(XA-5xxxx)

0,250 

 

 

 

 

0,250

0,250

Kongensstræde 52, indtægt

(XA-5xxxx)

-0,125

 

 

 

 

-0,125

-0,125

Byfornyelse, pulje

(XA-50044)

-0.125

 

 

 

 

0

0

I alt (- = kasseindlæg/

+ = kasseudlæg)

0

 

 

 

 

 

 

 

Vurdering

 

I tidligere sager, hvor der er givet støtte til udvendig renovering, er der givet 40 % i støtte til facaderenoveringer af projektet. Det er ligeledes den praktik, der er vedtaget for bygningsfornyelse i Øgadekvarteret.

 

Teknik & Miljø vurderer, at der bør gives samme støtteprocent til denne ejendom, for at projektet bliver realiseret, og der kan blive en tidssvarende bolig i denne centralt placerede ejendom.

 

Renoveringsomkostninger:

Totale støtteberettigede ombygningsudgifter  626.500,- kr.

40 % i støtte, afrundet til    250.600,- kr.

Byfornyelsesudgifter i alt, afrundet til   250.000,- kr.

 

Fordeling af udgifter mellem staten og Fredericia Kommune:

 

Fredericia Kommune    125.500,- kr.

Refusion fra staten    125.500,- kr.

Indstillinger

 

Teknik & Miljø indstiller, at By- & Planudvalget anbefaler overfor Økonomiudvalget og Byrådet

 1. at, der træffes byfornyelsesbeslutning for Kongensstræde 52

 2. at budgettet tilrettes med de under ”Økonomiske konsekvenser” anførte ændringer

 

Beslutning i By- og Planudvalget den 09-04-2019

Anbefales.

Beslutning i Økonomiudvalget den 29-04-2019

Anbefales.

Beslutning i Byrådet den 29-04-2019

Godkendt.

Punkt 43 Godkendelse af fysisk helhedsplan i Holbergshaven, Boligkontoret Fredericia

Sagsresumé

Boligkontoret Fredericia søger om Byrådets godkendelse af fysisk helhedsplan med renovering af afd. 402 – Holbergshaven på Chr. Richardtsvej og Jens Baggesensvej.

 

Sagsbeskrivelse:

Holbergshaven består af 84 sammenbyggede rækkehuse i et plan og med egen have. Afdelingen har nået en alder der gør, at der er en naturlig nedslidning og behov for opretnings-og forbedringsarbejder i afdelingen. Landsbyggefonden har anerkendt afdelingens byggetekniske udfordringer, som bl.a. medfører skimmelproblemer.

Konkret består udfordringerne bl.a. i at installationsgange, terrændæk og trægulve er opfugtede. Opfugtningerne har generelt medført skimmelsvampeangreb på beton og trækonstruktioner. Indeklimaet er belastet af skimmelsvampesporer og rådgiver vurderer at forholdende er behandlingskrævende. Udover genopretningsarbejderne er der et ønske om at modernisere rækkehusene med bl.a. nye installationer, køkkener og badeværelser.

Samlet set er der budgetteret 129 mio. kr. til projektet. 5,3 mio. finansieres af afdelingens egne midler samt fællespuljemidler fra Landsbyggefonden. Resten af anlægssummen skal lånefinansieres med kreditforeningslån.

For at sikre et acceptabelt huslejeniveau, søger Boligkontoret om at Byrådet godkender at afdelingen fritages for fremtidige indbetalinger til organisationens dispositionsfond. 

Det forventede huslejeniveau bliver herefter på gennemsnitligt 830 kr. pr. m2 når projektet er gennemført.

Ansøgningen er blevet enstemmigt godkendt af beboerne på afdelingsmøde. Organisationsbestyrelsen behandler sagen på bestyrelsesmøde den 11. april. Indstilling fra bestyrelsesmøde fremsendes inden Byrådets behandling.

Økonomiske konsekvenser

I renoveringssager hvor Landsbyggefonden er involveret, skelnes mellem støttede og ustøttede realkreditlån. De støttede lån, er lån til ombygning og renoveringsarbejder som Landsbyggefonden direkte støtter. De øvrige arbejder, der har karakter af at vedligeholdelsen føres up to date, finansieres med såkaldte ustøttede lån.

Kommunen skal stille 100 % garanti for de støttede lån – og Landsbyggefonden giver derefter kommunen 50% regaranti.

Kreditforeningen kan kræve en kommunal garanti på de ustøttede lån. Det er dog ikke tilfældet i denne sag pt.

De støttede lån udgør 84.756.000 kr. mens de ustøttede lån udgør 38.980.000 kr.

For at holde huslejen på et acceptabelt niveau har Landsbyggefonden bevilliget 1.000.000 kr. i særlig driftsstøtte til afdelingen. Heraf skal Fredericia Kommune finansiere 1/5, svarende til 200.000 kr. ligesom Boligorganisationen og realkreditforeningen betaler 200.000 kr. hver til puljen.

 

Tekst
(beløb i mio. kr.)

TB 2019

TB 2020

TB 2021

TB 2022

Anlægs-
bevilling

Fri-
givelse

Kapitaltilførsel /særlig driftsstøtte - skimmelpuljen

 

 

 0,200 

 

0,200

0,200

I alt (- = kasseindlæg/
 + = kasseudlæg)

 

 

0,200 

 

0,200 

0,200

 

Den kommunale andel af kapitaltilførslen påvirker ikke hverken anlægs- eller serviceramme, idet det anses som lån til almen boligorganisation.

Vurdering

Når almene afdelinger renoveres, sker det i stort omfang uden støtte fra kommunen. Nogle afdelinger, som afd. 402, får renoveringsstøtte fra Landsbyggefonden. De støttede arbejder skal godkendes af Byrådet. De ustøttede arbejder skal også godkendes af Byrådet, fordi der sker låneoptagelse med pant i ejendommen og huslejeforhøjelsen er på mere end 5 procent.

Ejendomsafdelingen vurderer, at renoveringen og moderniseringen af afdeling 402 vil betyde et væsentligt løft i boligkvaliteten i afdelingen, og at det fremtidige huslejeniveau ikke vil medføre udlejningsvanskeligheder.

Indstillinger

Under forudsætning af at bestyrelsen for Boligkontoret godkender helhedsplanen, indstiller Ejendomsafdelingen, at Økonomiudvalget anbefaler, at Byrådet godkender

 

  1. Helhedsplanen
  • Skema A med støttede arbejder på 84,8 mio kr. (Byrådet indstiller til Landsbyggefondens endelige godkendelse)
  • Ustøttede arbejder på 44,3 mio kr.        

 

  1. Låneoptagelsen
  • Støttede lån på 84,8 mio. kr. - med 100% kommunal garanti. Heraf giver Landsbyggefonden 50% regaranti (42,4 mio. kr.)
  • Ustøttede lån på 38,9 mio. kr. – pt.  uden garantistillelse

 

  1. Kapitaltilførsel på 200.000 kr. til udbetaling i år 2021 med finansiering fra ”skimmelsvamp-puljen” på Økonomiudvalgets område

 

  1. At afdelingen fritages for sædvanlige indbetalinger til boligorganisationens dispositionsfond

 

  1. Huslejeniveau på foreløbig 830 kr. pr. m2

Beslutning i Økonomiudvalget den 08-04-2019

Anbefales.

Beslutning i Byrådet den 29-04-2019

Godkendt.

Punkt 44 Vedtagelse af Planstrategi 2019 for Fredericia Kommune og Trekantområdet

Sagsresumé

Ifølge planloven skal byrådet vedtage og offentliggøre en planstrategi hvert 4. år og indenfor den første halvdel af den kommunale valgperiode, dvs. inden udgangen af 2019.

 

Planstrategien er byrådets strategi for kommunens langsigtede udvikling og som sådan en strategi for kommuneplanlægningen. Planstrategien er samtidig et juridisk dokument, som indeholder en revisionsbeslutning om, i hvilket omfang og ikke mindst hvilke emner, der skal revideres i den kommende Kommuneplan 2021-2033.

 

Teknik & Miljø fremlægger hermed Planstrategi 2019 for Fredericia Kommune og Trekantområdet med henblik på byrådets vedtagelse og efterfølgende udsendelse i offentlig høring.

 

Sagsbeskrivelse:

Kommunerne i Trekantområdet (Billund, Fredericia, Haderslev, Kolding, Middelfart, Vejen og Vejle) samarbejder om planstrategi og kommuneplan. Hver af de 7 kommuner har desuden mulighed for at tilføje lokale emner til planstrategien og uddybe dele af de fælles emner, så planstrategien kommer til at omhandle netop det, der er vigtigst for den enkelte kommune. Det betyder, at planstrategien reelt bliver to strategier i ét dokument; En fælles del som gælder for hele Trekantområdet og en lokal del som alene gælder for Fredericia Kommune.

 

Den fælles del af planstrategien (Trekantområdets Planstrategi 2019 – Strategi for vækst og attraktivitet) fastlægger en samlet strategi for kommunerne i Trekantområdet. Den fælles strategi disponeres ud fra fire spor: ”Erhvervsudvikling”, ”Arbejdsmarked og uddannelse”, ”Bosætning, kultur og oplevelser” og ”Mobilitet og forsyning”. Derudover er der identificeret en række strategiske temaer, som den kommende fælles kommuneplan skal revideres ud fra.

 

Trekantområdets bestyrelse godkendte den 31. august 2018 at videresende forslag til Trekantområdets fælles strategi for vækst og attraktivitet i høring i de syv byråd. I Fredericia Kommune er forslaget blevet drøftet på det fælles udvalgsmøde den 22. oktober 2018 og i Økonomiudvalget den 26. november 2018, hvor der er afgivet bemærkninger til forslaget. På baggrund heraf har de fire politiske følgegrupper været samlet til møder i januar 2019, hvor evt. ændringer i strategiforslaget, som følge af kommunernes bemærkninger, har været drøftet. Den 21. februar 2019 har Trekantområdets bestyrelse godkendt det endelige forslag til Trekantområdets fælles strategi for vækst og attraktivitet, som hermed sendes til godkendelse i de syv byråd.

 

Planstrategien er en af de vigtigste strategier for udviklingen i Fredericia Kommune. Planstrategien fokuserer på den strategiske og fysiske planlægning og er derfor rettet mod de fysiske strukturer, arealanvendelse mv. Den lokale del af strategien bygger på byrådets Vision 2020, øvrige overordnede politiske mål for kommunen og Kommuneplan 2017-2029. Planstrategien suppleres af andre strategier, blandt andet kommunens bæredygtighedsstrategi. 

 

Planstrategi 2019 for Fredericia Kommune tager afsæt i syv temaer. Temaerne omhandler; ”Bymidten”, ”Bosætning”, ”Erhverv”, ”Detailhandel”, ”Infrastruktur og mobilitet”, ”Natur, landskab og friluftsliv” samt ”Klimatilpasning”.

 

Hvert tema behandles med udgangspunkt i en beskrivelse af status, dernæst beskrives potentialerne og hvilke mål vi gerne vil arbejde hen imod. Afslutningsvis følger på punktform, hvorledes vi forventer kommuneplanen revideret.

 

Indholdet af den lokale del af strategien er drøftet af flere omgange i By- og Planudvalget den 7. november 2018, 19. december 2018 og 6. februar 2019, samt i Byrådet efter byrådsmødet den 4. marts 2019.

 

Den samlede Planstrategi 2019 for Fredericia Kommune og Trekantområdet lægger op til en delvis revision af Kommuneplan 2017-2029, dvs. at en del af indholdet genvedtages. Der tages der højde for de nye statslige krav til kommuneplanlægningen. Endelig indeholder planstrategien en oversigt over den planlægning, der er gennemført siden sidst.

 

Planstrategi 2019 for Fredericia Kommune og Trekantområdet er vedlagt som bilag. Layoutet forventes tilpasset yderligere, og der vil evt. forekomme mindre tekstmæssige justeringer efter vedtagelsen.

 

Strategien forventes offentliggjort i 10 uger i perioden 4. juni – 13. august 2019, når samtlige kommuner i Trekantområdet har vedtaget hver deres planstrategi. Eventuelle borgermøder afholdes i denne periode. Endelig vedtagelse af Planstrategi 2019 for Fredericia Kommune og Trekantområdet forventes at ske i september-oktober 2019, efterfulgt af en offentlig bekendtgørelse.

 

Afslutningsvist skal det nævnes, at der ikke er udarbejdet en miljøvurdering af Planstrategi 2019, idet strategien ikke fastlægger rammer for fremtidige anlægstilladelser og således ikke er omfattet af loven om miljøvurdering af planer og programmer og af konkrete projekter (miljøvurderingsloven).

Økonomiske konsekvenser

Ingen.

Vurdering

Teknik og Miljø vurderer, at Planstrategi 2019 for Fredericia Kommune og Trekantområdet er i overensstemmelse med Fredericia Byråds Vision 2020 og øvrige overordnede politiske mål for kommunen.

 

Teknik & Miljø vurderer, at den samlede planstrategi giver gode muligheder for at understøtte kommunens strategiske og fysiske udvikling de næste fire år. Strategien giver os mulighed for at identificere styrkerne og få det optimale ud af de muligheder, vi har lige nu. 

 

Det vurderes, at den samlede planstrategi vil danne et godt grundlag for en delvis revision af Kommuneplan 2017-2033.

Indstillinger

Teknik & Miljø indstiller, at det anbefales over for Økonomiudvalget og Byrådet,

  1. At Planstrategi 2019 for Fredericia Kommune og Trekantområdet vedtages og sendes i offentlig høring.
  2. At Teknik & Miljø bemyndiges til at færdigredigere strategien, før den offentliggøres.

Beslutning i By- og Planudvalget den 09-04-2019

Anbefales med følgende rettelser til planstrategien:

 

Forord:

Underskrifter fjernes frem til udsendelse.

 

Tema: Bymidten

I ”Vision”, side 9, afsnit 2, linje 3: 

Sætningen ”…, et spændende ungdomsmiljø med ungdomsboliger, uddannelsesinstitutioner og fritidsaktiviteter,”

Omformuleres til følgende sætning: ”….,et spændende ungdoms- og studiemiljø med ungdomsboliger, uddannelsescampus og fritidsaktiviteter,”

I ”Hvad er målet”, side 9, afsnit 4, linje 8:

Tilføjes sætningen: ”Tilføjelse af nye funktioner, eksempelvis et uddannelsescampus, vil ligeledes bidrage aktivt som bylivsskabende element.”

I ”Hvad er målet”, side 9, afsnit 6, linje 4:

Slettes sætningen: ”Her skal historien, den moderne bybygning og arkitektur mødes og skabe nytænkning og være af en kvalitet, der er værd at bevare for eftertiden.”

 

Tema: Bosætning

I ”Status”, side 12, afsnit 1

Slettes afsnittet: ”Fredericia Kommune har tidligere stået i skyggen af vores nabokommuner, hvad angik evnen til at tiltrække nye borgere. Det var der formentlig mange grunde til, men kommunens tunge industrihistorie havde uden tvivl stor betydning for kommunens manglende attraktivitet som bosætningskommune. Meget har ændret sig siden da.”  

 

Tema: Erhverv

I ”Status”, side 15, afsnit 6, linje 6

Slettes ordet: ”højtuddannede”.

 

Tema: Infrastruktur og mobilitet

I ”Vision”, side 18, afsnit 1

Afsnittet: ”Fredericia Kommune har en central placering i Danmark med enestående gode trafikforbindelser, både i forhold til bil- og lastbiltrafik, togtrafik og skibstrafik. Fredericia skal fortsat være kendetegnet af en effektiv infrastruktur og høj mobilitet for både virksomheder og personer.”

Omformuleres til følgende afsnit: ”Fredericia Kommune skal fortsat være kendetegnet af en effektiv infrastruktur og høj mobilitet for både privat og kommerciel færdsel og transport, så vi også fremadrettet kan drage fordel af vores centrale beliggenhed i Danmark og enestående trafikale forbindelser.”

I ”Vision”, side 18, afsnit 3

Afsnittet: ”Kollektiv trafik kan minimere trafikkens miljøgener og trængselsproblemer og kan samtidig sikre en vis grad af mobilitet for personer uden bil. Det er derfor vigtigt, at den kollektive trafik understøtter kommunens bymønster og erhvervsudvikling, og reelt udgør et velfungerende alternativ til privatbilen. De lette trafikanter (cyklisterne) skal fortsat prioriteres gennem forbedring af trafiksikkerhed, tilgængelighed og fremkommelighed.”

Omformuleres til følgende afsnit: Den kollektive trafik skal understøtte kommunens bymønster og erhvervsudvikling, og reelt udgøre et velfungerende alternativ til privatbilen, således at trafikkens miljøgener og trængselsproblematikker mindskes, og der sikres en vis grad af mobilitet for personer uden bil. De lette trafikanter (cyklisterne) skal fortsat prioriteres gennem forbedring af trafiksikkerhed, tilgængelighed og fremkommelighed.” 

 

Tema: Natur, landskab og friluftsliv

I ”Vision” side 21, afsnit 1.

Afsnittet: ”Fredericia Kommune vil være en grøn kommune med mere og bedre natur i det åbne land og i skovene.”

Ændres til afsnittet: ”Fredericia Kommune vil være en grøn kommune med mere og bedre natur i det åbne land, i skovene og i Lillebælt.”

I ”Hvad er målet”, side 21, afsnit 4.

Afsnittet: Via Naturpark Lillebælt skal vi i tæt samarbejde med Kolding og Middelfart kommuner og de lokale lodsejere udvikle tilbud om flere oplevelser i det kystnære landskab.

Ændres til afsnittet:  ”Via Naturpark Lillebælt skal vi i tæt samarbejde med Kolding og Middelfart kommuner og de lokale lodsejere udvikle tilbud om flere oplevelser i det kystnære landskab til lands og til vands.”

Beslutning i Økonomiudvalget den 29-04-2019

Anbefales.

Beslutning i Byrådet den 29-04-2019

Godkendt.

Punkt 45 Anmodning om samtykke til vedtægtsændring

Sagsresumé

Nærværende sag omhandler en anmodning fra EWII koncernen til et samtykke fra Fredericia, Middelfart og Vejle kommune til en koncernintern overdragelse af kapitalandele i koncernen, der er begrundet i et ønske om en simplificering af koncernstrukturen.

 

 

Sagsbeskrivelse:

Ved brev af 27. november 2018 har advokatfirmaet Andersen Partners, som repræsentanter for EWII S/I, rettet henvendelse til Fredericia, Middelfart og Vejle Kommuner med anmodning om samtykke til endnu en koncernintern omstrukturering.

 

Den nye foreslåede interne koncernomstrukturering kræve kommunernes samtykke. Dette er begrundet i, at kapitalandelene i både TRE FOR Vand A/S og det nuværende TRE FOR Infrastruktur A/S overdrages.

 

Overdragelsen sker således, at TRE FOR Vand A/S’ moderselskab, TRE FOR Infrastruktur A/S, fusioneres ned i TRE FOR Vand A/S’ søsterselskab, TRE FOR Teknik A/S. TRE FOR Teknik A/S, der skifter navn til TRE FOR Infrastruktur A/S, bliver herefter nyt moderselskab for TREFOR Vand A/S.

 

Det nye TREFOR Infrastruktur A/S forudsættes at være 100 % ejet af EWII S/I som hidtil.

 

Økonomiske konsekvenser

Ingen.

Vurdering

Vedtægtsbestemmelserne vedrørende kommunernes rettigheder i de nye vedtægter for TRE FOR Infrastruktur A/S vil være de samme som hidtil, da de relevante vedtægtsbestemmelser bliver direkte overført.

 

Da TRE FOR Vand A/S ikke skifter ejerkreds som følge af den interne koncernomstrukturering, og da vedtægtsbestemmelserne fra ”det gamle” TREFOR Infrastruktur A/S vil blive direkte overført til det nye TRE FOR Infrastruktur A/S, så vil kommunernes nuværende retsstilling ikke forringes.

 

Da kommunernes rettigheder over for koncernen ikke forringes kan der gives samtykke til den koncerninterne omstrukturering, da kommunerne ikke helt eller delvist må afgive sine rettigheder i koncernen, uden vederlag herfor.

 

Det bemærkes, at der tidligere mellem kommunerne og TRE FOR har været dialog om værdien af kommunernes rettigheder, men efter ønske fra TRE FOR blev disse drøftelser ikke ført til ende. Nærværende sag og det ønskede samtykke handler derfor alene om, at sikre en videreførelse af kommunernes rettigheder i forbindelse med den påtænkte koncerninterne overdragelse i TRE FOR (EWII).

 

Kommunerne har i fællesskab fået ovenstående vurdering bekræftet hos en selskabsretsadvokat.

Indstillinger

Fællessekretariatet anbefaler overfor Økonomiudvalget at der gives samtykke til den ønskede koncerninterne omstrukturering.

 

Beslutning i Økonomiudvalget den 08-04-2019

Anbefales.

Beslutning i Byrådet den 29-04-2019

Godkendt.

Punkt 46 Forslag til procesplan for arbejdet med Verdensmålene i Fredericia Kommune

Sagsresumé

Byrådet skal offentliggøre sin næste strategi for bæredygtig udvikling inden udgangen af 2019. Samtidig skal der udarbejdes en ansøgning til næste fase af WHO Healthy Cities. Dette kobles sammen i en fælles proces. Forslag til procesplan skal behandles i Byrådet.

 

Sagsbeskrivelse:

Baggrund

Efter Planloven skal byrådet vedtage og offentliggøre en strategi for bæredygtig udvikling hvert 4. år og inden udgangen af den første halvdel af den kommunale valgperiode, dvs. inden udgangen af 2019. Miljø- og Teknikudvalget samt Økonomiudvalget har henholdsvis 19.02.2018 og 25.01.2019 behandlet et forslag til procesplan for arbejdet med dette, hvor det også er besluttet at koble strategien op på FN’s 17 Verdensmål.

Da der samtidig inden udgangen af 2019 skal ansøges om en ny fase af WHO Healthy Cities Network (fase VII), der tager afsæt i Verdensmålene, anbefales det at koble processen for de to ting sammen under den fælles overskrift FN’s 17 Verdensmål. Dette gøres for at sikre koordination af strategien og målsætningerne for arbejdet med FN’s Verdensmål i Fredericia Kommune. Derfor kommer der et nyt forslag til procesplan for dette arbejde.


Koblingen mellem strategi og ansøgning

Strategien for bæredygtig udvikling skal indeholde en redegørelse for, hvordan kommunen arbejder helhedsorienteret, tværfagligt og langsigtet og hvordan befolkningen, virksomheder, organisationer og foreninger vil blive inddraget i arbejdet.

I ansøgningen WHO Healthy Cities Network fase VII skal man beskrive, hvilke temaer og prioriterede områder, som Fredericia Kommune vil arbejde med i løbet af fase VII. Rammen for ansøgningen tager sit udgangspunkt i Copenhagen Consensus of Mayors og strategien Healthier and happier cities for all. Strategien tager afsæt i FN’s 17 Verdensmål.

I nedenstående tabel vises, hvad såvel strategien efter planlovens bestemmelser skal indeholde og hvad man skal forholde sig til i ansøgningen om medlemskab af WHO Healthy Cities Network fase VII.

Strategien skal indeholde byrådets politiske målsætninger for det fremtidige arbejde indenfor følgende indsatsområder:

Ansøgningen skal indeholde medlemskommunens politiske målsætninger inden for de såkaldte 6 p’er:

  • Mindskelse af miljøbelastningen,
  • Fremme af en bæredygtig byudvikling og byomdannelse, 
  • Fremme af biologisk mangfoldighed,
  • Inddragelse af befolkningen og erhvervslivet i det lokale arbejde med bæredygtighed, og
  • Fremme af samspil mellem beslutninger vedr. 
    • Miljømæssige
    • Trafikale
    • Erhvervsmæssige
    • Sociale
    • Sundhedsmæssige
    • Uddannelsesmæssige
    • Kulturelle og  Økonomiske forhold 
  • People: Investering i de mennesker, der udgør vores byer
  • Places: Skabe byrum, der styrker sundhed og trivsel
  • Participation: Styrke deltagelse og partnerskaber målrettet sundhed og trivsel
  • Prosperity: Forbedre velstand i lokalsamfundet og øge adgang til fælles goder og serviceydelser
  • Peace: Understøtte fred og sikkerhed gennem inkluderende samfund
  • Planet: Beskytte planeten gennem bæredygtigt forbrug og produktion

 

Nedenfor er skitseret et forslag til procesplan. Udkast til procesplan blev præsenteret for Byrådet på en workshop 02.04.2019. Kommentarer og input fra workshoppen er indarbejdet i nedenstående forslag til procesplan.

Forslag til procesplan:

April 2019- Politisk inddragelse:

  • Opstart – input til temaer i strategien/ansøgningen og procesplan på workshop for Byråd 2. april
  • Politisk beslutning om procesplan på Byråd den 29. april 2019

April-juni 2019 - Inddragelse af borgerne, erhverv, foreninger, medarbejdere m.v.

  • Folkehøring den 2. april (50 borgere inkl. repræsentanter fra Ungebyrådet)
  • Udarbejdelse af kommunikationsplan
  • Tematiske møder. Temamøder gennemføres med en blanding af politikere og øvrige interessenter
  • Drøftelse med HMU
  • Høring af Borgerpanelet

Juni - august 2019:

  • Samle op på ideer og forslag. Udarbejde udkast til strategi og ansøgning til WHO Healthy Cities.

August- september 2019:

  • Høring inkl. borgerrettede aktiviteter (4 uger).
    • Hjemmeside, Facebook, udstilling i det grønne rum m.v.
  • Inddragelse af de 50 borgere fra Folkehøringen

September 2019:

  • Politisk høring på udvalgsmøder i uge 38. Samme sag går på alle udvalg. Ungebyrådet får også mulighed for at drøfte materialet

September-oktober 2019:

  • Færdiggørelse af strategi og ansøgning til WHO Healthy Cities

November/december 2019:

  • Endelig politisk vedtagelse af strategien på ØK 25. november og Byråd 2 december. (Deadline ØK 6. november)

 

2020 og frem: Implementering af arbejdet med Verdensmålene i Fredericia Kommune – med bred involvering af Byråd, Koncernledelse, ledere og medarbejdere samt borgere, foreninger og erhvervsliv.

Økonomiske konsekvenser

Ingen

Vurdering

Ingen

Indstillinger

Det indstilles, at

  • Forslag til procesplan for arbejdet med Verdensmålene i Fredericia Kommune godkendes med eventuelle tilretninger fra workshoppen 02.04.2019

Beslutning i Økonomiudvalget den 08-04-2019

Anbefales.

Beslutning i Byrådet den 29-04-2019

Godkendt.

Punkt 47 Byrådets Erhvervsuddannelsesstrategi - flere unge skal vælge og genneføre en erhvervsuddannelse

Sagsresumé

Fredericia har en god og stærk tradition for erhvervsuddannelser og er tæt på at opfylde flere af de nationale målsætninger for 2020.

Arbejdet med at sikre flere unge faglærte i Fredericia er en stor og vigtig samfundsmæssig opgave – en opgave, som ingen af parterne kan løse selv. Opgaven kan kun løses i et forpligtende samarbejde mellem grundskole, uddannelsesvejledning, erhvervsliv og erhvervsuddannelser. Parterne er enige om, at der er brug for et stærkt lokalt partnerskab for at sikre flere unge faglærte i Fredericia, og forpligter sig på løbende at inddrage relevante parter i arbejdet.

Uddannelsesudvalget har udarbejdet et oplæg til Byrådets Erhvervsuddannelsesstrategi ”FLERE UNGE FAGLÆRTE I FREDERICIA”, og udkast til partnerskabsaftale med de lokale erhvervsuddannelsesinstitutionerne og Fredericia Uddannelsesråd. Oplægget har været i høring hos de lokale erhvervsuddannelsesinstitutioner og Fredericia Uddannelsesråd, der bakker op om partnerskabsaftalen og strategien. Strategien skal nu sendes til godkendelse i Uddannelsesudvalget og Byrådet.

 

Sagsbeskrivelse:

Uddannelsesudvalget mødtes d. 6. november 2018 med vores lokale erhvervsuddannelsesinstitutioner og drøftede lokale målsætninger for erhvervsuddannelsesområdet (EUD) og grundlaget for en partnerskabsaftale. På baggrund af disse drøftelser er der formuleret et udkast til en ny erhvervsuddannelsesstrategi og oplæg til partnerskabsaftale mellem Uddannelsesudvalget, de lokale erhvervsuddannelser og Fredericia Uddannelsesråd.

Arbejdet med en lokal erhvervsuddannelsesstrategi understøtter den politiske aftale, der blev indgået den 22. november 2018 mellem Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Det Radikale Venstre og Socialistisk Folkeparti. Aftalen ’Fra folkeskole til faglært – Erhvervsuddannelser til fremtiden’ igangsætter en række nye initiativer, der skal gøre det mere attraktivt at vælge en erhvervsuddannelse og gennemføre den. Initiativerne retter sig både mod indholdet og kvaliteten i erhvervsuddannelserne, og hvordan vejen fra folkeskolerne ind på erhvervsuddannelserne kan blive nemmere for de unge.

Der er opstillet nye nationale måltal for erhvervsuddannelserne:

Mål 1: Andelen af elever, der vælger en erhvervsuddannelse direkte efter 9. eller 10. klasse, skal op på 25 pct. i 2020, og andelen skal øges til mindst 30 pct. i 2025.

Mål 2: Andelen af elever, der fuldfører en erhvervsuddannelse, skal stige fra 52 pct. i 2012 til mindst 60 pct. i 2020 og mindst 67 pct. i 2025.

Mål 3: Andelen af de dygtigste elever (på erhvervsuddannelserne) skal øges år for år.

Mål 4: (Erhvervsuddannelses) Elevernes trivsel og aftagervirksomhedernes tilfredshed skal øges frem mod 2020.

 I dialogen mellem Uddannelsesudvalget og erhvervsuddannelserne var der enighed om at fastsætte ambitiøse lokale målsætninger, der tager afsæt i Fredericia stærke fundament for erhvervsuddannelser og potentiale for udvikling:

 

MÅL 1: Flere unge skal vælge en erhvervsuddannelserne

Byrådet ønsker, at Fredericia skal tilbyde de erhvervsuddannelser, som de unge efterspørger og den faglærte arbejdskraft, som erhvervslivet efterspørger. Vi skal styrke attraktiviteten af vores lokale erhvervsuddannelser, så vi kan tiltrække endnu flere unge fra Fredericia og resten af Danmark.  

Det politiske mål er, at Fredericia fortsat skal være en af Danmarks bedste til at rekruttere til erhvervsuddannelserne, og flere af Fredericias unge under 30 år skal vælge en erhvervsuddannelse. Det lokale mål er, at andelen af unge under 30 år, der vælger en erhvervsuddannelse, skal stige til 27% i 2020 og 30% i 2023.

Samtidigt skal der igangsættes en særlig indsats for, at flere unge vælger en erhvervsuddannelse direkte efter 9. eller 10. klasse. Her den lokale målsætning, at andelen af elever, der vælger en erhvervsuddannelse direkte efter 9. eller 10. klasse, skal op på mindst 20% i 2020, og stige til mindst 25% i 2023.

 

MÅL 2: Flere unge skal gennemføre en erhvervsuddannelse 

Byrådet ønsker, at flere af eleverne på erhvervsuddannelserne skal gennemføre deres uddannelse, og den lokale ambition er, at Fredericia skal udvikle sig bedre end landsgennemsnittet. I Fredericia skal andelen af elever, der fuldfører en erhvervsuddannelse, stige til mindst 65% i 2020 og mindst 70% i 2023.

Der skal sættes særligt fokus på alle elevers trivsel på erhvervsuddannelserne og fortsætte det gode samarbejde med virksomhederne, så de efterspurgte elevpladser stilles til rådighed for eleverne. Der skal sættes gang i konkrete initiativer, som styrker alle elevers trivsel såvel som tilfredshed med deres erhvervsuddannelse, så Fredericia i 2020 ligger på landsgennemsnittet, og i 2025 ligger over landsgennemsnittet på disse parametre.

Det er afgørende, at der tilbydes et godt læringsmiljø og god skolekultur på den enkelte uddannelsesinstitution, og der skal fortsat udvikles og investeres i uddannelsesmiljøet på tværs af uddannelsesinstitutionerne i Fredericia. Den fælles målsætning er, at styrke elevernes trivsel og tilfredshed med deres erhvervsuddannelse samt det fælles tværgående uddannelsesmiljø, så vi reducerer omvalg og frafald på erhvervsuddannelserne. Denne indsats skal understøttes af uddannelsesvejledning og den kommunale ungeindsats, der skal styrke samarbejdet omkring alle vores unge.

Indstillinger

Politik og Kommunikation indstiller, at Uddannelsesudvalget anbefaler erhvervsuddannelsesstrategien og sender den til endelig godkendelse overfor Byrådet

Beslutning i Uddannelsesudvalget den 26-03-2019

Anbefales.

Beslutning i Byrådet den 29-04-2019

Godkendt.

Punkt 48 Godkendelse af Strategi for Udsathed

Sagsresumé

Social- og Beskæftigelsesudvalget og Udsatterådet tog i foråret 2018 initiativ til at udvikle en ny strategi på udsatteområdet, som har til formål at forebygge og mindske udsathed i Fredericia.  Strategien er skabt af Fredericias borgere, virksomheder, frivillige, organisationer, foreninger, kommunale medarbejdere og politikere.

 

Strategien skal nu godkendes i Social- og Beskæftigelsesudvalget og dernæst i Byrådet.

 

Sagsbeskrivelse:

Indledning

Der skal være plads til alle i Fredericia, og der skal være mulighed for, at alle kan leve et godt og trygt liv.

 

Nogle gange tager livet uventede drejninger, og alle kan på et tidspunkt i livet opleve at befinde sig i en udsat position. Derfor har Fredericia Kommunes Social- og Beskæftigelsesudvalg og Udsatterådet i foråret 2018 taget initiativ til at udvikle en ny strategi på udsatteområdet, som har til formål at forebygge og mindske udsathed i Fredericia. 

 

Initiativet skal understøtte, at udsatte borgere oplever en sammenhængende indsats på tværs af forskellige områder. Strategien skal samtidig sætte fokus på den vigtige rolle som organisationer, foreninger og eksisterende tilbud spiller. Strategi for Udsathed skal leve og være handlingsorienteret. Derfor kan alle byde ind og blive ambassadører i Strategi for Udsathed.

 

Handlingsnetværk

I Strategi for Udsathed bruger vi handlingsnetværk som et værktøj, når forskellige udfordringer kalder på handling og koordinering. Et handlingsnetværk vil bestå af ambassadører med forskellige fagligheder og viden, som kan drage fordel af hinanden i løsningen af forskellige udfordringer. Handlingsnetværk sammensættes og igangsættes på baggrund af den konkrete udfordring eller, hvis der ønskes fokus på et bestemt tema, etablering af initiativ eller lignende. Etableringen af handlingsnetværk bidrager til at styrke samarbejdet på tværs og at få engageret flere i den fælles opgaveløsning. Et handlingsnetværk kan for eksempel være: Handlingsnetværk for Hjemløse vinteren 2018/2019, Handlingsnetværk for Socialt Frikort, Handlingsnetværk for Fredericia Fælles mv.

 

Ambassadører

I Strategi for Udsathed samler vi alle dem, der vil være med til at mindske udsathed i Fredericia. Det kan være borgere, frivillige, organisationer, virksomheder, foreninger, politikere, kommunale medarbejdere m.fl. Alle har mulighed for at blive ambassadør i Strategi for Udsathed og få indflydelse på det vigtige arbejde. Som ambassadør bliver man en del af et større netværk, hvor formålet med fællesskabet er at forebygge og mindske udsathed i Fredericia, med fokus på 12 temaer, som er udarbejdet af ambassadørerne selv. Der er pt. over 80 lokale ambassadører i Strategi for Udsathed.

 

Strategien bygger på 12 temaer

I Strategi for Udsathed arbejdes der ud fra 12 temaer, som danner fundamentet i strategien. De 12 temaer er filmatiseret af Fredericias borgere, politikere, foreninger, frivillige, organisationer og kommunale aktører. Filmene forefindes på strategiens hjemmeside https://www.fredericia.dk/borger/omsorg-sundhed/strategi-udsathed og Facebookside https://www.facebook.com/Strategi.for.udsathed/. Herunder kan der læses en kort beskrivelse af hvert tema. Teksten er en sammenfatning af materiale udarbejdet af aktørerne.

 

Tema 1: Vi vil have fokus på det hele menneske

Strategien vil møde udsatte i øjenhøjde og gennem ligeværdig dialog. Vi vil se mennesket frem for en sag og skabe forståelse for, hvor mange faktorer, der spiller ind i forhold til udsathed. Vi vil give plads til forskellighed og have øje for, hvor den enkelte har sine styrker.

 

Tema 2: Vi vil være en by for alle

Der skal være plads til alle i Fredericia. Strategien skal tænke de skæve løsninger ind i bybilledet. Det handler om vores fælles by, og her skal der være plads til forskellighed.

 

Tema 3: Vi vil dyrke sport i fællesskaber

Fysisk aktivitet er med til at skabe relationer og fællesskaber. Det kan skabe frirum og motivation, som kan benyttes i andre aspekter af livet. Fysisk aktivitet skal være en ligeværdig del af de sociale tilbud.

 

Tema 4: Vi vil inddrage borgerne

Borgerinddragelse skaber ejerskab og bedre løsninger. Strategien vil tage målgruppen med på råd, tænke ud af de faste rammer og lytte til input fra dem, det handler om. 

 

Tema 5: Vi vil have flere ind i fællesskaber

Udsatte ønsker også at være en del af fællesskaber. Strategien vil arbejde for at forebygge ensomhed og for at få flere ind i fællesskaber. Vi vil have fokus på tilgængelighed, åbenhed og støtte til at indgå i etablerede fællesskaber.

 

Tema 6: Vi vil gå fra at være udsatte til at være ansatte

Udsatte ønsker også at være en del af et arbejdsfællesskab og være selvforsørgende. Vi vil have fokus på fleksible rammer, relationsskabende og let tilgængelig hjælp. Strategien vil have øje for ressourcer frem for begrænsninger.

 

Tema 7: Vi vil være en god ven

For mange giver det tryghed og motivation at have en at følges med. Det kan både være gennem peer to peer ordninger eller rollemodeller. Venskaber kan forebygge ensomhed, og en god ven kan både give et kærligt skub og et kram. 

 

Tema 8: Vi vil netværke og kommunikere 

Der er allerede mange gode tilbud og tiltag i Fredericia, men nogle gange handler det om at gøre tilbuddene synlige, og skabe opmærksomhed omkring dem. I Strategi for Udsathed vil vi samle et netværk, der gør det muligt at skabe bedre kommunikation og oplysning.

 

Tema 9: Vi vil samarbejde på tværs

Vi skal være sammen om at mindske udsathed, for i fællesskab står vi stærkere. Strategien vil styrke samarbejdet på tværs af kommune og civilsamfund, og have fokus på lokalsamfundet som en vigtig spiller.

 

Tema 10: Vi vil have mere frivillighed

Frivillige ressourcer og muligheder skal kobles på, der hvor det kan lade sig gøre. Frivillighed giver værdi både for den, der giver og for den, der får.

 

Tema 11: Vi vil have fysisk og mental sundhed

Lige adgang til sundhed. Kost og motion er vigtige faktorer, men sundhed er mere end de fysiske elementer. Sundhed er også mental sundhed, og at leve det liv, man gerne vil.

 

Tema 12: Vi vil arbejde forebyggende

Forebyggende og tidlige indsatser skal prioriteres for at undgå, at mennesker havner i udsathed. Strategien vil have fokus på at skabe handlinger, der hjælper risikogruppen, og på at skabe en fælles koordineret indsats i forebyggelsen. 

 

Udviklingsplan

Der er udarbejdet en toårig udviklingsplan i Strategi for Udsathed. Udviklingsplanen fungerer som et værktøj, der er retningsgivende for en ambitiøs vision om at mindske udsathed i Fredericia. Udviklingsplanen indeholder udviklingsprincipper, indsatsområder, tiltag, succeskriterier og pejlemærker. Udviklingsplanen er udarbejdet med afsæt i det foreliggende arbejde og input fra ambassadører og deltagere.

 

Høring

Strategien og udviklingsplanen var fra d. 5. februar til d. 5. marts 2019 i høring. Høringen blev sendt meget bredt ud for at sikre, at alle borgere i Fredericia Kommune blev oplyst om høringen og dermed havde mulighed for, at komme med høringssvar til strategien. Der indgik fem høringssvar, som alle er behandlet. De er håndteret og der er sat handling på, hæftet og udviklingsplanen er ligeledes tilrettet efter høringssvarene. Se bilag herfor. På mødet i Social- og Beskæftigelsesudvalget d. 25. marts 2019 fremlægges de indkomne høringssvar, samt implementeringen heraf.

 

Godkendelse af Strategi for Udsathed

Strategien skal nu godkendes af Social- og Beskæftigelsesudvalget og dernæst af Byrådet.

Økonomiske konsekvenser

Ingen. Der er i budget 2019 afsat 100.000 kr. til videreførelse og implementering af Strategi for Udsathed.

Vurdering

Ingen.

Indstillinger

Velfærdsinnovation indstiller at Social- og Beskæftigelsesudvalget godkender Strategi for Udsathed og indstiller sagen til godkendelse i Byrådet.

Beslutning i Social- og Beskæftigelsesudvalget den 25-03-2019

Godkendt. Sagen indstilles til godkendelse i Byrådet.

Beslutning i Byrådet den 29-04-2019

Godkendt.

Punkt 49 Nedsættelse af Veteranudvalg - § 17, stk. 4 udvalg

Sagsresumé

Udmøntning af beslutning i budget 2019 om nedsættelse af Veteranudvalg som et § 17, stk. 4 udvalg.

Sagsbeskrivelse:

Byrådet har i forbindelse med vedtagelsen af budget 2019 besluttet, at nedsætte et § 17, stk. 4 udvalg, med henblik på at styrke indsatsen for veteranerne i Fredericia Kommune. Veteranudvalgets opgave er at udarbejde udkast til en veteranpolitik. Til implementeringen er der afsat 100.000 kr.

Veteranudvalget skal sikre en bred inddragende proces, herunder også sikre en bred politisk inddragelse på tværs af byrådet. Den endelige veteranpolitik vedtages af byrådet.

Veteranudvalget nedsættes under Social og Beskæftigelsesudvalget, da dette udvalg iflg. Styrelsesvedtægten har ansvaret for veteranområdet. Kommissorium for udvalgets arbejde, inklusiv tidsplan fastlægges af Social- og Beskæftigelsesudvalget, ligesom Social og Beskæftigelsesudvalget har ansvaret for at igangsætter arbejdet. Udkast til politik skal være klar til behandling i byrådet inden udløbet af 2019.

Veteranudvalget nedsættes med i alt fem medlemmer, heraf to byrådsmedlemmer og tre eksterne medlemmer. Udvalget konstituerer sig selv.

 

Der ydes ikke vederlag til byrådets menige medlemmer af øvrige § 17, stk. 4 udvalg, så en ligestilling af disse udvalg vil betyde, at der ikke ydes vederlag til medlemmerne af Veteranudvalget.

Økonomiske konsekvenser

Ingen.

Vurdering

Fællessekretariatet skal bemærke, at

  1. det er byrådet, der har kompetencen til at nedsætte og ophæve et § 17, stk. 4 udvalgs funktion.
  2. Udvalgets medlemmer udpeges efter forholdstalsmetoden.
  3. Byrådet kan ikke ved nedsættelse af et særligt udvalg gøre indskrænkninger i den kompetence, der i henhold til styrelsesloven og styrelsesvedtægten er tillagt økonomiudvalg og de stående udvalg.
  4. Opgaverne, der tillægges et særligt udvalg, vil normalt være omfattet af økonomiudvalgets eller et stående udvalgs myndighedsområde med den konsekvens, at det særlige udvalg vil skulle nedsættes under det udvalg, som er ansvarlig for den umiddelbare forvaltning af det pågældende område.
  5. Med mindre byrådet beslutter andet, vil de almindelige regler for de stående udvalgs virksomhed som hovedregel finder anvendelse på det særlige udvalgs virksomhed. Der er dog en del konkrete undtagelser til dette udgangspunkt.
  6. Der er ikke noget krav til antallet af medlemmer, der er ligeledes ikke krav om lige eller ulige antal, men ud fra nogle mere generelle betragtninger antages det, at antallet af byrådsmedlemmer i et særligt udvalg ikke må overstige halvdelen af byrådets medlemstal.
  7. De særlige udvalgs møder er ikke offentlige og der er ikke hjemmel til, at udvalget eller byrådet beslutter, at møderne skal være offentlige. Derimod kan der godt deltage faste observatører i møderne, når blot disse ikke er byrådsmedlemmer og disses deltagelse i møderne er besluttet i byrådet.
  8. Har byrådet ikke taget stilling til spørgsmålet om formandskabet for det særlige udvalg, afgøres dette af det særlige udvalg.
  9. Eventuelt vederlag til formand og næstformænd som er byrådsmedlemmer fragår den samlede ramme jf. vederlagsbekendtgørelsens § 7.
  10. Bestemmelser om § 17, stk. 4 udvalg kan ikke optages i styrelsesvedtægten.

 

Indstillinger

Fællessekretariatet indstiller til byrådet

 

  1. at der pr. 1. juni 2019 nedsættes et § 17, stk. 4 udvalg med i alt fem medlemmer, heraf to byrådsmedlemmer
  2. at udpege i alt fem medlemmer til udvalget, og
  3. at der ikke ydes vederlag til udvalgets medlemmer.

 

 

Beslutning i Byrådet den 29-04-2019

Punktet udsættes.

Punkt 50 Opbevaring af materiale fra Europa-Parlamentsvalget 2019 - Implementering af nyt valgsystem

Sagsresumé

Fredericia Kommune skal, i lighed med landets andre kommuner, implementere et nyt valgsystem, som forventes i drift fra sommeren 2020. Ved implementeringen skal der anvendes materiale fra EP-valget i 2019 til at teste systemets stabilitet, hvorfor det er nødvendigt at opbevare valgmaterialet frem til idriftsættelsen i 2020, hvorefter det destrueres.

 

Sagsbeskrivelse:

Kommunernes valgsystem været i udbud, hvilket har resulteret i, at kommunerne fra sommeren 2020 skal drifte et nyt valgsystem. Som et led i implementeringsprocessen skal driftsstabilitet og kapaciteten testes, hvortil der skal bruges valgmateriale fra det kommende EP-valg. Materialet vil i foråret 2020 blive administrativt indtastet i systemet og resultatet sammenholdes herefter med det faktiske resultat fra det kommende valg i 2019 for at sikre, at systemet fungerer hensigtsmæssigt.

Det materiale, som kommunerne skal gemme til implementeringen, er:

  • Afstemningsbøgerne fra alle valgsteder
  • Tælleskemaer fra de enkelte valgborde
  • Valgbogen
  • CPR-udtræk og valgdistriktsdata mhp. at gendanne valgkort

KL har igennem en forespørgsel til Økonomi- og Indenrigsministeriet fået vurderet, at det ligger inden for rammerne af den nuværende valglovgivning at gemme disse data i perioden imellem maj 2019 og implementeringen i 2020. Det bemærkes dog, at det er en kommunal beslutning, om man vil gemme disse, hvorfor det kræver politisk godkendelse.

Fællessekretariatet er ansvarlig for opbevaring og efterfølgende destruering af valgmaterialet.

Økonomiske konsekvenser

Ingen.

Vurdering

Det vurderes hensigtsmæssigt at opbevare valgmaterialet fra EP-valget 2019 for at sikre en grundig implementeringsproces af det nye valgsystem, ligesom det vurderes at være inden for rammerne af den eksisterende valglovgivning.

Indstillinger

Økonomi og Personale indstiller, at der træffes en beslutning omkring at gemme og opbevare det ovennævnte valgmateriale fra EP-valget i maj 2019 og frem implementeringsprocessen, som på nuværende tidspunkt forventes afholdt i foråret 2020, hvorefter det destrueres.

 

Beslutning i Økonomiudvalget den 08-04-2019

Godkendt.

Beslutning i Byrådet den 29-04-2019

Godkendt.

Punkt 51 Nyt klubhus til Taulov BMX

Sagsresumé

Taulov BMX-klubs klubhus brændte i 2009. Siden har klubben ikke haft egentlige klubfaciliteter, men ønsker at få etableret klubhus i form af modulpavillon, så klubmiljøet kan understøttes. Kultur & Idræt og Ejendomsafdelingen har haft dialog med klubben, og der er indhentet priser på klubhus som pavillon. Sagen indstilles til behandling i Kultur & Idrætsudvalget, Økonomiudvalget og Byrådet.

 

Sagsbeskrivelse:

Taulov BMX-klub ligger på kommunal grund på Tingvejen 20 i Taulov. Taulov BMX er den eneste BMX-klub i Fredericia og har ca. 40 aktive medlemmer, hvoraf de fleste er børn og unge. Klubben oplever at det er svært at fastholde medlemmer på grund af dårlige fysiske rammer uden for selve BMX-banen – og at det er vanskeligt at etablere et optimalt klubmiljø uden et decideret klubhus.

Klubben arbejder ihærdigt på at genskabe et attraktivt miljø, hvor de arbejder på at udvikle en stærk børne- og ungdomsafdeling og har en målsætning om at fordoble medlemsantallet indenfor de kommende år: De deltager med bredden i Jyske Cup og konkurrerer på højeste nationale niveau (National Cup). Klubben har flere talenter, hvoraf to er en del af Fredericia Eliteidræt og den ene i sportsåret 2018 bl.a. vandt ”årets mandlig talent” pris. Derudover oplever klubben, at deres bane er attraktiv og tiltrækker mange nationale klubber i forbindelse med træninger og weekendlejre. Klubben afholder stævner, hvor de bl.a. i år skal afholde national cup i september. Her forventes imellem 170-250 deltagere over hele weekenden.

I 2008 etablerede Fredericia Kommune en ny BMX-bane et stykke fra klubbens tidligere klubhus. BMX-klubbens tidligere klubhus nedbrændte tilbage i 2009. Efter branden blev forsikringssummen på ca. 0,8 mio. kr. udbetalt til Fredericia Kommune.

BMX-klubben har indtil nu haft en ældre, uopvarmet og mindre skurvogn på grunden. Denne skurvogn er yderst nedslidt og der er ingen brugbare toiletfaciliteter. Derfor har det længe været et ønske fra klubben at få etableret et samlingssted med eget toilet.

Kultur og Idræt har sammen med Ejendomsafdelingen haft dialog med BMX-klubben om klubbens behov og ønsker. BMX-klubben er villige til selv at levere arbejdskraft og materialer til færdiggørelse af klubhuset, hvis kommunen kan bistå med de ydre rammer i form af en pavillon.

Kommunens andel i projektet vil bestå af byggemodning til klubhuset samt 89 m² modulopbygget klubhus/pavillon med basisindretning og installationer. Klubben skal herefter selv færdiggøre faciliteterne med udvendige ramper, overdækning, låsesystem, indvendigt malerarbejde, levering og montering af alt inventar, sanitet og belysning.

Økonomiske konsekvenser

Ejendomsafdelingen har haft projektet i udbud. De indkomne tilbud viser, at det ikke er muligt at rumme kommunens andel af projektet indenfor den forsikringssum på 0,8 mio. kr. som blev udbetalt som erstatning for det nedbrændte klubhus.

Det laveste bud på det udbudte projekt udgør 997.000 kr. Hertil kommer udgifter på 142.000 kr. til tilslutningsudgifter og øvrige byggeomkostninger. Det betyder, at der er en samlet merudgift på 339.000 kr. i forhold til forsikringssummen.

Det foreslås at beløbet svarende til forsikringssummen på 800.000 kr. anvendes fra puljen ”udvendigt bygningsvedligehold” til dette projekt og at de resterende 339.000 kr. finansieres af puljen til klimaskærm på idrætsfaciliteter på Kultur & Idrætsudvalgets budget.

 

Tekst
(beløb i mio. kr.)

TB 2019

TB 2020

TB 2021

TB 2022

TB 2023

Anlægs-
bevilling

Fri-
givelse

Udvendig bygningsvedligeholdelse (XA-50035)

-0,800

 

 

 

 

-0,800

 

Klimaskærme idrætsfaciliteter (XA-40035)

-0,339

 

 

 

 

-0,339

 

Klubhus Taulov BMX,  (XA-)

1,139

 

 

 

 

1,139

1,139

I alt (- = kasseindlæg/
+ = kasseudlæg)

0,000

0,000

0,000

0,000

0,000

 

 

 

Vurdering

Det er Ejendomsafdelingens vurdering, at prisen på pavillonen afspejler markedsprisen og den nødvendige kvalitet for en pavillon til dette formål.

Kultur & Idræt vurderer, at Taulov BMX er en klub som yder en stor frivillig indsats. Det kræver mange timer at vedligeholde banens udenoms arealer og beskaffenhed.

I Taulov BMX nævner de et særligt behov for at kunne fastholde nye medlemmer og sammenhængen til det gode forældresamarbejde. Klubben har en politik, som beskriver, at medlemmer under 13 år skal være repræsenteret ved forældre til træning qua den øgede sikkerhedsrisiko ved at køre BMX. I den forbindelse oplever klubben, at det er svært at tilbyde forældre ordnede forhold imens børnene træner og sveder. Særligt når det er koldt er det svært, at få forældre til at komme, hvilket i sidste ende betyder færre medlemmer og manglende kontinuitet i træning og klubliv. Et nyt klubhus vil tilføre ny mulighed for at udvikle sammenholdet og fællesskabet og dermed klubmiljøet i klubben.

Kultur & Idræt vurderer ydermere, at en forbedring af faciliteterne understøtter Kultur- Idræts- og Fritidspolitikken. Desuden giver det mulighed for, at udnytte faciliteterne i et lokalområde i højere grad og understøtte klubbens samarbejde med skoler og institutioner.

Indstillinger

Kultur & Idræt og Ejendomsafdelingen indstiller at Kultur- og Idrætsudvalget indstiller til Økonomiudvalget at anbefale Byrådet at anvende følgende til etablering af nyt klubhus:

  1. 800.000 kr. fra puljen til udvendigt bygningsvedligehold og
  2. 339.000 kr. fra puljen til klimaskærm på idrætsfaciliteterne - således at de økonomiske konsekvenser tilrettes som beskrevet i ovenstående skema

Beslutning i Kultur- og Idrætsudvalget den 28-03-2019

Godkendt.

Beslutning i Økonomiudvalget den 08-04-2019

Anbefales.

Beslutning i Byrådet den 29-04-2019

Godkendt.

Punkt 52 Principper for indstilling om tildeling af Dannebrogordenens Ridderkors

Sagsresumé

Kommuner kan indstille byrådsmedlemmer til modtagelse af Dannebrogordenens Ridderkors. Fredericia Kommune har ikke hidtil anvendt denne mulighed. Byrådet skal beslutte om denne mulighed skal udnyttes.

 

Sagsbeskrivelse:

Dannebrogordenen er en dansk ridderorden indstiftet af Christian 5. i 1671 og senere forandret og udvidet.

Fredericia Kommune har ikke en tradition for at indstille byrådspolitikere eller ansatte til modtagelse af Ridderkorset. Ved en forespørgsel til nabokommunerne er det oplyst, at Middelfart for første gang har indstillet to byrådsmedlemmer og Kolding har haft indstillet fem byrådsmedlemmer. Vejle Kommune har oplyst, at de ikke indstiller til Ridderkorset.

Dannebrogordenen uddeles af regenten efter indstilling fra Økonomi- og Indenrigsministeriet (for så vidt angår byrådspolitikere og ansatte i kommuner).

Tildeling kan i dag ske, når et byrådsmedlem er i gang med sin femte valgperiode eller på anden vis har oversteget 16 års tjeneste for den kommunale del af folkestyret. Tildeling sker sædvanligvis efter indstilling fra kommunerne, men et parti kan også indstille et af sine byrådsmedlemmer.

Fremgangsmåden for en kommune, som ønsker at indstille et byrådsmedlem eller en ansat er følgende:

En skriftlig begrundet anmodning stiles til departementschefen i Økonomi- og Indenrigsministeriet.

Den skriftlige anmodning til departementschefen skal:

  • oplyse den indstilledes fulde navn, adresse og stillingsbetegnelse samt gerne fødselsdato og mailadresse
  • redegøre for, at den indstillede har ydet en (særlig) fortjenstfuld indsats og
  • medsende den indstilledes CV, og herunder oplyse hvor længe den indstillede har haft sit hverv, samt
  • oplyse hvem ordenen skal sendes til, hvis der ønskes overrækkelse.

Sagsbehandlingstiden er i gennemsnit 4 måneder. Der skal dog påregnes 1-2 ekstra måneder i forbindelse med sommerferieperioder.

Anmodningen bør være sendt til ministeriet, mens det hverv eller arbejde, som kan begrunde en dekorering, består, eller som undtagelse meget kort tid efter ophør (op mod 3 måneder) Alle ordenstegn skal leveres tilbage, når bæreren dør.

Hvis departementschefens imødekommer en anmodning om dekorering sendes en erklæring til den indstillede, således at ministeriet kan indhente oplysninger fra kriminalregistret.

Hvis der ikke er relevante oplysninger om den indstillede i kriminalregistret, sender departementschefen indstillingen til Hendes Majestæt Dronningen.

Det er Hendes Majestæt Dronningen, der tager endelig stilling til eventuel tildeling af en orden. Den indstillede får direkte besked fra Ordenskapitlet, hvis indstillingen bliver imødekommet.

Økonomiske konsekvenser

Ingen

Vurdering

Ingen

Indstillinger

Fællessekretariatet indstiller til byrådet, at byrådet beslutter, om kommunen fremover skal indstille byrådsmedlemmer, som opfylder kravene til tildeling af Ridderkorset.

 

Beslutning i Økonomiudvalget den 08-04-2019

Et flertal i Økonomiudvalget bestående af Jacob Bjerregaard, Susanne Eilersen, Pernelle Jensen, Søren Larsen, Christian Bro og Lars Ejby Pedersen anbefalede, at byrådet beslutter, at kommunen fremover skal indstille byrådsmedlemmer, som opfylder kravene til tildeling af Ridderkorset.

Et mindretal i Økonomiudvalget bestående af Cecilie Roed Schultz stemte imod.

 

Beslutning i Byrådet den 29-04-2019

Et flertal i Byrådet bestående af A, V, O og Karsten Byrgesen stemte for at godkende indstillingen, mens et mindretal i Byrådet bestående af Ø stemte imod.

Punkt 53 Forslag til beslutning i Byrådet

Sagsresumé

Forslag til beslutning i byrådet.

 

Bilag:

 1. Forslag til vedtagelse i byrådet.

 2. Fiskene har valgt Lillebælt fra (notat).

 

 

Kære borgmester. Kære byråd.

 

 I miljøets navn og i borgeres interesse i hele Lillebæltsforløbet, samt erhvervs- lyst- og fritidsfiskere, turister og ikke mindst fiskene i Lillebælt vil jeg herved stille beslutningsforslag til, at Fredericia i samarbejde med nabokommunerne i det udvidede Trekantområde, arbejder for at etablere en udredning af levevilkårene for fisk, planter og mikroorganismer i hele Lillebælt forløbet.

 

Baggrunden er, at der over år er sket en drastisk nedgang i såvel arter som antallet af fisk i Lillebælt (se bilag 2).

 

Det er stærkt bekymrende, og jeg er optaget af, at vi ud fra en faglig og dermed saglig udredning kan få afklaret baggrunden for Bæltets sørgelige tilstand, med henblik på, at genoprette et sundt havmiljø.

 

Det er en større opgave, som jeg vurderer, skal løftes i samarbejde med Region syd, med henblik på –i et statsligt samarbejde – at afdække årsagerne og stille forslag til genopretning. 

 

Danmarks Tekniske Universitet (DTU) Agua informerede på mødet i Panorama Fredericia d. 14. november 2018 – under en debat om havmiljøet med fokus på et Lillebælt i balance – om tilstanden i Lillebælt. Oplægsholderen var Jon C. Svendsen (DTU Aqua), der erklærede, at DTU Agua har den ekspertise der skal til, til at lave en afdækning/udredning.

Således motiveret skal jeg henlede opmærksomheden på mit beslutningsforslag (bilag 1), som jeg ønsker behandlet på først mulige byrådsmøde.

 

 

 

KARSTEN BYRGESEN

 

Økonomiske konsekvenser

Ingen.

Vurdering

Ingen.

Indstillinger

Politik og Kommunikation indstiller, at Byrådet drøfter sagen.

Beslutning i Byrådet den 29-04-2019

Sagen fremsendes til behandling i Miljø- og Teknikudvalget.

Punkt 54 Udmøntning af budget 2019 med 6 mio. kr. til folkeskolen.

Sagsresumé

Budgetpartierne har i Budget19 afsat 6 mio. kr. årligt til skoleområdet. Midlerne udmøntes til et varigt løft af folkeskolen i Fredericia med henholdsvis 4 mio. kr. til flere voksne på mellemtrinet og 2 mio. kr. til fritidsområdet. Herudover afsættes 1,4 mio. kr. til forebyggende indsatser for børn på mellemtrinet. En indsats som finansieres af spar/lån midler.

 

Sagsbeskrivelse:

Budgetpartierne har i Budget19 afsat 6 mio. kr. årligt til skoleområdet. Midlerne udmøntes til et varigt løft af folkeskolen i Fredericia.

 

Budgetpartierne er enige om, at udmøntningen sker ud fra følgende fordeling:

 

Skole:

Der ønskes et særligt løft til mellemtrinnet på folkeskolerne i Fredericia. Investeringen sker som en naturlig fortsættelse af de ressourcer, som byrådet de senere år har investeret i indskolingen.

 

Der investeres 4 mio. kr. til flere voksne i undervisningen fra 4. til 6. klasse. Det er afgørende, at midlerne udmøntes som et ressourceløft til både lærere og pædagoger, der skal løfte opgaven.

 

Partierne ønsker at sætte en klar retning med den øgede investering, der skal understøtte:

 

  • Gode børnefællesskaber
  • Arbejdet med åben skole
  • To-voksenordninger
  • Særlige talentforløb og turboforløb for fagligt dygtige og fagligt svage elever


Investeringen ligger dermed i forlængelse af folkeskolereformens målsætninger samt den nye skoleaftale.


Den konkrete udmøntning sker i tæt samarbejde mellem skolebestyrelserne og skoleledelsen. Budgetpartierne lægger vægt på at kunne følge udmøntningen af investeringen. Børn og Skoleudvalget forventer en løbende tilbagemelding fra ledere og skolebestyrelse, der viser, at den ønskede udmøntning efterleves.

 

Implementeringen af den nye skoleaftale sker i Børn og Skoleudvalget. Partierne er dog allerede nu enige om, at beslutningen om at afkorte skoledagen på mellemtrin og i udskolingen først afgøres i forbindelse med budget2020, da en afkortning af skoledagen vil betyde behov for tilførsel af ressourcer til fritidsområdet fra kommunens egen ramme. Ligeledes giver denne beslutning god mulighed for, at skoleåret allerede nu kan planlægges.

 

Fritid:

Med den nye skoleaftale styrkes fritidsområdet i indskolingen. Dette sker i forbindelse med at skoledagen afkortes i indskolingen. Der tilføres ressourcer til Fredericia Kommune til styrkelse af fritidsområdet i indskolingen svarende til 0,75 mio. kr. fra skoleåret 2019/2020 stigende til 1,8 mio. kr. fra skoleåret 2020/2021 og frem.

 

Herudover øremærkes 2 mio. kr. til den resterende del af fritidsområdet. Midlerne udmøntes til konkrete indsatser såvel målrettet børn, der har brug for ekstra indsatser samt fortsat udvikling af gode fritidstilbud for alle børn i Fredericia. Det er i denne forbindelse afgørende for budgetpartierne, at der skabes et samlet overblik over de nuværende ressourcer på fritidsområdet med muligheden for at omprioritere inden for den nuværende ramme.

 

Beløbet investeres fra starten af det nye skoleår og dermed med virkning fra 1. august 2019.

 

Forebyggelse og familieindsatser:

Herudover investeres yderligere 1,4 mio. kr. til forebyggende indsatser målrettet børn på mellemtrinnet i perioden 2019 – 2020. Der tilføres ressourcer til ansættelse er to koordinerende kontaktpersoner, der skal sikre sammenhæng mellem kommunens generelle og forebyggende arbejde samt den målrettede indsats overfor børn og unge med behov for særlig støtte. Den styrkede indsats skal medvirke til at nedbringe antallet af underretninger på familieområdet samt medvirke til at styrke den meget tidligt forebyggende indsats, der ligeledes skal medvirke til at forebygge anbringelser og anvendelse af specialtilbud uden for Fredericia Kommune. Midlerne frigøres ved at godkende anvendelse af opsparede midler på Familie-Børnesundhedsområdet.

 

Økonomiske konsekvenser

Se sagsbeskrivelsen

Vurdering

Ingen

Indstillinger

Børn og Skoleudvalget indstiller til Byrådet, at den under sagsbeskrivelsen beskrevne udmøntning godkendes.

Beslutning i Økonomiudvalget den 29-04-2019

Anbefales.

Beslutning i Byrådet den 29-04-2019

Godkendt.

Punkt 55 Byfornyelsesstøtte til Oldenborggade 6/Vendersgade 54

Sagsresumé

Ejendommen Oldenborggade 6/Vendersgade 54 indeholder flere utidssvarende boliger, både lejligheder og klubværelser. I februar 2018 vedtog Byrådet at give byfornyelsesstøtte til ejendommen, så de utidssvarende boliger i stedet kan blive til 7 gode lejligheder. Da både forvaltningen og ejeren ønsker, at de nuværende lejere kommer godt af sted og finder en god tidssvarende bolig, søges der om penge til de lejere, der har økonomisk behov for hjælp til at finde en bolig. Dette har kommunen en forpligtelse til.

 

Sagsbeskrivelse:

Den 15. januar 2018 vedtog Byrådet at give byfornyelsesstøtte til Oldenborggade 6/Vendersgade 54, til arbejder omhandlende klimaskærmen og indvendige vedligeholdelsesudgifter. I ejendommens stueetage er der værtshus og tegnestue, på 1. og 2. sal er der boliger, deriblandt 8 klubværelser med utidssvarende forhold.

 

Tilsagnet, der blev givet til ejeren i starten af 2018, lagde op til at ejeren selv skulle sørge for, at få de nuværende beboere til at flyttet ud og evt. hjælpe nogle af dem med at finde nye boliger. Dette for at begrænse udgiften til støtten. Da ingen af lejerne har tidsbegrænsede kontrakter eller på anden vis kan opsiges på almindelige vilkår, så kan udlejer kun få lejerne til at flytte, hvis de flytter frivilligt.

 

I starten af 2019 vil ejeren informere lejerne om, hvornår renoveringen går i gang, og dette vil formentlig betyde, at nogle af dem flytter af sig selv. Derudover vil ejeren fortælle dem, at de får deres indskud tilbage og selvfølgelig ikke skal betale noget, når de flytter.

 

Det er Teknik & Miljøs forhåbning, at en del af lejerne flytter frivilligt efter disse udmeldinger fra ejeren. Dem der ikke selv flytter kan kun opsiges ved brug af byfornyelsesloven, da denne giver mulighed for at opsige lejerne med et varsel på 3-6 måneder inden renoveringen påbegyndes. Ved de lejere hvor byfornyelsesloven gøres gældende for flytningen, er Fredericia Kommune forpligtet til at betale enten indfasningsstøtte eller et engangsbeløb til de pågældende lejere.

Økonomiske konsekvenser

Den økonomiske konsekvens vil være, at 455.000 kr. tages fra byfornyelsespuljen til beboerne i ejendommen til hjælp til flytning:

Tekst

(beløb i mio. kr.)

TB 2019

TB 2020

TB 2021

TB 2022

TB 2023

Anlægsbevilling

Frigivelse

Oldenborggade 6 / Vendersgade 54, udgift     (XA-5xxxx)

0,455

 

 

 

 

0,455

0,455

Oldenborggade 6/Vendersgade 54, indtægt (XA-5xxxx)

0

 

 

 

 

0

0

Byfornyelse, pulje, udgift

(XA-50044)

-0,455

 

 

 

 

-0,455

0

Byfornyelse, pulje, indtægt

(XA-50044)

0

 

 

 

 

 

 

I alt (-=kasseindlæg/

+=kasseudlæg)

0

 

 

 

 

 

 

 

Vurdering

Teknik & Miljø vurderer, at Fredericia Kommune efter byfornyelsesloven har en lovmæssig forpligtelse til at hjælpe økonomisk med lejernes flytning, hvis der er behov for det. Teknik & Miljø vurderer desuden, at manglende økonomisk hjælp ville få projektet til at trække i langdrag og forventeligt i sidste ende ikke blive udført.

 

Det er uvist, hvor mange af de 13 lejemål, der ender med at skulle opsiges med byfornyelsesloven, men for at være på den sikre side indstiller Teknik & Miljø, at der afsættes et beløb, så alle lejemål kan få økonomisk støtte.

 

Der er også en vis usikkerhed i, hvor dyrt det bliver pr. lejemål. Det afhænger bl.a. af, om det kan gøres på den mest smidige måde, som er at lejerne får et engangsbeløb og selv finder en anden bolig og klarer flytningen. Alternativet er såkaldt indfasningsstøtte, som omfatter, at Fredericia Kommune skal dække udflytning til ny permanent bolig, samt den ekstra lejeudgift, der måtte være i den nye bolig.

 

Teknik & Miljø lægger op til, at det er løsningen med engangsbeløb, der benyttes, og regner med en udgift pr. lejemål på 35.000 kr. Forhåbentligt er det kun nogle af lejerne, der får brug for denne løsning. De 35.000 kr. er bygget på erfaringstal fra andre kommuner og de forventelige udgifter. Dette engangsbeløb gives direkte til lejerne, og øger dermed ikke ejerens tilskud.

 

Hvis både denne indstilling og sagen vedr. Byfornyelsesstøtte til Gothersgade 35 bliver vedtaget, bruges der 2.075.500 kr. på bygningsfornyelse udenfor Øgadekvarteret. I Fredericia Kommunes budget til byfornyelse er der pr. 07-01-19 2.607.774 kr., når byfornyelsespuljen på 2x580.000 kr. til ordinær byfornyelse i årene 2019 og 2020 ikke medregnes.

Indstillinger

Teknik & Miljø indstiller, at By- & Planudvalget indstiller overfor Økonomiudvalget og Byrådet

 

  1. at der træffes byfornyelsesbeslutning for Oldenborggade 6/Vendersgade 54

 

  1. at budgettet tilrettes med de under ”Økonomiske konsekvenser” anførte ændringer

Beslutning i By- og Planudvalget den 06-02-2019

Anbefales.

Beslutning i Økonomiudvalget den 25-02-2019

Anbefales.

Beslutning i Byrådet den 29-04-2019

Godkendt.

Punkt 56 Henvendelse fra EWII

Sagsresumé

Fredericia Kommune er blevet kontaktet af EWII/TreFor, der forespørger om Fredericia Kommune kunne være interesseret i at overtage deres gamle og inaktive vandværk ved Kongens Port 4. Vandværket er er beliggende på matr. nr. 740b Fredericia Bygrunde, som udgør et areal på 1478 m2 (jf. bilag oversigtskort).

 

 

Sagsbeskrivelse:

Fredericia Kommune er blevet kontaktet af EWII/TreFor, der forespørger om Fredericia Kommune kunne være interesseret i at overtage deres gamle og inaktive vandværk ved Kongens Port 4. Vandværket er er beliggende på matr. nr. 740b Fredericia Bygrunde, som udgør et areal på 1478 m2 (jf. bilag oversigtskort).

 

EWII/TreFor er indstillet på at overdrage ejendommen til 1 kr., fri for panthæftelser, mod at Fredericia Kommune afholder handelsomkostningerne som estimeres at beløbe sig til 50.000 kr.     

 

Det gamle vandværk er beliggende på et fredet fortidsminde (Volden). Fredericia Museerne oplyser i den forbindelse at det er ønskeligt, at TREFOR-bygningen og indhegninger fjernes, da begge dele er et fremmed element på den fredede fæstningsvold. Det er ligeledes et ønske, at matriklens nordlige, levende hegn fjernes (ind mod matrikel 740a), således at arealet åbnes op, og der bliver skabt en sammenhæng mellem de to matrikler/arealer.

Reetableringen vil genskabe en del af fæstningsvoldens oprindelige udseende til gavn for fortidsmindet og dets historie, men også visuelt for sejlende og krydstogtturister og især for vores borgere, der vil tage begge arealer i brug.

 

Strategisk Udvikling vurdere i samråd med Ejendomsafdelingen at en fremtidig nedrivningsomkostning med efterfølgende reetablering vil beløbe sig til alt mellem 450.000 og 800.000 kr.  

 

Såfremt ejendommen erhverves, vil der forventeligt i begyndelsen af 2020, komme en nedrivningssag på dagsordenen sammen med et fremtidigt reetableringsprojekt.     

 

Økonomiske konsekvenser

Tekst
(beløb i mio. kr.)

TB 2019

TB 2020

TB 2021

TB 2022

TB 2023

Anlægs-
bevilling

Fri-
givelse

Køb af Kongens Port 4 (XA-10003), Økonomiudvalget

0,000

 

 

 

 

0,000

0,000

Handelsomkostninger (XA-10003), Økonomiudvalget

0,050

 

 

 

 

0,050

0,050

Investeringspuljen (XA-20010)

-0,050

 

 

 

 

 

 

I alt (- = kasseindlæg/
 + = kasseudlæg)

0,000

0,000

0,000

0,000

0,000

 

 

 

Vurdering

Juridisk afdeling vurdere at der reelt ikke vil være noget til hinder for at Fredericia kommune modtager Kongens Port 4 som en gave, da det er en gave til kommunens borgere og ikke en gave til enkeltpersoner ansat i kommunen. Eller sagt på en anden måde, så er det en gave, der kommer almenvellet til gavn.

 

Det er en ejendom, der har stor interesse i Fredericia Kommune. Den er beliggende på den fredet del af fæstningsanlægget. Det betyder, at den alt andet lige ønskes nedrevet i.f.m. forskønnelsesprojektet af voldanlægget.

 

Der er således to afdelinger i Fredericia Kommune, der har betydelige interesse i ejendommen og dens nedrivning. Kultur og Fritid i.f.t voldprojekt og Teknik og Miljø i.f.t natur og kyststrækningen.

 

Et løseligt overslag på nedrivning og reetablering lyder på alt imellem 450.000 og 800.000 kr. 

 

Indstillinger

Strategisk Udvikling indstiller til Byrådet, at

-         Ejendommen erhverves til 1,00 DKK.  

 

-         At budgettet tilrettes med de under Økonomiske konsekvenser anførte ændringer

 

Beslutning i Økonomiudvalget den 29-04-2019

Anbefales.

Beslutning i Byrådet den 29-04-2019

Godkendt.