Slå adgang med tegn til/fra

Industrispildevand og spildevandstilladelser

Her kan du finde oplysninger om industrispildevand og spildevandstilladelser

Virksomheder med processpildevand og andet særlig forurenet spildevand, må ikke sætte gang i aktiviteter, som udleder spildevand, før de har fået en tilladelse til det.

Hvis der sker ændringer af spildevandets sammensætning, som kan påvirke kloaknettet og renseanlæget, skal spildevandstilladelsen revideres. 

Hvis du er i tvivl om, I skal have en spildevandstilladelse eller ej, så kontakt Miljø, som vil guide dig videre. 

Ansøgning

 I folderen om "Spildevandstilladelser" står der, hvilke oplysninger vi skal have for at kunne lave en spildevandstilladelse. Du kan finde folderen i højre side under "Læs også".

Du kan søge elektronisk om spildevandstilladelse gennem Byg & Miljø via selvbetjeningen på denne side. Du kan læse mere om Byg og Miljø på deres hjemmeside, som du finder under afsnittet "Nyttige links".

Hvis du har en maskinfabrik eller en godkendt virksomheden efter godkendelsesbekendtgørelsens bilag 2 har du pligt til at søge om spildevandstilladelse via Byg & Miljø. Du kan finde godkendelsesbekendtgørelsen under afsnittet "Hvad siger loven".

Andre virksomheder kan vælge om de vil søge via Byg & Miljø eller sende en ansøgning direkte til Fredericia Kommune. Hvis du søger direkte til Fredericia Kommune, kan du anvende ansøgningsskema, som du finder under "Selvbetjening". Ansøgningen skal sendes den til Fredericia Kommune's email- eller postadresse, som fremgår af "kontaktinformation" i højre side.

Reglerne for tilladelse til udledning af industrispildevand er samlet i spildevandsbekendtgørelsen og spildevandsvejledningen, som du kan finde under afsnittet "Hvad siger Loven".

Vaskepladser

Hvis du vil lave en vaskeplads, kræver det en spildevandstilladelse, og opførelsen af vaskepladsen skal meldes til kommunes byggeafdeling.

Du skal sende en ansøgning om spildevandstilladelse med, når du sender byggeanmeldelsen. Du kan finde information om, hvordan en vaskeplads skal indrettes, og hvad ansøgningen skal indeholde i vores folder "Retningslinjer for indretning af vaskepladser", som du finder i højre side under afsnittet "Læs også". Du kan anvende ansøgningsskemaet for vaskepladser under "Selvbetjening".

Du skal altid tilslutte en vaskeplads til en spildevandsledning, og vandet skal ledes igennem sandfang og olieudskiller. Ved etablering af nye vaskepladser bliver der altid stillet krav om koalescensudskiller.

Hvis pladsen er over 50 m2 skal den overdækkes. Alternativt skal der være en forsinkelse på afløbet fra pladsen, så kloaknettet ikke bliver overbelastet.

Olie- og benzinudskiller

Der skal altid laves et sandfang og olieudskiller i forbindelse med afledning af spildevand, der kan indeholde olie eller benzin. 

Der skal som udgangspunkt laves olie- og benzinudskiller ved:

  • Påfyldningspladser (f.eks. pladser til påfyldning af brændstof)
  • Vaskepladser og vaskehaller (koalescensudskiller eller bedre rensning)
  • Autoværksteder
  • Garageanlæg og parkeringshuse
  • Virksomheder, hvor vi vurderer, at der vil være aktiviteter, som kan give risiko for væsentlige olie- eller benzinspild
  • Direkte udledning fra større parkeringspladser og befæstede arealer for af- og pålæsning af gods

Hvis olie- og benzinudskilleren skal virke efter hensigten, er det vigtig, at den har den rigtige størrelse. Derfor skal Fredericia Kommune altid godkende olieudskillerens størrelse, og i de fleste tilfælde skal vi også give tilladelse til afledning af spildevand. 

I folderen Retningslinjer for indretning og drift af olie- og benzinudskiller samt sandfang finder du informationer om, hvilke krav Fredericia Kommune stiller til olie- og benzinudskillere. Retningslinjerne findes i højre side under "Læs også".

Ansøgning om at lave udskiller
Du skal altid søge om tilladelse hos Fredericia Kommune, når du laver en olie- og benzinudskiller, og du skal lægge kloaktegning for placering, data for sandfang og olie- benzinudskiller, beregning for dimensionering af anlægget ved.

Tømningsordning for  olie og benzinudskillere og sandfang
Alle olie- og benzinudskilleranlæg skal være tilmeldt Fredericia Kommunes tømningsordning, som drives af MOTAS. Fredericia Kommune tilmelder automatisk udskilleranlægget i forbindelse med, at det godkendes.

Når en olie- og benzinudskiller er tilmeldt tømningsordningen, kommer MOTAS mindst én gang om året og tømmer og kontrollerer udskilleren. Sandfanget bliver også tømt én gang om året.

Hvis udskilleren har opsamlet 70 % af sin normerede kapacitet, skal du bestille en ekstra tømning. Sandfang skal tømmes, når det er ½ fyldt. En stor del af olien bliver bundet i sandet, og derfor skal sand fra sandfang, der er tilknyttet olieudskillere, normalt behandles som farligt affald.  

Du kan bestille ekstra tømninger af udskilleranlæg hos MOTAS på telefon: 7620 1300

Før du tager udskilleren i brug efter en tømning, skal den fyldes med vand. Udskilleren er helt fyldt, når der kommer vand ud af udløbsledningen. Husk at kontroller om det automatiske flydelukke flyder frit.

Fritagelse fra tømningsordning
Det er muligt at søge om fritagelse for at være tilmeldt MOTAS tømningsordning.  Men hvis I ønsker at bruge en anden operatør til tømning af jeres udskillere, får I som ejer/bruger af anlægget nogle flere krav pålagt. Dette er især omkring kontrollen og tømning af udskilleranlægget. 

I skal derfor i forbindelse med ansøgning om fritagelse, også søge om en spildevandstilladelse. Du finder et ansøgningsskema til ansøgning om fritagelse for tømningsordning og ansøgning om spildevandstilladelse under "Selvbetjening". Ansøgningen om fritagelse fra tømningsordning og ansøgning om spildevandstilladelse skal I sende til kommunen@fredericia.dk.
 

Fedtudskiller

Der skal laves fedtudskilleranlæg, når du afleder fedtholdigt spildevand;

  • Storkøkkener, restauranter og kantiner
  • Grillbarer, pizzariaer og fast food salg
  • Levnedsmiddelvirksomheder, bagerier og konditorier
  • Fødevareproduktion, f.eks. slagterier, mejerier, fiskefabrikker etc.
  • Virksomheder, hvor vi vurderer der er aktiviteter, som kan give risiko for væsentlige spild af fedt og vegetabilsk olie.

Fedtudskilleren og et evt. tilhørende slamfang skal drives efter leverandørens anvisninger. En udskiller skal tømmes inden, den har opsamlet ca. 75 % af sin kapacitet, eller ca. én gang om måneden. Tømningsfrekvensen skal øges, hvis der er lugtgener eller uhygiejniske forhold. 

Efter tømning skal du fylde udskilleren med rent vand. 

Ansøgning om at lave en fedtudskillerudskiller

Du skal altid søge om tilladelse hos Fredericia Kommune, når du laver en fedtudskiller. Du skal lægge kloaktegning for placering, data for udskiller, beregning for dimensionering af anlægget ved ansøgningen. 

Midlertidige spildevandstilladelser

Der kan være situationer, hvor der er behov for en midlertidig spildevandstilladelse over en begrænset periode.

Dette kan f.eks. være vand fra afværgeanlæg ved oprensning af jordforurening, filterskyllevand fra vandværker eller lignende.

Når du søger om særlige udledninger, skal du følge samme fremgangsmåde, som ved ansøgningn af andre spildevandstilladelser, som det fremgår i det indledende afsnit om "Industrispildevand og spildevandstilladelser".

Tilsyn

Fredericia Kommune har ret til at komme på tilsyn på din virksomhed for at sikre, at I lever op til kravene i spildevandstilladelsen. 
 
Hvis din virksomhed er omfattet af brugerbetalingsbekendtgørelsen, vil vi kunne kræve brugerbetaling for den tid, vi bruger. Du finder brugerbetalingsbekendtgørelsen under afsnittet "Hvad siger Loven".

Særbidrag

Industrier, der leder spildevand ud med et højere forureningsindhold end almindeligt husspildevand til Fredericia Spildevand og Energi A/S’ renseanlæg, skal betale et særbidrag for spildevandsafledningen.

Du kan læse mere om særbidrag Fredericia Spildevand & Energi A/S hjemmeside, som du kan finde under afsnittet "Nyttige Links". 

Processpildevand kommer fra virksomhedens produktionsprocesser og rengøringsprocesser, og det kræver en spildevandstilladelse, inden udledningen af spildevand kan begynde.