Slå adgang med tegn til/fra

Tandpleje skolebørn (6 - 15 år)

Dit barn hører til den klinik, som dækker barnets skole

Skolens klinik indkalder barnet ca. hver 14. måned til undersøgelse.

Vi vurderer ved hver undersøgelse, om barnet kan have behov for besøg oftere. 

Om tænder

Omkring 6 års alderen begynder barnet at skifte tænder. Det er fortænderne, der skiftes først, og fra 9-12 års alderen skifter barnet de resterende mælketænder.

6- års-tænder
6-års-tænderne er de første blivende kindtænder. De kommer helt inde bag de små mælkekindtænder, så man lægger ofte ikke mærke til dem. 6 – års-tænderne kan godt komme allerede i 5-års alderen. Hold derfor godt øje med tænderne, når barnet bliver 5-6 år.
                                                                                                                                                              
12 års-tænder
12 års-tanden bryder frem bagved 6 års-kindtanden. Denne skal barnet børste og renholde grundigt – på samme måde som 6 års-tænderne.

”Plettet emalje”
6-års-tænder kan være sårbare og skrøbelige, hvis de bryder frem med en ”plettet” emalje. Det sker for ca. 10-12 % af børnene. Den ”plettede” emalje opstår under tanddannelsen i kæben, og tanden bryder frem med brunlige/hvidlige pletter i emaljen. Vi ved ikke med sikkerhed, hvorfor det sker. 

Huller i tænderne (caries)

Der opstår huller, hvis bakterierne får lov til at sidde uforstyrret på tænderne, fordi der ikke bliver børstet rent. Derfor kommer huller næsten altid først på kindtændernes knudrede tyggeflader eller på tændernes sideflader, dvs. de områder, hvor tandbørsten vanskeligt kan komme til.

Bakterierne danner syre af sukker. Syren opløser tandens overflade og hullet begynder. Dette kan du undgå ved at spare på slik og søde drikke.

Se Rune på 6 år få børstet tænder
https://www.youtube.com/watch?v=0J0EFGDgOZI

 

Undervisning i 3. - 4. klasse

I 3. - 4. klasse tilbyder vi undervisning om tænder og tandbørstning

Indtil børnene bliver 10 år, har de brug for hjælp til tandbørstningen. Derfor vil vi lære børnene en god metode til at børste tænderne helt rene, og ikke mindst lære dem at tage ansvar for deres egne tænder. Det er en forudsætning for en god tandhygiegne fremover, at forældrene støtter og interesser sig for tandbørstningen. Ros er ofte en forudsætning for et godt resultat.
 

Tandpleje 16 - 17 år

Gratis tandpleje slutter, når du fylder 18 år.

Ved din sidste undersøgelse, inden din 18 års fødselsdag, skal du give din tandklinik besked om, hvilken tandlæge du ønsker at fortsætte hos. Så sender vi din journal til din nye tandlæge, og du får automatisk besked, når du skal af sted igen.

Hvis du vil vide mere om god tandpleje, se punktet 'Pas godt på dine tænder' under 'Læs også'.

Visdomstænder

Visdomstænderne bryder tidligst frem i 17-18 års alderen.

Det kan knibe med plads til visdomstænderne, og det kan tage lang tid fra den første lille del af tænderne er synlig, til tænderne er helt fremme. Der kan i perioder være ømhed og smerte fra en visdomstand, der er ved at bryde frem, men det er vigtigt, at holde området godt rent.

Det er kun nødvendigt at fjerne en visdomstand, hvis der er gentagne perioder med smerte og betændelse, eller hvis visdomstanden skader andre tænder.