FORUDSEENHED
Byrådet ønsker med den økonomiske politik at sætte fokus på den langsigtede udvikling af kommunens økonomi. Fredericia har en række strukturelle udfordringer, som kræver et langt, sejt træk, når man ønsker at vende udviklingen. Det kræver forudseenhed og løbende tilpasning at arbejde langsigtet med omgivelser, der er i konstant forandring.
Byrådet er i budgetforliget for 2015-18 enige om, at udvikling af bosætningsmuligheder, tiltrækning af uddannelser og erhvervsudvikling er centrale indsatsområder i det fremtidige byrådsarbejde. Målet med indsatserne er at øge skattegrundlaget, som kan bruges på bedre velfærd til kommunens borgere.
BUDGETSIKKERHED OG RAMMESTYRING
Snævre økonomiske rammer og et behov for investeringer i udviklingen af kommunen øger behovet for en sikker økonomistyring. Økonomistyringen sker derfor på baggrund af gennemanalyserede data, og der bliver ikke arbejdet med usikre indtægter.
Rammestyring af service- og anlægsudgifterne er et grundlæggende princip til budgetsikkerhed og et middel til at undgå tillægsbevillinger fra kassen. Det indebærer, at det enkelte udvalg i løbet af året skal overholde de økonomiske rammer. Er der merudgifter på ét område, skal finansieringen findes inden for rammen. Rammestyringen giver også den budgetansvarlige stor fleksibilitet i, hvordan opgaven bliver tilrettelagt og udført.
ROLLER OG ANSVAR
Byrådet beslutter den økonomiske politik og giver udvalgene frie hænder til at betale udgifter og få indtægter ind. Udvalgene har ansvaret for at overholde de tildelte rammer og kan fordele dem til budgetansvarlige enheder. Lederforum har det overordnede budgetansvar og gennemfører tre årlige budgetopfølgninger, som rapporteres til byrådet. Mer- eller mindre-forbrug opgøres også ved årets udgang i forbindelse med Spar/lån. De budgetansvarlige ledere har ansvaret for den løbende budgetopfølgning på eget område. Staben Økonomi understøtter økonomistyringen på alle niveauer.
Rolle- og ansvarsfordelingen er vist i figuren.